| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FORUM-NURAS - Zasady moderacji
arkac123 - 27-06-2013, 12:41 Temat postu: Zasady moderacji
| martin napisał/a: | | arkac123 napisał/a: | | Martin, od kilkunastu stron tego wątku pojawiają się prośby o więcej modów, i jednocześnie o określenie jasnych zasad moderacji. |
Prosze bardzo, stan aktywnie do zadania – napisz zasady, zostan moderatorem. Do tej pory wszyscy „proszacy“ podwijaja ogon jak tylko maja sami cos zrobic. |
Martin, propozycje zmian padły już w wykasowanym wątku......
Ale dobrze, można zacząć jeszcze raz.
Propozycja z mojej strony: każde niekulturalne, obraźliwe zachowanie skutkuje ostrzeżeniem.
Moderatorzy mogliby wycinać obraźliwe posty w każdym dziale, jednak ciąć wątki i wydzielać tematy powinien już admin odpowiedzialny za dany dział - żeby nie było bałaganu, i wojny modów.
Potrzebujemy, oprócz już działających, kilku nowych moderatorów.
Moja propozycja: Yavox, Loozerka, Tymoteusz.
Prośba do wszystkich, aby wpisywali swoje własne sugestie i propozycje zmian i moderatorów....
Może tym razem się uda coś zmienić
piotrkw - 27-06-2013, 12:56
| arkac123 napisał/a: | | Potrzebujemy, oprócz już działających, kilku nowych adminów. |
???????? To aż tak daleko chcesz się posunąć , toż to rewolucja , zabieranie własności "bogatym" rozdawanie "biednym"
martin - 27-06-2013, 12:58
| arkac123 napisał/a: | | jednak ciąć wątki i wydzielać tematy powinien już admin odpowiedzialny za dany dział |
To jest nie do ogarniecia przez jedna osobe, kazdy z nas ma prace i zycie realne.
| arkac123 napisał/a: | | Moja propozycja |
I znow sie zaczyna: nie pokazuj palcem tylko podnies go do gory
TomS - 27-06-2013, 12:59
Wklejam to co niesłusznie poleciało do kosza (wpisy, które wg mnie poleciały słusznie - tam zostały).
| sowa napisał/a: | wprowadzić obowiazkowa imienna rejestracje z podaniem imienia nazwiska i numeru licencji nurkowej (tylko do wiadomosci admina)
zeby uczestnicy forum nie byli anonimowi
masz wtedy brak oszustów, brak wielu multibytów, brak obrazania imiennego itp |
| gringo napisał/a: | sowa napisał/a:
masz wtedy brak oszustów, brak wielu multibytów, brak obrazania imiennego itp
a to problem zostac "Janem Kowalskim" z numerem licencji 666777??? |
| TomS napisał/a: |
Wtedy Właściciel zapewne podpadnie już pod zarządzającego bazą danych osobowych a to nie jest mu potrzebne i pewnie się nie zgodzi. Bilans korzyści i potencjalnych problemów będzie niewłaściwy. Ale było by to świetne rozwiązanie. Czytać FN można bez rejestracji (i dobrze) ale pisanie powinno być mocno obwarowane narzędziami identyfikującymi piszącego (z poziomu administracji), włącznie z nr telefonu Nic tak nie rozładowuje napięcia jak porządna pogadanka
Ja wstępnie proponuję aby:
- każdy mod miał uprawnienia wszędzie - to bardzo ważne; opieka nad działem to jedno ale możliwość działania wszędzie to drugie...
- jak najszybciej wymienić CAŁY skład modów bez koleżeńskich refleksji, większość i tak nie funkcjonuje i ich "obecność" jedynie myli i drażni zarazem
- spisać wielostronicowy dokument pomagający w moderacji (coś jak interpretacja regulaminu), oczywiście rozszerzyć regulamin
- uruchomić narzędzia do jawnej identyfikacji miejsca logowania się użytkownika (np. obok lub zamiast ikonek o systemie operacyjnym i rodzaju przeglądarki) - ograniczy to nieco mnożenie bytów a przynajmniej ułatwi identyfikację |
| piotr_c napisał/a: | TomS napisał/a:
Wtedy Właściciel zapewne podpadnie już pod zarządzającego bazą danych osobowych a to nie jest mu potrzebne i pewnie się nie zgodzi. Bilans korzyści i potencjalnych problemów będzie niewłaściwy. Ale było by to świetne rozwiązanie.
Wystarczyłoby logowanie z użyciem konta facebooka. Wtedy oni trzymają bazę i nikt nie podpada pod polskie przepisy.
To środowisko jest małe a liczba piszących na forum jeszcze mniejsza, więc nie oszukujmy się - przecież 95% osób piszących na forach bardzo łatwo zidentyfikować i jakoś nikt się nie hamuje. |
Najbardziej chodzi o wyeliminowanie tych, którzy z premedytacją, posiadając wiedzę o funkcjonowaniu "internetu", tworzą sobie kilka osobowości głównie aby siać zamęt i pisać prowokacyjnie dla samej prowokacji, tchórzliwie chowając i zmieniając twarze. Gdy jedna postać zostaje odkryta / zidentyfikowana / zdemaskowana / zawstydzona itp.... to pojawiają się pod inną i zabawiają swoje podłe móżdżki cudzym kosztem. Chodzi o osoby niestabilne psychicznie i ich agentów w innych lokalizacjach (uciekanie od identyfikacji IP).
