FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Przydatne wskazówki dla młodego..

Drakon - 27-09-2007, 12:25
Temat postu: Przydatne wskazówki dla młodego..
Witam wszystkich prof. nurkowania..:O)
Mam 23 lata i nareszcie stać mnie na sprzęt do nurkowania, mam nadzieje:O). Chciałbym dowiedzieć sie gdzie najlepiej robić kursy nurkowania, na co zwrócić uwagę?? (profesjonalne), oraz gdzie mogę kupić dobry sprzęt do nurkowania, nie drogi i jakiej firmy?? Czy może kupić sprzęt używany...Od dawna o tym marzyłem i teraz chciałbym wreszcie coś z tym zrobić, z góry dziękuje za informacje, które będą mi na pewno pomocne...

Beeker - 27-09-2007, 12:44

Drakon napisał/a:
z góry dziękuje za informacje, które będą mi na pewno pomocne...

Czołem na FN,

Na początek przeczytaj wszystkie 220 postów w 10 wątkach w Tym dziale ...
Potem (jak już będziesz wiedział jakie są elementy szpeju) użyj opcji "szukaj" w dziale Technika.

A jak już się naczytasz, to udaj się do swojego instruktora i zapytaj co on o tym myśli.
A jak nie lubisz czytać to od razu go zapytaj.

Andrzej Minorczyk - 27-09-2007, 16:20

Beeker napisał/a:

a on wcisnie ci wszystko czego wg. niego ci trzeba- ale nie do konca wg ciebie. :D

martin - 27-09-2007, 16:28

Drakon napisał/a:
nareszcie stać mnie na sprzęt do nurkowania

To ci sie tylko wydaje :)

Andrzej Minorczyk - 27-09-2007, 16:31

martin napisał/a:
To ci sie tylko wydaje

No moze klega w lotto przytulil... :)

Beeker - 27-09-2007, 17:11

Nurofen napisał/a:
a on wcisnie ci wszystko czego wg. niego ci trzeba- ale nie do konca wg ciebie.

Trauma jakaś? Instruktor Ci coś nawciskał? :D
A może dobrze trafi i instruktor tylko wyjaśni jakie są opcje i możliwości w miarę rozsądnego wyboru (czyt.: uniwersalnego) w początkowym etapie drogi nurkowej.

Andrzej Minorczyk - 27-09-2007, 17:34

Beeker napisał/a:
Instruktor Ci coś nawciskał?
nie mi nie bo moj byl wyjatkowy :)
martin - 27-09-2007, 18:26

Nurofen napisał/a:
No moze klega w lotto przytulil...

I tak nie starczy...

Wiesiek - 27-09-2007, 18:43

Nie nabijacie sie z Kolegi - moze lepiej niech najpierw zrobi kurs, a pozniej zastanawia sie nad sprzetem (chyba ze ma tyle pieniedzy ze chce kupic rebreather na 'dzien dobry').
Drakon - pojscie z wlasnymi zabawkami na kurs, ktory jest pierwszym (czy cos wczesniej robiles?) kontaktem z nurkowaniem nie jest najlepszym rozwiazaniem. Wiekszosc z forumowiczow chyba zaczynala nurkowac na sprzecie szkolnym - pozniej wypozyczajac go i kupujac sobie kolejne elementy.
Zatem posluchaj sie piszacych wyzej i jak bedziesz lepiej zorientowany to poszukaj na forum, jak nie ma informacji to wtedy pytaj.

grzegorz - 27-09-2007, 19:58

Drakon napisał/a:
Chciałbym dowiedzieć sie gdzie najlepiej robić kursy nurkowania, na co zwrócić uwagę?? (profesjonalne),

No to profesjonalne czy...
Drakon napisał/a:
kupić dobry sprzęt do nurkowania, nie drogi

A..
Beeker napisał/a:
A jak już się naczytasz, to udaj się do swojego instruktora i zapytaj co on o tym myśli.

A najlepiej napisz na Forum pytanie do niejakiego Smoka vel $$ i nie będziesz musiał juz mieć instruktora,serwisanta,sprzedawcy,doradcy.....etc($$ nie obrazaj się:))

Beeker - 27-09-2007, 20:03

grzegorz napisał/a:
sprzedawcy

Nie zauważyłem żeby $$ cokolwiek oferował w odróżnieniu od wielu fachowych doradców - z moich (kilku już) doświadczeń jest bezinteresownie pomocny - nie tylko radą.

