| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Pierwsze płetwy
MIKIBIL - 13-04-2008, 14:27 Temat postu: Pierwsze płetwy Witam mam dylemat jest tyle płetw i butów ze nie wiem jakie sa najlepsze czy ktoś mógł by mi polecić jakieś dobre płetwy + buty
Sail - 13-04-2008, 20:46 Temat postu: Płetwy i buty Witam.
Polecam ze środkowej półki bo nie wiem w którym kierunku pójdzie twoja specjalizacja , jezeli zostaniesz przy nurkowaniu rekreacyjnym to te będą super :
http://www.sprzet-nurkowy...96244ff4466d67e
i te buty: http://www.sprzet-nurkowy...&products_id=97
Zakładam że na razie będziesz używać mokrego skafandra.
Pozdrawiam
Mirek
hubert68 - 13-04-2008, 21:54
Początkujący jestem ale powtórzę: w styczniu kupiłem Scubapro Twinjet Max. Zrobiłem w nich 15 nurkowań na Dominikanie. Polecam! Rewelacja i "dobry kop" i noga się nie męczy!
robertg - 13-04-2008, 22:19
A ja sprobuje od innej strony - zaczynajac nurkowac plywalem w pletwach kaloszowych, bardzo miekkich, kupionych bez swiadomosci czego tak naprawde chce. Jedyna ich zaleta byla cena - chyba ze 40PLN.
Po kursie i kilku nurkach w pozyczonych pletwach "paskowych" podjalem decyzje - pletwy kupuje raz i chce kupic takie, ktorych za pare miesiecy nie bede musial/chcial/potrzebowal wymienic.
Teraz mam jety scubatecha ze sprezynami i jestem z nich bardzo zadowolony
MIKIBIL - 13-04-2008, 23:04
a jaka jest różnica w użytkowaniu płetw z paskami a ze sprężynami???
KasiaK - 13-04-2008, 23:11
| MIKIBIL napisał/a: | | a jaka jest różnica w użytkowaniu płetw z paskami a ze sprężynami??? |
- sprężyna nie pęknie, w najmniej oczekiwanym momencie
- łatwiej się zakłada, te ze sprężyną
- to takie trendy <żart oczywiście>
Mania - 14-04-2008, 12:27
Generalnie dysuskusja poniekad sprowadza sie do tego czy pletwy maja miec rozciete pioro czy nie.
Bo ze platwy paskowe/sprezynowe wymagaja kupna butow, ktore generalnie sie przydaja to chyba nikt nie ma watpliwosci.
Jesli wiec chodzi o pletwy z rozcietym piorem to sa fajne bo nie mecza tak lydek jak pletwy z calym piorem. Ale maja tez ten minus, ze wbrew temu co napisal hubert nie maja kopa. Dlatego na przyklad NOAA zaleca nie uzywanie takich pletw do nurkowania w pradzie (czyli na przyklad w morzu - zawsze moze sie pojawic jakis prad).
Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze jak sie wpadnie w naprawde silny prad to takie pletwy sie nie nadaja.
Pletwy z nierozcietym piorem wymagaja silniejszych lydek, ale daja wiekszego kopa i sa bardziej "sterowne" - nawet te w miare miekkie nie beda sie latwo zginaly.
Moje pierwsze pletwy, jeszcze do snorklowania, to byly Cressi Frogs kaloszowe. Mam je do tej pory i uzywam na basen. Potem byly SP Twinjety, ale po doswiadczeniu walki z pradem porzucilam je. Teraz - pewnie jak wiele osob - mam SP jetfiny. Na poczatku wydawaly sie strasznie ciezkie, ale teraz juz tego tak nie czuje.
