| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Nurek techniczny
Bezimienna - 16-03-2008, 20:01 Temat postu: Nurek techniczny Mam pytanie czym właściwie zajmuje się nurek techniczny? Wogóle może mi ktoś coś bliżej o takim nurku napisać?
Pozdrawiam.
Mania - 16-03-2008, 20:06
Bezimienna
Moze jednak najpierw skoncz ten kurs OWD, a potem zadawaj takie pytania. Bedzie Ci latwiej zrozumiec.
Mania
PS. Ostatnio toczylam dlugo dyskusje z moja przyjaciolka. Ustalilysmy - na nasz wlasny uzytek - definicje, ze nurkiem technicznym jest nurek majacy sufit - realny lub dekompresyjny. Ale definicji nurkowania technicznego jest mnostwo - wiec trudno powiedziec jednoznacznie.
Bezimienna - 16-03-2008, 20:08
Mimo braku doświadczenia chciałabym mieć jakieś informacje na temat nurka technicznego.
Mania - 16-03-2008, 20:10
Juz ci napisalam. Zrozumialas?
Bezimienna - 16-03-2008, 20:14
Wszystko można napisać tak, żeby ktoś niezrozumiał... Więc może mógłby ktoś jaśniej?
Mania - 16-03-2008, 20:22
Jasniej - jak skonczysz kurs. Dziewcyzno - albo najpierw poczytaj doglebnie liczne watki - bo znajdziesz w nich odpowiedzi na pytania, ktore zadajasz zakladajac co chwila nowy watek.
Posluchaj rady starszej kolezanki. Poczytaj sobie watki, ktore sa tutaj, ppoczytaj Nurkomanie, naucz sie nurkowac i zobaczysz o ile bedziesz madrzejsza.
Sufit oznacza, ze nie mozna sie bezposrednio wynurzyc na powierzchnie. Albo dlatego, ze ma sie dekompresje (wiesxz co to jest dekompresja?) albo dlatego ze jest sie w przestrzeni zamknietej.
W kazdej definicji nurkowania technicznego pojawia sie okreslenia, ktorych jeszcze nie znasz i nie rozumiesz. I nie sadze by komus sie chcialo robic wyklad z teorii dekompresji, nurkowania, praw gazowych, mieszanke gazowych, kwestii technicznych i tak dalej - po to tylko zebys nawet nie majac jeszcze OWD i beda mlodziutka dziewczyna zoruzmiala.
Mania
Bezimienna - 16-03-2008, 20:30
A ja mimo wszystko liczę, że komuś będzie cię chciało, ale mimo wszystko dziękuję za odpowiedź.
agniesia - 16-03-2008, 20:37
Coś Mania widzę, że ta rozmowa przypomina walkę z wiatrakami. I chyba tylko wycofanie się z wątku może coś tej osóbce dać do myślenia
lucasd - 16-03-2008, 20:40
Wlasciwie trafna definicja, ale bym dodal ze taki sufit jest w zalozeniu planu nurkowego:)
BitPump - 16-03-2008, 20:53
| Bezimienna napisał/a: | | A ja mimo wszystko liczę, że komuś będzie cię chciało, ale mimo wszystko dziękuję za odpowiedź. |
Nurek techniczny to taki, który świadomie i zgodnie z regułami wykonuje nurkowanie przekraczające zakres/warunki nurkowania rekreacyjnego.
Z reguły oznacza to (i to zapewne miała na myśli Mania), że w trakcie nurkowania nurek techniczny może mieć miejsca/momenty, kiedy nie może się wynurzyć bezpośrednio do powierzchni, bo ma sufit (np. jest w jaskini, wewnątrz wraku albo musi wykonać dekompresję).
Nie jest to jednoznaczne, gdyż np. nurkowanie podlodowe jest uznawane za rekreacyjne, mimo iż sufit istnieje. Pewna penetracja wraku może być dopuszczalna w nurkowaniu rekreacyjnym. Jak również nurkowanie z zakresu Adv. Nitrox może być uznane za rekreacyjne (kurs Adv. Nitrox jest IANTD kursem rekreacyjnym) mimo istnienia sufitu. Ale to już dywagacje na wieczorne piwko w barze.
~BitPump
Mania - 16-03-2008, 20:58
Toz napisalam, ze tak naprawde definicji nie ma. A definicja, ktora sobie wypracowalysmy z Kluska byla na nasze wlasne potrzeby i efektem naszej dlugiej dyskusji
Problem tylko polegan a tym czy Bezimienna rozumie co to jest nurkowanie rekreacyjne. Poza tym i tak uzyles okreslen, ktorych pewnie nie rozumie - jak Adv.Nitrox. Nie mowiac o samym nitroxie
Mania
jaros4 - 16-03-2008, 21:00
a kiedys kasia k.nasza egzaltowana moderatorka juz dokonala podzialu na nurkow techn. i rekraacyjnych poslugujac sie modelem ze niby to techn moga glebiej a rec krocej...a jak wszyscy wiemy bedac tech ,mocno zblizamy sie do profesjonalizmu.
