FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

HYDE PARK - Popłuczyny po "latarkach i kasku"

tmichura - 12-10-2012, 21:52
Temat postu: Popłuczyny po "latarkach i kasku"
Wydzielone z wydzielonego tematu.
Prawdopodobnie nie ma ciągu logicznego ani sensu ale czy od początku miało..???
Wyrzucam te śmieci do Hyde Parku.
TomS

coś Jacku Placku gubisz się w swoich przekonaniach

Mam wrażenie, że masz świadomośc tego, że chłopcy mają rację ale cięzko przyznać Ci się do błędu...
nie martw się . Nikt nie jest nieomylny.
ten komentarz naprawdę z sympatii

[ Dodano: 12-10-2012, 22:00 ]
light-for-me
widzę że macie tam Dynara u siebie:)
z całym szacunkiem (pewnie bez wzajemności) dla JP uważam że Dynar wie co robi....
Dynar
to jak wrócisz napisz mi na FB coś o latarkach bo jak widzisż kontrowersje są tutaj na fN
JP> ostatnio (wczoraj) na koparkach ćwizcyłem ciaganie i zakłądanie kasku w różnych sytuacjach... to też złe?

przyznaję że latarka na goodmanie jest ok ale ma kilka wad których pewnie jestes świadom

[ Dodano: 12-10-2012, 22:05 ]
po dokłądnym przeanalizowaniun zdjęc Dynara...
co Ci się Jacek w tych zdjęciach nie podoba? jakie mas człowieku obiekcje? goodman na rączce... ok.. nigdy Ci sie nie zaplątał? aaaa zapomniałem, że Ty takich błędów nie popełniasz

btw. coś masz w sobie, że nawet człowiek z natury opanowany wkur*ia się i ma dośc Twojej zaczepliwej gadki

Bogdan WEG - 12-10-2012, 22:31

tmichura napisał/a:
btw. coś masz w sobie, że nawet człowiek z natury opanowany wkur*ia się i ma dośc Twojej zaczepliwej gadki

Tomek nie denerwuj side.
Na temat Jacka to jest jedna taka anegdota:

Co to sa nerwy?
To tracenie zdrowia przez głupotę innych.

Daj mu spokój, bo Jacek ma problemy ze swoim bardzo wysoko podniesionym Ego.
Chciałby widzieć świat idealny, który ma urojony w swojej głowie.

fwj - 12-10-2012, 22:56

Włodek K napisał/a:
za przestępstwa naruszenia wnętrza wraków?

A to jest przestępstwo???

tmichura - 12-10-2012, 23:00

Ooooo
Teraz będzie wykład światowca JP

Bogdan
My lepiej nurkujmy.... Potrzebujesz rad wszystkowiedzącego JP?
Dla mnie ten Pan pozostaje obojętny

fwj - 12-10-2012, 23:33

Włodek K napisał/a:
pewnie jest to jakieś przestępstwo/wykroczenie

Hm, tylko różnica między tymi dwoma jest dość znacząca ;)

Włodek K - 12-10-2012, 23:51

fwj napisał/a:
Hm, tylko różnica między tymi dwoma jest dość znacząca ;)

Kiedyś za wykroczenie milicja dawała po grzbiecie pałą :)
Ale na prawie się nie znam, prawie :)
Już widzę "ścieżkę chłopców z Goleniowa" jak obrabiają nurków biegiem schodzących z łodzi w twinach :)

Włodek K - 13-10-2012, 09:47

Cytat:
3. narażanie się na szydercze komentarze i zaczepki braci nurkowej:)

E tam, jak pisałem, mi się podoba sztywna czapeczka z latarkami. Nurek wygląda jak smok ziejący ogniami piekielnymi :)
Ten trening szyi do okejki też mi się podoba :)
Robimy zawody kto bardziej okrągłe kółko nakreśli na dnie?
jedno albo dwa,- dla stereo light....
:)
Uciekły mi wolne rączki :) To lubię szczególnie wolne rączki bo kojarzą mi się z nic nie robieniem i gdybym bardziej nie lubił pstrykać to nawet aparatu bym nie brał :bee;
Wolne rączki to prawie idea jak wolne konopie :)
Po konopi, pewnie ręce zwalniają? Co tam chyba cały świat zwalnia tempa ?
:malpa: ;fuck: :malpa:

Aleksander - 19-10-2012, 22:04

Wiesz - miałem wątpliwosci ale stanę w Twoim narożniku
ptja - 20-10-2012, 20:46

jacekplacek napisał/a:
rekreacyjnemu nurkowi równie potrzebne, jak szympansowi krawat

:-)

ed - 22-10-2012, 20:45

Panowie poprawcie mnie jeśli źle rozumiem, teraz to sobie jaja na całego robicie.

