NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - trening fizyczny nurka technicznego
nemo1410 - 26-10-2012, 22:45 Temat postu: trening fizyczny nurka technicznegoJak powinien wygladac trening fizyczny nurka technicznego i jaki stosujecie ?BitPump - 26-10-2012, 22:52
nemo1410 napisał/a:
Jak powinien wygladac trening fizyczny
http://www.divefitness.comnemo1410 - 26-10-2012, 22:58 czy jest ta ksiazka dostepna w wersji polsko jezycznejple - 26-10-2012, 23:02 nemo1410 - 26-10-2012, 23:13 to pytanie w szczegolnosci skierowane jest do bardzo wybitnych nurkow technicznych (JACKA PLACKA I HUBERTA)Włodek K - 26-10-2012, 23:40
nemo1410 napisał/a:
to pytanie w szczegolnosci skierowane jest do bardzo wybitnych nurkow technicznych (JACKA PLACKA I HUBERTA)
Nie bardzo qumam. To dlaczego nie zadałeś tego pytania im na priv? Było by Ci łatwiej uzyskać stosowną odpowiedź skoro chcesz znać ich zdanie w tym akurat temacie.
No chyba że to taka forma przylepienia się do ludzi wtedy qumam twoje intencje w tak wyrażonej formie.nemo1410 - 26-10-2012, 23:55 dla tego ze sa to idealy tego forum i chcialem zeby wypowiedzieli sie publicznie jak w inych kwestiach chetnie odpowiadajanapoleon604 - 27-10-2012, 06:46
Cytat:
to pytanie w szczegolnosci skierowane jest do bardzo wybitnych nurkow technicznych (JACKA PLACKA I HUBERTA)
Mało się nie popłakałem , wypowiesz się dlaczego wybitnych?kokaroll - 27-10-2012, 07:10
nemo1410 napisał/a:
W książce Pawła Poręby masz poświęcone kilka stron(opis ogólny treningu wytrzymałościowego i rysunki do rozciągania),w szerszej formie chyba ta książka którą kolega wrzucił wyżej ale osobiście jej nie widziałem.Miły Maciej - 27-10-2012, 08:35 Hej Nemo1410 !
Fajnie że poruszyłeś temat ćwiczeń bo to bardzo ważne przy tak zaawansowanej aktywności.
Ja np pod kontem nurkowym staram się ćwiczyć ok 2-3 razy w tygodniu (oprócz tego uda mi się czasem wcisnąć jakis typowy trening na siłowni żeby "nie bylo lipy" ) - jest to głównie trening siłowy o dużej intensywności.
Staram się zorganizować go w ten sposób żeby miał formę superserii na dużym obciążeniu przeplatanej mniejszym obciążeniem - czyli taki typowy interwał.
Najlepiej dla mnie jeśli są to ćwiczenia na wolnych ciężarach i angażujące jak najwięcej partii mięśniowych .
Jedna z tych 2-3 sesji poswięcam na bieganie (jeśli jest pogoda) ale że nie mam postury maratończyka to wystarcza mi 0,5h takiego w miarę żwawego biegu.
Pozdrawiam !jacekplacek - 27-10-2012, 08:50
nemo1410 napisał/a:
Odpowiedź jest prosta: nurek techniczny nie trenuje, nurek techniczny zarabia pieniądze i nie ma czasu na trenowanie Voltek - 27-10-2012, 08:56 Amen!
