| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
FORUM OGÓLNE - Jaka waluta do Egiptu
Suita - 02-07-2016, 18:19 Temat postu: Jaka waluta do Egiptu Jaką walutę lepiej / korzystniej zabrać do Egiptu ? Dolary, czy Euro ?
Suita
anarchista - 02-07-2016, 21:51
Dla tubylców 1 Euro = 1 $, więc bierz $.
pozdrawiam rc
Piotr Stańczuk - 03-07-2016, 10:51
kup dużo drobnych nominałów, w sklepie będzie jak znalazł, ja w EG wogóle nie posługuję się funtami
Jan Dudzinski - 04-07-2016, 09:32 Temat postu: Re: Jaka waluta do Egiptu
| Suita napisał/a: | Jaką walutę lepiej / korzystniej zabrać do Egiptu ? Dolary, czy Euro ?
Suita |
Witaj.
gdzie w końcu się wybierasz z rodziną?
Koledzy z Forum źle Ci doradzili.
I tylko dwie osoby..
Hmm. aż tak dzielni Polacy trzęsą tyłeczkami przed wizytą w "STRASZLIWYM" Egipcie?
Jak Ci się podobają moje ostatnie filmy?
Który najlepszy? Dlaczego?
https://vimeo.com/user52989793
Pytam bo mam sporo z poprzedniego roku i zastanawiam się które najpierw publikować... Oczywiście ponieważ lipiec i sierpień są najlepszymi miesiącami na nurkowanie w Sharm będą i ciekawe kręcone w następnych dniach.
Ponieważ jest bardzo mało osób w Sharm wróciły rekiny (one się boją ludzi i hałasu). Mam nadzieję, z nimi ponurkować...
Woda 29C w toni. Przy brzegu na płytkiej rafie tak ciepła, że aż nieprzyjemna...
Oczywiście zupełny spokój, ludzie jak zwykle bardzo przyjaźni..
Serdeczne pozdrowienia z Sharm
anarchista - 04-07-2016, 09:51
Podałeś konkrety ? Nie.
pozdrawiam rc
Suita - 04-07-2016, 16:35
Zdecydowalismy się na Marsa, ale tylko ze względu na bezposredni lot.
Może jesienią cos ruszy do SSH
Suita
Jacek B. - 04-07-2016, 23:12
Z swojej strony również mogę polecić dolary.
Który hotel jeżeli można się spytać ?
Jan Dudzinski - 06-07-2016, 06:48 Temat postu: Zacznijcie czytać książki
| Suita napisał/a: | Zdecydowalismy się na Marsa, ale tylko ze względu na bezposredni lot.
Suita |
Tak jak wiele razy pisałem.
Nie czytacie książek.
To między innymi powoduje, że jak jest dłuższy tekst "gubicie się" będąć przyzwyczajeni do porozumiewania się za pomocą SMS-ów i FB.
Przeczytaj co poprzednio pisałem, zastosuj się, dostaniesz "cukierek"..
Lotów do Sharm z Polski w tym roku nie będzie.
Już teraz przyjmują "rezerwacje" od stycznia ale wiadomo, że wtedy nawet jak były loty z Polski bardzo mało osób przylatywało..
Czyli tak jak pisałem wcześniej na tej liście: w tym roku i nastepnym poogladacie sobie Sharm i okolice na youtube i Vimeo...
Jedyna szansa aby tu przylecieć to przez Hurghadę lub lotami z innych krajów..
Lub safari...
Z ciekawości: bylibyście zainteresowani?
Jak pisłem baza się rozwinęła.. Mamy w ofercie bardzo dobrą łódź a ja daję bardzo dobre ceny Polakom...
Z bardzo spokojnego, słonecznego i ciepłego Sharm (woda 33 C przy brzegu dalej 29C Widoczność do 30 m.)
Janek
dariusznow - 07-07-2016, 11:40
| Suita napisał/a: | Zdecydowalismy się na Marsa, ale tylko ze względu na bezposredni lot.
