FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

MEDYCYNA NURKOWA - Zapalenie płuc

geojacek - 07-10-2007, 20:15
Temat postu: Zapalenie płuc
Od 2 do 11 września byłem w szpitalu na obustronne zapalenie płuc.
26 kroplówek, sterydy, antybiotyki itd. Kondycja może jeszcze nie ta ale czuję się już całkiem nieźle. Lekarz prowadząca ze szpitala nie widzi przeciwskazań abym za miesiąc ( czyli w połowie listopada ) pojechał na nurkowanie do Egiptu. Co Wy o tym sądzicie?

Mania - 07-10-2007, 20:21

Skoro lekarz mowi ze OK no to znaczy ze OK.
Wracaj szybko do zdrowia
Mania

$$ - 07-10-2007, 21:49

geojacek napisał/a:
Lekarz prowadząca ze szpitala nie widzi przeciwskazań abym za miesiąc ( czyli w połowie listopada ) pojechał na nurkowanie do Egiptu. Co Wy o tym sądzicie?
Nie powinieneś jechać, bo jesteś z klimatu umiarkowanego, a nie tropikalnego i obciążenie płuc może być zbyt duże. Nie chcę szukać w ruskiej literaturze nurkowej, ale tam było 60 dni po zapaleniu płuc. Poza tym kilka lat temu miałem, zapalenie i powrót trwał 3 miesiące do stanu dobrej sprawności płuc. Kolega z firmy Bayer mówił że jestem wyłączony na 6 miesięcy.

powodzenia

Mania - 07-10-2007, 22:06

$$ a byles kiedys w Egipcie? Otoz powietrze tam jest super suche, co akurat dobrze dziala na pluca. Gorzej gdyby to byl klimat tropikalny z duza wilgotnoscia. Ale to nie jest przypadek Egiptu.
Nie mowiac juz o tym, ze listopad to taka nasza ciepla wiosna, wiec akurat nie ma specjalnie duzej roznicy.

Warto sie sluchac lekarzy....
Mania

tayson - 08-10-2007, 00:05

btw, klimat morza czerwonego sprzyja m.in. na choroby układu oddechowego.... warto sprawdzić in vivo ;]
$$ - 08-10-2007, 07:18

Mania napisał/a:
Warto sie sluchac lekarzy....
To prawda, zwłaszcza rozumiejących co komu zalecają, płuca stanowią okno dla rozpuszczania i odsycania dla gazów. Jeżeli dr.J. Kot z Gdyni nie wiedział jak zmienia się przepustowość tego okna transportowego, to wymagasz tej wiedzy od szeregowego lekarza ? Zwłaszcza analizy w zakresie upośledzenia wymiany gazu inertnego, problemu nie występującego w życiu codziennym.
W Egipcie nie byłem, lecz przeszedłem zapalenie płuc w wieku takim jak "geojacek" dlatego mówię coś co na własnym grzbiecie odczułem.

Redukując do absurdu forumową koncepcję, że trzeba coś odczuć na własnym grzbiecie, lekarz nie może skutecznie leczyć nurka bo sam nie nurkuje (głupie wiem).

powodzenia

Judas - 08-10-2007, 10:11

Jak rade moge Ci powiedziec ze wiele lat temu w Gizycku byl smiertelny wypadek barotraumy u zolnieza ktory nurkowal pod lodem (max 10 m) 2 miesiace po zapaleniu pluc. Przyczyna byly "pozostalosci" po chorobie.
Maciuś Dru/ogi - 08-10-2007, 10:35
Temat postu: Re: Zapalenie płuc
Ja sądzę, że zamiast pytać tutaj, powinieneś skontaktować się z kimś z tej listy:
http://slk.kdp.pttk.pl/in...ctory&Itemid=58
Co prawda wszyscy Polacy znają się doskonale na medycynie, ale po co ryzykować? :ping:

$$ - 08-10-2007, 14:38

Maciuś Dru/ogi napisał/a:
Co prawda wszyscy Polacy znają się doskonale na medycynie, ale po co ryzykować?
Jak widzisz 2 osoby mówią coś innego niż pani dr.
Z istotnych kwestii to to że po zapaleniu płuc czujemy się dobrze i przy małych wysiłkach nie ma problemu, natomiast przy większych pojawia się dług tlenowy dużo silniejszy i wzrost ppCO2 wyższy niż przed chorobą, co dowodzi gorszej wymiany gazowej.

powodzenia

geojacek - 08-10-2007, 15:37

Już wiem od lekarza z listy DAN, że muszę najpierw zrobić " Spirometrię "
i dopiero gdy wyniki będą dobre mogę wchodzić do wody.
Wszystkim dziękuję za rady, zwłaszcza za link do lekarzy DAN

tomek Sienicki - 08-10-2007, 17:30

Cytat:
Jak widzisz 2 osoby mówią coś innego niż pani dr.

