| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FORUM-NURAS - Ankieta - co myslisz o spamerach?
Haw - 12-08-2011, 02:02 Temat postu: Ankieta - co myslisz o spamerach? Witam,
z racji dzialalan krypto-spamerskich na forum, chetnie poznam opinie innych uzytkownikow w tym temacie. byc moze tylko ja jestem jakos przewrazliwiony .
zachecam do wypelniania ankiety
hubert68 - 12-08-2011, 07:08
| Haw napisał/a: | | moze tylko ja jestem jakos przewrazliwiony | Jesteś
P.S. Coć może nie tylko Ty.
lozerka - 12-08-2011, 10:13
tak szczerze mówiąc, chyba nie do końca wiem, o co ta burza jest ?
czy jest możliwość dodania do ignorów całego działu ? Bo jeżeli tak, to rozumiem- ktoś nie jest zainteresowany ogłoszeniami komercyjnymi, wiec sobie dział ignoruje.
Ale jeśli nie, to wyłącznie kwestia moderacyjna - umieszczenie postu w niewłaściwym miejscu, co zdarza się także w odniesieniu do postów o innej tematyce i co takich reakcji użytkowników raczej nie wywołuje.
Tak z ciekawości zatem, czemu ta sytuacja aż tak niektórym uzytkownikom przeszkadza, podczas gdy inne, podobne nie wywołują takiej reakcji ?
zbigniewb - 12-08-2011, 12:28
| hubert68 napisał/a: | | Haw napisał/a: | | moze tylko ja jestem jakos przewrazliwiony | Jesteś
P.S. Coć może nie tylko Ty. |
"Akwizytorom i przedstawicielom handlowym - dziękujemy"
Znasz to Hubert ?
FN - jest forum komercyjnym. Forum nie ma jasnej strategii zamieszczania treści reklamowych.
Dlatego czasem przypomina słup ogłoszeniowy.
DarekS - 12-08-2011, 12:45
| zbigniewb napisał/a: | | FN - jest forum komercyjnym. | mozesz wyjaśnić na czym ta komercja polega?
piotrkw - 12-08-2011, 13:15
| Haw napisał/a: | | byc moze tylko ja jestem jakos przewrazliwiony |
Nie tylko, choć nie nazwał bym tego przewrażliwieniem lecz zachowaniem kultury i przyzwoitości .
| lozerka napisał/a: | | chyba nie do końca wiem, o co ta burza jest ? |
Burza ???
| lozerka napisał/a: | Bo jeżeli tak, to rozumiem- ktoś nie jest zainteresowany ogłoszeniami komercyjnymi, wiec sobie dział ignoruje.
|
Nie , żle rozumiesz, jesteśmy zainteresowani działem komercja-reklama i chętnie poczytamy właśnie tam, mając akurat ochotę, posty reklamowe zamieszczane z premedytacją w innych do tego nie przeznaczanych działach.
| lozerka napisał/a: | | Tak z ciekawości zatem, czemu ta sytuacja aż tak niektórym uzytkownikom przeszkadza, podczas gdy inne, podobne nie wywołują takiej reakcji ? |
Patrz pierwsze zdanie mojego postu,
| zbigniewb napisał/a: | | Forum nie ma jasnej strategii zamieszczania treści reklamowych. |
Dokładnie , władza w tym temacie zachowuję się często wg zasady "róbta co chceta".
I pozwala na wszelkie odstepstwa i łamanie regulaminu łacznie z tolerowaniem chamstwa.
Ale tak widać ma tu być.
Pozdrawiam Piotr
lozerka - 12-08-2011, 13:40
| piotrkw napisał/a: |
Burza ??? |
ano burza, jesli uwzględnię stopień reakcji ( przy czym nie mam na mysli tylko tej ankiety ) do problemu.
kilka razy juz w swojej krótkim pobycie na forum czytam spięcia o to, czy dane zaproszenie jest zaproszeniem, czy reklamą, a ta teraz została wywołana następującą sytuacją - poszło ogłoszenie ( chyba niekomercyjne, bo 50 zł to raczej nie zarobek ) o spotkaniu ze Stevem Martinem, na bezpośrednie pytanie, jaka jest cena elementu, którego pierwotne zaproszenie nie dotyczyło, padła informacja z ceną, co wywołało zarzuty o spam.
Ja to chyba jakoś mało wrażliwa jestem, bo zarzutów o brak kultury i przyzwoitości jakoś nie rozumiem i te własnie wydają mi się lekko przesadzone.
W końcu dorosli ludzie tu piszą i chyba sa w stanie ocenic, czy coś jest bezpłatnym zaproszeniem, czy reklamą niezaleznie od działu, gdzie ktoś dany post umiescił i szarpania się o to za każdym razem, zwyczajnie nie rozumiem.
