| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
GDZIE ZANURKOWAĆ - Egipt
Ruski - 05-01-2009, 17:49 Temat postu: Egipt Jako, że jestem nowy to serdecznie witam wszystkich.
Planuję wyskoczyć do Egiptu z rodzinką tzn. z żoną i moim 11 letnim synem na dwa tygodnie. Nigdy nie nurkowaliśmy ale ja i mój syn chcielibyśmy rozpocząć tą przygodę właśnie tam. I tu rodzi się kilka pytań:
1. Jaką szkołę do nurkowania możecie polecić i gdzie(miasto).
2. Jaki hotel możecie polecić.
busi - 05-01-2009, 17:55
Zdecydowanie polecam Colona Divers w Hurghadzie.
http://www.colona.com/pol/index.php
Polska ekipa i świetny klimat, a po za tym bardzo konkurencyjne ceny.
kris_14_ss - 05-01-2009, 18:57
Jako że nie dawno wróciłem z Egiptu dokładnie z Hurghady moja rada jest prosta jak bedziesz juz na miejscu to odwiedź kilka baz nurkowych i wybierz ta która ci najbardziej odpowiada. Warto oczywiście mieć instruktora polskojęzycznego. Czym szybciej zaczniesz przygodę z nurkowaniem tym lepiej.
pyrosis - 05-01-2009, 19:40
gdyby wybór miejsca padł na Safagę to zapraszam do United Divers.
ja jestem tylko divemasterem ale polscy nurkowie i kursanci w bazie są zawsze pod moją opieką. jestem zawsze na łodzi, asystuję podczas zajęć kursowych, pomagam w zrozumieniu teorii (podręcznik i egzaminy są oczywiście po polsku). zajęcia podwodne są z instruktorami z Belgii (francusko i angielskojęzyczni).
pozdrawiam,
Agnieszka
zbigniewb - 05-01-2009, 20:02
Hotel: Magawish Resort w Hurghadzie
Baza : Colona (jest w w/w hotelu )
Instruktor : ktoś z PL
Tam zrobisz kurs owd.
Z kursem dla syna nie spiesz się ( jak skończy 15 lat )
Kup mu ABC i razem pływajcie na rafce hotelowej.
Po powrocie napisz jak poszło
tkm - 05-01-2009, 20:06
Kursy w cieplych krajach i wodach sa latwe i przyjemne, jednak ucza nurkowania w bardzo jednostronnie przyjaznych warunkach i ucza szybko. Jesli masz czas i mozliwosc radze zrobic kilka treningow z instruktorem, nawet tylko z ABC na basenach w Polsce. To pozwoli Wam lepiej oswoic sie z woda i nabrac paru dobrych nawykow.
Hurgada jest OK i zgadzam sie, ze warto obejsc kilka centrow nurkowych i poszukac tych gdzie pracuja polacy, chyba ze mowicie perfekcyjnie w popularnym obcym jezyku i znajdziecie dobrych instruktorow.
hubert68 - 05-01-2009, 20:10
Proponuję zrobić najpierw w Polsce kurs basenowy namiary na PW, potem dokończyć w Egipcie. Co do namiarów, by nie wywoływać burzy na forum, wysyłam PW.
Marcin_alien - 06-01-2009, 06:13
Przylaczam sie do kilku przedpiszcow i w Hurghadzie polecam Colone. Baza jest szwedzka ale caly czas jest tam polski staff.
Marcin R - 06-01-2009, 08:28
Colona jest, w porównaniu z innymi bazami w HRG, rzeczywiście na wysokim poziomie. Pływają często w mniej typowe ( bardziej odległe) miejsca, grupy zazwyczaj małe ( ja nurkowałem w grupie 4-7 osób) , dobre łodzie i obsługa. Uważam, że wadą tej bazy są transfery, szczególnie jeśli chodzi o powrót do hotelu. Zazwyczaj musieliśmy czekać ok. 45min- 1,5 godz. , aż wszystkie łodzie dotrą do portu i wtedy dopiero odbywała się "wysyłka" do hotelu. Wadą może być też cena - ja akurat trafiłem na jakąś promocję i było tanio, ale cennik z ich strony do najatrakcyjniejszych nie należy. Reasumując oceniłbym ich na jakieś 5- . Oprócz baz prowadzonych i obsługiwanych przez lokalesów nurkowałem też w ciągu 2 wyjazdów z bazą Seva prowadzoną przez Tarka, mówiącego świetnie po polsku. W tej bazie pracują Polacy, mieli dobre ceny, lunch, napoje itd zawarte w pakiecie. Niestety pływali najczęściej na te bliżej położone rafy ( zdarzały się powtórki miejsc w ciągu 5 dni nurkowych) liczebność grup pod wodą znacznie większa niż w Colonie. Ale ogólnie jakoś to wszystko ogarniali i było całkiem spoko. Dla mnie jakieś 3+ w porywach do 4-.
