| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
GDZIE ZANURKOWAĆ - pierwsze nurkowanie w zimnych wodach Bolandy
pmk - 06-09-2009, 23:12 Temat postu: pierwsze nurkowanie w zimnych wodach Bolandy W najbliższy weekend (a dokładniej w sobotę) chciałbym dokonać swojego pierwszego nurkowania (a nawet dwóch) w zimnych wodach naszego pięknego kraju. Na koncie mamy (razem z moim nastoletnim partnurem) po około 20 ciepłowodnych nurków w M. Czerwonym.
Proszę o rady dokąd się wybrać biorąc pod uwagę następujące założenia:
- w miarę niedaleko (do 300 km) od Warszawy,
- na miejscu baza, gdzie wypożyczę komplet sprzętu - w tym odpowiednią piankę dla szczupłego nastolatka, bo w poegiptowej 3/4 mm overall to pewnie mi zamarznie , no i dodatkowo jako, że nie mamy doświadczenia w nurkowaniu tam gdzie "ciemno i zimno" to pewnie warto zapewnić sobie towarzystwo divemastera/instruktora.
Jak żeńska połowa mojej rodziny nie wyrazi chęci posiedzenia nad wodą (okaże się pewnie do środy) to jeśli by był ktoś chętny - znalazłbym (oczywiście bezkosztowo) dwa miejsca w samochodzie - wyjazd sobota rano, powrót wieczorem.
Dzięki za wszelkie rady i namiary
Paweł
gladius - 07-09-2009, 10:25
Spróbuj może u nich http://www.nowa-ama.pl/wyjazdy_rybaki.php
Mają bazę, gdzie wypożyczysz sprzęt, przewodników oraz szansę na zanurkowanie w miejscu, gdzie coś widać - jak na Polskę oczywiście.
kokaroll - 07-09-2009, 10:49
PW.Pozdrawiam.
pmk - 07-09-2009, 17:56
Niestety baza w Rybakach działała przez okres wakacji - teraz dopiero w weekend 9-11 października. Tak więc szukam dalej...
wagrzes - 07-09-2009, 18:43
Jeżeli jeszcze cokolwiek chciałbyś zobaczyć pod tą wodą, to zapraszam nad Hańczę.Wizurka się pomału polepsza.Co prawda limit 300 km trochę przekroczysz, ale uważam, że warto.Info na priv.
I - 07-09-2009, 20:20
Tu masz trochę nurkowisk , te z plusikami, to nurkowiska z bazami, nad niektórymi akwenami jest nawet po kilka baz. Na pewno coś dla siebie znajdziesz....
Na pierwszy rzut - zwróc uwagę np. na Koparki i Zakrzówek na południu i Powidzkie na zachodzie - dość łatwo i stosunkowo szybko można tam dojechać. Podobny czas to Piłakno i Narty na pn-wsch...
Zanim pojedziesz, sprawdź jaka jest widoczność (czasami potrafi być "kaszanka").
Dodatkowo popatrz na ceny - za komplet "sprzęt+nurkowanie" - potrafią być całkiem spore różnice (niektóre bazy mają np. sprzęt w cenie nurkowania...).
P.
I
PS.
Spis trochę jest nie kompletny/aktualny, więc trochę uzupełnię:
- nad Powidzkim Manta-Dive , Posejdon, Nautilus i Nautica-Poznań,
- nad Piłaknem: Nautica i Aquarius-Bydgoszcz,
- nad Białym: Viking, Moby Dick, Crazy Shark
- nad Hańczą: Adriatic , Siren-Diving i Scuba Hańcza
- nad Nartami: kiedyś Nurtur teraz chyba Akademia Podwodna
pmk - 08-09-2009, 17:51
Dzięki za pomoc i namiary.
Wygląda na to, że wybór padł na Hańczę.
Wysłałem zapytanie do tamtejszych baz nurkowych - nie wiem jeszcze z którą będę nurkował.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany dołączeniem do naszej "wycieczki", to tak jak pisałem posiadam dwa wolne miejsca w samochodzie - wyjazd w sobotę z Warszawy bladym świtem, powrót późnym wieczorem. Ewentualnych chętnych zapraszam na priv.
Paweł.
I - 08-09-2009, 18:22
IMHO Hańcza średnio się nadaje na jednodniową wycieczkę.
Choć to "tylko 300 km", ale jedzie się ok. 5-6 godzin.
Czyli policzmy:
(wyjazd 5, powrót 24 - mamy 19 godz)
- 12 godz w samochodzie
- 1,5 godz na "plątanie się"
- 1,5-2 godz na dobór sprzętu i przygotowania
- 1 godz. nurkowanie
- 1 godz. na zdanie sprzętu i wysuszenie
FINITO - nic więcej nie wchodzi
Nie lepiej pojechać na bliższe Mazury (3h), Koparki (3,5h) lub koło Płocka (1,5h)...
P.
I
pmk - 08-09-2009, 18:32
No może to i fakt - liczyłem, że dojadę w ok 4-4,5 h. Jak widać nie należy bezgranicznie ufać nawigacji.
