FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - PROBLEMY Z DOBRANIEM MASKI

Grzegorz_N - 16-08-2008, 12:14
Temat postu: PROBLEMY Z DOBRANIEM MASKI
Witam Nurasów,

Wiem, że ten temat był wielokrotnie wałkowany na tym Forum, za chwilę napiszecie "Użyj wyszukiwarki" albo będziecie mi radzić, żeby przymierzyć maskę przed kupnem.

ZANIM UDZIELICIE TAKIEJ ODPOWIEDZI, PRZECZYTAJCIE PROSZĘ TEGO POSTA DO KOŃCA!
Mam jednak inny problem - tak mnie Matka Natura obdarowała, że mam wielki łeb (62 cm w obwodzie). Problemem staje się dobranie jakiegokolwiek nakrycia głowy lub czegokolwiek na twarz.

Moja żona już na mnie krzywo patrzy jak po raz kolejny mówię "Kochanie, muszę zmienić maskę do nurkowania" a 3 maski na zapasie to lekka przesada ...

Próbowałem przymierzać w sklepach, centrach nurkowych - ale tak naprawdę to maska pokazuje co potrafi na 20 metrach, kiedy woda wciska się w każdą możliwą szparkę.

Na chwilę obecną przetestowałem (i mam na zbyciu):
Technisub ventura
Coltri Sub Frameless 2 - rangiroa (wyczytałem gdzieś na zagranicznym forum że jest super)
Mares demon

Niestety, każda z tych masek leje mi od dołu lub z boku. Krótko mówiąc - są zawąskie i za krótkie.

Może jest w Waszym gronie ktoś, kto miał podobny problem i poradził sobie z nim?
Mam już dość jeżdżenia po sklepach i przymierzania kolejnych masek - a sami wiecie jak jest - każdy sklep ma kilka modeli, reszta "na zamówienie.

Pomóżcie, proszę.

A jak ktoś miałby ochotę na którąś z powyższych masek (oczywiście w idealnym stanie), proszę o propozycję na priva. Razem na 3-ch maskach zrobiłem ok. 50 nurkowań, więc są w eleganckim stanie, bez jakichkolwiek uszkodzeń.

Pozdrawiam - Grzegorz

Haw - 16-08-2008, 14:35

wyprobuj Mares X-Vision Liquid Skin lub/i Technisub Favola. mam b. dziwna gebe - oprocz tych dwoch pasowala na mnie tylko Ventura. a przymierzylem z 30 szt. te maski b. dobrze sie dopasowuja do twarzy, moze do Twojej rowniez :) . w okolicy trojmiasta moge na nura pozyczyc Favole bo ostatecznie na nia sie zdecydowalem.
jantarka - 16-08-2008, 15:45

Możesz spróbowac również TUSA Visualator- jest ogromna, ma pojedynczą szybę. Tylko nosek jest trochę mały, ale do niej trzeba mieć na prawdę duużą buzię:)
bergamon - 16-08-2008, 19:25

mam nadzieję że nie poczynię żadnego faux pas wykorzystując istniejący wątek ale mam podobny choć przeciwny problem
mam mały obwód głowy (57cm do czapki) i drobną twarz, więc chciałbym zainwestować w maskę Ventura Midi Technisub. dlatego pytam bardziej doświadczonych czy rzeczywiście jest to maska także dla dorosłych jak głosi reklama ventura midi technisub

z góry dziękuje za podpowiedzi i przepraszam ale doświadczenie mam żadne ponieważ używałem do tej pory jedynie supermarketowej maski do snorkelingu do 3-4m

