FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FOTOGRAFIA I FILM - Komentarze do zdjęć zamieszczonych w Galerii

Dorota i Wojtek - 14-06-2003, 16:48
Temat postu: Komentarze do zdjęć zamieszczonych w Galerii
Możliwość zamieszczania zdjęć na naszym Forum jest kolejnym ciekawym pomysłem (czyt. kolejny Adminowy strzał w 10-tkę :razz: ).

Co myślicie o tym aby ewentualne komentarze do zdjęć zamieszczać w dziale Fotografia? Znając tytuł zdjęcia można swobodnie na jego temat dyskutować...

Póki co: Krzyś, Twoja mała Arabka jest dla nas super. Rewelacyjnie wyszedł mocno nasycony kolor granatowy.

Naszym zdaniem numer jeden w całej galerii - jak zwykle gratulujemy...

Zniknęła gdzieś "marina" autorstwa Lobstera :sad:

:wave:

DarekS - 14-06-2003, 17:00

Można to zrobić lepiej zamieszczając link fotki w poście, następnie ją zaznaczając i klikając Img fotka będzie również w poście. Nie będzie konieczności odsłania do galerii co znacznie ułatwi sprawę.
Dla przkładu:

kryzys - 14-06-2003, 18:08

Wojtku te dwa portrety też są świetne i naturalne swiatło bardzo plastyczne.

Zdjęcie pt. Feluki - profesjonalne jak z folderu! Wojtek trzymaj tak dalej.
Ja dziekuję za ocenę.
DiW Wasz pomysł komentowania zdjęć popieram.
(kiedy obudowa do C4040????)
:papa:

Dorota i Wojtek - 14-06-2003, 19:09

Krzyś - w jakiej rozdzielczości robisz zdjęcia? Jakie Twoim zdaniem są największe plusy 5050 w stosunku do poprzednika? Czy jest szybszy (pomiary)? Obudowę zamówiłeś z lampami - jakimi?

Nasza obudowa... hm... Pewnie tak jak ustalaliśmy ostatnim razem - na następnym naszym nurkowaniu, zdjęcia będziemy robić wspólnie... (oczywiście każdy swoim aparatem :) )

lobster - 15-06-2003, 06:21

Dorota i Wojtek napisał/a:
Jakie Twoim zdaniem są największe plusy 5050 w stosunku do poprzednika?

Ja co prawda Krzys nie jestem, ale wiem, to powiem.
+
supermakro.
mozna podlaczyc lampe od konwencjonalnego aparatu (4040 wymagal specjalnego modelu do cyfrowych)
odchylany wyswietlacz.

Dorota i Wojtek - 15-06-2003, 07:06

Lobsteru - tym makro bardzo nas zaintrygowałeś...
Czy mógłbyś zrobić max makro zatemperowanego ołówka (lub czegoś co jest osiągalne w Egipcie ;-) )? My zrobimy to samo zamieścilibyśmy fotki w galeri i porównali... a potem pewnie wpadniemy w czarną rozpacz... :zdz: :buuu:

Dorota i Wojtek - 15-06-2003, 17:27

Lobster - lepiej nic nie "makruj"...
Właśnie wbijałem ołówek w obiektyw aparatu, kiedy przyszła poczta od Kryzysa i... niestety klapa - chodzi oczywiście o porównanie możliwości makro 4040 i 5050. 5050 jest zdecydowanie lepszy.
Kryzys na szczęście zostawił sobie (a właściwie Joasi) stary model i ma teraz możliwość natychmiastowego porównania...

Krzyś dzięki za wyczerpujący opis porównawczy. Na szczęście okazało się, że różnice nie są aż takie wielkie.
Jednym z większych plusów (naszym zdaniem) 5050 - to możliwość zastosowania "microdrive" karty pamięci (a w zasadzie mikro twardziela) o pojemności 1GB...

Krzyś piszesz o nowej, szybszej pamięci "CF 256-S MB (SLC) Kingston" czy możemy zastosować ją w 4040?

