| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
BEZ MODERACJI - STANDARDY LAMANE
Dauntless - 21-05-2010, 23:15 Temat postu: STANDARDY LAMANE Poraz kolejny dochodza do mnie wiesci od nurkow OWD ze lamane so po kursie odrazu standardy!!! czy za jakies obsrane 50 EURO warto narazać poczatkowych nurków? Panowie instruktorzy i nie tylko ,pierdnijcie dla orientacji. Najpierw uczycie adeptow standardow,mowicie o bezpieczenstwie i co potem?samo dzien pozniej lamiecie standardy?
Powiedzcie szczerze ...czy ktos kiedys zglosil taki fakt?czy nadal sie na to oczy zamyka?
styx - 21-05-2010, 23:42
Ale o co chodzi ?
~S
wiesiek01 - 21-05-2010, 23:43
| Dauntless napisał/a: | | dochodza do mnie wiesci od nurkow OWD ze lamane so po kursie odrazu standardy!!! |
Podaj, proszę, szczegóły... albo nie spamuj.
Dauntless - 21-05-2010, 23:52
W zeszlym roku zrobilkem paru osobom DSD w egipcie,wysylam ich do instruktora robia kursy owd w potem koles wysyla ich zaraz po kursie na 30m bo to dla nich bedzie atrakcja.Chorzy ludzie czy jak?za 50 euro takie numery? czlowiek opowada jak jest fakjnie itp a potem ludzie wracaja i mi mowia ze ledwo przezyli? KU...A CO JEST.
Czy zglaszacie takie przypadki?czy kazdy sie trezsie ze koledze zaszkodzi?
Wiesiek daruj sobie tekst typu spamuj ok?wystarczy zapytac jak kolega Styx i odpowiem
chyba ze jestes jednuym z tych co wlasnie robia takie rzeczy...
spierzakpiotr - 22-05-2010, 00:49
to jak tak jak z niektórymi DM co potrafią mniej niż niektórzy OWD (nie zachwalając tych drugich i nie gardząc pierwszymi), są to przypadki które się zdarzają. Czy są zgłaszane? Sądzę, że nie... czy kabluje się kogoś kto ma papier na 30m a nurkuje na 35. Raz, że ciężko udowodnić dwa, że nie zawsze papier potwierdza umiejętności (w obie strony). Dla jednego 20m to dużo dla innego nie. Instruktor o którym piszesz pewnie sądził, że jest ok i nic się złego nie dzieje. Druga bardzo istotna sprawa to ta, że dla wielu osób instruktor to pewnego rodzaju autorytet. W momencie kiedy mówi że nurkujemy na 30m znaczy, że tak jest ok i osoby te mogą sobie nie zdawać sprawy na co się porywają nie będąc do tego przygotowanymi.
koziolek - 22-05-2010, 06:14
Nie wiem co chcesz osiągnąć tym tematem?
Chcesz linczować instruktorów czy początkujących nurków?
Jak pisze spierzakpiotr plastik to jedno a umiejętności to drugie,sam znam pare osób które nurkowały pare lat zanim zrobiły OWD
Cz
BitPump - 22-05-2010, 06:31
| Dauntless napisał/a: | | Czy zglaszacie takie przypadki? |
Standardy organizacji dotyczą szkoleń i nie obejmują nurkowań rekreacyjnych już po kursach.
~BitPump
jacekplacek - 22-05-2010, 07:00
| Dauntless napisał/a: | | robia kursy owd w potem koles wysyla ich zaraz po kursie na 30m bo to dla nich bedzie atrakcja |
To oni pracowali u tego instruktora? Pracownika nie wolno "wysłać" nawet do kiosku po fajki. Powinno sie go jakoś uświadomić, PIP powiadomić...
Miły Maciej - 22-05-2010, 08:26
| BitPump napisał/a: | | Standardy organizacji dotyczą szkoleń i nie obejmują nurkowań rekreacyjnych już po kursach. |
Właśnie ! A poza tym można zabrać swojego kursanta, który dopiero co zrobił OWD na 30m (jeśli oczywiście ewidentnie da radę) - i to jest w zgodzie ze standardami np IANTD.
[ Dodano: 22-05-2010, 08:30 ]
"3. This Program qualifies a diver to dive to a maximum depth of 70 fsw (21 msw) in open water, accompanied by other divers of at least the same level, without supervision of a Divemaster, Assistant Instructor or Instructor. The diver can dive to a maximum depth of 100 fsw (30 msw) if they are guided or supervised dive by a dive master or instructor."
wiesiek01 - 22-05-2010, 08:36
| Dauntless napisał/a: | | Wiesiek daruj sobie tekst typu spamuj |
Nie odpowiedziałeś TU Trudno podać fakty ?