Wężu - 16-08-2008, 21:05

Miałem bardzo podobny problem. Pływałem w około 10 maskach i w każdej miałem problem z wlewającą się wodą. Im głębiej schodziłem tym było gorzej. Dwa posty wyżej kolega poleca Ci spróbować Favolę Technisuba. Ja odradzam. Mam ją i leży w szafce bo ona także jest za mała (w moim przypadku). Silikon w niej przylega do twarzy na małej powierzchni.Kilka pierwszych nurków było OK ale później zaczęło mi ją zalewać jak każdą inną. Pływałem w kilku Technisubach i chyba jednej Cressi. Zawsze to samo. Problem skończył się gdy znajomy pożyczył mi swoją maskę Scubatech Vision 2. Na początku podszedłem sceptycznie bo już nie widziałem dla siebie dobrego rozwiązania. Ależ byłem pozytywnie zaskoczony kiedy nawet kropla wody nie pojawiła się podczas nurka. Kupiłem taką samą i już zapomniałem jak to jest ciągle wydmuchiwać wodę z maski. Jest duża, ma super widoczność i przylega do twarzy na dużej powierzchni. Ja polecam tą ale pamiętajmy, że każdy ma inne rysy twarzy. (kolega, który pożyczył mi swojego Scubatecha miał ten sam problem, dopóki nie kupił właśnie tej.)
P.S. Zaznaczam, że nie jestem dilerem żadnej z tych firm a wszystko co powyżej opisałem znam z autopsji.

Grzegorz_N - 16-08-2008, 21:36

Dzięki za informacje.

Liquidskin Maresa próbowałem, niestety za mała. A tak na marginesie - ta "płynna skóra" to spora przesada.

Jak czytam, Favola jest problematyczna i dość zależna od kształtu twarzy. Biorąc pod uwagę prawa Murphy'ego, na pewno nie podpasuje do mojej gęby.

Zostaje Tusa Visualator lub Scubatech Vision 2 - jak im się przyjrzeć, są bardzo do siebie podobne i robią wrażenie naprawdę dużych. No cóż - jeśli ktoś z Was miałby jeszcze jakieś sugestie - będę wdzięczny, póki co spróbuję na sucho przyjrzeć się tym maskom.

Wężu - 16-08-2008, 21:42

Spróbuj od kogoś pożyczyć. Może znasz kogoś kto taką posiada. Ja tak zrobiłem i nie żałuję. Pewnie do tej pory to już używałbym silikonu, żeby sobie maskę przykleić do twarzy. Byłem głęboko zdesperowany.
Pozdrawiam.

Grzegorz_N - 16-08-2008, 22:03

No to graba ... ja już zacząłem twarz smarować smarem silikonowym. I też przymierzałem się do "dopasowania" za pomocą silikonu ... Nawet takowy nabyłem (akwarystyczny, podobno najlepszy). Ale trochę się przestraszyłem, że od gęby potem nie odlepię ...

Może jest ktoś z Katowic lub okolic - ewentualnie z Krakowa, kto posiada taką maskę i mógłby pożyczyć na 1 nura?

Wężu - 17-08-2008, 10:24

Naprawdę polecam Ci spróbować w tej masce. Może będziesz mile zaskoczony.
Ryszard Szwajcer - 17-08-2008, 10:59

Jeżeli oprócz sporych rozmiarów obwodu głowy masz równie dużą i okrągłą twarz (nie obrażaj się, bo ja mam też "buźkę" jak księżyc w pełni), to na pewno powinieneś przymierzyć maskę poleconą przez poprzednika, czyli VISION II Scubatecha, lub maskę PANORAMA z tej samej firmy. Problemem jest jednak to, że o ile maskę VISION II możesz w razie czego pożyczyć od jakiegoś kolegi, to maskę PANORAMĘ już powinieneś kupić. Niestety miałem już kilka przypadków, że PANORAMA idealnie pasowała do swojego pierwotnego właściciela, dopóki nie pożyczył jej komuś innemu. Po oddaniu maski, pasowała już tylko do osoby ją pożyczającej, która tym samym stała się jej nowym, szczęśliwym posiadaczem. Panorama ma bardzo sporą powierzchnię wewnętrzną.
Sprawdź też siłę naciągnięcia paska. Przypominam, że pasek nie ma wbijać maski do twarzy, uszczelniając ją do niej i wręcz wywijając kołnierz zewnętrzny jeszcze bardziej na zewnątrz, co niestety jest dość częstą praktyką przy źle dopasowanych maskach. Pasek ma lekko przytrzymywać maskę przy twarzy. Druga sprawa, to czy na pewno prawidłowo wyrównujesz ciśnienie w masce, bo zastanawiające jest to, że do głębokości 20 metrów poszczególne maski trzymają szczelność, głębiej nie.