A ten wątek to nie poszukiwanie świętego Grala wg. MP.

ps. Za marketingowe skojarzenia przepraszam, nie ja jestem autorem tytułu filmu.

Aleksander - 22-10-2012, 21:30

No tak…pierwszy nurek Najjaśniejszej Rzeczypospolitej Polskiej, wszechwiedzący Imperator, Namaszczony Góru (k… Jak się pisze Guru? :-) ), Podpora Wszystkich nurków, Animator Koparek, Expert oświetlenia, Przewodnik nieoświeconych, Najtańszy INSTRUKTOR Nitroxu, władca Promocji – w pakiecie taniej, dawca plastików…o q…wa, Biedronka – bez obrazy Biedronko :-) , Pogromca czytelników i Wychowawca świeżynek, Autor 6,666666666666666667 posta dziennie (przy założeniu, że październik 2012 już się skończył) ORZEKŁ, ŻE: „Reasumując, moim zdaniem kask i umieszczone na nim latarki, są rekreacyjnemu nurkowi równie potrzebne, jak szympansowi krawat a w wielu nie trudnych do przewidzenia okolicznościach, spowoduje bardzo konkretne zagrożenie. Nie zapominajmy, że kwity sm są wręczane także świeżynkom tuż po OWD.”

No i po co Wam Szympansy kurs ? :humor: :hihi-: :papa:

ed - 22-10-2012, 21:41

Aleksander napisał/a:
No tak…pierwszy nurek Najjaśniejszej Rzeczypospolitej Polskiej, wszechwiedzący Imperator, Namaszczony Góru (k… Jak się pisze Guru? :-) ), Podpora Wszystkich nurków, Animator Koparek, Expert oświetlenia, Przewodnik nieoświeconych, Najtańszy INSTRUKTOR Nitroxu, władca Promocji – w pakiecie taniej, dawca plastików…o q…wa, Biedronka – bez obrazy Biedronko :-) , Pogromca czytelników i Wychowawca świeżynek, Autor 6,666666666666666667 posta dziennie (przy założeniu, że październik 2012 już się skończył) ORZEKŁ, ŻE: „Reasumując, moim zdaniem kask i umieszczone na nim latarki, są rekreacyjnemu nurkowi równie potrzebne, jak szympansowi krawat a w wielu nie trudnych do przewidzenia okolicznościach, spowoduje bardzo konkretne zagrożenie. Nie zapominajmy, że kwity sm są wręczane także świeżynkom tuż po OWD.”

No i po co Wam Szympansy kurs ? :humor: :hihi-: :papa:

Nice...
Jesli chodzi o Guru to Jazzmatazz.

wiesiek01 - 23-10-2012, 10:06

ed napisał/a:
Panowie poprawcie mnie jeśli źle rozumiem, teraz to sobie jaja na całego robicie.

Obawiam się, że nie....
Aleksander napisał/a:
Reasumując, moim zdaniem kask i umieszczone na nim latarki, są rekreacyjnemu nurkowi równie potrzebne, jak szympansowi krawat a w wielu nie trudnych do przewidzenia okolicznościach, spowoduje bardzo konkretne zagrożenie.

Co twoim zdaniem jest w tym stwierdzeniu błędne ?

filipesku - 23-10-2012, 10:43

Ten przewodnik wszystkich tylko w jedno miejsce zabiera widze :)

http://www.youtube.com/wa...=4&feature=plcp

0:34 :))

jacekplacek - 23-10-2012, 10:45

I jak na tym zamocować latarki? :D
Aleksander - 23-10-2012, 18:14

wiesiek01 napisał/a:
Co twoim zdaniem jest w tym stwierdzeniu błędne ?

