| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - Maska do Nurkowania z korekcją wady wzroku
Paranoix94 - 20-11-2017, 18:27 Temat postu: Maska do Nurkowania z korekcją wady wzroku Witam
Mam do was pytanko a mianowicie potrzebuję maskę do nurkowania z korektą wady wzroku na obie soczewki +8 (tak tak wiem ,że to dużo). Ktoś może coś polecić ?
Ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat nurkowania w soczewkach kontaktowych ? Temat odradził mi okulista ale mogę się upewnić
Co myślicie na temat tej dużej maski "pełnotwarzowej". Hmmm ??
pawlos1976 - 20-11-2017, 19:39
Siemka priv.
PZDR
sdss - 20-11-2017, 20:01
Można w soczewkach, trzeba uważać żeby nie zamoczyć
wpawlicki - 20-11-2017, 21:07
Jakieś trzy lata temu kupiłem koledze maskę z wpinanymi w środek okularami korekcyjnymi +7 na każde oko. Marka AQUAVIZ. Sama koncepcja fajna, korekcja działa super, a okulary też mogą być wpinane w gogle narciarskie.
Niestety same okulary czasami parują, a że w tej koncepcji są aż 3 powierzchnie do parowania kolega czasami pływa po omacku. Widziałem w visionopticexperss mają promocję i można obecnie taniej nabyć niż ja wtedy kupowałem.
[ Dodano: 20-11-2017, 21:19 ]
Coś takiego:
froniu82 - 20-11-2017, 21:30
https://divezone.pl/pl/maski-korekcyjne-c-433.html
Znam nurka co z takiego rozwiązania korzysta i jest zadowolony.
wpawlicki - 20-11-2017, 22:03
| froniu82 napisał/a: | | Znam nurka co z takiego rozwiązania korzysta i jest zadowolony | Niestety takie rozwiązanie tak samo jak wklejane łezki są, czy raczej 3 lata temu dostępne były tylko do wady +3. Większe plusy nie były dostępne, minusy tak.
PoProstuAndrzej - 20-11-2017, 22:14
Cześć,
Polecam www.seavisionusa.com. Robią maski ze szkłami na dowolną wadą wzroku.
Tanie nie są, ale nic lepszego nie znam.
Pozdrawiam!
nurkująca Sarna - 21-11-2017, 11:31
Ja z tego co się orientuję to największe są +4,5 maski TUSA https://www.underwater.pl...28-geminus.html
Jacek Wo - 21-11-2017, 17:02 Temat postu: Re: Maska do Nurkowania z korekcją wady wzroku
| Paranoix94 napisał/a: | Witam
Mam do was pytanko a mianowicie potrzebuję maskę do nurkowania z korektą wady wzroku na obie soczewki +8 (tak tak wiem ,że to dużo). Ktoś może coś polecić ?
Ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat nurkowania w soczewkach kontaktowych ? Temat odradził mi okulista ale mogę się upewnić
Co myślicie na temat tej dużej maski "pełnotwarzowej". Hmmm ?? |
Na targach nurkowych (zagranicznych) wystawiają się firmy optyczne, proponujące wykonanie dowolnych szkieł do masek.
W Polsce jest kilku optyków wklejających dodatkowe soczewki korekcyjne do zwykłych masek.
W tym optyk http://optykhabior.pl/
[ Dodano: 21-11-2017, 17:05 ]
| Paranoix94 napisał/a: | Witam
|
Ja nie toleruje normalnie kontaktów, więc w nurkowaniu tym bardziej odpadają. Mam duża wadę i to koryguję soczewkami TUSA do maski typu: https://www.amazon.com/Tu...e/dp/B001P5XZ4W
nurkująca Sarna - 22-11-2017, 11:49
Ja tak z ciekawości poczytałem trochę o nurkowaniu w szkłach kontaktowych bo teraz robię kurs divemastera a później może kiedyś otworze własny sklep to już zaczynam się uczyć i nie znalazłem przeciwskazan do nurkowania w soczewkach. Było tylko napisane żeby po zdjęciu maski je zdezynfekować i po wszystkim
al_fik - 22-11-2017, 16:24
zmień ze dwa razy maskę pod wodą i pogadamy ... chyba, że jesteś z tych co oczu w wodzie nie otwierają
martin - 22-11-2017, 16:35
Przy dobrze dobranych kontaktach nic sie nie dzieje, nawet jesli otworzysz oczy. Przy kiepsko dobranych mozesz miec zgube - dlatego szkla dobiera optyk a nie stronka WWW.
maciek811 - 22-11-2017, 16:55
Jeśli chodzi o soczewki kontaktowe to proponuję wybrać się do OKULISTY który dobiera soczewki.
