| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
HYDE PARK - Skype - kto używa?
MikeN - 28-05-2004, 17:52 Temat postu: Skype - kto używa? Witam
Kto z Was nuraski używa programy Skype?
pozdrowionka
waldo - 28-05-2004, 18:00 Temat postu: Re: Skype - kto używa?
| MikeN napisał/a: | Witam
Kto z Was nuraski używa programy Skype?
pozdrowionka |
Kiedyś sprawdzałem jego funkcjonalność.
MikeN - 28-05-2004, 18:03
I sprawdził się czy raczej zginął gdzieś w ciemnościach?
wodzu - 30-05-2004, 18:20
Howgh!
Używam go czasem: rozmowa Helsinki - Kraków.
Kompresja głosu jest na przyzwoitym poziomie. Wystarczy modem do przeprowadzenia rozmowy bez znaczących opóźnień.
Dzięki liście kontaktów możesz widzieć, kto z Twoich znajomych jest aktualnie dostępny.
waldo - 30-05-2004, 23:01
| MikeN napisał/a: | I sprawdził się czy raczej zginął gdzieś w ciemnościach? |
Niezbyt często go używam ze względu na dostępność wśród znajomych.
Sonny - 31-05-2004, 21:21
ja mam skypa wiec jesli ktos ma ochote pogadac to zapraszam...moj nick : SonnyPL
tynio68 - 31-05-2004, 21:58 Temat postu: SKYPE WITAM I JA GO UŻYWAM JAKOŚĆ JEST BDB. I MOICH PARU KOLEGÓWTEZ GO MA A MOJ NICK (TYNIO68)
POZDRAWIAM
Misteres - 01-06-2004, 14:29
Przy wykorzystaniu stałego łącza z obu stron można sobie pogadać z kumplem w Tajlandii jakby mieszkał przez ścianę. Widać sprawdza się super prawie globalnie.
Gorzej po podłączeniu kamerki. Mocno obciąża łącze co powoduje sekwencyjny obraz z kamery i pogorszenie jakości rozmów. W sumie nie warto się bawić w wideokonferencje. Chyba, że ktoś ma naprawdę bardzo wydajne łącze.
Ze wszech miar godne polecenia.
-------------------------------
Pozdrawiam pogodnie.
Misteres
Sonny - 01-06-2004, 15:15
To moze kazdy kto ma skyp'a poda swoj nick i zaczniemy rozmowy/klutnie (niepotrzebne skreslic) na zywo ??
Clio - 02-06-2004, 17:29
Też uzywam , działa bez zarzutu , ale tylko gadam , nie używam kamerki. Jakość dźwięku bardzo dobra nawet na większą odległość.
Zibias - 10-06-2004, 13:55
A jak się podłącza kamerkę, używam skype i nie znalazłem tam opcji "z kamerką" nawet gdyby to miało nie działać chciałem się o tym przekonać...
Misteres - 23-09-2004, 16:35
| Zibias napisał/a: | | A jak się podłącza kamerkę, używam skype i nie znalazłem tam opcji "z kamerką" nawet gdyby to miało nie działać chciałem się o tym przekonać... |
Nie podlacza sie do programu. Kamerka dziala niezaleznie sterowana swoim oprogramowaniem, ale znaczaco obciaza lacze. W sumie ani glos, ani obraz nie byl przyzwoity. To byla bardzo prosta kamerka (Colorvis) z oprogramowaniem firmowym.
-------------------------------------
Pozdrawiam.
Misteres
Aston - 23-09-2004, 17:05
Witam!
Nie znam tego programu - jakie sa wymagania i skad go sciagnac? (jezeli sie da)
Mozna by przy naszych nickach i fotkach podac skypowego nicka i byloby blizej
Misteres - 23-09-2004, 17:48
| Aston napisał/a: | | jakie sa wymagania i skad go sciagnac? |
www.skype.com
Dostalem wiadomosc, ze jest juz doskonalsza wersja skype2, ale jeszcze nie sprawdzalem.
Nawet w pierwszej wersji mozna organizowac konferencje, wiec zabawa jest doskonala! Za darmoche!
ArturP - 23-09-2004, 18:19
Mój nick w skype arturp1090
Te_Pe - 23-09-2004, 20:31 Temat postu: Skype
| Sonny napisał/a: | | ja mam skypa wiec jesli ktos ma ochote pogadac to zapraszam...moj nick : SonnyPL |
Na pewno? bo Skype pisze, że takiego nicka nie ma....
te_pe_kr
mifil - 24-09-2004, 00:24
Wszystko OK, tylko że instalacja jest dla Windows 2000/XP a ja mam Win 98 i nie za bardzo chcę się z nim rozstawać. Chyba, że czegoś nie doczytałem.
