NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - Włoskie jaskinie
Miły Maciej - 16-06-2013, 07:51 Temat postu: Włoskie jaskinieCzy mógłby mi ktoś udzielić trochę informacji odnośnie nurkowania jaskiniowego we Włoszech - jaki region najlepiej, czy jaskinie są "skomercjalizowane" czy raczej to dzikie niedostępnę dziury, generalnie na co się nastawiać ??
Chciałem też połączyć przyjemne z pożytecznym i przy okazji zabrać rodzinę - także musi być niedrogo żeby na trymiks mi jeszcze starczyło DSi - 16-06-2013, 08:19 Temat postu: włoskie jaskiniezajrzyj na stronę xdivers,Miły Maciej - 17-06-2013, 06:36 no zajrzałem - bardzo ładne fotorelacje ale ja szukam bardziej przyziemnych i konkretnych informacji.
[ Dodano: 17-06-2013, 06:41 ]
gdzie najwygodniej spać, gdzie można bić gazy, lokalizacja i dostęp do poszczególnych jaskiń , specyfika danej jaskini oraz warunki sezonowe itd itd ... takich informacji poszukujęmi_g - 17-06-2013, 10:28 Fontanazzi i Elefane Bianco, Oliero - jednak Xdivers:
http://cave-diving.pl/xdi...eto_Italia.html
Współrzędne geograficzne, opis dojścia, krótki opis jaskini.
Mapy tych 3 jaskiń
facebook: https://www.facebook.com/...03685436&type=3
Nurkowałem na wiosne w Fontanazzi i Elefane ale jechaliśmy z nad Gardy więc gdzie spać i bić gazy nie podpowiem.
W miarę aktualne informacje o warunkach są na http://caveconditions.com/ . O Fontanazzi z przed tygodnia, Elefante z soboty. Po zalogowaniu można sobie przejrzeć również ststystyki roczne. Ten rok nie jest typowy, wiosna w Veneto przyszła póżniej, jest też więcej wody.Konrad Dubiel - 17-06-2013, 10:32 Temat postu: Re: Włoskie jaskinie
Miły Maciej napisał/a:
Czy mógłby mi ktoś udzielić trochę informacji odnośnie nurkowania jaskiniowego we Włoszech - jaki region najlepiej, czy jaskinie są "skomercjalizowane" czy raczej to dzikie niedostępnę dziury, generalnie na co się nastawiać ??
Najbliżej nasz region Veneto (tak między Trento a Wenecją). Masz cztery jaskinie obok siebie:
Elefante Bianco w Valstagna,
Covol dei Veci i Covol dei Siori w Oliero,
Fontanazzi w Solagna.
Do Oliero potrzebne jest pozwolenie lokalnego bossa z Valstagna i bilet wstępu do parku. Tu jest druczek do wypełnienia:
http://www.comunevalstagn...liero%20ENG.pdf
Wyślij na emaila wraz ze skanem kwitu jaskiniowego.
Do Elefante i Fontanazzi żadnych papierków nie potrzeba. Pokrzywy, dziura w ziemi i tyle.
Latem warunki w jaskiniach mogą być kiepskie
Fajny niedrogi lokal masz tu:
http://www.contarini.it/
Do jaskiń rzut beretem, okolica turystyczna więc się rodzina nudzić nie będzie.
Elefante:
Fontanazzi:
Siori:
Veci:
Miły Maciej - 17-06-2013, 14:26
mi_g napisał/a:
Fontanazzi i Elefane Bianco, Oliero - jednak Xdivers:
Dzięki Mi_g - nie zauważyłem wczesniej tego artykułu !
Konrad - super własnie takich info poszukuje !DSi - 17-06-2013, 21:25 Temat postu: włochyMaciej, a kiedy się wybierasz do tych Włoch?Miły Maciej - 18-06-2013, 08:03 Chcę się wybrać za miesiąc - druga połowa lipca.
Powiedzcie mi proszę - w tej Fontanazzi to wejście jest jakieś szczególnie upierdliwe - backmount czy sidemount ? i czy ten początkowy etap wejściowy jest w miarę jednoznaczny czy raczej labirynt między głazami ??mi_g - 18-06-2013, 08:51
Miły Maciej napisał/a:
Fontanazzi to wejście jest jakieś szczególnie upierdliwe
W SM to autostrada - doszliśmy z żoną do wniosku że nastepnym razem 2x12 + stage i będzie bez problemu. Przejście wymagajace skupienia ale w najwęższych miejscach powino być co najmniej 60-70cm na ciasniejszym boku. Ot tak jak tu:
Podobno tam ludzie z 2x20 wchodzili
Wejście to ciąg kilku sekwencji korytarz-studnia, studnie ciasniejsze, korytarze sersze + małe komory. To racze nie lairynt. Poręczówka jest w korytarzach (za wyjatkiem pierwszego) są to około 2-3m fragmęty pokazujące drogę do studni. Przy pierwszym studnia którą należy iść w dół to ta najbliższa tej z której się wyszło.
Teraz jak wiem jak to wygląda mam takie wrazenia: jak sie ma światło wizurę i jest się spokojnym to spacerek. Gdyby jakimś cudem padły wszystkie światła albo człowiek by pogubił obie maski, albo wcześniej mocno spanikował szanse wyjścia małe.
O Fontanazzi napisałem również fotorelacje na stronie Xdivers
http://www.cave-diving.pl...lochy_2013.htmlKonrad Dubiel - 18-06-2013, 11:10
Powiedzcie mi proszę - w tej Fontanazzi to wejście jest jakieś szczególnie upierdliwe - backmount czy sidemount ? i czy ten początkowy etap wejściowy jest w miarę jednoznaczny czy raczej labirynt między głazami ??
