FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

HYDE PARK - Polska instrukcja do Vypera dla tych co no hable inglĂŠs

snoop - 15-02-2005, 22:53
Temat postu: Polska instrukcja do Vypera dla tych co no hable inglĂŠs
czyli jak nie umiesz po Angielskiemu/Innemu to masz po polskiemu :-)

We współpracy z forumowym Mich@l'em został stworzony plik pdf specjalnie z myślą o tych, którzy pragną poznać SUUNTO VYPER'a :asthanos:

http://ocean.pci.pl/~snoop/vyper.pdf

Waga całości 3,44 MB

Jakość jest taka sobie, ale da się odczytać.
Jak powiedział Mich@l oryginał po polsku nie istnieje i są tylko kserówki dodawane do oryginałów.

Miłego czytania

pozdravki

Beeker - 16-02-2005, 12:36

Wspaniała inicjatywa.
Dziękuję. :)

A angielski oryginał można w sieci trafić?
Na stronie suunto nie znalazłem.

snoop - 16-02-2005, 12:47

http://skocz.pl/nix

wersja angielska oryginalna ze strony suunto :)

pozdravki

MTBiker - 16-02-2005, 13:01
Temat postu: Re: Polska instrukcja do Vypera dla tych co no hable inglĂŠs
snoop napisał/a:
czyli jak nie umiesz po Angielskiemu/Innemu to masz po polskiemu :-)

We współpracy z forumowym Mich@l'em został stworzony plik pdf specjalnie z myślą o tych, którzy pragną poznać SUUNTO VYPER'a :asthanos:

Jakość jest taka sobie, ale da się odczytać.
Jak powiedział Mich@l oryginał po polsku nie istnieje i są tylko kserówki dodawane do oryginałów.
pozdravki

Powinno byc: wspolnie z Mich@lem wskanowalismy cudza wlasnosc i teraz ja udostepniamy w postaci pliku pdf

Argument ze do oryginalnej instrukcji jest dolaczana kserowka polskiego tlumaczenia ktora zostala wskanowana i nie ma roznicy w jakiej formie jest upubliczniana nie jest zadnym argumentem

Wam wskanowanie takiej instrukcji zajelo od 1h domowy stolowy skaner do powiedzmy 1 min (liczac ze 2 zaciecia papieru) duplexowy Fujitsu.... ciekawe czy zastanowiliscie sie ile czasu potrzeba na zrobienie takiego tlumaczenia ... TP bedace prawnym wlascicielem ww instrukcji jakos jej publicznie i darmowo nie udostepnia...

Wiecie misie jak sie nazywa przywlaszczenie cudzej wlasnosci ??

Zreszta o co ja sie denerwuje - nie moj cyrk nie moja malpy - na szczescie zbliza sie weekend i gdzies dalej bedzie mozna pojechac ...

Lukasz Lechowicz

PS
Nie czepialbym sie gdybyscie to WY PRZETLUMACZYLI instrukcje angielska na polski ... wtedy to wasza wlasnosc i robcie sobie z nia co uwazacie za stosowne

PS 2
Do czepiaczy - Windowsy i nie tylko mam legalne

snoop - 16-02-2005, 13:04

W związku z licznymi protestami [tych co się znają] plik do wyjaśnienia niestety znika z serwera. Bo panowie (i panie nie mniej) wrażliwi się burzą.

Jeżeli sprawa się wyjaśni to plik wróci na swoje miejsce

nie lubię być nazywany złodziejem nawet między wierszami.

pozdravki

Mich@l - 16-02-2005, 14:10
Temat postu: Re: Polska instrukcja do Vypera dla tych co no hable inglĂŠs
[quote="MTBiker]
Powinno byc: wspolnie z Mich@lem wskanowalismy cudza wlasnosc i teraz ja udostepniamy w postaci pliku pdf

Argument ze do oryginalnej instrukcji jest dolaczana kserowka polskiego tlumaczenia ktora zostala wskanowana i nie ma roznicy w jakiej formie jest upubliczniana nie jest zadnym argumentem

Wam wskanowanie takiej instrukcji zajelo od 1h domowy stolowy skaner do powiedzmy 1 min (liczac ze 2 zaciecia papieru) duplexowy Fujitsu.... ciekawe czy zastanowiliscie sie ile czasu potrzeba na zrobienie takiego tlumaczenia ... TP bedace prawnym wlascicielem ww instrukcji jakos jej publicznie i darmowo nie udostepnia...

Wiecie misie jak sie nazywa przywlaszczenie cudzej wlasnosci ??