"Uchylny" wyświetlacz - tutaj zgodzimy się z Kryzysem, który nie jest nim zachwycony. Naszym zdaniem byłby z niego spory pożytek gdyby można go było ustawiać pod kątem 90stopni w kilku płaszczyznach (zdjęcia reporterskie z nad głowy, z możliwością "ucieczki" przed refleksami słonecznymi.

Brak "sanek" pod lampę zewnętrzną to jeden z mankamentów 4040 (konieczność zastosowania dodatkowego ramienia - można wtedy stosować konwencjonalną lampę, sterowaną dodatkowym kabelkiem...). Na szczęście cena lampy jest na tyle wysoka, że jak na razie minus ten nam specjalnie nie przeszkadza... ;-)

Makro... cóż chyba na pocieszenie (siebie) zamieścimy w galerii jakieś...

A przy okazji: czy ktoś robił, zna, ma jakieś doświadczenie z nasadką makro do 4040?

PS.
Sądzimy, że nie zdradzimy jakieś wielkiej tajemnicy, jeżeli powiemy, że Kryzys jest konstruktorem i wykonawcą aparatu fotograficznego własnej produkcji...
Krzyś - powyższa informacja to tzw. "przeciek"...

Może napiszesz coś więcej na ten temat? Wiele osób mogłoby skorzystać z Twojego doświadczenia...

lobster - 15-06-2003, 19:57

za pozno..juz wgralem zdjecia

mrowki macie w egiptowie?

i palce?

Dorota i Wojtek - 15-06-2003, 20:49

Lobster - poddajemy się... "palca" nie przebijemy...
Poniżej wszystko co da się "wycisnąć" z 4040 bez nasadki makro (zdjęcia robione na ręcznych ustawieniach)

kryzys - 15-06-2003, 20:55

DiW, a gdzie te zdjęcia???

Jednym z większych plusów (naszym zdaniem) 5050 - to możliwość zastosowania "microdrive" karty pamięci (a w zasadzie mikro twardziela) o pojemności 1GB...

Krzyś piszesz o nowej, szybszej pamięci "CF 256-S MB (SLC) Kingston" czy możemy zastosować ją w 4040?

DiW
"Microdrive" ma oczywiście swoją pojemność, ale ma też wady:
trzeba bardzo uważać na wstrząsy. Zdrzało się że wystarczyło wypuścić to cacko z ręki - po upadku już był do niczego.
Jeśli chodzi o pamięć to Olympus C4040 pracuje z pamięcią typu SmartMedia max 128 MB

Dorota i Wojtek - 16-06-2003, 21:13

Zdjęcia wreszcie udało się "wcisnąć"...

Krzyś - Lobster pisał nam o kartach CF -512... Czy takie są u nas dostępne? Podobno te "amerykanckie" są w cenie ok. 80$ - czy wiesz coś na ten temat?

Chcemy kupić kartę o dużej pojemności - co nam możesz polecić?
Zależy nam na dosyć szybkiej "dostawie" więc U.S. chyba odpada - chyba, że masz jakiś tzw. "pomysł" ?

kryzys - 16-06-2003, 21:51

Witajcie DiW,
Teraz to sprawdziłem i już wyjaśniam. Otóż - C4040 współpracuje z pamięcią typu SmartMedia
i jak wyczytałem w instrukcji maksymalnie do 128MB. (W Warszawie na giełdzie firmy Kingston - około 150zł).
W nowym C5050 zastosowano możliwość używania trzech rodzajów pamięci: xD-Picture Card, SmartMedia (max-128MB), Compact Flash (wszystkie dostępne) i Microdrive.

Wojtku zdjęcie ważki - świetne.
Pozdrawiam,

Dorota i Wojtek - 17-06-2003, 06:44

Kilka słów wyjaśnienia:

Bardzo dziękujemy za niezwykle sympatyczne i miłe słowa dotyczące naszych zdjęć - również te na priv'a.

