| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
CMAS/PADI/SSI/... - Ile trzeba czekac na OWD + kurs
zdanek - 22-05-2007, 19:10 Temat postu: Ile trzeba czekac na OWD + kurs Witam
Chcialbym ukonczyc kurs nurkowania jak najszczybciej. Zalezy mi na czasie poniewaz 20 lipca jade do horwacji i tam chcailbym zaczac swoja przygode z nurkowaniem. Ile nalezy czekac na przyslanie niezbednych dokumentow z ktorymi bede mogl legalnie plywac
Z gory dziekuje za odp
Adam Frajtak - 22-05-2007, 20:41
W systemie PADI jak dobrze pogadasz to w 1 dzien zrobisz kurs OWD a plastik tymczasowy wazny 90 dni dostaniesz od reki pozniej pocztą przyjdzie certyfikat bezterminowy powodzienia!!!
D@rek - 22-05-2007, 21:17
Porozglądaj się w okolicy za dobra szkołą i wal smiało jak najszybciej masz przed sobą
kawałek fajnej zabawy. Powodzenia
WOJTASNUR - 22-05-2007, 21:52
[quote="zdanek"]20 lipca jade do horwacji [/quot
Spokojnie sobie jedź i tam zrób kurs (np. w jakiejś polskiej bazie)
Będzie ciekawiej i ponurkujesz sobie w ramach kursu
Pozatym masz ładnych kilku Jagiełłów w kieszeni
Płacisz za kurs i masz OWD z nurkowaniem w chorwacji
a tak płacisz za kurs w polsce + nurkowania w chorwacji.
Pozatym jak chcesz mozesz wykupić sobie np. dzień nurkowy po kursie pewnie ze zniżką
gryf - 22-05-2007, 21:57
rada powyżej (Wojtasnura) jest najlepsza i z ekonomicznego punktu widzenia i z organizacyjnego i wreszcie to rozwiĹĄzanie zapewni Ci najwięcej wrażeń i zabawy z nurkowania.
Tylko błagam nie pisz "Chorwacja" z małej litery i przez samo "h" bo oczy bolĹĄ!
Pozdrawiam
gryf
bskb - 22-05-2007, 22:18
| gryf napisał/a: | | Tylko błagam nie pisz "Chorwacja" z małej litery i przez samo "h" bo oczy bolĹĄ! |
Aż ci jedno wypadło. Oczko. Temu Gryfu
Dołączam się do rad poprzedników - zrób tam kurs. Po powrocie do pl, warto byś nurkował na początku z ludźmi znającymi lokalną wodę i może na początek nie na 20(18)m
powodzenia
Adam Frajtak - 22-05-2007, 22:48
zamiast tracić czas w horwacji na kursowanie się lepiej kurs zrób w polsce a na urlpie czas poświęć biciom rekordów np. jak najgłębiej zejdziesz i jak najszybciej po nadmuchaniu KRW wynurzysz się.
Bogen - 22-05-2007, 22:54
| Cytat: | jak najgłębiej zejdziesz i jak najszybciej po nadmuchaniu KRW wynurzysz się.
|
Uważaj bo załapiesz się na zarzuty/
Tomek Radomski - 22-05-2007, 22:59
gryf - 23-05-2007, 00:21
| scaner napisał/a: | | zamiast tracić czas w horwacji na kursowanie się lepiej kurs zrób w polsce a na urlpie czas poświęć biciom rekordów np. jak najgłębiej zejdziesz i jak najszybciej po nadmuchaniu KRW wynurzysz się. |
Na kogo jak na kogo ale na ciebie A.... zawsze można liczyć!
Pozdroofki
gryf
kacperek2231 - 23-05-2007, 07:13
| scaner napisał/a: | | na urlpie czas poświęć biciom rekordów np. jak najgłębiej zejdziesz i jak najszybciej po nadmuchaniu KRW wynurzysz się. |
na moim kursie jedna kobitka była w tym najlepsza, nikt jej nie mógł pobić w prędkości wynurzania, a nikt się nie spodziewał że taka szybka bestia, bo babeczka dobrze po 40-stce, a cała reszta kursantów to młodzi ludzie
Adam Frajtak - 23-05-2007, 07:55
| kacperek2231 napisał/a: |
na moim kursie jedna kobitka była w tym najlepsza, nikt jej nie mógł pobić w prędkości wynurzania, a nikt się nie spodziewał że taka szybka bestia, bo babeczka dobrze po 40-stce, a cała reszta kursantów to młodzi ludzie |
Jak poziom kursantów jest wyrównany to można wprowadzić dodatkową konkurencje w której wygrywa ten kto wyskoczy ponad lustro wody najbardziej. Do tej pory widziałem gościa który wyskoczył do pasa właśnie w horwacji
[ Dodano: 23-05-2007, 07:59 ]
| Bogen napisał/a: | | Cytat: | jak najgłębiej zejdziesz i jak najszybciej po nadmuchaniu KRW wynurzysz się.
|
Uważaj bo załapiesz się na zarzuty/ |
spox mam dobrego advocata ( Polsmos Bielsko)
~koniu - 23-05-2007, 11:17
Ave
Zdanek zrób sobie intro najpierw w Chorwacji po czym zobaczysz czy wogóle sie nadajesz i czy to jest to co chciałbyś robić i szkolić sie w tym kierunku.