Dauntless - 22-05-2010, 08:40
chodzilo Tobie o deportacje z tamtego tematu?Wiesiek?
arkac123 - 22-05-2010, 09:01 Temat postu: Re: STANDARDY LAMANE
| Dauntless napisał/a: | | Poraz kolejny dochodza do mnie wiesci od nurkow OWD ze lamane so po kursie odrazu standardy!!! |
Zazwyczaj jest tak, że ludzie do skutku szukają "odpowiedniego" instruktora, aby np zejść na taką głębokość, na jaką chcą - to nie jest tak, że instruktor ich "wysyła".
Kiedyś na łodzi byłam świadkiem awantury: chłopak bez papierów chciał zejść na wrak na 40 m. Polscy instruktorzy się nie zgodzili, egipski owszem.
Dauntless - 22-05-2010, 11:22
Akurat w tym przypoadku wiem to z pierwszej reki ze nie bylo to z wlasnej checi,osoba z OWD pytala sie czy tam sa warunki dla niej i (byla to kobieta wiec na to wezcie poprawke) wiec otrzylama informacje ze spoko,Drodzy koledzy Elphinston nie jet rafa dla OWD.nIE OSZUKUJMY SIE
oK moze w innych ale faktycznie nie dopisalem ze to PADI
jacekplacek - 22-05-2010, 12:21
| Dauntless napisał/a: | | nie bylo to z wlasnej checi,osoba |
Kamień u szyi jej uwiązali?
| Dauntless napisał/a: | | byla to kobieta wiec na to wezcie poprawke |
Tego nie rozumiem. W którą stronę poprawkę?
Dauntless - 22-05-2010, 12:39
Jacek przestan cwaniakowac,pisze jasno i wyraznie,chce wiedziec czy ogolnie jest stosowane tgz donosicielstwo?czy nadal starzy instruktorowie maja miec monopol na wszytko i maja lamac standardy dla osoagniecia korzysci?
umiesz na to odpowiedziec?
jacekplacek - 22-05-2010, 14:39
| Dauntless napisał/a: | | chce wiedziec czy ogolnie jest stosowane tgz donosicielstwo? |
Kto komu miałby donosić? 40-50m nurkowania z udziałem początkujących P-1 są Ci dziwne? A może 30m intro? Nie słyszałem o jakichkolwiek przepisach normujących zdrowy rozsądek.
| Dauntless napisał/a: | | czy nadal starzy instruktorowie maja miec monopol na wszytko i maja lamac standardy dla osoagniecia korzysci? |
Dlaczego "starzy" i dlaczego monopol? Są uczciwi i nie uczciwi, solidni i mniej, dotrzymujący słowa i robiący szmatę z gęby - jak w każdej branży. Są pewne, częściowe rozwiązania, jak choćby podejście szypra czy właściciela bazy. Tyle, że czasem podnosi się krzyk, że ktoś jakiegoś bezcertyfikatowego orła do wody nie wpuścił.
Co do kobiet, na prawdę nie rozumiem w którą stronę poprawkę? Tylko na tym forum jest kilka pań, którym nurkowo do pięt nie dorastam... Fakt, że facetów nurkuje więcej, ale nie zajmujemy sie takimi drobiazgami jak np. rodzenie dzieci
[ Dodano: 22-05-2010, 14:51 ]
Ps. A nie jest ciekawsze: co zrobić z certfikowanym nurkiem, który nurkować nie umie? Np. P-3 nie potrafiący skręcić sprzętu?
styx - 22-05-2010, 15:25
Jeśli nurkowali z instruktorem to nie widzę problemu - to odpowiedzialność i ocena instruktora czy się nadają na nurkowanie na 30m czy nie. Dobry OWD spokojnie jest w stanie dokonać tej "sztuki" - gdzieniegdzie nawet jest to objęte "standardami" ( IANTD )
~S
wiesiek01 - 22-05-2010, 20:27
| Dauntless napisał/a: | | czy nadal starzy instruktorowie maja miec monopol na wszytko i maja lamac standardy dla osoagniecia korzysci? |
O jakim łamaniu standardów przez instruktora piszesz ? Czy to był kurs ? Nie, więc jeśli ktoś złamał jakieś ograniczenia to nurek OWD PADI ! Po kursie koleżanka była certyfikowanym, przeszkolonym nurkiem, który sam powinien planować swoje bezpieczne nurkowania. Czy koleżanka OWD nie mogła się dopytać (nie sądzę aby była niemową) o plan nurkowania, max. głębokość, prądy itp ? Była świeżo po kursie więc powinna podstawy planowania bezpiecznego nurkowania mieć "świeżo" w głowie. A może nie wiedziała nic o planowaniu ? Pretensje wówczas kieruj do instruktora, którego poleciłeś a który nie nauczył koleżanki podstaw.
