| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - Nowy Deco Planer
Oldskuler - 22-09-2005, 18:33 Temat postu: Nowy Deco Planer Witam,
Na Decostop znalazlem info na temat nowego pecetowego planera nurkowania.
Nowy soft nurkowy nie pojawia sie zbyt czesto, a ten jest podwojnie ciekawy:
zrobiony przez Polakow, i bezplatny.
Mozna zassac z: http://www.hlplanner.com
Czy ktos juz na tym nurkowal?
ja mam zamiar dac mu szanse w łykend.
BTW Jakich programow do liczenia dekompresji uzywacie?
pozdrawiam
old
Konrad Dubiel - 22-09-2005, 20:35 Temat postu: Re: Nowy Deco Planer
| Oldskuler napisał/a: | | Na Decostop znalazlem info na temat nowego pecetowego planera nurkowania. |
News cokolwiek nieświeży. O HLPlannerze pisało już Nurkowanie i było na prn.
Autorami są jak zawsze niezawodni Helpik i Loti czyli śmietanka Pogłębiarka Team
| Oldskuler napisał/a: | | BTW Jakich programow do liczenia dekompresji uzywacie? |
JPlan na Palmie.
Borszczuk - 22-09-2005, 22:06 Temat postu: Re: Nowy Deco Planer
| Oldskuler napisał/a: | | ja mam zamiar dac mu szanse w łykend. | Tzn, ze jak niby? Jesli przeżyjesz to soft OK, a jak zejdziesz lub skonczysz w komorze to znaczy ze jest do bani? Hm, lekko ekstremalna metoda testowania oprogramowania ;)
TomM - 22-09-2005, 22:47
Znasz lepszą?
Oldskuler - 23-09-2005, 00:47 Temat postu: Re: Nowy Deco Planer
| Borszczuk napisał/a: | [Tzn, ze jak niby? Jesli przeżyjesz to soft OK, a jak zejdziesz lub skonczysz w komorze to znaczy ze jest do bani? Hm, lekko ekstremalna metoda testowania oprogramowania |
Niee... tak tylko napisalem.
Ja tam ufam.
I sprawdzam: porownywalem z Vplannerem, tez VPM - B
Choc z drugiej strony zawsze to sie opiera na wierze i zaufaniu, nie?
Bo jak Ty wybierasz program Deco dla siebie?
Pozdrawiam
old
Borszczuk - 23-09-2005, 11:11 Temat postu: Re: Nowy Deco Planer
| Oldskuler napisał/a: | | Bo jak Ty wybierasz program Deco dla siebie? | Ja tam jednak nie ufam z definicji, bom informatyk a do tego ciężko doświadczony wieloletnia praca ze studentami ;). Natomiast nim sam zacząłem nurać, x osób przede mną miało juz okazje potestować rożne algorytmy i oprogramowanie, wiec na szczęście nie musze być pionierem (ani tym bardziej beta testerem). Jeśli np. kalkulacje v-plannera przetestowało 5000 osób i żyją to można założyć ze soft nie robi radykalnych baboli i jest spora szansa ze dam na nim rade przeżyć. Można tez porównać wyniki z tabelami i wynikami z innych plannerow. Natomiast hlpplanner jest nowy i ja betatestować na sobie nie planuje (pomijając fakt, ze generalnie pogardzam windowszami i platformą .NET).
TomM - 23-09-2005, 13:46
A może zaplanuj nurkowanie dekompresyjne ręcznie, oblicz runtime, gazy, toksyczność itd. i porównaj z planem wygenerowanym przez planer, który zamierzasz zastosować. Albo zgłoś się do kogoś, kto Cię w takim planowaniu wyszkoli. Będziesz wiedział co się z czego bierze, jak ustawić konserwatyzm i inne parametry i nie będziesz miał takich wątpliwości. Żaden planer nie daje żadnej gwarancji, że nurkowanie będzie bezwypadkowe. To użytkownik podejmuje decyzje, panuje nad tym, a planer jest tylko "pomocą naukową".
A'propos: HLPlanner jest niezły, naprawdę. Troszkę irytujące dla mnie jest dodawanie/usuwanie wierszy w tabeli planu i dekogazów.
