FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Automaty Scubatecha to kicha ?

mlody33 - 11-05-2008, 23:24
Temat postu: Automaty Scubatecha to kicha ?
Powracajacy temat wyboru AO wszyscy pisza w postach ze STech to lipa najgorszy automat.
A jak jest naprawde kto ma negatywne doswiadczenia (nie zaslyszane).

A moze jednak znajdzie sie cos gorszego?

Dajcie tylko opisy negatywnych doswiadczen z AO scubatecha typu: popsol sie, zalodzil, podmarza, cos odpadlo, zle podaje gaz itd. itp.

JO!

dzinks - 12-05-2008, 07:36

Używam zestawu 2 x RG2 ICE od ok 3 lat, nic nie wystąpiło z powyższych wypisanych przez Ciebie rzeczy.
Cezary Kędzia - 12-05-2008, 07:58

Używam od 6 lat 3 zestawy skubaczy i bezproblemowo.
The_PiotREX - 12-05-2008, 09:52

o! to ja mam złe doświadczenie. Uzywam do 3 lat i w jednym komplecie naklejka pojawiła się rysa w jasnoszarym kolorze ;p
kjar - 12-05-2008, 10:45
Temat postu: Re: Automaty Scubatecha to kicha ?
mlody33 napisał/a:
Dajcie tylko opisy negatywnych doswiadczen...
Po stu nurkowaniach logo na deklu się wyciera ...
Beeker - 12-05-2008, 10:53

przy 3 nurkowaniu pękło z jednej strony mocowanie/zatrzask kierownicy wydechu

w tym IIst.:

kierownica dalej jest na miejscu dzięki jej "pierścieniowi" obejmującemu część ustnikową ...

[taniutko odstąpię :!!: ;) ]

TomekP - 12-05-2008, 15:06

Jak dla mnie to kierownice wydechu sa troche za krotkie.
Poza tym nie mialem z tym automatem (Rg2 Ice) zadnych problemow.

$$ - 12-05-2008, 17:04

Beeker napisał/a:
[taniutko odstąpię :!!: ;) ]
Ostatnio kupiłem 3szt po 5 euro, dostałem 2 za darmo. Czy coś z tego zakresu cenowego proponujesz ?

pozdrawiam rc

Cylek - 12-05-2008, 20:38

$$ napisał/a:
Ostatnio kupiłem 3szt po 5 euro, dostałem 2 za darmo.

Nie chwal się bo ci ukradną :P ...

Beeker - 12-05-2008, 21:24

$$ napisał/a:
Czy coś z tego zakresu cenowego proponujesz ?

nie mam nic do zaoferowania w przedziale cenowym 0-5 euro

jaros4 - 12-05-2008, 21:58

ja tez uzywam scubatecha i jest ok. :pa: ale te 5 ojro to lekka przesada ;fuck:
$$ - 12-05-2008, 22:38

Cylek napisał/a:
Nie chwal się bo ci ukradną
To zbyt ekstrawagancka klasa sprzętu.
W załączniku zdjęcie, AO nie wkręcone, zdjęcie powstało do tematu o problemach z perforacją błony bębenkowej.

pozdrawiam rc

TomekP - 12-05-2008, 22:47

$$ napisał/a:
W załączniku zdjęcie, AO nie wkręcone,

Moglbys troche bardziej naswietlic rys historyczny tych AO, bo przynajmniej na oko wygladaja na dosc wiekowe, i zapewne wiekszosci mlodszych nurkow raczej nieznane?
Co to za model, kiedy byly produkowane, czy sa sprawne itp.

$$ - 12-05-2008, 23:05

Na samej górze ruski do pełnych masek, pod nim MSA nadciśnieniowy ze wzmacniaczem pneumatycznym poprzednik LA96, 2 Auer-Draeger ten najniżej nadciśnieniowy z możliwością wyłączenia nadciśnienia. Wszystkie sprawne. Niezmiernie proste konstrukcje z bardzo dobrych materiałów. Z bardzo ostrymi regułami serwisowania, sprzęt zawodowy.
Podstawowy projekt jeszcze z lat 60, silikonowa membrana o dużej średnicy zapewnia komfort oddechowy, w nadciśnieniowych większy niż w nurkowych AO, lecz to wymaga innej konstrukcji zaworu wydechowego.

pozdrawiam rc

mroczny - 13-05-2008, 07:55

$$ napisał/a:
Na samej górze ruski do pełnych masek, pod nim MSA nadciśnieniowy ze wzmacniaczem pneumatycznym poprzednik LA96, 2 Auer-Draeger ten najniżej nadciśnieniowy z możliwością wyłączenia nadciśnienia

...ale to że temat tego wątku to " Automaty Scubatecha to kicha ?" pewnie zauważyłeś...co z tego wynika?

$$ - 13-05-2008, 09:44

mroczny napisał/a:
" Automaty Scubatecha to kicha ?" pewnie zauważyłeś...co z tego wynika?
Tak wiem najsłabszy AO pod względem trwałości gniazda-grzybka zaworu i sztywności puszki to Kajman, Głupio zaprojektowany jest czechosłowacki Tajfum. Automaty Scubatecha to średnio dobra półka techniczna. Zgodnie ze starą zasadą marketingową że "Apeks reklamowany jako najlepszy, nie może być gorszy od przeciętnego na rynku".
Może to trudno zauważyć, ale pokazałem że istnieje wiele rozwiązań, nie zawsze to musi być chinina i lewatywa, jako najskuteczniejsza terapia.