A jak ma czas to leci zobaczyć się z bliskimi. PawelW - 27-10-2012, 09:31
jacekplacek napisał/a:
nurek techniczny zarabia pieniądze i nie ma czasu na trenowanie
ale uprościłeś odpowiedz , można zarabiać i trenować kwestia poukładania sobie w czasie , więc opowiedz ja zapuszczasz balast
ja trenuje 5x w tygodniu rano biegam wieczorem siłka, często dokładam rowerowe wycieczki ... sprawność fizyczna to podstawa jacekplacek - 27-10-2012, 11:30
PawelW napisał/a:
ja trenuje 5x w tygodniu
Bo masz reba, to i masz więcej czasu wiesiek01 - 27-10-2012, 11:46
jacekplacek napisał/a:
nurek techniczny nie trenuje, nurek techniczny zarabia pieniądze i nie ma czasu na trenowanie
Jacku jeśli nurek techniczny nie ma czasu na trenowanie to nie może być nurkiem technicznym. Bo jak bez nieustającego treningu opanować trym, pływalność, komunikację światłem, kręcenie zaworami, SM, kask z lampkami na głowie itd. Przecież to jest nieustająca harówka i jak się zaniedbasz to klapa. Włodek K - 27-10-2012, 13:17
PawelW napisał/a:
ja trenuje 5x w tygodniu rano biegam wieczorem siłka, często dokładam rowerowe wycieczki ... sprawność fizyczna to podstawa
A kiedy masz siłę na pracę?TYMOTEUSZ - 27-10-2012, 13:45 Ja preferuje rano i wieczorem trening polegajacy na podnoszeniu lewą ręką kieliszka a prawą szluga
Efekt jestWłodek K - 27-10-2012, 13:51
TYMOTEUSZ napisał/a:
Efekt jest
Nawet dość oczekiwany jacekplacek - 27-10-2012, 13:57
wiesiek01 napisał/a:
Bo jak bez nieustającego treningu opanować trym, pływalność, komunikację światłem, kręcenie zaworami, SM, kask z lampkami na głowie itd. Przecież to jest nieustająca harówka i jak się zaniedbasz to klapa.
A gdzie tu miejsce i czas na podziwianie podwodnego środowiska, relaks? WCALE się nie trenuje, bo i po co? Szybkie OWD - ale takie z 10 minutami nauki i 40stoma odpoczynku - a resztę się kupi całkiem bez stresu. Przecież o to chodzi, nie? wiesiek01 - 27-10-2012, 14:10
jacekplacek napisał/a:
A gdzie tu miejsce i czas na podziwianie podwodnego środowiska, relaks?
No coś ty ? Jaki relaks a już jakie podziwianie podwodnego środowiska ? Dla nurka w twinie i z mieczem świetlnym nie ma na to czasu.
jacekplacek napisał/a:
Szybkie OWD - ale takie z 10 minutami nauki i 40stoma odpoczynku - a resztę się kupi całkiem bez stresu.
Najlepiej przez Internet i z manualami w pdf'ie.....PawelW - 27-10-2012, 15:00
Włodek K napisał/a:
A kiedy masz siłę na pracę?
oj pracuje pracuje od 9-17 ...Włodek K - 27-10-2012, 17:27
PawelW napisał/a:
Włodek K napisał/a:
A kiedy masz siłę na pracę?
oj pracuje pracuje od 9-17 ...
Kurcze zazdroszczę luzackiej pracy.
Ja po 8 godz prawdziwej pracy zwykle padam na pysk
O rannym treningu i wieczornym a czasem o rowerze mowy nie ma i nie było nigdy.
Pewnie cienias byłem i jestem ale cóż taka karma gorcio - 27-10-2012, 17:53
nemo1410 napisał/a:
tak zwyczajnie chciales sie do kogos przypieprzyc prawda ?nemo1410 - 27-10-2012, 18:46 nie chcialem sie do nikogo przypieprzac tylko bylem swiecie przekonany ze tacy ludzie jak Jacek i Hubert znakomici nurkowie techniczni cwicza przynajmniej 2 razy w tygodniu wogole mam wrazenie ze malo nas tu cwiczy PawelW - 27-10-2012, 18:50
Włodek K napisał/a:
Kurcze zazdroszczę luzackiej pracy.
każdy ma pracę jaką ma , może nie mam , aż takiej luzackie , ale daje wykarmić 5 osobowa rodzinę no i zostaje coś tam jeszcze , i w końcu robię to co lubię ...nemo1410 - 27-10-2012, 19:58 JacekKG - 27-10-2012, 21:59
wiesiek01 napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
nurek techniczny nie trenuje, nurek techniczny zarabia pieniądze i nie ma czasu na trenowanie
Jacku jeśli nurek techniczny nie ma czasu na trenowanie to nie może być nurkiem technicznym. Bo jak bez nieustającego treningu opanować trym, pływalność, komunikację światłem, kręcenie zaworami, SM, kask z lampkami na głowie itd. Przecież to jest nieustająca harówka i jak się zaniedbasz to klapa.