Choć pewnie domyslam się, ze to- dla zasady, co nie zmienia, że nie rozumiem stroszenia sie o to przez osoby inne, niz moderatorów, którzy musza przenosić
| piotrkw napisał/a: | | lozerka napisał/a: | Bo jeżeli tak, to rozumiem- ktoś nie jest zainteresowany ogłoszeniami komercyjnymi, wiec sobie dział ignoruje.
|
Nie , żle rozumiesz, jesteśmy zainteresowani działem komercja-reklama i chętnie poczytamy właśnie tam, mając akurat ochotę, posty reklamowe zamieszczane z premedytacją w innych do tego nie przeznaczanych działach.
|
no, Piotrze, przecież nie będziesz mi tłumaczył, co rozumiem, a czego nie - już pominę, ze "rozumiem" było tu figura retoryczną i bardziej trafne byłoby użycie tu słowa "zgadzam się, jest dla mnie jasne "
inna rzecz, ze Twoje zdanie tak nie do końca jest czytelne, ale jesli dobrze je odczytuję, to własnie o owe zasady ( co wyżej pisałam ) chodzi ? Nie o możliwość pominięcia tematu z gory, a o to, ze jak ktoś śmie coś, na czym zarabia w zaproszenia wsadzić ?
no, to właśnie emocji wokół tego nie rozumiem, ale...może za krótko nurkuję ...
zbigniewb - 12-08-2011, 13:45
| DarekS napisał/a: | | zbigniewb napisał/a: | | FN - jest forum komercyjnym. | mozesz wyjaśnić na czym ta komercja polega? |
Proszę bardzo.
Dla mnie ten fakt wynika choćby z przyklejonego w dziale Reklama posta GosiS.
I wcale to nie jest zależne od tego czy właściciel FN bilansuje koszty, czy ma nadwyżkę.
Komercyjne jest również dlatego,że wpisy niektórych użytkowników właśnie taki mają charakter.
Ukryta lub jawna krypto reklama, promocja sprzętu i usług na zasadzie niezależnej, ale bardzo "eksperckiej opinii", przekierowanie ruchu na prywatne strony - to klasyka. To nie ma nic wspólnego z dzieleniem się opiniami na temat doświadczeń sprzętowych zwykłych nurków.
Jeżeli jest takie zapotrzebowanie - to jaki to problem? Wycenić taką usługę i w odpowiedni sposób zamieścić. Ale to już inna bajka.
DarekS - 12-08-2011, 13:59
| zbigniewb napisał/a: | | DarekS napisał/a: | | zbigniewb napisał/a: | | FN - jest forum komercyjnym. | mozesz wyjaśnić na czym ta komercja polega? |
Proszę bardzo.
Dla mnie ten fakt wynika choćby z przyklejonego w dziale Reklama posta GosiS.
I wcale to nie jest zależne od tego czy właściciel FN bilansuje koszty, czy ma nadwyżkę.
Komercyjne jest również dlatego,że wpisy niektórych użytkowników właśnie taki mają charakter.
Ukryta lub jawna krypto reklama, promocja sprzętu i usług na zasadzie niezależnej, ale bardzo "eksperckiej opinii", przekierowanie ruchu na prywatne strony - to klasyka. To nie ma nic wspólnego z dzieleniem się opiniami na temat doświadczeń sprzętowych zwykłych nurków.
Jeżeli jest takie zapotrzebowanie - to jaki to problem? Wycenić taką usługę i w odpowiedni sposób zamieścić. Ale to już inna bajka. |
Dział REKLAMA jest po to żeby właśnie nie zaśmiecać reklamami innych działów.
Co do pozostałych działów to sam nie jestem w stanie upilnować wszystkiego, mimo to walczę z tym na ile potrafię i mam czas.
Chyba mylisz troszkę pojęcie komercji
piotrkw - 12-08-2011, 14:01
| lozerka napisał/a: | W końcu dorosli ludzie tu piszą i chyba sa w stanie ocenic, czy coś jest bezpłatnym zaproszeniem, czy reklamą niezaleznie od działu, gdzie ktoś dany post umiescił i szarpania się o to za każdym razem, zwyczajnie nie rozumiem.
|
Ja też tego nie rozumiem , w końcu dorośli ludzie , jak piszesz , powinni pojąć tak proste i oczywiste zasady. Ale .... widać jest inaczej.
Stąd cały czas powracający temat.
Rozumiem piszących, cwaniactwo cały czas będzie w modzie. Nie rozumiem natomiast stanowiska właścieli forum. Chociaż jakby się dobrze zastanowić.........
Pozdrawiam Piotr
[ Dodano: 12-08-2011, 14:06 ]
| lozerka napisał/a: | | no, Piotrze, przecież nie będziesz mi tłumaczył, co rozumiem, a czego nie |
Oczywiście, jesteś osobą dorosłą ( ?) , a zdanie odebrałem jako pytanie , czy dobrze rozumiesz. Stąd i rozwinięcie .
zbigniewb - 12-08-2011, 14:45
| DarekS napisał/a: | Chyba mylisz troszkę pojęcie komercji |
Hm, chyba jednak nie.
Jestem w stanie zaakceptować promocyjne działania TomaS. Bo jego wpisy dają mi unikalną wiedzę i możliwość kontaktu z niepowtarzalnym produktem.
Również akceptuję promocję zrobioną w formie fotorelacji ze Scapa Flow, jak to zrobił kiedyś Jacek Trembowelski.
Niestety takich wpisów jest mało. Reszta to komercyjny bejsbol.
TYMOTEUSZ - 12-08-2011, 14:52
a wam (prawie) wszystkim to sie chyba w pracy nudzi i jak nie macie co robic to sie do czegos przyczepic trzeba
moze lepiej o nurkowaniu byscie pogadali
DarekS - 12-08-2011, 14:58
| zbigniewb napisał/a: | | DarekS napisał/a: | Chyba mylisz troszkę pojęcie komercji |
Hm, chyba jednak nie.
Jestem w stanie zaakceptować promocyjne działania TomaS. Bo jego wpisy dają mi unikalną wiedzę i możliwość kontaktu z niepowtarzalnym produktem.
