| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
CMAS/PADI/SSI/... - CMAS P1 -> PADI AOWD (logbook, zdjęcia)
100krocia - 06-05-2006, 12:21 Temat postu: CMAS P1 -> PADI AOWD (logbook, zdjęcia) Witam
Mam P1 w CMAS. W wakacje chcę zrobić w Egipcie AOWD z PADI. Będę chyba musiała kupić logbook z PADI. Ile zdjęć będę potrzebowała (do certyfikatu? logbooka?)?
pozdrawiam
kjar - 06-05-2006, 13:25 Temat postu: Re: CMAS P1 -> PADI AOWD (logbook, zdjęcia)
| 100krocia napisał/a: | | Będę chyba musiała kupić logbook z PADI. | Chyba jednak nie. Osobiście używam kartek własnego projektu, które po wypełnieniu wpinam do segregatora rozmiaru B5.
| 100krocia napisał/a: | | Ile zdjęć będę potrzebowała (do certyfikatu? logbooka?)? | Dwa. Jedno do wysłania z PIC'iem, drugie do tymczasowego certyfikatu.
Grzyb - 06-05-2006, 13:25 Temat postu: Re: CMAS P1 -> PADI AOWD (logbook, zdjęcia)
| 100krocia napisał/a: | | Będę chyba musiała kupić logbook z PADI. |
koniecznie!
i chyba reczniki PADI sa teraz rowniez wymagane do AOWD.
ale nie przejmuj sie - w Egipcie wszystko dostaniesz.
pozdrawiam
100krocia - 06-05-2006, 14:08 Temat postu: Re: CMAS P1 -> PADI AOWD (logbook, zdjęcia) [quote="kjar"] | 100krocia napisał/a: | | Będę chyba musiała kupić logbook z PADI. | Chyba jednak nie. Osobiście używam kartek własnego projektu, które po wypełnieniu wpinam do segregatora rozmiaru B5.
Dokładnie chodziło mi nie o rejestr nurkowań, ale przebieg kursu (historię szkolenia). Przecierz nie wpiszĹĄ mi tego do ksiĹĄżeczki CMASowej, chyba że ...
kjar - 06-05-2006, 14:39 Temat postu: Re: CMAS P1 -> PADI AOWD (logbook, zdjęcia)
| 100krocia napisał/a: | Dokładnie chodziło mi nie o rejestr nurkowań, ale przebieg kursu (historię szkolenia). Przecierz nie wpiszĹĄ mi tego do ksiĹĄżeczki CMASowej, chyba że ... | Potwierdzeniem zaliczenia kursu w PADI jest certyfikat. Odrębnych wpisów o kursach w logbook'u nie wykonuje się.
Andrzej Minorczyk - 06-05-2006, 15:24
| 100krocia napisał/a: | | Mam P1 w CMAS. W wakacje chcę zrobić w Egipcie AOWD z PADI. Będę chyba musiała kupić logbook z PADI. Ile zdjęć będę potrzebowała (do certyfikatu? logbooka?)? |
Nie wiem kto Cie do tego namowil... po P1 zrob P2 !!!!!
Po AOWD dalej bedzie trzeba P2 .
AOWD to nie wiem po co wymyslone szkolenie chyba dla kasy...?
Nie jest moim zamiarem rozpetanie kolejnej zbednej dyskusji PADI VS CMAS!!!!!!!!
gogolek - 08-05-2006, 07:41
heheh może twoim celem nie jest wywołanie wojny hihihhi ale jesteś na dobraj drodze
pozdrawiam (i Popieram
100krocia - 08-05-2006, 13:19
| Nurofen napisał/a: | | Nie wiem kto Cie do tego namowil... po P1 zrob P2 !!!!! |
Po 1. Ja chcę sobie nurkować typowo rekreacyjnie, nie będę dalej kontynuowała edukacji nurkowej (szkoleń). Chciałam mieć jaki 2-gi stopień, bo w niektórych miejscach nurkowych wymagajĹĄ.
Po 2. P2 jest trudniejszym szkoleniem, nie wiem, czy dałabym radę (słyszałam, że kiedy na p2 trzeba było dużo pływać na wstrzymanym oddechu - nie wiem, czy tak jest dalej . Po p1 miałam doÂć, tak mnie wymęczyli
Po 3. Nie chcę robić kursu w Polsce a słyszałam co że P2 robione nie w Polsce nie jest równe P2 polskiemu (co z historiĹĄ nurkowania), ale mogłam co przekręcić.