Wszystko :-) treść, przekaz, forma, merytoryka
Umieszczę sobie latarkę tam gdzie będę chciał i taką jaką będę chciał - ważne abym nad tym panował, ważne aby ta latarka dawała mi to czego od niej oczekuję i nie robila tego czego od niej nie oczekuję, ważne aby mój Partner wiedział gdzie ją mam i akceptował to :-)

P.S. w dalszym ciągu nie wim co jest złego w tym że szympans ma krawat bo co jest złego w tym że szympans ma komputer z dostepem do sieci to juz wiem :-) :serce:

filipesku - 23-10-2012, 18:50

Aleksander, a może byś pokazał twarzyczkę bo chyba zaczyna Cię troszkę ponosić przez ta anonimowość. Jeżeli masz odwagę ferować takie opinie to i pewnie masz odwagę się ujawnić.
Yavox - 23-10-2012, 19:01

Raczej bym obstawial, ze przywroci poprzedni awatar - Reksia merdajacego ogonem za ostrokolem :)
jacekplacek - 23-10-2012, 21:27

filipesku napisał/a:
Aleksander, a może byś pokazał twarzyczkę bo chyba zaczyna Cię troszkę ponosić przez ta anonimowość

Daj gościowi spokój - niektórzy tak mają :)
...

Aleksander, czy jaki ci tam dali... są ludzie, dla których czarne jest czarne, białe białym, a gorące parzy. Są też ludzie, dla których czarne jest czasem czerwone a białe fioletowo żółte... I te dwie grupy nigdy się nie dogadają, bo ta pierwsza uważa drugą za tępe, fałszywe pizdy a ta druga pierwszą za niegodnych ich kombinatorstwa frajerów. Ponieważ ja jeste w pierwszej grupie a Ty w drugiej, więc nie widzę możliwości jakiejkolwiek polemiki z Tobą :)

fwj - 23-10-2012, 21:32

jacekplacek napisał/a:
są ludzie, dla których czarne jest czarne, białe białym, a gorące parzy. Są też ludzie, dla których czarne jest

No, jest też trzecia grupa której nikt nie wmówi, że czarne jest czarne ;P

Aleksander - 23-10-2012, 22:34

jacekplacek napisał/a:
nie widzę możliwości jakiejkolwiek polemiki z Tobą

a ja widzę pod warunkiem, że przestaniesz traktować ludzi tak:
jacekplacek napisał/a:
tępe, fałszywe pizdy a ta druga pierwszą za niegodnych ich kombinatorstwa frajerów.

gdy zrozumiesz, że bycie chlopcem w krótkich gaciach ale za to z dużą cięzarówką, która rozwala wszystkim babki w piaskownicy nie jest dobrym pomysłem, gdy zauważysz, ze bycie wszechwiedzącym, wszechobecnym, jedynym i niezaprzeczalnytm włodarzem monopolu na rację jest niewykonalne, gdy dostrzezesz wokół siebie ludzi. Wtedy możemy się spotkać face to face na ubitej ziemi, pofalowanej wodzie albo na porośnietym trawą dnie - jak chcesz

filipesku napisał/a:
Aleksander, a może byś pokazał twarzyczkę bo chyba zaczyna Cię troszkę ponosić przez ta anonimowość. Jeżeli masz odwagę ferować takie opinie to i pewnie masz odwagę się ujawnić.

Tobie Kolego odpowiem tak: widziałeś moją twarzyczkę ale nie zakumałeś - Twój problem, nie skacz jednak po mnie - prosze - bo nic Ci nie zrobiłem. Chcesz wstapić do fanklubu JP - ok zgłoś sie do JP a mnie nie szarp :-)

filipesku - 23-10-2012, 22:56

Do fanklubu kogokolwiek mi daleko. Znam Jacka osobiście i mimo, że pewnie w wielu rzeczach się nie zgadzamy rodzice nauczyli mnie aby nikogo powtarzam nikogo nie nazywać szympansem.

Jakoś będę musiał żyć z tym problemem hehehe :)

Jeszcze 3 miesiące temu strofowałeś Jacka o wypowiedź, iż jego rozmówcy to bełkoczący kretyni, a teraz robisz dokładnie to samo.

Żeby nie było też nie pochwalam tamtej wypowiedzi.

slawek290 - 24-10-2012, 00:37

Aleksander napisał/a:
No tak…pierwszy nurek Najjaśniejszej Rzeczypospolitej Polskiej, wszechwiedzący Imperator, Namaszczony Góru (k… Jak się pisze Guru? ), Podpora Wszystkich nurków, Animator Koparek, Expert oświetlenia, Przewodnik nieoświeconych, Najtańszy INSTRUKTOR Nitroxu, władca Promocji – w pakiecie taniej, dawca plastików…o q…wa, Biedronka – bez obrazy Biedronko , Pogromca czytelników i Wychowawca świeżynek, Autor 6,666666666666666667 posta dziennie (przy założeniu, że październik 2012 już się skończył) ORZEKŁ, ŻE:

Oj - żebyś ty jeszcze nurkować Olek umiał tak jak inwektywy pisać , Filip Wojtek by się przy Tobie schował .

filipesku napisał/a:

Raczej to nie ten styl i klasa .

