FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj±cych i nie tylko ...

£OWIECTWO PODWODNE - Jezioro Bia³e + ³owiectwo podwodne + nurkowanie w Bia³ym

Artur1234 - 22-03-2011, 15:08
Temat postu: Jezioro Bia³e + ³owiectwo podwodne + nurkowanie w Bia³ym
Poni¿ej za³±czam korespondencjê z przedstawicielem w³a¶cicieli jez. Bia³ego ko³o Gostynina
jest do¶æ d³ugi ale wa¿ny porusza 2 bardzo wa¿ne sprawy:
1. ³owiectwa podwodnego na akwenie
2. nurkowania jako takiego - które z tego co napisano jest zakazane na tym zbiornkuk oprócz 2 miejsc.

Zosta³o to wstawione na Forum ogólne bo temat wielow±tkowy.
pozdrawiam
Art
ps ciekaw jestem Waszych opinii.

Dnia 16-02-2011
Szanowny Panie,

na wstêpie chcia³bym bardzo podziêkowaæ, za mi³± rozmowê i zrozumienie tematu ³owiectwa podwodnego.
Wyst±pi³em do Pana w tej kwestii, poniewa¿ uwa¿am, ¿e ³owiectwo w Polsce powinno byæ uprawiane w ¶wietle obowi±zuj±cego prawa, co w konsekwencji przek³ada siê równie¿ na ochronê zasobów naturalnych przyrody. Wiem, ¿e jezioro Bia³e jest jeziorem prywatnym i poni¿sze prawa nie maj± zastosowania. Pozwolê sobie jednak je Panu przekazaæ, gdy¿ mam nadziejê, ¿e poka¿± licencjonowane ³owiectwo podwodne w zupe³nie innym ¶wietle.
Zgodnie z USTAW¡ z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie ¶ródl±dowym,
Art. 7.
1. Za amatorski po³ów ryb uwa¿a siê pozyskiwanie ich wêdk± lub kusz±.
2. Amatorski po³ów ryb mo¿e uprawiaæ osoba posiadaj±ca dokument uprawniaj±cy do takiego po³owu, zwany dalej "kart± wêdkarsk±" lub "kart± ³owiectwa podwodnego", a je¿eli po³ów ryb odbywa siê w wodach uprawnionego do rybactwa
- posiadaj±ca ponadto jego zezwolenie.
Ponadto istnieje wiele innych aktów prawnych okre¶laj±cych tak jak w przypadku wêdkarzy limity dzienne z³owionych ryb, okresy ochronne, wymiary (a nawet wy³±czenie nie mo¿na strzelaæ do wêgorzy). W samym prawodawstwie PZW jest zapis identyczny z Art. 7 pkt. 1, ¿e dopuszczaj± po³ów ryb kusz± tylko nie wydaj± na to zezwolenia jaki¶ paradoks.
Niestety PZW bardzo negatywnie podchodzi do ³owców podwodnych. Wynika to z niezrozumienia legalnego ³owiectwa podwodnego i zwi±zanych z nim opinii, ¿e jak kto¶ ma kuszê to wy³apie wszystko, co siê rusza w jeziorze.
Nale¿y podkre¶liæ, ¿e k³usownicy zdarzaj± siê wszêdzie zarówno w¶ród wêdkarzy jak i nurków. Moim zdaniem i tak, nie chc±c nikogo usprawiedliwiaæ, k³usownictwo nurków w porównaniu z ich ilo¶ci± do
k³usownictwa wêdkarzy jest procentowo niezauwa¿alne. Nie wspominam ju¿ o innych sposobach k³usowania takich jak ³apanie za pomoc± pr±du, czy sieci.
Reasumuj±c mam nadziejê, ¿e nasza dyskusja przyczyni siê do uregulowania kwestii ³owiectwa podwodnego w sposób satysfakcjonuj±cy obie strony na tym akwenie. Niestety nie da siê wyeliminowaæ ca³kowicie k³usownictwa i chocia¿ nigdy nie ³apa³bym ryb na akwenie, na który nie mam pozwolenia to uporczywe utrudnianie dostêpu do wody poprzez jednoznaczne i kategoryczne zakazywanie po³owów kusz±, moim zdaniem, po¶rednio promuj± k³usownictwo, poniewa¿ nie ka¿dy jest w stanie po prostu zrezygnowaæ.
Mam tak¿e nadziejê, ¿e Pana interwencja w PZW, jako przedstawiciela w³a¶cicieli pozwoli na zakup licencji, przeze mnie, na po³ów kusz± na jeziorze Bia³ym. Pragnê jednocze¶nie nadmieniæ, ¿e zgodnie z moj± wiedz± (regulacje ustawowe) prawo wydania pozwolenia na dany akwen ma w³a¶ciciel akwenu, czyli Pan, a nie jednostka go dzier¿awi±ca, czyli PZW.
Pozdrawiam serdecznie

Dnia 21 lutego 2011 11:06

Witam.
Co do ³owiectwa podwodnego to s± ma³e szansze na tak± zgodê. Rozmawia³em wstêpie z g³ównymi udzia³owcami jak i z PZW z W³oclawka. (reszta korespondencji nic nie wnosi³a – wykasowana).

Dnia 23-02-2011
Witam,

Bardzo dziêkujê, ze w ogóle chcia³ siê pan tym trudnym tematem zaj±æ. Bêdê czeka³ i trzyma³ kciuki ¿eby sie uda³o - mo¿e nawet na zasadach jaki¶ zgody ograniczonej czy co¶ takiego. Moim skromnym zdaniem uwa¿am, ¿e nale¿y d±¿yæ do ucywilizowania ³owiectwa podwodnego bo i tak ono istnieje - kwesti± jest ¿eby by³o po prostu legalne - a jednoznaczny zakaz (nie - bo nie) chyba nic nie da.
Pozdrawiam i czekam na ustalenia

Dnia 20 marca

Witam.
D³uga zw³oka z moj± do Pana odpowiedzi± wynik³a z faktycznej mo¿liwo¶ci bezpo¶redniej konsultacji tak ze Zwi±zkiem Wêdkarskim jak i g³ówniejszymi wspó³w³a¶cicielami jeziora. Praktycznie jednog³o¶nie zosta³a negatywnie przyjêta mo¿liwo¶æ polowania na ryby przy pomocy kuszy. Tak wiêc zapraszamy Pana do korzystania z mo¿liwo¶ci nurkowania na wyznaczonych akwenach dla grup nurkowych (teren dzia³ania Crazy Shark po stronie pó³nocnej jeziora i Fine Dive po stronie po³udniowej jeziora). Wszelkie dzia³ania poza tymi obszarami, jak i u¿ywanie kuszy mog± byæ traktowane jako bezumowne jak i bezprawne.