Dla mnie EOT
grzegorz - 22-05-2010, 21:19
czasami jest róznie,osobiscie byłem świadkiem nurkowania typu intro,prowadzonego przez polskiego instruktora w Chorwacji na Franczeskę( 50 m).Prawdą jest,ze dowiedział się o tym(że to intro) dopiero po wynurzeniu:)
piotrek_n - 22-05-2010, 21:51
| grzegorz napisał/a: | | czasami jest róznie,osobiscie byłem świadkiem nurkowania typu intro,prowadzonego przez polskiego instruktora w Chorwacji na Franczeskę( 50 m).Prawdą jest,ze dowiedział się o tym(że to intro) dopiero po wynurzeniu:) |
No to niezly hardcore
Miły Maciej - 22-05-2010, 21:59
| grzegorz napisał/a: | | byłem świadkiem nurkowania typu intro,prowadzonego przez polskiego instruktora w Chorwacji na Franczeskę( 50 m). |
Powiedz co to za instruktor - zapisze się do niego na OWD bo korci mnie setka !
szczemar - 22-05-2010, 23:03
| Miły Maciej napisał/a: | | bo korci mnie setka ! |
te są na wymarciu, mnie bardziej szesnastka
martin - 22-05-2010, 23:44
| szczemar napisał/a: | | mnie bardziej szesnastka |
A to legalne?
Bero - 23-05-2010, 00:13
| martin napisał/a: | | szczemar napisał/a: | | mnie bardziej szesnastka |
A to legalne? |
w polsce tak ale hiszpnaki mozna brac juz trzynastoletnie
a do tematu odpowiem pytaniem: wiekszosc z nas jezdzi na codzien samochodoami. kto nie przekracza predkosci?
Zet - 23-05-2010, 09:37
| Bero napisał/a: | | martin napisał/a: | | szczemar napisał/a: | | mnie bardziej szesnastka |
A to legalne? |
w polsce tak ale hiszpnaki mozna brac juz trzynastoletnie | W Watykanie też potrafią o siebie zadbać - tam mają takie standardy, że legalnie mogą nawet z dwunastoletnimi dziećmi (http://en.wikipedia.org/w...e#Vatican_State lub http://pl.wikipedia.org/w...cia_seksualnego)!
beroduar - 26-05-2010, 15:23
| Zet napisał/a: | W Watykanie też potrafią o siebie zadbać - tam mają takie standardy, że legalnie mogą nawet z dwunastoletnimi dziećmi (http://en.wikipedia.org/w...e#Vatican_State lub http://pl.wikipedia.org/w...cia_seksualnego)! |
A wy to się nie boicie, że miłościwie porządku strzegąca Policja włamie się wam wszystkim do mieszkań, zakują w kajdanki , skonfiskują komputery i wsadzą na trzy miesiące do aresztu "wydobywczego" - a w radio znowu ogłoszą triumfalnie, że kolejna akcja przeciw pedofilom kryptonim "Nurofil" odniosła oszałamiający sukces, aresztowano 200 członków gangu pedofili , którzy pod przykrywką forum nurkowego propagowali ideę współzycia z dwunastoletnimi dziećmi ?
patryk110693 - 29-05-2010, 17:54
wracając do tematu moim zdaniem nie robi to wielkiej różnicy czy nurkuje się na 20 czy na 30 skoro jeszcze do tego z instruktorem to już całkiem. Ktoś kto podejmuje takie decyzje wie co robi i na pewno zdaje sobie sprawe jaka czeka go odpowiedzialność gdyby coś się stało. A tak w ogóle to sami pomyślcie tak na chłopski rozum skoro jest w stanie utrzymać się na przystanku bezpieczeństwa to i na przystanku deco da radę.
Takie jest moje zdanie, niczego nikomu nie narzucam
Miły Maciej - 30-05-2010, 22:35
[ Dodano: 30-05-2010, 22:35 ]
| patryk110693 napisał/a: | | nie robi to wielkiej różnicy czy nurkuje się na 20 czy na 30 |
Nie no Patryk, robi różnicę (choć dla Ciebie może nie...) Widziałem już takich "modeli" co na 20m spoko, git-majonez a już na 30m pianka obsrana aż po szyje ...
Dauntless - 30-05-2010, 23:00
| patryk110693 napisał/a: | | nie robi to wielkiej różnicy czy nurkuje się na 20 czy na 30 skoro jeszcze do tego z instruktorem to już całkiem. Ktoś kto podejmuje takie decyzje wie co robi .... |
Takim tokiem myslenia to jeszcze dlugo musisz sie uczyc....a nawiasem mowiac gdym wiedzial ze taki jet tok Twojego rozumowania to nie chcial bym miec takiego partnera pod woda
przemo94 - 06-03-2011, 23:31
Ktoś kto podejmuje takie decyzje wie co robi i na pewno zdaje sobie sprawe jaka czeka go odpowiedzialność gdyby coś się stało.
A co mi z jego odpowiedzialności na Powązkach ?????
Andrzej Minorczyk - 07-03-2011, 10:22
przemo94, odgrzebałeś temat z maja 2010 roku.
przemo94 - 07-03-2011, 21:58
Wiem Ale to było silniejsze ode mnie
adriano210 - 07-03-2011, 22:19
jak ktoś nie daje rady na 30m to na 20 tez nie powinien nurać,
najlepiej zwalać na instruktorów własne braki
a że temat stary - odgrzewany kotlet smakuje najlepiej :D:D
|
|