agniesia - 17-07-2006, 09:25 Temat postu: podręcznik DMCzy ktoś z Was kiedykolwiek spotkał się z tłumaczoną na Polski wersją podręcznika PADI DM?urwis - 17-07-2006, 09:31 Zebrałem troszkę materiałów w formie elektronicznej. Jak jesteś zainteresowana to prześlij emaila na privBitPump - 17-07-2006, 14:35 Temat postu: Re: podręcznik DM
Agula napisał/a:
Czy ktoś z Was kiedykolwiek spotkał się z tłumaczoną na Polski wersją podręcznika PADI DM?
Ja się spotkałem w postaci elektronicznej. To autentyczna tragedia językowa. Aby zrozumieć o co chodzi trzeba sobie w głowie tłumaczyć na angielski, aby móc zrozumieć sens zdań.
~BitPumpAdam Frajtak - 17-07-2006, 15:09 Temat postu: Re: podręcznik DM
Agula napisał/a:
Czy ktoś z Was kiedykolwiek spotkał się z tłumaczoną na Polski wersją podręcznika PADI DM?
W wersji elektroniczej tak. Jezeli chcesz to podaj adres maila to Ci wysleurwis - 18-07-2006, 18:11 Temat postu: Re: podręcznik DM
Agula napisał/a:
Poszło - miłej lektury Beeker - 19-07-2006, 12:27 czy ja mogłbym również (nieśmiało) poprosić?
Pozdrawiam
Piotr "Beeker" BrauneMIDZIK - 19-07-2006, 12:28 Beeker, przecież mogłeś powiedzieć...., potrzebujemy do tego FN żeby pogadać???
dziękuję urwis - 19-07-2006, 21:29 Proszę bardzo. Życzę miłej lektury.The_PiotREX - 31-07-2006, 10:25 Ja też byłbym nieÂmiało zainteresowany... erros - 31-07-2006, 11:03 Jeśli ktoś mógłby również mi wysłać to czułbym się zobowiązany. Mój adres to eal@o2.plurwis - 31-07-2006, 11:09 Już poszłodadekis - 26-08-2006, 01:15 czy ma ktos z Was ksiazke do DM Padi w jezyku angielskim ale w wersji elektronicznej?
z gory dziekujekabuzjk - 27-08-2006, 10:22 Jeśli ktoś mógłby również mi wysłać to czułbym się zobowiązany. Mój adres to kabuzjk@poczta.onet.plerros - 27-08-2006, 11:48 Wysłanekabuzjk - 27-08-2006, 12:19 Dzięki bardzo!!!!!!!!!!!!!The_PiotREX - 27-08-2006, 12:37 a ja tez moge prosic? the_piotrex@poczta.onet.pl (raz juz prosilem, ale nie dostalem )erros - 28-08-2006, 11:46 Zlitowałem się nad Tobą biedaku.. Sprawdź pocztęThe_PiotREX - 28-08-2006, 14:53 Juz podziękowałem JAPKO - 28-08-2006, 23:22 To ja też poproszę.
Z góry dziękuje.
malek - 29-08-2006, 09:46 to podaj maila waterman - 29-08-2006, 12:12 Witajcie ja też chcę się podłaczyć z prośbą
jarek@leader.net.pl
pozdrmalek - 29-08-2006, 12:16 no dooooobra
poszło Arek Makowski - 29-08-2006, 13:03
malek napisał/a:
to podaj maila
Cześć! Jak mógłbym także prosić o te polskie "tłumaczenia"!
Kasiu???
ArekMmalek - 29-08-2006, 13:05
Arek Makowski napisał/a:
malek napisał/a:
to podaj maila
Cześć! Jak mógłbym także prosić o te polskie "tłumaczenia"!
Kasiu???
ArekM
a czy ja mogłabym prosić o podanie maila FotoMiś - 29-08-2006, 13:47
malek napisał/a:
a czy ja mogłabym prosić o podanie maila
Kurczę, strasznie dociekliwa się ostatnio zrobiłaś...
Nb podawanie maili na forum w formie jawnej to raczej średni pomysł chyba, że lubicie tony spamu dostawać. Lepiej wysłać adres przez PW lub po prostu wklepać go w swój profil.
M.malek - 29-08-2006, 13:51
FotoMiś napisał/a:
Kurczę, strasznie dociekliwa się ostatnio zrobiłaś...
ale tylko w temacie Arka - u ciebie wszystko podane na tacy
a Arek inteligentny - na priva wyśle ..... tak myślę :-DKriss@Mac - 29-08-2006, 15:43 Temat postu: j.w.Tak się ludziska pchają jak po świeże bułeczki
Podeślijcie i mnie - proszę. Jak taka kolejka to może i watro stanąć w ogonku.
Mój ... kriss1@o2.pl
Sześć
Krystianurwis - 29-08-2006, 17:38 Chwilowo nie moge nikogo zaspokoić ponieważ padł mi laptop , a tam wszystko było..Beeker - 29-08-2006, 17:48
urwis napisał/a:
Chwilowo nie moge nikogo zaspokoić ponieważ padł mi laptop , a tam wszystko było..
, ale nic to wyślę Krystianowi mail który dostałem od Ciebie.
Pozdrawiam
Piotr "Beeker" BrauneTomek Ka - 29-08-2006, 22:40 to i ja się dołącze do ogonka wersji polskiej.wrobelsl - 30-08-2006, 09:04 Jeśli można skorzystać to ja też proszę wrobel@post.plPajonk Hfat - 30-08-2006, 13:48 me 2 plizzz.Beeker - 30-08-2006, 13:57 wrobelsl, poszło
Tomek Ka, Pajonk Hfat, maile poproszę na PWMatwiak - 31-08-2006, 00:59 No cóż ja też lubię od czasu do czasu coś poczytać, więc nieśmiało poproszę o te materiały. matwiak@poczta.onet.pl
Dziękuję z góry!!!!!!!urwis - 31-08-2006, 09:59 Ponieważ czasowo nie posiadam laptopa a zarazem materiałów to nie mogę spełnić waszych próśb dot. materiałów DM.
Zobowiązał się Beeker, że w tym temacie pomoże i prześle to co otrzymał .
Życzę miłej lektury.
Także maile proszę kierować na jego adres, a nie na mój.Beeker - 31-08-2006, 10:08
urwis napisał/a:
Zobowiązał się Beeker, że w tym temacie pomoże i prześle to co otrzymał
Nie ma problema
Tomek Ka, Matwiak - poszłomarek_kkk - 31-08-2006, 19:36 Jeżeli jeszcze można to dla mnie też ... marek_kkk@op.plerros - 31-08-2006, 21:05 WysłaneBeeker - 01-09-2006, 10:45 Sie nam rooolmalnie łańcuszek Św. Divemastera zrobił .... Zielona Wróżka - 01-09-2006, 15:17 poproszę zielonawrozka(małpa)gmail.commalek - 01-09-2006, 15:19 się robi proszę pani Grotto8 - 01-09-2006, 15:45 Witam
W związku z tym, że kończę kurs OWD, a więc do Divemastera tylko malutki kroczek ), też prosze uprzejmie o przesłanie mi egzeplarzu.
Dziękuję i pozdrawiam.
Ja prosze o mailika pajonkhfat(at)wp.pl tnx wielkiemalek - 05-09-2006, 08:32
Pajonk Hfat napisał/a:
Ja prosze o mailika
plociem MIDZIK - 05-09-2006, 20:26 Proponuję wszystkim zainteresowanym się spieszyć, gdyż w oficjalnej wersji drukowanej przez PADI są: podręcznik do OWD, AOWD, Rescue i Nitroks - i tych raczej aktualnych w wersji elektronicznej nie ma.
Istnieje zatem duże prawdopodobieństwo, że podręcznik DM też będzie niebawem w jedynej słusznej wersji drukowanej
Zatem, emalie w ruch.....
Pzdr
MIDZIKArmageddon - 11-09-2006, 09:17 Nieśmiało również poproszę o przesłanie na adres gryf13@o2.pl
Z góry dziękuję Beeker - 11-09-2006, 10:11 poszło rhino - 11-09-2006, 10:51 Temat postu: proszę ...cześć ,
bardzo proszę o to samo mkaczor@plusnet.plBeeker - 11-09-2006, 11:11 miłej lekturyTorin - 12-09-2006, 15:05 qurcze blade tez poprosze - jeszcze troche przede mną ale trza byc ambitnym
TorinBeeker - 12-09-2006, 15:20
Torin napisał/a:
qurcze blade tez poprosze
qurcze blade, nie ma problemu, tylko jakiś mail ujawnij w profilu czy na priv ... baca - 12-09-2006, 17:11 To może nieśmiało ja też poproszę...
Dziękuję
bacarobertg - 03-10-2006, 18:13 Czy ja tez moge sie zalapac poki dostepne w formie elektronicznej?