Voltek - 24-10-2012, 07:26

A wy co się tak spinacie? Gumy w stringach wam popękają!
Facet ma rację, a wy z braku argumentów czepiacie się osoby, a nie racji. Doprawdy, poziom szympansa!

piotrkw - 24-10-2012, 07:50

Voltek napisał/a:
Doprawdy, poziom szympansa!

Nie obrażaj szympansów , to naprawdę inteligentne stworzenia , co niektórzy tego poziomu nie są w stanie osiągnąć .

Pozdrawiam Piotr

AdamP - 24-10-2012, 08:59

Cytat:
są ludzie, dla których czarne jest czarne, białe białym, a gorące parzy. Są też ludzie, dla których czarne jest czasem czerwone a białe fioletowo żółte...

Są też tacy dla których wszystko jest tylko albo czarne albo białe...
Odcienie szarości dla nich nie istnieją, nie wspominając już kolorach!
Rozwiązania są tylko dobre -powinienem był napisac ,,jedyne słuszne" :) albo złe...
Żadnych pośrednich! żadnego relatywizmu - bo jeszcze człowiek się pogubi i zejdzie z ,,jedynej słusznej ścieżki".
W ogóle to najlepiej Zero Wyboru !!!

notabene
Cytat:
czarne jest czasem czerwone a białe fioletowo żółte

może byc tyyyyle odcieni czarnego ;) -ale to nadal czarny...
Życie nie jest czarno-białe, tak jak Ziemia nie jest płaska, ale widac dla niektórych nadal taką pozostaje...

Voltek - 24-10-2012, 09:00

Nie chciałem nikogo poniżać, ni tez obrażać. Przepraszam.
jacekplacek - 24-10-2012, 10:12

AdamP napisał/a:
Żadnych pośrednich! żadnego relatywizmu - bo jeszcze człowiek się pogubi i zejdzie z ,,jedynej słusznej ścieżki".
W ogóle to najlepiej Zero Wyboru !!!

Każda ekstrema jest zła. Szczególnie, jak nie dopuszcza możliwości samodzielnego myślenia i wyciągania wniosków. Niestety, na forum - które już z zasady jest trudnym medium do przekazania myśli - prawie każda krytyczna uwaga, czy spojrzenie na temat z innej strony, jest postrzegane jako ekstremizm, brak wyboru, bezmyślność.... szczególnie, kiedy rozmówcy kończą się argumenty. Ja taki "bojów" przerobiłem wiele. Zaczęło się od długich węzy - zamiast rozważyć argumenty, był frontalny i bezpardonowy atak. Potem skrzydło kontra jacket - i tu znów oskarżenia o jedynie słuszne konfiguracje o nie stosowanie sprzętu adekwatnego do nurkowania ( np. twin w litoralu, gdzie prawdziwym tępogłowym nie mieściło się pod kopułką, że ktoś kocha nurkowanie i siedzenie w tym litoralu po 3godziny i wychodzenie z żalem, że tak krótko)... W końcu założyłem wątek "jakich konfiguracji używacie" - i co? ZERO odzewu było, a to były czasy, kiedy nas, sajdmałntowców postrzegano jako wariatów i szpanerów. Kto zarzucał jedynie słuszne konfiguracje? Ano: kolesie, pływający w jedynie słusznych padiowskich konfiguracjach... Kto zarzucał niedopuszczalność jednorodnych konfiguracji i procedur? Ano: jednorodni w procedurach i konfiguracji... padiowcy. Wiecie skąd się wzięły mordercze pianki? Też ode mnie. Bo ośmieliłem się napisać, że pianka prócz zalet, ma poważne wady... Jeden z największych CD PADI w Polsce odpisał mi wtedy, że nie są mu znane ŻADNE!!!! zagrożenia związane z nurkowaniem w piance!!! Śmieszne? Ale prawdziwe. I tak punkt po punkcie, wszystko, co odbiega od stereotypów - a często i z przekłamań, stawiania marketingu ponad bezpieczeństwo - przebija się z bólem i w notorycznych oskarżeniach.
Mi jest obojętne w czym nurkuję. Mogę sobie założyć super sklarowany DIR, ale i z butlą przypasaną sznurkiem świetnie się czuję. Jednak jakoś nigdy nie wpadło mi do głowy, by pisać, że na sznurku to jest lepiej a DIRowcy to głupole. Tak samo, jak nie wpadnie mi nigdy do głowy pisanie, ze oślepiająca latarka na czole, jest super partnerskim pomysłem, że rurka przy masce i konf DIR to nieporozumienie, ale kask w miejsce tej rurki jest zajebistym pomysłem... Jakoś tak mam, ze 2+2 zawsze wychodzi mi 4.
Wiele wad różnego typu pomysłów, wychodzi dopiero w sytuacji awaryjnej, kiedy są najmniej oczekiwane. Ale też wychodzą podczas rutynowej kontroli sprzętu i procedur wykonywanych przed KAŻDYM nurkowaniem, gdzie sprawdzamy KAŻDY zawór, KAŻDY automat, latarkę komputer, symulujemy brak gazu. I właśnie wtedy, kiedy nurkowie zaczynają stosować nauczone na kursie procedury, rezygnuje się z rurek, krótkich węży, stejdży na prawym boku, kasków, szabli na nodze i wszystkiego, co przeszkadza w komfortowym wykonaniu procedur. Nurkowie zaczynający rutynowo stosować prawidłowe procedury, sami są zaskoczeni ilością awarii z jakimi zamierzali wejść pod wodę... i ilość ta maleje w miarę rosnącego rozsądku.

