FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

ŁOWIECTWO PODWODNE - OŚRODKI ŁOWIECTWA PODWODNEGO

kris_14_ss - 12-05-2010, 19:49
Temat postu: OŚRODKI ŁOWIECTWA PODWODNEGO
Czy oprócz jeziora Drawskiego można w Polsce zdobyć Karte Łowcy podwodnego ???
Jeżeli tak to gdzie jeszcze w naszym kraju ???

Henry - 12-05-2010, 19:55

kris_14_ss napisał/a:

w PZW

Nuroslaw - 12-05-2010, 19:58
Temat postu: Re: OŚRODKI ŁOWIECTWA PODWODNEGO
kris_14_ss napisał/a:
Czy oprócz jeziora Drawskiego można w Polsce zdobyć Karte Łowcy podwodnego ???

w kazdym powiecie. Wystarczy zdać egzamin ze znajomości ochrony i połowu ryb przeprowadzony przez organizację, której statutowym działaniem jest amatorski połów ryb. (min 200 członków). Ten wymóg spełnia takze PZW. Zdajesz egzamin w PZW, idziesz do Starosty i składasz wniosek o wydanie nie karty wędkarskiej a Łowcy Podwodnego. NIe musisz mieć żadnych uprawnień nurkowych.

karta Łowcy podwowdneog nie jest wymagana w przypadku połowu ryb w wodach osoby fizycznej (jeziora prywatne). Wtedy wystarczająca jest jedynie zgoda właściciela.

wszystko to znajdziesz w art7 ustawy o rybactwie śródlądowym.

kris_14_ss - 12-05-2010, 20:43

Dzieki :-)
Myśle że spróbuje :-)

[ Dodano: 13-05-2010, 16:31 ]
:((:
Niestety okazuje się po telefonie do Prezesa PZW w Jaworznie że nie są uprawnieni do wydawania niczego związanego z łowiectwem podwodnym.

Nuroslaw - 14-05-2010, 08:24

a co dokładnie ich pytałeś?

Miałeś zapytać o egzamin z znajomości zasad połowy ryb i go zdać. Wydają zaświadczenie o tym. Z tym zaświadczeniem idziesz do starosty. A to STAROSTA jest upoważniony do wydania Karty Łowcy Podwodnego.

ehhh. pamiętaj, że to nie zabronione to dozwolone, a nie to co się wydaje jakiemuś prezesowi PZW. Więc chcesz tylko posiąść tą wiedzę i zaliczyć egzamin.

[ Dodano: 14-05-2010, 08:24 ]
a o co dokładnie ich pytałeś?

Miałeś zapytać o egzamin z znajomości zasad połowy ryb i go zdać. Wydają zaświadczenie o tym. Z tym zaświadczeniem idziesz do starosty. A to STAROSTA jest upoważniony do wydania Karty Łowcy Podwodnego.

ehhh. pamiętaj, że to nie zabronione to dozwolone, a nie to co się wydaje jakiemuś prezesowi PZW. Więc chcesz tylko posiąść tą wiedzę i zaliczyć egzamin.

Doman - 14-05-2010, 16:05
Temat postu: Karta Łowiectwa Podwodnego
PZW, nie jest uprawniona do przeprowadzania egzaminów na kartę łowiectwa podwodnego, a tylko kartę wędkarską. Karty wydają Wydziały / Biura Ochrony Środowiska Urzędu Powiatowego stosownego do miejsca zamieszkania wnioskodawcy. Opłata za wydanie karty to 15 zł.
Radzę zapytać p. Chomika zajmującego się tą problematyką od dawna. Przeprowadza on również szkolenia konieczne do uzyskania takiej karty.
Więcej info znajdziesz na www.snoork.pl (Warszawa)

Dodano: 14-05-2010, 17:14
PZW, nie jest uprawniona do przeprowadzania egzaminów na kartę łowiectwa podwodnego, a tylko kartę wędkarską. Karty wydają Wydziały / Biura Ochrony Środowiska Urzędu Powiatowego stosownego do miejsca zamieszkania wnioskodawcy. Opłata za wydanie karty to 15 zł.
Radzę zapytać p. Chomika zajmującego się tą problematyką od dawna. Przeprowadza on również szkolenia konieczne do uzyskania takiej karty.
Więcej info znajdziesz na www.spearfishing.pl (Warszawa).