Mania
Leszek Remesz - 14-04-2008, 15:39
Proponuję jet'y, spełnią wymagania kazdego. Nie martwiłbym sie o obciążenie np.łydek bo to zależy od techniki pływania, siły jaką dokładasz i częstotliwości uderzeń ale tym sterujesz przecież sam. Notomiast te płetwy pozwalają się rozwiajać bo może się okazać że chcesz fotografować pod wodą i umiejętnośc pływania do tyłu jest tu potrzebna, a może będziesz chciał zwiedzać wraki i elementy pływania technicznego by się przydały. To wszystko zapewniają jet'y. Takie sa moje doświadczenia
hubert68 - 14-04-2008, 18:41
Pozwolę sobie nie zgodzić się z Manią. Przesiadłem się na te płetwy wysłużonych, dość sztywnych, kaloszy Cressi, o porównywalnej powierzchni. "kop" ze dwa razy większy. Pewnie jakiś wpływ na to ma fakt, że to płetwy firmy, która z tego co wiem jako pierwsza wprowadziła rozcięte płetwy i ma największe doświadczenie w ich konstrukcji. Ale naprawdę czułem się tak, jakbym przesiadł się z syrenki do mercedesa. Pewnie Jetfiny mają dużo większego "kopa". Ale ja mam 40-tkę na karku i nie młodnieję...
lucasd - 14-04-2008, 21:42
hubert68
Bezdyskusyjnie najlepsze pletwy rozciete ma Apollo Bio Fin (wagowo podobne do jetow + mozna wybrac twardosc).
Ale jak juz odchodzimy od jetow, to moze lepiej zamiast rozcietych wyprobowac Force Fin, maja one rzesze wyznawcow.
Mania - 14-04-2008, 21:51
Hubert - ja moge sie nie znac - chociaz pisalam z wlasnego doswiadczenia
Ale NOAA - a oni sie troche znaja - wyraznie zakazuje uzywania rozcietych pletw do plywania w pradzie lub do suchego skafandra. A oni sie jednak znaja....
http://www.ndc.noaa.gov/newsltr/ts_07march.pdf
Mania
MIKIBIL - 14-04-2008, 23:23
A gdzie w wawie mogę kupić Jetfiny????? i buty do nich????
Mania - 14-04-2008, 23:30
Buty piankowe mozesz kupic w kazdym sklepie ze sprzetem nurkowym i pewnie tez w Decathlonie. Warto zeby buty mialy sztywna podeszwe - czasami trzeba dojsc do wody po kamieniach i wtedy miekka podeszwa sie kompletnie nie sprawdza.
Jetfiny - na przyklad u forumowego OCN.
Mania
jacekplacek - 15-04-2008, 00:09
Da się w takich "rozciętych" pływać żabką?
hubert68 - 15-04-2008, 00:14
Tak sobie myślę, że oboje z Manią mamy trochę racji. Płetwy i buty trzeba dobrać indywidualnie, przynajmniej przymierzyć w sklepie konkretny model i rozmiar. Najlepiej chyba pożyczyć i popływać w różnych a potem wybrać.
Nie wiem gdzie w Warszawie są sklepy ze sprzętem. W Łodzi Piotrek Szadkowski na Targowej 33 jest autoryzowanym przedstawicielem Scubapro. Tel. 0-42 674 03 37. Scubapro robi i Twinjety i Jetfiny. Z tym, że to absolutnie górna półka i jakościowo i cenowo…
Nawiasem mówiąc Piotrek przekonywał mnie do Jetfinów ale nie żałuję, że wybrałem „rozcięte” Twinjety Maxy. Myślę, że trochę złej opinii rozciętym płetwom zrobiły firmy naśladujące, nie testujące, tak jak te najlepsze hydrodynamiki płetw.
I jeszcze słówko o mojej opinii. To mój pogląd po pierwszych 15 nurkach w nowych płetwach (Twin jet max). Warunki: Punta Cana, Atlantyk, fala 1m i większa, bardzo silny prąd. I rafy, i wraki, i małe jaskinie. Zero problemów.
Ale komu innemu mogą się tak dobrze nie sprawdzić.
Pozdrawiam
Mój instruktor, jak go spytałem (3 gwiazdki CMAS, więc wyżej się nie da, napawdę rewelacyjny facet), że generalnie płetwy służą do pływania kraulem i dobrze pływając kraulem, przy prawidłowym wyważeniu można zrobić wszystko.
Leszek Remesz - 15-04-2008, 08:30
W sprawie pływanie "żabką" w rozcięrych płetwach to do przodu może jakoś można (prbowałem ale więcej było śmiechu niz pływania) natomiast próby płynięcia do tyłu w moim przypadku się nie powiodły. Płetwa jest za miękka i rzeczywiście słuzy do pływania klasycznym kraulem. Jeżeli ktos preferuje ten sposób pływania to "rozcięte" płetwy spełnia jego oczekiwania.
