FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - Kurs grotolaza

nitrus - 22-08-2005, 23:26
Temat postu: Kurs grotolaza
Czy ktoś może mi polecić miejsce,gdzie można zrobić kurs grotolaza,bo jest on niezbędny do nurkowania jaskiniowego.Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
The_PiotREX - 23-08-2005, 11:12

Hmm jesli chodzi ci o kurs taternictwa jaskiniowego to pierwszym miejscem gdzie powinieneś zajrzeć jest Polski Związek Alpinistyczny: http://www.pza.org.pl Kursy takie są organizowane przez kluby zrzeszone w PZA. Poszukaj jakiegoś w swojej okolicy :-D

PS. Hmm, włąśnie zauważyłem że w Stargardzie może być trudno o klub... :???:

nitrus - 23-08-2005, 16:22

No wlaśnie w górach to ja nie mieszkam! :???:
Andrzej Kosko - 23-08-2005, 22:15

Cytat:
Stargardzie może być trudno o klub...
Nic,tylko założyć-w końcu na południu Polski morza jakby nie ma,a żeglarzy stamtąd mnóstwo
urwis - 23-08-2005, 22:40

Zajrzyj tutaj http://panda.bg.univ.gda.pl/~dbart/index1.html
nitrus - 24-08-2005, 22:24

Dzięki Urwis!Zajrzalem,napisalem i teraz czekam na odpowiedż!Jeśli jedziesz na Forum do Bachotka,to możemy pojechać razem,rozmawialem już o tym z Andrzejem K. :-D
urwis - 25-08-2005, 00:53

Niestety nie- zbieżnośc dwóch zjazdów jednego FN i drugiego w tym samym terminie Zjazd Absolwentów LO im Dubois w Koszalinie. Wybieram Zjazd szkolny on jest raz na pięć lat.
Ale wypijcie za mnie browarek :beer:

nitrus - 25-08-2005, 06:10

Nie ma sprawy!Pozdrawiam! :cool:
kamyk - 18-10-2005, 09:49

Mozna wiedziec co jest jeszcze potrzebne do Cave Diving w poslce ?? I czy to jest prawada ze wy oni nie urzywaja Manofilde tylko dwa osobne wejscia ?? :idea: :?:
piotrm - 18-10-2005, 11:52

Zajrzyj na http://www.pnj.sgw.wroc.pl/wstep/index.php
Tam mozesz kliknac np. na "Sprzęt używany do nurkowań w jaskiniach" albo "Technika" .
To jest strona Podkomisji Nurkowania Jaskiniowego Polskiego Związku Alpinizmu.
Jesli rzeczywiscie interesuje Cie nurkowanie w jaskiniach to zajrzyj koniecznie.

Pozdrawiam

Tomek Tatar - 18-10-2005, 14:33

kamyk napisał/a:
I czy to jest prawada ze wy oni nie urzywaja Manofilde tylko dwa osobne wejscia ??

Prawda - taką konfigurację częściej się stosuje i to nie tylko w Polsce, ale w dużej części Europy. Inna (od amerykańskiej) technika wynika z innych warunków - korytarze nie mają 3 metrów średnicy i nie porusza się po nich skuterem. Przez podwodne korytarze często trzeba się przeciskać i nie można sobie pozwolić na zestaw na plecach - dwie niezależne butle ma się zawieszone pod pachami (side mounting). No i warto dodać, że do polskich jaskiń, w których warto nurkować na ogół nie da się dojechać samochodem terenowym, a jeszcze w samej jaskini dotarcie do syfonu zajmuje często kilka godzin - targanie twinsetu byłoby pewnym dyskomfortem.

Najlepsze pozdrowienia.

kamyk - 19-10-2005, 03:27

aha spox dziekije to www jest ok nawet nie wiedzilem ze takie jest w polsce a co do tego zdejmowania butli jak sie niby mamy przeciskac to ja zdejmesz twinset skoro polaczny jest bands i nie da sie ich oddzieli ?? Bedziesz je rozkeraca pod woda ??
Adam Frajtak - 19-10-2005, 06:55

kamyk napisał/a:
co do tego zdejmowania butli jak sie niby mamy przeciskac to ja zdejmesz twinset skoro polaczny jest bands i nie da sie ich oddzieli ?? Bedziesz je rozkeraca pod woda ??

http://www.pnj.sgw.wroc.p...idemount_pl.php

Tomek Tatar - 19-10-2005, 13:10

kamyk napisał/a:
a co do tego zdejmowania butli jak sie niby mamy przeciskac to ja zdejmesz twinset skoro polaczny jest bands i nie da sie ich oddzieli ?? Bedziesz je rozkeraca pod woda ??

I dlatego nie twinset. Zdejmowanie to ostateczność, podstawa to taka konfiguracja butli, żeby można było się przeciskać bez zdejmowania.

Najlepsze pozdrowienia.

kamyk - 20-10-2005, 00:55

Ja tam wole twinset jezeli cos nawali to tylko zakrece manofilde i lece z jednej butli ... a jezli nie mam ow takiego to po 1. dwa SPG i potem przemienaie regow pod woda, moze byc ale ja wole miec caly czas ten sam :D

Dz.

A co do cave diving, jaka jest najglbsza jaskinai w polsce ?? do nurkowania ??

Andrzej Kosko - 20-10-2005, 01:28

kamyk napisał/a:
to tylko zakrece manofilde i lece z jednej butli
No geniusz,po prostu-że też nikt nie wpadł na to.....
Borszczuk - 20-10-2005, 01:48

kamyk napisał/a:
A co do cave diving, jaka jest najglbsza jaskinai w polsce ?? do nurkowania ??
Rysy. 2499m
kamyk - 20-10-2005, 01:54

Andrzej Kosko napisał/a:
No geniusz,po prostu-że też nikt nie wpadł na to.....

a to tak walscnie odnjoscie czego bylo ??

martin - 20-10-2005, 03:12

kamyk napisał/a:
a to tak walscnie odnjoscie czego bylo ?

Do tego debilstwa jakie z ciebie uchodzi od paru dni. (s)CNR

kamyk - 25-10-2005, 04:25

martin napisał/a:
Do tego debilstwa jakie z ciebie uchodzi od paru dni. (s)CNR

To nie moja wina ze jak byles maly spadles z dywanu na podloge !!

Pozio - 25-10-2005, 17:08

kamyk napisał/a:
To nie moja wina ze jak byles maly spadles z dywanu na podloge !!

A Tobie to chyba kangur wywalił ostrego kopa w głowe :angryfire:

Borszczuk - 25-10-2005, 18:38

Uprasza sie nie karmic trola. Niech kazdy o slabszych nerwach nadusi "Ignoruj" a spokoj zapanuje wieczny ;)
ferret - 28-10-2005, 18:59

Borszczuk napisał/a:
Uprasza sie nie karmic trola. Niech kazdy o slabszych nerwach nadusi "Ignoruj" a spokoj zapanuje wieczny ;)

Po co ignorować? Ja tam lubię sobie Kamyka poczytać, posmiać się chociaż można.

Maciej

kurek - 07-11-2005, 23:26

tatar:
I dlatego nie twinset. Zdejmowanie to ostateczność, podstawa to taka konfiguracja butli, żeby można było się przeciskać bez zdejmowania.

witka,
ja wolę ciągnąć zestaw za... lub pchać przed sobą. mniej obciąża psychę i pozwala łatwiej pracować z kołowrotkiem.
Nurkowanie w "polisz dziury" bardzo trudne. A wyznawców mikrospeleologi coraz mniej. Zapraszamy na szkolenie taternicze do Kraka.
kurek
;-)