| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
CMAS/PADI/SSI/... - P2 <> IANTD ktore wybrac ?
maross - 21-03-2007, 19:40 Temat postu: P2 <> IANTD ktore wybrac ? Plastik plastikiem ale na tym poziome być musi. Rozpatrując wymagania P2 i IANTD oraz uprawnienia jakie dają ciężko połapać sie jaki stopień w IANTD jest rownowazny z P2.
Wykoncypowałem sobie żeby teraz 3mac sie jeszcze CMASA, a po P2 isc w kierunku mieszanin zgodnie z programem IANTD.
Jakie jest wasze zdanie w tym temacie ? są jakieś niuanse których wykazałby przewagę jednego nad drugim ?
Instruktorem sie nie martwię bo wiem ze będzie dobrze.
mikewroc - 21-03-2007, 22:13
Czy przypadkiem IANTD AOWD nie jest odpowiednikiem P2? Ja w każdym razie zamierzam AOWD zrobić w IANTD i tam kontynuować szkolenie...
Adam Frajtak - 22-03-2007, 08:50
| mikewroc napisał/a: | | Czy przypadkiem IANTD AOWD nie jest odpowiednikiem P2? |
Odpowiednikiem IANTD AOWD jest CD PADI a jak to sie ma do CMAS to trzeba sprawdzic w tabelce odpowiedników
Adamos - 22-03-2007, 10:33 Temat postu: odpowiedniki klik
Tabela ekwiwalentów wyszkolenia innych organizacji dla stopni płetwonurków KDP/CMAS
styx - 22-03-2007, 12:12
| scaner napisał/a: |
Odpowiednikiem IANTD AOWD jest CD PADI a jak to sie ma do CMAS to trzeba sprawdzic w tabelce odpowiedników |
omg, to z adv.ntx. IANTD można zostać PADI CD Trainer ?
KasiaK - 22-03-2007, 12:32
| scaner napisał/a: |
Odpowiednikiem IANTD AOWD jest CD PADI a jak to sie ma do CMAS to trzeba sprawdzic w tabelce odpowiedników |
ehhehehehheehe
łaaaaaaaaaaaaa
hihihi
dzieki scaner zaplułam sie ze smiechu
powaznie i w temacie
maross,
jesli chcesz isc w strone nurkowania technicznego to proponuje od razu uderzyc do IANTD, a nie trzymac sie "CMASA",
niuansów jest duzo
i instruktorem to bym sie wlasnie "martwila" najbardziej
Baster - 22-03-2007, 12:58
Rozumiem,że byłaś, widziałaś i poznałaś a nie jedynie słyszałaś? Rozumiem także, że posiadasz pewne doświadczenie i wiedzę w dziedzinie "nurkowania technicznego"?
mysiar - 22-03-2007, 13:56
| scaner napisał/a: | Odpowiednikiem IANTD AOWD jest CD PADI a jak to sie ma do CMAS to trzeba sprawdzic w tabelce odpowiedników |
martusia - 22-03-2007, 14:18
| maross napisał/a: | | Wykoncypowałem sobie żeby teraz 3mac sie jeszcze CMASA, a po P2 isc w kierunku mieszanin zgodnie z programem IANTD. |
Zrobiłam podobnie jak Ty planujesz. Najpierw P2 i PN1 w CMAS-ie, a następnie Adv. Nitrox już w IANTD. Różnica pomiedzy P2 a AOWD jest między innymi taka, ze po P2 mam uprawnienia do 40 metrów , a po AOWD do 30. Dopiero po zrobieniu Deep-a ta różnica się wyrównuje.
Tak więc uwazam , ze moja droga była słuszna i gdybym jeszcze raz miała wybierać , też wybrałabym tę drogę.
Ale decyzja należy do Ciebie
TomM - 22-03-2007, 15:13
| martusia napisał/a: | | po P2 mam uprawnienia do 40 metrów , a po AOWD do 30. |
Niezupełnie.... KDP w dość skomplikowany sposób określa uprawnienia dla P2, w szczególności owo 40 m jest tylko w pewnej sytuacji.