Z gory dzieki... mail pojdzie na privstiop - 16-09-2007, 11:27 Oooo, a gdybym i ja poczytał.., źle sypiam w nocy, poczytałbym coś. Będę wdzięczny. (sytiop@o2.pl)train - 16-09-2007, 13:42 Ja też bym poprosił (train "at" tlen "dot" pl)MichalmagieraW - 16-09-2007, 20:37 Ja też bardzo,bardzo prosze michalmagiera123@wp.plBeeker - 16-09-2007, 23:50 Luuudzie, tosz to rok temu bylo...
2 laptopy zmienilem w mniedzyczasie.
Jak sie ten plik uchowal to jutro bede rozsylal, jak do maszyny siede, bo tera z telefona nadaje.TURBISS - 17-09-2007, 08:32 a czy można by się dołączyć do ogonka potulnie proszących o materiały PLIS PLIS
na adres :
turbiss@wp.pl
THX
THXmysiar - 17-09-2007, 08:49 czy DM to skrót do Dupa Maryny Zibi72 - 17-09-2007, 09:40
Proszę nie dziękować - wyłącznie redystrybuuję to co otrzymałem dzięki uprzejmości Lecha J. vel "urwis" i to jemu należą się podziękowania.
mysiar napisał/a:
skrót do Dupa Maryny
jakieś takie freudowskie (nomen omen) przejęzyczenie? salvo909 - 17-09-2007, 10:45 I ja poprosze. Z góry dziekujęBeeker - 17-09-2007, 10:54
salvo909 napisał/a:
ja poprosze. Z góry dziekuję
ależ proszę ... pod warunkiem (dżizas ...) ... napisze to jeszcze raz dużymi literami: ADRES MAILOWY POPROSZĘ (może byc na pw, e-mail)
Nasze Forum nie pozwala załączać tak dużych plików do PW.mysiar - 17-09-2007, 10:55
Beeker napisał/a:
mysiar napisał/a:
skrót do Dupa Maryny
jakieś takie freudowskie (nomen omen) przejęzyczenie?
nie jakoś tak to do mi pasowałoBeeker - 17-09-2007, 11:46
Beeker napisał/a:
Baca, robertg - proszę o adres mailowy na PW
ala jaja, sam nie zauważyłem że od Tych Panów, to już rok temu maile wyciągnąłem
KacperPe - 17-09-2007, 12:37 To i ja poproszętrain - 17-09-2007, 12:50 Eeee..., Piotrze nieśmiało zapytam...
A może masz jeszcze jakieś materiały na Rescue? (dobra, wiem że teraz mnie ukrzyżujesz)Beeker - 17-09-2007, 13:05
train napisał/a:
jakieś materiały na Rescue?
sorry, ale nic elektronicznego nie mam
jakby kto nadesłał to mogę redystrybuowaćMania - 17-09-2007, 13:18 A ja przewrotnie powiem tak. Wydaje mi sie, ze te materialy sa objete prawami autorskimi (jesli sie myle to prosze mnie poprawic). W zwiazku z tym nie powinny byc w taki sposob dystrybuowane (jest to zlamanie prawa autorskiego).
Ktos sie napracowal, zeby te materialy zrobic (nie wchodze w kwestie jakosci) i za te prace albo tej osobie, albo organizacji, ktora ma prawa autorskie, naleza sie pieniadze. Taka prosta zasada praw autorskich - za czyjas prace nalezy placic, prawda? Chcielibyscie, zeby
wam za wasza prace nie placono?
Do licha ciezkiego - jak ktos chce robic DM (i od dupci Maryni sie prosze odczepic ) to musi wylozyc na to kase. W tym i na materialy.
Korzystanie z zeskanowanych materialow wyslanych przez kumpla wydaje mi sie nie do konca uczciwe.
A jesli organizacja, w ktorej chcecie robic DM czy rescue pobiera dodatkowe pieniadze za materialy to jesli nie macie pieniedzy wybierzcie sobie taka organizacje, ktora daje materialy w ramach calej oplaty kursowej.
ManiaBeeker - 17-09-2007, 13:32
Mania napisał/a:
Wydaje mi sie, ze te materialy sa objete prawami autorskimi (jesli sie myle to prosze mnie poprawic). W zwiazku z tym nie powinny byc w taki sposob dystrybuowane (jest to zlamanie prawa autorskiego).
Panowie, schodzimy do podziemia!
Wiedziałem, że czepianie się się tego i owego nawet pod postacią skrótu DM kiedyś będzie miało swoje konsekwencje.
Mania napisał/a:
Korzystanie z zeskanowanych materialow wyslanych przez kumpla
Dystrybuowany plik nie jest skanem oryginalnych materiałów. To 174 stronicowy dokument .doc, do którego ktoś przepisał (!) lub przetłumaczył podręcznik. Nie jest wykluczone, że zawiera błędy więc na pewno nie powinien być traktowany jako substytut oryginału podczas kursu. Myślę że można go uznać za informację dla potencjalnych przyszłych kursantów pt.: "czego to bym się nauczył jakbym na kurs DM poszedł i czy na pewno dam radę". Zresztą PADI i tak od niedawna nakazuje nabycie oryginalnych materiałów przez kursanta. Żadne skany, ksera, czy pliki od kumpla nie mogą ich już zastąpić. I dobrze (IMO)Mania - 17-09-2007, 14:17 Beeker
tylko znajac moich wspolrodakow wlasnie na podstawie tego pliku beda robic swoje kursy, zeby zaoszczedzic 100 PLN, ktore powinni wydac na podrecznik DM. No bo jak mozna cos zakombinowac, zamiast zrobic cos normalnie, to przeciez zawsze zakombinuja......
Nie iwem czy zauwazyles - nikt z chetnych nie pytal sie jaki masz plik i co w nim jest, na ile on jest aktualny, etc. Kazdy tylko podawal od razu adres mailowy pod haslem "ja tez chce"....
ManiaBeeker - 17-09-2007, 14:27
Mania napisał/a:
Beeker
tylko znajac moich wspolrodakow wlasnie na podstawie tego pliku beda robic swoje kursy, zeby zaoszczedzic 100 PLN, ktore powinni wydac na podrecznik DM.
Nie mam wyrzutów sumienia ... bo już się tak nie da.
PADI nie sprzedaje już samych PIC'ów bez książek, tabel itp.
Jak instruktor chce certyfikować to musi kupić komplet.
Więc siłą rzeczy książka wyląduje za odpowiednią opłatą u kursanta. I dobrze (IMO)Mania - 17-09-2007, 14:32
Beeker napisał/a:
bo już się tak nie da
I dobrze (IMO)
Maniastyx - 17-09-2007, 15:07
Beeker napisał/a:
Nie mam wyrzutów sumienia ... bo już się tak nie da.
Więc siłą rzeczy książka wyląduje za odpowiednią opłatą u kursanta. I dobrze (IMO)
Mówisz że jak spalę swój plastik OWD i zapragnę go odzyskać to będę musiał zanabyć także dodatkowy egzemplarz świętej księgi PADI?
Pomyśleć jak pięknie będzie wyglądała półka zapełniona dziełami zebranymi....BitPump - 17-09-2007, 15:43
Beeker napisał/a:
Dystrybuowany plik nie jest skanem oryginalnych materiałów. To 174 stronicowy dokument .doc, do którego ktoś przepisał (!) lub przetłumaczył podręcznik. Nie jest wykluczone, że zawiera błędy więc na pewno nie powinien być traktowany jako substytut oryginału podczas kursu. Myślę że można go uznać za informację dla potencjalnych przyszłych kursantów pt.: "czego to bym się nauczył jakbym na kurs DM poszedł i czy na pewno dam radę". Zresztą PADI i tak od niedawna nakazuje nabycie oryginalnych materiałów przez kursanta. Żadne skany, ksera, czy pliki od kumpla nie mogą ich już zastąpić. I dobrze (IMO)
Beeker napisał/a:
Więc siłą rzeczy książka wyląduje za odpowiednią opłatą u kursanta. I dobrze (IMO)
Po pierwsze na certyfikat DM nie wysyła się PICa, tylko specjalny formularz.
Po drugie oryginalne materiały są wymagane, gdy są dostępne w języku kursanta.
Po trzecie - to że przedmiotowy dokument nie jest oficjalnym dokumentem PADI nie oznacza, że wolno go rozdawać dookoła. Podejrzewam, iż jest to tłumaczenie wykonane przez Stowarzyszenie Padi Polska. Właściciel praw zapewne nie jest zadowolony z takiego obrotu tego materiału, skoro jest on dostępny tylko dla członków Stowarzyszenia Padi Polska.
Po czwarte - nie jest prawdą, że nie można kupić samego PICa w PADI. Można. W szafie mam kilka PICów.
I tak dalej, i tak dalej.