Nurek techniczny ma siedziec 4tyg w dzwonie , ciezko pracowac i wychodzac na powierzchnie byc zadowolony z kolejnej stowki na koncie.Włodek K - 27-10-2012, 23:37
Cytat:
Nurek techniczny ma siedziec 4tyg w dzwonie , ciezko pracowac i wychodzac na powierzchnie byc zadowolony z kolejnej stowki na koncie.
To nie jest nurek techniczny. To jest nurek zawodowy i to niezłego kalibru
Nurek techniczny to taki gość który dąży do tego co osiąga nurek zawodowy tylko bez tego całego majdanu na powierzchni pracującego na tego pod wodą.jacekplacek - 28-10-2012, 07:10
nemo1410 napisał/a:
nie chcialem sie do nikogo przypieprzac tylko bylem swiecie przekonany ze tacy ludzie jak Jacek i Hubert znakomici nurkowie techniczni cwicza przynajmniej 2 razy w tygodniu
Hubi nie odpisze z dwóch powodów: bo już tu nie pisze - przynajmniej na jakiś czas, może mu przejdzie - poza tym akurat jest na jakimś kolejnym sympozjum naukowym w Stanach a w wolnych chwilach nurkuje.
Natomiast ja obiecałem solennie nie wychodzić o jotę poza dupę Maryni i marketing, co mam nadzieję, systematycznie czynię
Dziś prowadzę na Koparkach klubowe zajęcia "Partnerstwo, Pływalność, Trym" dla członków odradzającego się Klubu Płetwonurków "Mors" w Bytomiu - a więc znowu nie ćwiczę Do tego - o zgrozo - zajęcia dla klubowiczów są bezpłatne JacekKG - 28-10-2012, 07:26
Włodek K napisał/a:
Cytat:
Nurek techniczny ma siedziec 4tyg w dzwonie , ciezko pracowac i wychodzac na powierzchnie byc zadowolony z kolejnej stowki na koncie.
To nie jest nurek techniczny. To jest nurek zawodowy i to niezłego kalibru
Nurek techniczny to taki gość który dąży do tego co osiąga nurek zawodowy tylko bez tego całego majdanu na powierzchni pracującego na tego pod wodą.
To chyba mowisz o pletwonurku amatorskim,
Bo technik - techniczny to specjalista wykonujacy jakas prace , a ze nurek to pod woda bez pletw.KowiKowi1979 - 28-10-2012, 08:34 PLE, nie oglądałem tego z 5 lat Czyste Zło ha ha ha !!!max43 - 28-10-2012, 15:16 podstawa to nogi przysiady ze sztangą bo jak trzeba 18stki w zestawie szarpnąć.
przy żabce łydki i kolana wiec jakas 30 minutowa skakanka rozciąganie najlepiej na box albo kick boxing 3 razy w tygodniu
siłownia z zwróceniem uwagi na nadgarstki dłonie przy zakręcaniu zaworów ważne .PawelW - 28-10-2012, 16:42
max43 napisał/a:
podstawa to nogi przysiady ze sztangą bo jak trzeba 18stki w zestawie szarpnąć.
można te cysterny na CCR zamienić i inny cel treningu robić ...max43 - 28-10-2012, 17:57 [quote="PawelW"][quote="max43"]podstawa to nogi przysiady ze sztangą bo jak trzeba 18stki w zestawie szarpnąć. [/quote]
można te cysterny na CCR zamienić i inny cel treningu robić ...[/quote]
motywacja i cel to sprawa najważniejszafilipesku - 28-10-2012, 18:07 Ja gram w Rugby. Jak czasem zachwieje mi się pływalność to jak wale o dno to mniej boli.Włodek K - 28-10-2012, 19:10
JacekKG napisał/a:
To chyba mowisz o pletwonurku amatorskim,
Bo technik - techniczny to specjalista wykonujacy jakas prace , a ze nurek to pod woda bez pletw.
