Tak przy okazji ... ujawnijcie sie - kto z was lubi sobie troch pobrzdakac na gitarze ...
P.S.
Prywatnie jestem fanem :
1) Best of the best - Steve Vai - np. "For the name Of God" Posluchaj - wymaga Windows Media Player
2) Satriani - taki ostry rock jak dla mnie
3) Pat Matheny - no krol jazzu (gitarowego)
4) Carlos Santana - jego melodie (Samba Pa Ti) rozwalaja mnie
5) Gary Moore - krol bluesa
6) ClaptonJaga19 - 01-10-2007, 18:42 O jak miło,,,,dorzucę jeszcze Jeffa Becka i Slasha.
Pogrywam sobie na gitarce, choć przez całą szkołę muzyczną waliłam w klawisze fortepianu i dmuchałam w fujarkę.
Co do facia, który gra na gitarce techniką fortepianową, jak to ująłeś, to jestem zauroczona.
Może wiesz, że gdzie można go posłuchać?
PozdrawiamGrzyb - 01-10-2007, 18:43 Temat postu: Re: Granie na gitarzeodlotI - 01-10-2007, 21:38 Temat postu: Re: Granie na gitarzeCzy tacy co tylko SOBIE i w dodatku BRZDĄKAJĄ też mogą się przyłączyć? ...
To może dołożyć do kolekcji Roberta Frippa i Grega Lake'a.
P.
IJaga19 - 01-10-2007, 23:15
I napisał/a:
Czy tacy co tylko SOBIE i w dodatku BRZDĄKAJĄ też mogą się przyłączyć?
Koniecznie! Ja do takich należę i cieszę się, że od 2 lat na Rynku we Wrocławiu brzdąkacze mogą się spotkać i wspólnie pograć, jak choćby ostatnio świetny kawałek Hendrixa ,,Hey Joe".
Z polskich wymiataczy gitarowych lubię Darka Kozakiewicza z Perfectu.I - 02-10-2007, 10:19
Jaga19 napisał/a:
... i wspólnie pograć, ...
Hm... zaawasowani ....
P.
I Jaga19 - 02-10-2007, 10:39
I napisał/a:
Hm... zaawasowani ....
Nie becz, ,,Twoje łzy lecą mi na koszulę z napisem King Bruce Lee Karate Mistrz"
Ja swoje granie nazywam graniem mimo, że moi faceci (2 gitarzyści) nazywają to rzępoleniem.
Najważniejsze, że to co robię sprawia mi frajdę.
Jeśli Ty sam lubisz swoje granie, to jest OK.
Zapytam z ciekawości: od jakich kawałków zaczynaliście swoje przygody z gitarą, w jakim wieku, gdzie?
Ja mając 14 lat, na obozie harcerskim, ,,Domem wschodzącego słońca" Animalsów.
Pozdrawiam:-)jcsjacekj - 02-10-2007, 15:58
Jaga19 napisał/a:
Co do facia, który gra na gitarce techniką fortepianową, jak to ująłeś, to jestem zauroczona.
Może wiesz, że gdzie można go posłuchać?
Nie slyszalem o nim. Nie wiem jak sie nazywa. Trafilem na niego przypadkowo.
Wiem ze np. S.Vai , Satriani uzywaja tej techniki mocno.
[ Dodano: 02-10-2007, 16:01 ]
Jaga19 napisał/a:
Zapytam z ciekawości: od jakich kawałków zaczynaliście swoje przygody z gitarą, w jakim wieku, gdzie?
Ja mając 14 lat, na obozie harcerskim, ,,Domem wschodzącego słońca" Animalsów.