~BitPumpMIDZIK - 17-09-2007, 15:45 Nie do wszystkich kursów PADI są przetłumaczone na nasz ojczysty język podręczniki wydane przez PADI (ładne, kolorowe, drogie), więc skoro nie ma tych podręczników wydanych przez PADI, to oczywiste jest że może instruktor do certyfikacji np. do wydania duplikatu, lub właśnie kursu gdzie nie ma materiałów wydanych przez PADI (istnieje mniej oficjalne, zaakceptwane przez PADI tłumaczenie) nabyć sam PIC. A jeżeli do kursu przy którym występuje podręcznik kolorowy wydany przez PADI kupi sam PIC bez pozostałych materiałów, no to może mieć problem, a jaki, to sam instruktor już najlepiej wie
Pozdrawiam
Mirek
Tiaaa, widze ze sie spóźniłem ze 2 minuty z odpowiedzią....Beeker - 17-09-2007, 15:55
BitPump napisał/a:
Po trzecie - to że przedmiotowy dokument nie jest oficjalnym dokumentem PADI nie oznacza, że wolno go rozdawać dookoła. Podejrzewam, iż jest to tłumaczenie wykonane przez Stowarzyszenie Padi Polska. Właściciel praw zapewne nie jest zadowolony z takiego obrotu tego materiału, skoro jest on dostępny tylko dla członków Stowarzyszenia Padi Polska.
Przedmiotowy dokument nie nosi żadnych znamion ingerencji żadnych stowarzyszeń, ograniczeń praw autorskich, ani ograniczeń dostępności dla członków.
BitPump napisał/a:
W szafie mam kilka PICów.
I tak dalej, i tak dalej.
Dyskusja przechodzi na poziom wyższy instruktorski więc się wyłączam i przechodzę na odbiór.$$ - 17-09-2007, 15:59
Mania napisał/a:
Korzystanie z zeskanowanych materialow wyslanych przez kumpla wydaje mi sie nie do konca uczciwe.
Niedawno zostałem obsobaczony przez młodego wilczka (faktycznie kundelka) który miał pretensję że nie podaję linka do strony i wysyłam nieboraka do instytutu żeby poczytał doktorat. Nowe czasy nowy obskurantyzm.
Na PW otrzymałem zapytanie o materiały w wersji elektronicznej, niestety nie dysponuję takową, podałem tytuły i skąd wydobyć informację o granicznej szybkości sprężania tlenu. Jestem spokojny że nie wydobył.
Wrócę do komentarza instruktora karate, nikt się z książki nie nauczył walczyć.
Ruskiego trenera mistrzów w szabli zapytano co by zrobił gdyby miał nauczyć człowieka w godzinę czasu, jak walczyć ? odpowiedź "wziął bym jego na planszę".
powodzeniaMania - 17-09-2007, 16:17 Beeker
Ale tlumacze tez maja prawa autorskie. Inaczej mowiac - ktos te ponad 170 stron przetlulaczyl i ma do tego prawa autorskie. Chyba ze masz oficjalne, tlumacza zrzeczenie sie praw autorskich na rzecz szerokiej rzeszy nurkow.....
Ja tam bym po prostu tego nie rozsylala nikomu.
ManiaBeeker - 17-09-2007, 16:19
Mania napisał/a:
Inaczej mowiac - ktos te ponad 170 stron przetlulaczyl i ma do tego prawa autorskie.
To wiem, ale dla mnie pozostaje anonimowy - nie podpisał się.
[ Dodano: 17-09-2007, 16:21 ]
Mania napisał/a:
Ja tam bym po prostu tego nie rozsylala nikomu.
To też wiem FotoMiś - 17-09-2007, 18:01
Mania napisał/a:
Wydaje mi sie, ze te materialy sa objete prawami autorskimi (jesli sie myle to prosze mnie poprawic). W zwiazku z tym nie powinny byc w taki sposob dystrybuowane
Ciekaw jestem czy Wasza Hiperpoprawność pamięta może któż to taki parę miesięcy temu rozpowszechniał raporty DAN'u, łamiąc prawo autorskie w absolutnie identyczny sposób? Chyba że rozsyłająca ma oficjalne zrzeczenie się przez DAN praw autorskich na jej rzecz...
To że członkowie DAN America raporty mogą sobie ściagnąć za darmo a za podręcznik DM trzeba zabulić niestety niczego nie zmienia - jedno i drugie to naruszenie tegoż samego art. 116 czyli rozpowszechnienie bez zgody dysponenta praw autorskich. Nędzne dwa lata mamra, w dodatku ścigane na wniosek a nie z urzędu, więc doprawdy nie ma się czym przejmować.
Co prawda w przypadku członków wymagającego rejestracji forum są pewne możliwości obrony ale naciągane nieco, więc przesadnie na nich bym nie polegał.
MichałMania - 17-09-2007, 20:16 Otoz wlasnie roznica polega na tym, ze czlonkowie DAN America maja do nich dostep. Sa one powszechnie dostepne na stronie DAN America.
Podczas gdy jakos nie znam strony na ktora zwykly nurek PADI moglby wejsc i sciagnac materialy do kursu DM. Jak mi pokazesz taka strone PADi odszczekam wszystko.
Natomiast majac ubezpieczenie DAN America mozesz sobie wejsc i te raporty zdjac. I moze to zrobic kazdy czlonek DAN America, a wiec zwykly nurek rowniez.
Zreszta raporty te sa juz dostepne takze na innych stronach internetowych i to za zgoda DAN.
ManiaFotoMiś - 17-09-2007, 23:09
Mania napisał/a:
Otoz wlasnie roznica polega na tym, ze czlonkowie DAN America maja do nich dostep. Sa one powszechnie dostepne na stronie DAN America.
Własnie - to DAN jest właścicielem praw i może je udostępniać. Ale Mania już niestety nie, chyba że ma wyraźną zgodę rzeczonego DAN'u. Jeżeli nie miałaś ich zgody to rozpowszechniając te raporty popełniłaś przestępstwo opisane w art 116:
"Kto bez uprawnienia ... rozpowszechnia cudzy utwór ... podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2."
Jeszcze raz, powoli i wyraźnie: KAŻDY może sobie te raporty ściagnąć, a raczej uzyskać, z dowolnego źródła ale NIKT nie ma prawa ich udostępniać innym (z zastrzerzeniam art. 23) bez wyraźnej zgody DAN'u. Identycznie jest z dowolnym utworem, wszystko jedno czy zeskanowanym, skserowanym, w formie makatki czy tłumaczenia - pozyskać i mieć na własny użytek można, udostępniać innym - NIE.
To czy oryginalny utwór jest za darmo czy też trzeba było zań zapłacić nie ma najmniejszego znaczenia - jeżeli chcesz twierdzić, że ma to bądź łaskawa wskazać przepis który tak rzecze. Ważne, czy masz papiur od dysponenta praw autorskich że pozwalają Ci na rozpowszechnianie. Nieszczęsny art. 116 dokładnie tak samo dotyczy niekomercyjnych raportów DANu co komercyjnego podręcznika DM.
Bo chyba nie chcesz się upierać, że skoro coś jest za darmo na jakiejś stronie (np DANu), to już nie podlega ochronie prawa autorskiego, a zatem i art. 116? Co jak co, ale o taką polaczkowatość nie śmiałbym Cię przecież posądzać...
NB Żeby nie było niedomówień - absolutnie nie ma nic przeciwko temu, że udostępniłaś raporty ale może przestań udawać tą niewinną liliję - po tym jak się przyznałaś do współpracy z PRL'em i tak już jest za późno.
MichałtOmki - 17-09-2007, 23:50
FotoMiś napisał/a:
po tym jak się przyznałaś do współpracy z PRL'em i tak już jest za późno. :)
taaaaaaaaa,
i sluzyla w elitarnych jednostkach ZOMO :DFotoMiś - 18-09-2007, 09:36
tOmki napisał/a:
sluzyla w elitarnych jednostkach ZOMO
O cholera! To lepiej jej nie podpadać..
O ile pamiętam z wątku "PADI a harcerstwo" to konszachty przejawiały się w uczestnictwie w pochodzie pierwszomajowym oraz deklaracji aktywnego wspierania budowy socjalizmu - w IV RP ma raczej przechlapane...
MichałTomasz-Szeryf - 18-09-2007, 10:04 Coś w tym jest !Mania - 18-09-2007, 10:05 FotoMis
Popdis w indeksie (a chodzilo o przysiege, ktora tam sie znajdowala) zlozyli takze tworcy IV RP - bracia Kaczynscy. Rozumiem, ze oni tez nie maja szans na bycie w tejze?
(nie zeby mi sie IV RP podobala - nie podoba mi sie).
A co do rozpowszechniania - masz racje, nie powinnam byla. Ale na szczescie w zasadzie nikomu tych raportow w koncu nie wyslalam.