Musicie wiedzieć, że istenieje pewna zasadnicza różnica pomiędzy zdjęciami kogoś, kto je potrafi robić, a moimi. Otóż obserwując przy pracy np. Kryzysa, nasuwa się jeden wniosek: Krzyś znajduje temat-obiekt i wie jak go sfotografować, aby wszyscy zobaczyli to, co on widział... Mało tego, wie jak zrobić zdjęcie tak, aby wszyscy widzieli jego temat tak, jak on chce żeby go widzieli... :!: :!: :!:

Moje (Wojtek) zdjęcia to dzieło przede wszystkim przypadku - dostrzegam tylko nieliczne tematy, z którymi można pracować. Gorzej - potykam się o supertematy i wogóle ich nie dostrzegam... :sad:
Potem następuje najgorsze: z najlepszego tematu, potrafię zrobić wyjątkowo kiepskie zdjęcie... :zdz: :buuu:

Fotografia cyfrowa znacznie mi pomogła - widzę co zrobiłem od razu, więc nie zdarzają mi się już tak często zdjęcia znajomych, którym obciąłem jakąś mniej lub bardziej ważną część ciała np. głowę...

Zdjęć staram się robić jak najwięcej - z reguły od kilkudziesięciu do kilkuset dla jednego obiektu. Tych trochę "lepszych" jest wtedy kilka, a i tak "lepszość" pozostaje bardzo względna...

Jeszcze raz wieeelkie dzięki za komentarze

WolfEeel - 17-06-2003, 17:19

Musicie wiedzieć, że istenieje pewna zasadnicza różnica pomiędzy zdjęciami kogoś, kto je potrafi robić, a moimi. Otóż obserwując przy pracy np. Kryzysa, nasuwa się jeden wniosek: Krzyś znajduje temat-obiekt i wie jak go sfotografować, aby wszyscy zobaczyli to, co on widział... Mało tego, wie jak zrobić zdjęcie tak, aby wszyscy widzieli jego temat tak, jak on chce żeby go widzieli... :!: :!: :!:

Moje (Wojtek) zdjęcia to dzieło przede wszystkim przypadku - dostrzegam tylko nieliczne tematy, z którymi można pracować.

Wojtek z tym problemem "niedostrzegania tematow" boryka sie kazdy z nas zwyklych smiertelnikow. :cry: Na to istnieje chyba tylko jedna rada, robic jak najwiecej zdjec i zawracac glowe Kryzysowi :razz:

Dorota i Wojtek - 19-06-2003, 21:08

Zapraszamy do podglądania naszych Gości i Kursantów... :oczy:
http://forum.jds.pl/album...t_id=5&start=32

Dorota i Wojtek - 20-06-2003, 06:55

Krzyś - fajne podwodne fotki...

Coraz bardziej nam wstyd, że nasza obudowa ciągle leży gdzieś w sklepie w Stanach...

kryzys - 20-06-2003, 13:22

Wojtku to jest Dorota na rafie Gorgonia Garden.
To zdjęcie jest w Galerii dwa razy - drugi raz ze złym podpisem, :roll: a to w wyniku przypadkowego, niefortunnego kliknięcia w klawisz. :mrgreen:
Już to naprawiam przy pomocy naszego Admina.

A Ty, kiedy poprawisz zdjęcie małej Arabki w swoim poście???
To zdjęcie ma teraz adres http://forum.jds.pl/album_see.php4?id=154
wystarczy to zmienić ;-)

Piotr N. - 20-06-2003, 14:14

DiW na mnie największe wrażenie zrobiło zdjęcie rybak...

Natomiast teraz już po fakcie nie będe się przeciwiał przeciw fotkom umieszczonym bez zgody modeli :)) Tylko proszę nie umieszczajcie: "Co ja tutaj robię?" Zrobione w zeszłym roku na safari :)))

Dorota i Wojtek - 21-06-2003, 06:46

Arabka znowu ładnie wygląda... sorry Krzyś :oops:

Piotrek - dzięki za komentarz.

"Co ja tutaj robię" to klasyka gatunku...

