FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - Ile trzeba czekac na OWD + kurs

zdanek - 22-05-2007, 19:10
Temat postu: Ile trzeba czekac na OWD + kurs
Witam
Chcialbym ukonczyc kurs nurkowania jak najszczybciej. Zalezy mi na czasie poniewaz 20 lipca jade do horwacji i tam chcailbym zaczac swoja przygode z nurkowaniem. Ile nalezy czekac na przyslanie niezbednych dokumentow z ktorymi bede mogl legalnie plywac
Z gory dziekuje za odp

Adam Frajtak - 22-05-2007, 20:41

W systemie PADI jak dobrze pogadasz to w 1 dzien zrobisz kurs OWD a plastik tymczasowy wazny 90 dni dostaniesz od reki pozniej pocztą przyjdzie certyfikat bezterminowy powodzienia!!!
D@rek - 22-05-2007, 21:17

Porozglądaj się w okolicy za dobra szkołą i wal smiało jak najszybciej masz przed sobą
kawałek fajnej zabawy. Powodzenia
;-) ;-)

WOJTASNUR - 22-05-2007, 21:52

[quote="zdanek"]20 lipca jade do horwacji [/quot
Spokojnie sobie jedź i tam zrób kurs (np. w jakiejś polskiej bazie)
Będzie ciekawiej i ponurkujesz sobie w ramach kursu :)
Pozatym masz ładnych kilku Jagiełłów w kieszeni ;)
Płacisz za kurs i masz OWD z nurkowaniem w chorwacji
a tak płacisz za kurs w polsce + nurkowania w chorwacji.
Pozatym jak chcesz mozesz wykupić sobie np. dzień nurkowy po kursie pewnie ze zniżką :mrgreen:

gryf - 22-05-2007, 21:57

rada powyżej (Wojtasnura) jest najlepsza i z ekonomicznego punktu widzenia i z organizacyjnego i wreszcie to rozwiĹĄzanie zapewni Ci najwięcej wrażeń i zabawy z nurkowania.
Tylko błagam nie pisz "Chorwacja" z małej litery i przez samo "h" bo oczy bolĹĄ! :22:
Pozdrawiam
gryf

bskb - 22-05-2007, 22:18

gryf napisał/a:
Tylko błagam nie pisz "Chorwacja" z małej litery i przez samo "h" bo oczy bolĹĄ!

Aż ci jedno wypadło. Oczko. Temu Gryfu :mrgreen:

Dołączam się do rad poprzedników - zrób tam kurs. Po powrocie do pl, warto byś nurkował na początku z ludźmi znającymi lokalną wodę i może na początek nie na 20(18)m

powodzenia

Adam Frajtak - 22-05-2007, 22:48

zamiast tracić czas w horwacji na kursowanie się lepiej kurs zrób w polsce a na urlpie czas poświęć biciom rekordów np. jak najgłębiej zejdziesz i jak najszybciej po nadmuchaniu KRW wynurzysz się.
Bogen - 22-05-2007, 22:54

Cytat:
jak najgłębiej zejdziesz i jak najszybciej po nadmuchaniu KRW wynurzysz się.

Uważaj bo załapiesz się na zarzuty/ :20:

Tomek Radomski - 22-05-2007, 22:59

:22:
gryf - 23-05-2007, 00:21

scaner napisał/a:
zamiast tracić czas w horwacji na kursowanie się lepiej kurs zrób w polsce a na urlpie czas poświęć biciom rekordów np. jak najgłębiej zejdziesz i jak najszybciej po nadmuchaniu KRW wynurzysz się.

Na kogo jak na kogo ale na ciebie A.... zawsze można liczyć! :22:
Pozdroofki
gryf

kacperek2231 - 23-05-2007, 07:13

scaner napisał/a:
na urlpie czas poświęć biciom rekordów np. jak najgłębiej zejdziesz i jak najszybciej po nadmuchaniu KRW wynurzysz się.

na moim kursie jedna kobitka była w tym najlepsza, nikt jej nie mógł pobić w prędkości wynurzania, a nikt się nie spodziewał że taka szybka bestia, bo babeczka dobrze po 40-stce, a cała reszta kursantów to młodzi ludzie :22:

Adam Frajtak - 23-05-2007, 07:55

kacperek2231 napisał/a:

na moim kursie jedna kobitka była w tym najlepsza, nikt jej nie mógł pobić w prędkości wynurzania, a nikt się nie spodziewał że taka szybka bestia, bo babeczka dobrze po 40-stce, a cała reszta kursantów to młodzi ludzie :22:

Jak poziom kursantów jest wyrównany to można wprowadzić dodatkową konkurencje w której wygrywa ten kto wyskoczy ponad lustro wody najbardziej. Do tej pory widziałem gościa który wyskoczył do pasa właśnie w horwacji :mrgreen:

[ Dodano: 23-05-2007, 07:59 ]
Bogen napisał/a:
Cytat:
jak najgłębiej zejdziesz i jak najszybciej po nadmuchaniu KRW wynurzysz się.