P2 nie chcę robić w Polsce, bo mam doÂć po P1 w jeziorze 2m widocznoÂci jeÂli kto wczeÂniej zamulił. Muszę widzieć co w wodzie (rybki, roÂlinki) bo właÂnie po to nurkuję, a nie dla samego bycia pod wodĹĄ. (Mój mĹĄż byłby zadowolony z nurkowania w wannie
pozdrawiam
martusia - 08-05-2006, 14:11
| 100krocia napisał/a: | | Po 1. Ja chcę sobie nurkować typowo rekreacyjnie, nie będę dalej kontynuowała edukacji nurkowej (szkoleń). Chciałam mieć jaki 2-gi stopień, bo w niektórych miejscach nurkowych wymagajĹĄ. |
CHCESZ MIEŚ " JAKIŚ " DRUGI STOPIEŃ DLA SAMEGO PLASTIKU CZY ABY CZEGOS WIĘCEJ SIĘ NAUCZYĆ ? A zazwyczaj wymagają go tam , gzdie rzeczywiscie potrzebne są większe umiejętności !
| 100krocia napisał/a: | | Po 2. P2 jest trudniejszym szkoleniem, nie wiem, czy dałabym radę (słyszałam, że kiedy na p2 trzeba było dużo pływać na wstrzymanym oddechu - nie wiem, czy tak jest dalej . Po p1 miałam doÂć, tak mnie wymęczyli |
masz P1, teraz czas na kilkanaście ( klikadziesiąt ) nurków, poczuj sie pewnie , każda minuta pod wodą to wieksze doswiadczenie . Nie rób nic na siłę - szanuj swoje życie i partnera. jeżeli chcesz ogladac rybki i roślinki to 20 metrów jest jak najbardziej wystarczające
| 100krocia napisał/a: | | Po 3. Nie chcę robić kursu w Polsce a słyszałam co że P2 robione nie w Polsce nie jest równe P2 polskiemu (co z historiĹĄ nurkowania), ale mogłam co przekręcić. |
jak ktoś robił kurs w Polsce ( ciemno, zimno i do domu daleko ) to da radę soboie w ciepłych i przejrzystych wodach. A na odwrót to różnie bywa ( znam osobę po AOWD , która chciała zrobić staż przed DM i na 20 metrach w ciemnym i zimnym polskim jeziorze nie wytrzymała presji ). Ot i cała filozofia
unknown44 - 09-05-2006, 16:29
| martusia napisał/a: | | A na odwrót to różnie bywa ( znam osobę po AOWD , która chciała zrobić staż przed DM i na 20 metrach w ciemnym i zimnym polskim jeziorze nie wytrzymała presji ). | Zeszła? Przypomniała mi się historia, że kobitka zrobiła OWD w PADI i zaliczyła poza tym 20 nurkowań w Egipcie. Potem wróciła do Polski i postanowiła spróbować. Jak ją narkoza trzasnęła to zamiast przycisku pompowania jacketu, nacisnęła spuszczanie i partner ją złapał 15 metrów niżej. Też chcę spróbować, ale na początku raczej mnie ambitnie (myślę, że max 18 metrów na początku).
Campos - 09-05-2006, 16:34
heheh tak naprawde to twoja sprawa gdzie i jaki stopień zrobisz.... ALE !!! AOWD PADI po P1 to moim zdaniem droga najmniejszego oporu !!!!
Obecnie w standardach P2 jest chyba 7m na bezdechu(to chyba nie problem)
A jak już chcesz do innej organizacji to DUŻO lepszym wyborem jest AOWD w SSI....
Pozdrawiam
Andrzej Minorczyk - 09-05-2006, 20:38
Jak widzisz kazdy kto nauczony swoimi bledami LUB OBSERWACJAMI odradza CI 100krocia, AOWD PADI.Naprawde nie powielaj bledow np.moich. Po zdobyciu owd w ssi moj naprawde wysmienity (dalej o nim tak sadze) nauczyciel wylecial do egiptowa. A mnie tak zafascynowalo nurkowanie ze dalem sie naciagnac w innym centrum na AOWD PADI. Po czym przy kazdym porownaniu z innymi organizacjami tak naprawde AOWD PADI nie ma odnosnika . Na przyklad po tym kursie nie mozna zrobic P3 .Jest to kurs po to aby zestopniowac jak tylko sie da tok szkoleniowy.
