| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
MEDYCYNA NURKOWA - korekta wzroku
zbigi - 26-12-2013, 20:12 Temat postu: korekta wzroku ostatnio słyszałem o szkłach (plastiku?) o odpowiedniej korekcie, które samodzielnie dopasowuje (przycina) się do maski. Ktoś wie coś bliższego na ten temat?
TomekP - 26-12-2013, 20:20
Optykiem nie jestem ale to chyba tak nie działa
Tzn jak wklejam szkła do maski to optyk wyznacza oś optyczna oczu i względem tego "pomiaru" wkleja szkła
Pewnie dużo zależy od wady bo minusy sa "standardowe" ale osobiście wole powierzyć korektę fachowcowi.
Daj jakiś namiar jak cos znajdziesz to podpytam przy najbliższej okazji bo mam maskę do zrobienia
Abo - 27-12-2013, 10:09
| zbigi napisał/a: | | ostatnio słyszałem o szkłach (plastiku?) o odpowiedniej korekcie, które samodzielnie dopasowuje (przycina) się do maski. Ktoś wie coś bliższego na ten temat? |
To jest folia 3M, klei się na wodę, kosztuje tyle co normalne szkła albo niewiele taniej.
Jaka jakość obrazu pod wodą nie wiem.
Po ocenie sytuacji wybrałem szkła
ferret - 27-12-2013, 11:52 Temat postu: Re: korekta wzroku
| zbigi napisał/a: | | ostatnio słyszałem o szkłach (plastiku?) o odpowiedniej korekcie, które samodzielnie dopasowuje (przycina) się do maski. Ktoś wie coś bliższego na ten temat? |
Tu masz coś takiego: http://optx2020.com/p-23-...vers-large.aspx
Możesz też kupić gotową maskę, po angielsku to Gauge Reader Mask.
Np. tutaj http://www.dirdirect.com/...eader-Mask.html
Dive Rite też takie robi ale znacznie droższe, coś około 130 USD. To tylko do czytania, znaczy się plusy.
Jeśli jesteś krótkowidzem to potrzebujesz szkła korekcyjne, albo wklejane, albo maskę która ma takie szkła fabrycznie zrobione. Na necie możesz znaleźć firmy które na podstawie recepty od okulisty zrobią Ci szkła na zamówienie, do maski kupionej u nich albo do Twojej własnej (musisz im wysłać).
Np tutaj http://www.dirdirect.com/...ving-Masks.html
gienas - 27-12-2013, 20:34
Szkiełka z pierwszego linka ferret-a mój znajomy przywiózł z Dahab, własnoręcznie wkleił i jest zadowolony. Klei się je klejem na gorąco - ma to tę zaletę że gdybyś się pomylił z odległościami możesz szkiełka przekleić w inne miejsce czy maskę.
Dodatkowo w Dahab kosztowały 25$ .
ferret - 27-12-2013, 20:45
| gienas napisał/a: | | Szkiełka z pierwszego linka ferret-a mój znajomy przywiózł z Dahab, własnoręcznie wkleił i jest zadowolony. Klei się je klejem na gorąco |
To nie te same bo tych z mojego linka nie klei się klejem. Są specjalnie wyprofilowane i trzymają się same, zassane na wodę. Ja niedawno takie nabyłem ale jeszcze nie testowałem pod wodą. Mam nadzieję że nie odpadną w trakcie nurkowania
Marras - 27-12-2013, 22:16
| ferret napisał/a: | Są specjalnie wyprofilowane i trzymają się same, zassane na wodę. Ja niedawno takie nabyłem ale jeszcze nie testowałem pod wodą. Mam nadzieję że nie odpadną w trakcie nurkowania |
Kurcze, jak dla mnie to takie trochę "klejone na ślinę"
Jeśli bez szkieł spokojnie coś widzisz to można wypróbować, ale przy dużej wadzie wzroku bym nie ryzykował...
[ Dodano: 27-12-2013, 22:20 ]
Teraz spojrzałem na linka i widzę, że to plusy
W takim razie jeżeli długość ręki wystarczy żeby odczytać wskazania to ok, mogą odpadać
mamapafi - 11-02-2014, 17:01
Z wlasnego doswiadczenia - mam wade wzroku -3,5 na obu oczach. Czyli krotkowicz. Kupilem maske TUSA i dodatkowo korekcyjne szkla. Sklep nurkowy na poczekaniu wymienil standardowe szkla w masce na szkla z korekcja. Jest tez mozliwe zalozenie szkiel dwoogniskowych.
antracyt - 12-02-2014, 11:48
Można zamówić indywidualnie wykonane soczewki do maski:
http://www.rodenstock.com...o+pływania.html
Sam zastanawiam się nad tą ofertą.
pawlos1976 - 12-02-2014, 12:08
| ferret napisał/a: |
To nie te same bo tych z mojego linka nie klei się klejem. Są specjalnie wyprofilowane i trzymają się same, zassane na wodę. Ja niedawno takie nabyłem ale jeszcze nie testowałem pod wodą. Mam nadzieję że nie odpadną w trakcie nurkowania |
A jak płukanie maski nie odklei się jestem sam zainteresowany jakimś dobrym rozwiązaniem bo na razie jestem skazany na maskę look i szkła nie do końca dopasowane do mojej wady.
