FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - Sidemount w kursach technicznych - które organizacje?

Johnny_ - 20-05-2014, 08:15
Temat postu: Sidemount w kursach technicznych - które organizacje?
Czy ktoś z Was orientuje się która z organizacji FORMALNIE zezwala na konfigurację sidemount w kursach technicznych (poza TDI)? Czytałem w standardach IANTD i SSI, że preferowany (interpretowane jako konieczny) jest twinset. W SSI nie widziałem certyfikatu XR czy TXR sidemount diver. IANTD w ogóle wydaje się pomijać tą konfigurację w swoich kursach. Może jakaś inna?
kraken - 20-05-2014, 08:23

PADI/DSAT możesz robić dowolny kurs od OWD po full trimiks w konfiguracji sidemount :-)
MSC

Johnny_ - 20-05-2014, 08:28

a poza PADI?
kraken - 20-05-2014, 09:08

Jak PADI i TDI to za mało to napisz do Adama Leslie.
Możesz o nim poczytać tutaj:
http://kraken.pl/index.php?p=682
Adres mailowy:
adamwaclawleslie@gmail.com

Z tego co wiem to Adaś szkoli w Sidemouncie i technicznie i jaskiniowo również w IANTD. Adaś jest nurkiem który przyszedł do nurkowania z łażenia po górach i jaskiniach więc ma potężne doświadczenie, szkoli we Francji, Meksyku, wiem że nurkował sporo w jaskiniach w Tajlandii i Bahamach.
MSC

Johnny_ - 20-05-2014, 09:54

dzięki
makalu - 20-05-2014, 10:19

Jacek Konikowski z Auateka w Bydgoszczy to pasjonat SM.Szkoli według wyboru kursanta:Twin lub SM.Zarówno kursy jaskiniowe jak i trimixowe.
Johnny_ - 20-05-2014, 10:29

Wiesz, dogadać się można pewnie z każdym. Chodzi mi o to, by nie robić kursu, gdzie sm nie jest formalnie uwzględniony. Formalnie, to słowo kluczowe.

[ Dodano: 20-05-2014, 10:30 ]
ale mimo wszystko dzięki za informację

makalu - 20-05-2014, 11:35

Rozumiem.Tylko nie wiem,czy organizacje w ogóle formalnie to rozdzielają-czyli czy jest inny plastik Trimix Level III Twin a osobny Trimix Level III SM.Natomiast przy kursach jaskiniowych takie rozróżnienie pewnie jest np. typu full cave SM.Ale czy mając po prostu full cave zrobione na twinie,a tuż przed wejściem do jaskini zmienisz Twina na SM, to ktokolwiek ma Cię prawo nie wpuścić? Sam jestem ciekaw ,jak to jest formalnie.
Johnny_ - 20-05-2014, 14:08

Dla mnie wystarczy, że będzie informacja o tym, że kurs może być przeprowadzony w twinie lub w sidemouncie, a nie "zalecane jest użycie zestawu dwubutlowego z manifoldem separującym". Równie dobrze mogło by być: "zalecane jest umycie zębów przed użyciem automatu oddechowego"...

[ Dodano: 20-05-2014, 14:09 ]
Znalazłem zapis na stronie SSI:

"Możesz również poznać inne aktywności idealnie zgrane z nurkowaniem z wykorzystaniem butli bocznych, jak np. inne kursy specjalistyczne lub SIDEMOUNT TECHNICAL WRECK DIVING, jako część programu Extended Range."

[ Dodano: 20-05-2014, 14:18 ]
Tyle, że Technical wreck diving wymaga pełnego sprzętu technical. Na pełny sprzęt technical składa się twinset i nie ma mowy o sidemount. Gdzie tu logika?

piotr_c - 21-05-2014, 12:37

Johnny_ napisał/a:
Na pełny sprzęt technical składa się twinset i nie ma mowy o sidemount. Gdzie tu logika?

A gdzie znalazłeś taką definicję? Pytam, bo przeglądam stronę i nie mogę niestety nic znaleźć odnośnie wymagań sprzętowych.

Johnny_ napisał/a:
Chodzi mi o to, by nie robić kursu, gdzie sm nie jest formalnie uwzględniony.

Zrób w TDI i tyle. Z wyborem dobrego instruktora SM w tej ogranizacji nie powinieneś mieć problemu :)

Niesporczak - 21-05-2014, 14:34

Cytat:
Czy ktoś z Was orientuje się która z organizacji FORMALNIE zezwala na konfigurację sidemount w kursach technicznych (poza TDI)?

A z TDI jest coś nie tak? (pytam poważnie)

piotr_c - 21-05-2014, 17:12

Niesporczak napisał/a:
A z TDI jest coś nie tak?

Po prostu TDI zezwala na taką konfigurację a Johnny pyta o inne.

Niesporczak - 22-05-2014, 08:41

Zrozumiałem. Byłem tylko ciekaw dlaczego.
Johnny_ - 23-05-2014, 11:35

piotr_c napisał/a:
Johnny_ napisał/a:
Na pełny sprzęt technical składa się twinset i nie ma mowy o sidemount. Gdzie tu logika?

A gdzie znalazłeś taką definicję? Pytam, bo przeglądam stronę i nie mogę niestety nic znaleźć odnośnie wymagań sprzętowych.