Pozdrawiam:-)
Tez oboz, gosciu gral i spiewal Stachure http://romanro.art.pl/und...=54&gitara=truejacola - 02-10-2007, 21:04 Niektórzy gitarzyści rozwineli tapping do takiej postaci jak ten gość.Inni poszli w tę stronę http://pl.youtube.com/wat...related&search=
Osobiście preferuję techniki bardziej klsyczne http://pl.youtube.com/watch?v=RHnth4Av-Nk wg.mnie lepiej już sie nie da... Pozdrawiam wszystkich nurogitarmenów.Jaga19 - 03-10-2007, 08:49 No to teraz przykład wspaniałego połączenia gitarki bez prądu ze wspaniałymi głosami Nuno Bettencourta(gitara) i Garego Cherone,a z Extreme w kawałku,,More than words"[img]pl.youtube.com/watch?v=viQWJUoRG50[/img]
[ Dodano: 03-10-2007, 08:50 ]
[URL=pl.youtube.com/watch?v=viQWJUoRG50]More than words[/URL]
[ Dodano: 03-10-2007, 08:51 ]
[URL=pl.youtube.com/watch?v=viQWJUoRG50]More than words[/URL]
[ Dodano: 03-10-2007, 08:53 ] More than wordsAndrzej Kosko - 03-10-2007, 11:10 Też lubię se pobrzdakać-a nawet zawyć przepalonym głosem to i owo. Mój pierwszy kawałek-"Uwierz mi,Lili" bodaj Czerwonych Gitar.
Dodałbym jeszcze Marka KnopfleraTomasz-Szeryf - 03-10-2007, 11:39 SDM, Szanty klasyka, Gintrowski, Kaczmarski, Pod Buda i kilka w podobnym klimacie.
amatorsko w gronie przyjaciół, sporadycznie na festiwalach.jcsjacekj - 04-10-2007, 00:28 No to lecimy z moimi ulobionymi solowkami/tematami w wersji Video :
Gary Moore - Still Got the blues
Carlos Santana - Samba Pa Ti
Steve Vai - For the love of God
(ostry czad zaczyna sie gdzies ok. 2:40-3:20)
Metallica - Nothing Else Matters(S&M)
Jaga19 - 04-10-2007, 11:51 To teraz moja młodość i jedna z miłości - Pink Floyd ,,Mother"
[ Dodano: 04-10-2007, 11:52 ]
a,,,,,i na dodatek jest to kawałek, który każdy z nas może sobie pogrywać z Pinkami i to jest fajne:-)Przemo_C - 04-10-2007, 13:21 Wirtuozów gitary podziwiam, ale słucham rzadko, kilkanaście lat temu grałem w kapeli Punkowej (ech, to były czasy), teraz czasem w domu wezmę do ręki pudło by pobrzdąkać coś młodemu.
Pozostała mi jednak sympatia dla kapel, które potrafią zagrać mocne energetyczne kawałki, często wracam do dwóch pierwszych płyt Metallici, a ostatnio ponownie odkryłem Motorhead (patrz: avatar ), Lemmy z kolegami, z gitary, basu i bębnów potrafią wykrzesać taki ogień, że czasami wydaje mi się to niemożliwe.
Zawsze jak wracam z imprezy (prowadzi żona ) słucham gitarowej muzyki i obiecuję sobie, że w poniedziałek idę kupić elektryka, piecyk i kilka efektów. Jednak jak dochodzę do siebie to w poniedziałek i tak idę do sklepu nurkowego.Jaga19 - 04-10-2007, 13:23
Cytat:
kilkanaście lat temu grałem w kapeli Punkowej
wrzuć jakiś swój kawałek:-)Przemo_C - 04-10-2007, 13:40
Jaga19 napisał/a:
Cytat:
kilkanaście lat temu grałem w kapeli Punkowej
wrzuć jakiś swój kawałek:-)
Daj spokój Jaga , w sumie to nawet nie wiem czy coś się zachowało, nagrywaliśmy próby na jakiegoś kasetowca, może któryś z kolegów ma jeszcze te kasety? Niestety jak to w życiu, nasze drogi się rozeszły i oczywiście nikt nie został muzykiem.
Ale zabawa była fantastyczna.