Nuroslaw - 14-05-2010, 16:42
Temat postu: Re: Karta Łowiectwa Podwodnego
Doman napisał/a:

PZW nie jest uprawniona egzaminów ani na jedno ani na drugie. PZW jako organizacji statutowo zajmującą się amotorskim połowem ryb jest uprawniona jedynie do przeprowadzenia egzaminu z zasad ochrony i połowu ryb. I takie zaświadczenie należy uzyskać. reszta w Starostwie. Składasz TY wniosek, o wydanie karty łowcy podwodnego. Nie PZW. to też czesto w kołach PZW po zdaniiu egzaminu dostajesz wzór wniosku o wydanie karty wędkarskiej (cel PZW), to ten wniosek możesz wyrzucić. Dla Ciebie ważne jest tylko zaświadczenie z ww. wiedzy dotyczącej ochrony i połowu ryb. To spełnia wymogi ustawowe. Nie dajcie się robic w bambuko.

[ Dodano: 14-05-2010, 16:44 ]
oczywiście, wniosek może być odręczny. Ustawa nie wymaga okreslonego wzoru wniosku.

[ Dodano: 14-05-2010, 16:47 ]
jeśli wzór zaswiadczenia i wniosku wystawiony przez PZW stanowi jedno, to jest problem, bo w żaden sposób siła nie zmusisz prywatnej bądź co bądź organizacji do zmiany jej "chciejstwa". Więc czasem (najlepiej skutkuje) nalezy poprosić tylko o zaświadczenie z odbytego egzaminu, bez wpisania celu jego przeprowadzenia.

Bo przecież odbycie egzaminu i zdobycie karty wędkarskiej/lowcy podwodnego nie jest jednoznaczne z przynależnością do organizacji.

kris_14_ss - 14-05-2010, 22:00

Hmmm ... Nurosław :-) spróbuje w przyszłym tygodniu tak jak mówisz :-)
Artur1234 - 28-09-2010, 14:30
Temat postu: A ja mam takie pytanie
A jak mam kartę PZW wędkarska zamiast łowcy to mogę łapać na kuszę?
Art

baldek - 29-09-2010, 19:20

No właśnie egzamin zdał i co można czy nie ?
pozdro

Nuroslaw - 30-09-2010, 10:04
Temat postu: Re: A ja mam takie pytanie
Artur1234 napisał/a:
A jak mam kartę PZW wędkarska zamiast łowcy to mogę łapać na kuszę?
Art

nie, musisz posiadać kartę łowcy podwodnego.

[ Dodano: 30-09-2010, 10:09 ]
Natomiast czy na podstawie posiadanej karty wędkarskiej ( nijako jej posiadanie wiąże się ze zdanym wcześniej egzaminem z wiedzy na temat zasad ochrony i amatorskeigo połowu ryb) Statrostwa wyda KartęŁowcyPodwodnego.
Ustawa mówi o posiadaniu zaświadczenia. jesli czytać literalnie, a nie to co ustawodawca miał na myśli, to Karta Wędkarska nie jest wystarczającym dowodem, dokumentem potwierdzajacym zdanie takowgo egzaminu.

Artur1234 - 30-09-2010, 11:14
Temat postu: Chore
Normalnie chore :)
Art

bruner - 11-12-2012, 12:47

Podaję link do filmu, w którym przedstawione są przepisy i wymagania dotyczące karty łowiectwa podwodnego.

http://www.youtube.com/watch?v=rzK3I6MOOrw

W opisie pod filmem podanę są dane kontaktowe do osób uprawnionych do przeprowadzania egzaminów w celu uzyskania karty łowcy podwodnego.

Link do odpowiedniego miejsca na portalu spearfishing.pl (tam chętni organizują się w grupy i 'zamawiają' kursy):

http://www.spearfishing.p...59d8f7bfee6c1b4

filip - 26-10-2013, 21:40
Temat postu: Re: Karta Łowiectwa Podwodnego
Doman napisał/a:
Więcej info znajdziesz na www.snoork.pl (Warszawa)

Dodano: 14-05-2010, 17:14
Więcej info znajdziesz na www.spearfishing.pl (Warszawa).