Poza tym crossując się z CMAS do IANTD zrobiłaś Deep+AEAN (otrzymałaś certyfikat AEAN, ale musiałaś wykonać wszystkie ćwiczenia z deep oraz odpowiednią liczbę nurkowań). W kwestii dalszego szkolenia w IANTD nie widzę różnicy między AOWD a P2.
martusia - 22-03-2007, 16:16
| TomM napisał/a: | | w szczególności owo 40 m jest tylko w pewnej sytuacji. |
oczywiście masz rację - muszę nurkować z osobą o wyższych kwalifikacjach. Ale gdy planuję 40 to nie mam problemu ze znalezieniem partnura.
| TomM napisał/a: | | ale musiałaś wykonać wszystkie ćwiczenia z deep oraz odpowiednią liczbę nurkowań |
to też prawda - ćwiczeń zaliczeniowych była masa, a co do nurkowań - było ich wystarczająco dużo przd rozpoczęciem kursu
tak czy inaczej taki był mój wybór i go nie żałuję
Grzyb - 22-03-2007, 16:18
| scaner napisał/a: | | Odpowiednikiem IANTD AOWD jest CD PADI |
oczywiscie zakladajac, ze CD PADI nurkuje, a nie uczy marketingu
a nawiazujac do tematu - jesli chcesz alternatywe wzgledem P3, to moze P2, a potem IANTD DM?
i do tego kurs fizjopatologii.
Adam Frajtak - 22-03-2007, 17:38
| martusia napisał/a: |
tak czy inaczej taki był mój wybór i go nie żałuję |
No i slusznie bo niby czego tu żałować? W końcu o to nam wszystkim chodzi żeby jak najwiecej wykonywac nurkowań i czasem poćwiczyć ( mam nadzieje ze nie jestem odosobniony w takim pojmowaniu nurkowania?)
gladius - 22-03-2007, 17:53
| scaner napisał/a: | | martusia napisał/a: |
tak czy inaczej taki był mój wybór i go nie żałuję |
No i slusznie bo niby czego tu żałować? W końcu o to nam wszystkim chodzi żeby jak najwiecej wykonywac nurkowań i czasem poćwiczyć ( mam nadzieje ze nie jestem odosobniony w takim pojmowaniu nurkowania?) |
Ty jakiś dziwny jesteś... moim zdaniem chodzi o to, żeby zdobyć jak najwięcej plastików.
Beeker - 22-03-2007, 17:57
| scaner napisał/a: | | W końcu o to nam wszystkim chodzi żeby jak najwiecej wykonywac nurkowań i czasem poćwiczyć ( mam nadzieje ze nie jestem odosobniony w takim pojmowaniu nurkowania?) |
Moja wypowiedź niewiele wniesie w temat, ale napisałeś to tak obiektywnie, że musze się zgodzić w 100% i potwierdzić, że odosobniony w pojmowaniu nie jesteś.
Respect (coraz większy)
mysiar - 22-03-2007, 20:35
| gladius napisał/a: | | moim zdaniem chodzi o to, żeby zdobyć jak najwięcej plastików. |
te podobno można kupić na allegro, więc nie ma po co zdobywać
Adam Frajtak - 22-03-2007, 21:20
| mysiar napisał/a: |
te podobno można kupić na allegro, więc nie ma po co zdobywać |
ale jak sobie tak troche pozdobywasz to wzrasta potencja
D@rek - 22-03-2007, 22:10
| KasiaK napisał/a: | | esli chcesz isc w strone nurkowania technicznego to proponuje od razu uderzyc do IANTD, a nie trzymac sie "CMASA", |
P2 jest bardzo rzetelnym kursem reszta zabełta ci w głowie zbędnymi plastikami
za pływalność nawidgalność lub wyższością nad PADI itp.Na tym etapie polecam P2
Chcąc się rozwijać technicznie nie musisz być skazany na INTD możesz
z powodzeniem rozwijać się w szanowanym CMAS lub niemniej szanowanym i doświadczonym TDI.
TomM - 22-03-2007, 22:55
| D@rek napisał/a: | | P2 jest bardzo rzetelnym kursem |
Owszem. Historii nurkowania.
| D@rek napisał/a: | | z powodzeniem rozwijać się w szanowanym CMAS |
Oczywiście. Nurek techniczny CMAS. Trzy gwiazdki, dwie belki, jeden wózek.
maross - 22-03-2007, 23:24
| Cytat: | Zrobiłam podobnie jak Ty planujesz. Najpierw P2 i PN1 w CMAS-ie, a następnie Adv. Nitrox już w IANTD. Różnica pomiedzy P2 a AOWD jest między innymi taka, ze po P2 mam uprawnienia do 40 metrów , a po AOWD do 30. Dopiero po zrobieniu Deep-a ta różnica się wyrównuje.
Tak więc uwazam , ze moja droga była słuszna i gdybym jeszcze raz miała wybierać , też wybrałabym tę drogę.