Serdecznie pozdrawiam,

Witam

no có¿ wielka szkoda dziêkujê, za zainteresowanie i ¿yczliwe podej¶cie do sprawy - chocia¿ w sumie nie uda³o siê w³a¶ciwie nic za³atwiæ. Martwi mnie jednak bardzo stwierdzenie, ¿e nurkowanie poza obszarami Crazy Shark i Fine Dive mo¿e byæ uznane za "bezumowne i bezprawne". Wielokrotnie wchodzi³em do wody z dzia³ek prywatnych za op³at± w ró¿nych miejscach jeziora ¿eby nurkowaæ z butl±. Rozumiem, ¿e w³a¶ciciele tych dzia³ek posiadaj± jaki¶ procentowy udzia³ w jeziorze, poniewa¿ pozwalaj± na korzystanie z niego czy to w postaci nurkowania bez akwalungu czy z nim czy zwyk³ego kompania siê.

Martwi mnie fakt, ¿e je¿eli w³a¶ciciel nie posiada jednak udzia³ów w jeziorze wiedz±c, ¿e jest ono w³asno¶ci± prywatn± to nie informuj± mnie o tym, i¿ wchodzê na w³asn± odpowiedzialno¶æ pope³nia tak¿e jak to Pan napisa³ dzia³anie "bezumowne i bezprawne" czyli pope³nia tak jak ja w my¶l powy¿szego przestêpstwo.

Bêd±c nad Bia³ym nastêpnym razem przed wej¶ciem do wody zapytam siê czy w³a¶ciciel gruntu ma udzia³y w jeziorze i jakie. Je¿eli ich mieæ nie bêdzie poinformujê go, ¿e pope³nia przestêpstwo pobieraj±c pieni±dze za udostêpnienie wej¶cia do wody. Je¿eli bêdzie mia³ udzia³y to zak³adam, ¿e jest to jaki¶ procent niewyodrêbniony, wiêc niewa¿ne gdzie bêdê na jeziorze bêdê móg³ na nim nurkowaæ, jako ¿e jest to zgodnie z prawem - procent ³±czny nie wyodrêbniony.

Jeszcze raz bardzo dziêkujê za pana zainteresowanie, serdecznie pozdrawiam i mam nadziejê, ¿e kiedy¶ uda siê to wszystko ucywilizowaæ i poszanowanie w³asno¶ci prywatnej nie bêdzie w sprzeczno¶ci ze zdrowym rozs±dkiem i wszyscy bêd± na tym korzystali.

Pozdrawiam

Nuroslaw - 22-03-2011, 20:53

mnie interesuje natomiast ta w³asno¶æ. W ¶wietle prawa wszystkie wody p³yn±ce stanowi± w³asno¶æ skarbu Pañstwa. Na tej podstawie, Starosta jest w stanie po przeprowadzeniu postêpowania wyja¶niajacego przejaæ ponownie jezioro w zasób gruntów Skarbu Pañstwa.
W³a¶ciciel gruntu pod wodami p³yn±cymi nie jest w ¶wietle tej ustawy równoczesnie w³a¶cicelem wody p³yn±cej (jezioro z conajmniej z dop³ywem/odp³ywem) gdyz z mocy prawa w³a¶cicieslkie do wód p³yn±cyhc ma w³a¶nie Skarb Pañstwa. Po przeanalizowaniu niektórych spraw s±dowych w tym zakresie wynika, i¿ niewielu u¿ytkownikow wód posiada ca³kowicie legalne i prawne podstawy do niezaleznego zarz±dzania takimi wodami, które utrzymy³aby siê podczas rozprawy w obecnym systemie prawnym.

Yavox - 22-03-2011, 21:23

Jak ci zale¿y, to mo¿e powiniene¶ siê spotkaæ z tymi lud¼mi w szerszym gronie, zamiast liczyæ na to, ¿e osoba, z któr± korespondujesz za³atwi jako¶, ¿eby reszta siê zgodzi³a pozwoliæ ci ³owiæ. IMHO ci ludzie nie maj± ¿adnego interesu w tym, ¿eby puszczaæ kogo¶ z kusz± pod wodê, skoro mog± protestowaæ i siê nie zgadzaæ - a nawet jakby wiêkszo¶ci to by³o obojêtne, to wystarczy jeden krzykacz w tamtym gronie, ¿eby pojechaæ na obawach innych - wiêc nie-osobi¶cie chyba wiele nie za³atwisz.

Nie ma jakiego¶ innego obej¶cia - np. jaka¶ ogólnopolska zgoda na ³owienie z kusz± (nie wiem, czy jest taka karta, nie znam siê) i zgoda choæby jednego wspó³w³a¶ciciela, ¿e mo¿esz od jego strony wchodziæ do wody?

Linia argumentacji, ¿e nie powinni zabraniaæ ³owiectwa, bo jak bêd± zabraniali to i tak znajd± siê tacy, którzy siê nie powstrzymaj±, jest... hmmm.... Muszê to wypróbowaæ na skarbówce u siebie - niech mi pozwol± nie p³aciæ czasem podatków, bo jak siê bêd± upierali, to mogê nie wytrzymaæ i i tak czasem nie zap³acê :)

Z jeszcze innej strony - skoro nad jeziorem s± bazy nurkowe, to id±c na udry z rybakami sprowadza siê du¿e niebezpieczeñstwo na nurków. Kto¶ kogo¶ zobaczy z kusz±, pójdzie generalizacja ¿e nurkowie poluj±, zacznie siê zarzucanie sieci, dla kursantów to jest du¿e ¼ród³o ryzyka. Nie warto.

