FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

POWITANIA I PODZIĘKOWANIA ... - Przywitanie i parę faktów...

Monique - 02-12-2004, 21:56
Temat postu: Przywitanie i parę faktów...
Jako młodsza nuraska witam wszsytkich. Od pewnego czasu Was podglądam ale teraz zdecydowałam się wynurzyć i się Wam przedstawić.
Pozdrawiam wszystkich i liczę na miłe towarzystwo

Ostatnie parę dni spędziłam w Hurghadzie nurkując w ciepłym jeszcze morzu. Był to już mój drugi wyjazd w tym roku ale jeden dzień dostarczył mi ponadstandardowych atrakcji i chciałam się tym z Wami podzielić.
Razem z moim partnurem wybraliśmy się na nurkowanie z bazą Adventurer. I kilka faktów :
1. Na łodzi była masa nurków ( ponad 20 osób ) co spowodowało dość duży chaos objawiający się "walką" o własny sprzęt, nerwowowść przed ubieraniem się w stylu kto kur... zaj... moją maskę !?
2. Mój patrnur wymuyślił sobie nurkowanie na nitroxie więc po wejści na łódź grzecznie spytał czy może sobie pozyczyć analizator tlenowy lub czy ktoś może na jego oczach zmierzyć co mu tam do flaszki nalali a to zagadka bo odpowiedź barzmiała "Nie praktykujemy tego. Nasz bledner robi to super i sprawdziliśmy my już w bazie że jest super"
3. Całą kadra pali + cała reszta nurków też. W sumie to nie moja sprawa ale jak mój przewodnik odpala papierosa od papierosa a potem idę z nim pod wodę to czuję się nieswojo bo a nuż pecherzyk płucny mu walnie. Zresztą głowa zaczeła nas boleć od tego dymu ( zapach lekko przetrwionego piwka juz pominę )
4. Z tego wszystkiego tak się zdenerwowałam że po 10 minutach zjadłąm 50 barów i po 35 minutach zostało mi 60 z zwyczajowo po godzinie kończe mająć około 80)
5. Przed nurkowaniem odprawa ok ( chcociaż po ang. co nie stanowi problemu tyle że na łodzi byli sami nasi rodacy). Wkurzyło mnie natomiast dobieranie się w grypy w czasie odprawy co niepotrzebnie wprowadza zamieszanie itp
6. Po zakończeniu pierwszego nurka ( krótkiego 35 min ). w czasie którego nie mogliśmy nadążyć za przewodnikiem który zapierniczał jak ruski kuter torpedowy stwierdziłam koniec. Lekkiego smaczku dodaje to że nasz przewodnik jak zobaczył że mam mało powietrza to zabrał mnie na powierzchnię a reszta grupy + mój partnur zostali poproszeni aby sobie poczekali na 10m na jego powrót. Dziwne bo dotchczas jak komuś konczyło się powietrze to para wracała na górę razem. O nie zachowywaniu 60 minutowego czasu nurkowania nie wspomnę czyli nurkujemy ile mamy powietrza
7. Ostatnie wydarzenie było już naprawdę śmieszne ( dla nas obserwatorów ) . Trzech dzentelmenów postawiło sobie wspólnie popływać ale jeden się ociągął więc koledzy wskoczyli mu wczesniej do wody i rozpoczęli zanurzanie na co on widząc że kumple mu uciekli, skoczył do wody w rozpiętym na dość dużym brzuszku jackecie. Jacket rozłożył mu się na wodzie jak spadochron i na dodatek poluzowała mu się flaszka ale nasz dzielny nurek postanowił sie jednak zanurzyć co mu się oczywiście nie chciało udać. Wtedy to skoczyła mu na pomoc dwuosobowa brygada ratownicza z łodzi która wytargała go na łódz i pomogła mu zapiąc i podociągać jacet. Oglądają sobie to zajście z górnego pokłądu ( a propo łodź i posiłki bez zarzutu ) zwróciłam uwagę że gość ma odpięta butlę na co jeden z członków załogi stwierdził żebym sie nie odzywała bo on tu odpowiada za "bezpiecześntwo" :-| więc się posłusznie zamknęłąm

i tak zakończył sie dzień pełen przygód a potem nastąpiło parę normalnych dni wypełnionych już "niestety" tylko nurkowaniem.
Mogłabym opisać coś jeszcze i bardziej złośliwie ( czytaj jeszcze bardziej zgodnie z prawdą ) ale czas leczy rany i zaciera pamięć