Ale decyzja należy do Ciebie |
no tak wlasnie mysle zrobic. IANTD jest na tych niskich i srednich stopniach nieco zbyt pogmatwany. Plastiki CMAS'owsie sa dla mnie bardziej przejrzyste. Dodatkowo moj partnur ma P3.
Pytanie wzielo sie stad ze u przyszlego mam nadzieje instruktora moge decydowac ktorej federacji plastik wybrac.
| Cytat: |
i instruktorem to bym sie wlasnie "martwila" najbardziej
|
no martwie sie ze mi z "dupy zrobi jesien sredniowiecza", coz nasze hobby to nie przelewki i tak byc musi. chetnie zaplace to frycowe, gdyz juz nie moge sie doczekac exploracji baltyku.
pzdr
D@rek - 22-03-2007, 23:59
| TomM napisał/a: | | Historii nurkowania |
ta trochę prawdy w tym jest ale to może bardziej z sentymentu i wspomniej jak fajnie było jak się P2 robiło
| TomM napisał/a: | | Nurek techniczny CMAS. Trzy gwiazdki, dwie belki, jeden wózek |
tu też się zgodzę ale zawsze mówili że jak wóżek to tylko dla instruktora.
Całe szczęście że woda ciągle ma taki sam skład a nawet ma w dupie federacje od
lat pisze się przez W
TomM - 23-03-2007, 10:49
| D@rek napisał/a: | | może bardziej z sentymentu i wspomniej jak fajnie było jak się P2 robiło |
Niby tak, ale z drugiej strony to był najniebezpieczniejszy kurs w jakim brałem udział. Jakieś mikropęcherzyki, przesycone tkanki.... to dobre dla pedałów. Na tym kursie windy leciały jak złoto, a komputery trzeba było na brzegu zostawiać, bo wskazywały jakąs idiotyczną dekompresję, wyły, czyli generalnie wk***...
| D@rek napisał/a: | | Całe szczęście że woda ciągle ma taki sam skład |
D@rek - 23-03-2007, 14:00
| TomM napisał/a: | | Na tym kursie windy leciały jak złoto, a komputery trzeba było na brzegu zostawiać, |
LIFT DIVING stara francuska szkoła ale ponoć i CMAS ewoluuje i w przeciewieństwie
do krowy zmienia poglądy.Jednak system szkolenia obozowego ma swoje zalety, zostawiasz cały ten syf i możesz skupić się na kursie.
Smok - 23-03-2007, 15:13
| TomM napisał/a: | | bo wskazywały jakąs idiotyczną dekompresję, wyły, czyli generalnie wk***ły... |
Masz jakieś skrupuły żeby z imienia lub tylko nazwiska zasunąć, Nawet wcześniej zdarzali się światli ludzie, był też psychol na mojej drodze "Belfegor" Puchalski.
pozdrawiam rc
Adam Frajtak - 23-03-2007, 17:53
| TomM napisał/a: |
Niby tak, ale z drugiej strony to był najniebezpieczniejszy kurs w jakim brałem udział. Jakieś mikropęcherzyki, przesycone tkanki.... to dobre dla pedałów. Na tym kursie windy leciały jak złoto, a komputery trzeba było na brzegu zostawiać, bo wskazywały jakąs idiotyczną dekompresję, wyły, czyli generalnie wk***ły...
|
Ale zyjemy wiec nas to tylko wzmocniło no i nauczylem sie w trakcie tego P2 ze nalezy używać na tyle taniego szpeju ze jak juz pojdzie na dno to mozna go olać a tak na marginesie czy ktos przypadkiem nie znalazl bojki semana Na Zakrzowku ?
[ Dodano: 23-03-2007, 17:55 ]
| Smok napisał/a: |
Masz jakieś skrupuły żeby z imienia lub tylko nazwiska zasunąć,
pozdrawiam rc |
Smoku zapewniam cie ze to instruktor jeden z lepszych w RP z tym ze ekstremalnie rekreacyjny i tyle. Ma swój Podwodny Świat i nie ma co mu tam włazić w butach
TomM - 23-03-2007, 17:55
| scaner napisał/a: | | tak na marginesie czy ktos przypadkiem nie znalazl bojki semana Na Zakrzowku ? |
Nie Seemanna tylko $pro i nie znalazł, tylko właśnie szukamy (TePe przydałby się kołowrotek )
PS. Akurat miałem na myśli CMAS-guru Michała czyli Witolda Sz. - skądinąd lubię go za poczucie humoru i dystans do tego, co robi. Ale jedno dziewczę po jego profilach DCS-a dostało - widać sie nie nadawało...
