FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - Kurs PADI DIVEMASTER - gdzie warto zrobić ?

nuro - 12-06-2013, 18:17
Temat postu: Kurs PADI DIVEMASTER - gdzie warto zrobić ?
Czołem Nurasy

Planuję podwyższyć swoje kwalifikacje, termin który mnie intereusje to od połowy lipca do końca wakacji, szukam szkoły, instruktora który organizuje takowy kurs w Polsce lub za granicą, priorytet dla mnie to chęć nauki nowych umiejętności, po prostu chodzi mi o kurs który pozostawi we mnie świadomość dobrze wydanych pieniędzy, w nurkowaniu nie lubię chodzić na skróty dlatego z pokorą wysłucham wszystkich rad i podpowiedzi, a góry dziękuje i pozdrawiam

Nuro

TYMOTEUSZ - 12-06-2013, 18:22

ciekawa rozmowa na temat kursu Divemastera

od mniej wiecej 5 strony

JacekKG - 12-06-2013, 18:28

Daj se na luz, padi jest stworzone do wiciagania od kursantow kasy
Jakub Cieślak - 12-06-2013, 19:06

No chyba, że chcesz zająć się wyciąganiem kasy, wtedy jest to konieczny przystanek na drodze ku instruktorstwu. ;)
No i z tym, że PADI zajmuje się wyciąganiem to już oklepany tekst. Jakby inne federacje szkoliły nurków tylko w szlachetnych celach, ze szlachetnych pobudek i jeszcze im za to płaciły. I że niby tylko w PADI jest komercha?...

kraken - 12-06-2013, 21:23

Cześć Nuro

Zapraszam na Zakrzówek do Krakena na kurs Divemastera PADI, ale po pierwsze zapraszam na wspólne nurkowanie.
Aby wiedzieć czego możesz się nauczyć najlpeiej razem zanurkować. Po takim nurkowaniu ja wiem czego potrzebujesz się nauczyć a Ty wiesz czego możesz się nauczyć.

Pozdrawiam
Maciek

Jakub Cieślak - 12-06-2013, 21:27

Ja na przykład zamierzam podążać ścieżką instruktorską, więc idę na divemastera. Zapewne kurs zrobię u Rudiego Stankiewicza, bo wszystkie kursy robiłem dotąd u niego i jestem zadowolony. No i znam divemasterów i instruktorów, którzy wyszli spod jego ręki.
nuro - 13-06-2013, 12:34

kraken napisał/a:
Cześć Nuro

Zapraszam na Zakrzówek do Krakena na kurs Divemastera PADI, ale po pierwsze zapraszam na wspólne nurkowanie.
Aby wiedzieć czego możesz się nauczyć najlpeiej razem zanurkować. Po takim nurkowaniu ja wiem czego potrzebujesz się nauczyć a Ty wiesz czego możesz się nauczyć.
Tutaj jest trochę opisów na naszej stronie:
http://kraken.pl/index.php?p=104

Ale to tylko podstawy i materiały szkoleniowe.
Teoria i standardy też są ważne ale najważniejsze to co pod wodą.

Dużo zależy od tego w jakim sprzęcie nurkujesz, jakie masz doświadczenie, gdzie i jak zamierzasz działać potem.

Pozdrawiam
Maciek

Dziękuje

Maćku tylko jedna rzecz mnie zastanawia czy to znaczy że kurs przeprowadzany przez Ciebie zależy od umiejętności danego kandydata ? A co jeśli w grupie są osoby "słabsze" i "mocniejsze" wtedy słabsze mają możliwość nauczyć się więcej - jeśli tego oczywiście chcą, a mocniejsze - co z nimi ? rozwiń to proszę bo chciałbym dobrze zainwestować w kurs

pozdrawiam

Nuro

Czekam na inne opinie i spostrzeżenia - tylko kochani dajcie spokój z nic nie wnoszącymi postami typu, dlaczego PADI a nie inne, dla mnie i tak instruktor zawsze był i będzie najważniejszy a szkoliłem się w kilku federacjach, w stopniach rekreacyjnych wg mnie nie ma znaczenia co to za federacja, natomiast w ścieżce pro wybrałem PADI ponieważ - to poniżej najważniejsze :)

a/ najbardziej rozpoznawalna na świecie
b/ najwięcej materiałów szkoleniowych
c/ pasuje mi że nie stoją w miejscu

TYMOTEUSZ - 13-06-2013, 12:54

nuro
jak najbardziej moge polecić ci Krakena, ma napewno duże doswiadczenie, w końcu jest Course Directorem w Padi (szkoli instruktorów)

Parę lat temu wyszkolił- i uważam bardzo dobrze mojego instruktora u którego powoli kończe kurs Divemastera.