Pozdrawiam wszystkich

waldo - 02-12-2004, 22:22
Temat postu: Re: Przywitanie i parę faktów...
Monique napisał/a:
[...]Mogłabym opisać coś jeszcze i bardziej złośliwie ( czytaj jeszcze bardziej zgodnie z prawdą ) ale czas leczy rany i zaciera pamięć

:hmmm:

Cezary Kędzia - 02-12-2004, 22:23

Witaj na forum !
No faktycznie trafiłaś niezbyt ciekawie. Można jednak eliminować takie zjawiska . To ty placisz i wymagasz ! W centrum w którym ja nurkuję wypleniłem zwyczaj palenia papierosów przez personel na zamkniętym pokładzie dolnym. Każdy ma prawo palić i to jest jego zdrowie i jego sprawa. Jednak niech się truje samodzielnie i bez mojego udziału. Poskutkowało - palą na dziobie. Nie istnieją idealne bazy nurkowe. W mniejszym lub wiekszym stopniu każda z nich daje sporadycznie (lub często) dupy. Ja w ciągu swoich trzech lat nurkowania w praktycznie jeden bazie doprowadziłem do pewnych zmian. Rozmowa jest krótka. Albo wy dostosujecie sie do naszych potrzeb albo zmienimy bazę.
Ponieważ odwiedzam ich regularnie co 2-4 miesiące i często ze sporą grupą -poskutkowało.
To właśnie naszym zadaniem -nurków z Europy jest podnoszenie poziomu bezpieczeństwa i komfortu nurkowania w egipskich bazach nurkowych. (poprzez zwiększenie wymagań)
Mam nadzieję ,że nastepnym razem lepiej trafisz.

Do zobaczenia pod wodą.

Czarek(PROF)Kędzia

kjar - 02-12-2004, 23:21
Cześć Monique,
Monique napisał/a:
Od pewnego czasu Was podglądam ...

Coś tak czułem przez skórę ;-)

Cezary Kędzia napisał/a:
Nie istnieją idealne bazy nurkowe. W mniejszym lub wiekszym stopniu każda z nich daje sporadycznie (lub często) dupy

Oj, Czarek uważaj, wlazłeś na śliski grunt :22:

Pitt_M - 03-12-2004, 08:32
Monique napisał/a:
Jako młodsza nuraska witam wszsytkich.

I wzajemnie :20:

Isabelle - 03-12-2004, 10:13

Hejeczka Monique :bigg:

No powiem Ci , ze niezly sajgon* opisalas :lol: Chociaz to w sumie raczej do placzu niz smiechu.. :???:
Jako zlosnik i z natury nerwus straszny (czego niestety nie udaje mi sie specjalnie ukrywac) czasem czekam tylko na taka "gratke" i az szkoda mi, ze mnie tam nie bylo... :asthanos:

Pozdrowionka
isabelle

PS>. Wal w takich zawsze ile wlezie. Tylko wszystkim na zdrowie wyjdzie. :)

* Do Manii: przyznaje, ze nie wiem czy przy okresleniu balaganu Sajgonem, Sajgon powinien byc z duzej czy juz malej literki..chyba z malej... ?

Mania - 03-12-2004, 10:25

Isabelle napisał/a:

* Do Manii: przyznaje, ze nie wiem czy przy okresleniu balaganu Sajgonem, Sajgon powinien byc z duzej czy juz malej literki..chyba z malej... ?

Na moj rozsadek mala - Sajgon nie jest tutaj uzywany jako nazwa wlasna (nazwa miasta), ktora piszemy duza litera (taka ciekawostka - prawidlowo po polsku mowi sie, ze cos sie pisze "duza lub mala litera", a nie " z duzej lub malej"). Piszac, ze gdzies panuje niezly "sajgon" mamy na mysli duzo szersze znaczenie niz tylko nazwa miasta, stad tez moj wniosek, ze wtedy jest to rzeczownik pospolity pisany mala litera (to sie nazywa zapozyczenie z uzusu - nie kazcie mi tlumaczyc o co chodzi :mrgreen: )
Mania
PS. Jezdzac duzo i czesto do Egiptu widuje tego rodzaju obrazki. Ale warto pamietac, ze - zapach przetrawionego piwa to (na tyle na ile znam Egipcjan) raczej tyczy sie naszych rodakow. Jakas czesc opisanego balaganu to przede wszystkim wina samych nurkow, a nie centrum nurkowego. Nie chce nikogo bronic, ale w koncu takie centrum ma doczynienia z doroslymi ludzmi, a nie z dziecmi i nie ma obowiazku sprawdzac kazdemu czy zapial klamre na butli czy nie, czy wskakuje w zapietym jackecie czy nie. Twoja opowiesc mowi duzo o samych nurkach, ktorzy brali udzial w tym "safari"