Również akceptuję promocję zrobioną w formie fotorelacji ze Scapa Flow, jak to zrobił kiedyś Jacek Trembowelski.
Niestety takich wpisów jest mało. Reszta to komercyjny bejsbol. |
przy każdym poście masz ikonkę z wykrzyknikiem
jeżeli twierdzisz, że jakaś wypowiedź jest komercyjna kliknij w nią
piotrkw - 12-08-2011, 15:39
| zbigniewb napisał/a: | | Jestem w stanie zaakceptować promocyjne działania TomaS |
| zbigniewb napisał/a: | | Również akceptuję promocję zrobioną w formie fotorelacji ze Scapa Flow |
I tu się z Toba nie zgodzę . Bo albo wszystko , albo nic. Drugi zaakceptuje wpis fajnego kolesia, który reklamuje swoje kursy bo robi to z miłosci do nurkowania i nurków.
Dla kolejnego będzie to reklama komercyjnej wyprawy na Pacyfik poparta videorelacją bo to tez fajne i można się ciekawych rzeczy dowiedzieć .
GosiaS napisała bardzo wyrażnie
"jednocześnie z dniem dzisiejszym nie będą tolerowane w innych działach żadne posty typu komercyjnego, jedynym wyjątkiem będą posty w dziale KOMIS typu: "sprzedam, kupię, zamienie" oraz zaproszenia na wyjazdy nurkowe typowo nie komercyjne gdzie uczestnicy ponoszą tylko koszty rzeczywiste. Usuwane będą linki w podpisach oraz w postach do stron baz nurkowych z zamieszczonymi ofertami kursów, sklepów nurkowych, itp. "
Stworzyli to przecież sami właściele, nie my.
Pozdrawiam Piotr
lozerka - 12-08-2011, 18:06
Rozumiem piszących, cwaniactwo cały czas będzie w modzie. |
no właśnie tego przebijającego z tych zarzutów wniosku nie pojmuję ? na czym polega to cwaniactwo niby ? Myslisz, ze piszący uwazają, ze jak wrzucą posta do działu zaproszenia, to wszyscy oslepną i ceny nie zobaczą ?
| Cytat: | | Oczywiście, jesteś osobą dorosłą ( ?) , a zdanie odebrałem jako pytanie , czy dobrze rozumiesz. Stąd i rozwinięcie . |
tak, dość dorosłą !!
i nie było to pytanie, a konkluzja, ale rozumiem skąd tłumaczenie
i ja sobie daruję dalszy udział w tej dyskusji, bo dla mnie faktycznie sprawa jest tego kompletnie niewarta
TomS - 12-08-2011, 18:19
| zbigniewb napisał/a: | | Jestem w stanie zaakceptować promocyjne działania TomaS. | Bardzo mnie to z jednej strony cieszy ale z drugiej... o ile dobrze kontroluję moje działania to informacje komercyjne umieszczam w dziale "komis". Wpisy w dziale "reklama" znikają dość szybko więc nie mam jak sprawdzić, czy coś tam wstawiałem. Jedyny wpis mogący być kontrowersyjny (i to w taki się przerodził w skutek rozwoju dyskusji) to pytanie o materiał na worek do singla w dziale "sprzęt". Przy wpisie o drugim stopniu Kronosa dałem link do opisu stopnia pierwszego na mojej stronie ale alternatywą był link do innego forum.
W podpisie wstawiłem obrazek z informacją gdzie szukać moich opracowań ponieważ zbudowałem stronę zamiast zaśmiecać działy "komisowe". Jedyny "link" to regularny przycisk [www].
Jeśli Ty lub Ktoś inny widzi w moich działaniach coś niewłaściwego lub niezgodnego z regulaminem FN, widzi coś, czego nie wymieniłem i dotyczy ostatniego roku to bardzo poproszę o informację.
Spam – niechciane lub niepotrzebne wiadomości elektroniczne. Istotą spamu jest rozsyłanie dużej ilości informacji o jednakowej treści do nieznanych sobie osób. Nie ma znaczenia, jaka jest treść tych wiadomości. Aby określić wiadomość mianem spamu, musi ona spełnić trzy następujące warunki jednocześnie:
1. Treść wiadomości jest niezależna od tożsamości odbiorcy.
2. Odbiorca nie wyraził uprzedniej, zamierzonej zgody na otrzymanie tej wiadomości.
3. Treść wiadomości daje podstawę do przypuszczeń, iż nadawca wskutek jej wysłania może odnieść zyski nieproporcjonalne w stosunku do korzyści odbiorcy.
Czyli na Forach albo wszelkie tematy są spamem albo żaden... bo żadnego czytelnik nie zamawiał.
Jeśli ktoś po przeczytaniu informacji komercyjnej z niej nie skorzysta to autor także - nie ma dysproporcji; jeśli skorzysta to zakładając uczciwość oferty także nie ma dysproporcji w korzyściach. Jeśli jest istotna dysproporcja to raczej martwmy się oszustwem.
Tyle ode mnie na temat używania pojęcia "spam" na forum internetowym
A z innej beczki: umieszczanie w podpisie litanii uprawnień instruktorskich instruktora nurkowania na forum nurkowym plus numeru telefonu czy innego kanału kontaktu, choćby PW czy email, to także niezwykle skuteczne działania marketingowe i spokojnie mogą być uznane za "działania komercyjne" na równi z podawaniem linku do własnej strony z kursami.
