FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

HOBBY - Talerz do NTV

ramzes78 - 29-10-2009, 22:03
Temat postu: Talerz do NTV
Hej,

Mam techniczne pytanie do tych co wiedzą więcej o działaniu TV sat albo sami to przećwiczyli
Mam zamontowany talerz tv polsatu 60cm a chce zakupić n-kę
Oni mają talerze 80 cm.
Muszę to zmieniać ? czy n-ka będzie odbierać na 60 cm talerzu?

Pozdrowionka

piotr_c - 29-10-2009, 22:21

ramzes78 napisał/a:

Jako że to moja działka "zawodowa" to nabiję sobie licznik postów :ping: : Powinno działac. Pomiędzy 80'ką a 60'ką jest co prawda różnica w zysku, ale nie powinno byc problemów z odbiorem DVB-S.

Zresztą były zestawy N'ki z antenami 60cm.

ramzes78 - 30-10-2009, 07:40

dzięki za info- straszyli mnie że HD może nie chodzić itp... ale bez konkretnych odpowiedzi jak pytałem czemu :)
Zmienię tylko konwerter ( na TWIN HDTV 0,1dB full HD DIAMOND )a talerz zostawię-zobaczymy :)

BTW- widać że jest jak u nas - z twinem lepiej :D

martin - 30-10-2009, 12:32

ramzes78 napisał/a:
ale bez konkretnych odpowiedzi jak pytałem czemu

Na 80' masz ciut wiecej rezerw niz na 60'. W normalnych warunkach atmosferycznych nie zauwazysz roznicy, przy deszczu, sniegu i lecacych z nieba zabach, 60' bedzie szybciej gubic obraz. O ile w tv analogowej slaba jakosc sygnalu widoczna jest jako "rybki" i szumy, w cyfrowej prawie ze natychmiastowo tracisz wszystko.

paskudny - 30-10-2009, 13:49

Czytałem, że n szczególnie w Polsce wschodniej wymaga większych anten ze względu na słabą jakość sygnału. Pisano coś o talerzach 1,5 m...
majrobbi - 30-10-2009, 15:22
Temat postu: Re: Talerz do NTV
ramzes78 napisał/a:
...
Mam zamontowany talerz tv polsatu 60cm a chce zakupić n-kę
Oni mają talerze 80 cm.

Expertem nie jestem, ale jestem na zakupie n-ki i trochę się dowiadywałem:

Telewizja n do końca września oferowała (w sklepie interentowym) anteny 70 cm do dekodera HD z nagrywarką, od października oferuje 80cm.

Pytałem też na giełdzie elektronicznej w Kraku, jaką antenę polecają do n-ki. Otrzymałem odpowiedź, że na Kraków trzeba mieć co najmniej 80cm...

DarekS - 30-10-2009, 15:44

najbardziej uniwersalna jest antena Corab-u ktora ma 90 cm
daje ona taki "zapas", ze nawet przy wiekszym deszczu czy sniegu nie zrywa transmisji, a przy okazji mozesz zrobic na niej zeza
akurat na antenie nie ma co oszczedzac
nie daj sie tez nabrac na konwertery 0,1 db bo tak naprawde to 0,1 czy 0,4 to to samo :)

martin - 30-10-2009, 16:21

DarekS napisał/a:
bo tak naprawde to 0,1 czy 0,4 to to samo

w sumie tylko faktor 2 w czulosci ;)

DarekS - 30-10-2009, 16:35

ramzes78 jaki tuner chcesz kupic do N-ki?
ramzes78 - 30-10-2009, 17:15

Jest teraz w n-ce promocja na te wszystkie klamoty i kanały :)

W zestawie dają coś takiego LINK

90 zł kosztuje w opcji antena już z konwerterem- jeśli mam zmieniać sam konwerter i montować go do 60tki od polsatu to zastanawiam się czy ma to sens- wyjdzie niewiele taniej a i tak trzeba przy tym grzebać. Więc może jednak 80 w zestawie ? :((:

DarekS - 30-10-2009, 17:37

bierz 80
z ta nagrywarka to sciema
zapytaj ich co potem jak nagrassz film
czy da sie wyspawac dvd a moze nawet BR ?

ramzes78 - 30-10-2009, 17:47

Tak przypuszczałem że nie jest to rewelacja :)

Ale na szczęście nie jestem chomikiem- jak obejrzę to wywalę z dysku, choć pewnie czasem coś by się chciało zostawić.