Aaaa, i jeszcze w Colonie znacznie dłuższy czas nurkowań, nawet jak ktoś zużywał więcej powietrza to ( jeśli było to możliwe) był odstawiany na łódź a pozostali kontynuowali aż do 50 bar co często dawało nury w okolicach 1 godz. U innych zazwyczaj koniec nurkowania następował po ok 40-45 minut.
Aaaaa i w Colonie nitrox for free
Pozdro
Marcin
Ruski - 06-01-2009, 17:58
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, te na forum i te na PW. Tematu nie zamykam bo może jeszcze komuś się przypomni gdzie w Egipcie spędzili miło urlop.
hubert68 - 06-01-2009, 18:09
| Marcin R napisał/a: | | Aaaa, i jeszcze w Colonie znacznie dłuższy czas nurkowań, nawet jak ktoś zużywał więcej powietrza to ( jeśli było to możliwe) był odstawiany na łódź a pozostali kontynuowali aż do 50 bar co często dawało nury w okolicach 1 godz. U innych zazwyczaj koniec nurkowania następował po ok 40-45 minut. |
No tu akurat się niezgodzę, sprawdziłem, wg mojego komputera - w maju z Seva najdłuższe nurkowanie 68 min, najgłębsze 40 m.
Haw - 06-01-2009, 19:14
| hubert68 napisał/a: | | w maju z Seva najdłuższe nurkowanie 68 min, najgłębsze 40 m. | potwierdzam, 20 nurkowan, z czego jedno 90 min! (nadluzsze jakie do tej pory zrobilem ), 4 powyzej 70 min, 7 powyzej 60. tylko luft trzeba oszczedzac, bo bywalo ze konczylem przy 30 barach .
turystyczne nurki robia raczej do 20m. pierwszy glebszy 17-22, drugi plytszy w okolicach 10-12m.
| busi napisał/a: | | a po za tym bardzo konkurencyjne ceny | smiem twiedzic inaczej
Marcin R - 08-01-2009, 17:36
| hubert68 napisał/a: | | No tu akurat się niezgodzę, sprawdziłem, wg mojego komputera - w maju z Seva najdłuższe nurkowanie 68 min, najgłębsze 40 m |
| Haw napisał/a: | potwierdzam, 20 nurkowan, z czego jedno 90 min! (nadluzsze jakie do tej pory zrobilem ), 4 powyzej 70 min, 7 powyzej 60. tylko luft trzeba oszczedzac, bo bywalo ze konczylem przy 30 barach .
turystyczne nurki robia raczej do 20m. pierwszy glebszy 17-22, drugi plytszy w okolicach 10-12m. |
To muszę przyznać, że albo ja miałem pecha albo Wy farta
Sprawdziłem logbooka 90% to nury w przedziale 40-45 minut, jeden 60min i jeden 35min. Fakt nurkowałem z dużą grupą, również mocno początkujących, często więc trafiały osoby, które mocniej " ciągnęły z flaszki" .
Pozdr
Marcin
hubert68 - 08-01-2009, 19:43
| Haw napisał/a: | busi napisał/a:
a po za tym bardzo konkurencyjne ceny
smiem twiedzic inaczej |
Czyżby u Tarka zrobiło się drogo? Wydaje mi się, że za 6 dni - 12 nurkowań, z własnym sprzętem, w maju dałem 160$. Ale oczywiście o Colonie nie można powiedzieć nic złego.