(Uwaga: absolutnie nie mam na myśli Mottiego ani Scanera, żeby nie było głupawych dociekań). |
piotr_c napisał/a:
facebooka
Były już na FN głosy "nigdy przenigdy" odnośnie FB zatem odciął byś w ten sposób pewne osoby od możliwości pisania. Oddzielna sprawa to stosunek Admina do obcej firmy |
| krzys76 napisał/a: | Witam
piotr_c
Wystarczyłoby logowanie z użyciem konta facebooka.
TomS
Były już na FN głosy "nigdy przenigdy" odnośnie FB zatem odciąłbyś w ten sposób pewne osoby od możliwości pisania.
Własnie nie każdy jest na tym niebieskim portalu zalogowany bo nie chce wcale tam być a tu jest już zalogowany i chce kozystac dalej z FN wiec logowanie się przez FB to pomylka
Pozdrawiam |
| gringo napisał/a: | piotr_c napisał/a:
Wystarczyłoby logowanie z użyciem konta facebooka.
...eee na FB tez mamy pelno fejkow |
| pawlos1976 napisał/a: | | Witam ale na fb ktoś sobie założy konto jako Jan Kowalski i dalej mamy to samo. |
| lozerka napisał/a: | nie wiem, skąd wiara w to, że ujawnienie danych osób tu piszących będzie miało jakikolwiek wpływ na funkcjonowanie forum, skoro przynajmniej od 2 lat, od kiedy ja jestem na forum, największe awantury dzieją się z udziałem osób doskonale znanych z imienia i nazwiska, niemal miejsca zamieszkania, zawodu i jeszcze mających w podpisach wszystkie możliwe stopnie nurkowe, nr licencji, patentów, czy czego tam chcecie
Co do tego, co zrobić ? Niestety, ja jestem zdania, że żadne regulaminy, żadne nowe zasady tak naprawdę nie zadziałają. Przez lata juz chyba zaniechań, towarzystwo tutaj się mocno rozpasało i w przypadku tak dużej grupy, jeśli ona sama nie będzie wykazywała woli zmian, nawet duża grupa moderatorów chętnych do siedzenia i pracy na pełen etat- nic tu nie zmieni.
Nie zmieni, jeśli sami użytkownicy nie będą mieli woli zmian. I nie chodzi tu o pisanie w temacie, dygresje itp- to pikuś, z tym 2-3 dobrych moderatorów z udziałem guziczków "scalaj, przesuń" jest w stanie sobie poradzić. I do tego tak, potrzebni sa dobrzy moderatorzy. Zresztą- do tego bałaganu też mozna przywyknąć i nie boli
Natomiast moderatorzy nie pomogą nic na najwiekszą bolączkę forum.
Chodzi o wzajemne odnoszenie się do siebie, kulturę- nie tylko rozumianą, jako brak wulgaryzmów, agresji itp- ale także prowokowania- czasem mniej, czasem bardziej wyrażnego. Niektórzy naprawdę świetnie opanowali manipulowanie drobnymi akcentami, pochlebstwami rozmówcami, rozmową w taki sposób, że większość nie dostrzega, że jest manipulowana. Szczególnie, że dzieje się to bez naruszania zasad savoir vivre. Nie będę personalizować, wskazywać osób- ale tak myślę, że niektórzy będą wiedzieć, że piszę o nich, bo widząc metody nie mam zadnych wątpliwości, ze jest to w pełni świadome działanie. A wielokrotnie prowadzi ono też do wiekszych, czy mniejszych potyczek.
No i kolejna rzecz- starajmy się na siebie, na to, co piszemy patrzeć zyczliwie. Pamiętajmy, że na pismie nie każdy umie oddać intencje. Nawet jeśli umie, to i tak łatwo je przekręcić. Nie zakładajmy złej woli piszącego- zanim uznamy, że ON/ONA na bank chce nam dosr..ć, weżmy głęboki wdech i poczytajmy jeszcze raz... i nie zaperzać się.
Miało być w pkt. i o konkretach, ale- moim zdaniem- to nie one są receptą na zmiany. Idealistycznie powiem, ze jeśli będziemy to miejsce traktować jak nasze i dbać o nie nie okazyjnie, przy okazji takich wątków, tworząc takie wątki, a w zwykłych dyskusjach- to jedynie to może zmienić. Utworzenie setnego wątku pt. co zrobić, aby było dobrze nie da nic- bo taki watek sobie, a obok w dyskusjach osoba go tworząca dowala rozmówcy w niewybrednych i mocno niekulturalnych słowach. Tak, Sławek, tym razem to personalnie do Ciebie.
Więc- kultura na "codzień" i dużo tolerancji i akceptacji dla innych |
[ Dodano: 27-06-2013, 13:03 ]
| martin napisał/a: | | I znow sie zaczyna: nie pokazuj palcem tylko podnies go do gory | To nie jest takie proste Ktoś, kto podnosi palec przeważnie nie do końca się nadaje Potrzebne są kandydatury a później zgody kandydatów, może nawet namowy ze strony innych użytkowników.