Myślę, że większość nurków wrakowych doskonale zna to zdjęcie ;-) , ale to Ty pierwszy pokazałeś co naprawdę myślą wrakowcy wstając o 5 rano...

Dorota i Wojtek - 27-06-2003, 18:39

Odwiedziła nas Maagda...

Pod wodą: spokój, spore opanowanie i... prawie niezauważalne zużycie powietrza :roll:

Szkoda, że naszej Maagdzie zabrakło czasu na kurs... :sad:

PS.
Maagdę można podglądnąć w galerii...

Dorota i Wojtek - 01-07-2003, 18:52

Naszym najstarszym kursantem był 82-u latek...

Ostatnio odwiedził nas Wojtek - kolejny dojrzały mężczyzna:

Wojtek należy do tych wyjątkowych ludzi, którzy dokładnie słuchają co się do nich mówi, zastanawiają się nad tym i zadają nadzwyczaj trafne pytania...

Wojtek jest instruktorem narciarstwa.
Kurs nurkowy był dla niego sporą dawką stresu... Niesamowite samozaparcie i chłonny wiedzy umysł dały efekt w postaci b.dobrych wyników jakie osiągnął pod wodą i na powierzchni...
Przy wręczaniu certyfikatu nie potrafił ukryć wzruszenia - my też...

Mamy nadzieję, że Wojtek wkrótce odezwie się na Forum...

PS.
W Galerii można znaleźć zdjęcia niejakiej Alexandry S...

GosiaS - 02-07-2003, 09:21

bo to moja córcia jest ........ :bobo:
Maciek Ziomek - 02-07-2003, 10:06

Witam,

Zdjecia zachodu nad Nilem sa po prostu przepiekne!!!!!!!!!!!

Chyba sobie sciagne je na desktop jezeli autor nie ma nic na przeciwko :-D

Przeman - 02-07-2003, 10:11

GosiaS napisał/a:
bo to moja córcia jest ........ :bobo:

i moja też :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Dareczku wybacz...nie mogłem się powstrzymać :)

Dorota i Wojtek - 02-07-2003, 17:09

Maciek - ale dałeś... Teraz to już spokojnie nie usiedzę ;-)

Zachody to jeden z najpopularniejszych tematów, tu w Egipcie (jakoś tak fotograficznie słońce zachodzi...)
Mamy tego dosyć dużo - bierz co chcesz...

Dzięki za komentarz...

nikole - 08-07-2003, 09:41

na życzenie Wojtka zamieściłam w Galerii widoczek z okolic Rybnika, wierzę że zieleń jest tym czego najbardziej brakuje w Egipcie :sad: , zwłaszcza w Hurghadzie. Zdjęcie co prawda zrobione na początku listopada ub.roku, ale trochę zielonego jeszcze się uchowało.

nikole - 08-07-2003, 18:18

brawo, bardzo blisko - droga do Rud jest widoczna na dalszym planie, ale na pewno nie zgadniesz skąd jest zrobione :lol:
Dorota i Wojtek - 08-07-2003, 18:44

Baaardzo dziękuję...
Tak mi się wydaje, że jest to ten odcinek rzeczki, który przebiega bezpośrednio przy trasie do Rud (tych z klasztorem pocysterskim)?

Dorota i Wojtek - 08-07-2003, 18:50

Patrząc od strony drogi, to "pod lasem" były super działki...

Na pierwszym planie jest jakiś płot - czyżbyś miała tam jakieś włości?

Pamiętam, że w czasie powodzi wszystko to było zalane. Kawałek za Rudami w stronę Gliwic, jest mała miejscowość Bargłówka - mieliśmy tam punkt kierowania akcją p.powodziową.