Mnie to absolutnie nie przeszkadza ale Wielce Oburzeni jakoś, póki co, nie dostrzegają "problemu"... a może tylko wytworzyli sobie w głowach problem mocno wyizolowany...
Tak na prawdę to powinien być zakazany udział w Forum wszelkim osobom mającym jakikolwiek komercyjny związek z branżą ponieważ każda wypowiedź może być przyczyną do wzrostu dobrobytu wpisującego choćby tylko dlatego, że komuś innemu się ten wpis spodoba i postanowi za coś takiemu wpisującemu zapłacić, za przedmiot, za usługę...
A co z osobami, które wpisały się na Forum jako adept nurkowania ale z czasem stali się przewodnikami, instruktorami, producentami czy sprzedawcami w branży nurkowej? Mają się sami wypisać czy zostaną wywaleni po wytropieniu? I czy wytropienie przez innego użytkownika się liczy czy musi zostać zdemaskowany przez moda lub właściciela? No i jak wygląda proces weryfikacji dowodów?
Dopiero wtedy będzie cień szansy na uniknięcie znienawidzonych działań komercyjnych
hubert68 - 12-08-2011, 18:36
No cóż Tomku, jak zwykle trafiłeś w sedno. Stawiam w poniedziałek piwo (chyba, że wolisz coś innego)
P.S. Na chwilę obecną oddano 35 głosów. Pół na pół wkurzonych i niewkurzonych... (18 wkurzonych, 11 nie a 6-ciu osobom wręcz to się podoba), więc Panowie puryści, proszę, wyluzujcie.
busi - 12-08-2011, 18:38
Może by ktoś w końcu dokładnie napisał o co tu chodzi, bo ja na razie nie ogarniam problemu.
TomS - 12-08-2011, 19:21
| hubert68 napisał/a: | | Stawiam w poniedziałek piwo (chyba, że wolisz coś innego) | Alko nie piję z założenia Wolę stek ale możemy poprzestać na Pepsi.
Uwaga: nie posiadam udziałów w zyskach u producenta Pepsi (PepsiCo), podobnie w żadnej ubojni krów ani w żadnej przyrządzalni steków. Choć jak się dobrze zastanowić... to moje wrażenia smakowe czerpią ogromną frajdę a reszta organizmu czerpie energię do dalszego życia. Póki co nie widzę też związku między zaproszeniem Huberta a wzrostem mojego stanu majątkowego... choć skoro chce mi coś kupić to pewnie będzie to łapówka lub zapłata za coś, o czym jeszcze nie wiem. Być może jest to zapłata za właśnie przeczytaną informację (czyli za nauczanie). Nie mam pojęcia o związku Huberta z producentami piwa, szczególnie tego dostępnego w Egipcie, choć taki związek, mimo że nie udowodniony to jest możliwy.
Czy zatem Huberta wpis zapraszający mnie na piwo i moja odpowiedź na pytanie "co bym wolał" będą potraktowane jak działania kryptokomercyjne? Jeśli tak, to oczywiście liczę się z możliwością ich usunięcia i otrzymania ostrzeżeń przez nas obu, mimo, że to Hubert zaczął a ja uległem prowokacji. Choć oczywiście teoria, że wszystko to ustawiliśmy wcześniej na innym kanale wymiany informacji jest wielce uprawniona.
| busi napisał/a: | | Może by ktoś w końcu dokładnie napisał o co tu chodzi, bo ja na razie nie ogarniam problemu. | Busi, tu chodzi właśnie o to co masz 6 cm wyżej: o doprowadzenie pewnych zjawisk do granic absurdu pod pretekstem walki o lepszy świat nie będący własnością walczącego i na podstawie mocno subiektywnej definicji tejże lepszości. Istnieje też teoria, że to walka z nudą lub hobby.
Nie ma komercji Moja zniżka nie wzrośnie Ufff...
busi - 12-08-2011, 19:30
Znaczy, że jak w Ameryce????
TomS - 12-08-2011, 19:40
A Ty czyją stronę trzymasz, że Amerykę krytykujesz? Odpowiedz mi w dziale "reklama" na wszelki wypadek...
Haw - 12-08-2011, 19:51
czujac sie troche wywolanym do tablicy:
- dlaczego mnie takie dzialania wkurzaja?
jesli nie bedziemy reagowac wraz z uplywem czasu zrobi sie tu mega kibel, gdzie userzy beda wlazic, robic swoje (zamieszczac ogloszenie gdzie popadnie) i wiecej nie wracac, chyba ze beda miec znow potrzebe umieszczenia ogloszenia. osob dyskutujacych i czytajacych bedzie ubywac, na skutek wymieszania postow wartosciowych z ulotkami reklamowymi. naprawde chcecie zeby to forum wygladalo jak nasze skrzynki na listy (srednio 1 na 10 wiadomosci wymaga otwarcia i przeczytania)?
chodzi tylko i az o to.
- czemu takie zacietrzewienie na reklamy akurat?
poniewaz istnieje dosc duze ryzyko swiadomego dzialania w odroznieniu do postow o charakterystyce niekomercyjnej ktore sa umieszczane w niewlasciwym miejscu na ogol przez pomylke/ignorancje.
- busi:
chodzi o takie posty jak ten:
http://forum-nuras.com/vi...448a4ebaeab447b
gdzie "zaproszenie" oprocz zaproszenia na wyklad zawiera reklame kursu. dzialanie ostatnio dosc nagminne (zwlaszcza w dziale zaproszenia) i zupelnie niezgodne z regulaminem. bywaja rowniez bardziej bezczelne, gdzie nie ma nic poza reklama.