Artur1234 - 23-03-2011, 07:51

1. co do wlasno¶ci jeziora to chyba nie jest ono przep³ywowe wiêc mo¿e byæ prywatne.

2. Co do je¶li mi zale¿y - to mi nie zalezy bo po I ryby nie lubie jak co¶ z³apiê to oddajê a po (mam swój staw niestety z nieprzejrzyst± wod± i jak co¶ chcê ju¿ zje¶æ to sobie tam ³owiê bez problemu) II to mija siê to z celem. Jak juz napisa³em korespondowa³em z przedstawicielem w³ascicieli a tak naprawdê to nie zgodzi³o siê PZW które ten akwen od nich sobie dzier¿awi.

Co¶ Ty skoñczy³e¶ psychologie czy co :ping: z tymi pbawami to jest poprostu stara zasz³o¶c ¿e kusza = brak ryb w ca³³³³³ym jeziorze - kompletna bzdura zreszt± bo na 5 wej¶æ to mo¿e 1 rybê ³apie jak jest naprawdê du¿a - chodzi o sam fakt polowania i adrenalinê znajdziesz nie znajdziesz dojdziesz nie dojdziesz na odleg³o¶æ strza³u a nawet jak dojdziesz to i tak czêsto odpuszczam.

Nie ma czego¶ takiego jak ogólnopolska zgoda w tym chorym kraju - w krajach by³ego ZSRR ju¿ jest - g³upie co. Jest za to karta ³owcy podwodnego, któr± zreszt± mam ale jak nie masz pozwolenia w³asciciela do i tak :000:

Co do linii obrony ¿e jak siê zabrania to i tak ³owi± to jest to mocna linia bo ³owi± a zarz±dca nic z tego nie ma (zreszt± ile osób ³owi bez karty i jest ok) ze skarbówk± to sory ale jak kul± w p³ot oni Ciebie prawie zawsze znajd± a z³apanie dobrego kolesia z kusz± prawie niemozliwe.

Co do pój¶cia na udry z rybakami - zak³adam ¿e nie znasz akwenu bo tam jako takich rybaków nie ma to dzier¿awi PZW i s± wêtkarze no i elektrycy + sieciarze (oni to dopiero k³usuj±).

Co do zarzucania sieci na niednych kursantów to tego bym siê nie obawia³, a to ¿e maj± zdanie ¿e ka¿dy nurek to pewno k³usownik to i tak je maj± i w³asnie to jest g³upie, ¿e tak my¶l±. Bo po I nie poluje siê z butl± po II i tak ich nie przekonasz ze jest inaczej.

Ja bym siê obawial innej rzeczy nie tego, ¿e zaczn± zarzucaæ sieci an bienych kursantów ale ¿e zaczn± zrzucaæ bomby g³ebinowe ze swoich ¶cigaczy wios³owych :bee; - no sory ale z tymi sieciami to pojecha³e¶. :humor:

pzd
Art

[ Dodano: 23-03-2011, 08:56 ]
1. co do wlasno¶ci jeziora to chyba nie jest ono przep³ywowe wiêc mo¿e byæ prywatne.

2. Co do je¶li mi zale¿y - to mi nie zalezy bo po I ryby nie lubie jak co¶ z³apiê to oddajê a po (mam swój staw niestety z nieprzejrzyst± wod± i jak co¶ chcê ju¿ zje¶æ to sobie tam ³owiê bez problemu) II to mija siê to z celem. Jak juz napisa³em korespondowa³em z przedstawicielem w³ascicieli a tak naprawdê to nie zgodzi³o siê PZW które ten akwen od nich sobie dzier¿awi.

Co¶ Ty skoñczy³e¶ psychologie czy co :ping: z tymi obawami to jest poprostu stara zasz³o¶c ¿e kusza = brak ryb w ca³³³³³ym jeziorze - kompletna bzdura zreszt± bo na 5 wej¶æ to mo¿e 1 rybê ³apie jak jest naprawdê du¿a - chodzi o sam fakt polowania i adrenalinê znajdziesz nie znajdziesz dojdziesz nie dojdziesz na odleg³o¶æ strza³u a nawet jak dojdziesz to i tak czêsto odpuszczam.

Nie ma czego¶ takiego jak ogólnopolska zgoda w tym chorym kraju - w krajach by³ego ZSRR ju¿ jest - g³upie co. Jest za to karta ³owcy podwodnego, któr± zreszt± mam ale jak nie masz pozwolenia w³asciciela do i tak :000:

Co do linii obrony ¿e jak siê zabrania to i tak ³owi± to jest to mocna linia bo ³owi± a zarz±dca nic z tego nie ma (zreszt± ile osób ³owi bez karty i jest ok) ze skarbówk± to sory ale jak kul± w p³ot oni Ciebie prawie zawsze znajd± a z³apanie dobrego kolesia z kusz± prawie niemozliwe.

Co do pój¶cia na udry z rybakami - zak³adam ¿e nie znasz akwenu bo tam jako takich rybaków nie ma to dzier¿awi PZW i s± wêtkarze no i elektrycy + sieciarze (oni to dopiero k³usuj±).

Co do zarzucania sieci na biednych kursantów to tego bym siê nie obawia³, a to ¿e maj± zdanie ¿e ka¿dy nurek to pewno k³usownik to i tak je maj± i w³asnie to jest g³upie, ¿e tak my¶l±. Bo po I nie poluje siê z butl± po II i tak ich nie przekonasz ze jest inaczej.

