FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

HYDE PARK - ciekawy film ?

Dorota i Wojtek - 21-12-2004, 20:26
Temat postu: ciekawy film ?
na ile ciekawy oceńcie sami...

Jakiś czas temu weszliśmy drogą wymiany w posiadanie jednej z książek z "Panem Samochodzikiem"i tak nas jokoś na przypominajki wzięło...

Wszystkim znane są zfilmowane przygody pana Tomasza w okolicach Malborka (Pan Samochodzik i Templariusze).
Później powstała jeszcze jakaś nowsza ekranizacja jednej z części Samochodzika, ale jakoś tak nie bardzo mi się podobała - nie trzymała już takiego klimatu...

aż tu nieoczekiwanie...

dostaliśmy plik cd z filmami, na jednym tytuł "Wyspa Złoczyńców" uruchamiając mieliśmy nadzieję na jakieś erotyczne wyczyny piratów... a tu...

okazło się że oglądnęliśmy Pana Samochodzika zrealizowanego w 1965 roku. Nie wiedzieć dlaczego jakoś wcześniej nam umknął...

Oto dane filmowe ;-) :

tytuł: Wyspa Złoczyńców
rok produkcji: 1965
w rolach głównych: Jan Machulski i Joanna Jędryka
scenariusz: Zbigniew Nienacki
muzyka: Wojciech Kilar
piosenki: Agnieszka Osiecka
reżyseria: Stanisław Jędryka (czyżby córce rolę załatwił ;-) ?)

Film trzyma w napięciu :roll: , Pan Samochodzik ugania się za złoczyńcami swoją niesamowitą maszyną (to trzeba zobaczyć...), a niewinnie podrywa go laska śpiąca dwa namioty dalej...

Są oczywiście skarby i pomocna dłoń Milicji :angel2: przy ich odzyskiwaniu...

Może ktoś dysponuje jakimiś innymi klasykami z tamtych lat ? Chętnie się powymieniamy :cool:

Mamy Pancerniaków, Karguli, Brzęczyszczykiewicza i kilka innych... :roll:

Kloss i Janosik... to nam chodzi po głowie :22:

:wave:

Efraim Ryba - 21-12-2004, 20:33

Czy to jest ta część, co się w okolicach (w filmie przynamniej) kazimierza nad wisłą odgrywa? I która kończy się pościgiem samochodowym w którym niesamowity wehikuł (bardzo zresztą, zapewne zupełnie przez przypadek przypominający GAZa 67) goni jakieś walutowe :) auto?
Nie tak dawno temu, przez zupełny zreszta przypadek oglądałem. miałem wyłączyć, ale się strasznie wciągnąłem:):)

Co do waszej prośby, to popatrzę. Jaki format was interesuje?

pozdrawiam serdecznie

Dorota i Wojtek - 21-12-2004, 21:01

Efraim Ryba napisał/a:
Czy to jest ta część, co się w okolicach (w filmie przynamniej) kazimierza nad wisłą odgrywa? I która kończy się pościgiem samochodowym w którym niesamowity wehikuł (bardzo zresztą, zapewne zupełnie przez przypadek przypominający GAZa 67) goni jakieś walutowe auto?

:cool: dokładnie... zapomniałeś dodać, że nie tylko goni, ale i dogania, a własciwie przegania...

...a szczerze powiedziawszy to koniec jest nieco inny i daje wiele do myślenia Mistrz Kierownicy z niby przez przypadek zabraną laską kręcą w lewo z głównej i...

Czyżbyś miał jakieś ciekawe kąski :cool: ?

Optymalnie było by divixowo na DVD - wchodzi kilka filmów :roll:
Może jako nasz kandydat na Mikołaja jakieś tytuliki zapodasz?

Efraim Ryba - 21-12-2004, 21:14

Szanse są na janosika i siedemnaście mgnień wiosny. Ale wolę nie obiecywać, bo jeżeli wyjdzie, to będę występował wyłącznie w roli pośrednika :): ) dam znać...

pozdrawiam serdecznie

Dorota i Wojtek - 21-12-2004, 21:23

Cytat:
i siedemnaście mgnień wiosny

no to mi się ręce spociły... :22:
scenę w kanale burzowym pamiętam jakbym tam siedział... wczoraj...

Super!
Czekamy zatem na wieści...

Efraim Ryba - 21-12-2004, 21:43

Oki, tylko lojalnie się zastrzegam, że najwcześniej tak na przełomie roku. Wcześniej pracy wyjazdowej za dużo :(
jcsjacekj - 21-12-2004, 23:58

Witam.
DiW może napiszecia jakie są wasze ulubione gatunki ?
Mam trochę filmów które bardzo lubię, może coś Wam wpadnie w oko ...

Divix
===
Z polskich to na razie znalazłem "Rejs".

Z zagranicznych :
- Leon Zawodowiec
- Amelia
- Heat (Gorączka), bardzo mądra sensacja (R.De Niro, Al Pacino)
- Piąty Element

DVD
===
- Edi (rewelacja !)
- Blade Runner (Łowca Androidów)
- Ojciec Chrzestny II (2 DVD)
- oczywiście Big Blue
- The Abyss (Głębia)
- Wejście Smoka (wiem, że rąbanka ale baardzo efektowna)
- Key Largo (stare - H. Boghart)
- Życie Carlita (Al Pacino)
- Ice Strom (Burza lodowa)
- Misja (J.Irons, R.De Niro)
- Piaty Element

Poszukuje na DVD:
- filmy z H.Boghartem (poza Key Largo i Casablanca)
- filmy Takeshi Kitano (na DVD, poza Hana-Bi)
- filmy Petera Greenway'a (każdy, w szczególności "Pillow Book")

Pitt_M - 22-12-2004, 10:15

Witam
- Jak rozp. II wojnę - 3 części
Oraz perełki z archiwum
- Pan Samochodzik i Templariusze - 3 części
- Pan Samochodzik i Praskie Tajemnice - 2 części
- Pan Samochodzik i niesamowity dwór - 2 części
- Pan Samochodzik i latające machiny - 2 części
- Wakacje z duchami - 7 części
Wszystkie w formatach VCD - do dotwarzania na zwykłych stacjonarnych odtwarzaczach DVD
:20:

Dorota i Wojtek - 22-12-2004, 23:56

jcsjacekj napisał/a:

- Heat (Gorączka)
- The Abyss (Głębia)

Powyższymi jesteśmy żywo zainteresowani :cool: . Niestety nie mamy żadnej z interesujących Cię pozycji... :(

...ale może jakiś Blue Planet BBC coś wynagrodzi? Jesteś zainteresowany?

Pitt_M napisał/a:

Oraz perełki z archiwum
- Pan Samochodzik i Templariusze - 3 części
- Pan Samochodzik i Praskie Tajemnice - 2 części
- Pan Samochodzik i niesamowity dwór - 2 części
- Pan Samochodzik i latające machiny - 2 części
- Wakacje z duchami - 7 części

Wchodzimy w to bez gadania... :) (mamy nadzieję, że ten format obsługiwany jest przez któryś z popularnych programów komputerowych ?)

Oglądamy praktycznie wszystkie gatunki filmowe - wyjatkowo rzadko horrory: strasznie się boję (Wojtek)... i mamy trochę tytułów - piszcie więc czym możemy się zrewanżować...?

Pitt_M - 23-12-2004, 10:47

Witam
Format VCD obsługuje każde urządzenie łącznie z każdym odtwarzaczem komputerowym natomiast jakość odtwarzania jest gorsza niż DVD czy Divx ale da się obejżeć. Podajcie proszę na priv adres Polski do wysyłki bo wiem że poczta w Egipcie działa nie specjalnie dobrze. Zresztą prawdopodobnie zdzwonimy się na "Skype".
Pozdrawiam
:20:

Dorota i Wojtek - 23-12-2004, 16:39

Pitt_M napisał/a:
Podajcie proszę na priv adres Polski do wysyłki bo wiem że poczta w Egipcie działa nie specjalnie dobrze.

no z tą pocztą to różnie tu bywa... :roll:

Mamy dwie możliwości:

1. Poczekamy z wszystkim aż będziemy w Polsce (możliwość z naszego punktu widzenia taka sobie...)

2. Wyślesz to wszystko do Mani - niestety jeżeli Mania nas o coś zapyta - wszystkiemu zaprzeczymy ;-) - ma już dla nas jakieś 3,8 tony różnych "ciekawostek" a jak wszyscy wiedzą ładowność Mani wynosi... hm... no właśnie ile? - więc nie mamy sumienia bardziej jej obciążać... (choć zawsze można spróbować :22: )

Z Manią widzimy się pod koniec roku - to najszybszy sposób (ta możliwość jest z naszego punktu widzenia optymalna - nieludzkie traktowanie Mani niestety jesteśmy zmuszeni pominąć - egoizm rulez... ;-) )

jcsjacekj - 23-12-2004, 17:04

Okey, jak znajdę czas i nagram filmiki, to przekażę Mani.
Blue Planet ... nie wiedziałem, możecie coś napisać więcej, albo podać jakiś link ?

A tak w temacie filmów ... leciał kiedyś na Discovery taki mini-serial (nie pomne tytułu), w którym ratowano delfina (ona, o imieniu Stephani), który pozostał po upadłym delfinarium (chyba w Brazylii). Na początku podkurowali trochę delfinka (wychudzona była, zagrzybiona). Potem przetransportowali ją na jakąś wyspę (chyba na terenie Dominikany), gdzie utworzyli z zagrodzonej części morza, taki mały basen. Plan polegał na adaptacji tresowanego delfina do warunków otwartego morza (uczenie połykania całych ryb, pływania w falującej wodzie itp). W filmie tym (od 2-ego lub 3-ego odcinka) występował Uberto Pellizzari. No jak on uczył pływać tego defina w morzu, to poprostu szczęka opada :lol:

Pamięta ktoś może tytuł ... wtedy jest szansa poszukać w internecie może gdzieś będzie :chat:

Pozdrawiam.

Dorota i Wojtek - 23-12-2004, 17:15

jcsjacekj napisał/a:
Blue Planet ... nie wiedziałem.

no Stary... pomijając różne inne ciekawostki - szczękę trzeba będzie trzymać... ;-) po obejrzeniu pojawi się masa odpowiedzi na różne zadane i przemilczane pytania... jednoznacznie trzeba obejrzeć...

Mamy też gdzieś coś na temat walk delfinów i ataków na ludzi ( film nie cieszył się pewnie dużym zainteresowaniem - wolimy żeby atakowały nas rekiny... ;-) )

jcsjacekj napisał/a:
leciał kiedyś na Discovery...

jeżeli chodzi o nas - to klapa: nie mamy telewizora i innych anten satelitarnych... nie umiemy pomóc :sad:

jcsjacekj - 23-12-2004, 17:28

No to jeśli możecie powielić i przekazać Mani (jeśli wytrzyma obciążenie) to chętnie się zapoznam :mrgreen:
Pitt_M - 23-12-2004, 19:03

Dorota i Wojtek napisał/a:

2. Wyślesz to wszystko do Mani - niestety jeżeli Mania nas o coś zapyta - wszystkiemu zaprzeczymy ;-) - ma już dla nas jakieś 3,8 tony różnych "ciekawostek" a jak wszyscy wiedzą ładowność Mani wynosi... hm... no właśnie ile? - więc nie mamy sumienia bardziej jej obciążać... (choć zawsze można spróbować :22: )

Z Manią widzimy się pod koniec roku - to najszybszy sposób (ta możliwość jest z naszego punktu widzenia optymalna - nieludzkie traktowanie Mani niestety jesteśmy zmuszeni pominąć - egoizm rulez... ;-) )

Ok - wyślę do Mani z tym że musi to troszkę potrwać gdyż mam tylko 1 nagrywarkę a płyt troszkę będzie.
Co do Mani to nie powinno być problemów - wszak rozbierała mnie w wodzie i mieliśmy bardzo cielesny kontakt (usta - usta) i szkoda, że zrobiła już to "Stress i Rescue" co oznacza koniec rozbieranek :22:

kjar - 23-12-2004, 19:55

Pitt_M napisał/a:
co oznacza koniec rozbieranek :22:

Nie musi być tak żle.
Jeśli mogę coś doradzić, to proponuję byś teraz Ty zrobił rescue, za topielca biorąc sobie Manię.
Myślę, że jakis rewanż sie należy :22:

Pitt_M - 23-12-2004, 23:17

kjar napisał/a:

Jeśli mogę coś doradzić, to proponuję byś teraz Ty zrobił rescue, za topielca biorąc sobie Manię.
Myślę, że jakis rewanż sie należy :22:

Robiłem w 1977 wtedy trzeba było wyciągnąć gościa z "foki" ale dla tak miłych przeżyć chyba zrobię ponownie.
P.S. Maniu mam nadzieję że nie przesadziłem z żartami :oops:

Pozdrawiam

Mania - 26-12-2004, 16:03

No dobrze kochani, ale ja wyjezdzam we wtorek!!!!!!!!!!!! Wiec jak chcecie cos przekazac to jest tylko jutro.
A co do moich mozliwosci - hmmm mam nieprzeparte wrazenie, ze nie bede miala miejsca na wlasny szpej, nie mowiac o ciuchach.... :29:
Mania

Pitt_M - 26-12-2004, 19:11

:sad: Nie zdążę zgrać filmów - będą jak przyjedziecie do Polski.

Pozdrawiam

Dorota i Wojtek - 27-12-2004, 00:53

Pitt_M napisał/a:
Nie zdążę zgrać filmów - będą jak przyjedziecie do Polski

targani tęsknotą za czarno-białym obrazem ruchomym, oczekujemy tej chwili z niecierpliwością... ;-)

Dzięki za zaangażowanie :cool:

jcsjacekj - 27-12-2004, 14:36

No ja też nie zdażę (jutro dopiero będę przegrywać - w pracy).
Ale do Sylwestra się wyrobię ...

[ Dodano: 28-12-2004, 16:24 ]
Dorota & Wojtek

Już zgrane :

Kolejne muszę odzyskać (pożyczone):
- Heat (Gorączka)
- The Abyss (Głębia)
co zajmie z kilka dni.
Jak wam to dostarczyć na początku Stycznia ?
A może zawitacie do Olsztyna, przypominam o knajpie (Karczma Warmińska ), która serwuje pyszne dzyndzałki :lol: ....