Dla informacji - używam Yahoo Messenger i np. z Kanadą rozmowa jak zza ściany. Kamerki nie ćwiczyłem.
Michał
Arystokrata - 13-10-2004, 17:16
Witam
Również używam Skypa a mój nik to grodpol
yvette - 13-10-2004, 20:44
| Cytat: | | używam Yahoo Messenger i np. z Kanadą rozmowa jak zza ściany. |
to w yahoo jest mozliwosc rozmowy??ja mam yahoo,ale nie widze tam takiej opcji....
mifil - 14-10-2004, 00:08
W opcji Contacts jest pozycja Send an Instant Message. Po kliknięciu pokazuje się okienko z polem na konwersację oraz szereg ikonek. Jedna z ikon przedstawia mikrofon i umożliwia zaproszenie Twojego "Kontaktu" do rozmowy z wykorzystaniem VOiP. Przed pierwszym użyciem program sam Cię przeprowadzi przez testowanie słuchawek (głośników) i mikrofonu, a potem już tylko rozmawiać. Szczegóły na panelu YM.
Pozdrowienia
MIchał
yvette - 14-10-2004, 09:40
o kurcze....ale numer ;]
dzieki ;]
Andrzej S - 30-10-2004, 03:49
| mifil napisał/a: | | Wszystko OK, tylko że instalacja jest dla Windows 2000/XP a ja mam Win 98 i nie za bardzo chcę się z nim rozstawać. Chyba, że czegoś nie doczytałem. |
Na Win 98 też śmiga, przetestowałem osobiście (tylko rozmowa , bez kamerki)
Pozdrawiam,
Andrzej S
Piotr - Malediwy - 30-10-2004, 12:29
Rozmowy glosowe mozna tez prowadzic przez wpKontakt. Polecam, sprawdza sie calkiem niezle.
Dorota i Wojtek - 05-12-2004, 21:45
No to my z nieśmiałym pytaniem do doświadczonych Skypowców...
Troche ponad rok temu próbowaliśmy rozmów bezpośrednich ze pośrednictwem GG. Okazało sie to średnio udane, ale bylismy twardzi i próbowalismy wielokrotnie przez wiele godzin...
Ciekawostka pojawia się po otrzymaniu rachunku za telefon... (używamy modemu - niestety ) : otóż oprócz normalnej opłaty za połączenie modemowe z siecią, na rachunku pojawiła się pozycja "głosowe połączenie internetowe"...
...i to byłoby jeszcze ok - cena za wspomniane połaczenie była o ile dobrze pamiętam coś koło 15 razy wyższa od normalnej stawki internetowej...
Nasze pytanie:
Czy mając modem telefoniczny i próbując pogadać skypowo bedziemy obciążani dodatkowymi opłatami?
Niestety w lokalnym biurze obsługi klienta nie mają zielonego pojęcia o co mi chodzi...
Marek Macner - 05-12-2004, 22:27
Moje skype - mm_tecrec.
jcsjacekj - 05-12-2004, 23:33
Witam.
Jeśli chodzi o rozmowy głosowe :
-Yahoo Mesenger, ćwiczylem jakieś rok temu, jakość słaba i dużo problemów
- www.gadugadu.pl , problemy z połączeniem, czasami łączy, czasami nie (w/g mnie ma problemy z firewallem i NAT'em) , plus generuje pogłos
- www.tlen.pl , lepiej sie łączy, jakość srednio dobra (ma też obsługę kamery)
- www.skype.com (nie obsługuje kamery) ale jakość dzwieku na piątkę i łączy się bez problemu
Jeśli chodzi o połączenia modemowe, a rozmowy glosowe, to nie wiem jak jest w innych krajach, ale połączenia te w Polsce są zwykłymi połączeniami internetowymi (zamiast obrazków, stron WWW lecą sobie skompresowane dźwięki). W/g mojej wiedzy nie może być innej opłaty za takie rozmowy przy zwykłym połączniu np. do TP$A (numer 0202122).
P.S.
W edycji profilu FN znalazlem pole "Identyfikator Skype" i wtedy pod awatarem wyświetla się.