Tak wiec od dzis nic, do czego nie mam praw, nie udostepniam. I wtedy bede mogla pisac to, co napisalam tutaj. Nadal bowiem uwazam, ze podreczniki (a o takie tutaj chodzi) powinno sie kupowac.
ManiaVooDoo_73 - 18-09-2007, 10:32 Mania, a złamana obietnica? Czy też umowa słowna? czy jak to tam w tym żargonie brzmieć powinno....
I od dzisiaj nic nie udostepniam, wiec sie moge czepiac innych. Licze wiec na FotoMisia, ze zajmie moje miejsce i bedzie sie dzielil znaleziona wiedza z innymi. No bo domyslam sie, ze Mis te wiedze i zasoby wielgachne ma....
Manialuis - 18-09-2007, 11:17
Mania napisał/a:
Powiedzialam przeca - odszczekuje.
(...)I od dzisiaj nic nie udostepniam (...)
Mania
Mania, ja się pod FotoMisiem nie podpisuję - mogę prosić o podsyłanie mi podsyłac na priva wyszperane dive-newsy??train - 18-09-2007, 11:24 FotoMiś prosiłbym jednak o doprecyzowanie.
Rozpowszechnianie czyli w znaczeniu osobiste rozsyłanie materiałów jest zabronione ale co jeśli materiał znajduje się na powszechnie dostępnym serwerze a ktoś udostępni jedynie informacje jak do nich dotrzeć w postaci zamieszczenia linka?styx - 18-09-2007, 12:18 Jeśli jest dostępny powszechnie to można go rozpowszechniać, jednak oczywiście bez modyfikacji i zaznaczeniem kto jest autorem. Chyba że jest w owym miejscu zaznaczone wyraźnie iż tego robić nie można - dostępność fizyczna nie znaczy że jest to niczyje.Mania - 18-09-2007, 13:27 Seba ma racje.
To ze cos wisi na stronie nie znacyz, ze jest niczyje. Zostalam niedawno poproszona o przetlumaczenie jakiego tekstu naukowego (witaminy a nurkowanie - zreszta bardzo ciekawy), ktory jest opublikowany na stronach internetowych. Jednak zeby go przetlumaczyc trzeba wykupic prawa autorskie, albo odczekac rok (ktory jeszcze nie minal). Dopiero wtedy dostane zgode na przetlumaczenie i opublikowanie tlumaczenia na forum internetowym. Ale mam prawo podac linka do strony, na ktorej tekst wisi.
ManiaFotoMiś - 18-09-2007, 13:34
train napisał/a:
Rozpowszechnianie czyli w znaczeniu osobiste rozsyłanie materiałów jest zabronione ale co jeśli materiał znajduje się na powszechnie dostępnym serwerze a ktoś udostępni jedynie informacje jak do nich dotrzeć w postaci zamieszczenia linka
Rozpowszechnia materiał ten, kto go umieścił na serwerze. Jak sam zauważyłeś, udostępnienie informacji w postaci linku nie jest tożsame z udostępnieniem samego materiału, więc linki możesz sobie wysyłać do upojenia.
styx napisał/a:
Jeśli jest dostępny powszechnie to można go rozpowszechniać, jednak oczywiście bez modyfikacji i zaznaczeniem kto jest autorem. Chyba że jest w owym miejscu zaznaczone wyraźnie iż tego robić nie można..
Dooobre... Wiesz, parę lat temu też jeden taki myślał, że skoro powiesiłem gdzieś w necie zdjęcia to on może je puszczać dalej i wykorzystywać bez mojej zgody, no bo przecież są publicznie dostępne.. Do dziś mam dzieki temu mimowolnemu sponsorowi całkiem przyzwoity obiektyw..
W polskim systemie prawnym żadne zastrzeganie sobie czegokolwiek nie jest do niczego potrzebne - prawo autorskie zakazuje rozpowszechniania bez zgody osoby uprawnionej tak czy inaczej, niezależnie od celu rozpowszechniania, tego, czy dany materiał był czy też nie był publicznie dostępny i czy był bezpłatny czy za kasę - sorry, prościej już nie potrafie tego wyjaśnić..
luis napisał/a:
Mania, ja się pod FotoMisiem nie podpisuję - mogę prosić o podsyłanie mi podsyłac na priva wyszperane dive-newsy??
Tzn w jakiej sprawie się nie podpisujesz? Nie wierzysz w prawo autorskie, czy jak??
Czy uważasz, że gdy Mania je łamie to jest cacy, a gdy to robi Beeker to już jest be?
NB Newsy, określone jako "krótkie informacje prasowe", akurat nie podlegają ochronie PA (Art. 4 pkt. 4), więc moża je nawet publicznie wieszać.
Michałtrain - 18-09-2007, 13:44 I właśnie o taką odpowiedź mi chodziło.
Thx. styx - 18-09-2007, 13:59
FotoMiś napisał/a:
styx napisał/a:
Jeśli jest dostępny powszechnie to można go rozpowszechniać, jednak oczywiście bez modyfikacji i zaznaczeniem kto jest autorem. Chyba że jest w owym miejscu zaznaczone wyraźnie iż tego robić nie można..
Dooobre... Wiesz, parę lat temu też jeden taki myślał, że skoro powiesiłem gdzieś w necie zdjęcia to on może je puszczać dalej i wykorzystywać bez mojej zgody, no bo przecież są publicznie dostępne.. Do dziś mam dzięki temu mimowolnemu sponsorowi całkiem przyzwoity obiektyw..
W polskim systemie prawnym żadne zastrzeganie sobie czegokolwiek nie jest do niczego potrzebne - prawo autorskie zakazuje rozpowszechniania bez zgody osoby uprawnionej tak czy inaczej, niezależnie od celu rozpowszechniania, tego, czy dany materiał był czy też nie był publicznie dostępny i czy był bezpłatny czy za kasę - sorry, prościej już nie potrafie tego wyjaśnić..
To może posłuż się numerkiem art. który tak definitywnie i jednoznacznie to stwierdza ?
Bo tutaj wszystko się rozmywa na definicjach pojęcia "rozpowszechnianie" A interpretacji każdego artykułu będzie zapewne tylu co prawników analizujących kwestię.
A zresztą, po co bić pianę - zainteresowani mogą się przecież zapytać o pozwolenie u źródła, czyli w PADI.
Pozdrowienia!Mania - 18-09-2007, 14:24 Na zdrowy rozsadek wydaje mi sie, ze FotoMis ma racje. Ale jak se wczytac w ustawe, a zwlaszcza w artykul 23, to mozna by dyskutowac....
(podaje za internetowym systeme aktow prawnych Sejmu RP)
Art. 23.
1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego
utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania
według cudzego utworu architektonicznego i architektonicznourbanistycznego
oraz do korzystania z elektronicznych baz danych spełniających cechy utworu, chyba że dotyczy to własnego użytku naukowego niezwiązanego z celem zarobkowym.
2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy
utworów przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności
pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.
Art. 23.1 (dodany)
Nie wymaga zezwolenia twórcy przejściowe lub incydentalne zwielokrotnianie
utworów, niemające samodzielnego znaczenia gospodarczego, a stanowiące integralną i podstawową część procesu technologicznego oraz mające na celu wyłącznie
umożliwienie:
1) przekazu utworu w systemie teleinformatycznym pomiędzy osobami trzecimi
przez pośrednika lub
2) zgodnego z prawem korzystania z utworu.
Mania
PS. A artykul 115 ustep 2 mowi, ze karze podlega ten kto rozpowszechnia bez podania nazwiska lub pseudonimu twórcy. Czyli teoretycznie gdyby sponsor FotoMisiowego obiektywu podal nazwisko tworcy nie mialby problemu....styx - 18-09-2007, 14:52 Właśnie Maniu artykuł jest słuszny, i jest w nim w każdej niemal linijce pole do popisu interpretacyjnego ( np. "już rozpowszechnionego", "użytku osobistego", "celu naukowego niezwiązanego z celem zarobkowym" no i "stosunku towarzyskiego". A 23.1 to już w ogóle miodzio:).
Każdy więc przypadek trzeba tu rozważać oddzielnie, także wygrana Misia nic nie przesądza a co gorsza zapewne ona tez mogłaby w kolejnej instancji zostać zmieniona na niekorzyść.
Ot takie państwo prawa mamy Mania - 18-09-2007, 15:07
styx napisał/a:
"stosunku towarzyskiego".
No jak to...przeciez my tez mamy "stosunek towarzyski". W koncu nurales w moim skrzydle, plycie, itd....
ManiaBeeker - 18-09-2007, 15:13 O żeszsz ! - czy dobrze rozumiem, że ja teraz w ramach krycia tego i owego powinienem nawiązać stosunki z wszystkimi plikoodbiorcami ? Mania - 18-09-2007, 15:30
Beeker napisał/a:
powinienem nawiązać stosunki z wszystkimi plikoodbiorcami
Run Forest...Run....