TomM - 27-06-2013, 13:04 Temat postu: Re: Zasady moderacji
| arkac123 napisał/a: | | kilku nowych adminów |
Lepsze bywa wrogiem dobrego.
| arkac123 napisał/a: | | Moja propozycja |
Ostrożnie z życzeniami, bo moga się spełnić i wtedy, to naprawdę będzie już klops.
Czy naprawdę tak rozpiera co poniektórych pycha, że nie mogą się powstrzymać od próby merdania ogonkiem? Przecież logowanie sie do forum internetowego to nie jest imperatyw kategoryczny. To Forum to nie kółko różańcowe, domek dla lalek ani różowy pudelek. W razie potrzeby można przecież zakupić zestaw "Barbie tez nurkuje" i dokupić kucyka pony, który zmoderuje Kena jak puści bąka i sprawa załatwiona.
Co w człowieku powoduje, że pod hasłem naprawiania niby to wspólnego świata próbuje w istocie ustawić go wedle własnej wizji?
TomS - 27-06-2013, 13:05
piotrkw, nie rozwalajmy tego pierdołami, poproszę
[ Dodano: 27-06-2013, 13:07 ]
TomM, Uważasz, że powinno zostać tak jak było?
martin - 27-06-2013, 13:17
| TomM napisał/a: | | Co w człowieku powoduje, że pod hasłem naprawiania niby to wspólnego świata próbuje w istocie ustawić go wedle własnej wizji? |
Tomku, dziekuje.
[ Dodano: 27-06-2013, 13:21 ]
| TomS napisał/a: | | To nie jest takie proste |
Pewnie ze nie. Wychodzi pewna mentalnosc - chce zeby bylo zajebiscie i zeby inni zrobili to za mnie...
Grotto8 - 27-06-2013, 13:22
Żeby taki wątek jak ten miał szanse przynieść korzyści, to powinien tu zaingerować administrator. W przeciwnym wypadku temat zostanie przez moderatora usunięty, tak jak poprzedni, ponieważ na 100% pojawią się tutaj personalne propozycje zmian i usunięcia części moderatorów.
Swoją drogą, bardzo możliwe, że poprzedni temat został usunięty właśnie przez DarkaS.
martin - 27-06-2013, 13:25
| Grotto8 napisał/a: | | W przeciwnym wypadku temat zostanie przez moderatora usunięty |
| Grotto8 napisał/a: | | Swoją drogą, bardzo możliwe, że poprzedni temat został usunięty właśnie przez DarkaS. |
Przestan siac teorie spiskowe - nie.
napoleon604 - 27-06-2013, 13:26
Motti, Scaner, Sławek 290
Będzie cudnie
TomM - 27-06-2013, 13:27
Od samego początku jestem tego zdania - to forum istnieje znacznie dłużej, niż większość reformatorów słyszała w ogóle o nurkowaniu. Jego forma i wyraz nie zmieniły sie istotnie przez ten czas - niektórzy odchodzą, inni przychodzą - powody są różne. Jedni nie żyją, innym się znudziło. Niektórzy wracają, potem znów odchodzą. Wolność.
Wirtualna społeczność w miniaturze.
Moderacja jest nie do uniknięcia - choćby z powodów prawnych.
Przy braku ciekawych treści, gdy wionie nudą - pojawia się jak zawsze w takim wypadku zadyma i naprawianie świata - jako tematy zastępcze i zarazem arcyciekawe.
Yavox - 27-06-2013, 13:43 Temat postu: Re: Zasady moderacji
| arkac123 napisał/a: | | Moja propozycja: Yavox, Loozerka, Tymoteusz. |
Gosiu, miło Cię proszę, nie proponuj osób bez wcześniejszej z nimi konsultacji. Ja jestem użytkownikiem, który potrzebuje trzymającego go raz na jakiś czas za twarz moderatora a nie kandydatem. Za bardzo lubię pisać, komentować, ironizować i filozofować, żebym się nadawał do ogarniania takiego zamieszania. Trzeba sobie zdawać sprawę ze swoich deficytów.
| martin napisał/a: | | Wychodzi pewna mentalnosc - chce zeby bylo zajebiscie i zeby inni zrobili to za mnie... |
Martin, proszę Cię - jeżeli jeździsz pociągami i w niektórych się drzwi nie zamykają, to masz prawo wypowiedzieć swoje życzenie poprawy z perspektywy klienta firmy i wtedy propozycja, że jak się nie podoba to wysiadaj albo sam sobie napraw te drzwi nie jest do końca na miejscu.
Część z nas - użytkowników, wypowiada się właśnie z perspektywy klientów owego forum. Nie chcemy być jego moderatorami czy współwłaścicielami, mamy natomiast pewne oczekiwania. Jeżeli firma uważa, że dzięki ich realizacji może coś zyskać, że będzie miała z tego jakieś korzyści, to niech spróbuje coś z tych postulatów wdrożyć. Jeżeli uważa, że nie ma sensu - niech napisze, że odmawia.
Słowa nie pisnę na temat zmian ani narzekań, nie stęknę nawet jeden raz w temacie moderacji od tej pory nawet, jeśli Darek założy temat w którym napisze - zdecydowałem, że będzie dalej tak, jak jest, tak postanowiłem, kropka.
connan1973 - 27-06-2013, 13:47
Przy niektórych nowych kandydaturach wyjdzie kabaret a przy innych sekcja zwłok.