Tomek Tatar - 23-09-2005, 15:10
| TomM napisał/a: | | A może zaplanuj nurkowanie dekompresyjne ręcznie, oblicz runtime, gazy, toksyczność itd. |
Jak ręcznie zaplanować/obliczyć nasycenie i przystanki dekompresyjne? To akurat naprawdę jest zadanie dla komputera i wyniki można co najwyżej porównać z wynikami z innego programu. Co do zużycia gazów, toksyczności - to oczywiście zgoda.
Najlepsze pozdrowienia.
Borszczuk - 23-09-2005, 15:26
| Tomek Tatar napisał/a: | | TomM napisał/a: | | A może zaplanuj nurkowanie dekompresyjne ręcznie, oblicz runtime, gazy, toksyczność itd. |
Jak ręcznie zaplanować/obliczyć nasycenie i przystanki dekompresyjne? To akurat naprawdę jest zadanie dla komputera | Nie zartuj. Chyba nadmiernie wierzysz w magiczna moc komputerow. Algorytm mozesz bezproblemowo zrealizowac recznie i komputer nie jest Ci potrzebny, choc oczywiscie mozolne to zajecie, niemniej jak kto sie uprze to zrobi. Tymi czasy jednak mozna sobie to darowac bo jak juz pisalem x softu tego typu juz istnieje i mozna zalozyc ze ich wyniki sa poprawne wiec moga byc referencyjnymi.
TomM - 23-09-2005, 16:34
| Tomek Tatar napisał/a: | | Jak ręcznie zaplanować/obliczyć nasycenie i przystanki dekompresyjne? |
Z tabel . Do tego dodać deep-stopy wg jednej z metod, doliczyć dosycenie na deep-stopach i uwzględniając prędkość wynurzania wygenerować runtime.
Borszczuk - niczego nie można założyć. Stosowanie czegoś nad czym się nie panuje prowadzi do błędów i nieporozumień. Tym samym dekoplanerem można wygenerowac runtime'y różniące się np. o 30 minut Wszystko zależy od ustawien, których trzeba być świadomym i wiedzieć co znaczą.
Borszczuk - 24-09-2005, 01:03
| TomM napisał/a: | | Borszczuk - niczego nie można założyć. | Wlasnie założyłeś że dane w tabeli są coś warte ;)
miś-magnum - 24-09-2005, 18:19
| Cytat: | | Wszystko zależy od ustawien, których trzeba być świadomym i wiedzieć co znaczą. |
Właśnie, czy ktoś mógł by za pomocą jakiś zrzutów ekranu, wytłumaczyć mi co i gdzie trzeba wpisać w tym programie? prubowałem się trochę nim bawić, ale doszedłem tylko do tego jak wpisać profil nurkowania które chcemy wykonać (chyba to jest profil nurkowania, żadnej części ciała nie dał bym sobie za to uciąć). Wiec jak ktoś miał by czas i chęci, proszę o pomoc.
PS. z angielskim jestem na bakier, jak dotąd lepiej udało mi się przyswoić niemiecki (Gubin)
Fother - 24-09-2005, 21:49
Hmm
Sprawa używania planerów nurkowych to ciekawy temat.
Czy ktoś z was używa planerów opartych na VPM-ie.
Nie chodzi mi o zabawę przed komputerem ale o praktykę nurkową opartą na użytkowaniu tego algorytmu
TomM - 24-09-2005, 22:30
Ja używam, choć muszę powiedzieć, że nie wyłącznie. Stosuję V-Planner gdy planuję nurkowanie w domu przed PC-tem i/lub chcę zrobić travel&deco. Ten program robi prawidłowy gas management w takim przypadku, czego nie mozna powiedzieć o dekoplanerze GUE Jesli planujesz travel, to zliczenie gazów jest wtedy błędne (przynajmnie w wersji, którą ja mam).
Najczęściej używam J-Plannera lub Decoplanera GUE na Palma, szczególnie, gdy planuję nurkowania poza domem.
Ostatnio (wczoraj) próbowałem zastosować HLPlanner do planowania nurkowania na dzisiaj, ale wygenerowany plan mi się nie podobał, bo pierwszy przystanek wypadał dopiero na 12 m. Zaplanowałem więc Decoplanem GUE, a HLPlanerem muszę się jeszcze trochę pobawić, być może trochę konserwatyzmem.
