| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
REBREATHERY - Ambient Pressure Diving - Evolution
mysiar - 23-04-2007, 15:33 Temat postu: Ambient Pressure Diving - Evolution witam
czy ktos posiada moze wiecej informacji na temat tego rebreathera niz na stronie producenta ?
interesuje mnie szczegolnie w jaki sposob jest kontrolowany poziom CO2
prosze tylko o konkretne informacje a nie wlasne przemyslenia na rozne tematy
[ Dodano: 23-04-2007, 17:18 ]
doczytałem już sam w instrukcji do tego rebreather'a
IT DOES NOT DETECT CO2
Scrubber Monitor mierzy tylko temperature złoża pochłaniacza
Smok - 23-04-2007, 18:34
| mysiar napisał/a: | | konkretne informacje a nie wlasne przemyslenia na rozne tematy |
http://www.therebreathersite.nl/
Pod tym adresem możesz znaleźć wiele informacji.
| mysiar napisał/a: | IT DOES NOT DETECT CO2
Scrubber Monitor mierzy tylko temperature złoża pochłaniacza |
Przypadkiem wiem dokładnie o co chodzi, ale po twoim wstępniaku ....
pozdrawiam rc
mysiar - 23-04-2007, 18:44
| Smok napisał/a: | | mysiar napisał/a: | | konkretne informacje a nie wlasne przemyslenia na rozne tematy |
http://www.therebreathersite.nl/
Pod tym adresem możesz znaleźć wiele informacji.
|
dzieki za link
| Cytat: |
| mysiar napisał/a: | IT DOES NOT DETECT CO2
Scrubber Monitor mierzy tylko temperature złoża pochłaniacza |
Przypadkiem wiem dokładnie o co chodzi, ale po twoim wstępniaku ....
|
po tym co wyczytałem w instrukcji, też wiem dokładnie o co chodzi
Smok - 23-04-2007, 18:55
| mysiar napisał/a: | | też wiem dokładnie o co chodzi |
Proszę opowiedz jak jest zrealizowana ocena wielkości strumienia CO2 w tym konkretnym rozwiązaniu, tego nie wiem. Jak ten sposób działa w niskich temperaturach, przy bardzo małych wentylacjach, bo chyba były problemy.
pozdrawiam rc
mysiar - 23-04-2007, 19:38
Smoku
zagram w tym poscie tak jak Ty w swoim kazdym
| Smok napisał/a: | | Przypadkiem wiem dokładnie o co chodzi |
| Smok napisał/a: | | Proszę opowiedz jak jest zrealizowana ocena wielkości strumienia CO2 w tym konkretnym rozwiązaniu, tego nie wiem. |
wez sie chłopie zdecyduj, czy cos wiesz czy nie
dobrze ze istnieje opcja ignoruj
Smok - 23-04-2007, 20:02
| mysiar napisał/a: | | wez sie chłopie zdecyduj, czy cos wiesz czy nie |
Ocena wielkości strumienia, nie jest prostym elementem systemu oceny pracy złoża przy pomocy pomiaru temperatury.
| mysiar napisał/a: | | dobrze ze istnieje opcja ignoruj |
Suchy skafander.
pozdrawiam rc
EcikHel - 23-04-2007, 20:35
Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich fanów SMOKA
Beeker - 23-04-2007, 23:38
Smok jest OK. A ze nadaje na "nieco" innej fali ni przecietna? Jego prawo.
jcsjacekj - 23-04-2007, 23:47
| Smok napisał/a: | mysiar napisał/a:
dobrze ze istnieje opcja ignoruj
Suchy skafander. |
Nie załapałem, możesz zmniejszyć poziom abstrakcji o 1 ?