Haw - 08-01-2009, 22:34
busi pisal o Colonie nie o Sevie. a ja o tym o czym pisal busi. oryginalnego posta masz kilka pikseli wyzej...
hubert68 - 08-01-2009, 23:52
| Haw napisał/a: | | busi pisal o Colonie nie o Sevie. a ja o tym o czym pisal busi. oryginalnego posta masz kilka pikseli wyzej... |
Mój błąd.
Podsumowująć:
Generalnie wydaje mi się, że wybór między tymi dwoma bazami. Colona wysoki standart za większe pieniądze, Seva niższy ale też porządny za niezbyt duże.
Piotrek Ginter - 21-01-2009, 23:08
Macie w Hurghadzie jeszcze przynajmniej dwie inne bazy z polakami na pokladzie :
- Deep Blue Divers - nuralem i nadal z nimi nuram, jak tylko jestem w Hurghadzie
- Diving Stars
Ponadto w Safadze jest polpolska baza Dive-Top. Duzo cieplych slow slyszalem tez o nich.
MarSku - 26-01-2009, 13:11
W okresie 10 - 17 stycznia byłem w Hurghadzie. Nurkowałem z polską bazą Adventurer.pl. Niestety mają teraz strone w okresie aktualizacji i nic tam nie widać, ale jest podany mail i telefon. Robiłem kurs advanced i w związku z niewielką ilością chętnych w tym okresie miałem cały czas indywidualną opiekę instuktorki - żony właściciela. Podstawowa zaleta to dobra jakość sprzetu - miałem okazję nurkować w tym roku w innych krajach i wiem, że z jakością sprzętu bywa różnie. Tu nie było do czego się przyczepić. Miła atmosfera, bardzo fajny właściciel bazy - Mirek. Ogólnie wyjechałem bardzo zadowolony. Ceny wydają mi się też dość przystępne - za czetry dni nurkowania i kurs AOWD ( z wszystkimi opłatami, podręcznikiem, kosztem wystawienia karty itd.) zapłaciłem 300 Euro. Dodatkowa zaleta to słowność jeśli chodzi o umawianie się na godziny transferów - nie czekałem ani minuty - jeśli przyjazd był umówiony na 8.30 - to o punkt 8.30 zjawiał się samochód. To samo z powrotem. Byłem tam już drugi raz i jeśli zdarzy się kolejny - napewno będę dalej korzystał.
gregoriodahab - 23-05-2009, 17:26
egipt ? tylko Dahab.........;-)
Piotrek Ginter - 23-05-2009, 17:40
tylko Marsa Alam .......;-)
kraknur - 23-05-2009, 20:59
No cóź- ceny pozmieniałysię- 2 lata temu10 nmurów było za 150 USD, I wdedy chcieli za 10 nurków 150 USD-teraz sobie sprawdzcie ceny - jedno intro a niw dwa kosztuje 50 eurosówe................pomyślcie o tyn..........
Piotrek Ginter - 23-05-2009, 23:06
| kraknur napisał/a: | | No cóź- ceny pozmieniałysię- 2 lata temu10 nmurów było za 150 USD, I wdedy chcieli za 10 nurków 150 USD-teraz sobie sprawdzcie ceny - jedno intro a niw dwa kosztuje 50 eurosówe. |
Skad wziales te informacje ?
W Hurghadzie nadal za 5 dni nurkowych (10 nurkowań) trzeba zaplacic 150-160$.
Intro z 2 nurkowaniami - 45-50$.
Beeker - 23-05-2009, 23:57
ja tam jednak znów do Dahab ...
...Piotrze
... ale to może dlatego że w Marsa nie byłem
Piotrek Ginter - 24-05-2009, 07:26
| Beeker napisał/a: | ja tam jednak znów do Dahab ... ...Piotrze |
no coz, nie ukrywam, zazdrosc mnie ogarnia, ale tak to jest, jak sie jest newbe w firmie - trzeba sobie zasluzyc na urlop
| Beeker napisał/a: | ... ale to może dlatego że w Marsa nie byłem |
... ale to moze dlatego, ze ja w Dahab nie bylem
Beeker - 24-05-2009, 23:51
ale dopiero we wrześniu ...
|
|