FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Nurek techniczny

Bezimienna - 16-03-2008, 20:01
Temat postu: Nurek techniczny
Mam pytanie czym właściwie zajmuje się nurek techniczny? Wogóle może mi ktoś coś bliżej o takim nurku napisać?
Pozdrawiam.

Mania - 16-03-2008, 20:06

Bezimienna
Moze jednak najpierw skoncz ten kurs OWD, a potem zadawaj takie pytania. Bedzie Ci latwiej zrozumiec.

Mania
PS. Ostatnio toczylam dlugo dyskusje z moja przyjaciolka. Ustalilysmy - na nasz wlasny uzytek - definicje, ze nurkiem technicznym jest nurek majacy sufit - realny lub dekompresyjny. Ale definicji nurkowania technicznego jest mnostwo - wiec trudno powiedziec jednoznacznie.

Bezimienna - 16-03-2008, 20:08

Mimo braku doświadczenia chciałabym mieć jakieś informacje na temat nurka technicznego.
Mania - 16-03-2008, 20:10

Juz ci napisalam. Zrozumialas?
Bezimienna - 16-03-2008, 20:14

Wszystko można napisać tak, żeby ktoś niezrozumiał... Więc może mógłby ktoś jaśniej?
Mania - 16-03-2008, 20:22

Jasniej - jak skonczysz kurs. Dziewcyzno - albo najpierw poczytaj doglebnie liczne watki - bo znajdziesz w nich odpowiedzi na pytania, ktore zadajasz zakladajac co chwila nowy watek.

Posluchaj rady starszej kolezanki. Poczytaj sobie watki, ktore sa tutaj, ppoczytaj Nurkomanie, naucz sie nurkowac i zobaczysz o ile bedziesz madrzejsza.
Sufit oznacza, ze nie mozna sie bezposrednio wynurzyc na powierzchnie. Albo dlatego, ze ma sie dekompresje (wiesxz co to jest dekompresja?) albo dlatego ze jest sie w przestrzeni zamknietej.

W kazdej definicji nurkowania technicznego pojawia sie okreslenia, ktorych jeszcze nie znasz i nie rozumiesz. I nie sadze by komus sie chcialo robic wyklad z teorii dekompresji, nurkowania, praw gazowych, mieszanke gazowych, kwestii technicznych i tak dalej - po to tylko zebys nawet nie majac jeszcze OWD i beda mlodziutka dziewczyna zoruzmiala.

Mania

Bezimienna - 16-03-2008, 20:30

A ja mimo wszystko liczę, że komuś będzie cię chciało, ale mimo wszystko dziękuję za odpowiedź.
agniesia - 16-03-2008, 20:37

Coś Mania widzę, że ta rozmowa przypomina walkę z wiatrakami. I chyba tylko wycofanie się z wątku może coś tej osóbce dać do myślenia :-(
lucasd - 16-03-2008, 20:40

Wlasciwie trafna definicja, ale bym dodal ze taki sufit jest w zalozeniu planu nurkowego:)
BitPump - 16-03-2008, 20:53

Bezimienna napisał/a:
A ja mimo wszystko liczę, że komuś będzie cię chciało, ale mimo wszystko dziękuję za odpowiedź.

Nurek techniczny to taki, który świadomie i zgodnie z regułami wykonuje nurkowanie przekraczające zakres/warunki nurkowania rekreacyjnego.

Z reguły oznacza to (i to zapewne miała na myśli Mania), że w trakcie nurkowania nurek techniczny może mieć miejsca/momenty, kiedy nie może się wynurzyć bezpośrednio do powierzchni, bo ma sufit (np. jest w jaskini, wewnątrz wraku albo musi wykonać dekompresję).

Nie jest to jednoznaczne, gdyż np. nurkowanie podlodowe jest uznawane za rekreacyjne, mimo iż sufit istnieje. Pewna penetracja wraku może być dopuszczalna w nurkowaniu rekreacyjnym. Jak również nurkowanie z zakresu Adv. Nitrox może być uznane za rekreacyjne (kurs Adv. Nitrox jest IANTD kursem rekreacyjnym) mimo istnienia sufitu. Ale to już dywagacje na wieczorne piwko w barze.

~BitPump

Mania - 16-03-2008, 20:58

Toz napisalam, ze tak naprawde definicji nie ma. A definicja, ktora sobie wypracowalysmy z Kluska byla na nasze wlasne potrzeby i efektem naszej dlugiej dyskusji
:D

Problem tylko polegan a tym czy Bezimienna rozumie co to jest nurkowanie rekreacyjne. Poza tym i tak uzyles okreslen, ktorych pewnie nie rozumie - jak Adv.Nitrox. Nie mowiac o samym nitroxie
:P

Mania

jaros4 - 16-03-2008, 21:00

a kiedys kasia k.nasza egzaltowana moderatorka juz dokonala podzialu na nurkow techn. i rekraacyjnych poslugujac sie modelem :sex: ze niby to techn moga glebiej a rec krocej...a jak wszyscy wiemy bedac tech ,mocno zblizamy sie do profesjonalizmu. :humor:
BitPump - 16-03-2008, 21:01

Mania napisał/a:
Poza tym i tak uzyles okreslen, ktorych pewnie nie rozumie - jak Adv.Nitrox.