To był początek lat 90 i pamiętam, że takich zespołów jak nasz było bardzo dużo, organizowane były przeglądy, koncerty w szkołach itd.. Jako ciekawostkę powiem, że próby mieliśmy na zmianę z chłopakami ze Sweet Noise, my ostro balowaliśmy i graliśmy dla frajdy, oni traktowali to poważniej, widać, że mieli rację, choć w obecnym składzie jest tylko jeden którego pamiętam (lub rozpoznaję ).Jaga19 - 04-10-2007, 13:50
Przemo_C napisał/a:
Daj spokój Jaga
Nie dam:-)
Przemo_C napisał/a:
w sumie to nawet nie wiem czy coś się zachowało
Nagraj coś teraz w wersji solo-pomyślałam nawet nieśmiało, że byłoby fajnie, gdybyśmy się pochwalili swoimi ,,nagraniami"
Odkąd jcsjacekj założył ten wątek prawie śpię z gitarą, jak za dawnych czasów:-)
Rodzinka dziwnie patrzy,,,,,,,,odnowiłam nawet parę kontaktów ze szkoły,,,,sie porobiło:-)
[ Dodano: 04-10-2007, 13:52 ]
Przemo_C napisał/a:
nasze drogi się rozeszły i oczywiście nikt nie został muzykiem.
ale zostało fajne hobby i grywasz młodemu:-)Khoza - 05-10-2007, 10:51 Jesli chodzi o tapping oburęczny i technikę fortepianową, to chyba nikt nie wymienił tu Adama Fulary (Fool-X) http://www.youtube.com/watch?v=Y-WWzFnasuE
Polecam również zapoznanie się z solem Prince'a http://www.youtube.com/watch?v=Z5zOPGMIyMQ po postu wyrywa z butów.kurek - 05-10-2007, 16:38 Witam.
Ja grywam ale teraz mało. Stary blues na butelkowym Fenderze.
pozdr
kurekjcsjacekj - 05-10-2007, 17:41
Khoza napisał/a:
A największym gitarzysta był i będzie zawsze Dimebag Darell
Oczywiscie zaraz po Jimmy Hendrixie ?Jaga19 - 06-10-2007, 00:33 Jimmy Page( Led Zeppelin) ze swoją fantastyczną solówą w ,,Schodach do nieba"-zaczyna się w 5,45" tegokawałka
Oczywiscie zaraz po Jimmy Hendrixie ?
Z całym szacunkunkiemdo Jimmiego - nie. Jakoś riffy i sola Dime'a bardziej do mnie przemawiają...jacola - 07-10-2007, 02:32
Khoza napisał/a:
jcsjacekj napisał/a:
Khoza napisał/a:
Oczywiscie zaraz po Jimmy Hendrixie ?
Z całym szacunkunkiemdo Jimmiego - nie. Jakoś riffy i sola Dime'a bardziej do mnie przemawiają...
Jimmi brzmi dziś już archaicznie,ale to On nadał kierunek rozwojowi muzuki rockowej i na tamte czasy był szokująco nowatorski .Bez urazy ale takich wirtuozów jak Dime u "nas mnoga" a dzisiaj takie granie to "nihil novi"Khoza - 07-10-2007, 19:44 Jacola, dyskusja o wyższości jednego gitarzysty nad drugim może być bardziej burzliwa nawet od standardu CMAS vs PADI vs Reszta Świata Nie podważam nowatorskości Hendrixa, ale zwracam uwagę publiczności na mniej "okrzyczanych",ale wysoce utalentowanych muzyków. A co do pospolitości Dime'a to zdecydowanie protestuję - o jego muzyce wypowiedziało się w samych pozytywach wielu wybitnych rockmenów, gitarzystów i nie tylko.Jaga19 - 07-10-2007, 23:38
jacola napisał/a:
Jimmi brzmi dziś już archaicznie
Niekoniecznie-trzeba mieć ucho, by słyszeć z jakim luzem pomyka po strunkach:-)
Khoza napisał/a:
ale zwracam uwagę publiczności na mniej "okrzyczanych",ale wysoce utalentowanych muzyków
Tylko po co? Muzyk ma trafiać w moje najczulsze punkty, dawać,,kopa" swoją grą,a udaje się to niekoniecznie tym najzdolniejszym( oni często kończą w filharmoniach i są nudni jak flaki z olejem)
Khoza napisał/a:
o jego muzyce wypowiedziało się w samych pozytywach wielu wybitnych rockmenów, gitarzystów i nie tylko.
