FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FORUM-NURAS - temperatura wody ;)

smallbruder - 16-09-2004, 21:56
Temat postu: temperatura wody ;)
wiem ze to pytanie zabrzmi smiesznie, ale jaka jest woda w Polsce?

tzn marze o skafandrze nurkowym. i czy w ogole jest sens kupowac mokry?

kurs ktory robie teraz i wszystko co dotychczas zrobiel w nurkowaniu nie odbylo sie w polsce tylko... w anglii przez przypadek, ale to juz historia na opowiesci ;) a tutaj (bo jeszcze tu siedze) woda jest o temp 16C, mowia ze do ok 22m. jeszce nie robilem deep diving wiec nie przekoczylem przepisowej 18 :D i nie sprawdzilem :D :D
tutaj nurkuje w suchym, ale tylko dlatego ze baza nurkowa w taki mnie przywdziewa. i jest goraco. takze w glowe, mimo ze jeszce ani razu nie zalozylem kaptura.

a jak juz mam zaczac odkladac na nowa skore, to moze w rok uzbieram na dobry, 7mm, mokry. ale moze lepiej zbierac przez 3 lata, a za to nie marznac potem.

prosze o wsakzowki.

pozdr!!!
jk :v:

yvette - 16-09-2004, 22:02

jakims wielkim specjalistą to ja moze nie jestem,ale wydaje mi sie ze jak na polske to mimo wszystko suchy jest lepszy-jezeli chcesz czesto nurkowac...jezeli raz na jakis czas w lecie to mokry bylby ok....no i jak masz w planach egipt tudziez cos podobnego(na wilekokrotne nurkowania),to polecam mokry... tak mi sie zdaje :P
smallbruder - 16-09-2004, 22:11

dzieki za szybko odpowiedz yvette!!! :)

tylko ze kurcze suchy to chyba minimum 3 tysiaki :P :P:P

a jakby mokry zrobic 3 warstwowy? tzn widzialem gdzies w necie pelne komb. (nogi, tulow i rekawy) 7mm, do tego na wiezch taka ''kamizelka'' (ze ''spodenkami'' i kapturem) tez 7mm <nie wiem jak to nazwac - tutaj to nazywaja vest zdaje sie> a zupelnie pod spod jeszce jedna taka sama ale 3mm. nie wiem czy to sie da... ale moze???

Waldemar Jarzynka - 16-09-2004, 22:58

Cześć
Trochę za dużo neoprenu - będziesz musiał dokupić sobie kotwicę zamiast
balastu .
Jesli marzniesz w mokrym to chyba masz dwie opcje generalnie (co do mokrego).
1. 7 mm plus 7 mm bardzo dopasowany manszetami/rekawy/szyja (nazzywaja to teraz ,, półsuche ???). mało wody w środku , problem tylko z
zakładaniem-potrzebna pomoc lub smarowanie się olejkiem.
2. normalny skafander 7 plus 7 , a pod overall (głowna cześć) możesz
zakładać cienkie bokserki z neoprenu (max.2 mm) plus ewentualnie
taki T-shirt- ogranicza to penetracje wody po plecach i po tyłku.
Miłych nurków
waldek/Wally

smallbruder - 16-09-2004, 23:17

Dzieki ;)

to juz troche daje do myslenia - zwl z ta wyporbnoscia, bo zapomnialem o tym...

a jaka ogolnie temperatura jest w naszych wodach?

czy czesto spada ponizej 10C ???

Piterek - 16-09-2004, 23:18

Witam

Mimo wszystko polecam mokry 7+7. Wprawdzie nie próbowałem suchego, ale sorry koleżanki i koledzy, to jak lizanie loda przez szybę w końcu nurkujemy w wodzie. Oczywiście nie myślę o Tych co nurkuja pod lodem. Zaliczyłem już polskie wody w październiku, maju, sierpniu, przynajmniej wiem że jestem w wodzie. Ważne żeby był dobrze dopasowany.

Pozdrawiam

Piterek - 16-09-2004, 23:21

czy czesto spada ponizej 10C ???[/quote]

Poniżej 8 m zazwyczaj jest zimniej.

lobster - 16-09-2004, 23:23
Temat postu: Re: temperatura wody ;)
smallbruder napisał/a:

czy w ogole jest sens kupowac mokry?

Jest. Jakiego suchego bys nie kupil, i tak bedziesz mial pianke jako backup albo do cwiczen na basenie.