Fother - 24-09-2005, 23:03
Decoplanner GUE nie jest oparty na VPM-ie
Ja używam V-plannera od 2 lat robię na nim głebokie nurkowania, sam na podstawie własnych doswiadczeń fizjologicznych modyfikuje go, runtime-y zapisuje (ku pamięci) dzisiaj podłożyłem kilka pod Hlplannera wyszło mi prawie to samo. Ewentualne różnice to sprawa dostosowania restrykcyjności.
Planner jest jeszcze bardzo skromny i ubogi, ( np. brak przeliczeń typu Gas Los), ale szata graficzna ciekawsza od V-plannera, dobry pomysł z grupą dyskusyjną. V-plannerze grupa jest waznym elementem informacyjnym, masa ciekawych i znanych ludzi na niej pisze.
Co do płytkich przystanków to w tle chyba czyję echo Payl'a .
Warto poczytać historię tworzenia tego modelu.
Pozdrawiam
J"F"K
TomM - 25-09-2005, 08:36
| Fother napisał/a: | | Decoplanner GUE nie jest oparty na VPM-ie |
Oczywiście. Jednak przy planowaniu niezbyt głębokich nurkowań V-Planner przy konserwatyzmie +2 i Decoplan GUE GF 20-70 tworzą bardzo podobne profile, jeśli nie identycznie. Przy głębszych zaczynają się rozchodzić na korzyść V-Plannera.
| Fother napisał/a: | | ale szata graficzna ciekawsza od V-plannera, |
Ale jest też problem: przenośność. V-Planner istnieje dla Windows, dla Linuxa, dla PPC. Niestety, nie ma na platformę Palma, dlatego częściej używam innych planerów, które są dostępne na tą własnie platformę. Natomiast HLPlanner jest tylko pod Win i nie ma (chyba) możliwości przeniesienia na inną platformę (zastosowanie .NET). To by oznaczało praktycznie napisanie od zera.
waldo - 26-09-2005, 09:24
| Tomek Tatar napisał/a: | | Jak ręcznie zaplanować/obliczyć nasycenie i przystanki dekompresyjne? To akurat naprawdę jest zadanie dla komputera i wyniki można co najwyżej porównać z wynikami z innego programu. |
Kurs Adv.Nitrox wyjaśnia takie wątpliwości i uczy ręcznego planowania nurkowań.
Andrzej - 26-09-2005, 22:22
A co powiecie o Z-planner???
Fother - 27-09-2005, 07:54
| Andrzej napisał/a: | | A co powiecie o Z-planner??? |
Prehistoria, ale z tego co słyszę w Polsce bardzo popularny (chyba dlatego że darmowy)
TomM - 27-09-2005, 09:23
| Fother napisał/a: | | Prehistoria, ale z tego co słyszę w Polsce bardzo popularny |
??Popularny? Znasz kogoś, kto planuje nurkowania tym programem?
Fother - 27-09-2005, 10:36
| TomM napisał/a: | | Fother napisał/a: | | Prehistoria, ale z tego co słyszę w Polsce bardzo popularny |
??Popularny? Znasz kogoś, kto planuje nurkowania tym programem? |
Oj chyba nie masz doczynienia z nurkami technicznymi, bardzo byś się zdziwił.
Mały przykład
zajżyj na stronę ABYSS DIVING lub do któregoś magazynów nurkowanie. Poniżej mały fragment.
"157 m. W CZARNYM KANIONIE
ROZMOWA Z Grzegorzem „BANANEM” DOMINIKIEM
...Celem tego nurkowania była asekuracja kol. Janusza ... oraz Leszka ..., którzy chcieli zanurkować poniżej głębokości 150 m...
...Całe nurkowanie zostało przeprowadzone według planu wykonanego na programie dekompresyjnym Z-Planner do obiegów zamkniętych..."
TOMA52 - 27-09-2005, 12:40
Witam,
od razu zaznaczam - w kwestii nurkowań deco jestem laikiem z PADI rodem
HLPlanner zainstalowałem z ciekawości, ale już widzę że mogę go stosować do planowania nurkowania w ogóle (jako elektroniczna wersja tabel) oraz np. do szacowania zużycia gazów. Może to trochę jak strzelanie do wróbla z armaty, ale ...
Próbując skalibrować Safety Factor porównałem HLPlanner z RDP dla nurkowania na powietrzu na 30m z czasem do rozpoczęcia wynurzania 20 minut.
