| |
FORUM-NURAS Froum dla nurkujących i nie tylko ... |
 |
JESTEM POCZĄTKUJĄCY - pianka na początek
busi - 24-03-2008, 21:55 Temat postu: pianka na początek Witam
W lipcu chcemy z dziewczyną zrobić w egipcie (hurgharda) kurs podstawowy - czy możecie polecić jakąś bazę, instruktora?
Kolejne pytanie - chcę dla nas kupić pianki długie (jakoś nie mamy przekonania do wypożyczonych), czy warto inwestować od razu w jakiś lepszy model (dysponuję budżetem ok 3000 pln na 2 komplety ABC + pianka) czy np. kupić jakąś najtańszą szmatę np. http://www.decathlon.com....5-man-29419776/ i dopiero jak nabiorę doświadczenia kupić odpowiednią piankę?
Z góry dzięki za wszystkie sensowne odpowiedzi.
Marcin R - 24-03-2008, 22:16
hej,
Wszystko zależy od tego co później masz zamiar z tą pianką robić
Jeśli masz zamiar ją wykorzystywać tylko w ciepłych wodach to 5 mm IMHO wystarczy. Jeśli masz zamiar korzystać z niej również w Polsce to proponuję 7mm + 7mm docieplacz. 7 mm będzie do Egiptu ( w miesiącach letnich trochę za gorąco, od października do kwietnia w sam raz) a docieplacz dołożysz do polskich jeziorek i morza. Chociaż ja jako właściciel takiego zestawu szukam teraz suchacza
Jeśli wybierzesz wariant egipski to zależy od częstotliwości - jeśli masz zamiar jeździć tam często to weź coś lepszego. Jeśli również polskie wody ( większa częstotliwość nurkowania) to kupuj od razu dobrą piankę.
Jeśli zaś nie wiesz czy nurkowanie Cię wciągnie to może najpierw wypożycz, w razie jak nie wypali to zostanie parę groszy w kieszeni
Pozdrawiam i udanych wyborów
Marcin
busi - 24-03-2008, 22:25
Raczej nie planuje zanurzania się poz ciepłymi wodami i docelowo pewnie kupimy jakieś dobre pianki 5mm, ale nie wiem czy już kupować cos takiego czy na razie , kiedy moja wiedz oscyluje jeszcze koło "0" nie kupić najtańszej szmaty której nie bedzie mi żal wyrzucic
Marcin R - 24-03-2008, 22:36
Jeśli masz zamiar traktować nurkowanie w miarę poważnie ( następne kursy, regularne wyjazdy nurkowe) to weź coś w miarę solidnego ( bare , cressi, camaro itp. )
pozdro
Marcin
pazura0311 - 24-03-2008, 22:40
Ja uważam że jak coś kupować to kupować z sensem co z tego jak kupisz piankę 5 mm a przyjedziesz na jakieś głebsze jezioro i zmarżniesz ja osobiście posiadam pianke euesa 7mm plus docieplacz i jestem zadowolony
Musisz sprawe przemyśleć bo jeżeli bedziesz nurkować to ze zbieiem czasu kupisz napewno suchara i teraz pytanie czy pianke do szafy albo żyda czy jej bedziesz używał jeszcze Ja jestem takiego zdania żę piankę lepiej mieć
busi - 24-03-2008, 22:43
I na tym polega mój dylemat - czy posiadając zerowe doświadczenie bede wstanie wybrac dobry sprzet.
zakres cenowy pianek to mniej wiecej 500-1500 - i nie wiem co kupic 3,5,7 mm, jednoczęściowy czy nie , z kapturem czy bez?
Jak zaczynałem grać w paintball to kupiłem sobie taki sobie sprzęt a potem wraz ze wzrostem wiedzy i doświadczenia ewoluowałem i chyba juz zaden element z moich początków się nie uchował :
pazura0311 - 24-03-2008, 22:49
bo w gruncie rzeczy sam nie wiesz czy będziesz nurkował bo dopiero masz zamiar zacząć więc naprawdę trudno coś powiedzieć kup może te pianki 5 jakieś tanie a jak nawet przestaniecie nurkować to pianka przyda się do takiego leżenia na wodzie gdzieś na plaży
busi - 24-03-2008, 23:05
A może jakieś sugestie co do szkoły nurkowej w Hurghardzie (z polskimi instruktorami)
Marcin R - 24-03-2008, 23:18
Ja nurkowałem z bazą seva. Zalety: cena , kolega robił przy mnie OWD i całkiem fajnie było ale nie licz na masę wiedzy teoretycznej. Jeśli oczekujesz wysokiego poziomu za odpowiednio większą kasę to skontaktuj się z Dorotą i Wojtkiem ( są też na tym forum lub www.forum.divetrek.com.pl) . Z tego co wiem są dobrzy w tym co robią.