Póżnica polega na (moje obsewacje -porównanie do p2) pominięciu ratownictwa (jakze waznego elementu).Owszem zostaniesz zaproszona na kolejny kurs o dzwiecznej nazwie Rescue,ale zanim bedziesz mogla go zrobic trzeba zrobic kurs pierwszej pomocy.Nie wnikam w twoje opisy p1 ale mysle ze kazdy kurs powinien dac popalic fizycznie i umyslowo. Jesli chcesz glebiej nurkowac , bo po to wymyslono stopnie nurkowe aby z kolejnym stopniem nabyc kolejne metry:
| Campos napisał/a: | | A jak już chcesz do innej organizacji to DUŻO lepszym wyborem jest AOWD w SSI.... |
Ale ja mimo wszystko proponuje P2 super konserwatywny i dobrze znany na swiecie.
Jednak nie tak dobrze jak PADI
Najwazniejsze to nurkowac jak najwiecej i z lepiej wyszkolonymi od siebie aby nie uczyc sie z bledami.
Plastik to .....
Lepiej miec AOWD i 50 nurkow niz AOWD i 25.
NIE CHCE WYWOŁAC KOLEJNEJ BEZMYSLEJ POTYCZKI SLOWNEJ PADI VS CMAS WYRAZAM SWOJE ZDANIE. KAZDY PODEJMUJE SWOJE DECYZJE.
100krocia - 09-05-2006, 21:31
| Campos napisał/a: | | Obecnie w standardach P2 jest chyba 7m na bezdechu(to chyba nie problem) |
No cóż, chyba dla mnie jednak problem
| Nurofen napisał/a: | Na przyklad po tym kursie nie mozna zrobic P3 .Jest to kurs po to aby zestopniowac jak tylko sie da tok szkoleniowy.
Póżnica polega na (moje obsewacje -porównanie do p2) pominięciu ratownictwa (jakze waznego elementu).Owszem zostaniesz zaproszona na kolejny kurs o dzwiecznej nazwie Rescue,ale zanim bedziesz mogla go zrobic trzeba zrobic kurs pierwszej pomocy. |
Ja na 100% nie będę robiła nic dalej. Chcę nurkować typowo rekreacyjnie, nie nadaję się na P3 czy DM Poza tym nurkuję dość żadko Nie mam kasy, żeby często gdzieś wyjechać, a nie chcę w jeziorze (jestem straszny zmarzluch musiałabym chyba mieć suchacza po półgodzinnym snurkowaniu w lipcu w Egipcie trzęsę się cała (w piance 3mm wytrzymuję 50 min
| Nurofen napisał/a: | | Lepiej miec AOWD i 50 nurkow niz AOWD i 25. |
Chyba P1 i 50 niż AOWD i 25?
Ja mam narazie 8 (w kursie P1) i 18 stażowych
pozdrawiam wszystkich
Bogen - 09-05-2006, 21:39
Natomiast moja propozycja jest taka abyś nie robiła żadnego kursu.
Zaoszczędzone pieniądze przeznacz na nurkowanie.
apis77 - 09-05-2006, 22:00
A ja sie w pełni zgadzam ze zdaniem Nurofena, a w te wakacje zamierzam wlasnie zrobic P2....o ile czas pozwoli...ale silne postanowienie juz jest, a to najwazniejsze:)
Pozdrawiam wszystkich
Pitt_M - 09-05-2006, 22:31
| Campos napisał/a: |
[...........]
A jak już chcesz do innej organizacji to DUŻO lepszym wyborem jest AOWD w SSI....
Pozdrawiam |
Przemyśl tą propozycję ...