Milego wieczora Beekerku :P:P
ManiaBeeker - 18-09-2007, 15:54
Mania napisał/a:
Milego wieczora Beekerku
Ja również życzę Ci stosunkowo udanego. Mania - 18-09-2007, 16:32
Beeker napisał/a:
Mania napisał/a:
Milego wieczora Beekerku
Ja również życzę Ci stosunkowo udanego.
Mania
PS. Mam katar jak nie wiem co, wczoraj sie zatrulam, wiec pewnie jak nic pojde spac wczesna pora jak dziecko i to w dodatku na glodnego. Ale dziekowac, dziekowac....
KONIEC OFF TOPICUluis - 18-09-2007, 16:47
FotoMiś napisał/a:
luis napisał/a:
Mania, ja się pod FotoMisiem nie podpisuję - mogę prosić o podsyłanie mi podsyłac na priva wyszperane dive-newsy??
NB Newsy, określone jako "krótkie informacje prasowe", akurat nie podlegają ochronie PA (Art. 4 pkt. 4), więc moża je nawet publicznie wieszać.
Michał
w rzeczy samej, a Ty doprowadziłeś że naczelny wyszukiwacz newsów nurkowych z całego świata ma focha i nic wrzucać nie będzie.
LuizaFotoMiś - 19-09-2007, 01:36
styx napisał/a:
To może posłuż się numerkiem art. który tak definitywnie i jednoznacznie to stwierdza ?Bo tutaj wszystko się rozmywa na definicjach pojęcia "rozpowszechnianie"
Podawałem przecież parę razy - art 116 pkt 1 (założywszy, że nie czerpie się z rozpowszechniania zysku). A jeżeli nie wiesz co to jest rozpowszechnianie, to sprawdź w słowniku języka polskiego - gdy brak w ustawie zdefiniowania pojęcia to stosuje się definicje słownikowe. Chociaż akurat w prawie autorskim można na upartego tą definicję wywieść z innych pojęć.
Mania napisał/a:
jak se wczytac w ustawe, a zwlaszcza w artykul 23, to mozna by dyskutowac....
No właśnie - podawałem parę postów wyżej, że art 23 jest pewną furtką, z tym że daje on prawo do korzystania z pojedynczego egzemplarza każdego z utworów, co wcale nie musi oznaczać zgody na ich rozmnażanie. Ewidentnie możesz na podstawie art 23 pożyczyć znajomemu książkę, którą kupiłaś a nawet film, który sobie ściągnęłas z netu i wypaliłaś na płytce ale czy ten art. upoważnia Cię np do wypalenia jeszcze jednej kopii dla znajomego - to już jest dyskusyjne. Niektórzy uczeni w piśmie twierdzą, że nie i taka dodatkowa kopia podpada pod art 116. Oczywiście zakładam, że 'rozpowszechniacz' jest tak czy inaczej w stanie wykazać, że z obdarowanym łączą go owe szczególne stosunki, których wymaga przepis.
Mania napisał/a:
Art. 23.1 (dodany)
Nie wymaga zezwolenia twórcy przejściowe lub incydentalne zwielokrotnianie
utworów, niemające samodzielnego znaczenia gospodarczego, a stanowiące integralną i podstawową część procesu technologicznego
Obawiam się, że nie bardzo rozumiem.. Jaki proces technologiczny zmuszał Cię do zwielokrotnienia tych utworów?? Presja czlonków forum?
Ten przepis jest wymyślony po to, by nikt się nie czepiał, że np w trakcie przenoszenia plików z jednej maszyny na drugą w pewnej chwili istnieją one w dwu egzemplarzach a dopiero na sam koniec usuwane sa oryginały ze starej maszyny i pozostaja tylko kopie na nowej.
Mania napisał/a:
artykul 115 ustep 2 mowi, ze karze podlega ten kto rozpowszechnia bez podania nazwiska lub pseudonimu twórcy. Czyli teoretycznie gdyby sponsor FotoMisiowego obiektywu podal nazwisko tworcy nie mialby problemu...
Niestety się mylisz, bowiem art. 115 p. 2 dotyczy rozpowszechniania bez podania nazwiska a art 116 rozpowszechniania bez uprawnienia - jedno przecież nie ma z drugim nic wspólnego! Załóżmy, że Staś Pytalski napisał wiekopomne dzieło (np FAQ) i ma do niego wszelkie prawa majątkowe. Jeżeli "rozpowszechniacz' wywali nazwisko Stasia z pliku to złamie właśnie art 115, jeżeli dodatkowo rozpowszechni FAQ bez jego zgody to łamie do kompletu art. 116. Obydwa przepisy są od siebie kompletnie niezależne i możemy je gwałcić razem bądź osobno w dowolnych kombinacjach.
Michałjcsjacekj - 19-09-2007, 19:51 A propos sciagania nielegalnych rzeczy z sieci - filmy propagandowy - co Cie czeka jak bedziesz nielegalnie sciagal ...
Łukasz M. - 22-09-2007, 15:37
jcsjacekj napisał/a:
filmy propagandowy - co Cie czeka jak bedziesz nielegalnie sciagal ...
... kula w główkę, beznadzieja ...Malutka - 25-09-2007, 01:00 Czy też mogłabym prosić to cudo tłumaczone na polski milkfudge@gmail.com ?Tomasz-Szeryf - 25-09-2007, 12:49
Malutka napisał/a:
to cudo tłumaczone na polski
Malutka napisał/a:
prosić
To zamiast FBI będzie Zomo.urwis - 25-09-2007, 12:59 Ponieważ dostaję dużo próśb na odnośnie przesłania materiałów jeszcze raz informuję, że w związku z przepadkiem poprzedniego laptopa nie jestem w posiadaniu materiałów i nie mogę spełnić Waszych próśb.
Sam chętnie bym odzyskał te materiały i tu prośba do tych którym wysłałem.Tom69 - 20-11-2007, 19:56 Jeśli nie sprawi problemu to proszę o przesłanie tej wersji elektronicznej również do mnie na adres tomek@v.pl z góry dziękuję ....bimbaj - 29-11-2007, 01:18 no a jesli ktos je jeszcze ma i nie sprawi mu to problemu,to takze do mnie....
taranak@wp.pl
dziekiMania - 29-11-2007, 10:00 Czy wy czytacie watek? Czytacie ze zrozumieniem?
To ja moze przypomne co Urwis napisal zanim nastepne osoby zaczna sie bez chwili pomyslenia dopisywac:
urwis napisał/a:
w związku z przepadkiem poprzedniego laptopa nie jestem w posiadaniu materiałów i nie mogę spełnić Waszych próśb.
Maniatrain - 29-11-2007, 11:32 Chyba jednak nie zaczną...
bimbaj zajrzyj do skrzynki.Rozis__ - 10-01-2008, 09:08 Czy ja tez bym mogla prosic : ) W polskiej wersji : P Mój e-mail to rozitcz@interia.pl
Z góry bardzooo dziekuje : )
PozdrawiamMania - 10-01-2008, 09:50 Rozis - Tobie rowniez polecam CZYTANIE watku zanim sie do niego dopiszesz.
Materialow nie dostaniesz:
urwis napisał/a:
jeszcze raz informuję, że w związku z przepadkiem poprzedniego laptopa nie jestem w posiadaniu materiałów i nie mogę spełnić Waszych próśb.
Mania
PS. Rany julek, czy naprawde NIKT nie czyta watku? Patrzy tylko na tytul i dopiduje sie do listy? A jakby w miedzyczasie watek zszedl na inny temat - na przyklad "kto ma ochote sie zabic" i wszyscy by sie dopisywali "ja tez, ja tez"???Tomasz-Szeryf - 10-01-2008, 10:04 Jak nie zapomnę zabrać pena jutro to kilku osobom mogę udostepnić. A i w głównej mierze osobie, która mi to udostepniła a utraciła.!Nul - 11-01-2008, 12:41
bimbaj napisał/a:
no a jesli ktos je jeszcze ma i nie sprawi mu to problemu,to dzieki
Maniu, o ile JA rozumiem text, to te kolejne osoby piszą do tych, KTORZY TO JESZCZE MAJĄ, a nie do Urwisa. Urwis zresztą sam prosił o wysłanie mu tego, co stracił, też kierując prosbę do tych "innych", nie będących Urwisami.
Innymi słowy: ci kolejni się dopisują do wypowiedzi bombaja albo urwisa w części proszącej kogoś innego o przesłanie.
Cytat:
prośba do tych którym wysłałem.
