FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

GDZIE ZANURKOWAĆ - RODOS GRECJA

PCH - 17-12-2008, 18:12
Temat postu: RODOS GRECJA
GDZIE NURAĆ NA GRECKIEJ WYSPIE RODOS?
KTOŚ ODPOWIE?

hubert68 - 17-12-2008, 18:37

Stan na sierpień roku 2007: z portu w stolicy wyspy dwie bazy, każda z jedną łódką, podobną do tych w Egipcie, tylko nabite do granic możliwości 40-50 osób. Wycieczki z "introwcami" - płyną kilka kilometów, dobijają do brzegu i tam nurki. Są dwa miejsca, z których bazy korzystają "na zmianę". Bazy PADI ale jakość i dbałość o bezpieczeństwo taka, że lepiej nie mówić. Jeden divemaster (lub może instruktor) zabierał pod wodę, tak do jakichś 8 może 10 m SZEŚCIU introwców. :!!: :stop; Pod wodą, z dzisiejszej perspektywy, też żadna rewelacja. Ogólnie nie polecam.
PCH - 17-12-2008, 19:36
Temat postu: ?
Tylko intro?
Bo ja jestem zainteresowany 2 dniami nurkowymi (2-3 nurów dziennie)...
Może ktoś inny zna szczegóły?
Bo nie chce mi się ciągnąć całego sprzętu z PL.

hubert68 - 17-12-2008, 20:16

Nie tylko, normalne nurkowanie i kursy też. Tylko ja wtedy robiłem intro, wię o tym mogę powiedzieć.... Może dla "przeszkolonych" były lepsze warunki ale nie sądzę. Ceny też nie pamiętam ale "wyraźnie wyższa", niż w Egiptowie....
A pod wodą - wtedy mi się podobało, teraz oceniłbym te miejsca inaczej.

lkulos - 17-12-2008, 22:44

sory ale ja mam alergie na grecje ---- dno !!!!

tam gdzie nurkowalem pustynia bez rewelacji.
na wszystko musisz miec kwita a policja portowa nie widzi roznicy miedzy diving a drving mala roznica :D

podsumowujac wakacje nawodne -tak ,zwiedzanie- tak, podwoda- nie albo ja mialem takiego pecha:) ale z tego co slysze to nie tylko ja:)

a jeszcze ceny zarcia jak w polsce tyle ze w euro np masło 4 zł tam 4 E i tak dalej :000:

macka5 - 18-12-2008, 17:52

załamujecie mnnie - jadę na rodos z rodziną w czerwcu i mam zamiar trochę ponurać ale z tego co piszecie to nie wiem czy jest sens sprzęt targać.

Czy jest tam w ogóle coś ciekawego do zobaczenia pod wodą ??

lkulos - 18-12-2008, 18:19

ja targalem :(

i musialem sie uzerac z debilami na lotnisku bo w jedna strone uznali moj bagaz za "nurkowy "doplata kilku euro a spowrotem nie chcieli uznac !!!!!!

wiec czytaj ok 20E za kilo
ale udalo sie :D

pod woda nic ciekawego nie widzialem poza amforami :D reszta to łąki :(
ale mialem do dupy organizatora wiec niech inni sie wypowiedza.

Adam - 18-12-2008, 19:56

Potwierdzam opinie przedpiszców - pod wodą dłużyzna i nędza . Szkoda kasy na targanie sprzętu. Weź ABC - wystarczy. Zobacz ten wątek: http://forum-nuras.com/vi...ighlight=#49706
Konrad Dubiel - 19-12-2008, 09:08

Kiedyś planowałem rodzinne wakacje z nurkowaniem na Rodos.
Okazało się, że jest tam jakaś jedna zatoka wyznaczona do nurkowania.
Oczywiście wybrana tak żeby nic ciekawego tam nie było...

jcsjacekj - 20-12-2008, 01:00

Bylem z ABC na Skiatos.
Fajne rybki i troche zwierzatek. Nie wiem co glebiej.
Ale IMHO warto by tam zabrac sprzet.

hubert68 - 20-12-2008, 09:12

jcsjacekj napisał/a:
Bylem z ABC na Skiatos.

