FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM-NURAS - Symbole przy profilu

romkoc - 23-11-2010, 19:55
Temat postu: Symbole przy profilu
Witam, co oznaczają przy profilu uzytkownika oznaczenia:PPOZIOM oraz HP:, MP:, EXP: i wartości procentowe przy nich.
styx - 23-11-2010, 19:58

hit points i ilość many.

~S

martin - 23-11-2010, 20:06

styx napisał/a:
hit points i ilość many.

YMMD ROTF

TomekP - 23-11-2010, 20:09

styx napisał/a:
hit points i ilość many.

Się nie znasz :P

HP health points, MP mana points, EXP experience :) wyższy poziom pozwala na stosowanie bardziej złożonych czarów i sekwencji ciosów :)

nurkot - 23-11-2010, 21:52

Plotek napisał/a:
EXP experience :) wyższy poziom pozwala na stosowanie bardziej złożonych czarów i sekwencji ciosów :)

nie, nie tak od razu!
gromadzisz pkty expa i potem możesz za nie coś rozwijać - np ładować w zręczność albo umiejętności albo czary właśnie - jakiś nowych można się nauczyć, ale trza MG udowodnić, że miało się od kogo (np. w karczmie spotkałam uroczego czarodzieja i on po kilku nalewkach zaczął machać różdżką, a ja podpatrzyłam i już znam czar lewitacji - trunki same z lady przylatują.)

patryk110693 - 23-11-2010, 22:00

ładny polot chłopaki i gościu teraz nie wie czy z niego drwicie czy on nie u tego czarodzieja pobierał nauki. A tak na prawdę to jeszcze kilka leveli i parę punktów many i będzie wiedział jak się lewituje.
nurkot - 23-11-2010, 22:50

patryk110693 napisał/a:
ładny polot chłopaki

no sorrry!
jestem dziewczyną!
albo kotkiem..

ale nie chłopakiem!

prócz HP, MP i EXP przy profilu jest też różowe kółeczko z krzyżykiem i niebieskie ze strzałeczką - różowe z krzyżykiem świadczy o tym że użytkownik uważa się za kobietę.. a przynajmniej ma zamiar za takową uchodzić na tym forum..

patryk110693 - 23-11-2010, 23:07

sorki za niedopatrzenie przepraszam jeśli Cię to uraziło

Jakoś nie mogę się przyzwyczaić że kotki też nurkują

Kulczyk - 24-11-2010, 00:08

Temat był już kiedyś poruszany. Tu znajdziesz swoją odpowiedź, post Marka Macnera:
http://forum.jds.pl/viewt...9efa7684c#32384

DarekS - 11-12-2010, 11:43

W profilu przybyła dodatkowa ikonka "F" domyślam się, że większość wie co ona oznacza, proszę uzupełnić profile.
PannaMigotka - 14-09-2016, 10:30
Temat postu: Re: Symbole przy profilu
romkoc napisał/a:
Witam, co oznaczają przy profilu uzytkownika oznaczenia:PPOZIOM oraz HP:, MP:, EXP: i wartości procentowe przy nich.

Też jestem ciekawa czy to ma jakiekolwiek znaczenie?

connan1973 - 14-09-2016, 11:25

Właśnie pogrywam sobie w X-COM : Enemy Unknow i tam też są takie wskaźniki. Ale zapewne znaczą coś innego jak : refleks , celność i siłę woli. ;)
Yavox - 14-09-2016, 12:07

Odpal kolejną część, Terror from the Deep - forumowo będzie bardziej w temacie :)
connan1973 - 15-09-2016, 01:24

Terror fron the deep to byla ta lepsza :) , druga. Enemy unknow byla pierwsza jeszcze z Amigii. Teraz mam xcom enemy unknow na blureju do ps3. Nawet się nie zawiodłem choć , żona zaczyna mi tu mackona przypominać. Muszę zaprzestać tak czas marnować ! Od dwóch dni parę razy popykałem a juz sa negatywne efekty. Pora chyba komuś odsprzedać.30zł plus wysyłka 10zł. ;)
dariusznow - 15-09-2016, 13:50

Kurde, co Wy bierzecie? :zdz:

Bo to azot nie jest :ping:

connan1973 - 15-09-2016, 15:28

Dariusz , kiedyś nie było telefonów komórkowych , internetu i fejsboka :) A i tak ludzie dobrze się bawili. Do rozrywki należą też ciekawe gry , napisane/zrobione przez na prawdę łby nie od parady. Widocznie nie wiesz o czym Ci piszę , choć o dziwo starszy jesteś ode mnie.