Ja bym siê obawial innej rzeczy nie tego, ¿e zaczn± zarzucaæ sieci an bienych kursantów ale ¿e zaczn± zrzucaæ bomby g³ebinowe ze swoich ¶cigaczy wios³owych :bee; - no sory ale z tymi sieciami to pojecha³e¶. :humor:

pzd
Art

waterman - 23-03-2011, 08:54

Artur1234 napisa³/a:
Co do zarzucania sieci na biednych kursantów to tego bym siê nie obawia³
Oj przyjacielu, bywa³o i tak.
Ale mam dla Ciebie propozycjê.......
1. zmieñ jezioro na bardziej przyjazne nurkom, a jest takich wiele.
2. zamieñ kuszê na widelec, ryby bêd± mia³y wiêksze szanse
I jeszcze jedno nad jeziorem Bia³ym nie ma bazy Fin Dive.

kesser - 23-03-2011, 08:55

W kwestii prywatno¶ci jezior ju¿ zosta³o powiedziane - mo¿e to byæ dzier¿awa wiêc dzier¿awca decyduje i pobiera op³aty.
W kwestii postawy typu wyci±gam tylko czasami rybê to chwa³a Ci za to ale znam sporo przypadków "rze¼nickich" zachowañ w tym temacie, a ju¿ szczytem jest zabicie i pozostawienie ryby, to najbardziej irytuje wêdkarzy.
Kwestia kusz jest trochê uregulowana bo chyba na gumowe trzeba mieæ pozwolenie z tego co wiem.
Natomiast Ci co maj± dzia³ki nad jeziorem nie koniecznie s±/musz± byæ wspó³w³a¶cicielami akwenu i nie wolno im zabudowaæ np. p³otami do linii brzegu.
Je¶li akwen nie jest prywatny to linia brzegowa musi byæ dostêpna.
Spotka³em siê z praktyk±, ¿e gdy akwen jest prywatny lub dzier¿awiony przez prywatne firmy to na drogach dojazdowych s± postawione tablice informacyjne z kontaktem do zarz±dcy. Czêsto jest te¿ regulamin akwenu. Czêsto korzystamy z prywatnego akwenu pod warunkiem, ¿e nikt nie wchodzi z kusz±. Na kuszê trzeba siê dogadaæ z w³a¶cicielem i mu zap³aciæ. Jak pierwszy raz przyjechali¶my nad liniê brzegow± to nie zd±¿yli¶my wy³±czyæ silników, a ju¿ stró¿ przybieg³ wypytaæ co, kto itd.
Ja generalnie jestem przeciw bo by³o kilka miejsc gdzie siedzia³ ³adny szczupak i odk±d rozwinê³o siê ³owiectwo ryby poznika³y.

Artur1234 - 23-03-2011, 09:33

dobra zobaczê z tym widelcem :bee;

NA KUSZÊ GUMOW¡ NIE TRZEBA MIEÆ POZWOLENIA na pneumatyczn± zreszt± te¿.

co do znikania ryb a ja znam jezioro Leleskie i wiele innych, w którym ryb ró¿nych du¿ych i ma³ych by³o jak w akwarium az przyszed³ kole¶ co sobie to jezioro wykupi³ i wszystko wy³apa³ i co tu nie ma jednolitego wzoru.

Zastanawia mnie tylko fakt dlaczego ka¿dy mo¿e wêdkowaæ i polowaæ zgodnie z ustalonymi zasadami a ju¿ ³apanie na kusze rodzi tyle emocji zastanawiaj±ce. Mo¿e dlatego ¿e poprostu ryb jest za ma³o bo siê za ma³o zarybia + bieda i k³usownictwo eh mo¿e kiedy¶ bêdzie lepiej.
pzd
Art

kesser - 23-03-2011, 10:10

Artur1234 napisa³/a:
dobra zobaczê z tym widelcem :bee;

NA KUSZÊ GUMOW¡ NIE TRZEBA MIEÆ POZWOLENIA na pneumatyczn± zreszt± te¿.

Faktycznie zwracam honor poczyta³em tutaj du¿o o przepisach i kwestiach które tu poruszamy.

Cytat:
co do znikania ryb a ja znam jezioro Leleskie i wiele innych, w którym ryb ró¿nych du¿ych i ma³ych by³o jak w akwarium az przyszed³ kole¶ co sobie to jezioro wykupi³ i wszystko wy³apa³ i co tu nie ma jednolitego wzoru. t

To fakt, ¿e czêsto jeziora przechodz± w prywatne rêce i jest dramat te¿ znam takie przypadki, ¿e po okresie dzier¿awy nic w jeziorze nie zosta³o.

Cytat:
Zastanawia mnie tylko fakt dlaczego ka¿dy mo¿e wêdkowaæ i polowaæ zgodnie z ustalonymi zasadami a ju¿ ³apanie na kusze rodzi tyle emocji zastanawiaj±ce. Mo¿e dlatego ¿e poprostu ryb jest za ma³o bo siê za ma³o zarybia + bieda i k³usownictwo eh mo¿e kiedy¶ bêdzie lepiej.
pzd
Art

Mo¿e dlatego, ¿e ³atwiej podej¶æ rybê :-)

rafixpol2 - 23-03-2011, 10:22

waterman napisa³/a:
Artur1234 napisa³/a:
Co do zarzucania sieci na biednych kursantów to tego bym siê nie obawia³
Oj przyjacielu, bywa³o i tak.
Ale mam dla Ciebie propozycjê.......
1. zmieñ jezioro na bardziej przyjazne nurkom, a jest takich wiele.
2. zamieñ kuszê na widelec, ryby bêd± mia³y wiêksze szanse
I jeszcze jedno nad jeziorem Bia³ym nie ma bazy Fin Dive.

Jarku. Pierwsze dwa jak najbardziej s³uszne. Natomiast Baza Fun Dive S³awka Tutaka jest. W zesz³ym roku ju¿ postawili kilka domków holenderskich jako czê¶æ mieszkaln± i nawet chyba sprê¿arka by³a. W tym roku maj± otworzyæ od majówki. Niestety nie wiem czy baza bêdzie czynna weekendowo czy przez ca³y tydzieñ. Ale najpro¶ciej zapytaæ bezpo¶redniego zainteresowanego:
http://www.fundive.pl/kontakt.php

¯eby nie by³o ¿e reklama, jestem zupe³nie niezwi±zany z klubem Fun Dive. Ale siê oczywi¶cie znamy.

Artur1234 - 23-03-2011, 10:36
Temat postu: Czy ³atwiej podej¶æ
Hym czy ³atwiej podej¶æ rybê no nie wiem czasami tak czasami nie tu nie ma jednego wzoru. Ale zastanów siê z 2 strony jak na akwenie jest 30 zdesperowanych wêtkarzy ³api±cych np. szczupaka i spedzaj±cych ca³y dzieñ na brzegu ³odzi pontonie itd, a znajdzie siê jednen ³owca podwodny, który zreszt± wytrzyma w wodzie w miare ciep³ej ze 3 h zanim poprostu zamarznie lub zdechnie kondycyjnie to jak my¶lisz kto wygra - s± organizowane zawody wêtkarze kontra ³owcy i naprawdê przewa¿nie wêdkarze wygrywaj± nawet jak jest powiedzmy 1:1 a tu mówimy mo¿e 1000 : 1

to trochê tak jakby do jeziora wylewali tony odpadów a kto¶ bysiê obruszy³ jak jedna osoba nasika.

Mozna oczywi¶cie siê nie zgodziæ.

z innej beczni super ¿e s± 2 bazy nad bia³y to bêdzie konkurencja no chyba ¿e tap pierwsza co¶ wymy¶li na t± 2 :ping:
pzd.
Art

waterman - 23-03-2011, 13:14

Rafa³ek, a czy ja powiedzia³em , ¿e nie ma tam Tutaków? powiedzia³em, ¿e nie ma FIN DIVE
Artur1234 - 23-03-2011, 13:27
Temat postu: Epilog
Dosta³em taka wiadomo¶æ poni¿ej - chyba jako koñcow±. Wiem moja sugestia o s±dzie jest z³o¶liwa ale ciekawy jestem co zrobiliby w³a¶ciciele terenu na którym sa pola namiotowe przyleg³e do jeziora gdyby nazwijmy to Ci tak broni±cy prawa w³asciciele jeziora wyst±pili na drogê s±dow± o odszkodowanie - no dobra iwem pewno ilo¶æ aktów przemocy wzros³aby nieproównywalnie.

A nurków no có¿ ³atwo siê przypier.... do kogo¶ nurkuj±cego sobie np. z butlê jak siê wie ¿e jest ma³a szansa dostania po przyslowiowym ryju bo nurki przecie¿ kólturalne som nie :ping:

pzd
Art

Dnia 23 marca 2011

Nie bêdê siê tu rozpisywa³ ale chcia³bym tylko nawi±zaæ
do tej informacji od Pana w sprawie pobierania op³at za
wej¶cie do wody. ¦miem stwierdziæ, ¿e Ci ludzie , którzy
pobieraj± op³aty napewno nie s± udzia³owcami we w³a¶no¶ci
jeziora. Korzystaj± finanosowo z cudzej wiêc a wiêc
bezprawnie. St±d moja informacja do Pana o korzystaniou z
akwenów "przydzielonych" do Crazy Shark i Fun Dive.
Pozdrawiam

Witam

Je¿eli jest tak to proponujê wyst±piæ na drogê sadow± o zado¶æ
uczynienie, s±dzê ¿e nie by³oby z tym problemu w takim przypadku.

Ze swojej strony bêdê korzysta³ z miejsc wydzielonych

pozdrawiam serdecznie

Art

Grotto8 - 23-03-2011, 13:33

Nie bêdê cytowa³ poszczególnych wypowiedzi, wiêc odniosê siê do ca³o¶ci:
Jezioro Bia³e, w którym nurkowa³y setki z nas, znik³o na zawsze. Sam uczy³em siê tam nurkowaæ i spêdza³em mnóstwo fantastycznego czasu pod wod±.
Teraz jezioro nie nadaje siê do nurkowania, a je¶li tak, to na pewno nie bêdzie to tak przyjemne jak kiedy¶. W³a¶ciciele gospodarstw tocz± wojny o 5 z³. Baza nurkowa (z obfajdanym kiblem) ¿±da 25 z³ za wjazd na teren.
A widoczno¶æ ? Rêce opadaj±. Kiedy¶ za dzieciaka wchodzi³em na k±pielisko gdzie by³ kocio³ i t³ok... i 10 m dalej woda mia³a 6-8 m widoczno¶ci. Dzisiaj 2 m to rarytas.Widoczno¶æ zadowalaj±ca pojawia sie tylko pod lodem i czasami w sezonie. (Ostatnimi czasy drugi raz w ¿yciu by³em w popularnej bazie nad bia³ym i nurkowa³em pod lodem. Tylko dziêki mojemu fantastycznemu super hiper extra power Azonowi nie wypali³em czaszk± w czerwono bia³y baner rozwieszony na jakiej¶ platformopodobnej konstrukcji, któr± zobaczy³em tu¿ przed mask±.
My¶lê, ¿e za taki stan rzeczy winê ponosz± "gospodarstwa" domowe, których przez ostatnie 10 lat powsta³o wokó³ jeziora ca³e seki, systematycznie i konsekwentnie zamieniaj±c te jezioro w ¶ciek. Równie¿ warunki pogodowe ostatnich kilku lat (powodzie i d³ugotrwa³e opady) s± tutaj gwo¼dziem do trumny.
Oskar¿anie nurków (nawet tych z kusz±, robi±cych to nielegalnie) o spowodowanie zmniejszenia ilo¶ci ryb w akwenie je¼. Bia³ego, to totalne nieporozumienie i brak wyobra¼ni.
Nurkujê tam od lat i spotka³em siê ze zjawiskiem mo¿e ze dwa razy (w tym tylko raz skoñczy³o siê to zabiciem i zjedzeniem ryby).
Natomiast k³usownictwo jest tam obrzydliw± plag±. Miejscowi tam k³usuj±, zabijaj± ryby pr±dem i sieciami i kropka.
Jestem pewien, ¿e autor odpowiedzi przytaczanych w pierwszym po¶cie (ten który tak grzecznie informuje o odmowie udzielenia zgody na polowanie z kusz± i uprzejmie informuje o miejscach z których mo¿na nurkowaæ po uiszczeniu odpowiedniej op³aty. Ten sam, który wzywa³ policjê, kilkakrotnie, zg³aszaj±c podejrzenie przestêpstwa polegaj±cego na k³usowaniu z kusz± pod wod±. Ten sam, który obserwowa³, jak policja przyje¿d¿a, czeka na nurków wychodz±cych z wody, jak kontroluje ich sprzêt i pojazdy, spisujê i po przeproszeniu za niepokojenie odje¿d¿a zniesmaczona obowi±zkiem sprawdzania takich zg³oszeñ) doskonale o tym wie. Jestem pewien, ¿e wszystkich ich zna i jestem pewien ¿e nie raz tak z³owiona rybka bardzo mu smakowa³a. Jak to czyta³em, to mnie mdli³o, jak mo¿na byæ tak ob³udnym.
OK. Unios³em siê. Do tematu:
Jest nad tym jeziorem kilka k±pielisk (2) pobieraj±cych legalnie op³aty i wystawiaj±cych na to dowody wp³aty (ta uwaga, to odno¶nie przygody jackaplacka, który prosz±c o potwierdzenie uiszczenia op³aty dosta³ ... ulotkê). Ludzie p³ac±cy za wstêp mog± korzystaæ z k±pieliska niestrze¿onego, czy robi± to w majtkach, czy w piance z butl± na grzbiecie.
O ile siê orientujê, to nie ma w polskim prawie zakazu nurkowania tam gdzie mo¿na siê k±paæ i odwrotnie (nie mówiê o basenach i k±pieliskach z regulaminem, gdzie odpowiedzialno¶æ za bezpieczeñstwo ponosi ratownik).
Do sedna: Dzieñ w którym nie bêdê móg³ sam wybraæ miejsca gdzie zanurkujê na tym jeziorze, bêdzie dla mnie bardzo przykry... ale nie bêdzie to tragedia. Jest w okolicy jeszcze kilka jezior, gdzie nikt mnie nie bêdzie zmusza³ do odp³atnego korzystania z dobrodziejstw PADI. Swoj± drog±... pewnie nied³ugo.
Pozdrawiam i ¿yczê udanych nurkowañ nad je¼. Bia³ym
GT

P.S.
A tak w ogóle to uwa¿am, ¿e uprawianie ³owiectwa podwodnego z akwalungiem, to tandeta. Prawdziwym sportowym wyzwaniem jest robienie tego zgodnie ze sztuk±, czyli na bezdechu.

Mi³y Maciej - 23-03-2011, 13:52

Hej Grotto ja to my¶la³em, ¿e to ta baba poje...na zawsze milicje wzywa a ty piszesz ¿e to jaki¶ on - móg³by¶ co¶ bli¿ej napisaæ ?
A co do wizury to faktycznie jezioro siê "koñczy" ... szkoda bo z przyjació³mi z P³ocka mieli¶my przynajmniej pretekst ¿eby przy niedzieli sandacza opêdzlowaæ w Lucieniance.

Artur1234 - 23-03-2011, 15:10
Temat postu: Bardzo dziêkujê za g³os rozs±dku
Grotto8 bardzo dziêkujê Ci za ten g³os rozs±dku bo w pe³ni podzielam Twoje zdanie. Ja pierwszy raz bad jeziorem Bia³ym by³em prawie 20 lat temu i by³o ono dzikie teraz jest "oblepione" lud¼mi i domkami - no có¿ takie czasy ale ¶cigaæ nurków za samo nurkowanie to jest poprostu chore
pzd.
Art

Nuroslaw - 23-03-2011, 19:50

Grotto8 napisa³/a:

A tak w ogóle to uwa¿am, ¿e uprawianie ³owiectwa podwodnego z akwalungiem, to tandeta. Prawdziwym sportowym wyzwaniem jest robienie tego zgodnie ze sztuk±, czyli na bezdechu.

w ¶wietle przepisów polowanie z akwalungiem jest karalne. Jedyna dozwolona prawnie forma polowania z kusz± - wy³±cznie na bezdechu.

waterman - 23-03-2011, 20:10

My¶le, ¿e jeziorko siê wcale siê nie koñczy. My¶lê, ¿e nurkowaæ siê bedzie tam jeszcze wiele lat. S± ludzie, którzy w to wierz±, patrz Fun Dive. My¶le tez, ¿e nie ma co panikowaæ. Jest wiele jeziorek do oko³a, gdzie mozna nurkowaæ w podobnych warunkach jak nad Bia³ym. Zapraszam nad Pi³akno. je¶li bedziesz mia³ dokumenty uprawiaj±ce do polowania z kusz± i wykupisz pozwolenie na po³ów. To nikt nie bedzie przeszkadza³.
Artur1234 - 23-03-2011, 20:25
Temat postu: A propo Pi³akna
Z kim gadaæ o wykupienie pozwolenia na pi³akno?

pzd

Art

[ Dodano: 24-03-2011, 15:22 ]
Dzwoni³em do zarz±dcy jeziora Pi³akno tj. Gospodarstwa Rybackiego w Mr±gowie i w pkt. 5 maja zakaz po³owu kusz± jak zwykle chore i czy to nie jest po¶rednie popieranie k³usownictwa cz³owiek chce zap³aciæ ³apaæ zgodnie z prawem a nie mo¿e eh dziki kraj.
pzd
Art

karas81 - 26-03-2011, 17:00

Grotto8 chyba najlepiej napisa³ co siê dzieje nad j.Bia³ym i nie trzeba nic wiêcej dodawaæ.
Niestety warunki pod wod± coraz gorsze. Widoczno¶æ - najczê¶ciej fatalna, zim± trochê lepiej ale bez sza³u. Ryb coraz mniej a samo jezioro ¶mierdzi jak "szambo".
Ogólnie szkoda czasu i pieniêdzy aby tam je¼dziæ.
Ze znajomymi szukamy alternatywy dla tego akwenu choæ w okolicy jest z tym kiepsko bo wiêkszo¶æ ma 3 klasê czysto¶ci i jest p³ytka ale mo¿e co¶ siê uda znale¼æ:)

arfi - 27-03-2011, 21:13

Szanowni Koledzy,
Czytam te posty i nie wiem, czy czê¶æ z Was siê zgrywa, czy naprawdê nie wie o co chodzi nad Bia³ym.
Ale zanim o tym, to powiem jak wygl±da jezioro.
Nurkujê w nim od 10 lat i z roku na rok wygl±da coraz gorzej. Oczywi¶cie zarówno Grotto jak i Waterman maj± racjê. Grotto ma racjê, ¿e obecnie jest tam syf, a Waterman ma racjê, ¿e znajdzie siê zawsze kto¶, kto bêdzie chcia³ w tym syfie nurkowaæ. I tyle.
Je¶li za¶ chodzi o sedno sprawy, czyli o ilo¶æ baz nad Bia³ym i o to czy konkurencja jest potrzebna czy nie, to tu jest sprawa bardziej skomplikowana.
Baz nad Bia³ym by³o jeszcze 2 lata temu klika, rok temu dwie, a dzisiaj jest tylko jedna. Jedna i najdro¿sza w Polsce. Crezy Shark.
Rok temu by³a jeszcze baza - Vikinga, ale dziwnym trafem gdy pojawi³ siê obok niej Fun Dive, zarz±dca jeziora wypowiedzia³ Vikingowi umowê, oskar¿aj±c ich o szeroko tu omawiane k³usownictwo. Bo ¿eby by³o jasne, dla mnie strzelanie do ryb w miejscu gdzie one stoj± i "ogl±daj±" nurków, to k³usownictwo. A wielbicieli tego procederu wysy³am nad morze, niech tam siê zmierz± z przyrod±.
Tak wiêc dzisiaj Fun Dive czeka na miejsce po Vikingu, a Viking na swojej dzia³ce zrobi³ sobie biwak i zamierza tam grillowaæ do koñca ¶wiata i o jeden dzieñ d³u¿ej :humor: .
Nie oczekujcie tylko, ¿e nad Bia³ym bêdzie konkurencja, bo zarówno na jednym jak i drugim brzegu bêdziecie buliæ po 25 zeta za nura w czarninie i t³oku.
I taka jest prawda o Bia³ym. Warszawka rz±dzi!
A sprawa prywatno¶ci, no có¿. Pewnie siê prêdzej czy pó¼niej wyja¶ni :pa:

hubert68 - 27-03-2011, 22:54

Zawsze powtarzam, ¿e to idealne jezioro dla kursu specjalistycznego SDI. Jednej specjalizacji "NIGHT/LIMITED VISIBILITY DIVER". Nurkowa³em tam szereg razy i warunki (te pod wod±) zawsze by³y do bani.
zibomax1970 - 27-03-2011, 23:59
Temat postu: cze
pozdrawimailbox:///C|/Users/zibo/AppData/Roaming/Thunderbird/Profiles/j4et5xo7.default/Mail/pop3.poczta.onet.pl/Inbox?number=389955055&part=1.3&type=image/jpeg&filename=DSC04405.jpgam
Fish - 28-03-2011, 10:55

arfi napisa³/a:
Jedna i najdro¿sza w Polsce.

Sk±d masz takie ciekawe informacje? Mam jakie¶ dziwne wra¿enie, ¿e na Zakrzówku i Koparkach jest te¿ cena 25 z³.

gringo - 28-03-2011, 12:01

arfi napisa³/a:

No nie - wejdz na strone Active Divers i zobacz ile tam kosztuje jeden nurek w weekend - to zobaczysz jaka baza jest najdrozsza - zwlaszcza jezeli wchodzisz z wlasnym sprzetem!!!
Nie lubie bazy CS ani Bialego, ale sa duzo drozsze bazy - ale nie zawsze cena decyduje o tym gdzie sie nurkuje!

arfi - 28-03-2011, 12:45

Sorki, macie racjê. Nie wiedzia³em, ¿e Zakrzówek zdro¿a³ (zreszt± w tym roku).
Je¶li chodzi o Active Divers to nie rozumiem tego cennika i nie wierzê, ¿e je¶li dobrze go rozumieæ, to kto¶ nurkuje za 60z³.
Ale ju¿ abstrahuj±c od ceny, to kto siê o¶mieli porównaæ warunki na Zakrzówku do Bia³ego, zarówno te pod wod±, jak i nad?

Yavox - 28-03-2011, 12:55

gringo napisa³/a:
arfi napisa³/a:

No nie - wejdz na strone Active Divers i zobacz ile tam kosztuje jeden nurek w weekend - to zobaczysz jaka baza jest najdrozsza - zwlaszcza jezeli wchodzisz z wlasnym sprzetem!!!

Fakt, nie jest tanio (dla Ciebie jako nurka P2 w weekend zdaje siê 60z³ a 40 w ci±gu tygodnia), ale wynika to:

a. Z popytu - z tego, co pamiêtam Active Divers jest na 3 miejscu na li¶cie klubów CMAS w zesz³ym roku pod wzglêdem liczby wyszkolonych p³etwonurków - by³a taka lista na forum Kraba chyba, z tego spotkania instruktorów w Kuklówkach czy jako¶ tak

b. Z filozofii Strugalskiego prowadzenia bazy - przeklejê Ci stosowny akapit z Nurkomanii:

W "prastarym" CMASie funkcjonowa³a w ogóle metoda pobierania
rocznych sk³adek klubowych (osoby p³ac±ce takie sk³adki by³y zwolnione z
wszelkich innych op³at), lecz system ten nie sprawdzi³ siê. Zbyt wiele by³o
konfliktów pomiêdzy tymi, którzy nurkowali lub szkolili siê du¿o i tymi co
ma³o, a przecie¿ wszyscy p³acili jednakowe sk³adki. Dlatego, na prze³omie
lat 80-tych i 90-tych, zaczêli¶my powoli odchodziæ od tego systemu na rzecz
uzale¿nienia wysoko¶ci op³at od intensywno¶ci korzystania z bazy. Tak
powsta³a op³ata za poszczególny kurs czy nurkowanie. Podkre¶liæ jednak
nale¿y, ¿e NIGDY nie by³a to op³ata za nabicie butli czy wynajem sprzêtu! Te
rzeczy bowiem zawsze by³y dla wszystkich korzystaj±cych z bazy za darmo.
¯±danie osobnej op³aty za np. wypo¿yczenie jacketu jest absurdalne
podobnie jak absurdalne by³oby analogiczne ¿±danie skierowane do
mieszkaj±cych wspólnie domowników, ¿eby p³acili sobie nawzajem za wziêcie
np. widelca z szuflady! Skoro¶ wlaz³ do bazy to widocznie jeste¶ jednym z
nas. Potrzebny ci skafander? To go bierz! Tam jest magazyn skafandrów.
Potrzebny automat czy jacket? We¼ sobie z pó³ki co zechcesz, aby¶ tylko po
nurkowaniu od³o¿y³ z powrotem na miejsce. Potrzebne ci powietrze czy
nitroks? £adowacz ci nabije. NIC za to nie p³acisz, zap³aci³e¶ bowiem,
brzydko mówi±c "za wjazd" do bazy. Op³ata za kurs czy zrycza³towana op³ata
za nurkowanie jest w³a¶nie taka form± "zap³acenia za wjazd". Ten, kto j±
wniós³ mo¿e ju¿ bez przeszkód korzystaæ ze wszystkiego co baza oferuje. Mo¿e
braæ sprzêt, szkoliæ siê, s³uchaæ wyk³adów, mo¿e liczyæ na proste naprawy
w³asnego sprzêtu np. czyszczenie zaolejonej butli itp., korzystaæ z porady
starszych kolegów, wliczonych w t± op³atê ubezpieczeñ, korzystaæ z
bezpiecznego od sieci akwenu, ¶rodków p³ywaj±cych, w razie (nie daj Bo¿e)
wypadku równie¿ z tlenu, opieki lekarskiej a tak¿e liczyæ na fachowo
przeprowadzon± akcjê ratunkow± oraz na szefa szkolenia, który osobi¶cie i
imiennie odpowiada za bezpieczeñstwo wszystkich nurkowañ. Mo¿e wreszcie,
je¶li tego chce, usi±¶æ z nami przy ognisku i za¶piewaæ szantê czy obejrzeæ
zdjêcia z Egiptu.

gringo napisa³/a:
Nie lubie bazy CS ani Bialego, ale sa duzo drozsze bazy - ale nie zawsze cena decyduje o tym gdzie sie nurkuje!

Jak wy¿ej. W³a¶nie dlatego mam zamiar trzeci rok z rzêdu pojechaæ do Active Divers do Sorkwit na tydzieñ wakacji :) Z tego te¿ powodu poczu³em siê w obowi±zku, ¿eby to i owo powy¿ej wkleiæ - bo z moich do¶wiadczeñ wynika, ¿e faktycznie baza dzia³a mniej wiêcej tak, jak jest powy¿ej napisane. ¯eby nie by³o - z wyj±tkiem swojego pierwszego plastiku nie mam z ww. baz± ¿adnych powi±zañ. Nie jestem te¿ Strugalskim - TomS mo¿e potwierdziæ, bo widzia³ mnie wczoraj wieczorem na w³asne oczy :) Nie róbcie te¿ proszê z tego w±tku wojny z filozofi± Strugalskiego - nie taka by³a intencja mojego posta. Pojawi³a siê kwestia klubu AD, wiêc zareagowa³em.

Pozdro
Adam

gringo - 28-03-2011, 12:56

arfi napisa³/a:
to kto¶ nurkuje za 60z³.

W weekend za 90 z³ za nurka - ale sa tacy co u nich nurkuja - sam zanuzylem sie tam kilka razy
w Aquariusie tez jest drozej niz w CS, czy na Koparkach, ale uwielbiam u nich nurkowac i moim zdaniem jakosc do ceny jest odpowiednia - a wedlug mnie w CS nie jest - i nie mowie tu o tym co jest pod woda, ale glownie o samej bazie - organizacji, zaplecze techniczne itp.

Yavox - 28-03-2011, 14:52

gringo napisa³/a:

W weekend za 90 z³ za nurka - ale sa tacy co u nich nurkuja - sam zanuzylem sie tam kilka razy
w Aquariusie tez jest drozej niz w CS, czy na Koparkach, ale uwielbiam u nich nurkowac i moim zdaniem jakosc do ceny jest odpowiednia

To super, jak bêdê nad Lampackim to skoczê sobie tak¿e do Aquariusa nad Pi³akno. Do CS te¿ skoczê, ¿eby siê przekonaæ, co jest nie tak z organizacj± i zapleczem. Oczywi¶cie nie ma to nic wspólnego z pierwotnym tematem w±tku, czyli ³owieniem ryb z kusz± :)

gringo - 28-03-2011, 14:59

Yavox,
Zawsze mozna zorganizowac wspolny wyjazd bedzie taniej (koszty podrozy) :)

Artur1234 - 28-03-2011, 15:07
Temat postu: Dziêki Yavox
za cenna uwagê :bee;
no skoro ju¿ przyw³aszczono sobie "mój atek" to od siebie dodam chocia¿ to nie ma nic wspólnego z ³owiectwem podwodny, ¿e niezale¿nie od supera¶nych baz i ich zabezpieczenia technicznego omijam je szerokim ko³em i nurkujê sobie sam za free.

Temat o ³owiectwie sie wyczerpa³ ale mo¿ecie sobie Panowie dalej pogadywaæ bardzo proszê :humor:

pzd
Art

TomS - 28-03-2011, 15:26

Yavox napisa³/a:
TomS mo¿e potwierdziæ, bo widzia³ mnie wczoraj wieczorem na w³asne oczy
Nawet nie jeste¶ ciut podobny, operacja plastyczna nie da³a by rady ;)
Yavox - 28-03-2011, 15:40

gringo napisa³/a:

Zawsze mozna zorganizowac wspolny wyjazd bedzie taniej (koszty podrozy) :)

Jasne. 11-17.07 jestem nad Lampackim (robiê P2), potem pozostajê do dyspozycji :)

TomS napisa³/a:

Nawet nie jeste¶ ciut podobny, operacja plastyczna nie da³a by rady

Nawet bym nie próbowa³ operacji - z wagi i postury te¿ jestem jakie¶ 1/2 Strugalskiego :)

[ Dodano: 28-03-2011, 15:41 ]
Edit: i ¿eby nie koñczyæ tak bez sensu off-topic, to a propos ³owiectwa - z kusz± nie polujê.

waterman - 28-03-2011, 15:48

Yavox napisa³/a:
skoczê sobie tak¿e do Aquariusa nad Pi³akno
zpraszam równie¿ do naszej bazy nad Pi³aknem. Ca³a op³ata to 10 zeta za wjazd do o¶rodka
gringo - 28-03-2011, 17:48

waterman,
U was tez bylem i tez jest fajnie - choc dla mnie za plytko - wchodzac pod ta gore po nurze mozna sie DCSa nabawic :) , no i jedzenie jest smaczniejsze.