P.S.2
Oczywiście wszystkie moje opinie są subiektywne, więc proszę nie polemizować za mną, bo ktoś inny może mieć całkiem inne odczucia (czytaj "inne uszy")
Pitt_M - 06-12-2004, 09:30
W Skype jakość głosu przy DSL b.dobra - mój nick : Pitt_M
Pozdrawiam
MikeN - 06-12-2004, 09:46 Temat postu: Czy za Skypa się płaci?? Witam
Ze Skypa można rozmawiac w dwojaki sposób.
Pierwszy bezpłatny we wszystkich krajach: łączysz się z kimś kto ma swojego nicka i rozmawiasz. Jedyną opłatą w tym momencie jest opłata za połączenie internetowe (neostrada, DSL, połączenie z internetem przez modem).
Drugi sposób to wykupienie specjalnego abonamentu który pozwala na wdzwanianie się w normalną sieć telefoniczną.
Tak więc jeśli DiW będziecie chcieli pogadać z kimś z Polski to płacicie tylko za swoje lokalne połączenie modemowe i nic więcej.
pozdrawiam
Dorota i Wojtek - 06-12-2004, 09:56
hm...
kiedy próbowaliśmy użyć GG do połączeń głosowych - zapewniano nas, że takowe nie mogą być inaczej naliczane niż normalne połączenie z siecią przez modem...
...ale niestety w Egiptowie jest trochę inaczej : bardzo wysoko taryfikowane jest "głosowe połączenie internetowe" co lokalni fachmani jakoś chytrze wykrywają...
być może sprawa ta dotyczy tylko modemowców, a w wypadku łącza stałego nikogo nie interesuje co tam się w jedną i drugą stronę kablem przepycha...?
Tak czy owak - Skype zainstalowany (ściągaliśmy 1:23 godz ) i teraz zastanawiamy się nad jakąś hiper konferencją...
ArturP - 06-12-2004, 12:10
Hej Wojtku i Doroto ale jakiego macie nicka w skypie ???
Dorota i Wojtek - 06-12-2004, 13:25
Cześć Artur!
no tak - zapomnieliśmy dopisać...
Jeżeli możemy się do czegoś przydać - zapraszamy nasz nick dive_trek
Prośba przy okazji - nasze łącze szybkością nie grzeszy - więc proponujemy rozmowę na zasadzie "jedno mówi, chwilę czeka, odpowiada"
Dziękujemy Markowi Macnerowi za pomoc w poznawaniu sekretów skype...
i... do usłyszenia
snoop - 06-12-2004, 14:51
Ach no to i ja się dopiszę bo i co. Forum jest forum i informacjami i kontaktami należy się dzielić
snoop_diver
Pozdravki
snoop - 07-12-2004, 16:32
Hej DarekS
Może ten malutki linek pomoże http://www.qzoxy.com/qzoxy/index.asp jest opisane jak dodawać status skype na www . Może uda się coś z tego wykrzesać na potrzeby statusu w profilu
Pozdravki
Mania - 07-12-2004, 23:13
No dobrze - ustawilam wreszcie. Jestem mania1234
Zapomnialam dodac - wielkie dzieki dla Marka Macnera za cierpliwosc i bycie przewodnikiem po Skypie
Mania
PS. Marek i DiW - moje sluchawki dzialaja - trzeba tylko bylo mowic...hmmm...do wlasciwych dziurek w mikrofonie
Sonny - 08-12-2004, 12:01
OK. ja jestem znow dostepny moj nick: SonnyPL
Prosze o udzielenie mi autrozyzacji...czy jak to sie zwie...
Ale beda pogawedki...
yvette - 28-12-2004, 10:45
ja tez w koncu zamontowalam sobie to cudo - jeszcz nie wiem jak z tego korzystac,ale sie dowiem moj login to : judonsky (chyba ) albo yvette ale raczej to pierwsze ;P
p.s. ponoc mozna z tego dzowinc na domowy...:> ktos cos o tym wie??
jcsjacekj - 28-12-2004, 12:10
Rozmowy za Skype'a na nr. stacjonarny są płatne.
To jest właśnie pomysł na zarabianie pieniędzy, dajemy Ci darmowe rozmowy komputer-komputer a jakbyś chciał zadzownić (tanio) na stacjonanarny to zapłać kilka dolców ...
Analogicznie polski tlenofon
yvette - 28-12-2004, 14:32
no ok,ale jak ja chce zadzwonic do kogos na inny konputer to pojawia mi sie napis "nie ma dostepnych urzadzen nagrywajacych skype" ... ?? ...coz to oznacza??
jcsjacekj - 28-12-2004, 22:00
Małe pytanko - czy ktoś z szanownych koleżanek i kolegów może wie czy można z jednego Skype'a wyeskportować kontakty i zaimportować do nowej instalacji ?