Dzięki za uwagę - jeszcze raz przemyślę temat.
Agularek - 08-09-2009, 19:13
Spróbuj w Akademii Podwodnej na Nartach (wieś się Warchały nazywa).
To jakieś 2,5 godz. jazdy od Warszawy.
Nie wiem tylko, bo nigdy o to nie pytałam, czy wypożyczą ci tam piankę - najlepiej skontaktuj się z nimi telefonicznie.
Hańcza jest git, ale tak jak pisali poprzednicy, na wyjazd jednodzniowy to ciut daleko
hubert68 - 08-09-2009, 19:24
Jeśli nie masz za daleko na Koparki, to jest to doskonałe miejsce na debiut w Polsce. I ma stosunkowo dobry dojazd.
pmk - 08-09-2009, 20:27
Zmieniłem swoje cele na Koparki, Zakrzówek lub Narty. Nie wiem tylko czy w tych dwóch pierwszych miejscach można dostać asystę instruktora (na pewno się przyda zwłaszcza do pierwszego nurkowania w "nieco" odmiennych warunkach od tych, które znamy). W każdym razie wysłałem maile z pytaniami do miejscowych baz.
Agularek - 08-09-2009, 21:36
| pmk napisał/a: | | Zmieniłem swoje cele na Koparki, Zakrzówek lub Narty. Nie wiem tylko czy w tych dwóch pierwszych miejscach można dostać asystę instruktora (na pewno się przyda zwłaszcza do pierwszego nurkowania w "nieco" odmiennych warunkach od tych, które znamy). W każdym razie wysłałem maile z pytaniami do miejscowych baz. |
Poszukaj może jeszcze w warszawskich centrach nurkowych, które jeżdżą na wspomniane miejsca. Może uda ci się podłączyć pod jakiś wyjazd... Zawsze raźniej pod wodą, a i między nurami Przy okazji można znaleźć fajną nurkującą ekipę.
wiem to z doświadczenia
I - 08-09-2009, 22:15
| pmk napisał/a: | | Zmieniłem swoje cele na Koparki, Zakrzówek lub Narty. Nie wiem tylko czy w tych dwóch pierwszych miejscach można dostać asystę instruktora ... |
Raczej bez problemu, ale zadzwoń na wszelki wypadek:
Zakrzówek-Kraken , Koparki – Orka-Bielsko
P.
I
PS.
Z tego co pamiętam w Nartach niedawno się popsuła widoczność, nie wiem, czy już się podklarowało...
martin - 09-09-2009, 08:00
| pmk napisał/a: | | Nie wiem tylko czy w tych dwóch pierwszych miejscach można dostać asystę instruktora |
Po co placici za instruktora? Pakujesz dwie kanapki wiecej, robisz herbate w termosie i umawiasz sie z kims z forum.
pmk - 09-09-2009, 09:58
| martin napisał/a: |
Po co placici za instruktora? Pakujesz dwie kanapki wiecej, robisz herbate w termosie i umawiasz sie z kims z forum. |
Masz rację! Wobec tego zapytam:
Czy któryś z Forumowiczów miałby ochotę umówić się z dwoma mniej doświadczonymi kolegami na wspólne nurkowanie w najbliższą sobotę (12.09)? Cel wyjazdu Zakrzówek lub Koparki - będziemy jechać samochodem z okolic Warszawy (możemy zabrać 2 osoby). Jeśli ktoś reflektuje to mogę zrobić też dodatkowe kanapki
hubert68 - 09-09-2009, 14:35
| pmk napisał/a: | | Czy któryś z Forumowiczów miałby ochotę umówić się z dwoma mniej doświadczonymi kolegami na wspólne nurkowanie w najbliższą sobotę (12.09)? Cel wyjazdu Zakrzówek lub Koparki - będziemy jechać samochodem z okolic Warszawy (możemy zabrać 2 osoby). Jeśli ktoś reflektuje to mogę zrobić też dodatkowe kanapki | Zapytaj około 15.10 a nie odmówię na razie niestety rekonwalescencja
piotr_c - 09-09-2009, 18:22
W sobotę nie, bo akurat będę poza Krakowem. Ale w niedzielę na Zakrzówku mogę robić za przewodnika
pmk - 09-09-2009, 18:59
... wybrany został Zakrzówek w niedzielę
Wygląda na to, że mam jeszcze wolne miejsce/a w aucie - jakby ktoś z okolic W-wy lub w miarę po trasie chciałby się z nami zabrać to zapraszam.
Przy okazji z góry dziękuję bardzo sympatycznym ludziom z Krakowa, z którymi mam nadzieję na fajne niedzielne nury na Zakrzówku.
Paweł
MADRAFi - 10-09-2009, 16:07
Jakis czas temu tez wykonalem swojego pierwszego nura w Polsce wlasnie na zakrzowku.
To wlasnie ten akwen przekonal mnie ze warto i ze da sie nurac w naszych warunkach.
Powodzenia, pozdrowcie Krakow.
Bero - 10-09-2009, 22:58
na nastepny wyjazd chetnie sie przylacze teraz wyezdzam do egiptowa
|
|