Właściwie napisali "nagrywasz, przewijasz, pauzujesz i ponownie odtwarzasz emitowane na żywo programy dzięki wbudowanej nagrywarce cyfrowej "

Nic o zgrywaniu nie ma :D :D - w końcu dają to za niewielką kasę

Dzięki za pomoc i sugestie.

DarekS - 30-10-2009, 18:31

zastanow sie nad zakupem dreamboxa 800 HD
husmac - 30-10-2009, 18:51

piotr_c napisał/a:
ramzes78 napisał/a:

... nie powinno byc problemów z odbiorem DVB-S...

DVB-S to tylko część w ofercie Nki. Nka podaje też sygnał DVB-S2 a tam bitrate jest w granicach 60000 czyli prawie 2 razy większy niż w DVB-S. Jeśli masz możliwość to instaluj największą jaką możesz. Akurat antena to najważniejsza część instalacji. Oczywiście dobrze ustawiona :)

Szatan - 30-10-2009, 19:33

DarekS napisał/a:
z ta nagrywarka to sciema
zapytaj ich co potem jak nagrassz film

Co innego oglądasz a co innego nagrywasz i potem oglądasz.
U mnie enka chodziła lepiej na mniejszej antenie, bo jak wieje tak,że mewy bez piór latają, to duża wpada w "wibracje" i dupa. Dodam, że u mnie wieje często.
P.S. Ściema to jest generalnie z całą enką- "małe druczki" w umowie, dodzwońcie się do BOK itp.

ramzes78 - 30-10-2009, 19:49

regulamin promocji przeczytałem już kilkanaście razy no chyba że co innego przywozi kurier ze sprzętem :)
DarekS - 30-10-2009, 20:21

Szatan napisał/a:
U mnie enka chodziła lepiej na mniejszej antenie
chodziLA ?
a co obecnie "chodzi" ?
spokojnie czekaj, TEN dzien nadchodzi juz wielkimi krokami :humor:

Szatan - 31-10-2009, 08:51

DarekS napisał/a:
spokojnie czekaj, TEN dzien nadchodzi juz wielkimi krokami :humor:

... i stanie się jasność :ping:

majrobbi - 31-10-2009, 13:15

ramzes78 napisał/a:
... no chyba że co innego przywozi kurier ze sprzętem :)

Skoro już to poruszyłeś:

Zamówiłem 1-go października n-TV poprzez www: dekoder HD z nagr. 38zł z anteną gratis (promocja ze strony n.pl w dniach 1-3.10.2009). Po 1,5 tygodnia przyszła przesyłka z samym dekoderem. Jak dzwoniłem na infolinię to mi powiedzieli, że ta antena za 0 zł na stronie to była pomyłka, że te anteny skończyły się czas jakiś temu (to dlaczego przez 3 dni były na stronie za 0zł?)... Nie odebrałem przesyłki z samym dekoderem i parę dni temu zamówiłem taki zestaw już z anteną za 90 zł ale u konsultanta...

Wniosek: sprawdzać co przesyłają (antena jest duża, więc na pierwszy rzut oka widać czy jest czy nie ;)
Czytać dokładnie umowy, które się podpisuje przy odbiorze :!!:

ramzes78 - 31-10-2009, 13:38

Cóż- facet jak przywiezie to będzie musiał być cierpliwy- ja czytam co podpisuję i sprawdzam zawartość paczek. Po co później się martwić i szukać sposobów na rozwiązanie problemu.

Jak długo czekałeś na powtórną przesyłkę?

majrobbi - 31-10-2009, 17:09

ramzes78 napisał/a:
...
Jak długo czekałeś na powtórną przesyłkę?

