| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
GDZIE ZANURKOWAĆ - Ciekawe miejsca nurkowe w Polsce
magdac - 13-02-2009, 10:24 Temat postu: Ciekawe miejsca nurkowe w Polsce Dzien dobry,
Jestem bardzo bardzo poczatkujaca nurka , przygotowuje sie do pierwszej gwiazdki CMAS w Luksemburgu.
Moj klub przygotowuje plan wyjazdow na 2010 r i pomyslelismy, ze fajnie byloby ponurkowac w Polsce (zimne jeziora nam nie straszne ). Stad moja prosba, mozecie polecic mi ciekawe miejsca do nurkowa nia w Polsce???????
Z gory dzieki wielkie
Konrad Dubiel - 13-02-2009, 11:38
Raczej macie lepsze miejsca nurkowe dużo bliżej niż w Polsce.
Gonić taki kawał żeby podziwiać muł przy widoczności rzędu trzech metrów to trochę słaby pomysł.
No chyba, że na wraki w Bałtyku chcecie się wybrać.
MADRAFi - 14-02-2009, 11:55
Jezeli Polska to mi osobiscie najbardziej podobalo sie nad:
- jez. Hancza, okolo 30km od Suwalk (Polecam zatrzymac sie u Slowikow http://www.aqa.pl/hancza/)
- wraki Baltyku, Hel np: http://www.hestia-morska.strefa.pl/
magdac - 16-02-2009, 08:28
Dzieki wielkie.
komandos038 - 21-02-2009, 07:57
Ewentualnie jeszcze może Pojezierze drawskie.
To już takie co Tacy lubią Extremal. Widoczność w porywach do 6m. a najmniej od 0-30 cm.
Takie są u nas niestety klimaty bobrowań w mulistych dnach, nom może Ińsko i inne stanowią wyjątki, jeśli chodzi o podłoże denne -żwirowate i polodowcowe.
Pozdrawiam.
hubert68 - 21-02-2009, 08:11
Może jeszcze Zakrzówek w Krakowie, zwłaszcza, jeśli chcecie zanurkować w kamieniołomie, w którym w czasie wojny pracował Karol Wojtyła, późniejszy Papież Jan Paweł II.
Konrad Dubiel - 23-02-2009, 09:23
| hubert68 napisał/a: | | kamieniołomie, w którym w czasie wojny pracował Karol Wojtyła |
Toż to prawie jak pielgrzymka!
Czy za nurkowanie w Zakrzówku dają jakiś odpust?
hubert68 - 23-02-2009, 22:10
| Konrad Dubiel napisał/a: | Toż to prawie jak pielgrzymka!
Czy za nurkowanie w Zakrzówku dają jakiś odpust? |
Ostatnio poznałem pewnego rabina - o Benedykcie nie powiem co mówi, o Janie Pawle, nadzwyczaj dobrze. Karol Wojtyła był wielką postacią w XX wiecznej historii świata, niezależnie od spraw jakiego (i czy w ogóle) jest ktoś wyznania. Przypomnij sobie Jego pogrzeb - był cały świat, no może z wyjątkiem Rosjan i Chińczyków...
jaros4 - 23-02-2009, 22:29
oni tez tam byli,na pewno...
scubbie - 30-05-2009, 23:05
Co do tego, że to miejsce związane jest z JPII to powiem tak, że nawet bardzo, bo pod wodą znaleźć można - na głębokości 6m tablicę papieską
A tak w ogóle - Zakrzówek? Warto:P
Polecam także - jez. Hańcza, Piechcin noi jezioro Szmaragdowe także:)
Pozdrawiam:)
tomson_68 - 31-05-2009, 12:58
Witam bliżej luksemburga jest Pulvermer zatopiony wulkan super akwen
[ Dodano: 31-05-2009, 22:16 ]
Zapomniałem dodać że to po niemieckiej stronie nie daleko Cochem
Maciej Jurek - 09-10-2009, 15:05
polecam Piechcin
zachęcam do obejrzenia filmu z akcji zatapianego tam wraku jachtu:
http://www.bazapiechcin.p...id=49&Itemid=56
piotr_c - 09-10-2009, 20:49
Prócz oczywistych pozycji, ktore już wcześniej padły, jak Zakrzówek, Drawskie, Hańcza, Koparki itp. itd. wymienię jeszcze jedno, bardzo mało znane miejsce, które dla mnie jest absolutnie najfajniejszym w Polsce miejscem, jeśli chodzi o nurki szuwarowe. Jeziorkiem tym jest jezioro "Leśne" w pobliżu Lędyczka:
http://www.zumi.pl/namapi...&svActive=false
Odwiedziłem parę jezior w Polsce, ale litoral w tym jeziorze zrobił na mnie niesamowite wrażenie. O ile oczywiście przez ostatni rok nic się tam nie zmieniło, ale nie sądzę, bo jeziorko leży w lesie.
