| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
NURKOWANIE EKSTREMALNE I TECHNICZNE - 2 kolejne filmy Slawka Packo z jaskin Francji
MTBiker - 24-10-2005, 11:01 Temat postu: 2 kolejne filmy Slawka Packo z jaskin Francji Witam
Na stronie www.stajniakleina.pl w dziale video umiescilismy kolejne 2 filmy, autorstwa Slawka Packo, z naszego wrzesniowego wyjazdu do jaskin rejonu Lot/Dordgone. W wyprawie brali udzial Slawek Packo, Ania Rapp (butle stage TŻ), Kicik, Klein i nizej podpisany. Nowe filmy to Fountain du truffe i Grotte du Poumayssen
Serdecznie zapraszamy do ogladania
Pzdr
Lukasz Lechowicz
kabuzjk - 29-10-2005, 21:30
Filmy są super fajne nuki i jaskinie szkoda że w Polsce takich nie ma.
Pozdrowionka.
kamyk - 01-11-2005, 23:27
Fajne filmiki jezeli bedziecie chcili nurwoac w S.A. zapraszam
[ Dodano: 02-11-2005, 00:00 ]
ale mam opytanie do autora: jak nurkowaliscie to nie widzialem zebyscie oznaczlia swoja droge na lince ?? Czy moze tak dobze znaliscie to jaskinie ??
Aston - 02-11-2005, 01:49
| kamyk napisał/a: | Fajne filmiki jezeli bedziecie chcili nurwoac w S.A. zapraszam
|
tak btw - byles kiedys w ogole w SA? (kropki sa raczej nie na miejscu), a znasz moze przypadkiem stolice stanu i glowna linie kolejowa? czy moze mieszkasz za daleko od niej i latasz samolotem?
kamyk - 02-11-2005, 07:45
| Aston napisał/a: | | tak btw - byles kiedys w ogole w SA? (kropki sa raczej nie na miejscu), a znasz moze przypadkiem stolice stanu i glowna linie kolejowa? czy moze mieszkasz za daleko od niej i latasz samolotem? |
a tobie o co znowu chodzi ??
MTBiker - 02-11-2005, 09:49
Kamyku
Globalizacja w pelni, swiat stal sie maly wiec ... interesowalem, i interesuje sie dalej, Australia jako miejscem do nurania ... nie na wielkiej rafie barierowej ale wlasnie w jaskiniach (dziurach)...
moze mi powiesz (a raczej potwierdzisz pewne info) - czy majac uprawnienia IANTD Technical Cave Diver moge nurkowac w australijskich jaskiniach ? czy tez wymagane sa jakies glejty i dodatkowe papierki ?
Pzdr
Lukasz Lechowicz
kamyk - 02-11-2005, 23:45
| MTBiker napisał/a: | Kamyku
Globalizacja w pelni, swiat stal sie maly wiec ... interesowalem, i interesuje sie dalej, Australia jako miejscem do nurania ... nie na wielkiej rafie barierowej ale wlasnie w jaskiniach (dziurach)...
moze mi powiesz (a raczej potwierdzisz pewne info) - czy majac uprawnienia IANTD Technical Cave Diver moge nurkowac w australijskich jaskiniach ? czy tez wymagane sa jakies glejty i dodatkowe papierki ?
|
Niestety W austrlai obowizju tylko CDAA uprawinia do nurkowania w grupie: jaskinie itp...co nie powiem ze kurs jest barodz dobry do zrobinia mozna sie duzo nauczyc stresssss tests, itp... taki kurs trwa 3 dni wiec zalerzy od ciebie ... Jezlie jestes wpelni checi zapraszam
MTBiker - 03-11-2005, 00:43
troche sie pogubilem w wypowiedzi przedmowcy co zalezy a co nie ode mnie
kurs 3 dni ... jaki??
Gdyby kogos interesowalo to majac uprawnienia innej federacji aby nurkowac w Au legalnie nalezy sie skontaktowac z Standards Director wystapic o CDAA Associate Membership, oraz o Special Visitors Permit (SVP) a nastepnie przeslac/udokumentowac swoje doswiadczenie (logbook) i certyfikacje (plastik). Po zapoznaniu sie z powyzszym przyznawany jest odpowiednik naszego stopnia wg hierarchi CDAA.
Coz moze kiedys jakis pomyslny wiatr mnie na ten drugi koniec globu zawieje procedury juz rozpoznane
Pzdr
Luc
kamyk - 04-11-2005, 01:57
| MTBiker napisał/a: | troche sie pogubilem w wypowiedzi przedmowcy co zalezy a co nie ode mnie
kurs 3 dni ... jaki??