Suita |
ja 15-10 do Dahab są jeszcze loty po 1500 zł
[ Dodano: 07-07-2016, 11:43 ]
| Cytat: | | Mamy w ofercie bardzo dobrą łódź a ja daję bardzo dobre ceny Polakom... |
poprosze o szczegóły na prv
Jan Dudzinski - 08-07-2016, 10:51 Temat postu: SAFARI
| dariusznow napisał/a: | | Suita napisał/a: | Zdecydowalismy się na Marsa, ale tylko ze względu na bezposredni lot.
Suita |
ja 15-10 do Dahab są jeszcze loty po 1500 zł
[ Dodano: 07-07-2016, 11:43 ]
| Cytat: | | Mamy w ofercie bardzo dobrą łódź a ja daję bardzo dobre ceny Polakom... |
poprosze o szczegóły na prv |
Kiedy (data) byłbyś zainteresowany?
Czy 15.10 to data Twojego pobytu w Dahab?
Jakie masz połączenie do Sharm? Może inni skorzystają...
dariusznow - 08-07-2016, 21:39
od 15 października 2 tyg w Dahab
poprosze o szczegóły co do łodzi na prv
to mini safari czy codzienne wypłyniecia z Sharm?
Jan Dudzinski - 14-07-2016, 12:47 Temat postu: KONKRETY
| anarchista napisał/a: | Podałeś konkrety ? Nie.
pozdrawiam rc |
Poprosiłem o coś osobę.
Minimalny wysiłek.
Nie ma odpowiedzi od niego to i ode mnie też..
Turlogh - 14-07-2016, 13:24 Temat postu: Re: KONKRETY
| Jan Dudzinski napisał/a: | | anarchista napisał/a: | Podałeś konkrety ? Nie.
pozdrawiam rc |
Poprosiłem o coś osobę.
Minimalny wysiłek.
Nie ma odpowiedzi od niego to i ode mnie też.. |
Nie, nie poprosiłeś. Odpowiedziałeś pytaniem na pytanie co jest uznawane za bardzo niegrzeczny zwyczaj. Pomijam już fakt że pytałeś się gdzie on jedzie dokładnie, jakbyście mieli tam w Egipcie różne strefy walutowe.
Nie wspominając o tym że w wątku o walutach Egiptu wtrącasz swoje trzy grosze nie na temat.
Jan Dudzinski - 16-07-2016, 13:53 Temat postu: Re: KONKRETY
| Turlogh napisał/a: | | Jan Dudzinski napisał/a: | | anarchista napisał/a: | Podałeś konkrety ? Nie.
pozdrawiam rc |
Poprosiłem o coś osobę.
Minimalny wysiłek.
Nie ma odpowiedzi od niego to i ode mnie też.. |
Nie, nie poprosiłeś. Odpowiedziałeś pytaniem na pytanie co jest uznawane za bardzo niegrzeczny zwyczaj. Pomijam już fakt że pytałeś się gdzie on jedzie dokładnie, jakbyście mieli tam w Egipcie różne strefy walutowe.
Nie wspominając o tym że w wątku o walutach Egiptu wtrącasz swoje trzy grosze nie na temat. |
No coż...
prawie 1300 odsłon do tej pory czyli zainteresowanie jest.
I NIKT nie potrafił udzielić prawidłowej odpowiedzi...
A można nie tylko zaoszczędzić ale i naprawdę sporo na tym zarobić.. Może, kto wie trzyma to tylko dla siebie?
I dla tego w Polsce generalnie tylko Żydzi są bogaci.....
Widzisz dla mnie pytanie o ocenę kilku 30 sekundowych filmików nie jest czymś "wyjątkowo nieuprzejmym". A jeszcze biorąc pod uwagę CO SIĘ DOSTAJE W ZAMIAN...
Zapytałem również o destynację, bo ta osoba, której wcześniej pomogłem w ustaleniu połaczeń Hurghada - Sharm wybierała się do Dahab.