Grotto8 - 27-06-2013, 14:01
| martin napisał/a: | | Grotto8 napisał/a: | | W przeciwnym wypadku temat zostanie przez moderatora usunięty |
| Grotto8 napisał/a: | | Swoją drogą, bardzo możliwe, że poprzedni temat został usunięty właśnie przez DarkaS. |
Przestan siac teorie spiskowe - nie. |
Bardzo mnie to cieszy.
| TomM napisał/a: |
Czy naprawdę tak rozpiera co poniektórych pycha, że nie mogą się powstrzymać od próby merdania ogonkiem? Przecież logowanie sie do forum internetowego to nie jest imperatyw kategoryczny. To Forum to nie kółko różańcowe, domek dla lalek ani różowy pudelek. W razie potrzeby można przecież zakupić zestaw "Barbie tez nurkuje" i dokupić kucyka pony, który zmoderuje Kena jak puści bąka i sprawa załatwiona.
|
Za Boga nie rozumiem o co chodzi ...
Jeśli jesteś za dołożeniem modów, a nie za ich wymianą, to napisz, że jesteś za dołożeniem modów, a nie za ich wymianą. A nie zawracasz sobie głowę jakimiś kucykami i bąkami.
Co do jednej z propozycji:
| arkac123 napisał/a: |
Propozycja z mojej strony: każde niekulturalne, obraźliwe zachowanie skutkuje ostrzeżeniem.
|
Popieram, pod warunkiem, że "obraźliwe zachowanie" będzie bardzo dobrze zdefiniowane, a nie pozostawione pod interpretację moderatora, który to używa do tej interpretacji przycisku "ostrzeżenie" a nie mózgu.
Co do kandydata:
Na dzień dzisiejszy widzę tylko TomS.
Jest ich oczywiście więcej, ale tylko on na razie zgłosił swoją kandydaturę. (pomimo, że ostatnio coś tam pokrzykuje, że On to nie, bo się zmęczył, zezłościł, obraził czy coś tam...)
| TomM napisał/a: |
Co w człowieku powoduje, że pod hasłem naprawiania niby to wspólnego świata próbuje w istocie ustawić go wedle własnej wizji? |
Co w człowieku powoduje, że pod hasłem pozostawienia "wspólnego świata" takim jakie jest, próbuje w istocie pozostawić go zgodnego z własną wizją?
| TomM napisał/a: | .
Przy braku ciekawych treści, gdy wionie nudą - pojawia się jak zawsze w takim wypadku zadyma i naprawianie świata - jako tematy zastępcze i zarazem arcyciekawe. |
Nikt z "tych awanturujących się" nie chce uniknąć moderacji.
A temat jest beznadziejny, niestety konieczny, a przynajmniej zaznaczający problem.
Tematy zastępcze? - Przecież podobno powstaje 3 tyś postów miesięcznie.
Jest o czym gadać.
Haaaa... ... właśnie przeczytałem:
"Czy jest możliwość reklamacji?
Jeżeli uważasz, że niesłusznie dostałeś ostrzeżenie zawsze możesz spróbować się odwołać. Prawie na każdym forum jest miejsce gdzie rozmawia się na tematy dotyczące spraw forum."
Tak jest takie miejsce. Najczęściej w koszu.
connan1973 - 27-06-2013, 14:10
Chyba wszyscy zapomnieli że jest jeszcze czat i shoutbox
TomM - 27-06-2013, 14:13
| Grotto8 napisał/a: | | Za Boga nie rozumiem o co chodzi ... |
Czasem nawet inteligentni ludzie czegoś nie rozumieją.
arkac123 - 27-06-2013, 14:33
| TomM napisał/a: | | Grotto8 napisał/a: | | Za Boga nie rozumiem o co chodzi ... |
Czasem nawet inteligentni ludzie czegoś nie rozumieją. |
TomM, miałam o Tobie bardzo pozytywne zdanie.
Tymczasem czytając, że niezgadzanie się na chamstwo, i wyrażanie swojej opinii to "merdanie ogonkiem", już nie wiem, co o Tobie sądzić....
Jeśli nie masz swoich propozycji - bardzo Ciebie proszę, nie pisz tutaj. Masz do tego wątek obok.
TomM - 27-06-2013, 14:44
| arkac123 napisał/a: | | bardzo Ciebie proszę, nie pisz tutaj |
Zawsze możesz kliknąć mi ignora i po sprawie. BTW: Dystrybutor Mattela jest
tutaj. Tak, mam propozycję. Niech zostanie, jak było, a jak komuś się nie podoba, to ma forum obok.
KasiaK - 27-06-2013, 14:55
| TomM napisał/a: | Od samego początku jestem tego zdania - to forum istnieje znacznie dłużej, niż większość reformatorów słyszała w ogóle o nurkowaniu. Jego forma i wyraz nie zmieniły sie istotnie przez ten czas - niektórzy odchodzą, inni przychodzą - powody są różne. Jedni nie żyją, innym się znudziło. Niektórzy wracają, potem znów odchodzą. Wolność.
Wirtualna społeczność w miniaturze.
Przy braku ciekawych treści, gdy wionie nudą - pojawia się jak zawsze w takim wypadku zadyma i naprawianie świata - jako tematy zastępcze i zarazem arcyciekawe. |
nie ma przycisku "Lubię to!" a z pewnością bym teraz kliknęła.
