| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - ABC firmy Speedo
przemas - 13-10-2007, 16:31 Temat postu: ABC firmy Speedo Czy warto zainwestować w sprzęt tej firmy czy lepiej kupić ABC innych firm ?
Beeker - 13-10-2007, 16:44
| przemas napisał/a: | | Czy warto zainwestować w sprzęt tej firmy |
nie
| przemas napisał/a: | | czy lepiej kupić ABC innych firm ? |
tak
martin - 13-10-2007, 16:52
| przemas napisał/a: | | Czy warto zainwestować w sprzęt tej firmy |
Zalezy co. Fajki n.p. sa ok.
| przemas napisał/a: | | epiej kupić ABC innych firm ? |
AB to bym jednak sugerowal innych firm.
Swietne pletwy do snorklingu robi f-ma Mares
n.p. Avanti tre
maski f-ma Cressi
n.p. Super Occhio
kiwigirl - 19-10-2007, 14:15
a buty speedo ? warto kupić, czy też nie ?
martin - 19-10-2007, 14:24
Wygladaja jak tysiace innych butow. Skoro ci pasuja, bierz.
Bogus - 22-10-2007, 12:08
| martin napisał/a: | | Wygladaja jak tysiace innych butow. Skoro ci pasuja, bierz. |
Zgadzam się z przedmówcą, zawsze na pierwszymi miejscu stawiam wygodę.
Ja zainwestowałem w cieplejsze buty Camaro (zmarzluch ze mnie) i jestem zadowolony.
Okularków Speedo użwyam raczej na basenie, ale co kto woli.
Kolejnym krokiem był zakup suchacza - i teraz to dopiero czuję różnicę.
W mokre buty i piankę to ubiorę się chyba dopiero w Egipcie
Z kompletu do mokrego zostały mi jeszcze płetwy Maresa, ale pasują do suchacza.
ewin - 30-10-2007, 14:01
Przemas: Ty chcesz zacząć nurkować czy płyniesz do Egiptowa i chcesz mieć swoje abc ?
Jak wariant 1, to kup pletwy w których tez będziesz mógł nurkować, rurke z podowojnym zaworem, i porządną maske. Jak wariant drugi szukaj jakiś płetewek do 80zl, byle były wygodne . I kup jakiś tam zestaw maska + fajka.
przemas - 02-11-2007, 18:48
O Egipcie muszę narazie zapomnieć.Płetwy mam ale chcę kupić najpierw fajkę i maskę,oraz skafander i KRW żeby w końcu przestać pożyczać i w lecie ponurkować w polskich jeziorach ze swoim sprzętem
Bogus - 05-11-2007, 11:43
| przemas napisał/a: | | w lecie ponurkować w polskich jeziorach ze swoim sprzętem |
Dlaczego w lecie - zimą też jest ciekawie. Zdecydowanie większa widoczność (brak kwitnących glonów). Ale tu zdecydowanie polecam inwestycje w suchy skafander
IMHO idziesz w dobrym kierunku, jeśli chcesz się rozwijać to własny sprzęt jest dobrym pomysłem. Tak to za każdym razem dostajesz coś innego i zamiast szlifować swoje umiejętności czasem musisz „walczyć” ze sprzętem.
Trzymam kciuki
ewin - 05-11-2007, 19:12
Tylko jedna rzecz, Twoja pletwy to kalosze, czy pletwy + buty?
Tomasz-Szeryf - 06-11-2007, 11:19
| ewin napisał/a: | | do Egiptowa |
| ewin napisał/a: | | Jak wariant drugi szukaj jakiś płetewek do 80zl, byle były wygodne . I kup jakiś tam zestaw maska + fajka. |
Chcesz zafundować koledze niezłe otarcia egipskim piaskiem - no raczej mało rozsądna rada!.
Nawet jak jedziesz w ciepłe morza to polecam buty (speedo ma nawet takie półbuty piankowo-siatkowe) i płetwy kaloszowe i to nie byle jakie bo zaraz to zmienisz. Na pewno na początek niezbyt ciężkie bo stawy się musza przyzwyczaić.
[ Dodano: 06-11-2007, 11:20 ]
| ewin napisał/a: | | Twoja pletwy to kalosze, czy pletwy + buty |
Zastanów się jeszcze raz nad tym co chciałeś napisać????
martin - 06-11-2007, 12:01
| Tomasz-Szeryf napisał/a: | | Chcesz zafundować koledze niezłe otarcia egipskim piaskiem |
Bez przesady - pletwe i noge plucze sie przed zalozeniem. Zawsze mozna zalozyc jeszcze cienka skarpetke na noge.
Tomasz-Szeryf - 06-11-2007, 15:01
| martin napisał/a: | | Bez przesady - pletwe i noge plucze sie przed zalozeniem. Zawsze mozna zalozyc jeszcze cienka skarpetke na noge. |
Ze skarpetą się zgodzę.
Mniemam, że zakładasz ze swojego punktu widzenia to twierdzenie, które jest obarczone dużym bagażem doświadczeń.
Postaw się w roli całkowitego nowicjusza - wiesz mi widziałem juz kilka razy stopy ludzi, którzy nie mieli pojęcia skąd tak potężne zaczerwienienia i małe rany na stopach.