Gdyby kogos interesowalo to majac uprawnienia innej federacji aby nurkowac w Au legalnie nalezy sie skontaktowac z Standards Director wystapic o CDAA Associate Membership, oraz o Special Visitors Permit (SVP) a nastepnie przeslac/udokumentowac swoje doswiadczenie (logbook) i certyfikacje (plastik). Po zapoznaniu sie z powyzszym przyznawany jest odpowiednik naszego stopnia wg hierarchi CDAA.
Coz moze kiedys jakis pomyslny wiatr mnie na ten drugi koniec globu zawieje procedury juz rozpoznane
Pzdr
Luc |
Mozesz mi powedziec z kad masz te informacje ?? Poaniewarz z tego co mnie waidmo nie mozna nurkowac u nas jezli sie nie ma CDAA member ??
WolfEeel - 04-11-2005, 04:55
Widzisz, Kamyk skoro odnalazles to forum to pewnie umiesz sie poslugiwac google Wystarczy wpisac CDAA i na ich stronie w dziale "downloads" poczytac regulamin (punkt 1.4, strona nr. 9).
MTBiker - 04-11-2005, 12:33
| kamyk napisał/a: | | MTBiker napisał/a: |
Pzdr
Luc |
Mozesz mi powedziec z kad masz te informacje ?? Poaniewarz z tego co mnie waidmo nie mozna nurkowac u nas jezli sie nie ma CDAA member ?? |
Przeciez napisalem ze trzeba wystapic o associate membership ... Jesli masz jakies watpliwosci do mojej wypowiedzi polecam kontakt z CDAA Standard Director - George Yarra - standir@cavedivers.com.au i/lub wczesniejsze poczytanie statusu
Pzdr
Lukasz Lechowicz
kamyk - 05-11-2005, 05:30
Znam go bo z nim i z jego zona robilem Kurs
Mania - 05-11-2005, 11:35
Kamyk
Czy ty naprawde jestes taki glupi czy tylko udajesz?
Nauczyc sie czytac ze zrozumieniem, ale to chyba dla Ciebie jest za trudne.
Mania
PS. Wiem, ze jestem moderatorem i ze mi nie wypada tak pisac, ale moja cierpliwosc powoli sie wykancza
Tomasz-Szeryf - 05-11-2005, 13:24
| MTBiker napisał/a: | | Na stronie www.stajniakleina.pl w dziale video umiescilismy kolejne 2 filmy, autorstwa Slawka Packo, z naszego wrzesniowego wyjazdu do jaskin rejonu Lot/Dordgone. |
Odbiegając od pedagogicznych podejść do niereformowalnych "twardych przedmiotów" mam pytanie do spec. jaskiniowych. Bardzo mi się spodobał film gdzie pływacie w konfiguracji beztwinowych - tzn. sama płyta i stage. Czy jest to uzależnione prześwitami w jaskiniach czy istnieje inny powód takiej konfiguracji?
A zauważyłem też chyba zwiększoną liczbą balastu co jest sprawa oczywistą ale czy nie stanowi to problemu z prawidłowym trymem?
MTBiker - 05-11-2005, 15:27
Hej
Tomek za speca jaskiniowego to sie nie uwazam ale odpowiadam co i jak
Konfiguracja z plyta i dwoma butlami bocznymi (swoisty sidemount) podyktowana byla wygoda - wejscie do fountain du truffe rozpoczyna sie zaciskiem. Przy odrobinie samozaparcie i poswieceniu chwili na wykopanie dziury w osuwajacym sie zwirowym zboczu da sie go pokonac z twinem na plecach... tylko po co... zwirek sie osuwa wiec w drodze powrotnej z twinem znowu by sie trzeba troche odkopac. Druga fajna sprawa tam to ze z dna jak tylko wejdziesz do jeziorka podnosi sie osad - dno to glina zwirkiem i zwirek.... i widocznosc spada dosc mocno wiec zacisk pokonuje sie z zajetymi obiema rekami - poreczowka i szukanie przejscia
Balastu troche wiecej rzeczywiscie - a czy przeszkadza to w zachowaniu trymu to juz mozesz ocenic sam na filmie
(no moze pomijajac moja osobe awaria ukladu zasilania suchego skafandra podczas przechodzenia miedzy I a II syfonem i zwiazane z tym 'energiczne' pracowanie pletwami w celu zachowania plywalnosci w drodze powrotnej)
Pzdr
Lukasz Lechowicz
Tomasz-Szeryf - 05-11-2005, 18:59
MTBiker dzięki bardzo za odpowiedź.