Nic dodać, nic ująć.
Dziękuję.
arkac123 - 27-06-2013, 15:06
| TomM napisał/a: | BTW: Dystrybutor Mattela jest
tutaj. |
TomM, bardzo dziękuję za linka do Mattela. Co prawda sama bawię się trochę innymi zabawkami, ale moja najmłodsza córa na pewno skorzysta......
Widzę już, że ten wątek powoli staje się farsą, więc bez modyfikacji załączam propozycje zmian Mottiego:
| Motti napisał/a: |
To się zgłaszam.
Dzieci mam synek po studiach, synowa i córka studiują.
Grubasem nie jestem, piwa nie piję.
Prawo jazdy posiadamy: ja, synek i córka.
Zasady mam proste.
1. Wolno pierniczyć na tematy luźno związane z nurkowaniem. Kurczowe trzymanie się konkretnego tematu pozbawia wiele dyskusji duszy. Spłycając je.
2. Wolno być idiotą użytkownikiem, na dowolnym stopniu wyszkolenia.
3. Nie wolno mówić nie kulturalnie, także posługiwać się mową nienawiści, ubraną w akceptowane słowa.
4. Pomówienia są karane natychmiast ostrzeżeniem tymczasowym.
Jeśli pomawiający nie dołączy materiału dowodowego w wyznaczonym terminie, to otrzymuje drugie ostrzeżenie i te są trwałe, wchodzą w dorobek użytkownika forum.
Jeśli materiał będzie dobrze dokumentował potencjalne pomówienie, to zdejmowane jest bez śladu ostrzeżenie za pomówienie tymczasowe.
5. Ostrzeżenia przyznawane jedno osobowo to wypaczenie systemu prawnego, dlatego jest możliwa publiczna negocjacja. Lecz tylko i wyłącznie na podstawie materiału dowodowego. A nie paranoicznego przeświadczenia użytkownika. Moderator ma obowiązek wspierać się w decyzjach na fachowcach z danej dyscypliny.
6. Moderatora można odwołać, nie musi to być fala rzygowin jaka zmyła pewną moderatorkę.
7. Moderator który włazi w dupę konkretnym użytkownikom, może być odwołany.
8. Wolno negocjować treść ostrzeżenia, teraz często treść ostrzeżeń pokazuje że moderator nie ma kompetencji do obsługi kasownika w autobusie.
9. Określenia wartościujące jako element polemiki skutkują trwałym ostrzeżeniem.
Zbyt wiele osób nie radząc sobie posługuje się takimi metodami.
10. moderator wszczynający zadymy, szczególnie i rażąco czepiający się pewnych osób. wylatuje z forum. |
martin - 27-06-2013, 15:16
| arkac123 napisał/a: | | więc bez modyfikacji załączam propozycje zmian Mottiego: |
Widocznie nie zauwazylas:
http://forum-nuras.com/wa...il&userid=11564
arkac123 - 27-06-2013, 15:35
| martin napisał/a: | | Widocznie nie zauwazylas: |
Zauważyłam.
Martin, kilkoro "starych" forumowiczów stara się problem moderacji na forum zbagatelizować i ośmieszyć.
Bardzo na temat i kulturalne było odesłanie mnie do dystrybutora Barbii..... Ja przynajmniej odsyłałam do World of Tanks.
Chociaż absolutnie nie wierzę, że Motti się zmieni, i nikt poważnie nie bierze jego kandydatury na moda, to jednak można skorzystać z jego pracy (a nie patentów ).
ptja - 27-06-2013, 15:39
| TomM napisał/a: | | Moderacja jest nie do uniknięcia - choćby z powodów prawnych. |
masz na myśli art. 14 Ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną? Zgoda, jeśli chodzi o moderację w reakcji na zgłoszenie, ale niekoniecznie się zgodzę, jeśli chodzi o moderację prewencyjną.
Art. 14.
1. Nie ponosi odpowiedzialności za przechowywane dane ten, kto udostępniając zasoby systemu teleinformatycznego w celu przechowywania danych przez usługobiorcę, nie wie o bezprawnym charakterze danych lub związanej z nimi działalności, a w razie otrzymania urzędowego zawiadomienia lub uzyskania wiarygodnej wiadomości o bezprawnym charakterze danych lub związanej z nimi działalności niezwłocznie uniemożliwi dostęp do tych danych.
martin - 27-06-2013, 15:43
| arkac123 napisał/a: | | Martin, kilkoro "starych" forumowiczów stara się problem moderacji na forum zbagatelizować i ośmieszyć. |
Bo tak naprawde nie ma problemu. Jest paru bijacych piane, ktorym sie najwyrazniej nudzi.
Grotto8 - 27-06-2013, 15:54
| martin napisał/a: |
Bo tak naprawde nie ma problemu. Jest paru bijacych piane, ktorym sie najwyrazniej nudzi. |
Tak naprawdę problem jest. Jest paru którym zależy, żeby na NASZYM forum, na którym mamy przywilej bytować, był porządek, uczciwość, sprawiedliwość, zaangażowanie... i przede wszystkim rozum.
Co oczywiście nie oznacza, że rozumny forumowicz musi być zaraz członkiem MENSY.