jacekplacek - 17-08-2008, 17:25

Myślę, że problem tkwi na etapie mierzenia. Też go miałem, dopóki mnie Wojtek Filip nie oświecił. Przymiarka maski "na wsys" jest błędna: każdą silikonową da się zassać. Maska, delikatnie przyłożona do twarzy, powinna od razu przylegać na całym obwodzie. Więcej w temacie możesz poszukać na forum DiveTrek
tomson_68 - 17-08-2008, 20:17

Witam
Są centra nurkowe które prowadzą sklepy może dało by rade pożyczyć i wypróbować dany
model?

Grzegorz_N - 17-08-2008, 20:38

Ryszard Szwajcer napisał/a:
czy na pewno prawidłowo wyrównujesz ciśnienie w masce, bo zastanawiające jest to, że do głębokości 20 metrów poszczególne maski trzymają szczelność, głębiej nie.

Ryszardzie, to trochę przenośnia z tymi 20-ma metrami. Generalnie mi chodziło, że maska, która przysysa się elegancko do twarzy w sklepie, na pewnej głębokości zaczyna ciec jak stare wiadro. 20 m nie stanowi jakiejś granicy, powyżej której jest wszystko OK, poniżej zaczynają się problemy - związane z ciśnieniem.

tomson_68 napisał/a:
może dało by rade pożyczyć i wypróbować dany
model?

Próbowałem, ale jak wiesz, jest to "towar handlowy", więc żaden sprzedawca nie jest zainteresowany "testowaniem" masek.

jacekplacek napisał/a:
możesz poszukać na forum DiveTrek

Jackuplacku, mogę prosić o dokładniejsze namiary na ten wątek? Próbowałem wyszukowarką, niestety nic z tego.

Generalnie - dziękuję Wam za konstruktywne posty.
Dzisiaj nurkowałem w Hermanicach, sytuacja się powtórzyła. Jestem więc zdeterminowany żeby podjąć działania. Znalazłem sklep nurkowy w Katowicach, w którym (podobno) mają obydwie te maski. Jutro pooglądam no i kupię którąś. W przyszły weekend planuję Zakrzówek, więc wypróbuję nową maskę. Pozwolę sobie podzielić się wrażeniami. Dzięki za rady :-)

jacekplacek - 17-08-2008, 21:39

Grzegorz_N napisał/a:
Jackuplacku, mogę prosić o dokładniejsze namiary na ten wątek?

Proszę bardzo :tak:

Grzegorz_N - 18-08-2008, 10:29

Dzięki Jacku.
wielki(mały;)błękit - 19-08-2008, 09:04

Grzegorz_N napisał/a:
problem - tak mnie Matka Natura obdarowała, że mam wielki łeb
Mi polecił maskę chłopak, który miał taki sam problem...technisub look- ale przyznam naprawdę ma dużą główkę...stwierdził, że sprawdza się w przypadku "rozbudowanej mimiki twarzy" pod wodą - poprostu jak buzka za często się śmieje.. w moim przypadku zdała egzamin:) pozdrawiam
Grzegorz_N - 21-08-2008, 10:01

wielki(mały;)błękit napisał/a:
technisub look

Próbowałem - niestety odpada. Ale dzięki za podpowiedź.