Tworzysz słowne paralele nie mające pokrycia w nazewnictwie używanym potocznie.
- nurek zawodowy może być płetwonurkiem a ponieważ piszesz o dzwonie to z niego może dokonywać prac podwodnych w lekkim sprzęcie np przewodowym.
Teraz uważaj.
Nurek z zawodowymi kwalifikacjami może nie być nurkiem w rozumieniu ustawy o zawodzie nurka czyli nie musi mieć kwitów na sprzęt klasyczny.
I klasycznym tego przykładem są nurkowie zawodowi po kursach dla PSP wg MSWiA.
Jeśli chcesz klasyfikować nurków zawodowych w oparciu o to czy są niezależni czy zależni pod wodą (klsayk vs SCUBA) to proszę zapoznaj się z ustawą z dn 17 X 2003 r o wykonywaniu prac podwodnych ze szczególnym uwzględnieniem wyposażenia używanego do prac podwodnych pkt 18 Art 2.
Nurek w rozumieniu zawodowy może wykonywać różne prace do których dobiera stosowny sprzęt na który ma przeszkolenie.
Np prace polegające na inspekcji podwodnych najczęściej wymagają użycia lekkiego sprzętu nurkowego takiego jak używamy w rekreacji. Bywa i tak ze nurek taki będzie musiał użyć sprzętu który nazywamy w żargonie sprzętem technicznym ze względu na jego możliwości.
Co wcale nie oznacza że taki nurek SCUBA będzie np kręcił śruby kluczem albo walił młotem tzn wykonywał prace techniczne ...... wg Twojej interpretacji roli technika w nurkowaniu bez płetw
Prawda że proste
[ Dodano: 28-10-2012, 19:11 ]
filipesku napisał/a:
Ja gram w Rugby. Jak czasem zachwieje mi się pływalność to jak wale o dno to mniej boli.
A czy kości Ci klekoczą jak tak walisz o dno PawelW - 28-10-2012, 20:40 Roxi - 31-10-2012, 19:57
JacekKG napisał/a:
672 godziny w dzwonie to ma siedzieć nurek komercyjny, a nurek techniczny to może co najwyżej popływać sobie z kątomierzem i ekierką
nemo1410 napisał/a:
wogole mam wrazenie ze malo nas tu cwiczy
Wypraszam sobie!
Tańce hulańce się liczą? muppet - 31-10-2012, 20:50 Według mnie trening ogólnokondycyjny byłby najlepszy. Nawet nurek rekreacyjny musi się wykazać się przynajmniej średnią sprawnością fizyczną. Jeśli miałbym układać program dla siebie to postawiłbym na cardio plus ogólnorozwojówka to na początek paulina_sandra - 03-04-2013, 20:34
TYMOTEUSZ napisał/a:
a nad czym tu dyskutowac- cwiczym cały czas cwiczym pani kierowniczko
KasiaK - 03-04-2013, 23:14 Gromkie powitanie Pauliny oraz rozmowę o jej cyckach, przeniosłam do wątku z powitaniami
paulina_sandra - 04-04-2013, 13:48
KasiaK napisał/a:
Gromkie powitanie Pauliny oraz rozmowę o jej cyckach, przeniosłam do wątku z powitaniami
i bardzo dobrze na szczęście nie moic, tylko Panowie rozprawiali o uciętym zdjęciu profilwoym , jakby nie było ciekawszych tematów
Witam rowniez KasiaK - 04-04-2013, 16:52 rozmowę o tatuażach przeniosłam do powitania Pauliny
tutaj
http://forum-nuras.com/vi...p=301384#301384
bardzo proszę tutaj skupić się na temacie - a mianowicie treningu nurka technicznego.Voltek - 04-04-2013, 17:05
paulina_sandra napisał/a:
tatuaż to sztuka
jak ktoś się oszuka paulina_sandra - 04-04-2013, 17:06
bardzo proszę tutaj skupić się na temacie - a mianowicie treningu nurka technicznego.
i ja sie pod tym podpisujekraken - 04-04-2013, 18:38 Wracając do treningu nurka technicznego - nurek musi być rozciągnięty.