Zgadzasz się TomM?
martin - 27-06-2013, 16:14
| Grotto8 napisał/a: | | Jest paru którym zależy |
I przez tych ktorym "zalezy" robi sie to co sie robi. Gdyby te osoby nacisnely "ignoruj" w odpowiednich watkach, to trole same by sobie poszly. A tak trole robia to co lubia - rozrabiaja, skoro spolecznosc klaska.
Ps. Problem zaczyna sie regularnie wraz z sezonem ogorkowym kazdego lata. I samodzielnie znika, gdy pojawia sie ciekawsze watki oraz trolom sie znudzi.
connan1973 - 27-06-2013, 16:34
| martin napisał/a: | | Gdyby te osoby nacisnely "ignoruj" w odpowiednich watkach, to trole same by sobie poszly. |
Is true!
Przeważnie jest tak :
najpierw
potem
jeśli to potem
następnie
potem
A admini mają
Tak to widzę.
Także "ignoruj" samo się nie kliknie , a rozwiązuje wiele spraw nierozwiązywalnych (powiedzmy powyżej 3-4 stron z odpowiedziami).
arkac123 - 27-06-2013, 17:04
| connan1973 napisał/a: | | Także "ignoruj" samo się nie kliknie , a rozwiązuje wiele spraw nierozwiązywalnych (powiedzmy powyżej 3-4 stron z odpowiedziami). |
Ale............. wtedy nie byłoby już czego czytać.......
Poza tym te same kontrowersyjne osoby piszą czasami świetne posty....
TomS - 27-06-2013, 17:16
Obecne ustawienia ostrzeżeń:
- Zablokowanie możliwości pisania postów po wartości ostrzeżeń: 3
- Zablokowanie możliwości wejścia na forum po wartości ostrzeżeń: 6
Proponuję ustawienia ostrzeżeń:
- Zablokowanie możliwości pisania postów po wartości ostrzeżeń: 5
- Zablokowanie możliwości wejścia na forum po wartości ostrzeżeń: 6
Obecnie obszar 4-5 nie ma zastosowania. Przesunięcie granicy z 3 na 5 pozwoliło by "łatwiej, chętniej i częściej" ostrzegać bez blokowania. Przecież chodzi o wykrywalność i karalność a nie wsadzanie do paki
Scaner - 27-06-2013, 18:34
| TomS napisał/a: | Obecne ustawienia ostrzeżeń:
Przecież chodzi o wykrywalność i karalność a nie wsadzanie do paki |
Jeżeli tak to powinno być
1- ostrzeżenie - blokada możliwości pisania przez 1 dzień ( 24 h)
2- Ostrzeżenie- blokada możliwości wejścia na FN przez tydzień
3- Ostrzeżenie- blokada możliwości wejścia na FN przez miesiąc
4te- Ostrzeżenie- w ciągu miesiąca od daty zdjęcia ostatniej blokady - kasacja konta.
TomS - 27-06-2013, 18:44
Po pierwsze nie wiem jakie są możliwości "programu forum" - wspominałem wcześniej
Po drugie, przynajmniej na początku, powinien być większy bufor "potencjalnej bezkarności"
Po trzecie pomysł z gradacją "kar" jest super
Np.:
Ostrzeżenie działa nie miesiąc ale dwa
1-2 - na ostudzenie i podpowiedź "czego nie wolno"
3- Ostrzeżenia - blokada możliwości pisania przez 2 dni ( 48 h) (kara znika, ostrzeżenie pozostaje swoje 2 miechy)
4- Ostrzeżenia - blokada możliwości wejścia na FN przez tydzień (kara znika, ostrzeżenie pozostaje swoje 2 miechy)
5- Ostrzeżeń - blokada możliwości wejścia na FN przez miesiąc (kara znika, ostrzeżenie pozostaje swoje 2 miechy)
6- Ostrzeżeń - kasacja konta.
Daje to automatycznie gradację kar za recydywę w zależności od poziomu
[ Dodano: 27-06-2013, 18:54 ]
Jeszcze jedno. Ostrzeżenie "typuje" moderator ale udziela go po konsultacji z "ławą sędziów", nawet z opóźnieniem ale jest to przemyślane i sprawiedliwsze. "Sędziowie" mogą wraz z moderatorami mieć swoje zamknięte podforum, na którym dyskutują o winach i karach. Nie muszą i nie powinni mieć innych uprawnień i obowiązków jak tylko rozstrzygać zasadność przyznawania ostrzeżeń. Dzięki temu osoby, które nie chcą moderować ale są wystarczająco obiektywne mają szansę pomóc nie nadwyrężając się zbytnio czasowo. Wystarczy pewnie proste głosowanie To i tak lepsze niż arbitralne, jednoosobowe wyroki.
martin - 27-06-2013, 19:08
| TomS napisał/a: | | Po pierwsze nie wiem jakie są możliwości "programu forum" - wspominałem wcześniej |
Nic z tego co proponujesz. Blokady sa zakladane na podstawie ilosci punktow. Punkty znikaja po ustawionym czasie.
| TomS napisał/a: | | Ostrzeżenie "typuje" moderator ale udziela go po konsultacji z "ławą sędziów", nawet z opóźnieniem ale jest to przemyślane i sprawiedliwsze. |
Taaaaa.... Proponuje glosowanie wszystkich 9000 uzytkownikow. Bedzie sprawiedliwie.