RafalK - 16-09-2004, 23:28
smallbruder napisał/a:
wiem ze to pytanie zabrzmi smiesznie, ale jaka jest woda w Polsce?

tzn marze o skafandrze nurkowym. i czy w ogole jest sens kupowac mokry?

kurs ktory robie teraz i wszystko co dotychczas zrobiel w nurkowaniu nie odbylo sie w polsce tylko... w anglii przez przypadek, ale to juz historia na opowiesci ;) a tutaj (bo jeszcze tu siedze) woda jest o temp 16C, mowia ze do ok 22m. jeszce nie robilem deep diving wiec nie przekoczylem przepisowej 18 :D i nie sprawdzilem :D :D
tutaj nurkuje w suchym, ale tylko dlatego ze baza nurkowa w taki mnie przywdziewa. i jest goraco. takze w glowe, mimo ze jeszce ani razu nie zalozylem kaptura.

a jak juz mam zaczac odkladac na nowa skore, to moze w rok uzbieram na dobry, 7mm, mokry. ale moze lepiej zbierac przez 3 lata, a za to nie marznac potem.

prosze o wsakzowki.

pozdr!!!
jk :v:

Powiem tak: moj mokry byl uzyty moze z 5 razy. Na paru pierwszych nurach przy moich zdechlackich rozmiarach tak zawsze przemarzalem w mokrym ze bylem uciazliwy dla kolegow w suchych ze wzgledu na krotki czas nurkowania. Zakup suchego to po prostu byla koniecznosc, mokrego - chybiony wydatek, choc moze sie kiedys przyda w cieplejszej wodzie.

smallbruder - 16-09-2004, 23:29

he he

no i od razu widac ze polacy to najtwardszy narod !!!

uklony dla wszystkich wet-suitowcow w polskich wodach :zima:

anglicy z ktorymi nurkuje zanurzaja sie w suchych i w kapturach... bo im zimno (przy 16C!!!). jak ja nie chce kaptura, to sie patrza jak na swira ;)

dzieki

jak przez rok uzbieram kase... to wprowadze Wasze rady w zycie na wlasnej skorze ;)

Piterek - 16-09-2004, 23:32

czy czesto spada ponizej 10C ???[/quote]

Poniżej 8 m zazwyczaj jest zimniej.

Fan - 16-09-2004, 23:48

Czolem,
Jezeli chcesz, aby twoj sezon nurkowy trwal wiecej niz dwa miesiace w roku, to radze zbierac pieniadze i kupic sobie suchy.
Woda w jez. w polowie czerwca (dokladnie 14.06.2004) glebokosc 17m miala 9C :!:
Nie chodzi mi o bycie twardym, czy mietkim... Ja tez nurkowalem w maju (13.05 /glebokosc 20m /czas 28 min. /tem. 7C) w mokrym 5mn+7mn, ale z przyjemnoscia to to nie mialo duzo wspolnego...

Fan

Tommy222 - 16-09-2004, 23:57

Najlepiej zrób tak nurkowałes juz w suchym wiec wiesz jak to jest. Pojedz sobie w przyszłym sezonie do jakiejs bazy wez piankę i zobacz jaka to przyjemność ponurkować przez 20 minut w wodzie ponizej 10 stopni. Wtedy zdecyduj. Pianka zawsze się przyda np. w Egipcie. Suchar to luksus w lecie i przy pływaniu w litoralu. Przy głebszych nurach i dłuzszych to konieczność zwłasza w zimie ale nie tylko...
Kuba - 17-09-2004, 08:31

Wiesz Piterek....z tym lodem to nie jest tak do konca.
od lat jestem wierny piankom, ale nurkowanie b.pozna jesienia czy zima i wczesna wiosna (wcale niekoniecznie pod lodem) sa malo przyjemne.
nie chodzi o to co sie czuje pod woda, ale to co jest po wyjsciu.
gdy rozbierasz sie z mokrej, lodowaty wiart wieje tak ze zwiewa Ci praktycznie butle, zacina lodowaty deszcz i w ogole jest szaro i ponuro to naprawde zaczyna sie marzyc o suchaczu.

na dluzsze, glebsze nurki zakladam neoprenik razy 3
nie interesuje mnie jak to wyglada, ale do overalla i docieplacza dokupilem jeszcze zylete i neoprenowe majteczki, tak ze pod woda czuje sie komfortowo. szystko mam dobrze dobrane pod katem rozmiarow czyli nic mnie nie uciska oraz nic mi nie lata.
czyli tak tez mozna - kwestia dobrego sprzetu i oplywania
a odpowiadajac na pytanie smallbrudera - znaczna czesc nurkow ktore ostatnio robie przebiega w temperaturze miedzy 2 a 5 stopni celsjusza. dokladnie mowiac jest to 75% tegorocznych nurkow. podoba sie???

