FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Co pod suchy neprenowy

plamczak1979 - 11-04-2017, 16:09
Temat postu: Co pod suchy neprenowy
witam zaczolem nurkowac w suchym ale jest mi za goraco.scubapro everdry4 i ocieplacz climatex, zastanawiam sie na wlozeniem samego dresu termo z decatlonu lub innego sportowego , nuracie tez bez ocieplaczy w suchych neoprenowych???
Jacek B. - 11-04-2017, 16:23

Polecam Kwark NAVY, sprawdza się w polskich wodach.
Karollo - 11-04-2017, 17:27

Kwark NAVY???? Ugotujesz chlopa na amen!

Niektorzy biora sama bielizne termoaktywna i jest ok. Mozesz sprobowac np z cienikimi ocieplaczami o gramaturze 100g.

DawidP - 11-04-2017, 19:38

A KWARK bluza kajakowe i getry?
Morox25 - 11-04-2017, 22:25

Tez kiedys w takim nurkowalem. Na lato wystarczy bielizna termoaktywna i 100g lub przy cieplejszej wodzie powyzej 10° sama bielizna. Na zime cos o gramaturze 200g. Ale to tez zalezy jaki jest Twoj komfort cieplny.
anarchista - 11-04-2017, 22:28

plamczak1979 napisał/a:
w suchym ale jest mi za goraco.scubapro
Jest możliwość nie używania żadnego ocieplacza, to zaleta suchych pianek.

pozdrawiam rc

Jacek B. - 12-04-2017, 00:15

Karollo napisał/a:

Niektorzy biora sama bielizne termoaktywna i jest ok. Mozesz sprobowac np z cienikimi ocieplaczami o gramaturze 100g.

Sam nurkuje w tym ocieplaczu + 2mm crash neopren. Temperatura wody tak 5/6 stopni. Nurkowanie zwykle trwa koło godziny i jest naprawdę OK.

Pozdrawiam.

JACooL - 12-04-2017, 09:39

anarchista napisał/a:
Jest możliwość nie używania żadnego ocieplacza, to zaleta suchych pianek.

pozdrawiam rc

tylko jeden raz popelnilem ten blad, zakladajac samego suchara (nuno eques)
zmarzlem i bylo mocno niewygodnie
teraz, jak jest b.goraco, to przynajmniej bielizne termo zakladam w miejsce ocieplacza

plamczak1979 - 12-04-2017, 09:42

dzieki,wezne na sprobowanie spdnie i koszulke termo do biegania jako ocieplacz zobaczymy .od czegos trzeba sprobowac.
Tao - 12-04-2017, 09:46

A jak sprawa z dłońmi ? W tym modelu wykończenie rękawa jest neopren . Czy ktoś z Was wklejał pierścienie suchych rękawic itp .? Średnio widzę nuranie w wodzie o temperaturze 4 stopni z mokrymi rękawicami .
dlugix - 12-04-2017, 11:11

Używam takiego skafandra, z mokrymi rękawicami wytrzymałem jeden sezon -przerobiłem manszety na lateksowe i założyłem pierścienie.
Co do ocieplacza to mnie ciarki przechodzą jak czytam posty. Ja zakładam pod spód cienką bieliznę termo,ocieplacz Scubapro Climasphere i ocieplacz Santi cds40. Jak jest cieplej to bez pierwszej warstwy bielizny.

martin - 12-04-2017, 11:30

Tao napisał/a:
Średnio widzę nuranie w wodzie o temperaturze 4 stopni z mokrymi rękawicami .

To zalezy od nurkujacej osoby - ja n.p. nie uzywam suchych rekawic i mimo wszystko nie mam problemu z nurkowaniem pod lodem - do 90min nie czuje nawet chlodu.

anarchista - 12-04-2017, 12:06

JACooL napisał/a:
Masz słoninę 9 mm ?
Sucha pianka jest do płytkiego nurkowania, głębiej traci zalety. Pozostaje dłuższa ilość wad, niż w innych suchych skafandrach.

martin napisał/a:
ja n.p. nie uzywam suchych rekawic
Używasz czy Używałeś ?

