| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - Metro Warszawskie
majki - 11-03-2008, 07:22 Temat postu: Metro Warszawskie Czy wiecie, ze w Warszawie, obok metra, ktorym codziennie podrozuje tysiace osob, gleboko pod ziemia jest ukryte stare metro z lat 50-tych - relikt przeszlosci.
Ponad kilometr zalanych korytarzy kusi eksploratorow podziemnych i poszukiwaczy przygod.
Daje to powazne przypuszczenie, ze predzej czy pozniej dojdzie tam do wypadku i na mocy Porozumienia w Sprawie Zasad Współdziałania Polskiego Związku Alpinizmu z Krajowym Systemem Ratowniczo-Gaśniczym zostaniemy wezwani do akcji poszukiwawczej.
Jako czlonkowie Grupy Nurkowego Ratownictwa Jaskiniowego Polskiego Zwiazku Alpinizmu wspolnie z Panstwowa Straza Pozarna podjelismy trud zbadania tego tajemniczego obiektu.
Zapraszam do lektury o obejzenia kilku fotek
http://cave-diving.pl/xdi...arzec_2008.html
Efraim Ryba - 11-03-2008, 08:38
Cuś mnie się zdaje, że jakieś dokumentacje filmowe w końcowej części tych tuneli, w okolicach obecnego karfura (czy jaka to tam cholera stoi) z dworcem Wileńskim, to robił parę lat temu Sławek Paćko.
Konrad Dubiel - 11-03-2008, 08:57
Dobrze Ci się wydaje - Sławek Paćko tam nurkował i film skręcił. Było też w Nurkowaniu.
Oglądałem gdzieś też zdjęcia jakiegoś tunelu, który miał przebiegać pod Wisłą.
Był pochyły i stopniowo wchodził pod wodę. Była tam hurtownia win czy coś takiego.
Na stronach różnyych 'poszukiwaczy skarbów' jest sporo na ten temat.
W sumie moglibyście mieć fajny obiekt nurkowy w Warszawie. Pozazdrościć
majki - 11-03-2008, 09:01
| Konrad Dubiel napisał/a: | | Dobrze Ci się wydaje - Sławek Paćko tam nurkował i film skręcił. |
Musze was rozczarowac... obu zle sie wydaje.
Tunel, w ktorym nurkowal Slawek to zupelnie inny obiekt (pod dworcem wilenskim) ktory od dawna nie istnieje (zostal zasypany)
Ten to zupelnie inna bajka (zarowno pod wzgledem polozenia jak i wielkosci - jest kilka razy wiekszy od tego pod wilenskim)
I nie jest to oczywiscie tunel pod Wisla - tunel metra pod Wisla nigdy nie istnial...
waterman - 11-03-2008, 09:24
Bardzo fajna imprezka, będzie miała Warszawa swoje Nemo w poziomie?
| majki napisał/a: | | tunel metra pod Wisla nigdy nie istnial... | , a co Ty tam wiesz, jeszcze tam schowali Bursztynową Komnatę
majki - 11-03-2008, 09:43
| waterman napisał/a: | | Bardzo fajna imprezka, będzie miała Warszawa swoje Nemo w poziomie? |
Nie ma szans. To bardzo niebezpieczny obiekt. Nurkowanie skrajnie ekstremalne, o najwyzszym poziomie trudnosci.
Obiekt jest zamkniety i pilnie strzezony; po naszej inwentaryzacji bedzie jeszcze trudniej dostepny.
I naprawde oprocz guza nie ma tam czegu szukac...
| waterman napisał/a: | | majki napisał/a: | | tunel metra pod Wisla nigdy nie istnial... | , a co Ty tam wiesz, jeszcze tam schowali Bursztynową Komnatę |
no tak...
Konrad Dubiel - 11-03-2008, 11:08
| majki napisał/a: | Tunel, w ktorym nurkowal Slawek to zupelnie inny obiekt (pod dworcem wilenskim) ktory od dawna nie istnieje (zostal zasypany)
Ten to zupelnie inna bajka (zarowno pod wzgledem polozenia jak i wielkosci - jest kilka razy wiekszy od tego pod wilenskim)
I nie jest to oczywiscie tunel pod Wisla - tunel metra pod Wisla nigdy nie istnial... |
Warszawę to ja w TV czasem widuję, więc trochę niekumaty jestem jeżeli chodzi o położenie obiektów.
Tunel, w którym nurkował Sławek Paćko (a było to ładnych parę lat temu) został zakryty, bo stawiali tam jakiś budynek. I nurkowanie miało charakter inwentaryzacji przedbudowlanej.
Jeżeli to koło dworca Wileńskiego to chyba na prawym brzegu Wisły? I tunel miał iść w stronę śródmieścia, więc pod Wisłą chyba?
A może poza działającym obecnie metrem i ruskim 'głębokim' (tu chyba nurkował Paco) macie jeszcze jakieś trzecie metro? Szczęściarze. U mnie nie ma żadnego...