Kuba
ps. poza tym woda w PL jest calkiem mokra, bywa tez szara, zielona lub brunatna w zaleznosci gdzie nurkujesz
ps2 Tommy222 madrze gada

Garnett - 17-09-2004, 08:39

Witam

Kuba napisał/a:
poza tym woda w PL jest calkiem mokra, bywa tez szara, zielona lub brunatna w zaleznosci gdzie nurkujesz

Albo zupelnie czarna i nieprzejzysta jak na Szczesliwicach :) hehehehe

Pozdrawiam

Chopin - 17-09-2004, 10:18

BĄDŹ TWARDY NURKOOJ W MOKRYM - to o wiele zdrowsze nawet w zimę :mrgreen:

Chopin

smallbruder - 17-09-2004, 10:31

jeszcze cp dp tej temperatury, to faktycznie zalezy to od czlowieka.

wiec musze sprawdzic... w sobote daje nura lub 2, wiec wyporzycze mokry. no ale to kozsztuje 5&pound;... :P :P

wczoraj znalazlem jakis nurkowy sklep internetowy, - w opisach mokrych skor bylo cos takze o ''krotkim nurkowaniu podlodowym''...

dzieki ;)

jk

Piterek - 17-09-2004, 10:58

Cześć

Daj znać jak było w mokrym (ale pamiętaj też, że ten będzie tylko wypożyczony tzn. mała szansa że będzie dopasowany i ta zima stróżka wody :mad: na plecach normalnie nie ma prawa sie pojawić) . Miłego nurania.

Sandii - 17-09-2004, 11:05
RafalK napisał/a:
Powiem tak: moj mokry byl uzyty moze z 5 razy. Na paru pierwszych nurach przy moich zdechlackich rozmiarach tak zawsze przemarzalem w mokrym ze bylem uciazliwy dla kolegow w suchych ze wzgledu na krotki czas nurkowania. Zakup suchego to po prostu byla koniecznosc, mokrego - chybiony wydatek, choc moze sie kiedys przyda w cieplejszej wodzie.

Bo trzeba trzymac z gorącymi kobitkami i ładowac akumulatorki przed nurami ;)) Po za tym w dopasowanym mokrym (czarnym of course;) wygląda się sexy, a w suchaczu tylko Viktorii się to udaje ;)

A poważnie, pół godziny w temperaturze 4/6C w piance daje troszke w kość, a w suchaczu z dobrym ocieplaczem to nic trudniego.
Jednak przy nurkowaniu do 8m tak by pobawić się w litoralu z rybkami lepsza jest pianka.

Sandii
PS. a i sikanie lepiej wychodzi do pianki niż do suchego ;))))))

smallbruder - 17-09-2004, 11:14

no to sikanie... na kursie OWD cholernie musialem, a juz bylismy przy lodzi. wiec trzeba bylo przetrzymac (jak pisalem dotychczas zakladalem tylko suchy). byl jeden kumpel w mokrym - jemu to bylo dobrze. :D
smallbruder - 17-09-2004, 11:18

...a do suchego mozna tylko baki robic ;) ale nie mialem okazji JESZCZE :pigs:
RafalK - 17-09-2004, 11:45
Sandii napisał/a:

Bo trzeba trzymac z gorącymi kobitkami i ładowac akumulatorki przed nurami ;)) Po za tym w dopasowanym mokrym (czarnym of course;) wygląda się sexy, a w suchaczu tylko Viktorii się to udaje ;)

A poważnie, pół godziny w temperaturze 4/6C w piance daje troszke w kość, a w suchaczu z dobrym ocieplaczem to nic trudniego.
Jednak przy nurkowaniu do 8m tak by pobawić się w litoralu z rybkami lepsza jest pianka.

Sandii
PS. a i sikanie lepiej wychodzi do pianki niż do suchego ;))))))

Ja jestem oziebly i slabo sexi ;) a i przy moim wzroscie we wszystkim wygladam jak w worku po ziemniakch wiec do Viktori nie mam sie co porownywac.
Pod lodem 20 minut to max w piance i generalnie jest to wyzwanie dla tych co chca sobie cos udowodnic bo przyjemnie to chyba nie jest.
A przy sikaniu Sandi pamietaj zeby poplywac zabka zeby cieple doszlo az pod pachy ;)

Rafal

Whiskey - 17-09-2004, 14:41

Ja goraco polecam suchy skafander. Daje naprawde duzo mozliwosci.
- ubierasz sie szybciej
- rozbierasz sie szybciej
- lodowata woda nie sieje spustoszenia w twoim organizmie
- jak nurkujesaz plytko (litoral) zakladasz dresik zamiast ocieplacza
- nurkujesz gleboko zakladasz pozadny ocieplacz
- chcesz sikac bierzesz pieluche dla doroslych (mi starcza na dwa strzaly)
- rozbierasz sucharka i jestes w cieplych rzeczach, koledzy z mokrymi marzna (np. na Baltyku w listopadzie)
- gdy chcesz wykonac po krotkiej przerwie nurka to bez oporow zakladasz skafander, z mokrym jest troszke mniej przyjemnie.
wada - cena, trudniejszy w konserwacji