To jeszcze o niczym nie świadczy.
O komuniźmie też wielu wypowiadało się i pisało, a jakoś mnie nie rajcuje.
Wracając do tematu,,,,,,może pogramy Dżem? Pewnie nie raz próbowaliście, hm?
Jimmi brzmi dziś już archaicznie,ale to On nadał kierunek rozwojowi muzuki rockowej i na tamte czasy był szokująco nowatorski .Bez urazy ale takich wirtuozów jak Dime u "nas mnoga" a dzisiaj takie granie to "nihil novi"
Nie chcialem wywolac wojny "kto jest wiekszym gitarzystom".
Kazdy ma swoja liste fanow. Ja swoja opisalem jestem ciekaw jaka macie Wy.
Nie bede tlumaczyl czemu serce mi krwawi jak slucham "Still got the blues" bo to kwestia gustow. I jak kazda sztuka w jednym moze wzbudzac wzruszenie a u innych torsje.
Maly programik a i jakos tam nastaroilem gitare. Nie mam kamertonu ani sluchu absolutnego wiec przydal sie.
[ Dodano: 08-10-2007, 15:39 ]
jacola napisał/a:
Jimmi brzmi dziś już archaicznie,ale to On nadał kierunek rozwojowi muzuki rockowej i na tamte czasy był szokująco nowatorski .Bez urazy ale takich wirtuozów jak Dime u "nas mnoga" a dzisiaj takie granie to "nihil novi"
Nie chcialem wywolac wojny "kto jest wiekszym gitarzystom".
Kazdy ma swoja liste fanow. Ja swoja opisalem jestem ciekaw jaka macie Wy.
Nie bede tlumaczyl czemu serce mi krwawi jak slucham "Still got the blues" bo to kwestia gustow. I jak kazda sztuka w jednym moze wzbudzac wzruszenie a u innych torsje.
Maly programik a i jakos tam nastaroilem gitare. Nie mam kamertonu ani sluchu absolutnego wiec przydal sie.Grzyb - 10-10-2007, 15:09 polecam jeszcze ten filmik - kliknac tu trzeba!Jaga19 - 10-10-2007, 19:50 Fajnie, że przypomniałeś ten kanon - w rokowej wersji jest równie fajny, jak w oryginale.
Pozdrawiamjcsjacekj - 15-10-2007, 00:54 A propos naszych rodzimych mistrzow - Grzegorz Skawinski (Kombi, ex. Skawalker, ONA). W/g mnie jest tez niezly.
Kto z was pamieta plyte Skywalkera ... niezle tam wymiatal.
I - 15-10-2007, 11:33 Skoro wszyscy wrzucają "swoje kawałki" i ja pozwolę sobie przypomnieć:
coś na ranno , (ew. bardziej klasyczna wersja (ale bez ruchomych obrazków) )
no i coś na dobranoc
P.
Ijacola - 15-10-2007, 17:44 A propos wymiatania...Taka ciekawostka.http://pl.youtube.com/watch?v=gxMO1rCK6GQ//Jaga19 - 16-10-2007, 11:43 Wracając do wspomnianego przez I King Crimson warto wspomnieć o ich świetnym basiście, który grywał z Floydami, Sealem, czy Peterem Gabrielem .
Facet nazywa się Tony Levin-chyba wszyscy o nim słyszeli-jest propagatorem instrumentu o nazwie chapman stick mającego znacznie większą skalę niż gitara elektryczna, czy basowa.
Gra się na nim techniką tappingu oburęcznego, o którym była już wcześniej mowa.
Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów.
Zdarzyło mi się swego czasu trochę żeglować i poznać kilka utworów z tym związanych.