szakalaka - 23-08-2008, 19:48

Witam

Grzegorz_N miałem taki sam problem jak Ty i po długim poszukiwaniu dopasowałem maskę Lider firmy Aqua Speed. Jak dzwoniłem do sklepu to sprzedawca bardzo poinformowany i miły od razu powiedział że jak przyjadę to prawdopodobnie dobra będzie maska którą zwał "telewizor" i rzeczywiście jak ją zobaczyłem to jak przynajmniej 42cale :)

Pozdrawiam
PS Wysyłam Ci PW

Grzegorz_N - 01-09-2008, 10:52

Bardzo dziękuję wszystkim za rady i wskazanie sensownych rozwiązań.

Po przymierzeniu kilku masek, ostatecznie wybrałem maskę SCUBATECH VISION II. Leży jak złoto, po próbie na basenie - jest sucha.

Szczególne podziękowania Ryśkowi Szwajcerowi z BESKID DIVERS za udostępnienie kilku masek do przymierzenia - dzięki Ryśku.

Dziękuję też KANGURowi za udostępnienie maski Tusy - Piotrze dziękuję.

Temat uważam za zamknięty (na razie :-) .

Piotrek Ginter - 03-09-2008, 19:28

:pa:
Ryszard Szwajcer - 03-09-2008, 19:38

Do usług Grześku.
Cieszę się, że mogłem pomóc.
Pozdrawiam serdecznie.

Bezimienna - 10-09-2008, 19:42

A ja mam problem odwrotny. Każda maska jest troszkę za duża....
bergamon - 10-09-2008, 20:52

obawiam się, że nikt nie odpowie na Twojego posta. mój podobny z 16 Sie 2008 nie doczekał się żadnej reakcji ;)
Ryszard Szwajcer - 10-09-2008, 21:18

Po prostu ten problem jest znacznie bardziej skomplikowany, więc i ciężej jest ustosunkować się do niego nie widząc twarzy i nie przymierzając po kolei pewnych rodzajów masek.
Niektóre szczupłe twarze są nie tylko szczupłe ale mają nietypowo wydatne kości policzkowe i dość głębokie po bokach oczodoły, które uniemożliwiają a wręcz wykluczają dopasowanie zdecydowanej większości typowych masek.
Bardzo często na totalnie nietypowo szczupłe twarze, udaje się dopasować jedynie maskę, która nazywa się CORSICA ze SCUBATECHA. Ta maska pasuje też na twarze szczęśliwych posiadaczy potężnych a wręcz gigantycznych rozmiarów nosów.

Niestety, temat dopasowania za pomocą internetu maski dla osoby o szczupłej twarzy stanowi na tyle skomplikowany problem, że bez wizyty przy szafie z maskami w centrum nurkowym się raczej nie obejdzie.

jacekplacek - 10-09-2008, 21:37

bergamon napisał/a:
obawiam się, że nikt nie odpowie na Twojego posta. mój podobny z 16 Sie 2008 nie doczekał się żadnej reakcji

Właśnie dlatego, że podobny. Chyba dość szczegółowe odpowiedzi są w tym watku. Niezależnie od budowy twarzy. Wystarczy poklikać po podanych linkach.

bergamon - 11-09-2008, 07:27

ok. dzięki ;)
wielki nicpoń - 07-02-2009, 21:26

Czy ktoś z P.T. Towarzystwa obdarzonego hmm... wielkim umysłem (też mam) próbował czegoś takiego?
jacekplacek - 07-02-2009, 21:34

wielki nicpoń napisał/a:
próbował czegoś takiego?

Opis nie "wyskakuje". Ciekawe, czemu ten "przezroczysty" silikon, nie jest produkowany od razy żółty? :)

wielki nicpoń - 07-02-2009, 22:45

Mógłby być nawet różowy... nie, różowy stanowczo nie.
Niestety, na stronie producenta opis równie "treściwy".
Ech, jak zwykle producent czy dystrubutor :sex: i :000: klienta.