Generalnie to super tereny na każdy rodzaj wycieczek... (jeżeli ktoś lubi wycieczki terenowe)

nikole - 08-07-2003, 19:58

rzeczywiście, tereny są idealne na wycieczki piesze i rowerowe (z psem, którego zdjęcie niżej)

włości tam niestety nie posiadam - ale może i dobrze - zważywszy na niedawną powódź. Jest tam za to częściowo moje miejsce pracy :-D

Dorota i Wojtek - 14-07-2003, 19:58

Postanowiliśmy zdemaskować kolejnych naszych przesympatycznych gości...
W Galerii możecie znaleźć Misteres'a wraz z jego partnerką- Alą (Bartek sorry za "przeinaczenie" Twojego nick'a - to tak żeby trudniej było ropoznać... ;-) )

Bartek jest prawdopodobnie jedynym Użytkownikiem Forum, który na codzień "jeździ" z prędkością znacznie przekraczającą 300km/h i... nie płaci z tej okazji mandatów :cool:

Zapraszamy do podglądania...

Dorota i Wojtek - 16-08-2003, 10:32

Kryzys - jesteśmy pod coraz większym wrażeniem Twoich prac... :zdz: Mamy nadzieję, że zamieścisz w galerii więcej fotek?

Naszym zdaniem bardzo poprawiłeś swoje prace w "konkurencji" makro - gratulujemy super wyników - choć jak Cię znamy to pewnie będziesz narzekał: "tu niedokładnie, tam nie to światło..." ;-)

"koza" bardzo nam się podoba...

Losiek - 28-08-2003, 17:34
Temat postu: Mucha
Lobsterku, mucha extra - dobre makro to potęga - może i ja wreszcie coś "ustrzelę".

Pozdrowienia,

losiek

Dorota i Wojtek - 28-08-2003, 18:45

Lobsteru - dzięki za "muchę" (to raczej jakaś fruwająca poczwara...??? :asthanos: )

Strasznie mnie (Wojtek) prowokujesz... Niestety moim pstrykadłem takiego makro nie zrobię... W Polsce mam gdzieś Zenitha... i pierścienie do makro... jeszcze troche i go tu ściągne... ;-)

Dobre makro to moim całkowicie amatorskim zdaniem, jedna z dwóch znaczących zalet 5050 (patrząc na poprzedni model). Druga to możliwości zapisu obrazu...

ps.
Jak już mi wyślesz te wszystkie bajery do tuningu mojej maszyny - to urządzimy konkurs... :snajp: :boks: :fart:

kryzys - 29-08-2003, 00:33

Tu muszę interweniować - albowiem nazwanie tego pięknie grającego owada "muchą" jest jest dla niego uwłaczające.
(Nie gniewaj się Lobster ;-) )
Z pewnością każdy kto był w ciepłych stronach słyszał piękne romantyczne koncerty odgrywane przez te owady często w ciągu dnia ale najintensywniej o zmierzchu.

Tu siedzi na rączce Asi Big Eye

Piewikowate, cykady (Cicadidae), owady z rodziny zaliczanej do rzędu pluskwiaków różnoskrzydłych, zamieszkujące głównie kraje strefy zwrotnikowej i podzwrotnikowej.
W Europie znane są 3 gatunki piewikowatych. Wydają charakterystyczne dźwięki wytwarzane przez specjalny aparat strydulacyjny umieszczony u podstawy odwłoka samców. Dźwięki te z uwagi na interesujące brzmienie są przedmiotem wielu opisów przyrodniczych dotyczących strefy tropikalnej.
Aparat strydulacyjny posiada specjalną błonę wprawianą w drgania za pomocą mięśni, rolę aparatu rezonacyjnego pełnią zaś pęcherze powietrzne w odwłoku. Zarówno samce, jak i samice posiadają tzw. aparat tympanalny służący do odbierania dźwięków wydawanych przez aparaty strydulacyjne.
Piewikowate posiadają długość ciała 1-7 cm, dużą głowę, krótkie czułki, szeroki tułów, stosunkowo krótki i szeroki odwłok, dwie pary dużych skrzydeł, z których przednia jest dłuższa od tylnej. W stanie spoczynku skrzydła ułożone są wzdłuż linii ciała wzajemnie zachodząc na siebie, przy czym końce ich przedniej pary wystają poza koniec odwłoka.

kryzys - 29-08-2003, 00:45

Cześć Losiek,
- Ta piękna murena to Twojego autorstwa??
Gdzie zrobiłeś?

lobster - 29-08-2003, 02:50

kryzys napisał/a:
Tu muszę interweniować - albowiem nazwanie tego pięknie grającego owada "muchą" jest jest dla niego uwłaczające.