Tomasz-Szeryf - 03-12-2004, 10:40

Witam serdecznie !!! :razz: nowego członka forum .
JA tu chcę się wybrać w końcu na takie safari z "głową" a tu coraz lepsze historyjki. Czyżby drastyczne sceny z "Oceanu Strachu" mogły się urzeczywistnić ?
Nadzieja tylko, że są też dobre bazy nad ciepłymi wodami.
Pozdrawiam wszystkich nerwusów : Isabelle w szczególności!

Przeman - 03-12-2004, 10:41

Mania napisał/a:

(taka ciekawostka - prawidlowo po polsku mowi sie, ze cos sie pisze "duza lub mala litera", a nie " z duzej lub malej").

Mnie uczono, ze pisze sie wielka lub mala litera, a nie duza lub mala - to tez jako ciekawostka. Nie wykluczam, ze obie formy sa poprawne, ale lubie sie czepiac :mrgreen:

Isabelle - 03-12-2004, 10:43

Mania napisał/a:

Na moj rozsadek mala - Sajgon nie jest tutaj uzywany jako nazwa wlasna (nazwa miasta), ktora piszemy duza litera(...) Piszac, ze gdzies panuje niezly "sajgon" mamy na mysli duzo szersze znaczenie niz tylko nazwa miasta, stad tez moj wniosek, ze wtedy jest to rzeczpownik pospolity pisany mala litera ...

Totez tak wlasnie sadzilam. :) Dziekuje za fachowa opinie. :)

A nawiazujac do poziomu nurkow, to po pierwsze prawda, ze sami tworza taki balagan ale prawda jest rowniez, ze organizator takiego wypadu musi umiec zaprowadzic porzadek .. Taka rola ;-)

Pozdrowionka
isabelle

PS. a z ta mala /malej literka to zabodlo ma naturlna proznosc :cmook: ... i wiecej sie przylapac nie dam.. :bobo: :asthanos:

Mania - 03-12-2004, 11:03

Przeman napisał/a:

Mnie uczono, ze pisze sie wielka lub mala litera, a nie duza lub mala - to tez jako ciekawostka. Nie wykluczam, ze obie formy sa poprawne, ale lubie sie czepiac :mrgreen:

Obie formy prawidlowe.

Isabelle - nie ma sprawy - zawsze do uslug :22:
A tak naprawde czesto sami nie zdajemy sobie sprawy z bledow. Ja na przyklad wiele, wiele lat temu strasznie sie klocilam z moim owczesnym w kwestii "wziąć". Jak pewnie wiekszosc z nas mowilam "wziąść" i strasznie mnie ubodlo, ze zwrocil mi na to uwage. Mial racje - prawidlowo jest "wziąć", a nie "wziąść". Jednym slowem tez sie dalam zlapac - i to wtedy jako studentka polonistyki. Wstyd jeszcze wiekszy.
Mania
Monique - tak w ogole to witaj i daje slowo - rozmawiamy tez o nurkowaniu!!!! :mrgreen:

Dorota i Wojtek - 03-12-2004, 11:27
Cześć Monika!

Monique napisał/a:
Od pewnego czasu Was podglądam ale teraz zdecydowałam się wynurzyć

wynurzałaś się prawie cztery miesiące... ;-) cóż za precyzja i opanowanie prędkości...
:cool:

Fajnie że do nas dołączyłaś :razz: .

Witaj na Forum.

:wave:

Sonny - 03-12-2004, 12:28

Witaj na Forum...Moniko...
Cytat:
Od pewnego czasu Was podglądam

A ja taki nie uczesany siedze przy tym kompie... :oops:
DiW napisali:
Cytat:
wynurzałaś się prawie cztery miesiące

To musialabyc dekompresja... :lol:

Moniko zapraszam do dzielenia sie widza i wrazeniami z Egiptu z ludzmi ktorzy tam ciagle dojechac nie moga... :oops:

Kriss - 03-12-2004, 17:44

Cytat:
Jak pewnie wiekszosc z nas mowilam "wziąść" i strasznie mnie ubodlo, ze zwrocil mi na to uwage. Mial racje - prawidlowo jest "wziąć", a nie "wziąść". Jednym slowem tez sie dalam zlapac - i to wtedy jako studentka polonistyki. Wstyd jeszcze wiekszy.
Mania

Uważaj - poseł Giertych za "wzięcie" gotów wezwać Cię na świadka i w swej zawziętośći do wziątek zaproponować spotkanie na Jasnej Górze - znanym centrum biznesu .