A czy ktoś zna piosenki o nurkowaniu – bo jeszcze się nie spotkałem.gorcio - 23-10-2007, 19:40
Bogus napisał/a:
Zdarzyło mi się swego czasu trochę żeglować i poznać kilka utworów z tym związanych.
shanties powstaly jako piesni pracy, glownie na deku i w rytmach odpowiednich do wykonywanych czynnosci
Bogus napisał/a:
A czy ktoś zna piosenki o nurkowaniu – bo jeszcze się nie spotkałem.
Jak tylko nurkowie zaczna spiewac w czasie wykonywania pracy - na pewno cos powstanie.Np "Ballada o rezerwie", czy tez cos a la "Dlugie deko z panienka w Dahab" I - 23-10-2007, 20:15 Do tego wątku raczej pasują 8-10. minutowe solówki z fuzzerem.... na bezdechu
P.
IBogus - 24-10-2007, 09:22
gorcio napisał/a:
Jak tylko nurkowie zaczna spiewac w czasie wykonywania pracy - na pewno cos powstanie.Np "Ballada o rezerwie", czy tez cos a la "Dlugie deko z panienka w Dahab"
Coś mi się wydaje, że Ballada o rezerwie może być strzałem w 10tkę
Sam bym sobie czasem nuciłJaga19 - 25-10-2007, 09:07
Bogus napisał/a:
A czy ktoś zna piosenki o nurkowaniu – bo jeszcze się nie spotkałem.
Szczerze mówiąc nie słyszałam, więc zrobiłam małą transpozycję znanego kawałka ,,Gdzie ta keja" Jurka Porębskiego i wygląda to tak:
Zwrotka:
Gdyby tak ktoś przyszedł i powiedział: a
- Stary, czy masz czas? G a
Potrzebuję do nurania jakąś nową twarz, a C G7 C
Jakieś wraczki, Wielka Rafa, oceany trzy, C C7 F d
DIRgaloty, rebreathery - to powiedziałbym: d a E7 a
Refren:
Gdzie ta bojka, a pod nią ten wrak a G a
Gdzie ta stępka wymarzona w snach? C G C
W każdej chwili daję nura w głąb g A7 d A7 d
Byle tylko znów nie bolał ząb. d a E7 a
Fajnego śpiewania już nad wodą:-)I - 25-10-2007, 10:24 Whaau....
No super, nowa świecka tradycja się tworzy, he he...
No i gitara została wykorzystana...
P.
I
PS.
Ja tam, mruczę sobie... POD wodą...
Tylko jak zrobić odpowiednie pudło rezonansowe do gitary podwodnej... Jaga19 - 25-10-2007, 11:01
I napisał/a:
No super, nowa świecka tradycja się tworzy, he he...
Też się cieszę:-)
Tylko ja nie nuram wcale i nigdy pewnie nie będę, więc fajniej byłoby, aby ktoś z nurasów zaczął.Andrzej Kosko - 25-10-2007, 13:55
I napisał/a:
Ja tam, mruczę sobie... POD wodą...
tez lubie-trzeba tylko uważać,jesli w pobliżu ktoś ma kamerę,mikrofony w nich są baaardzo czułe...VooDoo_73 - 25-10-2007, 16:07 kurcze, był taki instrumentalny wypasiony kawałek, nasz krajowy, w tytule chyba coś z kawalerią (I NIE KAWALERIA SZATANA) no i to dopiero zagadka
[ Dodano: 25-10-2007, 16:09 ]
a swoją drogą - może możnaby przymocować drumlę do AO? Jaga19 - 31-10-2007, 11:54 Ad wypasionych kawałków: ,,Czerwony jak cegła" Dżemu oczywiście.
Adaś Otręba, czy Jurek Styczyński fantastycznie grają na gibsonach i fenderach, ten drugi dodatkowo na Ibanezie Classics.