Na plecach robi sobie tatuaż w kształcie drabinki i stara się sięgnąć z za głowy codziennie do niższego szczebelka. Jeżeli komuś nie pasuje prosta drabinka może na plecach zrobić sobie tatuaż bardziej romantyczny.
Właściwie zapytałbym jak na umiejętność sięgania, daleko do tyłu do zaworów, wpływają inne opisywane tutaj walory, ale nie wiem czy nie wykraczało by to poza temat "trening fizyczny nurka technicznego"
MSCVoltek - 04-04-2013, 18:46 A nie lepiej byłoby podcierać tyłek sięgając przez plecy? Niektórzy mieliby nawet bliżej niż przez "biżuterię" AkademiaNurkowania - 04-04-2013, 19:09
kraken napisał/a:
Wracając do treningu nurka technicznego - nurek musi być rozciągnięty.
Na plecach robi sobie tatuaż w kształcie drabinki i stara się sięgnąć z za głowy codziennie do niższego szczebelka. Jeżeli komuś nie pasuje prosta drabinka może na plecach zrobić sobie tatuaż bardziej romantyczny.
A nie lepiej piercing? Co dwa centymetry wkłute szczebelki paulina_sandra - 04-04-2013, 19:21
kraken napisał/a:
Wracając do treningu nurka technicznego - nurek musi być rozciągnięty.
Właściwie zapytałbym jak na umiejętność sięgania, daleko do tyłu do zaworów, wpływają inne opisywane tutaj walory, ale nie wiem czy nie wykraczało by to poza temat "trening fizyczny nurka technicznego"
MSC
KasiaK - 04-04-2013, 20:43
Voltek napisał/a:
A nie lepiej byłoby podcierać tyłek sięgając przez plecy? Niektórzy mieliby nawet bliżej niż przez "biżuterię"
Twój poziom żartu robi się żenujący lekko - nie tylko w tym temacie.
Pohamuj.Voltek - 04-04-2013, 20:56 Kogoś skrzywdziłem? Czy może przykładem sypnąłem bluzgiem jakim?KasiaK - 04-04-2013, 20:59 czytaj ze zrozumieniem,
napisałam o poziomie żartu, a nie bluzganiu.
wszędzie Cię pełno, w każdym wątku, ale rzadko merytorycznie, przeważnie z jakimiś tekstami typu jak o podcieraniu tyłka.
EOTpaulina_sandra - 05-04-2013, 01:03
Voltek napisał/a:
A nie lepiej byłoby podcierać tyłek sięgając przez plecy? Niektórzy mieliby nawet bliżej niż przez "biżuterię"
słabe to było Pawel_B - 05-04-2013, 09:25 Voltek, spróbuj pisać 1 sensowny post na 10 dni, a nie 10 dziennie. Zobaczysz, będzie lepiej (dla innych). Ja się chwilami boję lodówkę otworzyć, że i tam będziesz...andrzej z - 05-04-2013, 14:53 A ja mam zawory na dole koło tyłka i już się nie rozciągam Przepraszam wszystkich za słowo wszyscy wiedzą jakie KasiaK - 05-04-2013, 15:19
andrzej z napisał/a:
A ja mam zawory na dole koło tyłka i już się nie rozciągam
eeee noooo, a jak pętlę musisz do tyłu odrzucić? to też wypadałoby mieć łapki sprawne andrzej z - 06-04-2013, 04:32 Nie odrzucam pętli osuwam się do dołu, ale mam nadzieję że przez rok nie zesztywniałem aż tak żeby nie dało się za uszami podrapać, wcześniej się udawało