FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

CMAS/PADI/SSI/... - Technicznie gdzie u kogo? ITDA?

Andrzej Minorczyk - 14-11-2005, 21:27
Temat postu: Technicznie gdzie u kogo? ITDA?
Nitrox Diver
Decompression Nitrox
Extended Range Nitrox

Gdzie za ile u kogo ? Ile trzeba nurkować aby zdobyć te uprawnienia ? Będę wdzięczny za wskazówki. I proszę nie szydzić z prostych pytań :angryfire:

TomM - 14-11-2005, 21:49

Wymieniłeś nazwy stopni programu szkolenia TDI, nieco przekręcone. Ostatni z wymienionych nazywa się "Extended Range Diver" - po prostu.
Jeśli interesuje cię szkolenie w systemie TDI, najlepszym kontaktem i źródłem informacji będzie Abyss z Warszawy.
Nie wiem, czy jesteś zainteresowany szkoleniem właśnie w TDI, czy też w innej federacji technicznej. IMHO trzeba zacząć od zdobycia stopnia średniego federacji rekreacyjnej i uprawnień do 40 m (np. ** CMAS lub Rescue PADI+Deep Diver PADI) oraz podstawowego nitroksu (np. PADI Enriched Air Diver). Mając ten poziom oraz zrobionych 100 lub 150 nurkowań (zależnie od systemu szkolenia - czasem wymaga się 50 z tego poniżej 30 metrów) możesz rozpocząć szkolenie w zakresie nurkowań technicznych, np.:
PADI DSAT
ITDA
IANTD
TDI
Ile to kosztuje? No cóż, to zależy. Od stopnia zacietrzewienia pacjenta (do jakiego poziomu zmierzamy - jeśli do Technical Diver/Extended Range to wymagana jest pełna konfiguracja techniczna) oraz federacji. Konkretne ceny kolejnych kursów rosną w postępie arytmetycznym z kolejnymi stopniami (np. 1000-2000-3000 itd) No i jeszcze jakieś nurkowania między stopniami, koszt gazów, sprzętu...
Zapytaj konkretnie, to uzyskasz konkretną odpowiedź.
Nie orientuję się w programie TDI.

Fother - 14-11-2005, 22:50

TomM napisał/a:
Wymieniłeś nazwy stopni programu szkolenia TDI, nieco przekręcone. Ostatni z wymienionych nazywa się "Extended Range Diver" - po prostu

Nie masz racji, stopnie sa prawidłowe bo to sa stopnie w systemie ITDA.
Nurofen
Co do ITDA nie ma wielkiego wyboru w tym systemie szkoli Jacek Lubowiecki w Warszawie z firmy Scubaservice, Zbyszek Stychno na śląsku i chyba Romek Hłobaż we Wrocławiu.
Z tego co piszesz wnioskuję, że nie zrobiłeś jescze kursów nitroksowych. Dobrze jest wybrać organizacje w której, zrobisz szkolenia nitroksowe i jeżeli będziesz miał kase i wytrwałość to zrobisz kursy techniczne.
Osobiście radze wybrać organizację która jest organizcja techniczna,( a nie klonem organizacji rekreacyjnej) bo szkola tam ludzie którzy znaja sie na rzeczy.
Cóż to długa, zmudna droga. Wymagajaca dużej determinacji ale dajaca sporo satysfakcji
Pozdrawiam

Renurek - 14-11-2005, 22:56

TomM napisał/a:
Wymieniłeś nazwy stopni programu szkolenia TDI, nieco przekręcone.

Nitrox Diver, Decompression Nitrox i Extended Range Nitrox to nie są nieco przekręcone nazwy stopni TDI, to są prawidłowe nazwy stopni programu szkolenia ITDA; w TDI, dla odmiany, jest Nitrox Diver, Advanced Nitrox Diver, Decompression Procedures i Extended Range Diver .

Nurofen napisał/a:
Gdzie za ile u kogo ? Ile trzeba nurkować aby zdobyć te uprawnienia ?

Jeżeli interesują Cię szkolenia w TDI, tak jak napisał TomM, najlepszym źródłem informacji będzie Abyss (www.abyss-diving.pl). Jeżeli chcesz się szkolić w ITDA, skontaktuj się ze Scuba Service (www.scubaservice.com.pl). Obydwie firmy są wprawdzie z Warszawy, ale na temat wymogów i kosztów szkoleń na pewno dużo się w nich dowiesz, a pewnie jakieś sugestie dot. Wrocławia też mogą mieć.