sdss - 22-11-2017, 18:55
| al_fik napisał/a: | zmień ze dwa razy maskę pod wodą i pogadamy ... chyba, że jesteś z tych co oczu w wodzie nie otwierają |
Ja nie otwieram i żyje
al_fik - 22-11-2017, 19:21
bądź w niedziele to sprawdzę
a w temacie - mam jednodnówki - nienawidzę kontaktów - dlatego po próbach ... wymieniłem szkła w masce
sdss - 22-11-2017, 19:31
| al_fik napisał/a: | bądź w niedziele to sprawdzę
a w temacie - mam jednodnówki - nienawidzę kontaktów - dlatego po próbach ... wymieniłem szkła w masce |
Za wcześnie jest zbiórka
pawlos1976 - 23-11-2017, 09:00
https://pl-pl.facebook.com/pg/Diveoptic-optyka-nurkowa-924313784275119/reviews/?ref=page_internal
WW - 24-11-2017, 09:01
Nurkowanie z wadą wzroku wiąże się z dwoma problemami.
Pierwszy, to korekcja. Tu wybór to: kontakty, czy szkła w masce, lub wariacja, okulary w masce
Druga, to odczytywanie wskazań komputera.
Ja mam wadę -5 i z bliska nie widzę dokładnie małych cyferek na wyświetlaczu z komputera, bo są rozmazane, a z daleka też nie, bo są za małe.
Rozwiązaniem okazała się maska z dwoma szybkami, a właściwie z trzema.
Na wprost mam szkła optyczne a na dole zwykłe.
wiecznychlopiec - 24-11-2017, 09:44
| WW napisał/a: |
Ja mam wadę -5 |
nie myślałeś o laserowej korekcji wzroku? nurkowanie wypada na min 3 miesiące ale komfort życia i nurkowania po tym zabiegu nieporównywalny. Aktualnie cena zabiegu to 2-3 pary dobrych oprawek ze szkłami.
WW - 24-11-2017, 10:02
Boje się.
maciek811 - 24-11-2017, 10:06
| WW napisał/a: | .
Rozwiązaniem okazała się maska z dwoma szybkami, a właściwie z trzema.
Na wprost mam szkła optyczne a na dole zwykłe. |
Ciekawą opcją mogą okazać się szkła progresywne lub prostsze dwuogniskowe-bifocal montowane we wkładkę do maski.
[ Dodano: 24-11-2017, 10:16 ]
Są jeszcze soczewki franklina "dzielone"
wiecznychlopiec - 24-11-2017, 10:53
obecnie ryzyko takiej operacji jest minimalne. Okuliście mieli wiele lat na praktykę i poprawianie i dopracowanie warsztatu Zarówno moja żona jak i mój partner nurkowy są po takiej operacji zrealizowanej w dobrej klinice.
xaltuton - 24-11-2017, 11:09
Moja kolezanka 10 lat temu miala taka operacje, jezdzilem z nia do Katowic na badania i zabieg. Na tablicy u okulisty widziala tylko dwa gorne rzedy, po korekcie juz wszystkie. Pamietam jak mowila, ze dostala drugie zycie.
nurkująca Sarna - 01-12-2017, 17:10
Przestań pidolic,moja babcia (88 lat) miała zabieg. Po zabiegu powiedziała ze w koncu widzi kolory
wiesiek01 - 02-12-2017, 19:17
| wiecznychlopiec napisał/a: | | obecnie ryzyko takiej operacji jest minimalne |
Niestety nie robią takiej korekty powyżej pewnego wieku
| nurkująca Sarna napisał/a: | | Przestań pidolic,moja babcia (88 lat) |
Chyba nie wiesz o jakiej korekcie jest mowa i nie wiesz jaką korektę babcia miała....
Sebastian Prędki - 03-12-2017, 12:36
Cześć
Skontaktuj się z Tomkiem Godzina. Mam zrobioną już drugą maskę przez niego. Jest OK. Wysyłasz mu wyniki badania wzroku i maskę, która Ci pasuje a on wkleja odpowiednie szkło. Szczegóły sobie z Tomkiem ustalisz. Tomek https://www.facebook.com/tomek.godzina.3
AdamP - 03-12-2017, 21:03
| wiesiek01 napisał/a: | | wiecznychlopiec napisał/a: | | obecnie ryzyko takiej operacji jest minimalne |
Niestety nie robią takiej korekty powyżej pewnego wieku
| nurkująca Sarna napisał/a: | | Przestań pidolic,moja babcia (88 lat) |
Chyba nie wiesz o jakiej korekcie jest mowa i nie wiesz jaką korektę babcia miała.... |
Doookładnie...
Jako że sam od kilku lat zastanawiam się nad podobnym zabiegiem, toteż "trzymam rękę na pulsie" i staram się być na bieżąco i z różnymi metodami, cenami jak i wskazaniami/przeciwskazaniami do laserowej korekcji wzroku...
Najwyraźniej to co Twoja Szanowna babcia przeszła to byl jakiś zabieg zaćmy... ewentualnie jaskry... a nie laserowa korekcja niedo (krótko/daleko) wzroczności.
|
|