Adam Frajtak - 05-11-2005, 21:17
| Mania napisał/a: | Kamyk
Czy ty naprawde jestes taki glupi czy tylko udajesz? |
Wreszcie mowisz naturalnym jezykiem normalnego ludzia ...... choć jak na nura to jeszcze za bardzo owijasz gówno w bawełne
kamyk - 06-11-2005, 04:19
| Mania napisał/a: | Kamyk
Czy ty naprawde jestes taki glupi czy tylko udajesz?
Nauczyc sie czytac ze zrozumieniem, ale to chyba dla Ciebie jest za trudne.
Mania
PS. Wiem, ze jestem moderatorem i ze mi nie wypada tak pisac, ale moja cierpliwosc powoli sie wykancza |
wy poslce nic zescie sie nie zminili PORSTACY i tyle jeden za drugim
dz.
[ Dodano: 06-11-2005, 04:22 ]
PROSTACY przepraszam za pomylke
adriano - 06-11-2005, 07:30
| kamyk napisał/a: | | wy poslce nic zescie sie nie zminili PORSTACY i tyle jeden za drugim |
Ty za to jesteś skrzywiony psychicznie i ortograficznie
Mania - 06-11-2005, 10:20
| kamyk napisał/a: |
wy poslce nic zescie sie nie zminili PORSTACY i tyle jeden za drugim
dz.
PROSTACY przepraszam za pomylke |
Tak Kamyk, a to jestes przykladem dobrego wychowania i ogromnej wiedzy nurkowej. I zawsze wiesz co piszesz uzywajac przy tym przepieknej i bezblednej polszczyzny.
Mania
cad - 06-11-2005, 11:37
| kamyk napisał/a: | | wy poslce nic zescie sie nie zminili PORSTACY i tyle jeden za drugim |
a moze to Australia dziala jak katalizator na nasze "najlepsze" cechy
kub.a
Łukasz - 06-11-2005, 12:07 Temat postu: Kamyk Witam
Już dawno dodałem Kamyka do listy "ignorowanych" i te jego bzdurne wypowiedzi nie zaśmiecają mojego komputera. Niestety wiele osób zamiast zrobić to samo, stara się Kamyka wychować. Gdyby wszyscy ignorowali jego wypowiedz, nie byłoby zaśmiecania forum nieproduktywnym dyskusjami z Kamykiem.
Mam mały apel do moderatora lub admina. Czy mógłby sprawdzić IP Kamyka i czy on jest naprawdę z Austalii?
Myślę, że Kamyk lepiej pasuje do pl.rec.nurkowanie niż do Forum Nuras. Ubliżanie narodowi polskiemu nie stanowi naruszenia zasad Forum? Jeżeli stanowi to może moderatorzy podejmą jakąś akcję?
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
TOMA52 - 06-11-2005, 13:34
Wracjąc do tematu: wczoraj do północy ogldałem filmy ze Stajni. Jestem pod wrażeniem, może lepiej napisać, że w szoku - zwłaszcza w konfrontacji z kiczem pt. The Cave, który ściągałem tak pracowicie z sieci, łamiąc przy okazji prawo Wyrazy uznania!
Na filmie z St. Sauveur widziałem na mapce głębokości poniżej 60 metrów - jak daleko zawędrowaliście - na stage'ach był MOD 65?
A jak w innych nurkach - jakie osiągaliście głębokości i na jakich mieszankach?
Czy poręczówki były wszystkie Wasze, czy zastaliśie jakieś olinowane odcinki - widziałem moment konsternacji na jednym z filmów na skrzyżowaniu kilku linek?
Dzięki i pozdrawiam, gratulując wspaniałych nurkowań.
Tomek
MTBiker - 06-11-2005, 13:58
TOMA52
Byl to masz 2 wyjazd w tym roku ten rejon i tym razem najglebsze nurkowanie to 60m. Czesc nurkowan wykonywalismy na Tmx. Nurkowanie byly prowadzone bardzo spokojnie.
Celem tego wyjazdu bylo poznanie nowych i poznanie kolejnych fragmentow juz znanych nam dziur. Glowne ciagi jaskin w ktorych nurkowalismy byly zaporeczowane na stale lecz wymagaly stalej uwagi na to jak niektore w sposob bardzo dziwny - vide film z Poumayssen i skrzyzowania, czy tez w zacisku z boku korytarza w Ressel, badz miejscami po suficie - Landenousse.
Opis nurkowan znajduja sie w dziale Wyjazdy - relacje - zapraszam do przeczytania.