Mania - 15-04-2008, 09:21
| jacekplacek napisał/a: | | Da się w takich "rozciętych" pływać żabką |
Do przodu bez problemu. Z backkickiem jednak sa problemy.
Mania
kiwigirl - 15-04-2008, 17:45
| hubert68 napisał/a: | | Tak sobie myślę, że oboje z Manią mamy trochę racji. Płetwy i buty trzeba dobrać indywidualnie, przynajmniej przymierzyć w sklepie konkretny model i rozmiar. | Oboje macie najwięcej racji w stwierdzeniu (co do butów) ze trzeba po prostu pomierzyć. ja mam tzw. "połówkę" rozmiarową stopy i z butami do nurków mam większy nawet problem niz ze zwykłymi (najczęsciej jeden numer ciśnie a kolejny wyższy już luźny...) plus buciorki piankowe to najczęsciej w ogóle lecą po S, M, L , XL i wtedy już w ogóle klops... zmierzyłam juz chyba hangar butów różnych firm i nic nie pasuje.
No ok, pasowały fajnie bodyglove, ale jakoś mnie prawie dwie stówki za butki pod wode na parę razy w roku zmroziło...
MIKIBIL, przejdź sie w parę miejsc i po prostu pomierz buty, a jak juz znajdziesz te wygodne to dobierz do nich dobry rozmiar wybranego typu płetw.
MIKIBIL - 15-04-2008, 20:08
a jakiej firmy buty kopić???
Andrzej Minorczyk - 15-04-2008, 21:44
| MIKIBIL napisał/a: | | a jakiej firmy buty kopić??? |
Adidasy są mocne i podeszwy dłóżej wytrzymuja niz IMHO w Rejbokach.
KowiKowi1979 - 17-04-2008, 19:39
Mój instruktor, jak go spytałem (3 gwiazdki CMAS, więc wyżej się nie da, napawdę rewelacyjny facet), że generalnie płetwy służą do pływania kraulem i dobrze pływając kraulem, przy prawidłowym wyważeniu można zrobić wszystko.[/quote]
Można robić wszystko - zwłaszcza zasłonę dymną jesli jest muł...
jacekplacek - 17-04-2008, 20:03
| hubert68 napisał/a: | | Mój instruktor, jak go spytałem (3 gwiazdki CMAS, więc wyżej się nie da, napawdę rewelacyjny facet), że generalnie płetwy służą do pływania kraulem i dobrze pływając kraulem, przy prawidłowym wyważeniu można zrobić wszystko |
A widziałeś żabę (ma płetwy wrodzone, nie rozcięte) pływającą kraulem? Wprawdzie pływającej do tyłu też nie widziałem, ale co mi tam. Tak sobie napisałem
Ps. Czemu kaczka pływa pieskiem?
Mania - 17-04-2008, 20:18
| jacekplacek napisał/a: | | Czemu kaczka pływa pieskiem |
A piesek kaczka?
hubert68 - 17-04-2008, 20:55
| KowiKowi1979 napisał/a: | | Można robić wszystko - zwłaszcza zasłonę dymną jesli jest muł... |
No włśnie... tak mi mówił. Ci co nie umieją przyjąć prawidłowej pozycji i prawidłowo płynąć robią zasłonę....
[ Dodano: 17-04-2008, 21:01 ]
| jacekplacek napisał/a: | A widziałeś żabę (ma płetwy wrodzone, nie rozcięte) pływającą kraulem? Wprawdzie pływającej do tyłu też nie widziałem, ale co mi tam. Tak sobie napisałem
Ps. Czemu kaczka pływa pieskiem? |
Żaba przeskakuje 10-krotnie długość swojego ciała. Nie widziałem człowieka skaczącego 20 m...
Ale nie o to chodzi w tym wątku czy pływać żabką, czy nie. Chodzi o płetwy. Ja nie zamieniłbym swoich Twinjetów na inne. A ktoś inny pewnie za nic nie chciałby rozciętych. Płetwy trzeba dobrać indywidualnie. I wydaje mi się, że jak tylko można to z tych najlepszych.
TomM - 17-04-2008, 21:23
| hubert68 napisał/a: | | zamieniłbym swoich Twinjetów na inne |
Jak już zainwestuje się 500 PLN najgorzej w swoim życiu, to przynajmniej trzeba utrzymywać, że dokonało sę właściwego wyboru. Bo TwinJety to ogólnie do dupy są. W odróżnieniu do paru modeli tzw. rekreacyjnych kolorowych płetw (np. Avanti czy Blades) które są fajne, tylko badziewne zapięcia trzeba od razu hmm.. wyeliminować.