Ale spoko. Wróćmy do tych trzech muszelek ... yyy... pasków :D

Gryzli - 15-09-2016, 20:08

Potem było np. jeszcze UFO: Decydujące Starcie, mam do dziś. :-) Ale Terror z Głębin był the best! Muszę się... pochwalić, że przez tą część ( no.. może troszkę też przez GDI z C&C :-) ) byłem o krok od niezdania z klasy do klasy w liceum, bo ta głupia matematyka przeszkadzała mi w opracowywaniu nowych strategii! I jestem z tego dziś dumny! Udało mi się zachować priorytety. :-D
dariusznow - 16-09-2016, 08:42

connan1973 napisał/a:
Dariusz , kiedyś nie było telefonów komórkowych , internetu i fejsboka :) A i tak ludzie dobrze się bawili. Do rozrywki należą też ciekawe gry , napisane/zrobione przez na prawdę łby nie od parady. Widocznie nie wiesz o czym Ci piszę , choć o dziwo starszy jesteś ode mnie.

Swego czasu oczywiście facynowałem sie nowinkami technicznymi i komputerami
Czy ktoś pamieta, bo znac to nie zna raczej nikt, taki język programowania jakim jest/był FORTRAN?
Ja w tym jezyku pisalem programy na zaliczenie, "droga pijanego po scieżce górskiej" dała mi 5 na zaliczeniu informatyki i sympatie proadzącego

Era Atari itp sprzętów jakoś mnie ominęła i zacząłem od PC 386 na DOS
Dzięki komputerowi moj syn w wieku 5-6 lat plynnie czytał (litery poznał siedząc przy klawiaturze na moich kolanach)

Co do gierek to w pamięci utkwił mi Atlantis i Ace Ventura. Pasjami kolekcjonowałem rożnorakie encyklopedie i słowniki, ale to już era Windowsa

To, o czym piszecie to zapewne gierki z lat mlodzienczych, ktore miło powspominać, ale dla ludzi niezorientowanych w temacie brzmi to i wygląda dziwnie

No i te Wasze skroty myślowe, nie wszystko ogarniam.... :((:

connan1973 - 16-09-2016, 09:02

Ja zaczynałem od Pascala , ale obecnie Bascom i C++ (ograniczone z braku czasu tylko do IDE Arduino).
Pierwszy komp w moich rękach ZX81 plus magnetofon Kasprzak. Miałem farta , że mnie nic nie ominęło :D

Stachul - 16-09-2016, 10:24

dariusznow napisał/a:
Czy ktoś pamieta, bo znac to nie zna raczej nikt, taki język programowania jakim jest/był FORTRAN?

No to może do pracy w NASA - tam się zwalnia gość co robił oprogramowanie do sond kosmicznych (chyba Voyager z lat 70-tych) i potrzebuja kogoś kto będzie aktualizował te oprogramowanie. Podobno raz na kwartał wysyłają uaktualnienie.
Też uczyłem się FORTRAN'u. myslę, że przy odrobinie odświeżnia pamięci można by do tego wrócić tylko tych ofert pracy jakoś mało :-)

dariusznow - 16-09-2016, 11:15

A kto pamięta np berka, chowanego, podchody, klasy, państwa miasta, skojarzenia, kowala, szubienicę, cymbergaja i wiele wiele innych

Oprócz towarzystwa, pilki czy kartki papieru nic nie było potrzebne do dobrej zabawy....

Yavox - 16-09-2016, 12:23

Pamiętam nawet granie w syfa. Moim dzieciom to już inaczej się będzie kojarzyć.
connan1973 - 16-09-2016, 15:14

Wyścig pokoju w piaskownicy - pomalowane kapselki (wewnętrzna strona , flagi państw). Szurkowski czy Lang musiał wygrać :D
Scaner - 16-09-2016, 20:11

connan1973 napisał/a:
J
Pierwszy komp w moich rękach ZX81 plus magnetofon Kasprzak. Miałem farta , że mnie nic nie ominęło :D

były czasy

wiecznychlopiec - 16-09-2016, 22:12

ja miałem taki, z czasem dorobiłem się turbo ;)

connan1973 - 17-09-2016, 13:27

Ale nadal Macie te sprzęty i są na chodzie , czy przykładowe zdjęcia z internetu ?
No jak Wasze to chylę czoło , bo ja z tamtego czasu to absolutnie nic nie mam. ZX81 zepsuł mi ojciec więc to był dramat. Potem za oceny kupił mi w pewexie ZX Spectrum + . C64 miał mój brat. A! Pegasusa na kartridże miał ktoś ? To właśnie był okrojony C64 .
To były piękne czasy.

wiesiek01 - 17-09-2016, 14:03

dariusznow napisał/a:
A kto pamięta np berka, chowanego, podchody, klasy, państwa miasta, skojarzenia, kowala, szubienicę, cymbergaja i

w klipę i palanta... :-)

Scaner - 17-09-2016, 14:12

connan1973 napisał/a:
Ale nadal Macie te sprzęty i są na chodzie , czy przykładowe zdjęcia z internetu ?