Liczę, że zaciekawiona może przyjdzie do mnie na kurs Adv. Nitrox? ;-)

~BitPump

Bezimienna - 16-03-2008, 21:18

Mania napisał/a:
Problem tylko polegan a tym czy Bezimienna rozumie co to jest nurkowanie rekreacyjne. Poza tym i tak uzyles okreslen, ktorych pewnie nie rozumie - jak Adv.Nitrox. Nie mowiac o samym nitroxie

Zonk. Mimo braku doświadczenia zrozumiałam.
Dzięki PitBump

Cylek - 17-03-2008, 00:52

BitPump napisał/a:
Liczę, że zaciekawiona może przyjdzie do mnie na kurs Adv. Nitrox? ;-)

~BitPump
A to nie trzeba mieć 18 lat ? :P
BitPump - 17-03-2008, 08:50

Cylek napisał/a:
BitPump napisał/a:
Liczę, że zaciekawiona może przyjdzie do mnie na kurs Adv. Nitrox?

~BitPump
A to nie trzeba mieć 18 lat ?

Nie. W TDI wymóg jest 15 lat, chyba, że kurs jest łączony z Deco Procedures - wtedy 18 lat.

~BitPump

Andrzej Minorczyk - 17-03-2008, 09:14

BitPump napisał/a:
Nurek techniczny to taki, który świadomie i zgodnie z regułami wykonuje nurkowanie przekraczające zakres/warunki nurkowania rekreacyjnego.

Mnie uczono ze kazde nurkowanie w tym techniczne to nurkowanie majace sprawiac frajde wiec jest rekreacją.

Krucho z tą definicją ,jeszcze nikt jednoznacznego okreslenia nurka technicznego nie wynalazl. Oto przyklady:
1
2

Konrad Dubiel - 17-03-2008, 10:15

Nurek techniczny nurkuje na gazach technicznych.
Seb. - 17-03-2008, 10:29

Konrad Dubiel napisał/a:

....no ma też techniczne płetwy i worek :)

martin - 17-03-2008, 10:35

Konrad Dubiel napisał/a:

Dokladnie. Uzywa twina 2x50l, z czego w prawej butli ma tlen, a w lewej acetylen.

Bigas - 17-03-2008, 13:44

A argon do osłony przy spawaniu luluminium ? ;)

martin napisał/a:
Uzywa twina 2x50l

Tylko?? :mrgreen:

Prawie jak smok ;)

jtrembowelski - 17-03-2008, 14:45
Temat postu: Re: Nurek techniczny
Bezimienna napisał/a:
Mam pytanie czym właściwie zajmuje się nurek techniczny? Wogóle może mi ktoś coś bliżej o takim nurku napisać?
Pozdrawiam.

Heja

Pare lat temu tłumaczyłem taki tekst:
http://www.scubatraining....co_to_jest.html

nie jest on idealny, szczególnie jak patrze na niego z perspektywy czasu ale może być pomocny w Twoich rozważaniach.

Moja prywatna definicja brzmi: Nurek techniczny to człowiek komiczny.

Pozdrawiam

Bogus - 17-03-2008, 15:35

martin napisał/a:
Konrad Dubiel napisał/a:

Dokladnie. Uzywa twina 2x50l, z czego w prawej butli ma tlen, a w lewej acetylen.

Pytanie czym zatem trzyma palnik ;)

(żarcik - wybaczcie, ale nie mogłem się powstrzymać)

Konrad Dubiel - 17-03-2008, 15:45

Bogus napisał/a:
Pytanie czym zatem trzyma palnik ;)

Jeżeli jest nurkiem DIR to palnik ma uchwyt goodmana.
Jeżeli nie jest nurkiem DIR to palnik mocuje na kasku.
;-)

Kelo - 22-03-2008, 21:21

Ja tylko nie rozumiem jednego, czemu się jej czepiacie to bobrze, że pyta gorzej jak by nie pytała. Jest to przejaw pewnego rodzaju odpowiedzialności, chęci kształcenia i doskonalenia. Tego przecież chcemy by ludzie byli odpowiedzialni świadomi i nam się nie topili.
Mina - 23-03-2008, 10:58

po co pytac jak mozna czytac ???
Sonny - 27-03-2008, 13:08

Bo przy pytaniach Bezimiennej, nie chodzi o samo pytanie lecz o odpowiedzi udzielane przez użytkowników forum... :ban: :v: