| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
CMAS/PADI/SSI/... - Czy NORMOXIC TRIMIX DIVER to stopien nurkowy czy ?
andrzej z - 15-04-2011, 11:37 Temat postu: Czy NORMOXIC TRIMIX DIVER to stopien nurkowy czy ? Czy NORMOXIC TRIMIX DIVER to stopien nurkowy czy wyszkolenie dodatkowe ?
Jak w temacie czekam na wasze opinnie
styx - 15-04-2011, 11:56
Zwykle to pierwsze.
~S
Miły Maciej - 15-04-2011, 12:09
Dla mnie to w ogóle liczy sie tylko kilka kursow : OWD, szkolenie nurkowania dekompresyjnego z przyspieszeniem deko (AdvEAN, ER lub inne na podobnym poziomie), szkolenie nurkowania na trymixie w wersji tech (też obojętne jak zwał w poszczególnych federacjach) a z innej beczki to divemaster, instruktor.
O kursach na rebritherach ani jaskiniowych celowo nie piszę bo się na tym nie znam.
andrzej z - 15-04-2011, 14:02
Moje pytanie zrodzilo sie w zwiazku z wykupieniem ubezpieczenia i pytaniami pomocniczymi zadawanymi przy tej okazji . Osoba wypelniajaca polise nurek P4 napisała "NORMOXIC TRIMIX DIVER - to wyszkolenie dodatkowe." Nie wiem czy dla ubezpieczyciela ma to znaczenie licencja uprawnia do nurkowania a czy to SS czy nitrox to chyba nie ma wiekszego znaczenia bo licencje w stylu OWD lub P1 która jest wlaściwą zazwyczaj ma sie wcześniej
styx - 15-04-2011, 14:19
| andrzej z napisał/a: | Moje pytanie zrodzilo sie w zwiazku z wykupieniem ubezpieczenia i pytaniami pomocniczymi zadawanymi przy tej okazji . Osoba wypelniajaca polise nurek P4 napisała "NORMOXIC TRIMIX DIVER - to wyszkolenie dodatkowe." Nie wiem czy dla ubezpieczyciela ma to znaczenie licencja uprawnia do nurkowania a czy to SS czy nitrox to chyba nie ma wiekszego znaczenia bo licencje w stylu OWD lub P1 która jest wlaściwą zazwyczaj ma sie wcześniej |
Ma to wtedy znaczenie wobec uprawnień jakie dany certfikat daje.
W tym wypadku uprawnienia są do X głębokości oraz do nurkowania na mieszankach zawierających hel (ewentualnie mogą być zastrzeżenia do ciśnień parcjalnych tlenu/azotu/helu między X a Y.
W tym świetle NTMX to chyba "stopień" bo zmienia uprawnienia głębokościowe.
Pozdrawiam,
Sebastian
martin - 15-04-2011, 15:01
| styx napisał/a: | | Ma to wtedy znaczenie wobec uprawnień jakie dany certfikat daje. |
Serio? Idac tym tokiem rozumowania, VDST'owski P1 jest najwyzszym z mozliwych stopni - nie limituje ani mieszanki ani maksymalnej glebokosci.....
styx - 15-04-2011, 15:36
| martin napisał/a: | | styx napisał/a: | | Ma to wtedy znaczenie wobec uprawnień jakie dany certfikat daje. |
Serio? Idac tym tokiem rozumowania, VDST'owski P1 jest najwyzszym z mozliwych stopni - nie limituje ani mieszanki ani maksymalnej glebokosci..... |
W sumie ubezpieczalnie co najwyżej sprawdzą jeden warunek co do uprawnień - czy nie zostały przekroczone przez ubezpieczonego. Jak ten VDST jest taki uniwersalny to trzeba go sobie chyba wyrobić
~S
Konrad Dubiel - 15-04-2011, 15:44
| styx napisał/a: | | W sumie ubezpieczalnie co najwyżej sprawdzą jeden warunek co do uprawnień |
A z czego wynika prawo ubezpieczalni do kontroli uprawnień?
martin - 15-04-2011, 15:56
| Konrad Dubiel napisał/a: | | A z czego wynika prawo ubezpieczalni do kontroli uprawnień? |
Dyskusja jest mocno teoretyczna i prowadzona przez osoby, ktore warunki ubezpieczenia czytaly dosc dawno temu : nie spotkalem sie jeszcze zeby ubezpieczalnia w jakikolwiek sposob kontrolowala uprawnienia nurka. Spotkalem sie jednak z zapytaniami czy nurek nurkuje n.p. pod lodem, na wrakach, w nocy. Co ciekawsze odnosi sie to jednak do momentu zawarcia umowy (i jesli nie zostanie wykluczone na przyszlosc) to przestaje byc wazne po podpisaniu polisy. Ostatecznie: to co jest objete ubezpieczeniem jest opisane w polisie. Nikt z zdrowym rozsadkiem nie odwola sie w swoich zobowiazaniach na dokument ktorego nie ma pod kontrola.
styx - 15-04-2011, 17:01
Przykładowo DAN w ogóle nie ma roszczeń do uprawnień nurkującego.
Tutaj pytanie do autora pytania o jakie ubezpieczenie dokładnie chodzi, wtedy może można będzie mniej teoretycznie podywagować.
~S
grzegorz - 15-04-2011, 17:05
na początku polisy zwykle jest wyjasnione co ubezpieczyciel ma na myśli typu: licencja-co nią jest, stopień nurkowy-co nim jest, nurek-kto nim jest itp.trzeba czytać i ewentualnie pytać mądrzejszych, każdą polisę z osobna.Ubezpieczalnie nie sprawdzają stopni nurkowych przy kasowaniu składki, ale wnikliwie dochodzą nieprawidłowości przy okazji dochodzenia roszczeń przez ubezpieczonego.
Moann - 15-04-2011, 17:36
| grzegorz napisał/a: | | Ubezpieczalnie nie sprawdzają stopni nurkowych przy kasowaniu składki, ale wnikliwie dochodzą nieprawidłowości przy okazji dochodzenia roszczeń przez ubezpieczonego. |
Zgadza sie - w przypadku dwóch wypadków nurkowych, których byłam świadkiem i które zakończyły się leczeniem hiperbarycznym, finansowanym z ubezpieczenia DAN-owskiego sprawdzono czy do wypadku doszło w czasie nurkowania w ramach limitów posiadanego stopnia czy nie.
martin - 15-04-2011, 17:54
| Moann napisał/a: | | sprawdzono czy do wypadku doszło w czasie nurkowania w ramach limitów posiadanego stopnia czy nie. |
Kto sprawdzal?
Czytalas polise DAN przed podpisaniem? Pokazesz mi to miejsce w konkretnej polisie?
W mi znanej wersji nie ma slowa, ze nurek musi posiadac jakiekolwiek uprawnienia:
kliken, sa tylko rozgraniczenia miedzy nurkowaniem rekreacyjnym i technicznym (przy czym rekreacyjne obejmuje tez nitrox) i rozne pulapy dopuszczalnych cisnien parcjalnym oraz wykluczenie odpowiedzialnosci w przypadku gdy istnialy medyczne kontraindykacje do nurkowania.
grzegorz - 15-04-2011, 18:15
jeśli chodzi o DAN to podajcie proszę stronę gdzie jest możliwość zaznajomienia się z "ogólnymi warunkami ubezpieczenia"" w języku polskim.Przepisy chyba tego wymagają, a ja nie znam takiej strony www gdzie to jest możliwe.Pewnie dlatego, że DAN nie jest zarejestrowany w Polsce jako firma ubezpieczeniowa? Strona KOMHU jako przedstawiciela DANU w RP przekierowuje na DAN EUROPE i oczywiście nie ma tam j. polskiego.Słownictwo ubezpieczeniowo-prawnicze jest tak skomplikowane i zawoalowane, ze nie można polegać na dobrej woli ubezpieczającego, a tym bardziej na swojej wyimaginowanej "perfect" lingwistyce.
Adamsky1977 - 15-04-2011, 19:20
DAN depth limits http://www.daneurope.org/web/guest/depth-limits
Syrenka_013 - 15-04-2011, 21:18
wszystko co podwyzsza Twoje umiejetnosci i uprawnienia jest STOPNIEM NURKOWYM
andrzej z - 16-04-2011, 06:01
Ubezpieczyciel to ERGO Hestia Podejrzewam, iż dywagacje czy NT to stopień czy nie to tylko wymysł agentki spisującej umowę. W poniedziałek spróbuję skontaktować się bezpośrednio z ubezpieczycielem i dowiedzieć się więcej, jakie dane są potrzebne i przede wszystkim, jakie są warunki umowy, bo niestety nie dostałem ich do przeczytania przed zawarciem umowy, choć na polisie jest oświadczenie, iż z takowymi się zapoznałem
Moann - 16-04-2011, 15:01
| martin napisał/a: | | Moann napisał/a: | | sprawdzono czy do wypadku doszło w czasie nurkowania w ramach limitów posiadanego stopnia czy nie. |
Kto sprawdzal?