Voltek - 24-10-2012, 11:18

@jacekplacek, ogólnie to mało kto umie dyskutować. Bardzo szybko wymiana argumentów przechodzi w ataki na osobę i wojnę na inwektywy.
jacekplacek - 24-10-2012, 11:45

Voltek napisał/a:
@jacekplacek, ogólnie to mało kto umie dyskutować. Bardzo szybko wymiana argumentów przechodzi w ataki na osobę i wojnę na inwektywy.

Wiem, sam tak mam :ping:

TYMOTEUSZ - 24-10-2012, 11:52

Mi ogolnie odechcialo sie juz pisac na tym forum - wlasnie przez takie tematy

Ale mam jedno pytanie- bez wymądrzania sie i bez kłutni

Jacek rozumiem dlugi wąż, rozumiem skrzydło i suchara ale powiedz mi co złego jest w nożu przy łydce od wewnetrznej strony

Pływam tak od kilku lat - kilka razy w sytuacji awaryjnej sięgałem po nóż i nie mialem problemów z wyjeciem go- nigdy tez nie zaplątałem żadnej linki wkoło niego a sporo nurkuje na wrakach

Co jest nie tak z nożem na nodze ?

jacekplacek - 24-10-2012, 12:06

TYMOTEUSZ napisał/a:
Jacek rozumiem dlugi wąż, rozumiem skrzydło i suchara ale powiedz mi co złego jest w nożu przy łydce od wewnetrznej strony

Pływam tak od kilku lat - kilka razy w sytuacji awaryjnej sięgałem po nóż i nie mialem problemów z wyjeciem go- nigdy tez nie zaplątałem żadnej linki wkoło niego a sporo nurkuje na wrakach

Co jest nie tak z nożem na nodze ?

Całe lata miałem na zewnętrznej stronie łydki i też żyję :) Zakładany na wewnętrznej stronie jest łatwiejszy do sięgnięcia. A skoro już sobie ułatwiamy, to dlaczego nie iść na całość? Jeszcze łatwiej sięgnąć do pasa albo przedramienia - i tam noszę teraz noże. Niestety, "tradycyjnej" wielkości - czyli wszystko ponad obieraczkę do kartofli - jest tam zbyt długie. Dodatkowo znacznie łatwiej utrzymać w ostrości cienką klingę od grubej: porównaj ostrość żyletki do ostrości siekiery. Bardzo skuteczne - a czasem najskuteczniejsze - są noże hakowe, np EasyCut. Podczepiasz pod pasek komputera: i dostępne i nie przeszkadza.
Nikt nikomu nie broni nawet i mieczy samurajskich: jak ktoś ma taki kaprys, Jego sprawa. Wszystko zależy, czy temat traktujemy pod kątem komfortu, bezpieczeństwa czy mody. A czasem trudno je pogodzić :)

Voltek - 24-10-2012, 12:27

Amen
TYMOTEUSZ - 24-10-2012, 12:40

O widzisz i da sie spokojnie

Dlatego mam kose rambo na nodze, easy cut na inflatorze a sekator na przedramieniu