Nul (nie mający tekstu i nie mogący go nikomu wysłać)behe - 11-01-2008, 13:07 to jesli ktos odzyska jakies materialy to ja tez poprosze. Nie tylko DM behe_exm@o2.plnuras79 - 17-03-2008, 15:45 Ja również poprosze
oto mail : nuras79@interia.plMed!cus - 29-03-2008, 17:50 Również ja dołączam sie do prośby o materiały. Mail: misieksz@poczta.fm
Z góry dzięki. Beeker - 29-03-2008, 19:57 miłej lekturybehe - 31-03-2008, 11:07 do mnie nic nie doszlo WhoIsThatGirl - 13-04-2008, 12:25 To ja też bym poprosiła o te materiały
Z góry bardzo dziękujękretu - 13-04-2008, 14:43 Ja też bym prosił o te materiały jeśli można
krecik@gmail.com
/Dziękuje tym którzy mi przesłali materiały:Dlkulos - 13-04-2008, 16:10 czy ja tez moge prosic lkulos676@o2.pl
pozdrawiamjackar - 13-04-2008, 23:20 Temat postu: i ja proszę uniżenieja również proszę o przesłanie na jaki1966@o2.plbehe - 14-04-2008, 08:08 dziekuje slicznie.dziekan - 14-04-2008, 08:58 I ja poprosze --> vostri@gmail.comlkulos - 14-04-2008, 09:20 dziekuje bardzo homodelphinus72 - 14-04-2008, 11:59 J ja dołączam się do prośby o udostępnienie materialów od osób które już otrzymały!
homodelphinus@wp.plMaRyaan - 02-05-2008, 00:01 maryaan@o2.pl
Będę bardzo wdzięczny Beeker - 02-05-2008, 00:36 homodelphinus72 - 02-05-2008, 07:58 Dzięki wielkie! Wszystkim którzy odpowiedzieli na post!MaRyaan - 02-05-2008, 10:09 Dziękować, dziękować markus94 - 05-05-2008, 17:27 Czy ja tez moge prosic o polska wersje DM
Pozdrawiam!jackar - 11-05-2008, 19:29 rozumiem, że do mnie nie można wysłać pomimo, że bardzo proszę już drugi raz.
jaki1966@o2.plhubert68 - 11-05-2008, 22:25 Ja też dostałem i dziękuję.Mateusz - 12-05-2008, 16:52 A ja moge prosić o ponowne wysłanie bo gdzieś posiałem mój @ to sznajder1988@o2.plsylwana - 22-08-2008, 12:44 Cześć Wszystkim,
czy mogę również prosić o przesłanie do mnie wszelkich materiałów dotyczących DM (sylwana76@tlen.pl) ?
PzdrGregorius - 22-08-2008, 14:25 Witam wszystkich i równiez gorąco proszę o przesłanie tych materiałów na gmic@poczta.onet.pl
z góry dziękujęDeDeK - 22-08-2008, 14:56 to i ja sie usmiechne na dandie@wp.plsylwana - 25-08-2008, 12:19 Piotr WIELKIE DZIĘKI tOmki - 25-08-2008, 13:56 jak znow bedzie kolejna wysylka - to i ja sie pisze :]
toomki@o2.pl
Z gory dzieki sylwana - 25-08-2008, 15:19 Troche w nie temacie ale może ktoś posiada w postaci elektronicznej inne materiały PADI (np podręczniki OWD lub AOWD itp). ?
Jesli moge prosic to jeszcze raz podaje maila sylwana76@tlen.pl
pzdrtOmki - 25-08-2008, 15:26 OK, OK juz mam
Wielkie dziękihomodelphinus72 - 25-08-2008, 16:11 Ja również będe bardzo wdzięczny za przesłanie podręczników AOWD i OWD w formie elektronicznej.hitman - 21-09-2008, 20:19 ... i jeszcze jedna dla mnie poprosze na priv.TURBISS - 22-09-2008, 10:57 a czy można by sie podłączyć na następną wysyłkę
dziexZet - 23-11-2008, 14:29 Bardzo mi zależy na podręczniku DM w języku polskim. Jeżeli ktoś posiada takowy to bardzo proszę o przesłanie na adres: zet111@wp.pllettarin - 02-12-2008, 09:39 A czy ja też moge tak po cichutku i nieśmiało prosić o przesłanie podręczników OWD i AOWD. Dopiero zaczynam więc przyda mi sie taka lekturka.
Lettarin
[ Dodano: 02-12-2008, 09:44 ]
Nie podałam Maila- Sierota!!
lettarin@o2.plJanus - 02-12-2008, 10:42 Przyłączam się również do prośby.
l.kozlowski(at)wp.plPalkin - 02-12-2008, 12:12 Jak by można było to ja sie przyłanczam do prośby
palkin@poczta.onet.pljoanna_wo - 02-12-2008, 13:10 też poproszę o podręcznik DM (i może Rescue?)...
myślę że każdy nurek cieszy się gdy jego potencjalny buddy chce poszerzać wiedzę dotyczącą wspólnego hobby i podzieli się wersją elektroniczną podręcznika (to tak w kwestii praw autorskich)...
mnie już ciarki przechodzą na myśl, że będę zgłębiać tak zaawansowaną wiedzę o nurkowaniu... jest tyle rzeczy których jeszcze nie wiem a chciałabym
pzdrBitPump - 02-12-2008, 15:01
joanna_wo napisał/a:
myślę że każdy nurek cieszy się gdy jego potencjalny buddy chce poszerzać wiedzę dotyczącą wspólnego hobby i podzieli się wersją elektroniczną podręcznika (to tak w kwestii praw autorskich)...
mnie już ciarki przechodzą na myśl, że będę zgłębiać tak zaawansowaną wiedzę o nurkowaniu... jest tyle rzeczy których jeszcze nie wiem a chciałabym
Ja bym wolał, aby mój partner nurkowy poszerzał swoją wiedzę na kursach, a nie czytając podręczniki, które są tylko uzupełnieniem szkolenia, a nie samodzielną pozycją edukacyjną.
~BitPumpjoanna_wo - 02-12-2008, 15:06
BitPump napisał/a:
Ja bym wolał, aby mój partner nurkowy poszerzał swoją wiedzę na kursach, a nie czytając podręczniki, które są tylko uzupełnieniem szkolenia, a nie samodzielną pozycją edukacyjną.
Ja bynajmniej nie traktuję tego jako "samodzielnej pozycji edukacyjnej" lecz wstęp do zrobienia kursu, do obycia się z tematem, i upewnienia czy jestem gotowa do zdobycia kolejnego stopnia wtajemniczenia... myślę że jest to zdrowe podejscie....BitPump - 02-12-2008, 15:39
joanna_wo napisał/a:
Ja bynajmniej nie traktuję tego jako "samodzielnej pozycji edukacyjnej" lecz wstęp do zrobienia kursu, do obycia się z tematem, i upewnienia czy jestem gotowa do zdobycia kolejnego stopnia wtajemniczenia... myślę że jest to zdrowe podejscie....
"Kolejny stopień wtajemniczenia", a chcesz podręcznik zarówno Rescue, jak i DM. To są dwa stopnie wtajemniczenia i to dosyć odległe od siebie.
Podręczniki Rescue i DM mało mówią o tym, co się dzieje na kursie w wodzie i nie zaspakajają ciekawości. Są one materiałem towarzyszącym, a nie wstępem.
Jeśli masz AOWD to jesteś gotowa na Rescue i z całą pewnością nie jesteś gotowa na DM.
W ramach kursu Rescue PADI dostaniesz podręcznik. A jeśli już musisz go mieć to sobie kup w dowolnym sklepie nurkowym oferującym takie podręczniki lub na Allegro. Idąc na kurs pokażesz instruktorowi, że już masz i wtedy nie musisz kupować po raz drugi.
~BitPumpmartin - 02-12-2008, 15:54
Cytat:
"Kolejny stopień wtajemniczenia", a chcesz podręcznik zarówno Rescue, jak i DM. To są dwa stopnie wtajemniczenia i to dosyć odległe od siebie.
Troche nie rozumiem tego obozenia:
Gdyby dziewczyna zapytala n.p. o Nurkowanie Macke, Kuszewskiego, Zielenieca, to nikt by jej nie mowil ze jest nieprzygotowana na to zeby to poczytac - mimo ze ta publikacja zawiera duzo wiecej wiedzy niz wszystkie ksiazki PADI razem.
BitPump napisał/a:
A jeśli już musisz go mieć to sobie kup w dowolnym sklepie nurkowym oferującym takie podręczniki lub na Allegro.
Natomiast to popieram. Jesli koniecznie dziewczyna musi krasc, to moze nie powinna sie tym afiszowac...joanna_wo - 02-12-2008, 15:59
BitPump napisał/a:
Jeśli masz AOWD to jesteś gotowa na Rescue i z całą pewnością nie jesteś gotowa na DM.
zgadzam się w 100%!