TURBISS - 27-09-2007, 20:08

Drakon napisał/a:
gdzie najlepiej robić kursy nurkowania, na co zwrócić uwagę?? (profesjonalne),

kolego nie słuchaj doradców którzy mówią rób w tylko w organizacji A a nigdy w B
Niestety w każdej organizacji trafiają się zarówno świetni instruktorzy jak i patałachy
zorientuj się w okolicy kto szkoli pogadaj z ludźmi którzy kończyli kursy u rożnych instruktorów i w różnych organizacjach
IMHO najwięcej zależy od osoby która szkoli :!!: :!!:
I nie bój się wymagać od instruktora ------- Bo wodnym RAMBO dopiero na pewno zostaniesz
:humor: :humor: :humor:

Organizacje " techniczne" -- chodź na pierwszy rzut oka mają bardziej wyśrubowane standardy szkoleń ----to nie zawsze ......... ale zwykle nie jest źle
Sam nie będąc nawet w 0,001% fanem PADI muszę przyznać że znam instruktorów świetnie uczących nawet w PADI { fuj fuj }

tak na marginesie to chyba nie zazdroszczę Tobie Tej decyzji

Wiesiek napisał/a:
Nie nabijacie sie z Kolegi - moze lepiej niech najpierw zrobi kurs

Święte słowa ufffff

$$ - 27-09-2007, 20:58

grzegorz napisał/a:
i nie będziesz musiał juz mieć instruktora
Tak się składa że nie zaczynałem w "skórwionych komercyjnie" czasach na kursie było kilku instruktorów, zajęć basenowych dużo, sprzętu mało. Znajdź moje zalecenie olania kursów.
Jeszcze pytanie na serio, na którym kursie w Polsce mogę się nauczyć robienia wynalazków w rozumieniu prawa własności przemysłowej ?
grzegorz napisał/a:
$$ nie obrazaj się:)
Zawiesiłem temat o głębokich przystankach, prosty model. Kto zrozumiał że to daje krótszą dekompresję w szybkich głębokich nurkowaniach ? (R Gałach). To nie jest obrażanie się, to wytarcie tobą podłogi.

powodzenia

Piotr Suchowski - 28-09-2007, 00:07
Temat postu: Re: Przydatne wskazówki dla młodego..
Drakon napisał/a:
Mam 23 lata i nareszcie stać mnie na sprzęt do nurkowania, mam nadzieje:O).

Nadzieja matką wynalazku :ping:
Zacznij od kursu, swojego ABC i tego

Powodzenia

Andrzej Kosko - 28-09-2007, 08:28

Popytaj o cenay itd.-a najwazniejsze:spytaj KAZDEGO twojego potencjalnego instruktora o to,kiedy ostatni raz nurkował dla przyjemności
waterman - 28-09-2007, 09:13

Andrzej Kosko napisał/a:
KAZDEGO twojego potencjalnego instruktora o to,kiedy ostatni raz nurkował dla przyjemności

oooo o to too to
to jest ważne ( widziałem takiego co wcale nie w chodzi)
grzegorz napisał/a:
Smoka vel $$ i nie będziesz musiał juz mieć instruktora

troszkę sie rozpędziłeś kolego, mimo że czasami jego posty są troszkę dziwne. To maprawił za co mu jeszcze raz dziękuję, szbko i tanio zamek w moim suchym ( trzyma super)
$$ napisał/a:
Znajdź moje zalecenie olania kursów.

no to już przesada, teraz się robi takie kursy, lepsze gorsze ale kursy, a nie o nurkowaniu dowiadujesz się z wezwania do LWP

$$ - 28-09-2007, 10:16

waterman napisał/a:
a nie o nurkowaniu dowiadujesz się z wezwania do LWP
Dostając książeczkę wojskową już miałem książeczkę płetwonurka, a ty nurka lekkiego. A suwak trzeba wymienić i mam do zmiany.

powodzenia

jcsjacekj - 29-09-2007, 00:38

martin napisał/a:
Nurofen napisał/a:
No moze klega w lotto przytulil...