Pozdrawiam
Lukasz Lechowicz
P.S
The Cave obejrzelismy w gronie przyjaciol wczoraj
TOMA52 - 06-11-2005, 19:23
| MTBiker napisał/a: | | Opis nurkowan znajduja sie w dziale Wyjazdy - relacje - zapraszam do przeczytania. |
Oczywiście, przez ten szok nie spojrzałem w inne sekcje na Waszej stronie.
Dzięki raz jeszcze.
Tomek Karski
kamyk - 08-11-2005, 09:44
Moge sie dowiedzeic jak oznaczacie tam droge bo widac ze nie urzywacie z kolowrotkow i liny ??
Dz
CHyba ze znacie jaskinie bardzio dobze ??
TOMA52 - 08-11-2005, 10:06
| kamyk napisał/a: | | Moge sie dowiedzeic jak oznaczacie tam droge bo widac ze nie urzywacie z kolowrotkow i liny ?? |
Kamyk, masz to 2 posty wyżej, a resztę na ich stronie. A u was w SA atrakacyjne jaskinie nie są zaporęczowane na stałe?
Pozdrawiam, T.
MTBiker - 08-11-2005, 10:10
| kamyk napisał/a: | Moge sie dowiedzeic jak oznaczacie tam droge bo widac ze nie urzywacie z kolowrotkow i liny ??
Dz
CHyba ze znacie jaskinie bardzio dobze ?? |
I znowu mam watpliwosci w Twoja umiejetnosc czytania ze zrozumieniem. Dwa posty wyzej masz moja odpowiedz dla Tomka opisujaca jak wygladala praca z poreczowkami.
Jesli sugerujesz ze ktokowiek zdrowy na umysle znajac nawet jaskinie bedzie sie w niej (w strefie cave) poruszal bez poreczowki to zaczynam miec pewne watpliwosci w jakakolwiek twoja edukacje jaskiniowa...
Polecam Ci chocby nieco archaiczny "Blueprint for Survival" Exleya czy tez dowolny manual do kursu cave ...
Luc
Sebalast - 08-11-2005, 12:02
| MTBiker napisał/a: |
I znowu mam watpliwosci w Twoja umiejetnosc czytania ze zrozumieniem. |
Lukasz nie kop Pana bo sie spocisz Szkoda sie meczyc. Pogoda na weekend moze bedzie wiec sie pakuj powoli
pozdrawiam
Sebik
MTBiker - 08-11-2005, 13:05
Sebik
Jesli chodzi o pewna pozycje na N od wladka to ze mna jak z dzieckiem mowisz masz...
Jesli o inne to sie bede zastanawial
ja spakowany praktycznie zawsze jestem i w blokach startowych stoje ...
tylko te prognozy co je ogladam ... tfu tfu
Luc
Sebalast - 08-11-2005, 13:18
| MTBiker napisał/a: |
Jesli chodzi o pewna pozycje na N od wladka to ze mna jak z dzieckiem mowisz masz...
|
W ten weekend na pewno nie damy rady tam poplynac. Ale moze jakis Franken, Napoleon ?
pzdr
Sebik
Slawek Packo - 09-11-2005, 12:35
| Sebalast napisał/a: | | Ale moze jakis Franken, Napoleon ? |
A potem jak zwykle skonczy sie na Abille albo Mulinie?
Paco
Sebalast - 09-11-2005, 12:51
Pewnikiem jo. Ale jest spora szansa na glebokie. Wieczorem zadzwonie. Jak bedzie pogoda to bedzie na pewno cos.
pzdr
Sebik
MartinK - 18-01-2006, 04:13
Fajnie sie bawicie musze przyznac......JJ jowi to chyba zal pupera zciska ze wkraju tak niektorym dobrze ha ah aha ha zazdroszcze wam ze macie tak blisko w zasiegu jazdy samochodowej fajne jaskinie groty i kopalnie.....a czy sa plany na jakies ciekawe filmy na wrakach(czy poprostu przeoczylem cos na waszej stronie. ???)
Pozdr.
PS: Czy ktos z chakowal wam strone czy mi sie tylko tak wydaje bo cos niemoge na nia wejsc ???? www.stajniakleina.pl
Ostatnim razem dziala mi jakies 3 tygodnie temu.
MTBiker - 18-01-2006, 08:36
Hej
Od jakiegos tygodnia nasza strona dziala niestety z przerwami ... wiekszymi czy mniejszymi... niedlugo powinno to wrocic do normy
U nas sa 2 filmiki z wspolnych z Paco wyjazdow na wraki baltyckie. Sa plany zeby ich bylo wiecej.
inne filmy Slawka m.in wrakowe sa np na www.hogarthian.pl
Pzdr
Luc
MartinK - 18-01-2006, 14:16
Super dzieki zaraz przegladne....no i powodzenia ze strona hi hi
|
|