Zreszta o co ja sie denerwuje - nie moj cyrk nie moja malpy - na szczescie zbliza sie weekend i gdzies dalej bedzie mozna pojechac ...
[/quote]

zgadzam sie z Toba.
a na powaznie: swoje "oryginalne" acz ordynarne ksero, ktore dostalem z Techniki Podwodnej postanowilem zbackup-owac do postaci cyfrowej - na wypadek, gdyby ten
drogocenny dokument mogl mi sie zniszczyc. I pomoglem koledze, ktory zgubil
swoj "oryginal" podsylajac mu PDFa, zebyt mogl sobie wydrukowac i
odtworzyc "oryginal".
Co dalej sie dzieje z drogocennym dokumentem - nie wiem :)

A swoja droga, to ciekawe, ze CYWILIZOWANE firmy umieszczaja na swoich
stronach instrukcje po POLSKU i do tej instrukcji ma prawo kazdy, kto jest
wlascicielem produktu...

O ile sie orientuje, Technika Podwodna nie zarabia na sprzedazy instrukcji do komputerow - sprzedaja komputery i bedac zobligowani Polskim prawem MUSZA zapewnic POLSKA instrukcje. To ze robia to w obskurny sposob dodajac ordynarne, niewyrazne ksero do komputerow koztujacych 1680pln - to rozumiem jest sprawa ich podejscia do prowadzenia biznesu...
A czemu nie udostepniaja wersji elektronicznej na swoich stronach - nie mam pojecia...

Wole podeslac komus scan mojej instrukcji zakladajac, ze skoro MA komputer Suunto - ma prawa do instrukcji, niz zakladac, ze czytajac angielska instrukcje (ktora KAZDY moze sobie sciagnac z Suunto.fi) a nie znajac w 100% angielskiego, bedzie sie domyslal co tam jest napisane i potem nurkowal...

Technika Podwodna jest przedstawicielem Suunto na Polske. Chyba napisze do Suunto i spytam, czy jako przedstawiciel nie maja obowiazku zapewnienia polskiej instrukcji i supportu posiadaczom komputerow Suunto (nawet tych zakupionych poza granicami Polski).

dla mnie OT - swoja droga napisze do Suunto i zapytam:
- czy polski przedstawiciel ma obowiazek zapewnienia polskiej intrukcji
- dlaczego nie jest ona dostepna na stronach

Jak sie czegos dowiem - dam znac.

Pozdrawiam,

Mich@l

MTBiker - 16-02-2005, 14:20

Michal

Nie wnikam w tym momencie do tego ze TechPod jest zobligowana do dolaczania polskiej instrukcji tak jak i nie wnikam dlaczego jest ona w takiej formie - sam dostalem taka wraz z Vyperem jakis czas temu.

Nie znam takze polityki TP co do publikacji na ich stronach instrukcji.

Jedyne o co mialem pretencje to nie podanie ze jest ona wlasnoscia tech pod i brak zgody na publikacje od dystrybutora jako wlasciciela praw autorskich (o ile nie jest nim tlumacz)

Nie twierdze wcale ze chcieliscie zle

Pzdr
Luc

snoop - 16-02-2005, 15:22

Ok nie ważne nie ciągnijmy dalej tej bezprodultywnej dyskusji.
Uważam, że już jedna taka była na tym forum [dotycząca praw autordkich itp] i wystarczy.

Wieczorem, a najpóźniej jutro w sieci pojawi się w 100% legalna bo moja instrukcja obsługi Vyper'a po polsku.

Ponadto zrobię coś więcej - wyślę ją do zaopiniowania przez Suunto i poproszę żeby umieścili ją na swoich stronach.
Wtedy utnie się wszelkiego rodzaju gadki w stylu "Nie miałeś prawa", "pomyśl jakby czuła się Twoja Babcia gdyby wiedziała co robisz" itp.

Parafrazując stare polskie polityczne porzekadło: Chciałem dobrze, a wyszło jak zwykle...

I tym oto optymistycznym akcentem chciałbym zamknąć temat :-D

w dalszym ciągu serdeczne pozdravki

MTBiker - 16-02-2005, 15:32

snoop napisał/a:
Ok nie ważne nie ciągnijmy dalej tej bezprodultywnej dyskusji.
Uważam, że już jedna taka była na tym forum [dotycząca praw autordkich itp] i wystarczy.

Wieczorem, a najpóźniej jutro w sieci pojawi się w 100% legalna bo moja instrukcja obsługi Vyper'a po polsku.

Ponadto zrobię coś więcej - wyślę ją do zaopiniowania przez Suunto i poproszę żeby umieścili ją na swoich stronach.
Wtedy utnie się wszelkiego rodzaju gadki w stylu "Nie miałeś prawa", "pomyśl jakby czuła się Twoja Babcia gdyby wiedziała co robisz" itp.

Parafrazując stare polskie polityczne porzekadło: Chciałem dobrze, a wyszło jak zwykle...

