FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - NAUI

Sławek G. - 21-04-2007, 22:45
Temat postu: NAUI
W ubiegłym roku powstało w Polsce przedstawicielstwo NAUI. Czy są już jakieś opinie lub informacje poza tymi, które można przeczytać na http://www.naui.pl/
D@rek - 21-04-2007, 22:49

organizacja stara jak świat i u nas była obecna przez chwilę jak przeciąg SDI ją wyparło z przyczyn partyjnych :20:
tomek Sienicki - 22-04-2007, 08:01

Naui to bez wątpienia organizacja godna uwagi. Szeroka oferta. U naszych południowych sąsiadów to ekipa preferująca dirowskie podejście do nurkowania. U nasz jeszcze nie wiadomo w jakim kierunku się rozwinie. Osoba Wiesia Ka, moim zdaniem, gwarantuje wysoki poziom wiedzy.

--
tS

j@cek - 22-04-2007, 15:49

W Stanach naui tech ma swietny program na bardzo wysokim poziomie.
Mania - 22-04-2007, 16:16

A nie jest to program "by Andrew G"?

Mania

WolfEeel - 23-04-2007, 02:10

Mania napisał/a:
A nie jest to program "by Andrew G"?

Mania

NAUI mialo program Tech zanim przygarneli biednego Andrew (nie mylic z Andrew L :20: ). A dzieki "transferowi" ten program jest dopieszczony.

Jezeli kogos to interesuje to moge podczepic pere informacji (po angielsku) na temat kursu "Intro to Tech", czyli DIR-F ala NAUI.

mysiar - 23-04-2007, 10:08

podczepiaj poczytac nic nie zaszkodzi
WolfEeel - 23-04-2007, 17:00

Hmm..cos nie moge wyslac plikow.. jakies porady?
Łukasz M. - 23-04-2007, 17:27

Cytat:

Może format pliku nie jest akceptowany przez forum, jakie rozszerzenie posiada plik ?

WolfEeel - 23-04-2007, 17:38

doc. Cos mi podaje ze niby przekroczylem makymalny limit upladu mimo iz pliki sa male :-(
Tomek Radomski - 23-04-2007, 18:17

Cytat:

Dawaj zipem to i bezpieczniej będzie.

WolfEeel - 23-04-2007, 18:36

niestety ani zip ani rar nie sa dopuszczalne..

Jezeli ktos chce to moge to wyslac na maila.

Sławek G. - 23-04-2007, 22:49

WolfEeel napisał/a:

Jezeli ktos chce to moge to wyslac na maila.

Bardzo chętnie - dzięki. :20:

P.S.
Nie jarzę o co biega z "Andrew G" lub "L" :???:

Mania - 23-04-2007, 22:55

Andrew Georgitis, swego czasu szef wyszkolenia GUE, po rozstaniu sie z JJ przeszedl do NAUI i szefuje szkoleniom technicznym NAUI - tak w duzym skrocie.
Mania
Andrew L to po prsotu nasz lokalny wicepremier :mrgreen:

Sławek G. - 23-04-2007, 23:09

Mania napisał/a:
Andrew Georgitis... szefuje szkoleniom technicznym NAUI
Andrew L to po prsotu nasz lokalny wicepremier :mrgreen:

I wszystko jasne :20:

WolfEeel - 24-04-2007, 02:00

Sławek G. napisał/a:
Bardzo chętnie - dzięki.

to prosze podaj maila.

Sławek G. - 24-04-2007, 07:29

Witaj WolfEeel
Mojego maila znajdziesz na pasku poniżej.

Te_Pe - 24-04-2007, 07:31

tomek Sienicki napisał/a:

... Szeroka oferta....

tylko czemu na stronie wygląda ona np. TAK: (przykład)
:?: ;-)

Heliair Diver
TEXT OPISUJACY SZKOLENIE NA TEN STOPIEN.... TEXT OPISUJACY SZKOLENIE NA TEN STOPIEN.... TEXT OPISUJACY SZKOLENIE NA TEN STOPIEN.... TEXT OPISUJACY SZKOLENIE NA TEN STOPIEN.... TEXT OPISUJACY SZKOLENIE NA TEN STOPIEN.... TEXT OPISUJACY SZKOLENIE NA TEN STOPIEN.... TEXT OPISUJACY SZKOLENIE NA TEN STOPIEN.... TEXT OPISUJACY SZKOLENIE NA TEN STOPIEN....