NIe widać tu dokładnie co oni sprzedają i na jakiej zasadzie to działa.
PZDR
antracyt - 12-02-2014, 13:04
Indywidualnie tzreba sie kontaktować przez partnera w danym mieście.
Robia soczewkę według recepty pasująca do kazdej maski z gwarancją adaptacji.
lozerka - 12-02-2014, 13:17
Wykonanie każdych szkieł korekcyjnych oferuje Tomek Godzina - zawodowy optyk sam nurkujący od..zarania dziejów
O ile wiem, robi świetną robotę, także nietypowe zlecenia.
Jeśli ktoś nie ma FB- mogę przekazać namiar.
buter1 - 12-02-2014, 22:53 Temat postu: szkla w krakowie maska z szkłami - optyk na senatorskiej 27 - maska + oprawki zamocowane wenątrz - całość maska 299 + szkła fajny patent z mocowaniem oprawek wewnątrz maski - dla zainteresowanych tel do właścicielki na priv
Jagmin - 12-02-2014, 23:28 Temat postu: Re: szkla w krakowie
| buter1 napisał/a: | | szkła fajny patent z mocowaniem oprawek wewnątrz maski |
Możesz dać jakieś foto tego mocowania?
J.
Marras - 12-02-2014, 23:47
Jagmin, nie wiem jaką masz wadę wzroku, ale przy dużych "minusach" naprawdę bym się zastanowił nad wklejaniem szkieł do maski.
Dlaczego? Bo po stracie/zdjęciu maski nie widzisz prawie nic.
Natomiast inwestując w szkła kontaktowe:
a) jesteś niezależny od maski (partner może Ci użyczyć swojego backupu jeśli nie masz własnej zapasowej)
b) widzisz wszystko po zdjęciu maski na powierzchni
c) nawet gdy stracisz szkło (co zdarza się bardzo rzadko), to zostaje Ci drugie "widzące" oko (dwa szkła na raz nie wypłyną ) - nadal masz kontrolę nad sytuacją.
nuras5 - 13-02-2014, 03:36
| ferret napisał/a: | | To nie te same bo tych z mojego linka nie klei się klejem |
Miałem już 3 takie - wszystkie odpadły po 1 nurkowaniu
ferret - 13-02-2014, 10:00
| nuras5 napisał/a: | | ferret napisał/a: | | To nie te same bo tych z mojego linka nie klei się klejem |
Miałem już 3 takie - wszystkie odpadły po 1 nurkowaniu |
Dokladnie tej samej firmy? Moje jak narazie po 4-rech nurkowaniach trzymaja sie ok, nic nie odpada, nie odkleja sie. Maske plucze, itp. Jedyny problem to ze troche paruja, mimo plucia. Moze z czasem sie poprawi.
buter1 - 13-02-2014, 16:19 Temat postu: maska z okularami ok wrzucę zdjęcia , ale sorrrki będzie to jutro
Abo - 14-02-2014, 13:28
| Marras napisał/a: | Jagmin, nie wiem jaką masz wadę wzroku, ale przy dużych "minusach" naprawdę bym się zastanowił nad wklejaniem szkieł do maski.
Dlaczego? Bo po stracie/zdjęciu maski nie widzisz prawie nic.
Natomiast inwestując w szkła kontaktowe:
a) jesteś niezależny od maski (partner może Ci użyczyć swojego backupu jeśli nie masz własnej zapasowej)
b) widzisz wszystko po zdjęciu maski na powierzchni
c) nawet gdy stracisz szkło (co zdarza się bardzo rzadko), to zostaje Ci drugie "widzące" oko (dwa szkła na raz nie wypłyną ) - nadal masz kontrolę nad sytuacją. |
Już to pisałem.
Mam duże minusy. Założone na górną połowę maski.
Pod szkłami dobrze widać komputer, tam gdzie sama szyba.
Po stracie maski ze szkłami widzisz komputer
Po założeniu szkieł kontaktowych nie widzisz komputera
Marras - 14-02-2014, 15:34
| Abo napisał/a: | Już to pisałem.
Mam duże minusy. Założone na górną połowę maski.
Pod szkłami dobrze widać komputer, tam gdzie sama szyba.
Po stracie maski ze szkłami widzisz komputer
Po założeniu szkieł kontaktowych nie widzisz komputera |
Pierwsze słyszę żeby po założeniu szkieł kontaktowych /minusów/ nie dało się widzieć komputera.
Przynajmniej gdy wadą wzroku jest tylko krótkowzroczność...
Po starcie maski ze szkłami czy bez komputer widzisz raczej mniej więcej tak samo
Chyba, że sugerujesz, że woda kompensuje częściowo wadę wzroku?
Abo - 14-02-2014, 16:06
Ja mam minusy, bez okularów widzę bardzo dobrze do około 60 cm.
Jak założę szkła kontaktowe to dobrze widzę od około 70 cm.
Mały komputer z 20-30 cm mogę zapomnieć. Szkła są dobrze dobrane
Więc w masce mam 2/3 soczewek, 1/3 szyby.