Adam Frajtak - 24-04-2007, 06:27
| EcikHel napisał/a: | Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich fanów SMOKA |
Dzięki ja ciebie tez serdecznie pozdrawiam
Smok - 24-04-2007, 09:29
| jcsjacekj napisał/a: | | Nie załapałem, możesz zmniejszyć poziom abstrakcji o 1 ? |
Fragment dyskusji z innego tematu, przekaz zrozumiały dla adresata.
pozdrawiam rc
EcikHel - 24-04-2007, 12:04
Nie wiem czemu ale uwielbiam czytać posty SMOKA myślę że takich osób jak ja jest znacznie więcej
pozdro wielkie dla SMOKA
kacperek2231 - 24-04-2007, 12:56
| EcikHel napisał/a: | | Nie wiem czemu ale uwielbiam czytać posty SMOKA myślę że takich osób jak ja jest znacznie więcej Very Happy Very Happy Very Happy |
Też lubię, mimo że nie zawsze wiem o co chodzi, no ale z drugiej strony egiptolodzy też od razu nie rozumieli hieroglifów z piramid
Pozdrowienia dla Smoka
Smok - 24-04-2007, 14:56
| EcikHel napisał/a: | | Nie wiem czemu |
Czasem prezentuję opis z innej strony, niż nauczana na kursach, z elementami omijania wysokich kosztów, nie obniżając bezpieczeństwa i funkcjonalności.
A jak opowiesz wzruszającą historię w firmie MSA-AUER i Krolpol (Gdynia) to możesz wydębić suwak do suchego.
pozdrawiam rc
EcikHel - 24-04-2007, 15:42
aha OK
Smok a tak w ogóle to ty jesteś instruktorem?? (chodzi mi o instruktora nurkowania oczywiście a nie jazdy na rowerze) pozdro
Smok - 24-04-2007, 16:08
| EcikHel napisał/a: | | a tak w ogóle to ty jesteś instruktorem?? |
Na szczęście dla wszystkich nie jestem, bo się do tego nie nadaję (choleryk).
Znacznie przyjemniejszą zabawą jest pisanie o wiedzy tajemnej, otwartym tekstem, niestety tylko fragmentarycznie ale "zdenerwowanie " instruktorów bezcenne.
"Kto brzydko grzeszy, ten duszę zbawia, bo grzesząc pokutę odprawia" Fredro.
pozdrawiam rc
WolfEeel - 25-04-2007, 01:48
A tak przez ciekawosc to na jakim RB ty nurkujesz?
Smok - 25-04-2007, 09:04
| WolfEeel napisał/a: | | A tak przez ciekawosc to na jakim RB ty nurkujesz? |
Używałem kopalnianego tleniaka W63P, w 78 trzeba było tlen organizować, złączki posiadać, wydobywać pochłaniacze od strażaków. Od 76 podobała mi się koncepcja Elektrolunga, od 82 mam elektrodę polarograficzną (wieczną szklana Pt, Ag+AgCl) przeczytanie kilkanaście metrów opisów patentowych, dotyczących zamkniętych respiratorów i reduktorów.
I nie tylko.
Ile razy Korolov był w kosmosie ? i na jakich głębokościach są nowe rozwiązania zgłoszenie P-377789 w UP. Stałe ppO2 w SCR.
pozdrawiam rc
Seb. - 25-04-2007, 10:34
| Smok napisał/a: | Używałem kopalnianego tleniaka W63P, w 78 trzeba było tlen organizować, złączki posiadać, wydobywać pochłaniacze od strażaków. Od 76 podobała mi się koncepcja Elektrolunga, od 82 mam elektrodę polarograficzną (wieczną szklana Pt, Ag+AgCl) przeczytanie kilkanaście metrów opisów patentowych, dotyczących zamkniętych respiratorów i reduktorów.
I nie tylko.
Ile razy Korolov był w kosmosie ? i na jakich głębokościach są nowe rozwiązania zgłoszenie P-377789 w UP. Stałe ppO2 w SCR. |
no bardzo rzeczowa odpowiedź
imho nurkujesz chyba tylko w necie i urzędzie patentowym.
pozdr.