Czytalas polise DAN przed podpisaniem? Pokazesz mi to miejsce w konkretnej polisie?
W mi znanej wersji nie ma slowa, ze nurek musi posiadac jakiekolwiek uprawnienia:
kliken, sa tylko rozgraniczenia miedzy nurkowaniem rekreacyjnym i technicznym (przy czym rekreacyjne obejmuje tez nitrox) i rozne pulapy dopuszczalnych cisnien parcjalnym oraz wykluczenie odpowiedzialnosci w przypadku gdy istnialy medyczne kontraindykacje do nurkowania. |
Rzecz miala miejsce w Egipcie. Osoba znacznie przekroczyła limity głebokości wynikające z posiadanego stopnia (o 100%). Dostała DCS co skonczylo sie pobytem w komorze - tam ze wzgledu na koniecznosc odbycia leczenia hiperbarycznego musiala podac prawdziwy profil nurkowania. Wowczas uslyszala, ze moze byc problem z finansowaniem leczenia przez DAN, z powodu tak powaznego naruszenia standardow i przekroczenia uprawnien.
martin - 16-04-2011, 20:33
| Moann napisał/a: | | Wowczas uslyszala, ze moze byc problem z finansowaniem leczenia przez DAN, z powodu tak powaznego naruszenia standardow i przekroczenia uprawnien. |
W pelni wiarygodny argument z serii "jedna baba drugiej babie"...
Akurat DAN ma bardzo dobrze opisane warunki umowy, zero odnosien do jakichkolwiek uprawnien.
HaCker - 16-04-2011, 21:31
z postu "martina" wynika, że w moim przypadku zawarcie umowy z firmą ubezpieczeniową mija się z celem. dziewięć lat temu przeprowadzono mi zabieg usunięcia części płata płuca metodą tradycyjną czyli całkowite otwarcie klatki piersiowej. Zgodnie z wytycznymi to całkowite przeciwskazanie do uprawiania sportów nurkowych. Nurkowanie dla mnie jest nie tyle hobby co stylem życia. Czy mając powyższe na uwadze gdybym uległ wypadkowi to mogę liczyć na odszkodowanie, czy też firma ubezpieczeniowa odepchnęłaby się od wypłaty odszkodowania?
martin - 16-04-2011, 23:46
| HaCker napisał/a: | | Czy mając powyższe na uwadze gdybym uległ wypadkowi to mogę liczyć na odszkodowanie, czy też firma ubezpieczeniowa odepchnęłaby się od wypłaty odszkodowania? |
A co na temat nurkowania sadzi twoj lekarz prowadzacy?
W niemcowni sie przyjelo, ze nurek co trzy lata idzie do lekarza, ten przeprowadza z nim interview i na koniec podpisuje "zdolny" (lub nie). Przyklad interview jest tutaj: http://trierer-sporttauch...ntersuchung.pdf
IMHO: jesli masz taki (lub podobny) swistek, zadne ubezpieczenie nie ma podstaw zeby nie wyplacic odszkodowania.
HaCker - 17-04-2011, 07:56
Nie chwalę się podczas wizyty tym zabiegiem. Chodzę do niego gdy potrzebne mi jest zaświadczenie do odbycia kursu nurkowego. Wypisuje je bez żadnych badań. Niemniej jednak regularnie robię badania, kontroluję swoje płuca i nie przesadzam z głębokościami. Konsultuję to wszystko z innym lekarzem, który jest zdania,że po takim zabiegu nie powinienem nurkować
Moann - 18-04-2011, 09:25
| martin napisał/a: | | Moann napisał/a: | | Wowczas uslyszala, ze moze byc problem z finansowaniem leczenia przez DAN, z powodu tak powaznego naruszenia standardow i przekroczenia uprawnien. |
W pelni wiarygodny argument z serii "jedna baba drugiej babie"...
Akurat DAN ma bardzo dobrze opisane warunki umowy, zero odnosien do jakichkolwiek uprawnien. |
Uważasz, że kłamię?
Adamsky przytoczył limity głębokości DAN, więc jeśli zostały one przekroczone (jak w tym konkretnym przykładzie) + zostały przekroczone egipskie limity nurkowań rekreacyjnych + zostały przekroczone uprawnienia nurka.