W dziale do pobrania są standardy SSI. "2014 Global training standards Polish"
http://www.divessi.com/downloads_2013

[ Dodano: 23-05-2014, 11:41 ]
Niesporczak napisał/a:
Cytat:
Czy ktoś z Was orientuje się która z organizacji FORMALNIE zezwala na konfigurację sidemount w kursach technicznych (poza TDI)?

A z TDI jest coś nie tak? (pytam poważnie)

Z mojego skromnego doświadczenia z TDI/SDI jest to nie tak, że miesiącami czeka się na certyfikaty, a materiały do kursów są źle zredagowane, napisane na kolanie i po polskiemu. Za 80zł dostajesz zbindowany wydruk z komputera. Sorry, to nie te czasy. Poza tym generalne wymagania dotyczące instruktora i kursanta oraz zakres nie są udostępnione do publicznej wiadomości.

BitPump - 23-05-2014, 11:52

Johnny_ napisał/a:
Z mojego skromnego doświadczenia z TDI/SDI jest to nie tak, że miesiącami czeka się na certyfikaty,

To bardzo dziwne, co piszesz, bo akurat z reguły SDI/TDI jest chwalona za natychmiastowe wystawianie certyfikatów kursantów.
Wystawiając dokumenty i oczywiście opłacając za certyfikat z reguły mam go tego samego albo następnego dnia. Polskie certyfikaty są drukowane w Warszawie.

Johnny_ - 23-05-2014, 11:53

Jest pewien problem, którego moim zdaniem nie widać gołym okiem. Każda z organizacji ma swoją ścieżkę rozwojową rozbitą na pewne etapy, przy czym większość organizacji uwzględnia certyfikaty innych organizacji. Może dojść do sytuacji, że na skutek przeskakiwania z organizacji na organizację pominie się pewne istotne tematy. Oczywiście instruktor instruktorowi nie równy i może to coś uwzględnić, bo miał doświadczenie z takimi a takimi kursantami. Tylko co to jest to coś, jak nie ma możliwości porównania zakresów tematycznych szkoleń.

Ciekawostka, by dojść do nurkowań dekompresynych w SSI trzeba zrobić Stress&Rescue. Jak zrobisz OWD w PADI, 4 specjalizacje w SDI i wypływasz ileś tam, to dostajesz ADD@SDI=AOWD@PADI i ruszasz na Decompression Procedures@TDI. Gdzie w tym wszystkim Rescue?

[ Dodano: 23-05-2014, 11:55 ]
BitPump napisał/a:
Johnny_ napisał/a:
Z mojego skromnego doświadczenia z TDI/SDI jest to nie tak, że miesiącami czeka się na certyfikaty,

To bardzo dziwne, co piszesz, bo akurat z reguły SDI/TDI jest chwalona za natychmiastowe wystawianie certyfikatów kursantów.
Wystawiając dokumenty i oczywiście opłacając za certyfikat z reguły mam go tego samego albo następnego dnia. Polskie certyfikaty są drukowane w Warszawie.

OK, może Olsztyn jest na końcu wszechświata...

Pawel_B - 23-05-2014, 12:02

Wszystkie moje certyfikaty SDI czy TDI (nie licząc profesjonalnych, bo te idą z zagranicy i trwa to chwilę dłużej) dostawałem w ciągu 2-3 dni. Tak samo znajomi. Nie wiem skąd te miesiące, może jakiś konkretny instruktor nie robił co do niego należy.

Pozdrawiam,
Paweł

Johnny_ - 23-05-2014, 12:04

Pawel_B napisał/a:
Wszystkie moje certyfikaty SDI czy TDI (nie licząc profesjonalnych, bo te idą z zagranicy i trwa to chwilę dłużej) dostawałem w ciągu 2-3 dni. Tak samo znajomi. Nie wiem skąd te miesiące, może jakiś konkretny instruktor nie robił co do niego należy.

Pozdrawiam,
Paweł

niewykluczone

stefanis - 23-05-2014, 15:54

Johnny w iantd jak robisz adv eanx nie masz wymagania rescue jest coś takiego dokładnie nie powiem z pamięci wystarczające umiejętności by przekonać instruktora ze może odbyć taki kurs.znam osoby które mają deco procedury i nie mają rescue którego elementy są na kursie adv eanx w iantd i w deco procedury tdi
Johnny_ - 24-05-2014, 10:37

Powinna być jakaś standaryzacja, jakieś obowiązkowe wytyczne - ktoś przechodzi do SSI z SDI robi to i to, z PADI, robi to i to... Może niepotrzebnie sobie tym głowę zawracam...
wanan - 26-05-2014, 17:56
Temat postu: Re: Sidemount w kursach technicznych - które organizacje?
Johnny_ napisał/a:
Czy ktoś z Was orientuje się która z organizacji FORMALNIE zezwala na konfigurację sidemount w kursach technicznych (poza TDI)? Czytałem w standardach IANTD i SSI, że preferowany (interpretowane jako konieczny) jest twinset. W SSI nie widziałem certyfikatu XR czy TXR sidemount diver. IANTD w ogóle wydaje się pomijać tą konfigurację w swoich kursach. Może jakaś inna?

Jak tak to tylko Darek Dyn@r ,napisz do niego ,jest na forum :)

Johnny_ - 26-05-2014, 23:50

Robię rozeznanie. A z Dynarem korespondowaliśmy trochę.
stefanis - 27-05-2014, 11:54

To ja polecam Leona z profundal.pl ;)