Na pierwszy raz chyba lepiej sidemount - przy zanurzaniu wygląda to średnio w drodze powrotnej już dużo lepiej
W twinsecie też da się wejść ale trzeba już w miarę znać trasę. Zgubić się nie sposób.Miły Maciej - 20-06-2013, 09:42 Już miałem prosić o jakieś jeszcze namiary na spanie ale odpisali mi z tego Konrad co poleciłeś i rzeczywiście rozsądnie-normalnie się cenią i będę u nich mieszkał, jeszcze raz dzięki !Konrad Dubiel - 20-06-2013, 11:41
Miły Maciej napisał/a:
Już miałem prosić o jakieś jeszcze namiary na spanie ale odpisali mi z tego Konrad co poleciłeś i rzeczywiście rozsądnie-normalnie się cenią i będę u nich mieszkał, jeszcze raz dzięki !
Nie ma za co. W budynku przy ulicy w piwnicy mają duże pomieszczenie na rowery gdzie można też graty nurkowe wrzucić, skafander powiesić, itp. Weź klucz z recepcji.
A hotelik jest IMHO całkiem ok. I wszędzie blisko.Miły Maciej - 17-07-2013, 08:36 A wiedzieliście że w tym lokalnym centrum Blue Deep hel jest DWA RAZY TAŃSZY niż w Polsce ?? 22 euro za m3 !!Konrad Dubiel - 17-07-2013, 09:50
Miły Maciej napisał/a:
A wiedzieliście że w tym lokalnym centrum Blue Deep hel jest DWA RAZY TAŃSZY niż w Polsce ?? 22 euro za m3 !!
Tam hel... wino jest 4x tańsze
A cena polskiego helu w Polsce jest kosmiczna...D@rek - 17-07-2013, 13:11 Wino, sery, kawa, he...l napisz jak warunki o tej porze rokuMiły Maciej - 17-07-2013, 22:25 Warunki bardzo dobre !
Elephante - wizurka na wejściu piękna ale tylko gdzieś do 40- tego metra, potem spada do 5 m ale już w tej studni znowu się robi fajnie i potem jest ok (tzn płynąc dalej tym korytarzem widać elegancko obie ściany) Temperatura wody - 9- 11st
Fontanazi - wizura bardzo ładna - nie wiem ile bo mam normalną latarkę do świecenia (kąt 16st) a nie punktową więc ile oświetliłem tyle było widać - ze 20m myślę było, a temperatura 9st.
Jutro podbije do Oliero to zobaczę co w trawie piszczy w tej bliższej jaskini. Zrobiłem tam dziś rekonesans to widziałem dwóch nurków na dnie tego ujścia w grocie jak na dłoni.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję Wam bardzo Chłopaki za wszelkie informacje.
[ Dodano: 17-07-2013, 22:29 ]
o i jeszcze jedno - w Elefante poręczówka jest tylko do studni potem walają się gdzie nie gdzie jakieś strzępy linek a w Fontanazi wejście calutkie elegancko oporęczowane.ferret - 19-07-2013, 00:35
Miły Maciej napisał/a:
A wiedzieliście że w tym lokalnym centrum Blue Deep hel jest DWA RAZY TAŃSZY niż w Polsce ?? 22 euro za m3 !!
Ostatnio kupiliśmy w Niemczech flache 50l 300bar za 120 EUR. Mogę podać namiary.D@rek - 19-07-2013, 08:13 Daj znać jakie warunki w Oliero. Fantastyczna jaskinia na długą podróż skuterem.Miły Maciej - 19-07-2013, 08:45 Hej Darek ! No byłem wczoraj w tym parku i nurkowałem w tej bliższej - Siori. Tylko że właśnie ja nie mam skutera więc to nurkowanie to była raczej taka wspinaczka po skałach, tylko że w poziomie Liny tylko momentami "czynne" reszta pourywana (od wspinaczy takich jak ja zapewne) więc dochodziło jeszcze poręczowanie po ścianie. Jaskinia mi się bardzo podobała ale w efekcie tych trudności i pomimo tego że byłem opływowy, bo poszedłem w SM, za daleko nie dałem rady wpłynąć - 0,5h żółwim tempem (za to wracając nie nadążałem zwijać kołowrotka )
Widoczność - 8-12m i temperatura - 9stD@rek - 19-07-2013, 14:12 na deco w studni dało radę się utrzymać ? Tam w marcu to kipiel była wejść się nie dało.
Liny faktycznie grube i chłopaki po nich się wciągali, ze skuterem czad highway to hell.
Podjedź sobie do Astico urokliwy kanion w rzece a i Garda 60 km tylko tam z bojką bo bez złapią mandat wlepią.Miły Maciej - 19-07-2013, 19:42 generalnie dało rade się utrzymać
- mówię o tej bliższej - płytszej -przynajmniej na początku.
ale ja to dosłownie parę minut tam spędziłem (dla lepszego samopoczucia bardziej)
[ Dodano: 28-05-2014, 21:47 ]
Hej Ziomy !! Pamięta ktoś może to centrum nurkowe najbliżej Bassanpo del Grappa bo szukam i nie moge ich znależć. Chyba jakaś Bluecośtam albo Deepcośtam w miejscowości Rosa. Mieli fajna sprężarkę i pełną dostepność gazów. Proszę o pomoc