A my nurkowie chyba wiemy najlepeij jak długo goi się drobniutka rana w tak słonej wodzie jak Morze Czerwone.!
martin - 06-11-2007, 15:36
| Tomasz-Szeryf napisał/a: | | akładasz ze swojego punktu widzenia |
Z punktu widzenia kazdego rozsadnego czlowieka, ktory wie, jak bolesny moze byc kamyk w bucie
| Tomasz-Szeryf napisał/a: | wiesz mi widziałem juz kilka razy stopy ludzi, którzy nie mieli
pojęcia skąd tak potężne zaczerwienienia i małe rany na stopach |
Mozliwe. My uczymy zakladania pletw na mokro, z tad jakos plukanie wychodzi samo od siebie.
kiwigirl - 06-11-2007, 16:13
| Tomasz-Szeryf napisał/a: | | Mniemam, że zakładasz ze swojego punktu widzenia to twierdzenie, które jest obarczone dużym bagażem doświadczeń. | owszem, ale takich oto ogladają żółtodzioby i niewiedzieć dlaczego plują w maskę i moczą nogi zanim założą płetwy potem im ktos wytłumaczy / albo sami zapytają po co to
| martin napisał/a: | | My uczymy zakladania pletw na mokro, z tad jakos plukanie wychodzi samo od siebie. | dokładnie... nigdy sobie nie poobcierałam stóp piaskiem / kamykami a w sumie żółtodziób ze mnie...
a metoda "na skarpetke' jest bardo dobra, nie tylko przed otarciami chroni, ale tez minimalizuje ewentualne luzy jeśli mamy przyduży kalosz. a to zapobiega skurczom które jak w stópkę złapią to AUĆ...
ewin - 06-11-2007, 20:04
Tomek: Rozumiem ze snorkujesz(zle napisałem?) w tez w pletwach+buty ? Jak dla mnie to nie wygodne .
Dla mnie jest nie jasne jedno jakie kolega ma pletwy . Ponieważ pisał ze jakieś ma . A właśnie co robi x tys. nie doświadczonych turystow nie tylko w Egipcie co chcą posnorlkować (nie wiem jak to sie pisze sorki:P), nie wydaje mi sie ze choćby większość wychodziła z ranami .
aleXandra - 07-11-2007, 18:41
Przynajmniej dwa razy byłam w Egipcie w płetwach kaloszowych i w życiu ani pół ranki nie miałam... Co najwyżej mnie płetwa obtarła, ale to już inna historia.
| ewin napisał/a: | Tomek: Rozumiem ze snorkujesz(zle napisałem?) w tez w pletwach+buty ? Jak dla mnie to nie wygodne . |
Super - wygodne jeśli snorklujesz nie tylko z łódki, ale również czasem z plaży. Można spokojnie do wody wejść w butach nie krzywiąc się przy każdym kroku
Ale dalej nie wiadomo jakie przemas ma płetwy. Poza tym - skoro już ma płytwy, to temat chyba zamknięty?
kiwigirl - 08-11-2007, 10:57
| ewin napisał/a: | snorkujesz w pletwach+buty ? Jak dla mnie to nie wygodne |
| aleXandra napisał/a: | Super - wygodne jeśli snorklujesz nie tylko z łódki, ale również czasem z plaży. Można spokojnie do wody wejść w butach nie krzywiąc się przy każdym kroku | aleXandra, sądze ze niewygoda dotyczy tutaj samego juz pływania w wodzie a nie kwestii chodzenia. jak snorkujesz w płetwach + butach, to neopren wynosi ci stopy do góry. czego nie ma przy kaloszkach. stąd pewna niewygoda w porównaniu do kaloszowych. faktycznie wygodniej w płetwach+butach pływa sie pod wodą niż na powierzchni.
martin - 08-11-2007, 11:05
| kiwigirl napisał/a: | | jak snorkujesz w płetwach + butach, to neopren wynosi ci stopy do góry. |
Zalezy od tego jakich pletw i butow uzywasz.
kiwigirl - 08-11-2007, 11:16
no fakt, jak masz bardzo ciężkie to ci tak czy siak zatoną
pływałam w różnych płetwach paskowych, ale raczej wszystkie były z tych lekkich / miękkich i zawsze troszkę mi nogi wynosiło na powierzchni, metodą na to było pływanie "lekko na boku" (co zresztą lubię tak czy siak pływając wzdłuż brzegu rafy, co by móc pooglądać, porobić fotki itp) i wtedy obie stopy są zanurzone pod wodę i płetwy będąc prostopadle do powierzchni wody praktycznie nie lecą do góry.
ewin - 08-11-2007, 13:04
Dziwne rzeczy powierzchniowo w butach . Ja nawet, biore 2 pary pletw .
Jeszcze pozostaje maska+fajka, ale nie wiemy czy Autor chce nurkowac w przyszłości czy tylko tak.
Mina - 13-11-2007, 19:01
| Cytat: | Moje posty nie sa do końca mądre jak i obiektywne .
Jestem z PADI i jestem z tego dumny! |
yyyyyyyyyyyy" chcialem cos napisac , ale .... brak 2 sensu
a on top Buciki i pletwy paskowe , takie moje prywatne zdanie, moze ktos zarzuci ze wiecej klopotu ale za to moim zdaniem wygodniejsze o wiele od kaloszy
|
|