No prosze. A ja myslalem ze to jakas wredna osa.

Losiek - 02-09-2003, 22:56

OK muszę się przyznać do małego "oszustwa". Jak odebrałem aparat , chciałem go wypróbować i poszedłem do Oceanarium w Gdyni na Skwerze Kościuszki. Tam "ustrzeliłem" murenę. Zachęcam do odwiedzenia - są nowe akwaria m. in. z rafą koralową i rybami rafy, rekinami , konikami morskimi. Na razie nie mam obudowy - więc tylko przez szybę fotografuję , a szkoda. Wczoraj byłem na nocnym w Helu koło falochronu portu rybackiego. Tam było co fotografować. Krewetki , wężynki i sporo innej "przyrody". A woda miała ponad 10 m. przejżystości (tyle zasięgu miała moja latarka).
Nie wiedziałem że tak się znasz na owadach - ciekawe informacje na temat "muchy" Lobstera.

Pozdrawiam,

Losiek

Dorota i Wojtek - 14-09-2003, 06:46

Furmirek - skąd "to" wziąłeś ??? Umieramy ze śmiechu :aaa: :aaa:

Dorota i Wojtek - 01-12-2003, 21:25

Zgodnie z obietnicą, zamieszczamy fotkę Ekipy Aquariusa z Bydgoszczy:

furmirek - 04-12-2003, 10:23

Furmirek - skąd "to" wziąłeś ??? Umieramy ze śmiechu :aaa: :aaa:

To słynne "stawianie w pionie" Wojtka przez srogiego Voytka...
Przyznaję, że dosyć srogi ten Instruktor, ale nic to -
pozdrawiam dochodząc do zdrowia - Furmirek z Bydgoszczy

Dorota i Wojtek - 14-04-2004, 21:42

Zapraszamy do galerii:

Odwiedzilismy dzisiaj wrak łodzi safari - "Excalibur" i tak powstała "księżycowa ławica":
http://www.forum.jds.pl/album_view.php4?id=730
(c-4040 ręczne ustawienia balansu bileli, bez doświetlenia)

oraz trochę mniej typowo - "dźwig":
http://www.forum.jds.pl/album_view.php4?id=729
(aparat j.w., program "sepia", manual- priorytet przesłony)

Wydaje nam się, że zdjęcia wraków robione w "sepii" mogą dać całkiem interesujące efekty - ciekawe co o tym sądzicie?

PS.
może warto zwrócić uwagę na kategorię w jakiej zamieszczamy zdjęcia, tak aby "erotyki" nie znalazły się w kategorii "budownictwo" ;-)

urwis - 14-04-2004, 22:30

Tak macie rację.Nawet wygląda to grozniej. Nie próbowałem robić w sepi ale po tym zdjęciu spróbuje to zrobić w naszych wodach.
lobster - 14-04-2004, 23:36

Bulaj pierwsza klasa.
Zboj - 18-04-2004, 00:25

W galerii "Podwodne" nawrzucałem trochę fotek z Florydy. Będzie tego wiecej :)

Wszystkie robione Olympusem C-5060 z wbudowaną lampą (lub bez). Od połowy pobytu ustawiłem korekcję bieli max na czerwień, ale i tak wszystkie zdjecia trzeba było obrobić w photoshopie :evil:

Komentarze i uwagi mile widziane, jako że to są pierwsze zdjecia tym aparatem i to prosto z biegu - kupiony na tydzień przed wylotem.

Zdjęcia robiłem na HQ format 2:3. Mieści się wtedy ok. 450 na karcie 512 MB. Bateria wytrzymywała ponad 200 zdjęć bez problemu, nawet jeśli większość była robiona z lampą - tryb doświetlenia.