BitPump napisał/a:
A jeśli już musisz go mieć to sobie kup w dowolnym sklepie nurkowym oferującym takie podręczniki lub na Allegro.
dzięki za radę, że też sama na to nie wpadłam! Mania - 02-12-2008, 17:12
martin napisał/a:
Jesli koniecznie dziewczyna musi krasc, to moze nie powinna sie tym afiszowac
Ale w tym watku wszyscy sie afiszuja, ze chetnie kradna. Caly watek jest w zasadzie tylko o tym. Kazdy kolejny napisal "ja tez chce ukrasc"..."i ja tez poprosze kradzione"...
Akino - 02-12-2008, 19:48 Jak będzie następna wysyłka to i ja bardzo prosze o wszelkie materiały.
agcypis@poczta.onet.plsylwana - 03-12-2008, 22:47 Martin, chyba wbiłeś się w ten temat nie czytając wszystkich wpisów !!!!! Temat kradziezy był już poruszany i całkowicie sie z Toba nie zgadzam. Posiadam wszystkie podręczniki PADI (w formie papierowej) i mimo to poszukuję postaci elektronicznej tych wydań, gdyż nie uśmiecha mi sie skanowania wszystkiego, jeżeli ktos posiada już taką wersję.
Pzdrnimphe - 28-02-2009, 12:22
sylwana napisał/a:
Martin, chyba wbiłeś się w ten temat nie czytając wszystkich wpisów !!!!! Temat kradziezy był już poruszany i całkowicie sie z Toba nie zgadzam. Posiadam wszystkie podręczniki PADI (w formie papierowej) i mimo to poszukuję postaci elektronicznej tych wydań, gdyż nie uśmiecha mi sie skanowania wszystkiego, jeżeli ktos posiada już taką wersję.
Pzdr
witam.
ja także posiadam wszystko w wersji papierowej, jednak bardzo chciałabym mieć to także elektronicznej, a nie posiadam skanera. Na kolejny wyjazd nie chciałabym tachać ze sobą książek ze względu na wagę bagażu, a czasem lubię do nich zajrzeć.. Dlatego jeśli ktoś miałby takie materiały to każde chętnie przyjmę, nawet podstawowe OWd.
dziękujęParker - 17-07-2009, 15:16 to jeszcze ja prosze o wersje elektr. DM parker2002@o2.plsempai - 24-08-2009, 20:10 witam,
niestety ostatnio padł mi komp i straciłem moje wszystkie dane.
czy mógłby mi ktoś podesłać na maila podręcznik DM??
mój mail: macpac666@wp.pl
z góry dzięki
pozdrawiam
maciekhubert68 - 24-08-2009, 20:37 Proszę bardzo, poszło.tomasz3city - 07-09-2009, 22:34 Witam serdecznie.
Prosilabym także o podeslanie podręcznika DM
Z góry dziękujęTrident - 11-09-2009, 21:38 jeżeli można to ja poproszę również
przemek@nietykalni.eumaciejmlejnek - 18-10-2009, 13:29 Czy mogę też prosić o podręcznik DM. Dziękuję i pozdrawiam !
maciejmlejnek@op.plJaroo74 - 18-10-2009, 16:43 Również byłbym wdzięczny za podesłanie. Pozdrawiam
jaroslaw_kania@yahoo.co.ukdziekan - 19-10-2009, 11:51 I ja poproszę
vostri@gmail.combell23 - 19-10-2009, 15:30 i ja bell@xtra.pl
pozdrawiamDamass - 19-02-2010, 21:46 Czas odświeżyć temat poszukuję wersji PDF:
Pozdrawiamkatiusha - 25-02-2010, 19:08 Jeśli to nie kłopot to ja również poproszę o wszelkie dostępne materiały od osób, które już otrzymały: pacew@pacew.pl
Z góry dziękuję i pozdrawiamAkira - 25-02-2010, 23:04 To i ja bym się podłączył... seal_gl@op.pl
Z góry dziękujeAgaW - 27-02-2010, 00:19 to ja też agata.zmijka@gmail.com
Dzięki wielkie llopezor - 27-02-2010, 09:27 Jeśli to nie kłopot to i ja bym bardzo prosił.
llopezor@op.pl
Z góry dziękuję!kalel - 27-02-2010, 16:38 To może jeszcze dla mnie się znajdzie:
tomekfn@gmail.com
Dzięki.igla6 - 04-03-2010, 17:40 Ja też poproszę
igla666@wp.pl
DziękiPiotr - Malediwy - 05-03-2010, 16:49 Dopiero na wiosnę zamierzam zrobić rescue ale już w zeszłym roku kupiłem książke do tego kursu.
Chętnie też przejrzę DM więc również proszę o plik na adres piotrskorek@wp.eu
Z góry wielkie dzięki!Slawekch - 05-03-2010, 21:25 Jeżeli mogę prosić to również z chęcią wejdę w posiadanie wersji elektronicznej podręczników do RD i DM
slawek@damal.pl
Z góry dziękujęharry - 05-03-2010, 23:50 Witam,
jeśli ktoś posiada elektroniczne wersje podręczników i się nimi podzieli - to też poproszę:
francuz71@interia.pl
Dziękuję i pozdrawiam.ziemia - 07-03-2010, 10:07 Witam , to jeśli można , to ja także poproszę o podręcznik DM .
matkaziemia@o2.pl
dziękuję i pozdrawiamWieśkonur - 08-03-2010, 22:17 Witam, jeżeli nie stanowi to problemu to ja też poproszę dwdlugosz@wp.pl
Z góry serdeczne dziękiwoytzek - 19-05-2010, 00:01 Jeżeli ktoś byłby tak uprzejmy to przyłączam się do 10 stron próśb o przsesłanie podręcznika
trabit@wp.plDany - 19-05-2010, 00:06 Można kupić podręcznik DM PADI w formie papierowej - polecamfallout - 31-05-2010, 12:09 Ja również w tej samej sprawie duken3de@o2.pl
Z góry dzięki!!
Pozdrawiamwoytas - 11-06-2010, 12:17
urwis napisał/a:
Beeker napisał/a:
czy ja mogłbym również (nieśmiało) poprosić?
Podaj adres emailowy
ja tez bym poprosil wananQgo2.plGooreK - 11-06-2010, 12:51 ja też poproszę RD i DM, wiedzy nigdy za wiele.
goorek69@gmail.com
dzięki rafka - 11-06-2010, 14:11 hej i jeszcze ja auer1@wp.plMarcin R - 14-06-2010, 00:55 no to jeśli można to i ja : salis@op.pl
Pozdr
Marcinandare - 14-06-2010, 19:17 to i ja poproszę jeżeli można RD i DM
andare@wp.plsubbar - 14-06-2010, 21:02 Jeśli nie będzie to problemem to również proszę o podesłanie materiałów.
Bartek
szymonukraken - 10-07-2010, 18:38 Temat postu: Podręcznik DMPodręcznik Divemastera został wydany przez PADI oficjalnie po polsku i teraz każdy nurek który zapisze się na kurs dostanie go w cenie kursu (czy jak ktoś woli zapłaci za niego w cenie kursu).
Podręczniki można też kupić w centrach nurkowych chociaż pewnie z dostępnością na razie jest kruch bo to nowa sprawa.
Maciek "Szczęściarz" Curzydłoredangels - 02-08-2010, 15:10 ja również mógłbym prosić - przemek@redangels.pl
Czy ma ktoś z Was również podręczniki do OWD i AOWD w języku polskim?
Pozdrawiam
Przemekcichy666 - 17-08-2010, 23:25 a czy ja też mógłbym dostac te tłumaczenia do DM:-)?kewals - 17-08-2010, 23:32 Ludzie o co tu chodzi...robiąc kurs OWD, AOWD, i resztę łącznie z DM....i resztą macie mieć dostęp do materiałów w j. polskim....no chyba ze wyznajecie dewize " taniej w egiptowie" , każdy normalny inst. daje Wam możliwość i materiału w j. tzw. zrozumiałym, czyli np....dla wielu polskim. Gdzie wy kursy robicie ludzieSlawekch - 18-08-2010, 12:45
kewals napisał/a:
Ludzie o co tu chodzi...robiąc kurs OWD, AOWD, i resztę łącznie z DM....i resztą macie mieć dostęp do materiałów w j. polskim....no chyba ze wyznajecie dewize " taniej w egiptowie" , każdy normalny inst. daje Wam możliwość i materiału w j. tzw. zrozumiałym, czyli np....dla wielu polskim. Gdzie wy kursy robicie ludzie
Sprawa jest bardzo prosta. Oprócz podręczników papierowych które posiadam czasami szybciej mi jest skorzystać z wersji elektronicznej tej samej książki. A jest jaszcze kilka zalet jak np wyszukiwanie po fragmencie tekstu itp.kokaroll - 29-08-2010, 19:39 Temat postu: Proszę:-)Witam,
bardzo proszę o DM na mail: kokaroll@gmail.com
Pozdrawiam !!!:pa:Castor - 30-10-2010, 20:08 czesc
prosze o przeslanie materialow DM na adres rysiek_m@wp.pl
z gory dziekuje i pozdrawiamPiotr - Malediwy - 23-06-2011, 08:24 Otrzymałem już jakiś czas temu plik z tym podręcznikiem ale po ostatniej awarii komputera utraciłem go bezpowrotnie. Czy jeszcze raz mogę prosić o przesłanie go na adres piotrskorek@wp.eu ?
