| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FORUM-NURAS - Muzyka z nad Hańczy. Help
KoRoNa - 26-05-2010, 23:55 Temat postu: Muzyka z nad Hańczy. Help Witajcie, walne pytanie z serii mission impossible , ale to w końcu internet, to kto wie. Właśnie wróciłem z nad Hańczy. W sobotę (22 maja) ok. godz. 13.30 na pierwszym parkingu, kiedy obładowany sprzętem schodziłem do wody, zajechała kilkuosobowa nowa brygada autem terenowym z naczepą. Na całą fajerę mieli włączony muzykę, ale lipy nie było po kawałek był przedni. Coś ala pieśń greko katolicka lub kresowa. Strzelam bo języka nie kumałem. Kawałek był naprawdę klimatyczny, przed nurkowaniem jak znalazł Tak mi się wkręcił, że z chęcią bym go posłuchał znowu. Może jakimś przypadkiem przeczyta to ktoś z tamtej brygady bo gdybym wówczas nie miał sprzętu na sobie, sam bym się ich zapytał. Uprzedzałem, że temat będzie niecodzienny, ale na parkingu były takie tłumy, że pewnie nie tylko ja to słyszałem
luis - 27-05-2010, 12:18 Temat postu: Re: Muzyka z nad Hańczy. Help
| KoRoNa napisał/a: | Witajcie, walne pytanie z serii mission impossible , ale to w końcu internet, to kto wie. Właśnie wróciłem z nad Hańczy. W sobotę (22 maja) ok. godz. 13.30 na pierwszym parkingu, kiedy obładowany sprzętem schodziłem do wody, zajechała kilkuosobowa nowa brygada autem terenowym z naczepą. Na całą fajerę mieli włączony muzykę, ale lipy nie było po kawałek był przedni. Coś ala pieśń greko katolicka lub kresowa. Strzelam bo języka nie kumałem. Kawałek był naprawdę klimatyczny, przed nurkowaniem jak znalazł Tak mi się wkręcił, że z chęcią bym go posłuchał znowu. Może jakimś przypadkiem przeczyta to ktoś z tamtej brygady bo gdybym wówczas nie miał sprzętu na sobie, sam bym się ich zapytał. Uprzedzałem, że temat będzie niecodzienny, ale na parkingu były takie tłumy, że pewnie nie tylko ja to słyszałem |
wybacz kolegom - to był ich pierwszy raz na Hańczy upomniałam i się poprawili.
tu masz to czego szukasz:
Black Howk Down
barra
atsd to oczywiście Hans Zimmer
Lui
bann - 27-05-2010, 12:41
| Cytat: | | Coś ala pieśń greko katolicka lub kresowa |
| Cytat: | Black Hawk Down
barra |
adam_k - 27-05-2010, 13:35 Temat postu: Re: Muzyka z nad Hańczy. Help Tak to klimatyczne Kawałki :)
Luiza pozdrowienia dla Radka - chyba wielbiciela nr 1 tych kawałeczków
luis - 27-05-2010, 15:40 Temat postu: Re: Muzyka z nad Hańczy. Help
| adam_k napisał/a: |
Luiza pozdrowienia dla Radka - chyba wielbiciela nr 1 tych kawałeczków |
przekażę przy najbliższej okazji
KoRoNa - 27-05-2010, 15:46
Dokładnie chodziło o ten utwór Hans Zimmer - Black Hawk Down. Greko katolicki lub kresowy kawałek Chyba nie będę zwlekał, tylko od razu zapiszę się do kolejnego odcinka JAKA TO MELODIA. Zwycięstwo mam gwarantowane Dzięki za szybką odpowiedź
Adam - 27-05-2010, 20:36
Hans Zimmer "Tears of the Sun" - coś do kompletu. Mnie powaliło.
train - 28-05-2010, 17:53
KoRoNa, Hans Zimmer jest kompozytorem ścieżek dźwiękowych do bardzo wielu filmów, naprawdę warto posłuchać wszystkiego.[/b]
HDHD - 29-05-2010, 09:04
Myślę ze chodziło Ci o utwór z Black Hawk Down - Gortoz A Ran - J`attends. Śpiewa to Denez Prigent & Lisa Gerrard, pani która śpiewa także w " Gladiatorze,,. Utwór ten jest śpiewany w Bretón lub jak kto woli w staro celtyckim .
