FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FN SAFARI CLUB - Przygotowanie do safari - baseny kondycyjne ;)

arkac123 - 20-12-2012, 19:18
Temat postu: Przygotowanie do safari - baseny kondycyjne ;)
Tak jak wspominał Artur, u nas ciemno, zimno i ponuro, dodatkowo nie ma śniegu :buuu:

Dlatego też zachęcam na korzystanie z basenu Wisły w Krakowie - chodzimy w kilka osób w piątki o 19.00, później zazwyczaj idziemy na chwilę do pobliskiej knajpki.
Na razie gry i zabawy w ABC, za niedługo, kiedy nam się kondycja poprawi :ping: , weźmiemy sprzęt.

Koszt - wstęp na basen :ping: .

Jozio - 20-12-2012, 19:19

:buuu:
jacekplacek - 20-12-2012, 19:25

Jozio napisał/a:

Chrzanów - Kraków - 48km
Świebodzin - Rzepin - 53km

Jozio - 20-12-2012, 19:33

jacekplacek napisał/a:
Jozio napisał/a:

Świebodzin - Rzepin - 53km

Hurra ale tam nurkow nie wpuszczają wiec :000:

Torpeda - 20-12-2012, 19:37

To chodź bez sprzętu.
arkac123 - 20-12-2012, 19:40

Jozio napisał/a:
ale tam nurkow nie wpuszczają wiec :000:

Jozio, ale my na razie pływamy tylko w ABC - bo kondycyjnie nie wyrabiamy :ping: ) .

Ostatnio mieliśmy zrobić skok komandorski na główkę, maskę i płetwy trzymając w rękach, ubrać się pod wodą i przepłynąć pod wodą na drugi koniec basenu.

Oczywiście ja utknęłam na skoku na główke bez rąk (psychicznie dla mnie na razie nie do przejścia) - dlatego wizja basenu w sprzęcie na razie jest odległa.

A w ABC przecież na każdy basen wpuszczają :aaa:

jacekplacek - 20-12-2012, 20:37

arkac123 napisał/a:
Oczywiście ja utknęłam na skoku na główke bez rąk (psychicznie dla mnie na razie nie do przejścia)

I bardzo dobrze, że nie do przejścia: po to wyciąga się ręce, żeby główkę chronić od uderzenia wody.

Jozio - 20-12-2012, 21:18

Torpeda napisał/a:
To chodź bez sprzętu.

I tak robie choc nie tak często jak bym chcial na ABC pozwalaja

juwisz - 20-12-2012, 21:45

A w czwartki na tym basenie zajęcia kondycyjne prowadzi Nautica, instruktor daje popalić, chociaż nie każe skakać na główkę trzymając maskę w zębach.
arkac123 - 20-12-2012, 21:45

jacekplacek napisał/a:
arkac123 napisał/a:
Oczywiście ja utknęłam na skoku na główke bez rąk (psychicznie dla mnie na razie nie do przejścia)

I bardzo dobrze, że nie do przejścia: po to wyciąga się ręce, żeby główkę chronić od uderzenia wody.

Zazwyczaj na forum obrywam za niebezpieczne nurkowanie..........Tymczasem na basenie słyszę, że z moimi obawami to nie powinnam wogóle do wody wchodzić.

Ostrożni nurkowie PADI vs nurek-komando CMAS, ale doskolane się razem bawimy, i o dziwo pod wodą nurkujemy jako zespół. Chcemy się za to zabić na powierzchni. :aaa:

Zdaniem instruktora, ćwiczenie ma na celu przygotować nas do fikołka z butlą (osobiście czarno to widzę) ;)

Treningi prowadzi nasz kolega, który jest instruktorem CMAS - są to naprawdę świetne zajęcia, poprawiające kondycję, przy okazji naprawdę można się naładować pozytywną energią, i nasłuchać się różnic w filozofii nurkowania róznych organizacji. :ping:

gumiś - 20-12-2012, 21:46

Taaak. Tomek ma szereg ciekawych pomysłów. Aż żałuję, źe mnie wtedy nie było.
arkac123 - 20-12-2012, 21:49

gumiś napisał/a:
Taaak. Tomek ma szereg ciekawych pomysłów. Aż żałuję, źe mnie wtedy nie było.