temat trochę stary ale pozwolę sobie odpowiedzieć. PZW jak najbardziej może przeprowadzać egzaminy na kartę łowiectwa podwodnego [spełnia wszystkie warunki wymagane przez ustawę] problemem jest zwykle niechęć działaczy którą trudno przeskoczyć, rozmawiałem kiedyś w okręgu PZW z dyrektorem powiedział że mogę zdać egzamin w ich kole przy okręgu ,niestety przeprowadzający egzamin odmówił. :stop;
egzamin wraz ze znajomym zdaliśmy w innym kole...ja dostałem kartę bez problemu ,znajomy w innym mieście nie dostał ,argumentem uzasadniającym odmowę było stwierdzenie urzędu że PZW nie ma w statucie przeprowadzania egzaminów na kartę łowiectwa podwodnego.
od takiej decyzji urzędu należy się odwołać ,ustawa o rybołówstwie śródlądowym nie wymaga takiego zapisu w statucie organizacji przeprowadzającej egzamin.

ptja - 26-10-2013, 21:45

Ja zdałem egzamin w jednym z kół PZW i wystąpiłem o oba rodzaje kart, ale niestety urząd odmówił wydania KŁ (KW dostałem).
filip - 26-10-2013, 21:50

jak uzasadnili?
ptja - 26-10-2013, 22:01

"w /.../ dokumentach o wydanie karty łowiectwa podwodnego brakuje dokumentu potwierdzającego zdanie przez Pana stosownego egzaminu./.../ niezbędnym jest dostarczenie przez Pana dokumentu potwierdzającego zdanie egzaminu z zakresu łowiectwa podwodnego ryb"

To, co im przedstawiłem miało w tytule "kartę wędkarską". Ustnie starałem się uzasadnić, że ustawa nie różnicuje zakresu egazminu dla poszczególnych rodzajów kart, ale dostałem wezwanie do uzupełnienia dokumentów.
Przyznam się, że nie podjąłem "walki", ale może jeszcze to zrobię (albo zdam jednak stosowny egzamin, szczególnie gdyby nie miało się to wiązać z kursem za 300 zł, a kosztowało 20 zł - jak w przypadku KW).

Nuroslaw - 27-10-2013, 18:31

PZW zazwyczaj z automatu wpisuje, że był to egzamin na "kartę wędkarską". A tak naprawdę to jest egzamin ze znajomości zasad połowu ryb.
Często wystarczy poprosić wypisujących, by wpisali inny cel na zaświadczeniu i wówczas w starostwie nie ma najmniejszych problemów.

Ustawa wyraźnie mówi kto może przeprowadzać egzaminy i są to stowarzyszenia, których statutowych zadaniem jest AMATORSKI POŁÓW RYB, i które liczy nie mniej niż 200 członków.

Ten wymóg w całości spełnia PZW.

WW - 28-10-2013, 08:26

Nuroslaw napisał/a:
Często wystarczy poprosić wypisujących, by wpisali inny cel na zaświadczeniu i

Ja bym nie ryzykował. :bee;

Nuroslaw - 28-10-2013, 19:10

ale jaki problem. Egzaminator zamiast " na kartę wędkarską" wpisuje to co winien od samego początku " egzamin ze znajomości zasad amatorskiego połowu ryb z wynikiem pozytywnym".

Można nawet rzec, że zapis "na kartę wędkarską" jest właśnie takim kolokwializmem, sprzecznym z ustawą.

WW - 29-10-2013, 09:20

Może teraz coś się zmieniło, ale jak ja zdobywałem swoje uprawnienia, to na dźwięk frazy "łowiectwo podwodne", wędkarze dostawali piany.

Jakoś nie rajcuje mnie zdawanie egzaminu ustnego przed wściekłym na mnie egzaminatorem. :smok:

Nuroslaw - 29-10-2013, 11:53

ależ prosisz go już po zdanym egzaminie o ten konkretny wpis :D lub prosisz (jak trzeba na piśmie) o zaświadczenie czego dotyczył ten egzamin "na kartę wędkarską".

Ostatecznie można odwołać się od decyzji starosty, kwestii nadinterpretacji jego pracowników. By zdobyć uprawnienia na "kartę wędkarską" musisz mieć odpowiedni egzamin z połowu ryb. i to zaświadczenie ma być tego dowodem (zaświadczenie z zasad amatorskiego połowu ryb). Równocześnie należy zwrócić uwagę iż egzamin "na kartę wędkarską" jest niezgodny z ustawą (bo ustawa mówi o konkretnym zaświadczeniu) i złożyć wniosek o ponowne rozpatrzenie wniosku.