Jeśli chodzi tylko o ABC, to z plaży pod hotelem było fajnie, siedziałem w wodzie całe godziny ale nic poza tym.

skaza10 - 20-12-2008, 12:56

cześć
a w jakiej miejscowości byłeś??
ja mam z dzieciakiem rezerwację w Lardos i zastanawiałam się nad poszukiwaniem jakiejś bazy na wyspie - ale powyższych postach zaczęłam mieć duże wątpliwości nad sensem zabierania naszego sprzętu i kosztami - skoro jest tak źle???
może jednak ktoś poleci jakąś sensowną bazę - dzieciak zrobił w wrześniu OWD więc z uwagi na "umiejętności - dość świeże" ..wolę jakąś sprawdzoną bazę - :-)

hubert68 - 20-12-2008, 15:40

skaza10 napisał/a:
cześć
a w jakiej miejscowości byłeś??

O ile wiem jedyne dwie bazy były w miejscowości Rodos - stolicy wyspy.

skaza10 - 22-12-2008, 07:09

kurczę
to tak szczerze, jest sens targać sprzęt??
czy też ewentualnie wypożyczyć w bazie na miejscu??
i......... pod wodą jest taka "beznadzieja" ????

hubert68 - 22-12-2008, 08:32

Chyba tylko abc...
lkulos - 22-12-2008, 08:33

hubert68 napisał/a:
Chyba tylko abc...

zgadzam sie

a jeszcze jesli jestes facetem to KONIECZNIE zabierazmy swoją żone , dziwczyne , kochanke poniewaz uroda grecznek jest mocno średnia po powrocie
zrozumiałem dlaczego w grecji rozkwitał homoseksualizm i milośc do zwierząt :muu:
pozdrawiam

Piterek - 22-12-2008, 08:46

Witam, nie przesadzajmy co do tych warunków i atrakcji pod wodą w PIĘKNEJ Grecji, chociaż Egipt to nie jest, ale już z Chorwacją (bez wraków) można to porównać...,

Co do regulacji i restrykcji to jest pewien problem - http://www.greeklandscape...uba_diving.html

na nurkowe wakacje nie polecam... :bee;

Wilczy - 22-12-2008, 10:21

Podwodna Grecja może być ładna i ciekawa - ale moje doświadczenia ograniczają się wyłącznie do ABC, co generalnie może potwierdzać to, co piszecie.

Fajnych miejsc snurkowych jest całkiem sporo i chętnie powymieniam się doświadczeniami, tym bardziej, że w maju "grozi" mi kolejny grecki rejs - zapewne z Jońskiego na Kretę.

A to kilka wciąż tegorocznych wspomnień z Cykladów:

Konrad Dubiel - 22-12-2008, 11:07

Piterek napisał/a:
Co do regulacji i restrykcji to jest pewien problem

Najlepsze jest to:
"photographing of antiquities is forbidden"
czyli za fotkę kawałka amfory można do pudła trafić...

lkulos - 22-12-2008, 11:34

Konrad Dubiel napisał/a:
do pudła trafić...

a cerbery* pilnujace muzeów ciagle sie darł "no połsing" :D co znaczy nie pozowac ;)
a normalnie to pykasz sobie ile chcesz:P
ale jak to sie mowi powiedz polakowni ze czegos nie wolno " i mamy piakne z połsingowane fotki :D

*/cerber - przedstawicielka podobno płci pieknej pilnujaca muzeum i draca sie na wszyskich

duch - 28-12-2008, 14:38

Byłem na Rodos w te wakacje i nurkowałęm.

Jest kilka miejsc nurkowych i kilka baz z doświadaczenia mogę polecić jedną:
http://www.tridentdivingschool.com

Nurałem z nimi w Kalithea bay - żeby nie jechać do Rodos to umówiłem się z nimi już w Kalithea.
Nurkowanie tam to raczej dla Animalsów ;-) bardzo łatwe - max głębokośc jaką da się osiągnąć to 16 metrów - fajne formacje skalne.

Można z nimi pojechać też na ściankę (Anthony Quinn) taką do 30+ oraz na jakieś 2 wraki: jeden chyba kutra a drugi nie pamiętam.

Sprzęt lepiej weź swój - automaty napewno ;-) bo moje pożyczane od nich ciekły z każdego możliwego miejsca skąd może ciec - i tak gazu wystarczyło mi na ponad 90 minut - czym wprawiłem ich w osłupienie ;-)

Ogólnie Rodos rajem dla nurków nie jest - 2 nurkowania to jakieś 70 Euro a widoki średnie. Tyle że na bezrybiu i rak ryba ;-)

PCH - 19-01-2009, 18:35

macka5 napisał/a:
załamujecie mnnie - jadę na rodos z rodziną w czerwcu i mam zamiar trochę ponurać ale z tego co piszecie to nie wiem czy jest sens sprzęt targać.