I tak nie starczy...

Nie no martin, pewnie ze jak zacznie budowac basen o glebokosci 100m to mu nie starczy. Ale na wlasna przenosna komore deco to pewnie tak :)

Nuroslaw - 30-09-2007, 13:36

mnie uczyli, że dwie pierwsze rzeczy które musi kupić płetwonurek to:

- ciepła czapka
-samochód

a reszta sama przyjdzie :)

squbel - 02-10-2007, 11:10

Ja zaczalem z mysla o snorkelowaniu od:

-maski
-snorkla
-pletw (tu wtopilem bo mylnie zakladalem ze w cieplych wodach nie bede chcial uzywac botow)

Po czasie kupilem wetsuit.
Niestety zeby dobrze zaplanowac swoje zakupy (pletwy, pianke) musisz wiedziec gdzie chcesz sie uczyc i nurkowac (temp wody), i jak gleboko.

Sam teraz mysle co warto kupic jako nastepny krok i dochodze do wniosku ze oprocz wlasnych botow zainwestuje we wlasne regulatory, komputer, zegay i BCD.

Nie wiem jak to robia inni panowie ale wydaje mi sie ze wlasna butla i pas z olowiem to zbedny wydatek - latanie z tym chyba jest zupelnie nieekonomiczne?

Kolekcjonowanie wlasnego sprzetu daje niezla radoche, ale warto sie poradzic kogos kto zna cala ukladanke od strony praktycznej zeby nie zmarnowac kasy na nietrafione inwestycje.

Ach.. no i tak sobie mysle zebys nie kupowal sprzetu przez internet - porada sprzedawcy w sklepie nurkowym bedzie w jakims stopniu cenna no i np maski nie przymierzysz przez komputer.

robertg - 02-10-2007, 11:54

squbel napisał/a:

Ach.. no i tak sobie mysle zebys nie kupowal sprzetu przez internet - porada sprzedawcy w sklepie nurkowym bedzie w jakims stopniu cenna no i np maski nie przymierzysz przez komputer.

Z maska i pianka (lub suchym) to prawda - to dobrze jest przmierzyc, ale cala reszte sprzetu mozna spokojnie kupic on-line. Wazne zeby wiedziec czego sie chce. A do doradzania w sklepach trzeba miec duzo szczescia albo zaufanego instruktora/sprzedawce zeby nie dostac tego co akurat zalega na polce lub na czym jest najwiekszy zysk.

Nul - 02-10-2007, 12:54

squbel napisał/a:

Nie wiem jak to robia inni panowie ale wydaje mi sie ze wlasna butla i pas z olowiem to zbedny wydatek - latanie z tym chyba jest zupelnie nieekonomiczne?

Wprawdzie nie jestem panem, ale się wypowiem ... :)

Też kiedyś uważałam, że co jak co, ale butla i ołów to już nie muszą być moje. Ale to znów zależy, gdzie się chce nurać i jak tam dojeżdżać. Na większość nurków docieram samochodem, promem, w każdym razie nie powietrzem. Więc butle już mam. Bo jednak swoje, to swoje, wiadomo co to i jak się z tym obchodzimy.

Jesli ktoś z założenia będzie się kierował głownie tam, dokąd się lata, to faktycznie chyba nie musi myśleć o własnych butlach/ołowiu. Natomiast jesli już się decydujemy na zwykłe kafle, to dobrze mieć własny pas. Z porządnym zapięciem...

Pzdr,
Nul

I - 02-10-2007, 13:15

Z balastem, też zależy gdzie i jak często się nurkuje...
W takim np. Krakenie pożyczenie ołowiu to 20 PLN. Czyli małe kilka dni i praktycznie możesz mieć swoje :) .

P.
I

Nul - 02-10-2007, 13:44

Ale w takiej np. Nautice krakowskiej biorąc butle balast miałam gratis... Może dlatego, że byłam wtedy stałym klientem. Więc nie czułam aż tak bardzo potrzeby posiadania własnego. Teraz juz czuję. BUtle mam na razie dwie, planuję jeszcze trzy... Oj, apetyt rośnie w miarę jedzenia... :)

A.