Tyle, tylko że sprawa może skończyć się w sądzie cywilnym z PZW by dowieść z czego zdawałeś ten egzamin.

A jak ktoś nie chce się w to bawić, to nie ma wyjścia: za stosowną opłatą (zazwyczaj znacznie wyższą niż to robi PZW) rozmaite stowarzyszenia, kluby nurkowe organizują takie kursy i egzaminy.

WW - 29-10-2013, 13:31

To ja już zostanę przy tradycji. ;fuck:
ptja - 29-10-2013, 16:32

WW napisał/a:
To ja już zostanę przy tradycji.

Ja dopiero zaczynam ją kultywować :) - oto, do czego prowadzi nadmierna biurokracja.

bruner - 29-10-2013, 17:25

Wszystko prawda tylko jest jeden szkopuł, o którym zapominacie - oprócz zapisów statutowych i liczebności. Przed rozpoczęciem roku w jakim dana organizacja będzie chciała przeprowadzać egzaminy na kłp jeżeli chce to robić to musi, o tym fakcie poinformować pewne organy, tak? Jeżeli nie informuje to świstek od tej organizacji jest w świetle przepisów dla urzędów miejskich niewystarczający do wydania karty łp w danym roku. Jeśli jakaś organizacja, np. PZW nie jest zainteresowane, to nie informuje. Na tym polega furtka w przepisach.
Nuroslaw - 29-10-2013, 21:41

podasz podstawę prawną ?
ptja - 29-10-2013, 21:53

Pewnie to będzie właściwe:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 12 listopada 2001 r. w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie.

§ 4. 1. Organizacją społeczną uprawnioną do przeprowadzania egzaminów w zakresie ochrony i połowu ryb w celu uzyskania karty:
1) wędkarskiej — jest organizacja, która na terenie powiatu w dniu 1 stycznia każdego roku liczy co najmniej 200 pełnoletnich członków,
2) łowiectwa podwodnego — jest organizacja, która na terenie kraju w dniu 1 stycznia każdego roku liczy co najmniej 200 pełnoletnich członków
oraz której statutowe władze poinformowały starostę, właściwego ze względu na miejsce przeprowadzanego egzaminu, o terminie i regulaminie prowadzonego postępowania egzaminacyjnego oraz składzie komisji egzaminacyjnej.

bruner - 29-10-2013, 23:09

;OK;
Staszex - 30-10-2013, 08:11

KŁP można zdobyć również w Tucholi. Data ostatniego egzaminu była 15 października , czyli ostatni dzień sezonu łowieckiego. W przyszyłam roku zamierzamy w starostwie zgłosić terminy egzaminowania i składy komisji na wszystkie weekendy od 15 maja do 15 października
ptja - 30-10-2013, 09:24

Staszex napisał/a:
/.../zamierzamy w starostwie zgłosić terminy egzaminowania i składy komisji na wszystkie weekendy od 15 maja do 15 października

fajnie, poproszę o szczegóły (jeśli wolicie - na PW). A kto to jest "my"?

filip - 30-10-2013, 21:50

z wędkarzami można się dogadać tylko trzeba trafić na odpowiednich ludzi. nie chciałem pisać tego wcześniej ale w świetle obowiązujących przepisów PZW jest prawdopodobnie jedyną organizacją która może egzaminować na kartę łowiectwa podwodnego.
nie przeglądałem statutu organizacji nurkowej zajmującej się egzaminami więc mogę się mylić [z góry przepraszam] ale wydaje mi się że nie ma w statucie działania na rzecz ochrony ryb oraz rozwoju amatorskiego połowu ryb .nowa ustawa o rybołówstwie[2010r] określa
obowiązki jakie musi spełnić organizacja aby powołać komisję egzaminacyjną :

e) po ust. 7 dodaje się ust. 7a i 7b w brzmieniu:
„7a. Uprawniona do powołania komisji egzaminacyjnej jest organizacja
społeczna, której statutowym celem jest działanie na rzecz ochrony ryb
oraz rozwoju amatorskiego połowu ryb, określona w przepisach wydanych
na podstawie art. 21 pkt 2. Za przeprowadzenie egzaminu organizacja
społeczna może pobrać opłatę w celu pokrycia kosztów jego przeprowadzenia