pozdrawiam rc

Cylek - 14-05-2008, 00:00

$$ napisał/a:
mroczny napisał/a:
" Automaty Scubatecha to kicha ?" pewnie zauważyłeś...co z tego wynika?
Tak wiem najsłabszy AO pod względem trwałości gniazda-grzybka zaworu i sztywności puszki to Kajman, Głupio zaprojektowany jest czechosłowacki Tajfum. Automaty Scubatecha to średnio dobra półka techniczna. Zgodnie ze starą zasadą marketingową że "Apeks reklamowany jako najlepszy, nie może być gorszy od przeciętnego na rynku".
Może to trudno zauważyć, ale pokazałem że istnieje wiele rozwiązań, nie zawsze to musi być chinina i lewatywa, jako najskuteczniejsza terapia.

pozdrawiam rc

I kolejna wypowiedź którą chyba tylko ty sam rozumiesz.. TŁUMACZA BŁAGAM !!

$$ - 14-05-2008, 06:46

Cylek napisał/a:
TŁUMACZA BŁAGAM !!
Znam gorsze.

pozdrawiam rc

Andrzej Kosko - 14-05-2008, 09:54

Używamy w klubie takowe AO w ekstremalnych warunkach-bo przez kursantów-bezproblemowo
duch - 15-05-2008, 22:58

Mam 5 zestawów (testowane do 65 metrów) + 3 do stagy (używane w zakresie 6 - O2, 21 - Nx50%, 40 - Nx32%)
Kilku znajomych również korzysta z nich jako główne lub stagowe.

Jedyny problem jaki był (już wyeliminowny przez producenta) to w RG5 w II stopniu wystepowała partia dekli które po dłuższym czasie użytkowania pękały.
Producent wysłał nowe i po problemie

Pozdr

overaid - 20-05-2008, 17:51

Andrzej Kosko napisał/a:
Używamy w klubie takowe AO w ekstremalnych warunkach-bo przez kursantów-bezproblemowo

Jako ten ekstremalny kursant potwierdzam :) bez problemu :!!:

svenka - 22-05-2008, 20:22

Używam R5Ice działa bez problemów od ponad roku.
Sprawdzony do 50m.

mlody33 - 08-06-2008, 23:12

HEj!

Na podstawie super opini kupilem dwa koszerne - drogie automaty na A :) Ten post zamiescilem tak na przekor i jest tak jak sie spodziewalem ... ale to chyba taka nasza cecha narodowa, po latach biedy, kompleksow i braku dostepu do technologi teraz niezaleznie od kosztow i potrzeb musimy pokazac ze nas stac i dorabiamy do tego teorie, taki tam przerost formy nad trescia .... nurkowalem z niemcami i np. u nich boja z zaworem to juz sie nie sprzeda bo po co ten zawor wystarczy bez - tansza, u nas nie, musi byc ta lepsza - drorzsza, koszerna (fulwypas i odpowiedniej firmy) a tania jest be .... :)

Takie tam moje przemyslenia .... bzdurki ... ale pozdrawiam i dzieki za opinie :)

dzinks - 09-06-2008, 08:30

mlody33 napisał/a:
np. u nich boja z zaworem to juz sie nie sprzeda bo po co ten zawor wystarczy bez

i polecam ją puścić np z 30m :P

Andrzej Minorczyk - 09-06-2008, 18:29

mlody33 napisał/a:
drogie automaty na A

A jakie to sa drogie na A bo np apeksy sa jednymi z najtanszych na rynku...moze wiec aqalungi kupiles???

MIDZIK - 10-06-2008, 08:53

Andrzej Minorczyk napisał/a:
A jakie to sa drogie na A bo np apeksy sa jednymi z najtanszych na rynku

Nie śledzę cen automatów, ale na A jest jeszcze Atomic, przynajmniej tak mówią u mnie we wsi na przystanku...

Pzdr

Mirek

jcsjacekj - 10-06-2008, 10:54

MIDZIK napisał/a:
Nie śledzę cen automatów, ale na A jest jeszcze Atomic, przynajmniej tak mówią u mnie we wsi na przystanku...

To juz nie ma Arizony ???

TOMA52 - 10-06-2008, 14:07

mlody33 napisał/a:
bo po co ten zawor

Żeby spuścić powietrze?

P.S. Co to jest Sachara?

mlody33 - 10-06-2008, 17:37

TOMA52 napisał/a:
mlody33 napisał/a:
bo po co ten zawor

Żeby spuścić powietrze?

P.S. Co to jest Sachara?

Kolego czy naprawde sadzisz ze z bojki bez zaworu nie da sie wypuscic powietrza ?

Pewi - 12-06-2008, 23:48

A może by tak trochę reguł gramatycznych i ortograficznych wówczas komunikacja byłaby łatwiejsza jako że "drorzsza" jest trudna do odczytania,
mlody33 - 13-06-2008, 14:16

Pewi komunikacja miedzy toba a mna jest chyba niemozliwa, bo w zasdzie piszesz nie na temat i niczego nie wnosisz swoim postem. A jezeli nie wiesz co mialem na mysli piszac drorzsza bo tam jest ort to wez do czytania ksiazke lub nie czytaj moich postow bedzie ci latwiej. I wisi mi to czy znowu cos zbabolilem... ostatni raz przejmowalem sie tym na maturze. Zdaje sobie sprawe z tego ze slabo pisze po polsku ...
nurek102 - 13-06-2008, 14:27

Kierowanie się zasadą "te tańsze są lepsze, bo te droższe są gorsze" też jest jakąś metodą wyboru sprzętu. Tylko że w tym konkretnym przypadku te tańsze (S) okazują się droższe niż (A), ale trwaj w swoim przekonaniu, że wiesz najlepiej.

Użyj słownika w komputerze swym, bo aż boli jak się czyta Twoje teksty.

mlody33 - 13-06-2008, 14:31

Wcale nie mysle ze wiem najlepiej wrecz przeciwnie ...
Z tym slownikiem to dobry pomysl ... thx.