Pozdrawiam - Kriss

Przemek - 03-12-2004, 18:02

Witaj na naszym forum;]
tu nie ma takiego chaosu;]
do zobaczenia pod woda;]

Mania - 03-12-2004, 18:55

Kriss napisał/a:

Uważaj - poseł Giertych za "wzięcie" gotów wezwać Cię na świadka i w swej zawziętośći do wziątek zaproponować spotkanie na Jasnej Górze - znanym centrum biznesu .

Pozdrawiam - Kriss

to byla "wziątka" Kriss - vot nada gawarit po russkomu....
A na wezwanie przez Giertycha i tak mam calkiem duza szanse.....
Bede moze miala swoje 5 minut przed kamerami. Ha!!!!
Mania

Te_Pe - 03-12-2004, 19:48

Mania napisał/a:

lat temu strasznie sie klocilam z moim owczesnym w kwestii "wziąć". Jak pewnie wiekszosc z nas mowilam "wziąść" i strasznie mnie ubodlo, ze zwrocil mi na to uwage. Mial racje - prawidlowo jest "wziąć", a nie "wziąść".

prosto sie odmienia:

panna jest do wzięcia, nie do wzięścia ;-)

Kriss - 06-12-2004, 18:55

Cytat:
to byla "wziątka" Kriss - vot nada gawarit po russkomu....
A na wezwanie przez Giertycha i tak mam calkiem duza szanse.....
Bede moze miala swoje 5 minut przed kamerami. Ha!!!!
Mania

udarienie płochoje , naprawlienie charoszyje - a tak na marginesie - też od Paulinów pożyczki brałaś ?
Jak kolega Gie do prokuratorii generalnej wystartuje to pora do innego kraju spadać - Egipt ?
Pzdr- Kriss

Victoria - 06-12-2004, 19:14

Witaj na forum, juz na dzien dobry dyskusje rozpoczelas :)
Mania - 06-12-2004, 19:23

Kriss napisał/a:
udarienie płochoje , naprawlienie charoszyje - a tak na marginesie - też od Paulinów pożyczki brałaś ?
Jak kolega Gie do prokuratorii generalnej wystartuje to pora do innego kraju spadać - Egipt ?
Pzdr- Kriss

U mienia udarienie charoszyje - tak mienia skazali w Maskwie.

Nie bralam pozyczek od Paulinow ani nie spotykalam sie tam zupelnie przypadkiem z Kulczykiem :22:

Co do ostatniego - tak Egipt jest niezlym wyjsciem....
Mania

Tomek Radomski - 10-12-2004, 01:43

czesc czesc :hello:
Beeker - 10-12-2004, 10:51

lepiej późno niż wcale ... :oops:
cześć Monique :mrgreen:

Sandii - 10-12-2004, 13:07

Cytat:
tu nie ma takiego chaosu

hmmm, no tak
jak narozrabiamy to przyjdzie Mania i postawi niegrzecznych do kąta ;))))
Sandii
ps hmmm przyszło mi do głowy żeby Manie brać na safari do pilnowania porządku, sprawdzałaby czy ząbki umyte, czy nie palimy po wucetach, czy nie popijamy w kącie ;)))

Mania - 10-12-2004, 13:54

Sandii napisał/a:
ps hmmm przyszło mi do głowy żeby Manie brać na safari do pilnowania porządku, sprawdzałaby czy ząbki umyte, czy nie palimy po wucetach, czy nie popijamy w kącie ;)))

Juz to robie na naszych - Pupa diverowych wyjazdach. A zebrac to towarzystwo razem do kupy by wyruszyc na nurka lub na jakas imprezke...mozna oszalec!!!!

Ale jak bedzie mnie zabierac na safari i za mnie placic - to moge nawet sprawdzac czy umyliscie nogi i uszy :22:
Mania

EaserVW - 12-12-2004, 09:59

EKhhhm . witam :)
Dobrze, że nie umiem cytować :22:
"dzień dobry" na forum, Monique :)
Pozdrawiam