Adam Frajtak - 23-03-2007, 17:57
| TomM napisał/a: | | scaner napisał/a: | | tak na marginesie czy ktos przypadkiem nie znalazl bojki semana Na Zakrzowku ? |
Nie Seemanna tylko $pro i nie znalazł, tylko właśnie szukamy (TePe przydałby się kołowrotek ) |
Fakt $pro nawet pamietam mniej wiecej choć po tej dawce bombelków reki nie dam sobie obciąc w ktorym miejscu to bylo
Andrzej Minorczyk - 24-03-2007, 17:19
Świetna dyskusja tym bardziej dlatego ,ze robilem P2 i zgadza sie profile podczas kursu to trauma a krew pewnie wygladala jak otwierana Cola , (a biorac pod lupe najnowsze algorytmy deco i badania nad rozwojem mikropęcherzykow to przydala by sie nowa organizacja ktora by to akceptowala) dodam ze najbardziej podobal mi sie w p2 jeden kilometr w pelnym sprzecie po powierzchni -polecam to takie męskie .
Czytajac wiele postow na tymm i innych forach dotyczacych wyboru organizacji i programu szkolenia wiem ze nie ma "zlotej" drogi.
Dla zdobywcow plastikow polecam :
owd>p2>dm
Dla bardziej wymagających proponuje przede wszystkim duzo, duzo nurkowac do momentu az bedzie sie wiedzialo czego sie chce.Reszta to w pelni swiadome wybory
| martusia napisał/a: | TomM napisał/a:
w szczególności owo 40 m jest tylko w pewnej sytuacji.
oczywiście masz rację - muszę nurkować z osobą o wyższych kwalifikacjach. Ale gdy planuję 40 to nie mam problemu ze znalezieniem partnura.
|
hehe uprawnienia kazdy nagina ale coz "prawo po to jest by je łamac..."
tOmki - 24-03-2007, 20:34
| Nurofen napisał/a: |
Dla zdobywcow plastikow polecam :
owd>p2>dm
|
od zera do czekoladowego bohatera
Andrzej Minorczyk - 24-03-2007, 20:42
| tOmki napisał/a: | | od zera do czekoladowego bohatera |
wynik bardzo szybki a wielu do tego dazy.
tOmki - 24-03-2007, 20:53
hmmm czyli mam prawo jazdy, robie CROSA na spych gasienicowy, potem kolejny CROS i jestem kierowca czolgu :]
jakie to proste
Andrzej Minorczyk - 24-03-2007, 20:55
nie- to tylko polityka Ty dokonujesz wyboru...
Kaga - 26-04-2007, 08:27
| Nurofen napisał/a: | ze najbardziej podobal mi sie w p2 jeden kilometr w pelnym sprzecie po powierzchni -polecam to takie męskie . |
Tak męskie że prawie kobiece
kobietki tez pływaja
Po moim szkoleniu okazało sie ze płyneliśmy 1,5 km (nie licząc zygzaków)
styx - 26-04-2007, 11:44
| Kaga napisał/a: |
Po moim szkoleniu okazało sie ze płyneliśmy 1,5 km (nie licząc zygzaków) |
po powierzchni ? to oczywiście potrzebne każdemu nurkowi, szczególnie w przypadkach zagubienia się w "open water"
Gryzli - 26-04-2007, 17:45
| TomM napisał/a: | P2 jest bardzo rzetelnym kursem
Owszem. Historii nurkowania. |
Między innymi. I całej masy innej wiedzy, której np. w kursie wg. PADI nie uświadczysz. P2 JEST rzetelnym kursem.
| TomM napisał/a: | D@rek napisał/a:
z powodzeniem rozwijać się w szanowanym CMAS
Oczywiście. Nurek techniczny CMAS. Trzy gwiazdki, dwie belki, jeden wózek. |
Masz coś do zarzucenia programowi szkolenia (np. TMX), czy pier...isz dla zasady?? Za mało koszerne? Pase?
| styx napisał/a: | Kaga napisał/a:
Po moim szkoleniu okazało sie ze płyneliśmy 1,5 km (nie licząc zygzaków) Embarassed
po powierzchni ? to oczywiście potrzebne każdemu nurkowi, szczególnie w przypadkach zagubienia się w "open water" |
Nooo... i nawet może się przydac kiedy wydobędziesz nieprzytomnego partnera na powierzchnię, z bazą nie nurkujesz a do brzegu daleko..
wojtek_potoczak - 26-04-2007, 18:50
[quote="maross" IANTD jest na tych niskich i srednich stopniach nieco zbyt pogmatwany. [/quote]
A co jest pogmatwane - OWD>>AOWD
|
|