- ' Teuio en-dro an avel c'hlas
[Will come back the blue wind]
- Da analañ va c'halon c'hloaz't
[To breathe my wounded heart]
- Kaset e vin diouzh e anal
[I will be pulled away by its blow]
- Pell gant ar red en ur vro all
[Far away by its stream to another land]
- Kaset e vin diouzh e alan
[I will be pulled away by its breath]
- Pell gant ar red, hervez 'deus c'hoant
[Far away by its stream, wherever it wants]
OLO Wawa - 29-05-2010, 09:07
fajne kawałki robi też Steve Jablonsky
KoRoNa - 30-05-2010, 21:28
Zgadza się, zaraz po wysłuchaniu piosenki Danez Prigent & Lisa Gerrard {black hawk down} wziąłem się za pozostałe utwory Hansa. Prawdę mówiąc wcześniej nie wiedziałem, że tyle znanych jest jego autorstwa. Jak dla mnie jednak wyżej wymieniony utwór bije wszystkie, melodia, wokal, no i ten klimatyczny język staro celtycki.
jaros4 - 30-05-2010, 21:41
e,tobie dalo by sie wmowic cokolwiek...
luis - 31-05-2010, 22:42
| KoRoNa napisał/a: | | Zgadza się, zaraz po wysłuchaniu piosenki Danez Prigent & Lisa Gerrard {black hawk down} wziąłem się za pozostałe utwory Hansa. (...). |
HZ ma na koncie grubo ponad setkę kompozycji filmowych. Większość reżyserów aspirujących do oskara zamawia u niego muzykę Tak w ogóle to polecam uwadze wywołany przez Ciebie Black Hawk Down, u nas przetłumaczony na "Helikopter w ogniu" - nasz rodak Sławek Idziak robił do niego zdjęcia (nieprawdopodobne!). Dostał za nie zresztą nominację do oskara. IMO film zrobiony genialnie pod każdym względem
pozdrowienia
Luiza
PawelW - 31-05-2010, 22:55
nie zapominajmy ze oscara dostał ze Galdiatora i nie tylko , ze BHD tylko nominację ... a utwór klimatyczny wg mnie to Ashes to Ashes
sQba - 31-05-2010, 23:56
a ja polecam muzykę Zimmera z filmu Twierdza (the rock)
thomas - 01-06-2010, 08:27
a ja polecam śpiew ptaków nad Hańczą i wolniejszą jazdę
pozdrawiam
Korku - 01-06-2010, 10:32
Zimmer jest moim ulubionym kompozytorem już od dawna Jak dla mnie jego najlepsze utwory znalazły się na płytach do takich filmów jak Backdraft, Gladiator, Crimson Tide, Pearl Harbor, Thin Red Line, Tears of the Sun, Dark Knight, Rain Man no i oczywiście genialnym Black Hawk Down Zazwyczaj też filmy do których komponuje swoją muzykę również są bardzo dobre :]
PS. Może by tak przenieść temat do HP?
Grzegorz_K - 01-06-2010, 11:15
A czy może została wydana płyta z jego muzą filmową w formie składanki the best
luis - 01-06-2010, 14:53
| Grzegorz_K napisał/a: | A czy może została wydana płyta z jego muzą filmową w formie składanki the best |
tak i to na 100 osobową orkiestrę: wings.
A tak swoją drogą (pomijając wszystkie zacne dzieła, oskarowe Gladiatory itd) mój prywatny the best of the best, to soundtrack do Karmazynowego Przypływu C. Tide jednak, żeby go docenić, trzeba mieć chwilę spokoju i dobre słuchawki
piotr_c - 01-06-2010, 20:39
A jeśli już mówimy o muzyce, to bardzo fajnym i LEGALNYM serwisem do odsłuchiwania muzyki wg wykonawców/albumów itp jest Grooveshark*. Jakośc MP3 (da się zresztą zrzucac na dysk zupełnie za darmo [!!!]). Można też tworzyc własne playlisty itp.