Tunel, w którym nurkowaliście to chyba to:
http://www.warszawa1939.p...hp?kod=metro_04
Ja chyba jakieś stare zdjęcia widziałem, bo piszą że składu win już nie ma. Ktoś wypił?
waterman - 11-03-2008, 12:05
| Konrad Dubiel napisał/a: | | Szczęściarze | Ale zato Ty masz piękne Wały i od cholery innej wody, a my? Szczęśliwice
Efraim Ryba - 11-03-2008, 13:19
Majki, jako były warszawiak śmiem polemizować. Tunel w którym nurkował jakieś sześć-osiem lat temu SP to moim moim skromnym zdaniem sama końcówka instalacji, którą wy żescie tym razem inwentaryzowali - czyli fragment wybudowanego w latach 50, liczącego okola 1200 metrów tunelu metra.
Co do jego zlikwidowania przy budowie galerii - tez mi się nie wydaje, by była to prawdziwa informacja. Wówczas owszem, likwidowano, ale nie sam poziomy tunel metra, ale wyłacznie szereg szybów wentylacyjnych i budowlanych do niego prowadzących.
Ale najprościej chyba będzie spytać o to samego SP.
Bigas - 11-03-2008, 13:52
| majki napisał/a: | Nie ma szans. To bardzo niebezpieczny obiekt. Nurkowanie skrajnie ekstremalne, o najwyzszym poziomie trudnosci.
Obiekt jest zamkniety i pilnie strzezony; po naszej inwentaryzacji bedzie jeszcze trudniej dostepny.
I naprawde oprocz guza nie ma tam czegu szukac... |
Zwykły tunel? Niebezpieczny? Rozumiem kopalnię, forty.
Nie robisz przypadkiem celowej antyreklamy?
waterman - 11-03-2008, 13:58
Bigas, a piłkę do metalu masz? możemy sprawdzić
Konrad Dubiel - 11-03-2008, 14:52
| Bigas napisał/a: | Zwykły tunel? Niebezpieczny? Rozumiem kopalnię, forty.
Nie robisz przypadkiem celowej antyreklamy? |
Niebezpieczny dla dzieciaków, które mogą tam wleźć.
Rysiek - 11-03-2008, 15:37
Zgadza się, dokładnie w tym tunelu nurkowaliśmy.
majki - 11-03-2008, 17:01
| Bigas napisał/a: | | majki napisał/a: | Nie ma szans. To bardzo niebezpieczny obiekt. Nurkowanie skrajnie ekstremalne, o najwyzszym poziomie trudnosci.
I naprawde oprocz guza nie ma tam czegu szukac... |
Zwykły tunel? Niebezpieczny? Rozumiem kopalnię, forty.
Nie robisz przypadkiem celowej antyreklamy? |
Jesli uwazasz, ze blizej nieokreslone konstrukcje stalowe, instalacje, rury, zwisajace kable, stalowe liny, druty, spadajace na leb kawalki betonu (a wszystko przy widocznosci pol metra) nie sa niebezpieczne to... no wlasnie to co mam o tobie pomyslec?
Wlasnie z mysla o takich smialkach przeprowadzilismy ta inwentaryzacje i cwiczenia.
Zupelnie na marginesie: Osobisnie uwazam, ze kwit owd daje ciut za malo aby tam sie pakowac (moze lepiej pomyslec o jeziorze Bialym kolo Plocka?...)
Antyreklama ha ha... jedz tam i nurkuj, powodzenia... o ile zanim wlamiesz sie do obiektu nie zlapia cie straznicy albo policja...
ech...
Slawek Packo - 11-03-2008, 17:50
| Efraim Ryba napisał/a: | Majki, jako były warszawiak śmiem polemizować. Tunel w którym nurkował jakieś sześć-osiem lat temu SP to moim moim skromnym zdaniem sama końcówka instalacji, którą wy żescie tym razem inwentaryzowali - czyli fragment wybudowanego w latach 50, liczącego okola 1200 metrów tunelu metra.
Co do jego zlikwidowania przy budowie galerii - tez mi się nie wydaje, by była to prawdziwa informacja. Wówczas owszem, likwidowano, ale nie sam poziomy tunel metra, ale wyłacznie szereg szybów wentylacyjnych i budowlanych do niego prowadzących.
Ale najprościej chyba będzie spytać o to samego SP. |
To się mniej więcej zgadza - ja nurkowałem w tej części która miała być stacją serwisową i była na pewno węższa niż tunele głównej linia metra pod dzisiejszą aleją Solidarności. Ale oczywiście była z nią połączona. Według mojej wiedzy szyb windowy przez który my się tam dostawaliśmy został zasypany. Co z resztą chodników nie wiem. Jeśli są chętni to filmik z tamtego nurkowania mogę jeszcze raz gdzieś umieścić.
pozdrawiam
majki - 12-03-2008, 09:39
Wiecej fotek z akcji na stronie Lamy:
http://www.lama.waw.pl/ga...g2_itemId=18814
Mania - 12-03-2008, 11:58
Lama byl i sie nie przypucowal? No niech ja go dorwe w naszym loklanym spozywaczaku....To mu sie dostanie
Super zdjecia i "wyprawa" tez
Mania
Efraim Ryba - 12-03-2008, 14:37
U Chudego widzę słabość nieodmienną do rybiego oka
Bigas - 12-03-2008, 14:53
| majki napisał/a: | Jesli uwazasz, ze blizej nieokreslone konstrukcje stalowe, instalacje, rury, zwisajace kable, stalowe liny, druty, spadajace na leb kawalki betonu (a wszystko przy widocznosci pol metra) nie sa niebezpieczne to... no wlasnie to co mam o tobie pomyslec?