Haw - 21-10-2007, 01:05
Temat postu: Re: Przydatne wskazówki dla młodego..
Drakon napisał/a:
Witam wszystkich prof. nurkowania..:O)
Mam 23 lata i nareszcie stać mnie na sprzęt do nurkowania, mam nadzieje:O). Chciałbym dowiedzieć sie gdzie najlepiej robić kursy nurkowania, na co zwrócić uwagę?? (profesjonalne), oraz gdzie mogę kupić dobry sprzęt do nurkowania, nie drogi i jakiej firmy?? Czy może kupić sprzęt używany...Od dawna o tym marzyłem i teraz chciałbym wreszcie coś z tym zrobić, z góry dziękuje za informacje, które będą mi na pewno pomocne...

1) kurs.
odpowiedz sobie na pytanie w jakich wodach chcesz nurkowac i jak gleboko. jesli plytko i fajne czyste wody (egipt/chorwacja itp.) kieruj sie wylacznie tym zeby wybrac dobrego instruktora. jesli planujesz nurkowac w wodach takich jak np. polskie i glebiej, zwroc uwage na to ile nurkowan w wodach przewiduje program szkolenia. jesli w przyszlosci planujesz rozwoj i glebsze nurki, szkolenie w PADI wyniesie cie wiecej niz w CMAS (programow innych federacji nie znam wiec sie nie wypowiadam na ich temat), poniewaz wiele cwiczen dostepnych w podstawowym szkoleniu CMAS w PADI zostalo wyniesionych do kursow dodatkowych. MOIM ZDANIEM jest to dobry sposob czesania kasy stad popularnosc tego systemu szkolen wsrod niektorych instruktorow :( .

2) sprzet.
nowy czy uzywany? jak mawia powiedzenie: "stare jest dobre: wino, skrzypce i las"... fajnie miec nowy szpej ale nie kazdego na to stac. osobiscie kupilem uzywany jacket i suchar i nie zaluje. ale moj kumpel na suchym wtopil. troche ruleta. poza tym odsprzedajac uzywany sprzet tracisz mniej na tym interesie.

na pewno ABC.
- maska:dobrze dopasowana do twarzy - odradzam kupno w sieci (brak mozliwosci przymierzenia), czarny silikon - bialy zolknie od slonca i po 2-3 latach wyglada ohydnie. do tego szkla ustawione pod katem - zwiekszaja pole widzenia.
- fajka: z zaworkiem lub bez, sa 2 szkoly - teoretycznie moze sie zapchac i opijesz sie wody. za to bardzo ulatwia wydmuchanie.
- pletwy: raczej paskowe - mimo ze wymagaja kupna butow. w polsce bedzie ci w butach cieplej, w tropikach ochronisz stope przed rafa i zyjatkami. do tego nadaja sie do suchara ;-)

reszte sprzetu kupuj rozsadnie i nie spieszac sie (a juz na pewno nie przed kursem!). czasem mozna trafic cos okazyjnie, poza tym jak poplywasz na roznym wypozyczonym sprzecie zorientujesz sie jakie masz oczekiwania od sprzetu i czego chcesz. nie ma jednej jedynej slusznej konfiguracji. chociaz nurkowie DIR twierdza co innego ;-) .

kilka rad:
- skafander: jesli bedziesz nurkowac w zimnych wodach (zwlaszcza pod termoklina) na dluzsza mete nie ma innego rozwiazania niz suchy skafander...
- jacket: dopasowany rozmiarem do sylwetki, posiadajacy stalowe D-ringi. ew. plyta+worek, ale na to chyba przyjdzie jeszcze czas ;-)
- automat: na pewno musi spelniac norme EN250, poza tym izolowany I stopien. w zasadzie Apeks lub Poseidon... unikaj tez w zimnych wodach stosowania octopus'ow.
- raczej manometr niz konsola.
- jesli myslisz o glebszych nurkach nie kupuj analogowego glebokosciomierza - bedziesz potrzebowal tez urzadzenia do pomiaru czasu, polecam Uwatec Digital, lub ktorys z komp. nurkowych jesli dysponujesz wieksza iloscia gotowki :)

daj znac jak wrazenia z kursu.