Z góry wielkie dzięki!adriano210 - 23-06-2011, 08:29 czy ja mógł bym też prosić o pliczek ? lubię czytać wszystko nurkowe
w zamian mogę wysłać podręczniki z cft
adriano210 @ o2.pl bez spacjiihcmetys - 23-06-2011, 21:31 je tez bym bardzo prosił o podrecznik DM
hcmetys@wp.plYabulon - 24-06-2011, 20:20 No cóż, do DM brakuje mi sporo, ale jeśli kolega taki uprzejmy to też bym chętnie poczytał,grabar79 - 24-06-2011, 23:21 Ja tez poprosze jesli to nie problem pafik3@wp.pl
PozdrawiamDerekL - 25-06-2011, 07:12 Czy ktoś ma jeszcze tę książeczkę ? Jak tam proszę na emaila darls@poczta.onet.pl
Z góry dziękuję raptor_xxl - 25-06-2011, 17:34 Proszę, aby ktoś mi wysłał podręcznik DM oraz RD. Email raptor_xxl@poczta.fm
[ Dodano: 26-06-2011, 20:26 ]
Ponawiam proźbę o podręcznik DM oraz RD. Email raptor_xxl@poczta.fm
[ Dodano: 28-06-2011, 19:09 ]
Dostałem podręcznik DM w wersji elektronicznej. Części osób przesłałem. Jeśli ktoś nie dostał, a chce, to niech da znać, to prześlę.
[ Dodano: 28-06-2011, 19:13 ]
Zapomniałem dodać, na kursie DM używa się też Encyklopedii Nurkowania Rekreacyjnego i to jest chyba ta: http://chmielowski.eu/POL...INGA/ERD_pl.pdfafgan - 05-07-2011, 09:07 Hej, jeżeli nie byłby to problem to poprosiłbym te materiały na RD i DM na adres marcin.torbus@wp.pl.
Dziękicuube - 07-07-2011, 21:10 Jeśli to możliwe to również bym prosił o podręcznik RD i DM na cuube (at) interia.pl . Z góry wielkie dzięki!
P.S. Jeśli ktoś posiada w wersji elektronicznej OWD to również nie pogardzę. rafixpol2 - 08-07-2011, 16:57 raptor_xxl, Jakbyś mógł DM elektro na mojego maila: rafixpol2@poczta.onet.pl to chętnie. Nie zawsze mam chęć zabierać ze sobą papierową a tak laptopek jest zawsze w torbie. Pozdro RafałDubi - 09-07-2011, 21:37 Witam uprzejmie poproszę o podręcznik DM i RD. dubi1234@gmail.com
Z góry dziękuję!SZymEK vel Tomek - 27-10-2011, 20:50 Czy jakaś dobra dusza mogłaby wysłać na tomek0821@interia.eu podręcznik DM
inne (OWD, AOWD, RD) też chętnie przyjmę.jacekplacek - 27-10-2011, 23:56 Jak coś, zapraszam na kurs: podręcznik w cenie TYMOTEUSZ - 28-10-2011, 06:29 jacekplacek (nie zeby wywołać burze na forum i nie ze sie czepiam ), czego jesteś instruktorem ?slawek290 - 28-10-2011, 07:39
TYMOTEUSZ napisał/a:
czego jesteś instruktorem ?
On z tego co mi wiadomo jest instruktorem .... NN czytaj Normalnego Nurkowania
Tak doświadczony nurek jak Tymek nie doszedł jeszcze do tego że nie organizacja tylko instruktor jacekplacek - 28-10-2011, 08:36
TYMOTEUSZ napisał/a:
jacekplacek (nie zeby wywołać burze na forum i nie ze sie czepiam ), czego jesteś instruktorem ?
Jacek Biernacki:
http://tdisdi.pl/instruktorzy.phpTYMOTEUSZ - 28-10-2011, 08:47 eee - to ja pana z jastarni kojarze panie instruktorze.
jakby co zapraszam na wieczorną sziszke do diving ( jade dzis wieczorem do niedzieli)
no własnie jak będą chetni to na sobote jest plan na tankowca i pogłebiarkejacekplacek - 28-10-2011, 09:01
TYMOTEUSZ napisał/a:
eee - to ja pana z jastarni kojarze panie instruktorze.
Ale w Jastarni to ja za kursanta robię Jozio - 28-10-2011, 09:13
jacekplacek napisał/a:
TYMOTEUSZ napisał/a:
jacekplacek (nie zeby wywołać burze na forum i nie ze sie czepiam ), czego jesteś instruktorem ?
Jozio
Widzielismy sie w Lagowiehubert68 - 28-10-2011, 13:25 Ale kurs u Jacka polecam, z małym ostrzeżeniem: NIE BĘDZIE ŁATWO...
Acha, ja może też się kiedyś wybiorę do Jacka na kurs, jak mi się zachce, by mi cosik pod pachami dyndało, zamiast na plecach... co więcej mam ten kurs już opłacony (barterowo... ale zawsze).SZymEK vel Tomek - 28-10-2011, 15:04
jacekplacek napisał/a:
Jak coś, zapraszam na kurs: podręcznik w cenie
hubert68 napisał/a:
by mi cosik pod pachami dyndało, zamiast na plecach
jeżeli się zjawię to w tym samym celu co Hubert!
Wszystkim którzy przysłali książkę SERDECZNE DZIĘKIGrotto8 - 28-10-2011, 15:18 To jacekplacek na w ofercie kurs specjalizacji SM ?
A ja już się do Starnasia chciałem zapisać hubert68 - 28-10-2011, 15:57
Grotto8 napisał/a:
To jacekplacek na w ofercie kurs specjalizacji SM
Ma, ma. I jest w tym naprawdę świetny...jacekplacek - 28-10-2011, 23:23
Grotto8 napisał/a:
A ja już się do Starnasia chciałem zapisać
I lepszego pomysłu mieć nie mogłeś: paru znajomych szkoliło się u Niego i bardzo sobie chwalą. Osobiście uważam, że i Razor i wszelkie jego rozwinięcia są na pograniczu perfekcji a inne kombinacje... pozostaną kombinacjami. Jeszcze w Łagowie coś ciekawego się wykluwa, ale z tym nie chcę wychodzić przed orkiestrę - autor sam się pochwali Piotrek Ginter - 28-10-2011, 23:51
hubert68 napisał/a:
by mi cosik pod pachami dyndało, zamiast na plecach...
Jakis dziwny jestes ...
Mnie sie gdzies indziej dynda ... Włodek K - 29-10-2011, 00:31
jacekplacek napisał/a:
Jeszcze w Łagowie coś ciekawego się wykluwa, ale z tym nie chcę wychodzić przed orkiestrę - autor sam się pochwali
A co tu się chwalić. Każdy może się w to bawić. W niedzielę następny nurek z już dopasowanym balastem, fajnym trymem i filmowaniem narcystycznym . Na ostatnim warsztatowym nurku, w środę, udało się już ułożyć wężyki tak aby były tam gdzie powinny być i teraz jestem zadowolony (na ten czas oczywiście, na ten czas... DIR trza być . Bo już mi świta że wężyk zapasowego jest za krótki o jakieś 5 cm Się wymieni, a co
Przy okazji wyszły następne 2 konieczne zmiany w konstrukcji płyty potrzebne do butli alu, i zmiana sposobu stabilizacji odłożonego zasadniczego AO. Sprawdziło się ułożenie zapasowej latarki
Teraz kolej na polizanie procedur typu gałko-mania na różne sposoby. No albo jak będzie słoneczko to pindolę procedury Poganiam po krzaczorach z aparatem - będzie fajniej.
Potem podumam nad zrzucalnością balastu (jest bezproblemowa możliwość w tym systemie to czemu jej nie wykorzystać) Potem, już konkretnie, poproszę o wykonanie do tego odpowiedniego worka, który gdzieś tam w główce już się ułożył w realny kształt.
Nawiasem mówić potrzebuję kupić sporo dobrej sztywnej taśmy 50 mm. Wie ktoś gdzie takie bezpośrednie źródełko tryska i się ze mną podzieli tym na priv?jacekplacek - 29-10-2011, 07:39
Włodek K napisał/a:
Nawiasem mówić potrzebuję kupić sporo dobrej sztywnej taśmy 50 mm. Wie ktoś gdzie takie bezpośrednie źródełko tryska i się ze mną podzieli