Ale w Egipcie nie byłeś, więc co Ty możesz wiedzieć...

--
tS

$$ - 08-10-2007, 18:21

tomek Sienicki napisał/a:
więc co Ty możesz wiedzieć...
Tak to prawda, bardzo się wstydzę. Ale zgłoszenie w UP mam i w PW2-Foka nurkowałem, o sprężarce nie wspomnę.
geojacek napisał/a:
że muszę najpierw zrobić " Spirometrię "
Z tym szybko nie będziesz miał problemu, ale sprawdź zachowanie się płuc po dużym wysiłku trwającym 15 min. Jeśli nie będziesz miał problemu w dniu następnym, to jesteś zdrów.

powodzenia

tomkozd - 08-10-2007, 21:35

Przechodziłem poważne zapalenie płuc. 30 dni w szpitalu, podobna kuracja.
Zalecona przerwa 6 m-cy. Zrobiłem rok - w tym czasie tylko dużo pływałem.
Radzę Ci nie szaleć zbyt szybko, chyba, że chcesz walczyć później z nawrotami w górnych i dolnych drogach oddechowych. Zależy jeszcze w jakich wodach będziesz nurkować, ale pamiętaj, że gaz w butlach jest zimny. Poza tym wydzielina w płucach, nawet jakiś czas po chorobie jest gęstsza - wiadomo jak wpływa to na wymianę gazową.

TURBISS - 09-10-2007, 08:17

geojacek napisał/a:
już wiem od lekarza z listy DAN, że muszę najpierw zrobić " Spirometrię "
i dopiero gdy wyniki będą dobre mogę wchodzić do wody.

Witam kolego proponuje jednak znaleźć lekarza pulmonologa mającego pojęcie o nurkowaniu, który zbada Ciebie osobiście--nigdy nie przekona mnie konsultacja telefoniczna bez badania pacjenta
Co do spirometrii ona wyklucza (według współczesnych wytycznych) jedynie zmiany typu, obturacyjnego a niestety nie można na jej podstawie wypowiadać się na temat zmian restrykcyjnych ---które w nie korzystnym wypadku mogą wystąpić--- well- -----Dlatego IMHO zawsze pacjent musi być zbadany osobiście przez lekarza i badania muszą być skorelowane w obrazem klinicznym danej osoby i z innymi wynikami badań
w medycynie droga na skróty bywa niebezpieczna

mroczny - 09-10-2007, 12:11

Cytat:
Co do spirometrii ona wyklucza (według współczesnych wytycznych) jedynie zmiany typu, obturacyjnego a niestety nie można na jej podstawie wypowiadać się na temat zmian restrykcyjnych

Spirometria jest badaniem diagnostycznym stwierdzającym zarówno zmiany typu obturacyjnego (FEV1)
jak i restrykcyjnego, czyli po prostu frakcje objętościowe płuc...
wydaje mi się że nurkowanie 2 miesiące po zapaleniu płuc przy dobrych wynikach badań jest jak
najbardziej możliwe, ale jedynie po konsultacji osobistej przez specjalistę pulmonologa.

$$ - 09-10-2007, 12:44

TURBISS napisał/a:
w medycynie droga na skróty bywa niebezpieczna
mroczny napisał/a:
ale jedynie po konsultacji osobistej przez specjalistę pulmonologa
Zwróciłem uwagę na wymianę gazową, czy w typowych badaniach u pulmonologa jest stosowane określenie np, pułapu tlenowego ? który pośrednio (wpływ także typu mięśni) daje obraz wymiany gazowej.

powodzenia

mroczny - 09-10-2007, 15:37

$$ napisał/a:
czy w typowych badaniach u pulmonologa jest stosowane określenie np, pułapu tlenowego ?

pułap tlenowy określa się przy ergospirometrii, więc należy jak najbardziej do zakresu badań wykonywanych przez pulmonologa, choć może nie do badań "typowych". jednak sądze że określenie zmian restrykcyjncyh i/lub obturacyjnych jest w tym wypadku bardziej istotny. podkreślam że jest to moje zdanie, pulmonolog może mieć inne.