Był też inny powód: w niektórych miejscowościach to co piszę powyżej może być nie możliwe...
No nic..
Nie otrzymałem ani jednego pozytywnego komentarza. Tylko krytyka....
A więc bawcie się z walutami jak chcecie (jak Wam "doradzili") w Egipcie...
janek
http://www.fotosik.pl/zdjecie/a24163908a0929f1
wpawlicki - 18-07-2016, 18:50
| Jan Dudzinski napisał/a: | No coż...
prawie 1300 odsłon do tej pory czyli zainteresowanie jest. |
Niekoniecznie... niestety nawet jeśli dodasz jakiegoś użytkownika do ignorowanych, to jego nowe posty nadal będą się pojawiały jako nieprzeczytane, do czasu aż ich nie wyświetlisz. Więc chcąc czy nie chcąc i tak trzeba je otworzyć aby zachować jako taki porządek. To z pewnością napędza wiele niepotrzebnych odsłon.
grol - 18-07-2016, 20:35
| wpawlicki napisał/a: | | prawie 1300 odsłon do tej pory czyli zainteresowanie jest. |
Problem nie leży w tym, że takie wątki mają sporo odsłon. Tak było i będzie.
Problem w tym, że nie ma innych wątków, bo sporo osób wycofało się z forum, jeszcze więcej nie pisze, bo zaraz zacznie się autoreklama, liczenie w modelu i retoryka nacelowana na irytację i wykazanie wyższości, wyzywanie typu DEBILU czy groźby. Brak reakcji Admina doprowadził do sytuacji, że 2 użytkowników dostało po 3 paski za posty napisane w 2014. O braku moderatorów nie wspomnę...
Można by tak długo wyliczać.
W skrócie to sprawdza 'przepowiednia', którą ktoś ktoś kiedyś popełnił: Smok rozwali każde forum - to raczej kwestia czasu.
md1974 - 18-07-2016, 21:07
| grol napisał/a: |
... sporo osób wycofało się z forum, jeszcze więcej nie pisze, bo zaraz zacznie się
autoreklama,
liczenie w modelu i
retoryka nacelowana na irytację i wykazanie wyższości,
wyzywanie typu DEBILU czy groźby ...
|
I wszystko w tym i innym temacie jaki dziś założyłeś.
Pozostaje powiedzieć ... NIESTETY.
Pozdrawiam,
Mariusz
grol - 18-07-2016, 22:19
| grol napisał/a: | wpawlicki napisał/a:
Przepraszam wpawlicki - to nie Ty napisałeś, ale cytowałem Twój cytat i skrypt tak to podstawił...
[ Dodano: 18-07-2016, 22:29 ]
| md1974 napisał/a: | | i innym temacie jaki dziś założyłeś |
No tak... Z tym, że tamten temat jest raczej próbą (być może beznadziejną) w kierunku - co zrobić, żeby było lepiej, a nie tylko krytykować. To idzie łatwo i szybko, i nawet bystrością błysnąć można. Ale zaproponować, co zrobić, żeby coś odbudować to już nie w kij dmuchał.
Jeden z rubikonów tego forum, to okres odejścia WłodkaK, jakckaplacka i jeszcze emigracja wewnętrzna kilkoro innych - potem już było tylko gorzej. Wtedy to też była kolejna odsłona Smoka, teraz to już bardziej 'dożynanie watahy'...
md1974 - 18-07-2016, 22:59
Smutne to ...
Jan Dudzinski - 22-07-2016, 14:20
| wpawlicki napisał/a: | | Jan Dudzinski napisał/a: | No coż...
Niekoniecznie... niestety nawet jeśli dodasz jakiegoś użytkownika do ignorowanych, to jego nowe posty nadal będą się pojawiały jako nieprzeczytane, do czasu aż ich nie wyświetlisz. Więc chcąc czy nie chcąc i tak trzeba je otworzyć aby zachować jako taki porządek. To z pewnością napędza wiele niepotrzebnych odsłon. |
O.k. Jak Twoim zdaniem zainteresowania nie ma jak nie tylko zaoszczędzić ale i zarobić sporo pieniążków...