A jeszcze lepiej jak zrobisz intro w Polsce....bo pewnie częściej będziesz nurał w rodzimych wodach
Pozdrawiam
waterman - 23-05-2007, 11:33
| zdanek napisał/a: | | jade do horwacji |
a ja do Chorwacji
zdanek - 23-05-2007, 14:00
sorry za blad z ta Chorwacja ale sie spieszylem gdy to pisalem.
A jezeli chcialbym dokonczyc kurs w Chorwacji musze dodatkowo cos placic tam czy jest to juz wliczone w cene kursu.
A i z tego wynika ze kurs moge sobie dokonczyc w wakacje i 22 lipca juz legalnie moge nurkowac za granica
Pozdrawia
wiesiek01 - 23-05-2007, 14:09
Zobacz tu może będzi Ci pomocny ...
kacperek2231 - 23-05-2007, 15:28
Wskazaną przez kolegę wyżej bazę polecam, chociaż drugi raz na szkolenie OWD w "P" bym się nie zapisał
waterman - 23-05-2007, 17:12
Myślę, że należy zrobić kurs pełny w Polsce. Nie tracisz potem czasu
zdanek - 24-05-2007, 16:38
tez tak mysle ze zrobie kurs pelny w polsce tam gdzie mieszkam i bede mial z lowy. A w Chorwacji sam bede mogl sobie juz nurkowac
Tylko rodzi sie kolejny problem ile musze wydac na pelen komplet do nurkowanie
Smok - 24-05-2007, 16:42
| zdanek napisał/a: | | sam bede mogl sobie juz nurkowac |
Sam to rozpoczynasz grę w rosyjską ruletkę z kostuchą. W tej odmianie tylko ty strzelasz.
pozdrawiam rc
waterman - 25-05-2007, 09:07
| zdanek napisał/a: | | A w Chorwacji sam bede mogl sobie juz nurkowac |
i tu się zgodzę ze smokiem
| zdanek napisał/a: | | ylko rodzi sie kolejny problem ile musze wydac na pelen komplet do nurkowanie |
to jest temat odwieczny. N akurs powinieneś kupić ABCi to zostanie( oczywiście jeśli kupisz coś porządnego), resztę dadzą ci w Chorwacji
Smok - 25-05-2007, 10:09
| zdanek napisał/a: | | Tylko rodzi sie kolejny problem ile musze wydac na pelen komplet do nurkowanie |
Dla synka udało mi się skompletować sprzęt za kilkaset złotych. Z suchym skafandrem butlami itp. To jest do zdrobienia jak się latami siedzi w tym środowisku. Wchodząc w klub możesz zmniejszyć początkowe koszta, niestety ta zabawa nie ma końca, samochód , jednostka pływająca, to też potrzebny sprzęt nurkowy.
pozdrawiam rc
kacperek2231 - 25-05-2007, 10:47
| Smok napisał/a: | | niestety ta zabawa nie ma końca, samochód , jednostka pływająca, to też potrzebny sprzęt nurkowy |
...uran jako paliwo do łodzi podwodnej - nie zapominajmy o tym
Smoku zawsze mi poprawiasz humor - wielkie dzięki
Smok - 25-05-2007, 11:23
| kacperek2231 napisał/a: | | ...uran jako paliwo do łodzi podwodnej - nie zapominajmy o tym |
Są znane konstrukcje reaktorów w których można stosować naturalny uran, Zubożony jest odpadem. Na reaktory powielające wyjątkowo niechętnie patrzą wszyscy, to krok do "Pokojowego wykorzystania wiatraków, jako źródeł energii, wykorzystującej fale po uderzeniowe, bomb atomowych"
O zastosowanych reaktorach powielających, w jednostkach pływających, jeszcze nie słyszałem.
pozdrawiam rc
zdanek - 26-05-2007, 14:52
Kurs zaczynam w nastepnym tygodniu. Mam nadzieje ze mi sie to spodoba.
Zastanawiam sie jakie niebezpieczenstwo niesie ze soba nurkowanie w chorwacji do tych 18 metrow. BYc moze nie zdaje sobie jeszcze sprawy bo nigdy nie mialem kontaktu z nurkowaniem
Pozdrawiam
Adam Frajtak - 26-05-2007, 17:53
| zdanek napisał/a: |
Zastanawiam sie jakie niebezpieczenstwo niesie ze soba nurkowanie w chorwacji do tych 18 metrow. |
Jeżeli zrobisz kurs w PADI to nie ma żadnych niebezpieczeństw będzie łatwo kolorowo i przyjemnie
|
|