Pozdrawiam

TomM - 15-11-2005, 00:02

Ups... Sorry. Jakoś mnie natchnęło tym TDI. No i nie doczytałem tytułu wątku do końca :oops:
Szkoleń ITDA nie musisz szukać aż w Warszawie - na miejscu we Wrocławiu też są :) Romek Hłobaż teraz szkoli w tym systemie.

Andrzej Minorczyk - 15-11-2005, 08:41

OK rozumiem . Skoro lepiej zwiazac sie z typowo techniczna organizacja a nie zawracac sobie glowy klonami powstalymi z nurkowania rekreacyjnego jaka organizacja jest najbardziej godna zaufania i przedewszystkim gdzie naucze sie od instruktora najwiecej?
Hubert Mazurek - 15-11-2005, 09:48

Z tymi "klonami" to nie do końca ...
Federacje "rekreacyjne" stworzyły "piony technicne" w swoim systemie szkoleniowym, tak samo jak federacje "techniczne" stworzyły "piony rekreacyjne" w swoich. Po co :?: To pytanie retoryczne :mrgreen:
We wrocławiu i okolicach masz kilku niezłych instruktorów skolących w różnych systemach. Jeśli masz pytania dotyczące ITDA, zapraszam na priv.

Fother - 15-11-2005, 12:26

Hubert Mazurek napisał/a:
We wrocławiu i okolicach masz kilku niezłych instruktorów skolących w różnych systemach. Jeśli masz pytania dotyczące ITDA, zapraszam na priv.

Dlaczego na "priv." myślę, że między innymi po to jest to forum, żeby wymieniać się wiedzą i informacjami.
Ja na przykład nie wiem zbyt wiele o tej organizacji i chętnie bym sie dowiedział tego co Ty wiesz, myślę że nie tylko ja.
Czytałem ich standardy, prawnie niczym sie nie różnią od TDI i trochę od IANTD.
Skoro tak, to według mnie, jak zwsze roztrzyga klub lub baza i instruktor, ale może nie mam racji, dlatego jestem ciekaw co masz w tym temacie do powiedzenia.
Pozdrawiam
J"F"K

Marcin H. - 15-11-2005, 17:30

A gdzie mają siedziby TDI i ITDA?

Ja osobiście postawiłem na IANTD, miedzy innymi dlatego, żeby czekać na certyfikat tydzień a nie miesiąc IANTD jest w Czechach).

Adam Frajtak - 15-11-2005, 18:28

Marcin H. napisał/a:

Ja osobiście postawiłem na IANTD, miedzy innymi dlatego, żeby czekać na certyfikat tydzień a nie miesiąc IANTD jest w Czechach).

a w PADI to od razu daja zaraz po kursie od reki nie wiedziales? :22:

TomS - 15-11-2005, 19:43

Marcin H. napisał/a:

Już tu było :-D :
TDI - Abyss, Wwa, Bełdan
ITDA - SSTT, Wwa, Nowosielecka (nie mam całkowitej pewności czy to Oni są "najważniejsi")

Andrzej Minorczyk - 15-11-2005, 20:48

Takkk!

No ale czy TDI albo IANDT sa typwo techniczne bo chyba sie zakręciłem.Chodzi o nurkowanie dekompre... i glebiej niz rekreacyjne i te mieszanki. Kazda ordanizacja uzywa nitroxu trymixu i helioxu to jednak roznica jest tylko w nauczycielu :mrgreen:

TomS - 15-11-2005, 22:06

TDI = technical diving internatinal
pion rec => SDI = scuba diving international

IANTD = international associaation of nitrox and technical divers

(są very tech)

TomM - 16-11-2005, 09:46

Nurofen - najlepiej zadzwoń do Romka Hłobaża (lokalnie) i pogadaj z nim. Znam go i lubię, to życzliwy, przyjazny facet, z którym się miło gawędzi (chociaż nigdy nie byłem jego kursantem). Zdaje się, że nie zadałeś sobie trudu zapoznania się z programami szkolenia, wymogami czy choćby historią różnych federacji technicznych. Kilka z nich ma wspólne "pochodzenie" - gdzieś tam sie to wszystko zaczęło od NOAA, stosunkowo niedawno.
Tego typu informacje są dostępne publicznie, google Twoim przyjacielem jest...
IMHO powinieneś najpierw zdecydować się na szkolenie w określonej federacji (na podstawie programu szkolenia, dostępności, znajomości konkretnych osób - czy ja wiem...), a potem rozważyć kwestie - z kim - gdzie - kiedy - za ile.
Zwyczajowo szkoleń technicznych się nie reklamuje na bannerach (nurkować każdy może, jeden lepiej, drugi ..... :) , bo nie o pedalskie rybki tu chodzi), wychodzi się z założenia, że zmotywowany kandydat sam znajdzie swojego mistrza. Bo tu sytuacja trochę sie zmienia - to nie instruktor rekreacyjny świadczący usługę. To Twój Mistrz, któremu ufasz i .... powierzasz mu swoje życie, co by nie mówić. Przynajmniej na pewnym etapie. Nie powinna to być osoba przypadkowa.