Wlasnie z mysla o takich smialkach przeprowadzilismy ta inwentaryzacje i cwiczenia.
Zupelnie na marginesie: Osobisnie uwazam, ze kwit owd daje ciut za malo aby tam sie pakowac (moze lepiej pomyslec o jeziorze Bialym kolo Plocka?...)
Antyreklama ha ha... jedz tam i nurkuj, powodzenia... o ile zanim wlamiesz sie do obiektu nie zlapia cie straznicy albo policja...
ech... |
No tak, Twój sposób wypowiedzi najlepiej świadczy o Tobie. Spuśc se trochę ciśnienia, bo Cie już rozpiera.
Baster - 12-03-2008, 16:50
sam się skasowałem
Lama 23 - 12-03-2008, 17:28
| Mania napisał/a: | | byl i sie nie przypucowal? No niech ja go dorwe w naszym loklanym spozywaczaku.... |
Wiesz, jak jest: 5:37 rano, nagly telefon od Kierownika, zostalem zadysponowany (to wazne slowo! ) na odprawe i tyle. Nie bylo kiedy sie przypucowac
A poza tym, to ja teraz do tego nowego spozywczaka chodze, bo mam blizej
Zdrowka!
La.
[ Dodano: 12-03-2008, 17:32 ]
| Efraim Ryba napisał/a: |
U Chudego widzę słabość nieodmienną do rybiego oka |
Rany Julek, my sie znamy i cos tu mi mowi, ze od dosc dawna (?)!
Mania - 13-03-2008, 10:53
| Lama 23 napisał/a: | | ja teraz do tego nowego spozywczaka chodze, bo mam blizej | Porzuciles Alberta dla Elei???
:D:D
Dobra, zajrze tam
Mania
Lama 23 - 13-03-2008, 11:04
| Mania napisał/a: | | Lama 23 napisał/a: | | ja teraz do tego nowego spozywczaka chodze, bo mam blizej | Porzuciles Alberta dla Elei???
:D:D
Dobra, zajrze tam
|
odkad Albert stal sie Carrefourem, a w Elei otworzyli stoisko z alkoholem - przestalem miec skrupuly
Dobra, bo zaraz to trzeba bedzie ciac, wyrzucac, przenosic i sie narobi
Lama
Efraim Ryba - 13-03-2008, 11:57
| Lama 23 napisał/a: | Rany Julek, my sie znamy i cos tu mi mowi, ze od dosc dawna (?)!
|
Od bardzo dawna Jak żeśmy to sobie wczoraj wyjaśnili. Ale to nie o metrze, więc tutaj cicho sza.
majki - 18-03-2008, 21:08
Wracajac do tematu posta
Fanow sztuki Mata zapraszam do obejzenia fotek z akcji w Metrze
http://cave-diving.pl/gal...sz%20nawrot.zip
nseal - 19-03-2008, 22:00
Jako że miałem okazję na chwilę wpaść i przyjrzeć się tej akcji (swoją drogą głupio tam było stać w garniaku to muszę przyznać że całość wyglądała imponująco. Samo miejsce z punktu widzenia widza - wyrąbiste!! Gratuluję udanej akcji, foty Mata jak zwykle super... Majki i Ryś, gratuluję Wam udziału w tej akcji i w Grupie Ratownictwa. He he, mój team
majki - 19-03-2008, 22:29
Tak zupelnie na deser:
Na stronie http://www.kardasz.net/ film z akcji autorstwa Piotra Kardasza
Jest naprawde niesamowity. Polecam.
Milego ogladania
waterman - 19-03-2008, 23:34
ale się chłop narobił
majki - 20-03-2008, 17:41
Film on-line jest juz dostepny rowniez tu:
http://cave-diving.pl/xdi...arzec_2008.html
Dany - 21-03-2008, 23:26
Zajebiaszcze nurkowanie. Śni mi się takie po nocach - wiem jestem nie normalny......
majki - 22-03-2008, 10:48
| Dany napisał/a: | | Zajebiaszcze nurkowanie. Śni mi się takie po nocach - wiem jestem nie normalny...... |
Zapraszam zatem do wspolpracy.
Jesli jestes zainteresowany prosze o kontakt na priv (kontakt znajdziesz na naszej stronie).
Przy okazji: zycze wszystkim Wesolych Swiat!!!
|
|