W zeszły piątek ćwiczyliśmy pływanie synchroniczne pod wodą delfinem w parach, były też próby przepłynięcia basenu pod wodą w ślepej masce (z asekuracją, oczywiście). :beer3:

Jozio - 20-12-2012, 21:57

To macie niezla jazde dlatego nie dziwie sie twoim obawom
ptja - 20-12-2012, 22:00

arkac123 napisał/a:
/../próby przepłynięcia basenu pod wodą w ślepej masce (z asekuracją, oczywiście)

I jak Wam szło? Lepiej niż Adamowi i Jamiemu? http://dsc.discovery.com/...raight-line.htm

P.S. Skok na główkę bez rąk z przodu z wysokości brzegu basenu lub słupka nie jest jakoś specjalnie przerażający.

arkac123 - 20-12-2012, 22:05

Jozio napisał/a:
To macie niezla jazde dlatego nie dziwie sie twoim obawom

Ależ ja uwielbiam wyzwania i ciągłe poznawanie nowych rzeczy. :prez:

Pływanie pod wodą w ślepej masce o dziwo wcale nie jest stresujące, jeśli wiesz, że masz obok siebie partnera - zrobiliśmy to wszyscy, i byliśmy z siebie bardzo dumni - a początkowo wydawało się nie do przejścia....

jacekplacek - 20-12-2012, 22:06

arkac123 napisał/a:
ćwiczenie ma na celu przygotować nas do fikołka z butlą (osobiście czarno to widzę) ;)

Pełne salto, czy półprzewrót "na zawory"? W obu przypadkach głowa jest osłonięta i da się zrobić w twinie + stage :D Gułowcom tak skakać nie wolno - że Cię z lekka zmotywuję :D

arkac123 napisał/a:
W zeszły piątek ćwiczyliśmy pływanie synchroniczne pod wodą delfinem w parach, były też próby przepłynięcia basenu pod wodą w ślepej masce (z asekuracją, oczywiście). :beer3:

Asekuracja piwem? Ładna wersja :)

arkac123 - 20-12-2012, 22:14

ptja napisał/a:
arkac123 napisał/a:
/../próby przepłynięcia basenu pod wodą w ślepej masce (z asekuracją, oczywiście)

I jak Wam szło? Lepiej niż Adamowi i Jamiemu?.

Podobnie;). Ale kiedy już poznamy, w którą stronę skręcamy, będąc przekonanym, że płyniemy prosto, wyobrażamy sobie, że pływamy po okręgu w przeciwną stronę - wtedy zazwyczaj wychodzi "prościej".
Ale w tym ćwiczeniu bardziej chodziło o zaufanie partnerowi, przynajmniej ja to tak odbierałam.

A skok na główkę bez rąk na razie jest dla mnie nie do przejścia. :ping:

[ Dodano: 20-12-2012, 22:17 ]
[quote="jacekplacek"]Pełne salto, czy półprzewrót "na zawory"? W obu przypadkach głowa jest osłonięta i da się zrobić w twinie + stage :D Gułowcom tak skakać nie wolno - że Cię z lekka zmotywuję :D [/quote

Muszę przyznać, że potrafisz argumentować - dzięki, jestem zmotywowana. :cmoook:

zbigniewb - 20-12-2012, 22:56

arkac123 napisał/a:
A skok na główkę bez rąk na razie jest dla mnie nie do przejścia.

Nie przejmuj się. Na mądrą głowę się nie skacze.

Voltek - 21-12-2012, 06:17

zbigniewb napisał/a:
Na mądrą głowę się nie skacze.