- DarekS, ja akurat nie mam pretensji w tym wypadku o brak moderacji. rozumiem, ze jest to czasochlonne zajecie i nie sposob wylapac wszystkiego. sluszna uwaga odnosnie ikonki - obiecuje konsekwentnie z niej korzystac w interesujacym mnie zakresie.
- TomS, co do def. spamu - czysto teoretycznie mozna probowac podwazac pkt.2 - uzytkownik rejestrujac sie wyrazil zgode na regulamin, majac swiadomosc ze dotyczy on rowniez innych uzytkownikow i oczekuje, ze ich dzialania beda z tym regulaminem zgodne, natomiast do czesci odstepstw mozna zastosowac okreslenie spamu. na przykladzie: akceptujac regulamin wyrazam zgode, ze w dziale zaproszenia beda pojawiac sie wylacznie posty o niekomercyjnych wyjazdach i przegladajac ten dzial bede na nie narazony. natomiast zgodnie z regulamiem nie powinno tam byc reklam => sa ta reklamy na ktore nie wyrazilem zgody (wyrazilem natomiast zgode na reklamy w dziale reklama). to tak czysto teoretycznie, ale uwazam ze nie ma sensu tego rozstrzasac, zatem jesli ktorys z "Zapraszaczy" poczul sie urazony tym okresleniem, to go publicznie przepraszam.
- stopki. owszem w niektorych przypadkach sa przegieciem. ale poniewaz nie zawieraja informacji istotnych dla wyslanego postu mozna ich zwyczajnie nie czytac, dlatego nie sa bardzo uciazliwe. natomiast reklamy tak, bo zwykle nie ma wielkimi literami na poczatku postu informacji typu: "uwaga, to jest reklama". cena jest podana zwykle gdzies w tresci pod koniec lub nie ma jej w ogole, abys nie dowiedzial sie zbyt szybko, ze to zwykly smiec-ulotka z ktorej nalezy zrobic kuleczke i umiescic w smietniku. zwykle marnowanie czasu uzytkownikow. szkoda slow
- hubert, z wyniku ktory podales, wynika, ze to wy, pozwalajacy na wszystko powinniscie wyluzowac.
TomS - 12-08-2011, 20:53
| Haw napisał/a: | | jesli nie bedziemy reagowac wraz z uplywem czasu zrobi sie tu mega kibel | Moim zdaniem jedyna właściwa a zarazem uprawniona reakcja to wciśnięcie wykrzyknika przy wpisie, który Ci się nie podoba. Reszta - ocena i reakcja to nie jest sprawa użytkowników.
| Haw napisał/a: | | istnieje dosc duze ryzyko swiadomego dzialania w odroznieniu do postow o charakterystyce niekomercyjnej ktore sa umieszczane w niewlasciwym miejscu na ogol przez pomylke/ignorancje | Niekomercyjne to chyba nie są tu problemem
Moim zdaniem problem dotyczy w 90% oceny co jest zaproszeniem a co reklamą. I różna jest ocena autora, czytelnika i właściciela/moderatora.
Dział reklamowy ma swoje wady: wpisy są krótkotrwałe i muszą czekać na akceptację co trwa czas trudny do przewidzenia. Jest też psychiczny opór przed umieszczaniem wpisów prawie-komercyjnych czy prawie-zaproszeń w dziale reklama bo Polacy, co widać i tu, mają alergię na reklamę. A reklama niedostrzeżona to reklama nieskuteczna, strata czasu itd...
Co do domniemanych korzyści: zawsze są domniemane i trudne do udowodnienia. Jaką wartość w złotówkach a jaką w korzyściach niematerialnych przyjmiemy dla rozdzielenia zaproszeń od reklamy? Czy jeśli zapraszający nie dostaje ani grosza i jeszcze udostępnia lokal ale za to Gość-Instruktor da mu w ramach odwdzięczenia się cały kurs ale bez licencji bo ta jest kosztem materialnym - to mamy do czynienia z komercją czy nie...?
Co robić, jeśli w wątku pojawi się sprowokowany lub wręcz obcy (od kogoś innego) wpis komercyjny?
...To samo. Wcisnąć wykrzyknik i nic więcej.
Szkoda mi czasu na mnożenie przykładów...
Stoję na stanowisku, że to nie jest sprawa użytkowników. Argument o stracie czasu do mnie nie przemawia bo raczej cierpię na brak treści do poczytania niż brak czasu na czytanie wszystkiego.
Kiedy wpisy o wrażeniach z użytkowania sprzętu stają się komercją? Czy chcemy oskarżać tych co piszą?
Tak, owszem, dzięki temu przestaną pisać... tylko czy to będzie na korzyć dla czytelnika?
Czy lubisz/łeś/łbyś mieszkać w państwie policyjnym? Na każdym kroku był byś podejrzewany o wykroczenie lub o zamiar wykroczenia... podgryzały by cię w pęciny pieski policyjne nie mające pojęcia o co chodzi ale lubiące gryźć dla zabawy... Donosił by na Ciebie sąsiad, żona, syn, papuga i krzak przed domem bo go obsikałeś. Krzyczeli by, że gwałcisz bo masz czym. A, no i dowodem jest to, że lubisz seks.
Odnieś obywatela państwa policyjnego do użytkownika forum, na którym wszyscy Cię obszczekują przy byle okazji? Nie marzy o emigracji?