Dla niektorych moze to byc dziwne, ale ja nurkuje nawet w Egipcie w sucharze, tyle, ze w samej bieliznie nurkowej. Wydaje mi sie, ze jak 4 razy nurasz w ciagu dnia przez 6 dni to nawet Egipt jest chlodny.
pozdrawiam

CZACHO - 17-09-2004, 14:43

Na Polskie wody tylko i wylacznie suchy, ale trzeba sie liczyc z wydatkiem ok 3500 lub nawet wiecej (trylaminat + dobry ocieplacz).

Mokra pianka jest dobra do egiptowa i tak jak napisal lobster, na basen czy backup (nie ma nic gorszego niz rozwalona kryza podczas wyjazdu nurkowego, a mokry zawsze nadaje sie do uzytku :)

Wg podrecznika KDP/CMAS wyglada to nastepujaco:

Mokre skafandry:

temp wody: 25-30 stopni -> 1.6mm
20-30 stopni -> 3.2mm
18-25 stopni -> 4.8mm
10-15 stopni -> 6.4mm
7-15 stopni -> 9.5mm

Suchy
ponizej 15 stopni

Dodatkowo musisz pamietac, ze wraz z glebokoscia mokry traci swoje wlasciwosci termoizolacyjne i przy 40m jest to strata w granicach 80% (nie wspominajac juz o tym, ze tracisz plywalnosc).

Mysle, ze to daje duzo do myslenia ;)

smallbruder - 17-09-2004, 15:15

a ten semi-dry???

kurcze 3500 to nie wyczaruje nawet przez 2 lata - chyba ze bede mial szczescie do pracy w przyszle wakacje... <i tu pojawia sie szansa>

fakt ze polsuchy, to tez neopren, ale poki co ponizej 30m chyba zchodzic nie bede - a na nurki podlodowe mam za malo doswiadczenia, wiec sezon zakoncze wkrotce (chyba za pogoda nie bedzie zla) a zaczne dopiero na wiosne...i to tez jak sie ociepli.

czy polsuche sa duzo cieplejsze od mokrych???

czy to szkoda kasy i lepiej zbierac przez dluuugi czas na suchy???

*nie marze zeby zostac instruktorem - wiec pianka na basen mi sie nie przyda... to juz lepiej w gaciach pochasac ;)

*na egipt mnie nie stac, wiec tylko dlatego pianki kupowac nie bede :roll:

*a nie chce kupowac kombinezonu, zeby w szafie lezal/wisial :P

dzieki za porady!!! :lol:

CZACHO - 17-09-2004, 17:14

smallbruder napisał/a:
kurcze 3500 to nie wyczaruje nawet przez 2 lata - chyba ze bede mial szczescie do pracy w przyszle wakacje... <i tu pojawia sie szansa>

Ja swoj kupowalem na kredyt, ale warto bylo :)
Te +/- 3500 to cena za trylaminat equesa + dobry ocieplacz z thinsulate.

Mozesz kupic tanszy suchacz albo uzywany... a ocieplacz dokupic pozniej, choc IMHO plywanie w suchym bez dobrego ocieplacza mija sie z celem, bo jest zimniej niz w piance ;/

Moze masz jakis znajomych, ktorzy sprzedaja tego typu rzeczy... marza detaliczna w branzy nurkowej to ok 20-30%, wiec to jest duzo !!!

Whiskey - 17-09-2004, 17:51

CZACHO dobrze mowi. Duzo okazji mozesz znalezc na allegro, albo na stronie Magazynu Nurkowanie.
Ja sprzedawalem w kwietniu moj trylaminat 3 letni w dobrym stanie za 1400 zl. (zalezalo mi na szybkiej sprzedazy)
Jak bedziesz regularnie monitorowal aukcje to na pewno trafisz na okazje.
Pozdrawiam

smallbruder - 17-09-2004, 22:41

Dziekuje, na pewno bede sie rozgladal ;)

tylko ze mam dosyc duzy rozmiar stopy... 49 (i 193 wzrostu) to nie tak latwo o uzywane.

no ale moze bede mial szzescie i jakis big foot z forsa zdecyduje o zmianie skafandra ;)

jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc

pozdr to ALL!!!

-ale jutro i tak sprobuje mokrego, jesli pogoda dopisze, a prognozy sa cienkie :-|

3mcie sie

PRETORIANIN - 20-09-2004, 20:52

witam wlasnie zakupile suchara mialem przyjemnosc dac w nim pierwsz nury i juz go nie zdejme hihihi[/b]