Akurat byłam dość blisko całej sytuacji i wiem jak został sporządzony raport dla DAN-u z tego leczenia.
martin - 18-04-2011, 09:30
| Moann napisał/a: | | Uważasz, że kłamię? |
Nie. Uwazam ze nie kojarzysz faktow i wyciagasz bledne wnioski.
| Moann napisał/a: | | Adamsky przytoczył limity głębokości DAN |
I to wystarcza do odmowienia wyplacania odszkodowania.
| Moann napisał/a: | | zostały przekroczone egipskie limity nurkowań rekreacyjnych + zostały przekroczone uprawnienia nurka. |
....a to nie ma najmniejszego znaczenia. Nie ma tez znaczenia, jaki kolor majtem mial poszkodowany, oraz kiedy ostatni raz myl zeby.
styx - 18-04-2011, 09:58
| Moann napisał/a: |
Adamsky przytoczył limity głębokości DAN, więc jeśli zostały one przekroczone (jak w tym konkretnym przykładzie) + zostały przekroczone egipskie limity nurkowań rekreacyjnych + zostały przekroczone uprawnienia nurka. |
Generalnie wypadek nurkowy może się zdarzyć w związku przekroczeniem takich limitów ale to nie jest w żadnym wypadku przyczynek do odmowy świadczenia odszkodowania - nurek planował płytko ale miał problemy, nie opanował pływalności - spadł 20m niżej, doznał urazu.
Co innego jeśli ustalony plan nurkowania zakładał by naruszenie uprawnień nurka - tutaj odmowa wypłaty byłaby uzasadniona. Ewentualnie fakty by świadczyły że nurek zakładał przekroczenie takiego planu (np na plan nurkowania na 30metrów, 20 minut na papierze zabiera twinset z 10/70 + 4 stage.)
Oczywiście - musi tego typu wykluczenie widnieć w OWU czy szczegółowych warunkach, jak nie ma a odszkodowanie nie jest uznawane to pozostaje sprawa cywilna.
~S
Moann - 18-04-2011, 10:23
| styx napisał/a: | | Moann napisał/a: |
Adamsky przytoczył limity głębokości DAN, więc jeśli zostały one przekroczone (jak w tym konkretnym przykładzie) + zostały przekroczone egipskie limity nurkowań rekreacyjnych + zostały przekroczone uprawnienia nurka. |
Generalnie wypadek nurkowy może się zdarzyć w związku przekroczeniem takich limitów ale to nie jest w żadnym wypadku przyczynek do odmowy świadczenia odszkodowania - nurek planował płytko ale miał problemy, nie opanował pływalności - spadł 20m niżej, doznał urazu.
Co innego jeśli ustalony plan nurkowania zakładał by naruszenie uprawnień nurka - tutaj odmowa wypłaty byłaby uzasadniona. Ewentualnie fakty by świadczyły że nurek zakładał przekroczenie takiego planu (np na plan nurkowania na 30metrów, 20 minut na papierze zabiera twinset z 10/70 + 4 stage.)
Oczywiście - musi tego typu wykluczenie widnieć w OWU czy szczegółowych warunkach, jak nie ma a odszkodowanie nie jest uznawane to pozostaje sprawa cywilna.
~S |
Właśnie w tym wypadku tak było - plan od początku do końca zakładał przekroczenie wszelkich limitów: DAN-u (aczkolwiek tutaj głowy nie dam sobie uciąc-bo nie wiem czy obowiązywały wtedy nowe czy stare programy a jeśli stare to jakie limity wtedy były), limitów nurkowań rekreacyjnych egipskich + uprawnień nurka.
I przy przejrzeniu profilu nurkowania (celem dobrania leczenia hiperbarycznego) nie dało się ściemnić, ze nurek się ''omsknął" o 30m.
Ostatecznie jednak lekarze poszli na rękę i wpisano do raportu wersję niespodziewanego przegłębienia + odwodnienia nurka....
hubert68 - 18-04-2011, 21:35
| andrzej z napisał/a: | | Czy NORMOXIC TRIMIX DIVER to stopien nurkowy czy wyszkolenie dodatkowe ? |
| andrzej z napisał/a: | | Osoba wypelniajaca polise nurek P4 | O ile wiem w KDP/CMAS jest siedem "stopni podstawowych": P1, P2, P3, P4, M1, M2 I M3. Cała reszta to "specjalizacje". Należą do nich zarówno fotografia podwodna (PF1, PF2), jak i zawansowany nitrox (PN2) i trimiks (PT), trochę to dziwne ale tak jest; stąd NTMX było "wyszkoleniem dodatkowym".
|
|