Sławek G. - 24-04-2007, 07:32

Cześć Te_Pe
Poczytuję to jako stronę www. w budowie, ale czas pokaże.

j@cek - 24-04-2007, 19:23

szkolenia techniczne
http://www.nauiww.org/technical_divers.php

tylko ze po hamerykansku napisane.

strona glowna

www.naui.org

Te_Pe - 24-04-2007, 21:24

Sławek G. napisał/a:

Poczytuję to jako stronę www w budowie, ale czas pokaże.

j@cek napisał/a:

szkolenia techniczne
http://www.nauiww.org/technical_divers.php

Google są moim przyjacielem ;-)

Uważam, że organizacja próbująca przejąć kawałek rynku powinna wystrzegać się takich kwiatków.... to tylko odstrasza klientów....

lepiej chyba zostawić nieaktywnego linka lub tez przekierować do strony typu 'Zapraszamy wkrótce" niz zostawiać buble....

jakiś niesmak pozostanie....

DarekS - 25-04-2007, 14:44

tu sa pliki do sciągniecia
hondziak - 12-05-2007, 19:15

Jakośc strony NAUI fatalna to prawda, ale nie oni jedyni wyznaczaja takie standarty : http://www.iantd.pl/ dział szkolenia albo to:http://www.iantd.pl/modules/nsections/index.php?op=viewarticle&artid=4. Ta strona (czytaj organizacja) też jakoś członków odstraszać powinna, a jednak sporo forumowiczów z IANTD widać. Teraz przynajmniej wiem dlaczego nie wpisują stopni a tylko nazwę organizacji :22:
mysiar - 12-05-2007, 19:54

jest jednak mała róznica pomiedzy iantd.pl a naui.pl
iantd.pl to strona "prywatna"
oddział IANTD na nasz region jest w Czechach a strona to iantd.cz
naui.pl to jest strona kogoś kto posiada licencje na Polskę (nie wiem czy na coś więcej)

TomekR - 12-05-2007, 21:29

Mania napisał/a:
Andrew Georgitis, swego czasu szef wyszkolenia GUE, po rozstaniu sie z JJ przeszedl do NAUI i szefuje szkoleniom technicznym NAUI - tak w duzym skrocie.

Szkoleniom technicznym NAUI szefuje Tim O'Leary(Director of Technical Diving),bedacy jednoczesnie przewodniczacym Komisji Doradczych Nurkowania Technicznego i Komisji Rebreatherowej. Nurkowalem z Timem w Hondurasie - ortodoksyjny wyznawca RGMB (osobisty przyjaciel Bruce'a Weinke) i zagorzaly zwolenikow prodoktow firmy Steam Machines.
To tak tylko dla wyjasnienia. :-D
pzdr
Tomek

hondziak - 12-05-2007, 22:34

mysiar, W takim razie zwracam honor. Ale po wizycie na www.iantd.cz myśle że też od "standartow wyznaczonych przez NAUI" nie odbiega. Jakoś o programach szkoleniowych to sie nic nie mogłem dowiedzieć http://www.iantd.com/iantd3.html , poza oczywiście free divingiem :22: No i polska edycja tej stony zwala z nóg. (taka poważna instytucja a taka kicha). Widać nurkowanie z prowadzeniem stron www w parze nie idzie.
tomek Sienicki - 12-05-2007, 22:44

Cytat:
mysiar, W takim razie zwracam honor.

Nie zapominajmy jednak, że strony www i w ogóle internet nie jest jedynym, czy najważniejszym wyznacznikiem jakości i przez ten pryzmat, nie należy oceniać organizacji.