Czy jest tam w ogóle coś ciekawego do zobaczenia pod wodą ??

W jakim terminie jedziesz i w jakie miejsce może razem ponuramy...
daj znać

WW - 20-01-2009, 08:39

Nurkowanie w Grecji to raczej niemiła sprawa. Maja fobie na punkcie nurków złodziei. Na rejsach zachodzę do tamtejszych baz, ale ich widok daleko odbiega choćby od standardów Egiptu.
Najgorsza baza chyba na Milos w miejscowości Polonia :bee; , najlepsze chyba na Santorini.
Miejsca do do nurkowania są uprzednio sprawdzane przez nurków rządowych i jak nic tam nie ma to jest zgoda.
Ich fobia posunięta jest tak daleko, że jak nurkowaliśmy w ABC, to żona używając kamizelki asekuracyjnej - słabo pływa - została posadzona na nurkowanie z butlą. Wpadli do nas policjanci i przetrząsnęli cały jacht. Mieli nawet nurka, który sprawdził pod jachtem i na dnie. Byli bardzo rozczarowani, że butli nie znaleźli i byli bardzo niemili.
Najlepsze nurkowanie na Delos ale po 15 minutach mieliśmy już towarzystwo policyjnej motorówki ale obyło się bez zatarć.
Ogólnie nurkowania słabe, woda czysta, pod woda w dostepnych miejscach nurkowych - nuda.
Jeśli na dłuższy pobyt na jednej wyspie, to zabrał bym abc i automat oraz cieniutką piankę jak masz. Żadnych szpejów dodatkowych.
Spotkałem jacht nurków z Francji. Mieli namiary na ciekawe miejsca - nie podzielili się mimo wódy :buuu: - i swój sprzęt.
Ubierali się pod pokładem, następnie wyskakiwali w biegu a jacht odpływał i wracał o umówionej porze.
Jednak to już przegięcie. :bee;

lkulos - 20-01-2009, 12:46

WW napisał/a:
Nurkowanie w Grecji to raczej niemiła sprawa. Maja fobie

fobia to delikatne slowo bo jak nazwac przepadek sprzetu nurkowego + np łodzi i dlugoletnie wiezienie. :D

jcsjacekj - 21-01-2009, 23:34

lkulos napisał/a:
fobia to delikatne slowo bo jak nazwac przepadek sprzetu nurkowego + np łodzi i dlugoletnie wiezienie.

Piszesz o karze za kradziez popelniona czy tylko podejrzenie ?

Jesli taka jest ustawowa kara - to popieram.

WW - 22-01-2009, 08:00

W całej Grecji, z wyjątkiem półwyspu Halkidiki - gdzie nic nie ma, co osobiście sprawdziłem - jest zakaz nurkowania ze sprzętem poza ABC.
Nurkować wolno tylko za pośrednictwem tamtejszych baz. Właściciel bazy zgłasza rejon, w który będzie zabierał nurków, przyjeżdża ekipa nurków rządowych i jak nic na dnie nie znajda to zezwalają. Dlatego wielu z właścicieli ma "prywatne" miejsca i zabiera tam "swoich".
Tak właśnie obejrzałem kilka wraków na Krecie :bee;
Nie wiem, na jakiej zasadzie zabierają sprzęt, ale rozmawiałem z kolesiem z Niemiec któremu właśnie zabrali. Twierdzi, że nie nurkował w sprzęcie tylko w ABC polował - to wolno. Oni przypłynęli po kilku godzinach i zabrali mu sprzęt "do wyjaśnienia". Sprawa miała odbyć się przed greckim sadem w niewiadomym terminie. Oznacza to faktyczny przepadek sprzętu.
U nas też szukali sprzętu, dając do zrozumienia, że go konfiskują - ale nie znaleźli :pigs:

lkulos - 22-01-2009, 10:47

jcsjacekj napisał/a:
Piszesz o karze za kradziez popelniona czy tylko podejrzenie ?

Jesli taka jest ustawowa kara - to popieram.

wiesz tylko ze myslenie jest takie -----ma butle to pewnie zlodziej.
wiesz ja mam inne zdanie o sobie i swoim sposobie nurkowania wiesz ------ogladamy nie dotykamy.

a swoja droga to widzialem starozytne amfory :D
i o dziwo nie ukradlem i nie rozbilem :) tylko zalowalem ze nie zabralem aparatu foto :(
bo to w grecji bylo JEDYNE CIEKAWE NURKOWANIE