BitPump - 16-03-2008, 21:01
| Mania napisał/a: | | Poza tym i tak uzyles okreslen, ktorych pewnie nie rozumie - jak Adv.Nitrox. |
Liczę, że zaciekawiona może przyjdzie do mnie na kurs Adv. Nitrox?
~BitPump
Bezimienna - 16-03-2008, 21:18
| Mania napisał/a: | Problem tylko polegan a tym czy Bezimienna rozumie co to jest nurkowanie rekreacyjne. Poza tym i tak uzyles okreslen, ktorych pewnie nie rozumie - jak Adv.Nitrox. Nie mowiac o samym nitroxie
|
Zonk. Mimo braku doświadczenia zrozumiałam.
Dzięki PitBump
Cylek - 17-03-2008, 00:52
| BitPump napisał/a: | Liczę, że zaciekawiona może przyjdzie do mnie na kurs Adv. Nitrox?
~BitPump | A to nie trzeba mieć 18 lat ?
BitPump - 17-03-2008, 08:50
| Cylek napisał/a: | BitPump napisał/a:
Liczę, że zaciekawiona może przyjdzie do mnie na kurs Adv. Nitrox?
~BitPump
A to nie trzeba mieć 18 lat ? |
Nie. W TDI wymóg jest 15 lat, chyba, że kurs jest łączony z Deco Procedures - wtedy 18 lat.
~BitPump
Andrzej Minorczyk - 17-03-2008, 09:14
| BitPump napisał/a: | | Nurek techniczny to taki, który świadomie i zgodnie z regułami wykonuje nurkowanie przekraczające zakres/warunki nurkowania rekreacyjnego. |
Mnie uczono ze kazde nurkowanie w tym techniczne to nurkowanie majace sprawiac frajde wiec jest rekreacją.
Krucho z tą definicją ,jeszcze nikt jednoznacznego okreslenia nurka technicznego nie wynalazl. Oto przyklady:
1
2
Konrad Dubiel - 17-03-2008, 10:15
Nurek techniczny nurkuje na gazach technicznych.
Seb. - 17-03-2008, 10:29
| Konrad Dubiel napisał/a: | | Nurek techniczny nurkuje na gazach technicznych. |
....no ma też techniczne płetwy i worek
martin - 17-03-2008, 10:35
| Konrad Dubiel napisał/a: | | Nurek techniczny nurkuje na gazach technicznych. |
Dokladnie. Uzywa twina 2x50l, z czego w prawej butli ma tlen, a w lewej acetylen.
Bigas - 17-03-2008, 13:44
A argon do osłony przy spawaniu luluminium ?
| martin napisał/a: | | Uzywa twina 2x50l |
Tylko??
Prawie jak smok
jtrembowelski - 17-03-2008, 14:45 Temat postu: Re: Nurek techniczny
| Bezimienna napisał/a: | Mam pytanie czym właściwie zajmuje się nurek techniczny? Wogóle może mi ktoś coś bliżej o takim nurku napisać?
Pozdrawiam. |
Heja
Pare lat temu tłumaczyłem taki tekst:
http://www.scubatraining....co_to_jest.html
nie jest on idealny, szczególnie jak patrze na niego z perspektywy czasu ale może być pomocny w Twoich rozważaniach.
Moja prywatna definicja brzmi: Nurek techniczny to człowiek komiczny.
Pozdrawiam
Bogus - 17-03-2008, 15:35
| martin napisał/a: | | Konrad Dubiel napisał/a: | | Nurek techniczny nurkuje na gazach technicznych. |
Dokladnie. Uzywa twina 2x50l, z czego w prawej butli ma tlen, a w lewej acetylen. |
Pytanie czym zatem trzyma palnik
(żarcik - wybaczcie, ale nie mogłem się powstrzymać)
Konrad Dubiel - 17-03-2008, 15:45
| Bogus napisał/a: | Pytanie czym zatem trzyma palnik |
Jeżeli jest nurkiem DIR to palnik ma uchwyt goodmana.
Jeżeli nie jest nurkiem DIR to palnik mocuje na kasku.
Kelo - 22-03-2008, 21:21
Ja tylko nie rozumiem jednego, czemu się jej czepiacie to bobrze, że pyta gorzej jak by nie pytała. Jest to przejaw pewnego rodzaju odpowiedzialności, chęci kształcenia i doskonalenia. Tego przecież chcemy by ludzie byli odpowiedzialni świadomi i nam się nie topili.
Mina - 23-03-2008, 10:58
po co pytac jak mozna czytac ???
Sonny - 27-03-2008, 13:08
Bo przy pytaniach Bezimiennej, nie chodzi o samo pytanie lecz o odpowiedzi udzielane przez użytkowników forum...
|
|