Tylko jedna rzecz- widzę że jesteś z Gdańska a kursu Divemastera nie polecam zrobić ci w kilka dni tak jak to niektórzy robią , to sporo spotkań, sporo nurkowań.

Jesli nie masz problemu żeby kilkukrotnie pojechać do Maćka na Zakrzówek, albo do Warszawy na kurs to polecam, a może porozglądaj się za kimś bliżej trójmiasta.

Jak masz ochotę pogadać o tym kursie - jestem w ten weekend na bałtyku.

Wg mnie to najbardziej wymagający kurs jaki do tej pory robiłem, a pare ich mam już za sobą. Warto dobrze się zastanowić i dobrze wybrać.

kraken - 13-06-2013, 15:26

Cytat:
Maćku tylko jedna rzecz mnie zastanawia czy to znaczy że kurs przeprowadzany przez Ciebie zależy od umiejętności danego kandydata ? A co jeśli w grupie są osoby "słabsze" i "mocniejsze" wtedy słabsze mają możliwość nauczyć się więcej - jeśli tego oczywiście chcą, a mocniejsze - co z nimi ? rozwiń to proszę bo chciałbym dobrze zainwestować w kurs

Dobre i interesujące szkolenie - interesujące dla kursanta, ale i instruktora to szkolenie które polega na podstawowej zasadzie: z każdym robimy to co trzeba, a ci co chcą więcej to proszę bardzo - w znaczeniu robimy więcej (jak ktoś oprócz chęci się też nadaje - chociaż chęci są najważniejsze)

Co do podziału uczestników na mających lepsze podstawy i gorsze. Pod wodą prawie zawsze da się wymagać więcej od jednych i tyle co trzeba od innych.
Parę przykładów z poziomów wyższych niż OWD.
Hover - wiszenie w toni.
Jeden usłyszy było dobrze jak wisi w suchym w poziomie, trochę się poprawia, machnie płetwą, poniesie go metr w górę lub w dół nim się połapie i wróci na poziom. Jak robi trzecie nurkowanie w suchym w życiu to moim zdaniem zasługuje na ocenę bardzo ładnie (informacja ile jeszcze ma pracy przed sobą to trochę w innym momencie).
Inny usłyszy, żeby nie odstawiał takiej żenady, jak wisi jak w murowany, ale zbyt często musi poprawiać pozycje drobnym ruchem płetwy.
Obie osoby mogły być razem na zajęciach pod wodą.

Inny przykład; Rescue czy na kursie Rescue czy na Divemasterze czy Instruktorze. Jednej osobie powiem "bardzo dobrze" mimo tego, że aby wykonać pewną czynność ze sprzętem musiała puścić głowę poszkodowanego leżącego na powierzchni wody. Inna osoba usłyszy "postaraj się" a inna "stop, jeszcze raz od początku, co ty robisz, skup się". Wszystko w identycznej sytuacji.

Dlatego najchętniej przed rozpoczęciem szkolenia z kimś nurkuję, pokazuję czego się może nauczyć i wszystko jest jasne.
MSC

Grotto8 - 14-06-2013, 11:22

kraken napisał/a:

Inny usłyszy, żeby nie odstawiał takiej żenady, jak wisi jak w murowany, ale zbyt często musi poprawiać pozycje drobnym ruchem płetwy.