I okazało się, że planner jest bezpieczniejszy, czy jak kto woli bardziej konserwatywny od RDP - dla Safety Factor 0% zaleca deko 54 sek. na 9 m i 8 min na 6 m, zaś RDP jedynie safety stop 3 min / 5m.
Czy oznacza to, że planując swoje (nurka BARDZO rekreacyjnego) nurkowania mam przyjąć ten faktor 0%? W takim razie kto i w jakich okolicznościach powinien wybrać więcej i ile więcej? Czy może dostosować inne parametry?
Dzieki z góry za - na pewno liczne - rady i wyjaśnienia.
Pozdrawiam,
Tomek
Judas - 27-09-2005, 12:57
Polecam
http://groups.yahoo.com/group/hlplanner/
grupa zalozona specjalnie dla uzytkownikow HLPlannera... mozna uzyskac informacje u zrodla...
Pozdrawiam
Michał Kosut - 27-09-2005, 12:59
| Fother napisał/a: | | Prehistoria, |
Czy uważasz tak z racji ZHL-16 czy z jakiś innych względów?
TomM - 27-09-2005, 13:20
| Fother napisał/a: | | Oj chyba nie masz doczynienia z nurkami technicznymi, bardzo byś się zdziwił. |
Chyba rzeczywiście nie mam Spośród tych, których znam nikt nie stosuje tego programu. V-Planner rulez...
TOMA52 - 27-09-2005, 13:33
Dzięki!
T.
Tomek Tatar - 27-09-2005, 14:09
| Borszczuk napisał/a: | | Chyba nadmiernie wierzysz w magiczna moc komputerow. Algorytm mozesz bezproblemowo zrealizowac recznie i komputer nie jest Ci potrzebny, choc oczywiscie mozolne to zajecie, niemniej jak kto sie uprze to zrobi. |
Jak bym chciał/lubiał liczyć funkcje wykładnicze dla kilkunastu tkanek na kartce papieru, to bym został księgowym, a nie informatykiem. Moc komputerów nie jest magiczna, ale na tym między innymi polega, że liczą szybciej i pewniej od człowieka.
Najlepsze pozdrowienia.
[ Dodano: 27 Wrzesień 2005, 14:16 ]
| TomM napisał/a: | Z tabel . Do tego dodać deep-stopy wg jednej z metod, doliczyć dosycenie na deep-stopach i uwzględniając prędkość wynurzania wygenerować runtime. |
OK - zatrzasnąłem się w kontekście myślenia o liczeniu nasycenia poszczególnych tkanek, wyznaczania tkanki kontrolnej, itd. Doliczenie nasycenia na deep stopie będzie polegało na doliczeniu jego czasu do bottom time (bo większość tabel na nic innego nie pozwoli)?
Najlepsze pozdrowienia.
Fother - 27-09-2005, 14:22
| Michał Kosut napisał/a: | | Fother napisał/a: | | Prehistoria, |
Czy uważasz tak z racji ZHL-16 czy z jakiś innych względów? |
Nie ZHL-16 to standard i z tym się nie dyskutuje, natomiast przy głębokich nurkowaniach ja i ci z którymi nurkuję nie używamy i uważamy że nie wolno używać gołego ZHL-16.
Michał Kosut - 27-09-2005, 14:28
| Fother napisał/a: | | Nie ZHL-16 to standard i z tym się nie dyskutuje, natomiast przy głębokich nurkowaniach ja i ci z którymi nurkuję nie używamy i uważamy że nie wolno używać gołego ZHL-16. |
Mówiąc goły masz na mysli deep stopy? Jezeli tak to większość używających ZPlan dodaje i tak Pyle.
Fother - 27-09-2005, 15:00
| Michał Kosut napisał/a: | | Jezeli tak to większość używających ZPlan dodaje i tak Pyle. |
Nie wyobrażam sobie żeby deep stopom Pyle'a zawierzyć własne zycie przy głębokich nurkowaniach np. poniżej 90m. A zdrowie powyżej.
Poza tym co to za planner jak trzeba do niego coś dodawać
Pozdrawiam
Oldskuler - 28-09-2005, 00:18
Niestety w kwestii faktora nic nie ma, a przynajmniej ja nic nie znalazlem...
pozdrawiam
old
Judas - 28-09-2005, 09:02
a zapytac sie na liscie to nie łaska
Pozdro
|
|