Uważaj bo załapiesz się na zarzuty/ :20:

spox mam dobrego advocata ( Polsmos Bielsko) :mrgreen:

~koniu - 23-05-2007, 11:17

Ave
Zdanek zrób sobie intro najpierw w Chorwacji po czym zobaczysz czy wogóle sie nadajesz i czy to jest to co chciałbyś robić i szkolić sie w tym kierunku.
A jeszcze lepiej jak zrobisz intro w Polsce....bo pewnie częściej będziesz nurał w rodzimych wodach

Pozdrawiam

waterman - 23-05-2007, 11:33

zdanek napisał/a:
jade do horwacji

a ja do Chorwacji

zdanek - 23-05-2007, 14:00

sorry za blad z ta Chorwacja ale sie spieszylem gdy to pisalem.
A jezeli chcialbym dokonczyc kurs w Chorwacji musze dodatkowo cos placic tam czy jest to juz wliczone w cene kursu.
A i z tego wynika ze kurs moge sobie dokonczyc w wakacje i 22 lipca juz legalnie moge nurkowac za granica
Pozdrawia

wiesiek01 - 23-05-2007, 14:09

Zobacz tu może będzi Ci pomocny ...
kacperek2231 - 23-05-2007, 15:28

Wskazaną przez kolegę wyżej bazę polecam, chociaż drugi raz na szkolenie OWD w "P" bym się nie zapisał
waterman - 23-05-2007, 17:12

Myślę, że należy zrobić kurs pełny w Polsce. Nie tracisz potem czasu
zdanek - 24-05-2007, 16:38

tez tak mysle ze zrobie kurs pelny w polsce tam gdzie mieszkam i bede mial z lowy. A w Chorwacji sam bede mogl sobie juz nurkowac
Tylko rodzi sie kolejny problem ile musze wydac na pelen komplet do nurkowanie

Smok - 24-05-2007, 16:42

zdanek napisał/a:
sam bede mogl sobie juz nurkowac

Sam to rozpoczynasz grę w rosyjską ruletkę z kostuchą. W tej odmianie tylko ty strzelasz.

pozdrawiam rc

waterman - 25-05-2007, 09:07

zdanek napisał/a:
A w Chorwacji sam bede mogl sobie juz nurkowac

i tu się zgodzę ze smokiem

zdanek napisał/a:
ylko rodzi sie kolejny problem ile musze wydac na pelen komplet do nurkowanie

to jest temat odwieczny. N akurs powinieneś kupić ABCi to zostanie( oczywiście jeśli kupisz coś porządnego), resztę dadzą ci w Chorwacji

Smok - 25-05-2007, 10:09

zdanek napisał/a:
Tylko rodzi sie kolejny problem ile musze wydac na pelen komplet do nurkowanie

Dla synka udało mi się skompletować sprzęt za kilkaset złotych. Z suchym skafandrem butlami itp. To jest do zdrobienia jak się latami siedzi w tym środowisku. Wchodząc w klub możesz zmniejszyć początkowe koszta, niestety ta zabawa nie ma końca, samochód , jednostka pływająca, to też potrzebny sprzęt nurkowy.

pozdrawiam rc

kacperek2231 - 25-05-2007, 10:47

Smok napisał/a:
niestety ta zabawa nie ma końca, samochód , jednostka pływająca, to też potrzebny sprzęt nurkowy

...uran jako paliwo do łodzi podwodnej - nie zapominajmy o tym :22:

Smoku zawsze mi poprawiasz humor - wielkie dzięki

Smok - 25-05-2007, 11:23

kacperek2231 napisał/a:
...uran jako paliwo do łodzi podwodnej - nie zapominajmy o tym

Są znane konstrukcje reaktorów w których można stosować naturalny uran, Zubożony jest odpadem. Na reaktory powielające wyjątkowo niechętnie patrzą wszyscy, to krok do "Pokojowego wykorzystania wiatraków, jako źródeł energii, wykorzystującej fale po uderzeniowe, bomb atomowych"
O zastosowanych reaktorach powielających, w jednostkach pływających, jeszcze nie słyszałem.

pozdrawiam rc

zdanek - 26-05-2007, 14:52

Kurs zaczynam w nastepnym tygodniu. Mam nadzieje ze mi sie to spodoba.
Zastanawiam sie jakie niebezpieczenstwo niesie ze soba nurkowanie w chorwacji do tych 18 metrow. BYc moze nie zdaje sobie jeszcze sprawy bo nigdy nie mialem kontaktu z nurkowaniem
Pozdrawiam

Adam Frajtak - 26-05-2007, 17:53

zdanek napisał/a:

Zastanawiam sie jakie niebezpieczenstwo niesie ze soba nurkowanie w chorwacji do tych 18 metrow.

Jeżeli zrobisz kurs w PADI to nie ma żadnych niebezpieczeństw będzie łatwo kolorowo i przyjemnie