Prawie jak Chuck Norris

Grotto8 - 24-10-2012, 13:10

Założenia: - Nóż musi być blisko, - musimy móc go obsłużyć jedną ręką, - nie powinien wypaść, zgubić się itp
Miejsca do mocowanie noża:
1. Na łydce (lewej, prawej, od wewnątrz, na zewnątrz) - jest za daleko. W przypadku natychmiastowej potrzeby musimy się schylić, zmieniać pozycję. Długi nóż przy żabce, zresztą kraulu też, wystaje rękojeścią i haczy, o platformę, o dno, o krzaki, o linki. Raczej nie zastosujemy przy nim sznurka "przeciw-zgubnego".
2. Na pasie uprzęży (wzdłuż pasa) - OK ale tylko mały DIR nożyk
3. Na ręce (ramię) lewej, prawej - odstaje, haczy rękojeścią
4. Na ręce (przedramię) lewej, prawej - OK, ale tylko mały nożyk lub sekator i to od wewnętrznej strony, bo od zewnętrznej przeszkadza kompas, komputer lub latarka na goodmanie. Myślę, że prawe przedramię (od wew.) jest bardziej ok, bo w lewym ręku mamy latarkę. Daję to możliwość praworęcznego operowania nożem lub sekatorem przymocowanym krótkim sznurkiem, który zapobiegnie zgubieniu narzędzia. Minus - nóż wyciągnąć musimy lewą ręką (chociaż sa podobno na to "metody")
5. Pasek ramienny uprzęży (ala amerykański komandos) - tylko mały nożyk, blokujemy D-ringi
6. Udo (oczywiście od zewnętrznej, bo od wewnętrznej może boleć przy wyciąganiu :) ) - mając duży nóż (czyli jak to Jacek napisał "cokolwiek większego od obieraczki") jest to chyba najrozsądniejsze miejsce. Sięgając trafiamy intuicyjnie, mieści się więc nie wystaje więc nie haczy. Niestety również nie zastosujemy sznurka "przeciw-zgubnego".

To są moje przemyślenia.
Jakieś inne lokalizacje o których zapomniałem?
No właśnie: inflator ... no nie wiem :co:

filipesku - 24-10-2012, 13:19

A kiermanka :D ?
ptja - 24-10-2012, 13:26

A na pasie, po prawej stronie, w poprzek pasa/wzdłuż ciała (obok kanistra albo zamiast, jeśli nie mamy takiej latarki)?
Można użyć do ustalenia długiego węża i też łatwo dostępny.

jacekplacek - 24-10-2012, 13:42

Grotto8 napisał/a:
4. Na ręce (przedramię) lewej, prawej - OK, ale tylko mały nożyk lub sekator i to od wewnętrznej strony, bo od zewnętrznej przeszkadza kompas, komputer lub latarka na goodmanie.

Od wewnętrznej blokuje dłoń w nadgarstku, co skutecznie utrudnia v-drill. Zamocowany na zewnętrznej lub od strony małego palca nie koliduje z niczym. Kompas, aby był skuteczny, dobrze mieć na wierzchu dłoni, natomiast ew. komputer można przesunąć tak by nie kolidował z niczym - ja noszę kompa i nóż na lewej. Z latarką też nie koliduje, bo mam słynne denko od słoika (LFM 7XRE) a nie długaśnego i niewygodnego hida.
Grotto8 napisał/a:
inflator ... no nie wiem :co:

Nieporęczne. Próbowałem tam coś przypiąć, ale jakoś tak... :/

Te_Pe - 24-10-2012, 14:43

piotrkw napisał/a:
Nie obrażaj szympansów , to naprawdę inteligentne stworzenia
:humor:

Nuroslaw - 25-10-2012, 08:30

jacekplacek napisał/a:
czyli wszystko ponad obieraczkę do kartofli - jest tam zbyt długie. Dodatkowo znacznie łatwiej utrzymać w ostrości cienką klingę od grubej: porównaj ostrość żyletki do ostrości siekiery.

ostrość zalezy od KT (krawędzi tnącej), czyli jaki szlif jest położony, a nie wprost z grubości klingi.

http://www.youtube.com/watch?v=KMbA32s1xMY

[ Dodano: 25-10-2012, 08:31 ]
jeszcze raz wstawiam adres filmu:

http://www.youtube.com/watch?v=KMbA32s1xMY

Jak tu się do ch......y wstawia filmiki na podgląd bezpośredni?

ple - 25-10-2012, 09:05

http://forum-nuras.com/faq.php?mode=bbcode
Włodek K - 25-10-2012, 10:44

ptja napisał/a:
A na pasie, po prawej stronie, w poprzek pasa/wzdłuż ciała (obok kanistra albo zamiast, jeśli nie mamy takiej latarki)?
Można użyć do ustalenia długiego węża i też łatwo dostępny.