No i jeszcze babski blus w wykonaniu Edytki BartosiewiczGrzyb - 08-11-2007, 14:37 wlasnie znalazlem cos, czego dawno nie widzialem - wg. mnie jeden z najlepszych pojedynkow gitarowych:
CrossroadsJaga19 - 10-11-2007, 01:06 Pojedynek świetny.
Kogucik z długimi piórami chyba bardziej bojowy:-)
Odkurzyłam starocie z fajnymi gitarkami w różnym stylu:
Zwrotka:
Gdyby tak ktoś przyszedł i powiedział: a
- Stary, czy masz czas? G a
Potrzebuję do nurania jakąś nową twarz, a C G7 C
Jakieś wraczki, Wielka Rafa, oceany trzy, C C7 F d
DIRgaloty, rebreathery - to powiedziałbym: d a E7 a
Refren: Gdzie ta bojka, a pod nią ten wrak a G a
Gdzie ta stępka wymarzona w snach? C G C
W każdej chwili daję nura w głąb g A7 d A7 d
Byle tylko znów nie bolał ząb. d a E7 a
No to teraz kto ma w sobie zdolności twórcze może dopisze jakieś jeszcze zwroteczki? W sumie to jakby fajnie wyszło może z tego być hymn forumowy TOMA52 - 02-12-2007, 21:35 Yngwie Malmsteen. I wszystko jasne.Jaga19 - 04-12-2007, 11:50 Niedawno minęła 10 rocznica śmierci Michaela Hutchence,a ( 22 listopada popełnił samobójstwo ).
Szkoda, że takiemu dowcipnemu i inteligentnemu faciowi zabrakło odrobiny wiary, by pójść inną drogą.
Długo nie mogłam zaakceptować nowego wokalisty INXS, teraz jednak z przyjemnością słucham tego energetycznego kawałkaTomasz-Szeryf - 03-04-2008, 10:43 Większośc z nas gra na gitarach kilko strunowych ale można tez i tak.!
Tutaj gosciu chce go pokonac ... jak dla mnie rewelacja. Warto poczekac do 2:20. Najlepsze ze chlopak wyglada na mlodego a juz taki talent ...
Kelo - 31-05-2008, 18:07 Nie chce byście pomyśleli iż puszczam reklamę ale posłuchajcie na ta gitarę i te umiejętności o wiele ale o wiele przewyższają umiejętności osoby powyżej zainteresowanym zespołem mogę nieco więcej przesłać na PW.
Założyciel a zarazem gitarzysta i wokalista ma 15 lat a druga gitara ma 14 lat.
P.S. Taping wcale nie jest aż taki trudny tym bardziej że jest powyżej wykonywany jedna ręka druga tylko przytrzymuje próg o wiele lepszy efekt uzyskuje się przy grze dwoma palcami.Dany - 31-05-2008, 21:31
Pozdrawiam
JWDany - 09-07-2008, 16:03 Ktoś kto nie miał konsoli pegasus`a nic to nie powie, ale kolo sobie radzi na dwie łapki
http://pl.youtube.com/wat...feature=relatedYasi0 - 12-07-2008, 15:18 Coś nowego - fajnego : <object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/S-tO6IFwBXI&hl=pl&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/S-tO6IFwBXI&hl=pl&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
Miło popatrzeć ,że inni oprócz nurkowania podzielają inne moje zainteresowania.
Co prawda gram na gitarze i basie, ale jakoś ostatnio zaniedbałem gitare dla basu i z racji tego wrzuce mojego "mistrza" (proszę bez kometarzy pokroju -"M.Miller jest lepszy" )
Co prawda gram na gitarze i basie, ale jakoś ostatnio zaniedbałem gitare dla basu i z racji tego wrzuce mojego "mistrza" (proszę bez kometarzy pokroju -"M.Miller jest lepszy" )
Fajne fajne ... IMHO jakby tak w 2 lub 3 zwrotce dolaczyla jakas perkusja ... oj by sie dziala ... a po 4 refrenie np. gosciu na gitarze solowej z niezla solowka ....
[ Dodano: 30-08-2009, 10:15 ]
No to dodam swojego idola :