O kur... , grubo! :) A już się wybierałem na kurs. Wracam na platformę ćwiczyć :) Zejdzie mi pewnie do emerytury... :)

TomKur - 14-06-2013, 12:07

Cześć,
jesteś z Trójmiasta, proponuję zadzwonić i pogadać z Krzyśkiem Wnorowskim z CN Tryton .http://www.cn-tryton.pl/

kraken - 14-06-2013, 12:45

Cytat:

kraken napisał/a:

O kur... , grubo! A już się wybierałem na kurs. Wracam na platformę ćwiczyć Zejdzie mi pewnie do emerytury...
Tak bywa - jedni ćwiczą do emerytury inni, 2-3 lata, inni 50 nurkowań.
Ale wszystko zależy od tego ile masz nurkowań.
Jak ktoś ma 10 nurkowań to bardzo często słyszy super a potem co ma nauczyć się następnego.
Jak ktoś ma 50 nurkowań to bardzo często słyszy super a potem co ma nauczyć się następnego.
Jak ktoś ma 100 nurkowań to bardzo często słyszy super a potem co ma nauczyć się następnego.
Jak ktoś ma 300 nurkowań to bardzo często słyszy super a potem co ma nauczyć się następnego.
Tylko za każdym razem to jest coś innego :-)
MSC

arkac123 - 14-06-2013, 13:00

kraken napisał/a:
Tylko za każdym razem to jest coś innego :-)MSC

Taak, Maciek jest mistrzem w pokazywaniu nurkowi, jak niewiele potrafi, coś o tym wiem.
:aaa:
No i nie raczej nie mówi, że jest super, bardziej w ten sposób: np. podczas usiłowania płynięcia w toni: "nie patrzcie na wykres z komputera, on nie zapisuje takich szybkich zmian góra-dół, jak w waszym wykonaniu...... ;)

Osobiście uwielbiam takie wyzwania, więc zaliczam się do osób, którzy się baaardzo długo szkolą, no i końca nie widzą w dochodzeniu do "mistrzowstwa" - zawsze znajdzie się coś do poprawy.

Grotto8 - 14-06-2013, 13:24

To oczywista oczywistość :)
Odniosłem się tylko do dosłownej interpretacji tego zdania:

"Inny usłyszy, żeby nie odstawiał takiej żenady, jak wisi jak w murowany, ale zbyt często musi poprawiać pozycje drobnym ruchem płetwy".

arkac123 - 14-06-2013, 13:30

Grotto8 napisał/a:
To oczywista oczywistość :)
Odniosłem się tylko do dosłownej interpretacji tego zdania:

"Inny usłyszy, żeby nie odstawiał takiej żenady, jak wisi jak w murowany, ale zbyt często musi poprawiać pozycje drobnym ruchem płetwy".

Ja to właśnie słyszę od Maćka (i również od jednego instruktora CMAS, ja to mam szczęście w wyborze instruktorów), ale akurat tego mi trzeba, bo lubię wyzwania.
Poza tym wydaje mi sie, że przy okazji wszyscy razem się świetnie bawimy - a w końcu o to w tym wszytskim chodzi....

Pawel_B - 14-06-2013, 14:46

Skoro jesteś z nad morza i tam nurkujesz, pomyśl o robieniu kursu właśnie na tym akwenie. Na pewno skorzystasz.

Powodzenia !

Pozdrawiam, Paweł

kraken - 14-06-2013, 14:46

Podsumowując moją własną wypowiedź, zastanawiam się, że na to aby usłyszeć "ale żenadę odstawiasz" to trzeba sobie zasłużyć naprawdę sporym doświadczeniem i umiejętnościami. A tekst "super" świadczy o początkach długiej drogi. Muszę to przemyśleć.....
MSC

Bogdan WEG - 17-06-2013, 00:29

arkac123 napisał/a:
No i nie raczej nie mówi, że jest super, bardziej w ten sposób: np. podczas usiłowania płynięcia w toni: "nie patrzcie na wykres z komputera, on nie zapisuje takich szybkich zmian góra-dół, jak w waszym wykonaniu...... ;)