Tao napisał/a:
W tym modelu wykończenie rękawa jest neopren .
Miałem uszczelnienia neoprenowe były niewygodne, zmieniłem na lateks. Rękawice: neoprenowe, suche bez wyrównania ciśnienia, zdarzyło się że używałem skórzanych.

pozdrawiam rc

Jacek B. - 12-04-2017, 12:52

anarchista napisał/a:
JACooL napisał/a:
Masz słoninę 9 mm ?
Sucha pianka jest do płytkiego nurkowania, głębiej traci zalety. Pozostaje dłuższa ilość wad, niż w innych suchych skafandrach.
[/quote]

Wszystko zależy jaki to neopren. Płytko czy głęboko to względne odczucie... Dla mnie 30 to głęboko :ping:

plamczak1979 - 12-04-2017, 13:02

Ja zakładam pod spód cienką bieliznę termo,ocieplacz Scubapro Climasphere i ocieplacz Santi cds40. Jak jest cieplej to bez pierwszej warstwy bielizny.[/quote]

Az tak zimno???

anarchista - 12-04-2017, 13:31

plamczak1979 napisał/a:
cienką bieliznę termo
Tak czy siak chodzi o grubość warstwy gazu w tkaninie. Polar jest niezłym materiałem, nawet wilgotny ma dobre własności izolacyjne.

pozdrawiam rc

syn_biskupa - 12-04-2017, 15:04

Jacek B. napisał/a:
Karollo napisał/a:

Sam nurkuje w tym ocieplaczu + 2mm crash neopren. Temperatura wody tak 5/6 stopni. Nurkowanie zwykle trwa koło godziny i jest naprawdę OK.

Pozdrawiam.

Wszystko zalezy od budowy ciala - jak ktos szczupak to bedzie marzl, a jak troche wieksszy to wolniej zmarrznie

Z moich doswiadczen DUI CF 200 (2mm crash neo) plus BZ490 plus Merino Extreem
i nawet do kilku godzin komfortu cieplnego w zimnej (normalnej dla PL 4-5st)wodzie
Jedyny minus to - skafander ciezki jak mokry, jak suchy to tez nie za lekki
nieznaczne ograniczenie ruchow, ale to kwestia doboru odpowiedniego rozmiaru

Tao - 20-04-2017, 21:26

Dziś testowałem suchara neoprenowego 4 mm w dresach chińskich bez termo bielizny . Woda 4 stopnie i nie było tragedii . Jedynie dłonie w mokrych rękawicach wytrzymały 30 minut :( . Jak za ciepło w ocieplaczu climatex to się nie wygłupiaj i kup za 40 zł dresy .
Pozdrawiam Grzegorz

WW - 22-04-2017, 09:06

Wiele lat w kresz neoprenie a pod spód tylko cieniutka bielizna oddychająca. Rękawice mokre. Wystarczało nawet zimą na Bałtyku. Kupiony BZ40 leżał w szafie i dopiero teraz jest używany pod powłokowy suchy skafander.
Tao - 26-04-2017, 10:09

Wczoraj drugi nur w cienkim dresie polarowym plus rajtuzy termo i już nie szukam docieplenia itd .. Dla mnie na ten okres 4 stopnie z dresem styka . Jedynie w łapy zimno .W dresie przyjechałem i w suchym wróciłem do domu :) . Pozdro
adam75 - 08-05-2017, 22:26

Cienki ocieplacz w zupelności starczy. Zalezy jaki neoprenowy 4,5...ile mm. Ja pod 4 rke mialem 50-tke ocieplacz kalesonki.
plamczak1979 - 09-05-2017, 16:07

4 mm. mam odziez termo i jest ok