Jeszcze raz: dopuki na forum nie zarabiam w sposob pozwalajacy mi na utrzymanie sie na tym samym poziomie jak z mojej pracy, robie to dobrowolnie. Podejrzewam ze wiekszosc modow ma tak samo.
JacekKG - 27-06-2013, 21:38
Trzeba zatrudnic profesionalnych moderatorow i bedzie problem z glowy
Grotto8 - 28-06-2013, 09:51
| Scaner napisał/a: | | TomS napisał/a: | Obecne ustawienia ostrzeżeń:
Przecież chodzi o wykrywalność i karalność a nie wsadzanie do paki |
Jeżeli tak to powinno być
1- ostrzeżenie - blokada możliwości pisania przez 1 dzień ( 24 h)
2- Ostrzeżenie- blokada możliwości wejścia na FN przez tydzień
3- Ostrzeżenie- blokada możliwości wejścia na FN przez miesiąc
4te- Ostrzeżenie- w ciągu miesiąca od daty zdjęcia ostatniej blokady - kasacja konta. |
Dobre, proste, skuteczne. Popieram.
Jeszcze jedno. Ostrzeżenie "typuje" moderator ale udziela go po konsultacji z "ławą sędziów", nawet z opóźnieniem ale jest to przemyślane i sprawiedliwsze. "Sędziowie" mogą wraz z moderatorami mieć swoje zamknięte podforum, na którym dyskutują o winach i karach. Nie muszą i nie powinni mieć innych uprawnień i obowiązków jak tylko rozstrzygać zasadność przyznawania ostrzeżeń. Dzięki temu osoby, które nie chcą moderować ale są wystarczająco obiektywne mają szansę pomóc nie nadwyrężając się zbytnio czasowo. Wystarczy pewnie proste głosowanie To i tak lepsze niż arbitralne, jednoosobowe wyroki. |
W przypadku moderatorów to by miało taki sens, jak głosowania wewnątrz-partyjne, albo za komuny. Albo jesteś z nami, albo przeciwko nam. Jeden mod proponuje ostrzeżenie, a inny ma się sprzeciwić? Nie zrobi tego chociażby z powodu samej zasady "solidarności".
Ale jeśli by do tego doszło kilku na "ławie przysięgłych" to już zdecydowanie lepiej, ale trudniej wykonać i pewnie sporo zachodu.
Mam inną propozycję, choć nie do końca przemyślaną organizacyjnie:
Ankieta.
Ile jest tych ostrzeżeń? Pomijając wątki ostrzeżeniogenne, takie jak ostatnio (nadal uważam, że bardzo słuszne, pozostając z nadzieją, że to nie walka z wiatrakami) jest ich może 2-3 na miesiąc. To nie za wiele, żeby do każdej takiej sytuacji zrobić ankietę (głosowanie) i mamy problem z głowy, bez żadnych pretensji do modów, i normalnie mogą robić swoje.
Jeszcze jeden pomysł: Takie ankiety mogliby zakładać moderatorzy z własnej woli, ale również po zgłoszeniu i właściwym uzasadnieniu z woli zwykłych użytkowników. Co ważne termin "właściwym uzasadnieniu" nie oznacza, że moderator sam decyduje czy jest to słuszne uzasadnienie czy nie. Jeśli taki "wniosek" jest poprawnie sformułowany, to mod musi go poddać pod głosowanie.
Niestety nikt z moderatorów nie poprze tego pomysłu.... Wiecie dlaczego, prawda?
Bul-kot - 28-06-2013, 10:38
@martin ma rację , a i @conan dobrze prawi , tylko przycisk "ignoruj" proponuję opisać troszkę inaczej - "zgaś trolla" czy "usuń trolla" i niech buton będzie widoczny w kolorze tęczy choć garnka tam nie ma...
System ostrzeżeń trolla nie obowiązuje - długość paska przełoży się na nowe konto.
Yavox - 28-06-2013, 11:34
| martin napisał/a: | | Taaaaa.... Proponuje glosowanie wszystkich 9000 uzytkownikow. Bedzie sprawiedliwie. |
martin, z Twoich 9000 użytkowników (9134 na ten moment, żeby być dokładnym) około 6600 osób nie logowało się dłużej niż rok - tak więc patrząc na okres od końca czerwca zeszłego roku, użytkowników którzy choć raz na forum zajrzeli jest jakieś dwa i pół tysiąca. Nie chce mi się filtrować, ile spośród tych osób, co się choć raz przez ostatni rok logowały, w ciągu tego czasu napisało cokolwiek, ale idę o zakład, że będzie to boleśnie mniejsza wartość. W związku z powyższym nie próbujmy obalać propozycji wprowadzenia jakiegoś systemu odwołując się do erystycznych sztuczek - np. poprzez takie przejaskrawianie pomysłu, że sprowadzamy go do absurdu.
| TomS napisał/a: | | Ostrzeżenie "typuje" moderator ale udziela go po konsultacji z "ławą sędziów", nawet z opóźnieniem ale jest to przemyślane i sprawiedliwsze. |
Tomek, czy my naprawdę musimy tworzyć aż taki system? Uwielbiam systemy ale ani precyzyjne i jednoznaczne opisanie wszystkich zasad i sposobów ich łamania ani system głosowań moim zdaniem niczego nie załatwią - bo potem będzie tak jak z Lepperem, że jak pytał z trybuny, czy to prawda, że ktoś jest złodziejem, to go wcale nie obraził, bo on tylko pytał... Myślę, że kilka osób zajmujących się moderacją na bieżąco jest w stanie wychwycić grubo ponad 95% nieakceptowalnych zachowań kierując się wyłącznie swoim zdrowym rozsądkiem, bez konieczności jakiegokolwiek głosowania.