Może da się bez ponownej autoryzacji ?
Mam jedną instalację Skype'a w domu, drugą w pracy i nie "widzi" bazy kontaktów (z tego wynika, że nie jest przechowywana na serwerze - a np. taki tlen potrafi) no i mam problem.
Chopin - 29-12-2004, 10:27
| jcsjacekj napisał/a: | Małe pytanko - czy ktoś z szanownych koleżanek i kolegów może wie czy można z jednego Skype'a wyeskportować kontakty i zaimportować do nowej instalacji ?
Może da się bez ponownej autoryzacji ?
Mam jedną instalację Skype'a w domu, drugą w pracy i nie "widzi" bazy kontaktów (z tego wynika, że nie jest przechowywana na serwerze - a np. taki tlen potrafi) no i mam problem. |
zgadza się... Skype nie przechowuje kontaków na serwerze tylko w kompie (dziwne bo np. historię rozmów txt. tak) - poszukaj w miejscu instalacji programu, albo jak masz xp to na swoim koncie w danych aplikacji i poprostu sobie skopiuj ręcznie z jednego kompa na drugi - obecna wersja nie posiada automatycznej opcji exportu kontaktów. Mam nadzieję, że uda ci się.
Pozdr,
jcsjacekj - 29-12-2004, 10:41
Napisze do nich - może uwzględnią uwagę, przecież to nie jest trudne ...
Jakieś 30-50 linii kodu wystarczy napisać.
Victoria - 06-01-2005, 00:25
Hej
Zainwestowalam w sluchawki i mikrofon i odnowilam skype
Zapraszam - nick - "victoriatravel".
Zygfryd Dziatłowski - 06-01-2005, 08:30
jak cos moj nick (zyga-wilno)
amalcz - 06-01-2005, 16:42
A to moj "andredive"
X_E_O_N - 19-03-2005, 22:40
troszke puzno ale tez posiadam x_e_o_n_i_k
Aston - 19-03-2005, 23:04
moze czas na pewien postep technologiczny?
chyba sie na to skusze
pozdrawiam!
ukusek - 21-03-2005, 21:45
ja też mam diablaadwokat[/b]
Isabelle - 21-03-2005, 22:35
bellunia_v
DarekS - 21-03-2005, 22:48
W profilu jest pole do wpisania nicka dla SKYPE, prosze wszystkich ktorzy korzystaja ze SKYPE o uzupełnienie profilu
Bania - 22-03-2005, 11:40
No wlasnie,
wpiszcie w profile bedzie latwiej.
Ja tez mam skypa i sobie chwale, nawet gdy dzwonie do Polski z kompa na stacjonarke to place grosze (niecale 7 centow za minute), mam wykupione 10 euro rozmow i dopiero jakies 50 centow mi z konta zeszlo.
Ja mam zainstalowanego skypa na macu i niestety czasem mam lekkie przebicia, ale dla mnie jest to szczyt techniki i wszystkim monopolistom telefonicznym z przyjemoscia
Bania
[ Dodano: Wto Mar 22, 2005 10:54 ]
a tak notabene (BTW) - uaktualnilam swoj profil i skype mi sie pod profilem nie pokazuje...ciekawe..
snoop - 22-03-2005, 12:08
Bania, pokazuje pokazuje:) najedź myszką na ikonkę msnm to pojawi Ci się linek callto:twój_nick_skype
Mam nadzieję, że to potrwa już niedługo [no chyba, że Darkowi nie podoba się ikonka co ją na prędce skleiłem ]
pozdravki
[ Dodano: Wto 22 Mar, 2005 20:43 ]
No tak hehe tak to jest ja się sprawdza wszystko tylko na jednym ustawieniu
Ikonka skype istnieje i istniała tylko w template apallachia pojawia się ta dziwna ikonka z napisem msnm na subSilver wszystko gra
jeszcze jedne pozdravki
Bania - 23-03-2005, 10:11
taaaa..mi sie przeoczylo..
ale jak najade na ikonke to rzeczywiscie msnm mi sie wlacza.(zamiast skypa).coraz to ciekawsze ...
NURTUR - 23-03-2005, 23:46
Bardzo fajny program i do tego w Słowiańskim, znajomym języku.
Familia "na uchodźctwie" jest w ciągłym zasięgu.
Bardzo dobra jakość połączeń....miodzio
|
|