I tym oto optymistycznym akcentem chciałbym zamknąć temat :-D

w dalszym ciągu serdeczne pozdravki

SnooP - wielki respect za ta odpowiedz :-D i chec pomocy innym :-D

Pzdrawiam
Luc

Beeker - 16-02-2005, 16:26

Cytat:

http://skocz.pl/nix

wersja angielska oryginalna ze strony suunto

Fakt - gapa jestem. :oops:

Cytat:

Snoop - dzięki w Imieniu Służby
Masz ode mnie :beer: jeśli tylko przyjdzie nam się kiedyś spotkać.

Mich@l - 16-02-2005, 18:22

MTBiker napisał/a:
Michal

Nie wnikam w tym momencie do tego ze TechPod jest zobligowana do dolaczania polskiej instrukcji tak jak i nie wnikam dlaczego jest ona w takiej formie - sam dostalem taka wraz z Vyperem jakis czas temu.

Nie znam takze polityki TP co do publikacji na ich stronach instrukcji.

Jedyne o co mialem pretencje to nie podanie ze jest ona wlasnoscia tech pod i brak zgody na publikacje od dystrybutora jako wlasciciela praw autorskich (o ile nie jest nim tlumacz)

Nie twierdze wcale ze chcieliscie zle

Pzdr
Luc

No coz - chcielismy pomoc, ale wyszlo, ze jestesmy zlodziejami.

Tak na marginesie: w oryginalnej polskiej instrukcji nie ma slowa o braku mozliwosci kopiowania i uzywania zalaczonego materialu oraz informacji o prawach autorskich.
Nie ma zadnej informacji Copyright by, etc...
Jezeli nie ma o tym wzmianki - to zakladam, ze kupilem to z komputerem i NIE MAM ZADNYCH ograniczonych praw zwiazanych z dystrybucja i powielaniem tego materialu. Rozumiem, ze TP zapomniala cos takiego umiescic, ale to nie moj problem...
Zeskanowalem cala instrukcje, wlacznie z logo TP by nie robic wsi i by bylo widac, kto ten material przygotowal - reklama TP :)

Nie ukradlem mojego Vypera, dostalem razem z nim z TP pare karteczek papieru ze skserowana instrukcja, na ktorej nigdzie nie jest powiedziane, ze ktos rosci sobie jakies prawa autorskie i ze nie zyczy sobie by to kopiowac.
Rozumiem, ze mozna sie bylo spytac, ale z drugiej strony gdyby mieli cos przeciwko temu - umiescicliby zwyczajowo disclaimer o braku mozliwosci kopiowania i rozpowszechniania...

z mojej strony OT.

pozdrawiam serdecznie Forumowiczow,

Mich@l

Aniołek - 16-02-2005, 18:26

Swoją drogą to ciekawe, że łatwiej jest zrobić komputer niż instrukcję, np. po polsku. :mrgreen:

[ Dodano: Sro 16-02-2005 19:27 ]
...dla firmy suunto oczywiście. Chyba "paru" klientów w Polsce mają.

Art - 16-02-2005, 19:42

Aniołek napisał/a:
Swoją drogą to ciekawe, że łatwiej jest zrobić komputer niż instrukcję, np. po polsku. :mrgreen:

[ Dodano: Sro 16-02-2005 19:27 ]
...dla firmy suunto oczywiście. Chyba "paru" klientów w Polsce mają.

Myślę, że to obowiązek TP jako dystrybutora SUUNTO na Polskę - trochę obciach dawać kserówkę klientom - przynajmnie mi by było wstyd...

Pozdrawiam

Szatan - 16-02-2005, 19:46

Jest to trochę obciach dla TP, ale i dla Suunto, że tak dobiera partnerów w biznesie. :???:
silver111 - 16-02-2005, 22:59

ostatnio cos ostro z tymi prawami autorskimi (instrukcja do vyperka, decoplaner z gue ....). wszyscy tacy swieci????

To moze zerknijmy na serwer ftp FN :D

I co my tu mamy... u juz nieczynne .... ???

ale o ile dobrze pamietam co tam bylo:

jakis soundtraki, ocean man, filmy w ktorych tle leca komercyjne kawalki, i jeszcze pare innych rzeczy - wymieniam z pamieci bo juz serwer is close.

Wiec proponuje sie zastanowaci zamin wyzwie sie kogos od najgorszych. Proponuje zerknac w menu start i przypomniec sobie ktore z widocznych programow zesmy zakupili....

Chlop poswiecil swoj wolny czas i przeskanowal ta nedzna kserowke TP i udostepnil swoja prace po to zeby inni nie musieli tracic czasu.

Dla TP liczy sie tylko $$$$ - maja gdzies instrukcje do pobrania na stronie - a w tych czasach kazda normalna firma cos takiego udostepnia.

pozdrawiam
silver111

snoop - 17-02-2005, 18:04
Temat postu: Rozwiązanie patowej sytuacji
Po rozmowach z przedstawicielem Techniki Podwodnej i obópólnym przedstawieniem sowich argumentów za i przeciw informuję co następuje:

Moje prace nad spolszczeniem i umieszczeniem w internecie instrukcji obsługi komputera nurkowego SUUNTO VYPER zostają wstrzymane bezodwołalnie.