Dorota i Wojtek - 08-05-2004, 14:31

oto jedna z najbardziej sympatycznych ryb, które bardzo często towarzyszą nam w trakcie nurkowań - batfish - zwierz, który bardzo chętnie "zjada" bąble wydychanego przez nurka powietrza...

a poniżej Krzyś w czasie kursu Junior AOWD kończy nurkowanie głębokie. Użycie szpulki i bojki było dla niego "fajnym" ćwiczeniem...

W galerii można znaleźć ostatnio sporo ciekawych zdjęć - zapraszamy do podglądactwa...

Dorota i Wojtek - 16-05-2004, 06:59

Do "podwodnych" załadowaliśmy kilka nowych fotek.
M.in. tego małego "goby"

Niestety w tym wypadku wyraźnie widać słabe strony naszej "maszynki" do zdjęć - rybka ma niespełna 2 cm długości, a makro w 4040 jest takie jak... widać.
Przydałby się 5060... albo chociaż 5050...

Dorota i Wojtek - 22-05-2004, 14:04

Dorota ostatnio napadła anemona - poniżej co z tego wynikło...

W galerii jeszcze jedna fotka anemona autorstwa Doroty - na tym zdjęciu Danka (nasz Gość) doszukiwała się wyraźnej perwersji... :roll: ? Oceńcie sami ;-) .

Dorota i Wojtek - 26-05-2004, 20:05

przez kilka ostatnich dni mieliśmy na pokładzie całkiem wielu podwodnych fotoamatorów (byli też zawodowcy... :cool: )

Wczoraj postanowiono zapolować i w efekcie "złowić" w obiektyw jakiegoś ślimaka nagoskrzelnego. Foty wyszły super...
Nasz slimak wypadł w sumie najgorzej w całej stawce :sad: , ale jak na amatorów przystało i tak postanowiliśmy sie pochwalić... ;-)

zdjecie robione w silnym prądzie (ślimak chwilami trochę "powiewał"...)

dwa inne ujecia tego jak się okazało, wcale nie tak wolnego zwierza - w "podwodnych"

PS.
Waldo, Twój nagoskrzelny zwierzak na pl.foto robi wrażenie... przydałby się tytuł w stylu " z górki na pazurki ?" ;-) Gratulujemy dobrej foty...

waldo - 26-05-2004, 21:38

Waldo, Twój nagoskrzelny zwierzak na pl.foto robi wrażenie... przydałby się tytuł w stylu " z górki na pazurki ?" ;-) Gratulujemy dobrej foty...

Dziękuję bardzo za dobre słowo :) , ale Waszemu ślimaczkowi też niczego nie brakuje.

waldo - 28-05-2004, 13:07

Dorota i Wojtek - 29-05-2004, 07:45

Waldo - fajny ten Twój ślimak:

napisz proszę jakich ustawień użyłeś i jakiego światła?

Cóż... makro masz lepsze (swoją drogą: masz coś zrobione w s-makro?), nasadkę szerokakątna - eee... szkoda gadać... nawet lampę możesz sobie drutem połączyć z aparatem... :sad: czas chyba najwyższy żebyśmy zaczęli robić foty wielbłądom :los: ... ;-) albo, kupili nowy sprzęt :razz:

PS.
nawet Twój drugi ślimak ma większe rogi od naszego... ;-)

waldo - 29-05-2004, 09:26

Parametry ekspozycji : 1/200 s, F7.1, ISO 80, tryb Super Makro, wyłączone lampy błyskowe - tylko światło zastane, ogniskowa 11,5 mm. Wszystkie parametry ekspozycji można znaleźć w nagłówku Exif moich zdjęć.

Następnym razem muszę przyjechać na kilka nurkowań do Colony i razem pofocimy pod wodą :) A gdy będzie już nowa baza, to .... rozpoczniemy warsztaty fotograficzne :)

PS. Dzięki za wstawienie zdjęcia ale dlaczego ja nie mogłem go wstawić ??