Co do zasad:
1. Moderatorem powinna być tylko osoba, która systematycznie uczestniczy w życiu forum. Taka osoba jest na bieżąco, jest w stanie szybko i sprawnie wychwytywać nie tylko zwykłe chamstwo, ale także różne międzywątkowe docinki i aluzje. Wie też mniej więcej, kto komu najczęściej dogryza, więc zna szerszy kontekst sytuacji, na które musi uważać.
2. Każdy obszar forum powinien mieć 2 lub lepiej, 3 osoby moderujące "na zakładkę". W ten sposób różne okoliczności życiowe moderatora nie wycinają możliwości moderacji danego obszaru i wszystko się robi na bieżąco, niczego się nie zapuszcza.
3. Do dyskusji nad moderacją, odwołań od ostrzeżeń i tak dalej - jedynie specjalny dział. Dyskutowanie nad decyzjami modów, aluzje w innych wątkach, odwoływanie się w swoim lub cudzym imieniu - od razu 3 dni odpoczynku z automatu Tylko w ten sposób idzie to opanować, bo inaczej to nie da się podjąć żadnej decyzji - po każdym paseczku przechodzi burza o sile zależnej od poziomu sympatii do danego moda i liczby popleczników ukaranego.
4. Do obowiązków moderatora:
- Reagowanie na prośby o wydzielanie wątków z innych wątków na wyraźną prośbę użytkownika (komunikacja: PW, podanie propozycji tytułu i działu przez zainteresowanego). Wątki wydzielane, jak na DT, czyli link do wątku wydzielonego z wątku oryginalnego i link wsteczny z nowego wątku, żeby było wiadomo, skąd się to pojawiło.
- Reagowanie na prośby użytkowników, którzy założyli jakiś wątek w konkretnym celu a inni robią z niego chlew (sprzedam, kupię, co lepsze itp.) - osoba, która zadaje jakieś pytanie i chce czegoś się dowiedzieć, powinna mieć jakieś możliwości kontrolowania tego, że "jej" wątek wbrew jej intencjom zmienia kierunek lub się całkowicie rozwala. Możliwe działania - wydzielanie wątków, ostrzeżenia, zamknięcie, usunięcie postów - czyli norma.
5. Dotychczasowy klimat forum powinien zostać zachowany. Dyskusje odbiegające od tematu są akceptowane podobnie jak wszystkie inne przejawy spontaniczności użytkowników, jeżeli tylko są zachowują podstawowy poziom kultury osobistej i nie wychodzą poza minimalny poziom destrukcyjności
nuras5 - 28-06-2013, 13:51
Późno się zgłaszam do dyskusji, ale w dziczy w której byłem nie było internetu - jest ta dyskusja dla mnie bez sensu.
1/ Moderator nie powinien oceniać merytorycznej strony dyskusji - każdy ma prawo uważać swoje racje za MOJSZE. - wzory mottiego, scanera czy innych fachowców np. elektryków są dowolne i nie podlegają ocenie.
2/ rola moderatora to dbanie o regulamin - likwidowanie np. ukrytej reklamy.
3/ dbanie o kulturę wypowiedzi -/ bez tzw. mięska/
4/ ocena czy wątek nie zbacza zbyt daleko od tematu/ np. z walorów automatu nie zmienia się w dyskusję czy lepsza jest landrynka, czy czekolada/- ale to delikatnie- niech dyskusja płynie własnym tokiem.
Jedyne co bym zmienił to - możliwość interwencji moderatora w każdym dziale- albo nadajesz się, albo nie -jeśli nie to spadasz, jeśli tak to wszędzie - często widzę posty wymagające interwencji, ale" nie mój dział". Zniknęły by też "zatory' w niektórych działach.
Ale to decyzja Darka.
martin - 28-06-2013, 14:24
| nuras5 napisał/a: | | Jedyne co bym zmienił to - możliwość interwencji moderatora w każdym dziale- albo nadajesz się, albo nie -jeśli nie to spadasz, jeśli tak to wszędzie - często widzę posty wymagające interwencji, ale" nie mój dział". Zniknęły by też "zatory' w niektórych działach. |
Definitywnie za.
Grotto8 - 28-06-2013, 14:38
| nuras5 napisał/a: |
1/ Moderator nie powinien oceniać merytorycznej strony dyskusji - każdy ma prawo uważać swoje racje za MOJSZE. - wzory mottiego, scanera czy innych fachowców np. elektryków są dowolne i nie podlegają ocenie.
2/ rola moderatora to dbanie o regulamin - likwidowanie np. ukrytej reklamy.
3/ dbanie o kulturę wypowiedzi -/ bez tzw. mięska/
4/ ocena czy wątek nie zbacza zbyt daleko od tematu/ np. z walorów automatu nie zmienia się w dyskusję czy lepsza jest landrynka, czy czekolada/- ale to delikatnie- niech dyskusja płynie własnym tokiem.
|
Super. Czyli do zmian jest całkiem sporo.
|
|