WielkiDżon - 17-04-2008, 21:44
| hubert68 napisał/a: | | Przesiadłem się na te płetwy wysłużonych, dość sztywnych, kaloszy Cressi, o porównywalnej powierzchni. "kop" ze dwa razy większy. |
A mierzyłeś to jakoś?
Bo moje odczucia gdy równolegle używam kaloszowe Avanti Tre i takie same, tylko paskowe Avanti X3, są takie, że kaloszowe dają znacznie większego kopa. Tylko że to jakieś złudzenie, gdyż pływając na pływalni czasy w nich mam zdecydowanie gorsze niż w paskowych. Odczucie to wynika pewnie z tego, że kaloszowe są znacznie bardziej opływowe. Ale pewnie dlatego że są znacznie miękksze, dają w rzeczywistości mniejszą siłę ciągu.
Ale to tylko takie teoretyzowanie.
[ Dodano: 17-04-2008, 21:49 ]
| jacekplacek napisał/a: | | A widziałeś żabę (ma płetwy wrodzone, nie rozcięte) pływającą kraulem? |
Przyjrzyj sie dokładnie. Ta ma rozcięte. I to w trzech miejscach!
Swoją drogą, na świecie żyje 400 gatunków żab, z tego w Polsce tylko sześć. Może są na świecie żaby pływające kraulem?
jacekplacek - 17-04-2008, 21:56
| WielkiDżon napisał/a: | | Przyjrzyj sie dokładnie. Ta ma rozcięte. I to w trzech miejscach! |
Jak jeszcze wpuścisz pływającą back kick`iem, wywalę moje
hubert68 - 17-04-2008, 22:08
| jacekplacek napisał/a: | | Jak jeszcze wpuścisz pływającą back kick`iem, wywalę moje |
O rany oplułem monitor!
[ Dodano: 17-04-2008, 22:16 ]
| WielkiDżon napisał/a: | hubert68 napisał/a:
Przesiadłem się na te płetwy wysłużonych, dość sztywnych, kaloszy Cressi, o porównywalnej powierzchni. "kop" ze dwa razy większy.
A mierzyłeś to jakoś?
Bo moje odczucia gdy równolegle używam kaloszowe Avanti Tre i takie same, tylko paskowe Avanti X3, są takie, że kaloszowe dają znacznie większego kopa. Tylko że to jakieś złudzenie, gdyż pływając na pływalni czasy w nich mam zdecydowanie gorsze niż w paskowych. Odczucie to wynika pewnie z tego, że kaloszowe są znacznie bardziej opływowe. Ale pewnie dlatego że są znacznie miękksze, dają w rzeczywistości mniejszą siłę ciągu. |
W pewnym sensie tak. Kalosze Cressi: Hurghada Morze Czerwone, dobre warunki i zaraz potem paskowe Twinjety: Punta Cana, Atlantyk, bardzo silny prąd. Przy najbliższej okazji sprawdzę ze stoperem na basenie.
Łukasz M. - 18-04-2008, 09:52
| hubert68 napisał/a: | | Ci co nie umieją przyjąć prawidłowej pozycji i prawidłowo płynąć robią zasłonę.... |
Specyfika ruchu kraulowego jest taka, że będąc nawet super wytrymowanym i wybalastowanym podnosimy syf z dna, najłatwiej wszystko zgonić na brak umiejętności
mlody33 - 11-05-2008, 22:55
Ale kraulem to chyba szybciej bedzie? Co to jest backick?
Cerberiusz - 11-05-2008, 22:57
| mlody33 napisał/a: | | Co to jest backick? |
Pływanie do tyłu.
hubert68 - 11-05-2008, 23:07
| Łukasz Mączka napisał/a: | | Specyfika ruchu kraulowego jest taka, że będąc nawet super wytrymowanym i wybalastowanym podnosimy syf z dna, najłatwiej wszystko zgonić na brak umiejętności |
No nie wszyscy. Widziałem dobrych ludzi, którzy nie podnosili i to niezależnie od płetw. A Twinjetach maxach to nawet nie jest takie trudne.
|
|