Jaroo74 - 14-10-2009, 09:28
| Konrad Dubiel napisał/a: | | No chyba, że na wraki w Bałtyku chcecie się wybrać. |
Czy ma ktoś z Was namiary na centrum nurkowe/łódź organizującą wypady na wraki Bałtyku. Może macie jakieś orientacyjne ceny. Razem z moimi przyjaciółmi chcielibyśmy się wybrać do Polski około 10-15 osób, wypad na jakieś 3-5 dni. Znajomi mają różne stopnie zaawansowania ale przyjmijmy wraki do 30-35m. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie
jacekplacek - 14-10-2009, 10:51
| Jaroo74 napisał/a: | | Czy ma ktoś z Was namiary na centrum nurkowe/łódź organizującą wypady na wraki Bałtyku. |
M/Y Litoral Poza tym w Jastarni masz kilka baz. Ja pływam z Andrzejem Salą: 604777383 Myślę, że na wraki do 35m, Jastarnia jest najlepszą opcją.
Konrad Dubiel - 14-10-2009, 12:04
| Jaroo74 napisał/a: | | Czy ma ktoś z Was namiary na centrum nurkowe/łódź organizującą wypady na wraki Bałtyku. Może macie jakieś orientacyjne ceny. Razem z moimi przyjaciółmi chcielibyśmy się wybrać do Polski około 10-15 osób, wypad na jakieś 3-5 dni. Znajomi mają różne stopnie zaawansowania ale przyjmijmy wraki do 30-35m. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie |
Generalnie jest bieda.
Na wybrzeżu zachodnim i środkowym baz nurkowych praktycznie nie ma - można
czarterować jednostkę wożącą zwykle wędkarzy. Ale cały sprzęt trzeba mieć własny
i może pojawić się problem z nabijaniem butli na miejscu.
Chyba najbardziej godny polecenia jest www.doktorlubecki.pl
W Jastarni jest kilka baz pływających RIB-ami na zatokę i trochę na Bałtyk (m.in JASA, Sea Devil).
W Helu chyba tylko został www.nurek.org
No i niezawodny Litoral z Gdyni.
Z tego co piszesz wydaje mi się, że Lubecki będzie optymalny - zorganizują Wam 'safari' wrakowe z noclegami, wyżywieniem i nabijaniem butli na pokładzie.
Jaroo74 - 14-10-2009, 12:12
| Konrad Dubiel napisał/a: | | Z tego co piszesz wydaje mi się, że Lubecki będzie optymalny - zorganizują Wam 'safari' wrakowe z noclegami, wyżywieniem i nabijaniem butli na pokładzie. |
Właśnie o coś takiego mi chodziło. Dzięki bardzo za informacje, na pewno się przydadzą.
kamyk198 - 30-12-2009, 19:23
Może szału tam nie ma ale miejsce fajne. Mowa o j.Wielkie tzw.Gross. Woj.lubuskie w miejscowosci Witnica (przy banku) skrecamy w lewo po okolo 5km jestesmy na miejscu.
http://maps.google.pl/map...F-8&sa=N&tab=il
Maciej Jurek - 19-01-2010, 14:11
Zapraszam na nurkowanie podlodowe do kamieniołomu Piechcin.
Nurkujemy w najbliższą sobotę 23.01 od godziny 10:00
W związku z duża ilością śniegu warto zabrać łańcuchy na koła...
więcej na www.bazapiechcin.pl
pozdrawiam
Maciej Jurek
pawbun - 20-01-2010, 12:43
Pojezierze Drawskie , jest kilka fajnych jezior, na drawskim "bywa" wizura do 10m, skontaktuj się z www.zctn.pl/
Aquamaster - 18-02-2010, 18:18 Temat postu: Ciekawe miejsca nurkowe w Polsce i nie tylko Witam
Kiedy wiele lat temu zaczynałem moją przygodę z nurkowaniem skwapliwie przeglądałem internet w poszukiwaniu informacji na temat miejsc nurkowych. Za punkt honoru postawiłem sobie "zaliczyć" jak najwięcej różnych zbiorników. Niestety wciąż brakowało szczegółowych informacji odnośnie warunków nurkowania, dojazdu, istniejących nad zbiornikiem baz nurkowych itp.
Dlatego po kilku latach stworzyłem na swojej stronie internetowej bazę danych o wszystkich miejscach, w których nurkowałem (głównie w Polsce - ale są też opisy nurkowisk w Austrii, Niemczech, Czechach i Słowacji).
Nieustannie dołączam opisy nowych, poznanych przeze mnie miejsc oraz aktualizuję dane na temat miejsc, które już odwiedzałem.
Mam nadzieję, że zgromadzone tam informacje znacznie ułatwią życie nurkom-internautom poszukującym właśnie takich danych.
Na stronie znajdziesz: opis akwenu ze zdjęciami, baza nurkowa, fauna i flora danego zbiornika, potencjalne zagrożenia, opis dojazdu.
Tak więc serdecznie zapraszam na http://www.aquamaster.pl/english/divesites.html
Pozdrawiam
Halil - 27-07-2010, 12:03
Rewelacyjna strona!!! Gratuluję i dziękuję!
PZDR
MrBartson - 27-07-2010, 12:11
O jak dobrze, na taką stronę właśnie czekałem. Świetna robota! Dzięki...
edit:
Ale jeszcze dużo pozostaje do uzupełnienia
Aquamaster - 28-07-2010, 02:33
Cieszą mnie takie komentarze - mam niesamowitą satysfakcję gdy moja stronka komuś się przydaje ... i tak jak napisałeś - dużo jeszcze do uzupełnienia ale życie i nurkowania przed nami !!!
Pozdrawiam
wujo - 28-07-2010, 07:54
Tu masz następną stronke : http://www.hotdive.com/
|
|