| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
MEDYCYNA NURKOWA - Leczenie kanałowe a nurkowanie
The_PiotREX - 02-04-2008, 23:20 Temat postu: Leczenie kanałowe a nurkowanie Ma ktoś wiedze albo doswiadczenei ile powinno sie poczekać do zakończenia leczenia kanałowego zęba zanim sie zejdzie pod wodę?
Beeker - 02-04-2008, 23:51
ja mam doświadczenie: 3 dni, bo swego czasu u felczera byłem w czwartek, a w niedzielę nurałem, ale czy to prawidłowo to nie wiem.
train - 03-04-2008, 11:36
Ja pytałem swojego dentyste czy mam odczekać przynajmniej tydzień, dostałem odpowiedź że nie trzeba tyle czekać.
TURBISS - 03-04-2008, 14:13
Witam
Po prawidłowo wykonanym wypełnieniu można wchodzić do wody prawie zaraz po związaniu materiału wypełniającemu dany kanał czyli po "wyschnięciu" nie powinno być żadnych p/wskazań o ile nie było czegoś wykonywano dodatkowego co powinno np. ulec wygojeniu
pozdrawiam
Konrad Dubiel - 03-04-2008, 14:52
A mi dentysta zabronił nurkowania podczas leczenia kanałowego.
A to, że ząb jest do leczenie wyszło właśnie podczas nurkowania.
O barotraumie zęba tylko w książkach czytałem, nie do końca w to wierząc...
A tu w trakcie nurkowania (jakieś 20m) coś chrupnęło, a po wyjściu z wody
wyplułem kawałek zęba. Spróchniał od środka i pękł pod wpływem ciśnienia.
Więc podejrzewam, że fleczer założony podczas leczenia kanałowego się rozszczelni,
wypadnie albo zostanie wbity przez ciśnienie w głąb zęba.
Mania - 03-04-2008, 15:14
Nurkowalam w trakcie leczenia kanalowego i nic sie nie stalo. Z tego co rozumiem dzisiejsza technika dentystyczna uniemozliwia dostanie sie pecherzyka powietrza do wypelnienia, a to wlasnie taki pecherzyk jest powodem barotraumy zeba.
TURBISS - 03-04-2008, 15:44
| Konrad Dubiel napisał/a: | A mi dentysta zabronił nurkowania podczas leczenia kanałowego.
|
w tej wypowiedzi kluczowe jest stwierdzenie: "podczas leczenia" problem na całe szczęście jest dość marginalny gdyż przy współczesnym leczeniu endodontycznym bardzo ogranicza sie częstość" otwierania kanałów" dążąc wręcz do załatwienia sprawy na jednej wizycie .
a fleczer czyli Dentyna czy Tymodentyna( jak zawał) niestety jest rozpuszczalna w wodzie więc nuranie z takim opatrunkiem nie jest dobrym pomysłem.
Pozdro i dbajmy o ząbki
Konrad Dubiel - 03-04-2008, 15:55
| Mania napisał/a: | | Nurkowalam w trakcie leczenia kanalowego i nic sie nie stalo. Z tego co rozumiem dzisiejsza technika dentystyczna uniemozliwia dostanie sie pecherzyka powietrza do wypelnienia, a to wlasnie taki pecherzyk jest powodem barotraumy zeba. |
Ja tam się na stomatologii nie znam, ale czy przypadkiem podczas leczenia kanałowego
pod fleczerem nie ma założonego jakiegoś tamponu? Byłaby wtedy przestrzeń powietrzna.
thorne - 03-04-2008, 16:21
Sie na dentystyce nie znam ani na nurkowaniu ale pamiętajcie, że to też zależy od dentysty chyba. Jezeli zrobi dobrze to git a jeżeli spartoli to.... | Mania napisał/a: | | barotraum zeba. |
train - 03-04-2008, 16:37
Teoretycznie uniemożliwia ale na 100 % nikt gwarancji nie da.
Jeśli ktoś może poświęcić na leczenie kanałowe znaczne środki pieniężne to powinien szukać kliniki która w standardzie ma Endometr, mikroskop zabiegowy oraz posiadają tzw. Radiowizjografię.
aleXandra - 03-04-2008, 17:02
Właśnie jestem w trakcie leczenia kanałowego (wczoraj założony opatrunek)a na sobotę mam zaplanowane nurkowanie.
W życiu bym nie połączyła jednego ani drugiego gdyby nie ten wątek.
Dzwoniłam właśnie do lekarki, powiedziała że nie widzi przeciwwskazań.
Jak będzie - będę wiedziała w sobotę.
Remol - 03-04-2008, 20:00
A moja lekarka nurkuje razem ze mną. Z reszta mieszkamy razem to duzo mi mowi
No i mowi ze nie ma problemow. Generalnie powaznego deepa odradza ale 30stka nie stanowi problemu - tak mowi.
TURBISS - 03-04-2008, 23:56
| train napisał/a: | | Jeśli ktoś może poświęcić na leczenie kanałowe znaczne środki pieniężne to powinien szukać kliniki która w standardzie ma Endometr, mikroskop zabiegowy oraz posiadają tzw. Radiowizjografię. |
generalnie ---tak ale niestety nie ma możliwości aby w 100% ocenić czy cały kanał jest wypełniony nawet metody RTG też nie dają takiej pewności więc ostatecznie zależy wszystko od starannosci i doświadczenia wykonującego zabieg lekarza
| Konrad Dubiel napisał/a: | | pod fleczerem nie ma założonego jakiegoś tamponu? Byłaby wtedy przestrzeń powietrzna. |
oczywiście przestrzeń kanału wypełnia całkowicie odpowiednimi masami się przed zamknięciem
pozdro
aleXandra - 05-04-2008, 19:50
W środę zaczęłam leczenie kanałowe - mam włożony antybiotyk + zabezpieczenie fleczerem. Nie jestem pewna ale wydaje mi się, że lekarka nie wypełniała niczym kanałów na czas leczenia.