Wiec nie widzę powodów by nie skakała :-/ widział kto mądrą babę :-P

;-)

slawek290 - 21-12-2012, 08:56

Czemu ten skok ma służyć i w jakich przypadkach jest zalecany ? .
Jaka jest jego przewaga nad skokiem na nogi ?

HAJOWATHA - 21-12-2012, 09:00

Cześć

Skok na zawory jest bardzo przydatną umiejętnością. Sam przekonałem się o tym na nurkowaniu z katamaranu w południowej Francji. Stojąc na rufie i przygotowując się do skoku na nogi do morza przez moja nieuwagę płetwa prawa podeszła mi pod drabinkę. Więc jak chciałem skoczyć to mnie troszeczkę przytrzymało i miałem do wyboru zawory albo twarz. Dobrze, że na kursie podstawowym mnie z tego maglowali.

Wybrałem zawory i nie żałuję Od tamtego czasu jest to moje ulubione wejście do wody :-)

slawek290 - 21-12-2012, 09:05

Rewelacyjne zdjęcie . Masz więcej tego typu zdjęć ?
jacekplacek - 21-12-2012, 09:33

HAJOWATHA napisał/a:
Wybrałem zawory i nie żałuję Od tamtego czasu jest to moje ulubione wejście do wody :-)

:beer3: Fotka też super :)

HAJOWATHA - 21-12-2012, 10:11

Poniżej cała sekwancja skoku :-)

Jakby ktoś chciał poćwiczyć to bardzo zapraszam. Możemy poskakać razem, no i oczywiście ponurkować :ping:

jacekplacek - 21-12-2012, 12:43

HAJOWATHA napisał/a:

10 10 10 10 7
ale te 7 to od GUE :D

mi_g - 21-12-2012, 13:23

arkac123 napisał/a:
były też próby przepłynięcia basenu pod wodą w ślepej masce

50 czy 25m :-)
Jeśli można dotykać dna basenu to spoko... Chyba ze basen ze spawanej nierdzewki -wtedy trudno szew namacać :-)

arkac123 - 21-12-2012, 13:52

mi_g napisał/a:
Jeśli można dotykać dna basenu to spoko... Chyba ze basen ze spawanej nierdzewki -wtedy trudno szew namacać :-)

Bez dotykania dna, w toni, 25 m - tylko z naszym płynięciem po krzywiźnie to wychodziło spokojnie ponad 30 m :ping: .

Baseny podobne do tych, które prowadzi Piotrek w Jaworznie (w końcu ta sama szkoła CMAS :ping: ), jednak termin piątkowy w Krakowie mi bardziej pasuje, no i zazwyczaj jesteśmy sami na basenie (czasami oprócz nas ćwiczy kilku nurków).

[ Dodano: 21-12-2012, 13:58 ]
jacekplacek napisał/a:
HAJOWATHA napisał/a:

10 10 10 10 7
ale te 7 to od GUE :D

Skok rewelacyjny, docelowo też tak mamy wyglądać ;)

Jacek, a GUE może wogóle oceniać coś, czego absolutnie nie może robić????. W tym przypadku oceny GUE wogóle nie brałabym pod uwagę, i cały skok oceniłabym na 10.

jackdiver - 21-12-2012, 14:22

arkac123 napisał/a:

Jozio, ale my na razie pływamy tylko w ABC - bo kondycyjnie nie wyrabiamy :ping: ) .

Ostatnio mieliśmy zrobić skok komandorski na główkę, maskę i płetwy trzymając w rękach, ubrać się pod wodą i przepłynąć pod wodą na drugi koniec basenu.

Oczywiście ja utknęłam na skoku na główke bez rąk (psychicznie dla mnie na razie nie do przejścia) - dlatego wizja basenu w sprzęcie na razie jest odległa.