Ja na przykład nie lubię pretensji, niezależnie czy są słuszne czy nie (abstrahuję tu od reakcji na nie). Lubię za to czasem coś napisać. Czym się zajmuję to już chyba wszyscy wiedzą. I co teraz? Mogę pisać dalej wyłącznie na mojej stronie ale mogę też wpisywać różne moje przemyślenia na forum. Ale co zrobię, gdy zacznie się "dym o komercję"? Ograniczę się do mojej strony. Lepiej dla wszystkich? Chętnie się dowiem. Raz już miałem dłuższą przerwę w pisaniu za sprawą $$ i innych jego wcieleń. Bo pisanie tu jak i czytanie to kwestia świadomego wyboru.
Wkurzają mnie reklamy w tiwi. Czy dlatego jej nie oglądam? Nie. Na czas reklam przyciszam, wychodzę, przełączam... radzę sobie. Gdybym miał wpływ i poprosił bym tiwi o niezamieszczanie reklam zabił bym tiwi i nie miał nic do oglądania...
Jak wspomniał Piotr - wszyscy powinni być traktowani równo. Mnie "zwiększona tolerancja" Zbyszka cieszy ale wobec takiej konieczności "ogólnej" czuł bym się źle. A że nie lubię czuć się źle to wiem, że jeśli antykomercyjna nagonka nie ustąpi to mogę zrezygnować z udzielania się tu aby nie psuc sobie samopoczucia ale i wizerunku.
Stąd moja prośba, może długa i pokręcona, o nieco spokojniejsze podejście do tematu. Lubię tu (FN) czytać i pisać i wolał bym nie rezygnować.
Co innego uwaga od moda, przesunięcie czy skasowanie wpisu a co innego krzyki krzykaczy.
| Haw napisał/a: | | co do def. spamu | Ale ciężko p.3 więc suma sumarum proponuję po prostu nie używać pojęcia/skrótu czy co to tam jest ... "spam" w odniesieniu do for internetowych bo zupełnie nie ma takiej potrzeby.
| Haw napisał/a: | | wynika, ze to wy, pozwalajacy na wszystko powinniscie wyluzowac | Ale przecież ta grupa właśnie jest wyluzowana. Krzyk podnosi się tylko i wyłącznie z jednej strony
lozerka - 12-08-2011, 22:37
| Haw napisał/a: | | z wyniku ktory podales, wynika, ze to wy, pozwalajacy na wszystko powinniscie wyluzowac. |
statystyka, statystyka
dzisiaj na forum, od czasu założenia ankiety, było tak c/a 400 osób.
W ankiecie wypowiedziało się 38. Jak sądzisz, do którego wyniku nalezałoby zaliczyć pozostałych 350 użytkowników ?
TomS - 12-08-2011, 22:52
| lozerka napisał/a: | do którego wyniku nalezałoby zaliczyć pozostałych 350 użytkowników ? | No taak Istotne spostrzeżenie
Haw - 13-08-2011, 01:17
| lozerka napisał/a: | W ankiecie wypowiedziało się 38. Jak sądzisz, do którego wyniku nalezałoby zaliczyć pozostałych 350 użytkowników ? | w demokracji racje maja ci ktorzy glosuja...
TomS, probujesz sprowadzic wszystko do absurdu z panstwem policyjnym. poki co nie oskarzam ciebie, czy innych userow wydajacych takie czy inne opinie o sprzecie wyjazdach itp. natomiast, jesli zamierzasz zaprzeczac, ze "zapraszacze" robia to co robia z premedytacja, to... zdrowia zycze.
| TomS napisał/a: |
Ale przecież ta grupa właśnie jest wyluzowana. Krzyk podnosi się tylko i wyłącznie z jednej strony | no nie jest, probujac bronic praw, jak sie okazuje wiekszosci, zawsze spotykam sie z negatywna krytyka.
lozerka - 13-08-2011, 02:00
| Haw napisał/a: | | lozerka napisał/a: | W ankiecie wypowiedziało się 38. Jak sądzisz, do którego wyniku nalezałoby zaliczyć pozostałych 350 użytkowników ? | w demokracji racje maja ci ktorzy glosuja...
|
tyle, że ta ankieta nie ma służyć do podjęcia jakiejś decyzji, a wyrażeniu opinii.
A zachowanie tych, którym nawet nie chciało się kliknąć w jedną z 3 odpowiedzi jest w istocie swej idealnie zbieżne z jedną z Twoich propozycji. A powiedziałabym, ze nawet bardziej obojętne, niż tych, którzy jednak zaznaczyli pierwszą odpowiedzi i kratkę wyślij.
Tym samym nie głosując ci użytkownicy wyrazili swój stosunek do całego problemu, a przecież ten chciałeś poznać zakładając wątek ?
TomS - 13-08-2011, 02:16
| Haw napisał/a: | | jesli zamierzasz zaprzeczac, ze "zapraszacze" robia to co robia z premedytacja, to... zdrowia zycze | Nie zamierzam niczemu zaprzeczać bo zaprzeczanie faktom nie jest moim hobby.
W ciągu ostatnich godzin kilka razy pisałem o co mi chodzi: nie szczekaj jeśli nie masz jak ugryźć, nie gryź jeśli nie chcesz połknąć. Zostaw sprawę modom a sam zajmij się czymś konstruktywnym. Więcej złego możesz wyrządzić pędząc na krucjatę niż może przynieść ona korzyści.
| Haw napisał/a: | | probujac bronic praw | Praw do czego? Do napotykania jedynie słusznych treści?