Z netu, a szkoda bo pobawiłbym się choć pewnie dziś nawet taśmy magnetofonowe by nie działały :-(

kdyle - 17-09-2016, 16:18

wzruszyłem się - ustawianie głowicy.... wyższość amigi nad commodore.....
ja do swojego spectrum dodałem klawiaturę ze 128 i znajomi przychodzili oglądać jaka technologia przyszłości

i źródło dystrybucji oprogramowania: "Rozgłośnia harcerska"

;)

grol - 17-09-2016, 18:09

kdyle napisał/a:

Gdzie tu przycisk 'Lubię to'? :)

Scaner - 17-09-2016, 19:27

kdyle napisał/a:

;)

Takie Pirate Bay jakie czasy :bee;

connan1973 - 17-09-2016, 20:23

Właśnie , w tym temacie brakuje możliwości lajków , bo na pewno by się posypały.
Jeśli chciałoby się wrócić do 8bitowców to pozostaje platforma Arduino. Tu można programować w C++ , lub nieco "na chama" w Bascomie (zgwałcony Basic).
Pamiętam świetnie jak co tydzień latało się na ulStruga w Łodzi na giełdę i wymieniało /kupowało kasety z grami i programami. Potem przeszło na dyskietki a finalnie na płyty CD/DVD. Ze Struga przeniosła się giełda informatyczna do podstawówki niedaleko Targowej a co ciekawe do najbliższej komendy bylo może 100m.
Ale było to zawsze miejsce edukacji , bo z Bajtka czy książek tak szybko człowiek nie otrzymał fachowej odpowiedzi na pytania .

W TV były lekcje Basica. W radio kanał dla Spectrumowców gdzie ściagało się programy. Piękne czasy. Czacha od pomysłów parowała. Na ZX Spectrum nawet był paker programów , a zwał się FredLoader.

Yavox - 18-09-2016, 23:04

Nadal mam na chodzie Atari 65XE z 256k RAMu, magnetofonem, przerabianą stacją dysków CA2001, karton dyskietek DS/DD własnoręcznie dziurkowanych żeby umożliwić zapis na drugiej stronie. Do tego joysticki z żyletkami wstawionymi na miejsce zajechanych mikroswitchy, no i kilkanaście kaset z grami, pamiętam w jakiej są kolejności. Do tego kupę rozgrzebanego kodu w ASM którego nie zdążyłem poskładać w demka i takie tam.

Edit: i są jeszcze stare Bajtki w kartonach i trochę Komputerów i sporo Moje Atari wydawanych przez CK Avalon.

Sebiriusz - 19-09-2016, 10:34

Yavox napisał/a:
Nadal mam na chodzie Atari 65XE

u mnie 130XE
:D

xaltuton - 19-09-2016, 15:50

A ja nigdy nie mialem Atari, chociaz swego czasu dumalem nad Falconem, tyle, ze cena byla zaporowa... Pierwszy kontakt z kompami mialem w latach 80', gdzie w podstawowce napisalem swoj pierwszy program w Basicu na Timexie i nazywal sie oryginalnie szubienica :-) (to bylo tak duze przezycie dla mnie, ze do dzis mam w oczach jak wstukuje kod na klawiaturze). Potem byly lata przerwy az do 1993 roku i wlasnej Amigi 600. Potem A1200, ktora z czasem mocno dopalilem i zaczalem na taklm sprzecie pisac roznego rodzaju oprogramowanie oraz obrabiac koledze wesela, a co trwalo az do koncowki lat 90'. Dzis juz nic z tego hardware nie mam, za to soft zachowalem popakowany w LHA(LZH) wiec dzis zawsze latwo jest do tego wrocic pod emulatorem bez ponoszenia kosztow.

ps. Pamietam przepychanki pomiedzy atarowcami i amigiowcami i taki oto popularny wtedy kawalek :)
https://www.youtube.com/watch?v=oMkCboYJ-tw

Sebiriusz - 20-09-2016, 00:07

Wpadłem w wir i jako mały symbol przykleiło mi się to:
>>>klik niespodzianka<<<

Może komuś zrobi radość :buuu:

Scaner - 29-09-2016, 23:02

czad!
http://deser.gazeta.pl/de...ce=facebook.com