Stopień równorzędny z P2 a organizacja nie miesza się w wojenkę CMAS contra PADI.
martusia - 11-05-2006, 12:07
| martusia napisał/a: | | znam osobę po AOWD , która chciała zrobić staż przed DM i na 20 metrach w ciemnym i zimnym polskim jeziorze nie wytrzymała presji |
| unknown44 napisał/a: | | Zeszła? Przypomniała mi się historia, że kobitka zrobiła OWD w PADI i zaliczyła poza tym 20 nurkowań w Egipcie. Potem wróciła do Polski i postanowiła spróbować. Jak ją narkoza trzasnęła to zamiast przycisku pompowania jacketu, nacisnęła spuszczanie i partner ją złapał 15 metrów niżej. |
zejść zeszła , ale na około 11 m skończyła sie jej odwaga i zapragnęła zaczerpnąc świeżego powietrza.
i przez kolejne 2 dni nie weszła już do wody
Zanzara - 12-05-2006, 22:16
wiecie co - tak czytam posty i się zastanawiam (hmm - myślę czy cu). Sam zrobiłem owd padi i uważam, iż w naszych warunkach wodnych te 18m z partnerem, jest zupełnie spoko - co jest głębiej w naszych jeziorkach? Owszem rajcuje mnie pokonanie tych 20 czy 25m ale tylko i wyłącznie z chęci poznania samego siebie - jak wytrzyma to moje ciałko, umysł, orientacja i w ogóle. Z drugiej strony uważam, że bicie rekordów nalęzy zostawić mistrzom i tym co chcą je bić (Nuno etc). Nie jestem pewien ale np. nurkowanie pod lodem (w padi) wymaga jakiegoś dodatkowego kursu - ja nurkowałem, na lince, z ubezpieczeniem z góry i nurkiem ratownikiem (w razie czego) i po wyjściu z przerębla stwierdziłem "na cholerę mi jakieś kursy" - jeśli wszystko jest zaplanowane, zabezpieczone i zrobione z rozwagą...
W Egiptowie też nikt nie pytał jaki mam plastik - hop do wody i 25m - wbrew przepisom - szczęście że dałem radę a o lekie kołatanie serca przyprawiło mnie dopiero spojrzenie na zegarek - hm - nie robiłem żadnego kursu na głębokość większą niż 18m
reasumując - uważam, iż robienie dodatkowych szkoleń ($$$$$$ many more) np. aowd padi musi byc związane z tym co naprawdę chcemy robić pod wodą (wraki, foto, jaskina, bicie rekorda, nurkowanie w nocy kiedy żona śpi i nie wie że ja nad jeziorem a nie obok ) - mija się z celem
się napisałem
pozdro
calgon - 12-05-2006, 22:59
dojrzejesz Zanzara-też tak myslałem...
Zanzara - 12-05-2006, 23:18
| calgon napisał/a: | | dojrzejesz Zanzara-też tak myslałem... |
być może masz rację - tylko szczerze - gdzie w naszych warunkach korzystać z aowd? fakt - jeśli pomysle o jaskiniach, wrakach to chcę zrobić taki kurs aczkolwiek najpierw wejdę sobie do komory aby sprawdzić czy dam radę (mam mozliwość) a dopiero po tym pomyśle o nitroxach, trimixach etc. Faktem jest że ograniczenia i zasobność portfela nie pozwala (póki co) na sprawdzenie "innych światów" w których potencjalnie mógłbym i jestem w stanie sie zakochać aczkolwiek nie deprymuje mnie to do tego aby wywalac kasę na coś co nie jestem w stanie (u nas) wykorzystać - wiem, wiem - Hańcza i temu podobne, z latarką - tylko po co - sobie samemu udowodnić i uzmysłowić że dam radę, że jestem lepszy od "cieniasów" z owd
Póki co moje nuranie pozostanie czysto rekraacyjnym.
Oczywiście temat robienia dodatkowych spec czy kursów jest tylko i wyłącznie moim zdaniem, z którym nikt nie musi się zgadzać
posdro spod wody
unknown44 - 14-05-2006, 10:36
| Cytat: | (...)i chyba reczniki PADI sa teraz rowniez wymagane do AOWD.
ale nie przejmuj sie - w Egipcie wszystko dostaniesz. |
Nie żartował bym z tego tematu. Sam robiłem OWD i mi instruktor powiedział, że muszę mieć książkę do OWD (po zakończeniu kursu), nawet jeśli od razu będę robił advance. Są plakietki które potem na certyfikat się przykleja. Tak więc nie zdziwiłbym się, gdyby nakaali używać logbooków z PADI, a potem wszystkich tego typu przedmiotów:
"Wstęp do bazy tylko po okazaniu firmowego ręcznika PADI. Cena ręcznika: 120 zł"
|
|