Z mojej strony to tyle w tym wątku.
busi - 13-08-2011, 08:25
Pytanie do DarkaS, czy forum odnosi jakieś korzyści z zamieszczania postów w dziale REKLAMA????
Jeżeli nie, to może wystarczy znieść moderację tego działu, zrobić coś na zasadzie HYDE PARKU i niech się zainteresowani ogłaszają do woli.
W pozostałych działach jedynym możliwym akcentem reklamowym były by stopki.
Może wtedy wszyscy byli by choć trochę usatysfakcjonowani.
DarekS - 13-08-2011, 10:03
| busi napisał/a: | Pytanie do DarkaS, czy forum odnosi jakieś korzyści z zamieszczania postów w dziale REKLAMA????
Jeżeli nie, to może wystarczy znieść moderację tego działu, zrobić coś na zasadzie HYDE PARKU i niech się zainteresowani ogłaszają do woli.
W pozostałych działach jedynym możliwym akcentem reklamowym były by stopki.
Może wtedy wszyscy byli by choć trochę usatysfakcjonowani. |
Forum nie ma żadnych korzyści z ogłoszeń w dziale REKLAMA
jest to po to żeby uniknąć bałaganu
HYDE PARK z założenia zezwala na wszystko, a w dziale REKLAMA jakoś kontrola musi być, żaden portal ani forum nie ma możliwości reklamowania się bez żadnej kontroli i to jest chyba zrozumiałe.
Stopki z linkami zgodnie z regulaminem nie są dozwolone.
Haw - 13-08-2011, 17:03
| TomS napisał/a: | | W ciągu ostatnich godzin kilka razy pisałem o co mi chodzi: nie szczekaj jeśli nie masz jak ugryźć, nie gryź jeśli nie chcesz połknąć. Zostaw sprawę modom a sam zajmij się czymś konstruktywnym. Więcej złego możesz wyrządzić pędząc na krucjatę niż może przynieść ona korzyści. | jesli jestes niezadowolony z obecnego stanu rzeczy, masz 2 mozliwosci: zaakceptowac, albo probowac zmienic. ja wybralem ta 2 opcje i tyle. masz oczywiscie prawo do wlasnego osadu, ze opcja 1 bylaby lepsza, z tym dyskuowac nie zamierzam.
pomorzanka - 13-08-2011, 18:58
ja Cię, Haw, popieram - warto walczyć o zasady
ps. chociaż osobiście co do meritum, to mi to lotto
piotrkw - 15-08-2011, 22:33
| Cytat: | dzisiaj na forum, od czasu założenia ankiety, było tak c/a 400 osób.
W ankiecie wypowiedziało się 38. Jak sądzisz, do którego wyniku nalezałoby zaliczyć pozostałych 350 użytkowników ? |
| lozerka napisał/a: | A zachowanie tych, którym nawet nie chciało się kliknąć w jedną z 3 odpowiedzi jest w istocie swej idealnie zbieżne z jedną z Twoich propozycji. A powiedziałabym, ze nawet bardziej obojętne, niż tych, którzy jednak zaznaczyli pierwszą odpowiedzi i kratkę wyślij.
Tym samym nie głosując ci użytkownicy wyrazili swój stosunek do całego problemu, a przecież ten chciałeś poznać zakładając wątek ? |
Hm... a wiesz ile jest w Polsce osób nurkujących , którzy nie odwiedzają tego forum ? I na pewno byliby zainteresowani reklamą w byle jakim dziale . Należałoby ich zaliczyć do ostatniej grupy , ewentualnie pierwszej , no bo nie mogą być przecież przeciw jak dokładnie nie wiedzą o co chodzi . I ile to głosów ?na pewno więcej jak 350 !!!!
Poczekajmy spokojnie dla ciekawości na wyniki ( bo pewnie i tak nic z tego nie wyniknie) ale nie wypisujmy takich ....... .
Pozdrawiam Piotr
lozerka - 16-08-2011, 07:45
Hm... a wiesz ile jest w Polsce osób nurkujących , którzy nie odwiedzają tego forum ? I na pewno byliby zainteresowani reklamą w byle jakim dziale . Należałoby ich zaliczyć do ostatniej grupy , ewentualnie pierwszej , no bo nie mogą być przecież przeciw jak dokładnie nie wiedzą o co chodzi . I ile to głosów ?na pewno więcej jak 350 !!!!
Poczekajmy spokojnie dla ciekawości na wyniki ( bo pewnie i tak nic z tego nie wyniknie) ale nie wypisujmy takich ....... . |
Jakich...takich ? tak dla ścisłości ?
Sam nie widzisz demagogii swojego argumentu, czy tylko masz nadzieję, ze inni nie dostrzegą ?
Nurkujących, czy nienurkujacych użytkowników forum ( bo moim zdaniem to bycie uzytkownikiem forum, a nie nurkiem/czy nienurkiem w tym wypadku jest istotne ), których ja liczylam, odróżnia od tych niezliczonych rzesz osób, których Ty wymieniłes fakt, że po założeniu ankiety i wątku weszli na forum. Zatem każdemu, kto zaczął wyświetlać tematy nieprzeczytane - ten sie wyświetlił. Jeśli ktoś nawet nie zdecydował sie w niego wejśc, lub po wejściu nie oddał głosu w ankiecie, to Twoim zdaniem jaki stosunek do niej prezentuje ?