Zamówiłem 3 dni temu... Powinna być na przyszły tydzień :)

Padre-Kris - 31-10-2009, 18:10

Mam enkę od jakiegoś czasu i zastanawia mnie informacja pokazująca sie na ekranie telewizora mówiąca, żeby odłączyc od niego kabel HDMI ponieważ nie zabezpiecza przed kopiowaniem.
O co tu chodzi??/
Czy można pobierać sygnał z dysku twardego dekodera przekazać go do odbiornika a potem wykorzystując odbiornik zrzucić na twardy dysk innej nagrwarki i wypalić płtyę????

majrobbi - 31-10-2009, 18:25

Padre-Kris napisał/a:
Mam enkę od jakiegoś czasu i zastanawia mnie informacja pokazująca sie na ekranie telewizora mówiąca, żeby odłączyc od niego kabel HDMI ponieważ nie zabezpiecza przed kopiowaniem.
O co tu chodzi??/

Zgodnie z opisem w manualu do nbox recoder, jeśli telewizor nie ma "ochrony przed kopiowaniem" (HDCP), to nie jst możliwe jego podłączenie przez złącze HDMI...

Padre-Kris napisał/a:

Czy można pobierać sygnał z dysku twardego dekodera przekazać go do odbiornika a potem wykorzystując odbiornik zrzucić na twardy dysk innej nagrwarki i wypalić płtyę????

Jest to tak pomyślane, by nie dało się zrzucać filmów z HDD n-box na np. DVD.

Ciekawe czy ktoś zna jakieś obejścia? ;)

DarekS - 31-10-2009, 19:00

majrobbi napisał/a:
Ciekawe czy ktoś zna jakieś obejścia? ;)
zalezy w jakim formacie jest zapisywany plik
jezeli jest to caly stream z "nieba" to bez problemu mozna to wydlubac i zgrac na dvd
ale jezeli nie ma dostepu do dysku po lan-ie to trzeba by wyciagac za kazdym razem dysk a to juz jest upierdliwe
podobnie kiedys zrobil micronik

ramzes78 - 31-10-2009, 19:50

nie widziałem jeszcze tego dekodera i jeśli jesst jakoś oplombowany to pewnie wydłubanie dysku i zerwanie przy tym plomb będzie traktowane jak "uszkodzenie" a za to w cenniku jest kilka stówek kary.

BTW- wie ktoś po co w tym urządzeniu jest port usb? W instrukcji nic nie znalazłem na ten temat...

Padre-Kris - 01-11-2009, 08:37

majrobbi napisał/a:
Zgodnie z opisem w manualu do nbox recoder, jeśli telewizor nie ma "ochrony przed kopiowaniem" (HDCP), to nie jst możliwe jego podłączenie przez złącze HDMI...

No właśnie tak podłączyłem i manual jest nie zgodny ze stanem rzeczywistym. Chodzi jak burza!

ramzes78 - 01-11-2009, 10:41

Znalazłem info na forum n-ki odnośnie portu USB- jest do... niczego :D
Zrobili port nie dając mu żadnej funkcjonalności :!!:

DarekS - 01-11-2009, 11:59

ramzes78 napisał/a:
Znalazłem info na forum n-ki odnośnie portu USB- jest do... niczego :D
Zrobili port nie dając mu żadnej funkcjonalności :!!:
tak jak i caly ten ich tuner
ramzes78 - 08-11-2009, 10:32

N-ka dotarła więc pora podsumować :)

Na talerzu 60 cm od Polsatu działa doskonale - siła sygnału 91 a jakość 97- a pomijając cyferki zwyczajnie nie ma problemu a jedyny minus to konwerter singlowy (jak się zrobi ciepło to zmienię )

Pozdrawiam

DarekS - 08-11-2009, 18:16

chcesz twina na 60 zalozyc zeby miec zeza ?
husmac - 08-11-2009, 18:19

DarekS napisał/a:

no na zeza jednym szpejem to raczej monobloka trzeba nie twina :)

ramzes78 - 08-11-2009, 21:44

DarekS napisał/a:

Chcę zamontować konwerter który da mi możliwość nagrywania i oglądania w tym samym czasie różnych programów. Jest w standardowym zestawie przesyłanym przez n-ke wraz z talerzem.