Smok - 25-04-2007, 13:19
| Seb. napisał/a: | | nurkujesz chyba tylko w necie |
Zapytaj Andrzej Sala (Jastarnia , Bytom), czy Ryszard Gałach (Łódź).
| Seb. napisał/a: | | urzędzie patentowym. |
Ty też ?
pozdrawiam rc
Seb. - 25-04-2007, 14:03
| Smok napisał/a: | | Zapytaj Andrzej Sala (Jastarnia , Bytom), czy Ryszard Gałach (Łódź). |
nie omieszkam
nieeee ja to prosty człek jestem
pozdrawiam
Smok - 25-04-2007, 14:21
| Seb. napisał/a: | | nie omieszkam |
Do czasu sprawdzenia, pozwolisz że potraktuję ciebie jak zwykłego oszczercę ?
pozdrawiam rc
EcikHel - 25-04-2007, 14:58
| Smok napisał/a: | Używałem kopalnianego tleniaka W63P, w 78 trzeba było tlen organizować, złączki posiadać, wydobywać pochłaniacze od strażaków. Od 76 podobała mi się koncepcja Elektrolunga, od 82 mam elektrodę polarograficzną (wieczną szklana Pt, Ag+AgCl) przeczytanie kilkanaście metrów opisów patentowych, dotyczących zamkniętych respiratorów i reduktorów.
I nie tylko. |
No proszę Smok wszystko na patencie ma kombinuje żeby jak najlepiej było "KOMBINATOR"
hehehe pozdro
Seb. - 25-04-2007, 17:00
| Smok napisał/a: | | Do czasu sprawdzenia, pozwolisz że potraktuję ciebie jak zwykłego oszczercę ? |
no pewnie, taraktuj jak tylko sobie tam wydumasz... a w przerwach popracuj też nad czytaniem ze zrozumieniem.
zabierek - 25-04-2007, 17:59
Evolution to inspiration z elektronika Vison oraz zmniejszonym pochlaniaczem i butlami. Generalnie zabieg kosmetyczny, robiacy z niego CCR na krotsze/plytsze nurkowania ale za to o kilka kg lzejszy. Fajny, zeby zaczac, chociaz znam lepsze
Sonda CO2 to nic innego jak wielopuktowa sonda termiczna. Wykorzystuje fakt posiadania przez Inspiration/Evolution wzdluznego pochlaniacza oraz to, ze zuzyte wapno nie wykonuje rekacji chemicznej m.in. produkujacej cieplo. Mowiac krotko, to co zimne jet zuzyte, sonda to mierzy i w ten sposob, na podstawie rozkladu temp. umozliwia wstepne oszacowanie stanu pochlniacza. Oczywisice jest to zgrubne, niepewne itd.. Taki gadzet
Smok - 25-04-2007, 18:15
| Seb. napisał/a: | | a w przerwach popracuj też nad czytaniem ze zrozumieniem. |
Czy wiedziałeś to co napisał "zabierek" ?
| Smok napisał/a: | | Jak ten sposób działa w niskich temperaturach, przy bardzo małych wentylacjach, bo chyba były problemy. | Wysłany: 23-04-2007, 18:55
W tym poście jest wiedza o graniczeniach tego rozwiązania.
Cytat za "scaner " i "TomM"
| TomM napisał/a: | | Spieprzaj bucu | Wysłany: 26-03-2007, 23:27
pozdrawiam rc
WolfEeel - 26-04-2007, 00:00
| Smok napisał/a: | | Używałem kopalnianego tleniaka W63P, w 78 trzeba było tlen organizować, złączki posiadać, wydobywać pochłaniacze od strażaków. |
Jak dobrze pamietam to nie tylko w okresie "dekady dobrobytu" ale i w pozniejszych latach trzeba bylo szukac i kombinowac prawie wrzystko i w prawie wrzystkich dziedzinach zycia.
| Smok napisał/a: | Od 76 podobała mi się koncepcja Elektrolunga, od 82 mam elektrodę polarograficzną (wieczną szklana Pt, Ag+AgCl) przeczytanie kilkanaście metrów opisów patentowych, dotyczących zamkniętych respiratorów i reduktorów.