Mozemy oczywiście załozyć, ze ludzie, którzy się zarejestrowali na forum i czasem nawet piszą tu posty nie potrafią zagłosować, ale mi jakoś bardziej prawdopodobne wydaje sie, ze zwyczajnie temat im ..wisi
Cała rzesza ludzi ( i tu mi również jest obojętne, czy nurków, czy nienurków ), którzy na forum nie wchodzą na pewno mieliby jakieś zdanie na ten temat, w tym takie, ze im ..wisi, ale ..ich zdanie na temat funkcjonowania forum moze zaczniemy uwzględniać, jak do nas dołączą, co ?
Moje posty w tym temacie nie są wymierzone w Ciebie, czy Haw`a, ale tak sie składa, ze głownie Wy głośno z tym zjawiskiem walczycie. Haw zakładając ten watek napisał, ze mu to przeszkadza i podejrzewa, ze nie tylko jemu i ze chciałby poznac opinię innych.
Moim zdaniem wynik ankiety, w tym ten także pośredni, wynikający z ilości userów, którzy zdecydowali sie oddać głos, pokazuje, że tych, których to denerwuje, jest procentowo w stosunku do ogółu aktywnych uzytkowników bardzo niewielka grupa.
i tak na koniec i mam nadzieje, ze uda mi sie zamknąc w tym temacie
Sama kwestia reklam jest mi całkowicie obojętna . Więc dlaczego tak pyszczę ? Bo nie jest mi obojętne, ze co jakiś czas zaczyna się mniejsze, czy większe zamieszanie wokoł niewłaściwie umieszczonego postu. To mi zdecydowanie bardziej przeszkadza, niż reklama- ukryta/nieukryta w dziale zaproszeń.
Bo moim skromnym zdaniem, i zdaje sie nie tylko moim, problem jest wyłacznie moderatorski, takze w tym sensie, że jeśli kogoś drażni niewłaściwie umieszczony post, to sygnalizuje to moderatorom, którzy problem rozwiązują - w tym mogą przecież "recydywistom" udzielać ostrzeżeń, jesli faktycznie takie działanie jest drastycznym naruszeniem zasad forum
piotrkw - 16-08-2011, 08:09
| lozerka napisał/a: | Sam nie widzisz demagogii swojego argumentu, czy tylko masz nadzieję, ze inni nie dostrzegą ?
|
Wzięłas na poważnie to co napisałem ??? Bo ja nie Przepraszam , wydawało mnie się , nie mozna traktować tego serio , tak jak Twoich wcześniejszych prób " pozyskania głosów" manipulując i domniemając.
| lozerka napisał/a: | Moje posty w tym temacie nie są wymierzone w Ciebie, czy Haw`a, ale tak sie składa, ze głownie Wy głośno z tym zjawiskiem walczycie. Haw zakładając ten watek napisał, ze mu to przeszkadza i podejrzewa, ze nie tylko jemu i ze chciałby poznac opinię innych.
|
Tak jak i "przeciwko" nam , jest najczęściej ta sama grupa kilku uzytkowników forum.
| lozerka napisał/a: | | Moim zdaniem wynik ankiety, w tym ten także pośredni, wynikający z ilości userów, którzy zdecydowali sie oddać głos, pokazuje, że tych, których to denerwuje, jest procentowo w stosunku do ogółu aktywnych uzytkowników bardzo niewielka grupa. |
A jeszcze mniejsza tych którzy to popierają. Tu nie ma co manipulować , są cyfry, ludzie chcący sie wypowiedzieć ( czyli interesuje ich ta sprawa) . Reszta jest poza tematem.
To przeciez oczywiste dla dorosłej osoby która może brac udział w wyborach np. Prezydenta RP. Ważne jest kto otrzyma najwiecej głosów. A 45% wyborców nie biorących udziału w wyborach po prostu w nich nie istnieje. A przegrany zawsze stara się mysleć, że ci co nie głosowali pewnie by go poparli, lub co najmniej nie sympatyzują z przeciwnikiem . Problem w tym, że nie wzieli w nich udziału . I sie nie liczyli.
I jeszcze jedno, tak jak niektórym przeszkadza nachalna reklama, piszesz , że Tobie
przeszkadza dyskusja o tym. Proponuję zastosować rady osób reklamujących dawanych "naszej grupie" . Po prostu nie czytać, przecież to takie oczywiste
Poczekajmy na wynik ( o ile jeszcze będą zainteresowani oddaniem głosu)
Pozdrawiam Piotr
lozerka - 16-08-2011, 08:35
| piotrkw napisał/a: | Po prostu nie czytać, przecież to takie oczywiste
|
tylko zastosowanie się do tej rady jest znacznie trudniejsze, niż zastosowanie się do rady Wam udzielanej. Bo, jak napisał TomS, te tematy, które Wam przeszkadzają, są zapowiadane w tytule wątku, a tych "walecznych" postów nie zapowiada nic i rozwijają sie w tematach na nie nieprzeznaczonych.
A ...i ja żadnych głosów nie pozyskuję, bo jak wspomniałam, sprawa mi ..wisi Wyciągam wyłącznie logiczne wnioski z udziału/braku udziału userów w ankiecie. Ale czasem wygodniej wniosków nie widzieć, jak są dla nas niewygodne
i na tym naprawdę kończę, bo dyskusja staje się bez sensu, a na pewno przybiera rozmiary niewarte tematu, który ją wywołał
|
|