anatol - 16-11-2005, 11:05

TomS napisał/a:
Marcin H. napisał/a:

ITDA - SSTT, Wwa, Nowosielecka (nie mam całkowitej pewności czy to Oni są "najważniejsi")

http://www.itdahq.com/facilities_pl.html

Konrad Dubiel - 16-11-2005, 18:13

Przypadkiem nie wpadnij na pomysł, żeby zrobić Nitrox w PADI albo innym PTTK.
Program jest tak drastycznie okrojony, że praktycznie nie kwalifikuje do Advanced
Nitrox na poziomie organizacji technicznych. Lepiej oba kursy nitroxowe
Basic i Advanced zrobić w TDI czy też IANTD.

Magik69 - 16-11-2005, 21:08

Konrad Dubiel napisał/a:
Przypadkiem nie wpadnij na pomysł, żeby zrobić Nitrox w PADI albo innym PTTK.
Program jest tak drastycznie okrojony, że praktycznie nie kwalifikuje do Advanced
Nitrox na poziomie organizacji technicznych. Lepiej oba kursy nitroxowe
Basic i Advanced zrobić w TDI czy też IANTD.

Witam;
Może w końcu jako szkolony w PADI dowiem się czegoś o swoich brakach w wiedzy.
Robiłem Nitrox w PADI a potem Adv. Nitrox w TDI. Na początku kursu TDI instruktor zrobił nam odpytywanie z materiału, który już powinniśmy znać i jakoś nie zauważyłem, żeby brakowało mi jakiś informacji z kursu podstawowego.
Proszę wyjaśnij mi czego nie wiedziałem, a powinienem wiedzieć.

Pozdrawiam,
Mariusz

TomM - 16-11-2005, 21:22

Terminy TOD vs. MOD. Definicje i obliczanie OTU. Narkotyczność tlenowa - koncepcje.
TomS - 16-11-2005, 21:33

Nie wiedziałeś, że PADI jest pase...
Andrzej Minorczyk - 17-11-2005, 18:44

Dziekuje za obszerne wyjasnienia wiele mi wyjasniliscie
artemiuk - 24-11-2005, 08:39

cześć wszystko zależy skąd jesteś .
Dobrze jest się szkolić u znanego instruktora.
Wszystkie zajęcia muszą byc poparte ćwiczeniami i to nie tylko na basenie.
Jestem ze Śląśka i zapraszam do Zbyszka Stychno(Knurów)
Duzo doświadczenia i ciekawa szkoła.
Jak jesteś z innej części kraju to musisz poszukac dobrej szkoły.
Pozdrawiam Darek

piotrm - 24-11-2005, 10:43

artemiuk napisał/a:
Dobrze jest się szkolić u znanego instruktora.

A jeszcze lepiej u instruktora dobrego. :20:

Pozdrawiam

Hubert Mazurek - 24-11-2005, 12:21

Fother napisał/a:
Hubert Mazurek napisał/a:

Dlaczego na "priv." myślę, że między innymi po to jest to forum, żeby wymieniać się wiedzą i informacjami.
Ja na przykład nie wiem zbyt wiele o tej organizacji i chętnie bym sie dowiedział tego co Ty wiesz, myślę że nie tylko ja.
Czytałem ich standardy, prawnie niczym sie nie różnią od TDI i trochę od IANTD.
Skoro tak, to według mnie, jak zwsze roztrzyga klub lub baza i instruktor, ale może nie mam racji, dlatego jestem ciekaw co masz w tym temacie do powiedzenia.
Pozdrawiam
J"F"K

Oczywiście, masz rację...
Jednak osobiście nie zawsze mam czas na śledzenie wszystkich tematów na FN, a jako instruktorowi ITDA nie wypada mi uczestniczyć w dyskusjach typu "co lepsze?" albo "wybierz tę federację a nie inną". Niestety na Forum wiele dyskusji kończy się na takich gatkach. Dlatego jeśli ktoś ma konkretne pytanie, chętnie odpowiem bez wdawania się w polityczno marketingowe rozgrywki i stąd zaproszenie z pytaniami na priv.