Dorota i Wojtek - 29-05-2004, 09:51

waldo napisał/a:

PS. Dzięki za wstawienie zdjęcia ale dlaczego ja nie mogłem go wstawić ??

hehe... może ślimak Cię nie lubi? ;-)

oto tajny sposób :
1. otwierasz zdjecie w galeri
2. kopiujesz adres
3. wklejasz w stosownym poście
4. w wklejonym adresie zmieniasz "view" na "see"
5. zaznaczasz adres i klikasz "Img"
6. okazujesz dziką radość na min. 2 sposoby...
7. wysyłasz posta...

Powodzenia...

PS.
wybacz małoinformatyczny charakter naszej "drogi postępowania" - komp jest dla nas czarodziejską skrzynką i tylko tak umiemy opisać co należy zrobić :sad: ...

w czasie wklejania dobrze jest mruczeć pod nosem tajemnicze słowa (przesłona, ekspozycja, hokus-pokus itp...)

waldo - 29-05-2004, 11:30

Powodzenia...

Działa ! Wielkie dzięki za oświecenie :)

WolfEeel - 31-05-2004, 19:24

Czy przy okazji wrzucania fotek, moglibyście podawać parametry ustawienia?[/code]
Dorota i Wojtek - 31-05-2004, 20:19

WolfEeel napisał/a:
Czy przy okazji wrzucania fotek, moglibyście podawać parametry ustawienia?

Dobry pomysł Wolfy (to normalna praktyka na prawie wszystkich galeriach wirtualnych) - z naszej strony obiecujemy poprawę :oops:

waldo - 31-05-2004, 23:41

Na moich zdjęciach można znaleźć wszystkie parametry ekspozycji w nagłówku EXIF. Wystarczy zapisać zdjęcie na swoim dysku i wejść w jego parametry lub wyświetlić zdjęcie w programie graficznym np. ACDSee.
waldo - 03-06-2004, 20:16

Ponieważ jest zainteresowanie parametrami zdjęć :
- Olympus C5060 + konwerter Inon UWL-100 z iluminatorem sferycznym
- Lampy błyskowe Sea&Sea YS-90DX oraz Olympus FL-20
- Czas 1/200s, Przesłona F7.1, ISO 80
- Ogniskowa 7.3mm (rozszerzona dodatkowo o konwerter z iluminatorem)

Tomek Tatar - 04-06-2004, 09:51

waldo napisał/a:

Czy w obecnie używanych aparatach cyfrowych rozmiar klatki jest jakiś standardowy (lub chociaż jeden najpopularniejszy)? Bo nawet nie orientuję się jaki, a bez tej informacji sama ogniskowa niewiele mówi.

Pozdrawiam.

waldo - 04-06-2004, 10:05

Tomek Tatar napisał/a:
waldo napisał/a:

Czy w obecnie używanych aparatach cyfrowych rozmiar klatki jest jakiś standardowy (lub chociaż jeden najpopularniejszy)? Bo nawet nie orientuję się jaki, a bez tej informacji sama ogniskowa niewiele mówi.
Pozdrawiam.

W zależności od modelu aparatu cyfrowego, jest kilka standardowych wielkości matrycy :
- 1/2.7" (co odpowiada wymiarom 5.27x3.96mm)
- 1/2 " (6.4 x 4.8mm )
- 1/1.8" (7.176 x 5.319mm)
- 2/3" (8.8 x 6.6 mm)
- 1" (12.8 x 9.6mm)
- 4/3" (18 x 13.5mm)
- zbliżone do APS-C (23.7x15.6mm lub 22.7x15.1mm)
- pełnoklatowe (36 x 24mm )

W aparatach kompaktowych wyższej klasy, obecnie stosowane są matryce 1/1.8" oraz coraz częściej 2/3".

Podana przeze mnie ogniskowa 7.3mm, w przypadku C-5060 jest ekwiwalentem ogniskowej 35mm dla aparatu pełnoklatkowego, a po zastosowaniu konwertera i iluminatora sferycznego odpowiada ok. 15mm.