Zamontowanie go to min wiercenie dziury w chacie pod drugi kabel- poczekam z tym do wiosny :D

majrobbi - 10-11-2009, 21:53

ramzes78 napisał/a:
Zamontowanie go to min wiercenie dziury w chacie pod drugi kabel- poczekam z tym do wiosny :D

Heh, musiałem (niestety) wywiercić dwie dziury w ramie balkonowej by kabelki przeszły...

Z tym USB to ciekawa sprawa... Myślałem, że może da się jakieś filmiki odtwarzać w WMA lub MPEG4...

Ramzes, czy podpinałeś może necik pod dekoder? Jeśli tak to czy Ci działa poprawnie?

Szatan - 11-11-2009, 08:33

Necik jest do słuchania radia. Super sprawa, chociaż ja akurat nie korzystam :bee;
Padre-Kris - 11-11-2009, 12:11

Znalazłem wczoraj taką ciekawą nagrywareczkę bodajże Samsunga :ok2: która nagrywa z telewizora a nie bezpośrednio z kabla antenowego bo nie ma tunera i zastanawiam się :co: :
Czy nie moznaby nagrywać z N w taki sposób dekoder-TV-nagrywarka/
Teoretycznie chyba by wyszło. :tam: Co o tym sądzicie?
Nagrywarka pracuje w rozdzielczości HD.

ramzes78 - 11-11-2009, 14:39

majrobbi napisał/a:
Ramzes, czy podpinałeś może necik pod dekoder? Jeśli tak to czy Ci działa poprawnie?

Tak- dołączyłem dekoder do netu, miałem akurat jeszcze jeden wolny port. Teraz ruter ma już komplet :)

Wszystkie funkcje internetowe działają prawidłowo- radio internetowe to fajny pomysł :D

Masz jakiś problem z podłączeniem?

DarekS - 11-11-2009, 21:29

mozesz opisac jakie to WSZYSTKIE FUNKCJE ?
czy dzieki podlaczeniu pod lan widzisz dysk twardy ?

ramzes78 - 12-11-2009, 19:18

Dysku nie widzi w sieci- niestety

Co do funkcji wiele ich nie ma ale wszystkie działają poprawnie- radio internetowe, portal pogodowy, wiadomości, sport i panel klienta w którym można zamawiać VOD, pakiety, oglądać rachunki itp.

Szatan - 12-11-2009, 22:50

ramzes78 napisał/a:
oglądać rachunki

To i bez netu :buuu: :ping:

ramzes78 - 13-11-2009, 16:16

no ba- podstawa :D :D
DarekS - 14-11-2009, 00:42

Pamietam jak reklamowali sprzet N-ki i mowili ze mozna cofac i przewijac co wg mnie jest najwieksza sciema, nawet C+ nie stac na taka scieme.
Poszedlem do dystrybutora i poprosilem zeby przewineli mi losowanie lotto to sie zdziwili, powiedzialem ze w reklamie mowia ze mozna przewijac to prosze zeby przewineli i tak wlasnie moja przygoda z N sie zakonczyla.
Testowalem ich dekoder z "lan" i niestety ten dysk jest po to zeby ogladac tylko to co nagrane na ich sprzecie, nic wiecej. Wg mnie porazka na maxa.

Szatan - 14-11-2009, 07:58

DarekS napisał/a:
Poszedlem do dystrybutora i poprosilem zeby przewineli mi losowanie lotto to sie zdziwili
Stary ch... ,a w cuda wierzy. :20:
DarekS - 14-11-2009, 12:06

Szatan napisał/a:
DarekS napisał/a:
Poszedlem do dystrybutora i poprosilem zeby przewineli mi losowanie lotto to sie zdziwili
Stary ch... ,a w cuda wierzy. :20:

códa :)

Szatan - 14-11-2009, 15:19

Tak serio- ten drugi od lewej, ten z wąsami to Ty? Ale się chłopie posunąłeś! :bee;
DarekS - 15-11-2009, 12:18

Szatan napisał/a:
Tak serio- ten drugi od lewej, ten z wąsami to Ty?
nie pamietasz?
przeciesz razem z kolegami przebieraliscie nas w te ciuszki