$$ - 09-10-2007, 16:35

mroczny napisał/a:
podkreślam że jest to moje zdanie, pulmonolog może mieć inne.
Też piszę o subiektywnym spostrzeżeniu, tyle że mam świadomość że dla prostego spokojnego nurkowania wynika konieczność zastosowania dłuższej dekompresji bo słabo się odsycamy. Co jest skutkiem przebytego zapalenia płuc.

powodzenia

TURBISS - 10-10-2007, 07:57

mroczny napisał/a:
Spirometria jest badaniem diagnostycznym stwierdzającym zarówno zmiany typu obturacyjnego (FEV1)
jak i restrykcyjnego, czyli po prostu frakcje objętościowe płuc...

jeśli szanowny kolega pisze coś w dziale medycyna to powinien wypowiedzieć się zgodnie z współczesnym stanem wiedzy a niestety w świetle obecnych konsensusów dotyczących badania spirometrycznego stwierdza sie jednoznacznie że to badanie służy jedynie co do określenia obturacji-- określanie restrykcji w oparciu tylko o spirometrie jest obecnie BŁĘDEM

i całym szacunkiem pozdro

mroczny - 10-10-2007, 15:57

TURBISS napisał/a:
to badanie służy jedynie co do określenia obturacji

Niestety mylisz się, ponieważ w literaturze medycznej jest jednoznacznie określone że spirometria służy do diagnostyki zmian obturacyjnych (FEV1%(F)VC) oraz przy podejrzeniu restrykcji objętościowej, czyli przy (F)VC <80% wartości należnej. Sama definicja restrykcji polega przecież na określeniu stosunku natężonej pojemności życiowej do jej wartości należnych w procentach (>70% łagodna...<35% bardzo ciężka).
TURBISS napisał/a:
określanie restrykcji w oparciu tylko o spirometrie jest obecnie BŁĘDEM

Do celów weryfikacyjnych są wykorzystywane oczywiście również inne badania, np. pletyzmografia która już da nam obraz całkowitej pojemności płuc i jej składowych oraz oporów oddechowych, natomiast jak $$ już wspomniał, w tym wypadku przydatniejsze wydaje się badanie zdolności dyfuzji gazów w płucach (DLCO).

$$ - 10-10-2007, 17:09

mroczny napisał/a:
Do celów weryfikacyjnych są wykorzystywane oczywiście również inne badania,
Pogodzę was bronchoskopia daje obraz płuc. A teraz możecie krzyczeć że to wpychanie rury w płuca, nie całkiem obojętne dla zdrowia.
mroczny napisał/a:
natomiast jak $$ już wspomniał, w tym wypadku przydatniejsze wydaje się badanie zdolności dyfuzji gazów w płucach
W połączeniu z kapnografem uzyskujemy pełniejszy opis stanu wymiany gazów.

powodzenia

TURBISS - 11-10-2007, 07:53

mroczny napisał/a:
Niestety mylisz się, ponieważ w literaturze medycznej jest jednoznacznie określone że spirometria służy do diagnostyki zmian obturacyjnych (FEV1%(F)VC) oraz przy podejrzeniu restrykcji objętościowej,

Kolega pisze że się mylę ( twoje prawo ) a sam miesza pewne pojęcia gdyż spirometria może jedynie nasuwać podejrzenie o tym że zmiany mogą mieć charakter restrykcji a nie służy do jej diagnozowania i rozpoznawania jeśli na podstawie samego badania spirometrycznego opiszesz wynik jako restrykcja to popełnisz--- błąd ---- możesz jedynie na tej podstawie skierować pacjenta do dalszych badań ( a podejrzenie zmian i ich ostateczne rozpoznanie to niestety nie to samo upss pamiętajmy o tym )))

$$ napisał/a:
Pogodzę was bronchoskopia daje obraz płuc
niestety na podstawie tego badania nie zróżnicujemy tego typu zmian w płucach o których piszemy

kolego nie traktuj tego personalnie bo nie mam zamiaru udowadniać (swoich racji) ale zwrócić uwagę na stan faktyczny piszemy o pewnych może detalach ale medycyna składa się z detali --- popatrz na ustalenia komisji eksperckich w sprawie spirometrii
------
szczerze pozdrawiam -- :ping: :ok2:

kiwigirl - 12-10-2007, 13:47

Maciuś Dru/ogi napisał/a:
Ja sądzę, że zamiast pytać tutaj, powinieneś skontaktować się z kimś z tej listy:
http://slk.kdp.pttk.pl/in...ctory&Itemid=58
czy mnie się tylko wydaje czy na tej liście są ginekolodzy i chirurdzy plastyczni a nie ma laryngologa czy ... ?