Bez maski pod wodą niewiele zobaczę, ale w kieszeni jest druga tylko bez soczewek,
jak ją założę to widzę bliskie otoczenie w tym komputer
buter1 - 14-02-2014, 21:11 Temat postu: maska + oprawka dołączam na prośbę zdjetko maski z oprawkami - są one wmontowane na zacisk- w okular można włożyć szkła do dali i do bliży jednocześnie ( tak jak w normalnych do noszenia góra do dali dół do bliży - możesz wyglądać jak księgowy ale wygoda jest. telefon do zakładu kraków 665-020-676 senatorska 27
Abo - 15-02-2014, 10:52
Ja mam klejone u samca żmiji i jest ok. I mogę używać każdą maskę jaką chcę
Jagmin - 15-02-2014, 18:59
@buter1
Bardzo dziękuję za foto w imieniu wszystkich zainteresowanych i swoim oczywiście też.
Pozdrawiam
J.
Jacek Wo - 20-02-2014, 22:17
| Abo napisał/a: | Ja mam klejone u samca żmiji i jest ok. I mogę używać każdą maskę jaką chcę |
Ja takoż tam mam robione - wklejone do Technisub'a Look.
Najpierw stosowałem fabryczne standardowe szkła korekcyjne do dali (minusy) TUSA do maski Splendive, z tym że (przed próbą z wklejanymi) miałem soczewki dobrane zgodnie z nauką:
| Cytat: | | W takim wypadku pacjentowi proponuje się tzw. ekwiwalent sferyczny niezborności. Polega to na zastosowaniu połowy wartości korekcji cylindrycznej. |
i póki nie potrzebowałem odczytywać przyrządów było ok. Przy czytaniu kompa miałem za krótkie ręce.
Następnie u wspomnianego wyżej optyka obstalowałem nową maskę. Ze względu na dużą wadę (-6.0 do dali oraz około -4.5 do bliży) oraz dodatkowo astygmatyzm, wkleiłem po dwie soczewki: w górnej części - do dali, w dolnej - do bliży (komputer itp.); na powierzchni było super, niestety - pod wodą nie za bardzo się mi to rozwiązanie sprawdziło - granica soczewek wypada gdzieś w środku pola widzenia i mnie denerwuje, a i z odczytem kompa jakoś nie bardzo.
Teraz w ramach eksperymentu zmieniłem soczewki w starej masce Tusa - po prostu dodałem mocy (ponad wskazania teorii) - i w sumie jest to co trzeba - widzę jak trzeba, nie mam ograniczonego wklejkami pola widzenia, nie drażnią mnie krawędzie soczewek w polu widzenia.
A co do niemożliwości wypadnięcia kontaktów - jak mi wypadły w wodzie, to właśnie obydwa naraz ...
TomekP - 20-02-2014, 23:33
| Abo napisał/a: | | Ja mam klejone u samca żmiji i jest ok. I mogę używać każdą maskę jaką chcę |
Ja też wybrałem tego optyka i mogę go polecic. Maska ze szkłami wklejonymi wyglada tak jakoś bardziej solidnie.
Na razie mam tylko takie zdjęcie może później wstawię samej maski.
[ Dodano: 24-02-2014, 11:51 ]
Poniżej wrzucam zdjęcia maski z wklejonymi szkłami. Usługę zleciłem firmie Habior i Syn.
maciek811 - 24-02-2014, 12:46
AQUAVIZ - przystosowana do montażu soczewek korekcyjnych.
nuras5 - 25-02-2014, 12:51
Można prosić jakiś kontakt?
maciek811 - 25-02-2014, 13:35
Maska będzie dostępna po 1.03.2014
Cena samej maski ok 300zł + dodatkowa opłata za soczewki korekcyjne i montaż.
Będę miał jedną w łapach to pomacam i zdam relację na forum.
Scaner - 25-02-2014, 14:03
A co jeśli partner który będzie dawcą gazu w systuacji OOG straci swoją maskę ? A ty będziesz biorcą. Czy wtedy nie będzie tak że ty zostaniesz bez gazu a dawca ślepy po założeniu Twojej maski?
undefine - 26-02-2014, 22:26
| Scaner napisał/a: | | A co jeśli partner który będzie dawcą gazu w systuacji OOG straci swoją maskę ? A ty będziesz biorcą. Czy wtedy nie będzie tak że ty zostaniesz bez gazu a dawca ślepy po założeniu Twojej maski? |
straci swoją maskę - to wyciagnie z kieszeni zapasową maskę i założy - na czym polega problem?
czy zmierzasz do tego że nie powinno się mieć masek z szkłami korekcyjnymi?
maciek811 - 18-03-2014, 19:06
Porównanie Aqualung look i Aquaviz
Troszkę o Aquaviz
Zestaw zawiera:
-Maskę
-wkładka do soczewek korekcyjnych
-Fog-Free Wax
-Anti -fog cleaning cloth
-plastikowe opakowanie
Plusy:
-Bardzo przyjemny silikon
-wkładka z soczewkami korekcyjnymi obejmuje całe pole widzenia