I nie tylko. | No tak ale sam elektrolung byl niestety komercyjnym niewypalem. Tak na marginesie czy ta elektrode udalo Ci sie kidykolwiek wykorzystac?
| Smok napisał/a: | | Ile razy Korolov był w kosmosie ? i na jakich głębokościach są nowe rozwiązania zgłoszenie P-377789 w UP. Stałe ppO2 w SCR. |
Rozumiem o co Ci chodzi ale z tym Korolevem to chyba lekka przesada. Jak juz porownywac do Koroleva to chyba komandor Klos na ktorego sie tak czesto powolujesz raczej zasluguje na to.
Smoku swoim specyficznym sposobem odpowiedziales na moje pytanie. Widze ze bardziej interesuja cie SCR/CCR od strony konstruktora/ wynalazcy niz od strony uzytkownika. Myslalem jednak ze w zwiazku z twoja szeroka znajomoscia tematu skonstruowales cos na wlasny uzytek.
Smok - 26-04-2007, 08:03
| WolfEeel napisał/a: | | Tak na marginesie czy ta elektrode udalo Ci sie kidykolwiek wykorzystac? |
Z R Gałachem zrobiliśmy kila elektrod polarograficznych, mając własne tanio mogłem bez problemowo zbadać charakterystyki prądowo napięciowe. Zbyt duża stała czasowa 90s żeby nadawały się jako detektor, dużo lepsze są detektory galwaniczne z alkaliczym elektrolitem, a naj lepsze z kwaśnym stała czasowa 5s.
| WolfEeel napisał/a: | | z tym Korolevem to chyba lekka przesada. |
Korolov to gigant, ale w kosmosie nie był, tylko w takim zakresie informacja, że bycie nurkiem saturowanym nie ma żadnego związku z nowymi rozwiązaniami.
| WolfEeel napisał/a: | | Koroleva to chyba komandor Klos na ktorego sie tak czesto powolujesz raczej zasluguje na to. |
Komandor Ryszard Kłos nie ma żadnego zgłoszenia w UP, wynika to z faktu pracy na rzecz wojska, chociaż widziałem Patent Amerykański pewnego typu reduktora właścicielem była MW. Zobacz rozdział o umieszczeniu zaworu nadmiarowego.
Wracając do mnie, to moje rozwiązanie ma przewagę nad rozwiązaniem Interspiro, mimo iż jest rozwinięciem ich koncepcji. Pod tym względem możliwe jest częściowe porównanie z gigantem Korolowem, też szedł nowymi drogami rozwijając koncepcje von Brauna.
Na taki tytuł zasługuje Lundgren, lekarz rozwijający koncepcję "constant mass ratio" systemów nadciśnieniowych w lotniczych i nurkowych systemach oddechowych.
| WolfEeel napisał/a: | | skonstruowales cos na wlasny uzytek. |
Bytność na forum umocniła przekonanie że nie warto rynek zbyt mały, koncepcja ciekawa ale niszowa. Natomiast ma kierunek rozwojowy. (Twoje przypuszczenie że mieszaniny wodorowe chcę używać w SCR CCR jest błędne.)
pozdrawiam rc
WolfEeel - 26-04-2007, 16:59
| Smok napisał/a: | | że bycie nurkiem saturowanym nie ma żadnego związku z nowymi rozwiązaniami. |
Masz racje, dlatego napisalem ze rozumiem o co Ci biega.