Dziś zrobiłam nurka - trochę poniżej 30 metrów.
Nie było żadnych problemów, nic się ząb nie odzywał.
Dany - 05-04-2008, 20:03
Nurałem na drugi dzień i było ok - mój dentysta nie widział przeciwskazan do nurkowania rekreacyjnego
The_PiotREX - 05-04-2008, 20:22
Ja miałem zakończona kanaówkę w srodę, dziś nurkowałem. Pomijając nadwrażliwość całej szczeki na zimną wodę (2 stopnie ;/ ) to było bez problemów ;]
TURBISS - 06-04-2008, 00:49
| Dany napisał/a: | | mój dentysta nie widział przeciwskazan do nurkowania rekreacyjnego |
tak z całkowitej ciekawości jak będziesz miał okazje to zapytaj do jakiego nurkowania widział p/wskazania????
Dany - 06-04-2008, 01:05
| TURBISS napisał/a: | | Dany napisał/a: | | mój dentysta nie widział przeciwskazan do nurkowania rekreacyjnego |
tak z całkowitej ciekawości jak będziesz miał okazje to zapytaj do jakiego nurkowania widział p/wskazania???? |
Nie powiem Ci prędko bo wyjechał na roboty do Irlandi
TURBISS - 06-04-2008, 18:55
| Dany napisał/a: | | Nie powiem Ci prędko bo wyjechał na roboty do Irlandi |
to tylko oznacza że jest dobrym fachowcem i do tego myślącym ..............................
ale zaraz dostaniemy od .............. za oftopic
sharkey - 12-04-2008, 20:50
Oj moi drodzy - to się nazywa pomieszanie z poplątaniem.
Gwoli wyjaśnienia:
| The_PiotREX napisał/a: | | ile powinno sie poczekać do zakończenia leczenia kanałowego zęba zanim sie zejdzie pod wodę? |
nic się ie czeka - po przeleczeniu i wypełnieniu można po prostu nurkować od razu , tak samo zresztą jak można jeść , pić ,płukać , całować etc. ( przy założeniu że są to wypełnienia światłoutwartdzalne założone "lege artis") | Beeker napisał/a: | | 3 dni, bo swego czasu u felczera byłem w czwartek, a w niedzielę nurałem, ale czy to prawidłowo to nie wiem |
jak wyżej
| Mania napisał/a: | | Nurkowalam w trakcie leczenia kanalowego i nic sie nie stalo. Z tego co rozumiem dzisiejsza technika dentystyczna uniemozliwia dostanie sie pecherzyka powietrza do wypelnienia, a to wlasnie taki pecherzyk jest powodem barotraumy zeba. |
w trakcie ? nic się nie stało ? to i dobrze ale mogło się stać i to bardzo brzydko.
A do wyboru jest przepchanie materiału zakażnego , leku , materiału leczącego, gazu, śliny ( zainfekownej w końcu bakteriami różnymi) i w następstwie :
możliwa barotauma lub odma lub powikłania zapalne lub po prostu silny ból nasilający się w trakcie nurkowanialub co gorsza w trakcie wynurzania ( mechanizm wentylowy)+ inne jeszcze możliwosci.
Peherzyk - nie do końca, gaz może przeniknąc pod wypełnienie czasowe i zrobić co wyżej a przenika prawie pod każdy tzw "fleczer"
| TURBISS napisał/a: | | współczesnym leczeniu endodontycznym bardzo ogranicza sie częstość" otwierania kanałów" dążąc wręcz do załatwienia sprawy na jednej wizycie |
teoretycznie tak , ale bardzo zależy od rozpoznania niektóre choroby wymagają niestety wielokrotnych wizyt ( wcake nie takie rzadkie niestety)
| TURBISS napisał/a: | | fleczer czyli Dentyna czy Tymodentyna( jak zawał) niestety jest rozpuszczalna w wodzie |
nie jest rozpuszczalna , to nie miałoby sensu ale niestety nie daje dużej szczelności
brzeżnej
| thorne napisał/a: | | Sie na dentystyce nie znam ani na nurkowaniu ale pamiętajcie, że to też zależy od dentysty chyba. Jezeli zrobi dobrze to git a jeżeli spartoli to.... |
taaaaak ci cholerni dentyści uwielbiają partolić ....pewnie nie mają nic innego do roboty
| aleXandra napisał/a: | | Dzwoniłam właśnie do lekarki, powiedziała że nie widzi przeciwwskazań. |
nie jest nurkiem i siła rzeczy nie szkoliła się z patofizjologii nurkowania a na studiach czy w jakiejkolwiek specjalizacji stomatologicznej tego nie ma
| Remol napisał/a: | | 30stka nie stanowi problemu |
30-ka - to 4 ata ten biedny feczerek ma małe szanse żeby to wytrzymać
Kończac : leczenie kanałowe jest przeciwwskazaniem względnym -możliwośc nurkowania zależy od rodzaju schorzenia ,sposobu leczenia materiałow użytych do leczenia (" uspojony" stan zapalny, czasowe wypełnienie kanału , brak tamponika nasyconego lekeim pod opatrunkiem , czasowe wypełnienie ubytku zęba glasjonomerem a nie zwykłym fleczerem- pozwalają na nurkowanie)
pzdr.
hubert68 - 15-04-2008, 20:50
Jestem lekarzem i nie wiem. Ale moja stomatolog też nurkuje - zapytam ją, może wie.
|
|