Przeszkadza nie w samym nurkowaniu a np przy konieczności podniesienia prawej nogi do góry np wychodzenie po stopniach. Da się ale trzeba znać minusy rozwiązania.
Jest to mój ULUBIONY sposób montowania sieciówki lub małych noży o całkowitej długości jak sieciówki które stosuję, we wszystkich konfiguracjach stosowanych przezemnie.
Tzw linka przeciwzgubna narzędzia tnącego najlepsza jest wykonana z gumki bungee odpowiedniej grubości :) Stosuję we wszystkich narzędziach tnących które używam, owijając ją w odpowiedni sposób na rękojeści.

[ Dodano: 25-10-2012, 10:58 ]
Cytat:

Problem w zrozumieniu to nie problem w argumentacji ale problem z brakiem otwarcia się na argumenty części nurków.
Od wewnętrznej strony łydki na goleni też się czepia gdy pływasz wśród zielska.

O dziwo nawet SM w takich warunkach jest gorszy niż przyzwoicie skonfigurowany twin :)
W niektórych decyzjach nurka siła argumentów przestaje mieć znaczenie bo są osobiste decyzje oparte na kalkulacji za i przeciw opartych na praktyce konkretnego nurka.

TomS - 25-10-2012, 14:09

Nuroslaw napisał/a:
Jak tu się do ch......y wstawia filmiki na podgląd bezpośredni?

Jakoś tak..: :)
[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=KMbA32s1xMY [/youtube]

Aleksander - 25-10-2012, 22:55

tmichura napisał/a:
Wydzielone z wydzielonego tematu.
Prawdopodobnie nie ma ciągu logicznego ani sensu ale czy od początku miało..???
Wyrzucam te śmieci do Hyde Parku.
TomS

Tomku, ja rozumiem Twoje zdanie, ja wiem, że masz prawo do własnej opinii, mam świadomośc, że jesteś Moderatorem ale wytłumacz mi proszę dlaczego zdanie /opinię jakiejś grupu Forumowiczów uważasz za "popłuczyny", co skłania Cię do określenia czyjegoś stanowiska jako "te śmieci"przecież forum jest miejscem służącym do wyrażania swojej opinni a rolą Moderatora jest dbanie aby odbywało sie to w cywilizowany sposób. Rolą Moderatora nie jest używanie słownika j.w/JP podobnie jak otwarte kibicowanie adwersarzom - Tomku :-)

TomS - 25-10-2012, 23:35

Aleksander napisał/a:
rolą Moderatora jest dbanie aby odbywało sie to w cywilizowany sposób.
Właśnie zadbałem.

Aleksander napisał/a:
otwarte kibicowanie adwersarzom
Nie sądzę abym komukolwiek kibicował czyszcząc temat o wyborze rodzaju latarki do konkretnego celu.

W pozostałych kwestiach nie zamierzam pozostawać neutralny bo nie widzę potrzeby. Wręcz się na to nie zgadzam. I wyjaśniałem Ci już tę kwestię wcześniej, nie musisz być natrętny.

To co wyniosłem do Hyde Parku uważam za śmieci w temacie latarek jak również offtopowych kasków.
Ton i treść tych śmieci z czystym sumieniem (oczywiście generalizując) nazwałem popłuczynami. Popłuczyna to płyn pozostały po wypłukaniu czegoś. Czyli po przepłukaniu 10 stron pozostały 2 tematy z treścią ~merytoryczną i... reszta. W dużej mierze,dzięki temu co Ty byłeś łaskaw wnieść do tematu. Oceniasz słowo "popłuczyna" w sposób pejoratywny? Może dlatego, że wiesz czym jest ona w tym przypadku..?

Jak widzisz nie mam zwyczaju nic usuwać. Ale tam gdzie mogę będę sprzątał tak jak uważam za stosowane dopóki właściciel forum nie przekaże mi jakichś instrukcji w tej sprawie.