| Smok napisał/a: | | Wracając do mnie, to moje rozwiązanie ma przewagę nad rozwiązaniem Interspiro, mimo iż jest rozwinięciem ich koncepcji. Pod tym względem możliwe jest częściowe porównanie z gigantem Korolowem, też szedł nowymi drogami rozwijając koncepcje von Brauna. |
Skromnoscia nie grzeszyz ale ja tez wychodze z zalozenia ze lepiej sie przeceniac niz nie doceniac.
| Smok napisał/a: | | Bytność na forum umocniła przekonanie że nie warto rynek zbyt mały, koncepcja ciekawa ale niszowa. Natomiast ma kierunek rozwojowy. (Twoje przypuszczenie że mieszaniny wodorowe chcę używać w SCR CCR jest błędne.) |
Widzisz znowu sie zgadzamy, rynek nurkowy jest maly a rynek na RB jeszcze mniejszy. Dodatkowo zaczyna sie na nim robic tlok. Zobaczymy ile z konstrukcji sie utrzyma na dluzsza mete.
Ale nie pytalem czy masz koncepje na konstrukcje komercyjna tylko czy zrobiles cos na wlasny uzytek skora a) nurkujesz, b) posiadasz wiedze w tej dziedzinie. Wystarczylo napisac "nie".
PS. Na jakiej podstawie twierdzisz iz sugeruje ze masz zamiar uzywac mieszanki wodorowe w RB?
Smok - 26-04-2007, 17:34
| WolfEeel napisał/a: | | Na jakiej podstawie twierdzisz iz sugeruje ze masz zamiar uzywac mieszanki wodorowe w RB? |
Masz rację rozmawiałem z tobą o wodorowych mieszankach, ale nie o tym.
| WolfEeel napisał/a: | | Wystarczylo napisac "nie". |
To niestety nie jest prawdą, lecz dokładnej informacji nie uzyskasz w tym momencie.
| WolfEeel napisał/a: | | Skromnoscia nie grzeszyz |
Jeżeli człowiek na grancie z KBN, nie potrafi mając dowód twierdzenia znaleźć błędu lub wykazać bezsensowność założeń, to trudno porównywać do Korolova co postulowałeś.
A wiesz że wolałbym dyskusję o modelach wentylacji niż "o Szopenie" lub na inny temat na poziomie wyższym niż, kupiłem nowy.. , mam kłopoty z zakręcaniem.
pozdrawiam rc
WolfEeel - 26-04-2007, 19:04
| Smok napisał/a: | | Jeżeli człowiek na grancie z KBN, nie potrafi mając dowód twierdzenia znaleźć błędu lub wykazać bezsensowność założeń, to trudno porównywać do Korolova co postulowałeś. | Nie znam detali twojej rozmowy z ta osoba (i prawde mowiac nie jestem ich ciekaw) a oczerniac kogos nie wypada wiec nie zabieram w tym glosu.
| Smok napisał/a: | | A wiesz że wolałbym dyskusję o modelach wentylacji niż "o Szopenie" lub na inny temat na poziomie wyższym niż, kupiłem nowy.. , mam kłopoty z zakręcaniem. | Pamietaj ze zachecalem Cie do stopnowego rozwijania paru tematow ale nie byles tym zainteresowany, wiec nie nalezy narzekac ze nie ma z kim gadac.
Smok - 26-04-2007, 19:42
| WolfEeel napisał/a: | | a oczerniac kogos nie wypada |
7 linijek elementarnych rachunków i wiedza o rodzinie "constant mass ratio" lub przetwornikach napięcie częstotliwość.
| WolfEeel napisał/a: | | wiec nie nalezy narzekac ze nie ma z kim gadac. |
Czasem zdarzają się ciekawe rozmowy, zwykle poza forum. Na Syzyfa (nauczyciela) się nie nadaję.
| WolfEeel napisał/a: | | Widze ze jestes wiecznym optymista..gratulacje.. | Wysłany: 24-04-2007, 02:04
Jak widzisz optymizm też się wyczerpuje.
pozdrawiam rc
|
|