A w ABC przecież na każdy basen wpuszczają :aaa:

Czyżby kopia szkoły przetrwania AKP KRAB ?

arkac123 - 21-12-2012, 14:28

jackdiver napisał/a:

No wiesz co, jaka kopia??? Ćwiczenia wymyśla "oryginalny" instruktor Kraba, nieznacznie jednak je modyfikuje, specjalnie dla nas, czyli nurków PADI :aaa:

Widzieliśmy się na basenie, my pływamy przed Wami :ping:

jackdiver - 21-12-2012, 14:38

arkac123 napisał/a:
jackdiver napisał/a:

No wiesz co, jaka kopia??? Ćwiczenia wymyśla "oryginalny" instruktor Kraba, nieznacznie jednak je modyfikuje, specjalnie dla nas, czyli nurków PADI :aaa:

Widzieliśmy się na basenie, my pływamy przed Wami :ping:

Tak też myślałem że to krabowska szkoła.
No i chwała za odważną inicjatywę szkolenia nurków PADI wg CMAS'u
Sie może w końcu nauczycie pływać a nie tylko filmy oglądać ... :cool:

Voltek - 21-12-2012, 15:19

jackdiver napisał/a:
Sie może w końcu nauczycie pływać a nie tylko filmy oglądać

Mistrzostwo ciętej riposty :-D

arkac123 - 21-12-2012, 16:00

jackdiver napisał/a:
No i chwała za odważną inicjatywę szkolenia nurków PADI wg CMAS'u
Sie może w końcu nauczycie pływać a nie tylko filmy oglądać ... :cool:

Po kilku wspólnych nurkowaniach, doszliśmy do wniosku, że CMAS bierze się za naszą kondycję, a my w zamian uczymy CMAS planowania nurkowań i techniki nurkowania. ;)

Mina instruktora CMAS, któremu podawałam octopus, i równocześnie pokazywałam swój manometr z 80 atm (on miał, powiedzmy delikatnie, duuużo mniej) dla mnie była bezcenna :beer3: .

Trzeba połączyć obie filozofie nurkowania, i będzie super - przy okazji, naprawdę się dobrze wspólnie bawimy, bo przecież o to chodzi w tym wszystkim......

kraken - 21-12-2012, 18:16

Jacek, w Krakenie mamy dwóch gości co przepłynęli w ABC cieśninę Gibraltarską. Chcesz się z nimi pościgać na dłuższym dystansie- ja niestety wymiękam.
Niestety jak na razie patrzą z pogardą na tych co potrzebują oprócz płetw jeszcze butle.
MSC

jackdiver - 21-12-2012, 18:42

kraken napisał/a:
Jacek, w Krakenie mamy dwóch gości co przepłynęli w ABC cieśninę Gibraltarską. Chcesz się z nimi pościgać na dłuższym dystansie- ja niestety wymiękam.
Niestety jak na razie patrzą z pogardą na tych co potrzebują oprócz płetw jeszcze butle.
MSC

Maćku
Dawno przestałem bić rekordy pływackie
Zająłem się nurkowaniem :cool:

Bul-kot - 21-12-2012, 20:07

Rekordy biją, butle biją...
Nie lepiej wytłumaczyć? Zamiast bić? :prez:

A coby w temacie: zawsze to lepiej na basen, niż w sen zimowy zapaść :serce: .

jacekplacek - 21-12-2012, 21:37

arkac123 napisał/a:
Jacek, a GUE może wogóle oceniać coś, czego absolutnie nie może robić????

GUE może wszystko oceniać, szczególnie jeżeli tego nie widzi - stąd tylko siedem, bo nie widzieli a ocenili :D

mi_g napisał/a:
Jeśli można dotykać dna basenu to spoko...

Taaa.... do pierwszej kropli krwi :D

[ Dodano: 21-12-2012, 21:40 ]
jackdiver napisał/a:
to krabowska szkoła

Ejże, kolega nie zapędza się zbytnio? :) Chyba że Robert (Hajowatha) jest wychowankiem Kraba a nie jakiegoś tam loka :P

Voltek - 22-12-2012, 08:22

Bul-kot napisał/a:
Nie lepiej wytłumaczyć? Zamiast bić?

Tam będziesz se darmo gardło zdzierał ...