--
tS

hondziak - 12-05-2007, 23:02

Oczywiście zgadzam sie w pełni. Moje posty wynikaja tylko z tego że ludzie o dużo większym doświadczeniu nurkowym chyba zbyt pochopnie oceniają inne nie swoje organizacje i to przez pryzmat prowadzenia stron www właśnie. To tylko w sprawie smaków i nie smaków :-) )
mysiar - 12-05-2007, 23:30

standardy IANTD
http://www.iantd.com/standards_procedures.html

TomM - 12-05-2007, 23:39

mysiar napisał/a:
kogoś kto posiada licencje na Polskę

Ostrożnie.... Nikt nie posiada licencji na Polskę (jak na razie). Twoje certyfikaty wystawili Czesi - posiadacze licencji.

mysiar - 13-05-2007, 06:22

TomM napisał/a:
mysiar napisał/a:
kogoś kto posiada licencje na Polskę

Ostrożnie.... Nikt nie posiada licencji na Polskę (jak na razie). Twoje certyfikaty wystawili Czesi - posiadacze licencji.

TomM za mało wyciąłeś do zacytowania zajrzyj do mojego wcześniejszego posta, tam stoi

mysiar napisał/a:
naui.pl to jest strona kogoś kto posiada licencje na Polskę (nie wiem czy na coś więcej)

ja wiem skąd moje certyfikaty przychodzą :-D

Te_Pe - 13-05-2007, 20:39

mysiar napisał/a:

ja wiem skąd moje certyfikaty przychodzą :-D

Ja też wiem :!:

z wysp Św. Heleny.... ;-)

Sławek G. - 13-05-2007, 21:28

Nie bardzo się z tym zgadzam - odsyłam do linku poniżej:

http://www.naui.pl/index....&id=6&Itemid=46

mysiar - 13-05-2007, 21:35

Sławek G. napisał/a:

Nie bardzo się z tym zgadzam - odsyłam do linku poniżej:

http://www.naui.pl/index....&id=6&Itemid=46

i co tam takiego jest bo ja nic nie znalazłem :?:

Sławek G. - 13-05-2007, 22:26

No cóż, w moim odczuciu Techical Course Director to osoba posiadające licencję nie tylko do prowadzenia strony www. Wydaje mi się, że można tam doszukać się odpowiedzi na pytanie "(nie wiem czy na coś więcej)". Chyba że źle odczytałem Twoje intencje.
mysiar - 14-05-2007, 07:02

Sławek G. napisał/a:
Chyba że źle odczytałem Twoje intencje.

źle odczytałeś i dlatego nic nie mogłem znaleźć na tej stronie

pisząć, że ma licncje na Polskę miałem na myśli licencje na szkolenia NAUI na Polskę i nie wiem czy posiadają licencję regionalną tak jak np Czesi z IANTD ktorzy mają licencje na Czechy, Słowację, Polskę i Węgry

Sławek G. - 14-05-2007, 12:59

Cytat:
pisząć, że ma licncje na Polskę miałem na myśli licencje na szkolenia NAUI na Polskę i nie wiem czy posiadają licencję regionalną tak jak np Czesi z IANTD ktorzy mają licencje na Czechy, Słowację, Polskę i Węgry

Teraz wszysto jasne ;OK;

j@cek - 08-06-2007, 18:23

W Stanach niektorzy instruktorzy szkola w ten sposob

"Intro to Tech" zanim wszystkie inne techniczne kursy sie wezmie chociaz nie jest oficjalnie wymagane

Tech 1 w ktorego sklad wchodza
Technical Nitrox
Deco Techniques
Heliotrox
Heliair (ten ostani czesto sie opuszcza i idzie sie bezposrednio do trimix 1)

Tech 2 w ktorego sklad wchodza
Trimix 1
Trimix 2

Cave 1
Cave 2
Cave 3

Podaje np opis kursu Cave 1 i Trimix1-2 (po hamerykansku niestety :cry: ) zeby sobie porownac z innymi agencjami nurkowskimi.