Jeżeli macie jakieś pytania kierujcie je na adres snoop@ocean.pci.pl lub PW

Pozdraviam serdecznie

Nureczka - 17-02-2005, 20:53

(Dz. U. Nr 90, poz. 999)

Ochrona prawna języka polskiego w życiu publicznym
Art. 5.....
4. Obcojęzyczne opisy towarów i usług oraz obcojęzyczne oferty i reklamy wprowadzane do obrotu prawnego, o którym mowa w ust. 1, muszą jednocześnie mieć polską wersję językową.

5. Kontrolę wykonywania obowiązków, o których mowa w ust. 1, 3 i 4, sprawuje Inspekcja Handlowa oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Czyli TP też łamie prawo ,bo jej psim obowiązkiem jest dostarczenie do sprzedawanego towaru instrukcji w języku polskim

TomS - 18-02-2005, 04:31

Nureczka napisał/a:

Czyli TP też łamie prawo ,bo jej psim obowiązkiem jest dostarczenie do sprzedawanego towaru instrukcji w języku polskim

Ależ ona tę instrukcję dostarcza... Ustawodawca nie formułuje wymagań jakościowo-estetycznuych :mrgreen: Treść się zgadza.

A instrukcji nie udostępnia (prawdopodobnie) wyłącznie po to aby utrudnić życie osobom posiadającym Suunto z innego źródła niż TP, np prywatnego importu z taniej zagranicy. Bronią swojego interesiku.

Tylko jak posiadacz Suunto zginie pod wodą z powodu nieumiejętnej obsługi to nikt nie spyta skąd miał komputer i czy miał polską instrukcję.
Gawiedź zwali winę na Suunto i tyle.

W interesie fabryki powinno być udostępnianie instrkcji we wszelkich możliwych językach.
W interesie TP po prostu nie jest.

Decyzja kolegi o zaniechaniu publikacji własnego tłumaczenia ma zapewne związek z jakąś formą ochrony praw autorskich autora oryginału lub praw TP do nazwy Suunto w Polsce. Tak czy siak ich postępowanie dalekie jest od dbania o dobre imię firmy, którą reprezentują.

Snoop, wystarczy, że zastąpisz nazwy i znaki towarowe "czymkolwiek", np Smuutno, na końcu tekst o przypadkowości powiązań z istniejącymi rzeczami i będzie git.

snoop - 18-02-2005, 10:56

Cytat:
Snoop, wystarczy, że zastąpisz nazwy i znaki towarowe "czymkolwiek", np Smuutno, na końcu tekst o przypadkowości powiązań z istniejącymi rzeczami i będzie git.

Zobaczę, popatrzę, rozważę

Tym lakonicznym stwierdzeniem chciałbym zamknąć wątek i poprosić szanowne moderatorstwo o przeniesienie części rozmowy nie związanej z głównym tematem działu TECHNIKA do działu bardziej odpowiedzniego.

pozdravki

Sandii - 18-02-2005, 18:33

Cytat:
po to aby utrudnić życie osobom posiadającym Suunto z innego źródła niż TP, np prywatnego importu z taniej zagranicy. Bronią swojego interesiku.

Tak to upada mit o "miedzynarodowej gwarancji". Legalnie kupione Suunto z gwarancją, instrukcją, pudełkiem, ... -> nie ma gwarancji bo jesteśmy w innym kraju niz kraj zakupu.
Czyli logicznie: nasz kochany Alien z komputerkiem kupionym w legalnie Polsce nie ma gwarancji w Egiptowie?

Sandii

Marta_W - 20-02-2005, 19:01

ze strony TP:

TP wykonuje serwis gwarancyjny jedynie dla komputerów zakupionych w autoryzowanych przez nas sklepach.

no comments!

Kłopot - 21-02-2005, 10:44

Typowo polskie podejście. Podobnie miałem z Apeksem 100 który zakupiłem w jednym ze sklepów w trojmiescie. Tak się złożyło, że był z wadliwej serii (chodziło o "przykrywkę" puszki drugiego stopnia). W czasie rozmowy telefonicznej TP bardziej chodziło o wyciagnięcie informacji gdzie kupiłem i czy mam dowód zakupu i zebym to skserowal i wyslal to wtedy moze mi pomoga. A ze ja glupi jestem napisalem do Apeksa maila. I co? Po tygodniu dostałem przesyłkę. I nikt nie pytał gdzie kupiłem czy mam dowód zakupu i inne pierduły tego typu. Czasami rece opadają...
Pozdrawiam