W toni nie patrz na komputer, tylko gwizdnij w drugi stopień.
Mamy juz dwa wytrenowane jesiotry, które plyną przed nurkiem jako punkt odniesienia :-) . Niedługo dołączą do nich sumy :-)

nuro - 17-06-2013, 20:50

Dziękuje za udzielanie się na wątku, głównie zależy mi aby poznać opinie osób które ukończyły kurs DM, kurs ten nie jest podstawowymi i myślę sobie, że osoby które się na niego decydują już mają jakieś pojęcie na temat nurkowania i ogarniają jak pewne rzeczy powinny wyglądać i czego chcą się nauczyć i na jakiejś podstawie dokonały wyboru instruktora, dlatego nie wstydzić się :) pisać proszę

pozdrawiam

Nuro

piotrkw - 17-06-2013, 21:02

nuro napisał/a:
i myślę sobie, że osoby które się na niego decydują już mają jakieś pojęcie na temat nurkowania i ogarniają jak pewne rzeczy powinny wyglądać i czego chcą się nauczyć i

Masz rację , na tym kursie nie nauczysz się nurkować i nie zdobędziesz nowych umiejętności które pozwolą głębiej , dłużej , lepiej . Na tym kursie nauczysz się jak uczyć ( w pewnym zakresie) innych i jak się innymi nurkującymi opiekować .
Jeżeli interesuje Cię PADI , spróbuj u Piotrka Piórewicza w Orłowie na Limbowej .Doświadczony , z wieloletnim stażem , z odpowiednim zapleczem i możliwością praktyki na kursach podstawowych prowadzonych przez ich Centrum Nurkowe .

Pozdrawiam Piotr

nuro - 25-06-2013, 20:01

Wszystkim dziękuje za podpowiedzi, za parę dni w końcu zasłużony wypoczynek, po powrocie wrócę do lektury mam cichą nadzieję że będzie co poczytać :)

pozdrawiam

Nuro

Jakub Cieślak - 25-06-2013, 20:44

No a ja się i na Rescue zapisałem i już za jednym zamachem zacznę przygotowania do Dajwmajstra, na którego też się już umówiłem. Materiały do wszystkiego jakieś 500zyli, matko przenajświętsza! Jak to Rudi określił D. da się zrobić w kilka miesięcy, do roku, choć niektórzy robili DM przez trzy lata... :)
nuro - 31-08-2013, 18:15

Czołem

Jestem już po urlopie i udanym wyjeździe , Teneryfa zaskoczyła mnie pozytywnie, polecam wszystkim na wypad zarówno nurkowy jak też i rodzinne wczasy. Co do kursu Divemastera to podjąłem decyzję o zrobieniu tego kursu właśnie na Teneryfie, będąc teraz trafiłem na świetne centrum nurkowe, nazwy nie będę podawał bo zaraz jakiś frustrat napiszę że reklamuje, informacji z chęcią udzielę na priv, Centrum to 5 gwiazdek PADI organizuje kursy do instruktora włącznie, świetna kadra dobrze wyposażone i zorganizowane, na miejscu jest także polska kadra, organizują min darmowe kursy na Divemastera, kurs trwa 6/8 tygodni i podczas tego uczestniczy się w życiu centrum nurkowego codziennie, podczas mojego pobytu były dwie osoby które właśnie były w trakcie takiego programu, po rozmowie z nimi podjąłem decyzję, koszty tego kursu to przelot około 1200 pln, zakwaterowanie na dwa miesiące jakieś 600/900 euro, materiały do kursu 125e, opłata do PADI 80e no i jedzenie centrum jest czynne 6 dni w tygodniu od 9:00 do 16:00 także zostaje trochę czasu na zwiedzanie wyspy, w trakcie kursu centrum gwarantuję minimum 40 nurkowań nie licząc tych do kursu, uczestnictwo w prawdziwych a nie symulowanych kursach, poznanie wielu miejsc nurkowych, no i oczywiście noszenie i ładowanie butli :) i pomoc przy nurkowaniach - mi to pasuje, myślę że taki kurs da mi więcej doświadczenia niż taki weekendowy albo taki gdzie kursy się symuluje, kadra jest konkretna i wesoła w składzie min platynowy Cours Director i polski Staff Instruktor wybieram się albo w listopadzie albo w styczniu tak wykombinowałem ponieważ w tych miesiącach będą organizowane kursy instruktorskie i z chęcią bym się temu poprzyglądał, gdyby ktoś miał ochotę dołączyć zapraszam, we dwójkę zawsze raźniej, szczegóły na priv

pozdrawiam

Nuro