Bo i po co?
Wszyscy bogaci..
Zdaje się, że wylatujecie do Hurghady niedługo, prawda?
Tylko dlaczego nurkujecie w najtańszej arabskiej bazie jaka tam jest?
Jest jeszcze tańsza?
Miłego nurkowania...
dariusznow - 22-07-2016, 14:40
| Jan Dudzinski napisał/a: | | Tylko dlaczego nurkujecie w najtańszej arabskiej bazie jaka tam jest? |
a jaka to baza?
chętnie ją przetestuję
slawek290 - 23-07-2016, 01:26
Ktoś ma maila do tej taniej bazy ? Ma jakąś stronę
Suita - 27-07-2016, 14:09
Hejka Wszystkim
Aby zakończyć / uaktualnić mój post pytający i temat waluty w Egipcie.
Jestem świeżo po powrocie, więc info jest aktualne.
Zdecydowanie najlepiej zabrać $$. Tradycyjnie trochę w drobnych i trochę w grubych, bo z wydawaniem jest różnie
Kuriozalne było to, że nawet w samolocie płatność $ = Euro !
Pozdrawiam
Suita
dariusznow - 28-07-2016, 13:02
a jak z nurkami i wrażeniami
zapewne nie tylko ja jestem ciekaw
jaki hotel, jakie CN co widziałeś? byliscie chyba w Marsa?
Suita - 28-07-2016, 18:45
Tak, byliśmy w Marsa i jestem super zadowolony.
Powolutku zbieram się do opisania moich wrażeń w dziale Opowiadania.
Na razie napiszę tylko, że hotel to Blue Reef Resort - bardzo dobre wrażenia
Baza Red Sea Diving Safari - wrażenia jeszcze lepsze
Ogólnie wyjazd super - obiecuję, że obszerniejsza relacja pojawi sie wkrótce
Pozdrawiam
dariusznow - 28-07-2016, 21:51
podkupiłem pomysł i początek moich wspomnień z Dahab już na forum
wpawlicki - 29-07-2016, 20:46
| Jan Dudzinski napisał/a: | Zdaje się, że wylatujecie do Hurghady niedługo, prawda?
Tylko dlaczego nurkujecie w najtańszej arabskiej bazie jaka tam jest?
Jest jeszcze tańsza? |
Właśnie wróciliśmy - w komplecie. Rzeczywiście baza nie jest droga i może dlatego stać nas na wyjazd parę razy w roku. Zawsze zapewnia nam wszystko czego potrzebujemy + sporo więcej i wracamy do niej od kilku lat. Wracamy zawsze w KOMPLECIE.
Swoją drogą przez ostatnie lata zakumplowaliśmy się mocno z Crazy Dolphin i jeżeli jedziemy do HRG nie kontaktujemy się z nikim innym.
Wracając do głównego tematu do HRG i na Synaj zabieram dolary, na południe na kontynent zabieram EUR.
CChheemmooll - 19-11-2017, 14:56
Odgrzebię trochę temat.
Lecę pierwszy raz do Hurghady w połowie grudnia; ilę kasy wziąć ze sobą i w jakiej walucie??
froniu82 - 19-11-2017, 15:59
Ja zawsze biorę większą część dolarów i trochę euro. A ile powinieneś wziąć kaski to już Ty powinieneś najlepiej wiedzieć.
grol - 19-11-2017, 19:06
Ja zawsze biorę po jednym dolarze na każdy dzień pobytu i zostawiam na łóżku - w pokoju czysto i nic nie ginie.
Mieciu - 19-11-2017, 23:15
Ja to zawsze złotówki biorę
A tak serio, to najlepiej mieć drobne banknoty rzędu o nominale max 10
(dolary chyba lepiej przeliczają, bo niewiele mniej niż euro)
|
|