Albumy z muzyką Zimmera:
http://listen.grooveshark...y=hans%20zimmer
* jeśli ktoś chce napisac "stare", "wszyscy to znają" itp, to od razu uprzedzam - może niektórzy znają, ale sporo osób jednak go nie zna, a stronka jest naprawdę kapitalna, więc uważam że warto o niej wspomniec.
---
Dodatkowo, na problemy problemów z cyklu "jaka to melodia", kapitalnym rozwiazaniem jest aplikacja Midomi w wersji mobilnej (oczywiście jeśli ktoś ma telefon z jakimś systemem operacyjnym i dostępem do sieci):
http://www.midomi.com/index.php?action=main.mobile
Aplikacja rozpoznaje utwory po nagraniu sześciu sekund z dowolnego źródła. Jest bardzo prosta - ma tylko JEDNĄ funkcję. Skutecznośc jest kapitalna, gdyż baza danych ma ponad 16 milionów utworów.
Mając telefon z zainstalowanym Midomi i mobilnym klientem Groovesharka (pod Windows Mobile jest to NanoShark), można miec na telefonie każdą muzę w postaci MP3 w trzy minuty od jej usłyszenia w radiu, nawet nie znając wykonawcy czy tytułu!
D@rek - 09-06-2010, 21:30
| KoRoNa napisał/a: | | Hans Zimmer - Black Hawk Down |
dzięki tej płycie pokanałem bez problemu trasę Piotrków-Jastarnia-Piotrków
fantastyczna muza
I - 15-06-2010, 18:22
Tak mi się skojarzyło: filmowo-samochodowa, z trochę innego kręgu
P.
I
studnia - 12-09-2010, 00:48 Temat postu: Rachid Taha polecam!! Polecam muzyka, którego utwór Barra barra został wykorzystany w ścieżce dźwiękowej do tego filmu, czyli Rachida Tachę. To francuz pochodzenia algierskiego, który gitarowego rocka świetnie łączy z muzyką arabską. Zakochałem się w tej muzyce dwa lata temu na safari w egiptowie. Nie tylko ja, ale cała egipska załoga statku, która kompletnie nie miała pojęcia, że taki Rachid Taha istnieje. Wielkie było moje zdziwienie, kiedy się okazało, że Tahę na safari przywiózł kolega Przemek z Polski. Na safari taka muza ma jeszcze jedną kolosalną zaletę! Podoba się również autochtonom, przez co nie trzeba z nimi toczyć walki o odtwarzacz i o to czy gra habibi music, czy coś bardziej anglosaskiego.
luis - 13-09-2010, 11:57 Temat postu: Re: Rachid Taha polecam!!
| studnia napisał/a: | | Polecam muzyka, którego utwór Barra barra został wykorzystany w ścieżce dźwiękowej do tego filmu, czyli Rachida Tachę. To francuz pochodzenia algierskiego, który gitarowego rocka świetnie łączy z muzyką arabską. Zakochałem się w tej muzyce dwa lata temu na safari w egiptowie. Nie tylko ja, ale cała egipska załoga statku, która kompletnie nie miała pojęcia, że taki Rachid Taha istnieje. Wielkie było moje zdziwienie, kiedy się okazało, że Tahę na safari przywiózł kolega Przemek z Polski. Na safari taka muza ma jeszcze jedną kolosalną zaletę! Podoba się również autochtonom, przez co nie trzeba z nimi toczyć walki o odtwarzacz i o to czy gra habibi music, czy coś bardziej anglosaskiego. |
dzięki za to info!
Nasza załoga za to upodobała sobie ósmy Buddha Bar, a w szczególności TEGO Francuza - zklilowali mi tą playlistę na zawsze
|
|