Jeśli zabolało Cię to, że wszystkie twoje wypowiedzi znalazły się w HP to zadaj sobie pytanie czy cokolwiek z tego co napisałeś nadaje się do pozostawienia w temacie "latarek do kasku" lub "kasku w nurkowaniu"... Ja oceniłem, że absolutnie nic. A ponieważ nic (niewiele) mi do tego jak się zwracasz do Jacka to wszelkie treści są nadal dostępne. Tyle, że w miejscu bardziej do tego stosownym.

tmichura - 26-10-2012, 02:09

By the way Alexander!!!!
TomS to nie tmichura

:humor:

(ani nie tmichura to TomS)

TomS słusznie postąpił skromnym zdaniem tmichura

Aleksander - 26-10-2012, 21:35

TomS napisał/a:
Nie sądzę abym komukolwiek kibicował

To Twój pogląd
TomS napisał/a:
W pozostałych kwestiach nie zamierzam pozostawać neutralny bo nie widzę potrzeby.

A szkoda bo myślałem, że na więcej Cię stać
TomS napisał/a:
Czyli po przepłukaniu 10 stron pozostały 2 tematy z treścią ~merytoryczną i... reszta.
- to również jest Twój subiektywny pogląd
TomS napisał/a:
Oceniasz słowo "popłuczyna" w sposób pejoratywny?

Czy słowo "pejoratywny jest Twoim znakiem firmowym? Napisz proszę jak je rozumiesz
TomS napisał/a:
Jeśli zabolało Cię to, że wszystkie twoje wypowiedzi znalazły

Nie zabolało :-) poprostu uznałem, że po wstepnym starciu potrafimy się dogadać - jak widać ...-nie potrafimy ale ok. - dostosję się Tomku

slawek290 - 27-10-2012, 00:01

Aleksander napisał/a:
-nie potrafimy ale ok. - dostosję się Tomku

Jedno mądre zdanie .
Tomek pełni niewdzięczną rolę , ale wywiązuje się z niej znakomicie .

Potrafił byś to robić lepiej ?

TomS - 27-10-2012, 00:07

Aleksander napisał/a:
TomS napisał/a:
Nie sądzę abym komukolwiek kibicował

To Twój pogląd
Chyba rozumiesz zwrot "nie sądzę"?

Aleksander napisał/a:
TomS napisał/a:
W pozostałych kwestiach nie zamierzam pozostawać neutralny bo nie widzę potrzeby.

A szkoda bo myślałem, że na więcej Cię stać
Tak, stać mnie na posiadanie własnego zdania, stać mnie na opowiedzenie się po jakiejś stronie, stać mnie na działania mogące się nie podobać...

Aleksander napisał/a:
TomS napisał/a:
Czyli po przepłukaniu 10 stron pozostały 2 tematy z treścią ~merytoryczną i... reszta.
- to również jest Twój subiektywny pogląd
A czym że jest pogląd obiektywny..? Jak wspomniałem - moderuję tak jak ja uważam za słuszne i nie widzę w tym nic ani złego ani dziwnego. I nie zamierzam moderować w sposób jakiego Ty oczekujesz, niezależnie od tego, czego mógł byś oczekiwać. Masz zastrzeżenia - pogadaj z właścicielem. Może nas zamieni.

Aleksander napisał/a:
TomS napisał/a:
Oceniasz słowo "popłuczyna" w sposób pejoratywny?

Czy słowo "pejoratywny jest Twoim znakiem firmowym? Napisz proszę jak je rozumiesz
Słowo jak słowo. Nie jesteśmy w dziale początkujących polonistów. Znaczenie bez trudu odnajdziesz w słownikach internetowych.

Aleksander napisał/a:
TomS napisał/a:
Jeśli zabolało Cię to, że wszystkie twoje wypowiedzi znalazły

Nie zabolało :-) poprostu uznałem, że po wstepnym starciu potrafimy się dogadać - jak widać ...-nie potrafimy ale ok. - dostosję się Tomku
Ależ od dłuższego czasu Ty nie próbujesz się dogadać lecz dogadujesz. Brzmi podobnie ale to nie to samo zachowanie. I twoje dostosowywanie nie ma tu nic do rzeczy; co więcej - ja tego nie oczekuję.
Voltek - 27-10-2012, 08:11

@TomS, masz przerąbaną funkcję.
Obiektywne to są tylko cyfry i liczby, cała reszta może tylko się silić na obiektywizm.

ptja - 27-10-2012, 11:39

Voltek napisał/a:
@TomS, masz przerąbaną funkcję.

a ja popieram Tomka w pełni.
Jeśli się rozmywa, to konsekwencją są takie narodowo-deszczowo-letnio-musze problemy i w końcu ani nie jest dobrze, ani nie wiadomo dlaczego....