Dany - 24-03-2008, 23:19
| busi napisał/a: | | A może jakieś sugestie co do szkoły nurkowej w Hurghardzie (z polskimi instruktorami) |
Polecić mogę bazę Colona przy hotelu Magawish i instruktora z Polski Dorotę i Bartka
hara-kiri - 25-03-2008, 10:30
Hi Busi, ja miałbym nieśmiałą sugestię niezwiązaną ze skafandrem, ale samym kursem. Do lipca macie sporo czasu, żeby zrobić OWD i trochę opływać się w kraju, a w Egipcie mieć już tylko przyjemność z nurkowania, albo robić kolejny kurs.
Kelo - 25-03-2008, 11:18
Fakt jest taki, że będziecie mieli tylko uprawnienia na podobne warunki, w jakich robiliście kurs. Poza tym czy na pewno chcecie robić kurs w PADI (organizacja o obniżonych standardach w porównaniu. Do innych wiadomo komercja) to raz a po drugie to czy na pewno w Egipcie (chodzi mi o wasze bezpieczeństwo tam kursy robione są masowo i mogą was kilku ważnych rzeczy nie douczyć)
Jeśli zaś chodzi o piankę to proponuje kupić jakąś piankę 7+7 ale wcześniej proponuje zrobić taką lekcje cos ala intro na basenie. U wielu instruktorów masz takie możliwości, a jeśli ci się nie spodoba to zakup pianki masz z głowy
P.S. co prawda ja nie robiłem uprawnień w Egipcie, ale jakoś nie mam do nich zaufania po tym jak zobaczyłem gościa na kursie powtórkowym (ten facet robił właśnie kurs w Egipcie i dodatkowo w PADI)
gupikaowiec_75 - 25-03-2008, 11:28
| Kelo napisał/a: | | organizacja o obniżonych standardach w porównaniu. Do innych wiadomo komercja |
Wiesz czy tak Ci się wydaje ? a jakie są wg. Ciebie inne z wyższymi standardami ?
Mania - 25-03-2008, 11:34
| Kelo napisał/a: | | Fakt jest taki, że będziecie mieli tylko uprawnienia na podobne warunki, w jakich robiliście kurs. Poza tym czy na pewno chcecie robić kurs w PADI (organizacja o obniżonych standardach w porównaniu. Do innych wiadomo komercja) to raz a po drugie to czy na pewno w Egipcie (chodzi mi o wasze bezpieczeństwo tam kursy robione są masowo i mogą was kilku ważnych rzeczy nie douczyć) |
Co ty pitolisz???? Czlowieku??? Jakie uprawnienia tylko na podobne warunki? A skad zes taka piramidalna bzdure wyciagnal?
I dalej - PADI to nie sa obnizone standardy jako takie (o rany ja musze bronic PADI:D ). Tak naprawde to ciekawa jestem czy Ty zdalbys OWD w wykonaniu Doroty - wlasnie w owym Egipcie, w Hurghadzie - wspomniana juz baza Colona. Bo moge sie w zasadzie zalozyc, ze jest duza szansa, ze nie. I musialbys sie duuzo wiecej nauczyc niz umiesz.
A zeby odpowiedziec busi - kupcie od razu porzadna pianke. Nie ma sensu kupowac badziewa w Decathlonie. Niezaleznie od tego co bedzie dalej robili jako nurkowie (czy tylko luzne nurki raz do roku w cieplych wodach czy tez zarazicie sie nurkowaniem i bedziecie nurkowac tez w Polsce) dobra pianka starcza na wiele lat - pod warunkiem jej odpowiedniego konserwowania oraz zachowywania swojej dobrej formy - czyli nie zmieniania wagi ciala). Bo nawet nurkujac w Polsce mozesz wyjechac w tropiki, i tam ta pianka bedzie przydatna. Kup pianke dluga (dlugie nogawki i dlugie rekawy), a kaptur osobno - nie zawsze bedziesz go potrzebowal, ale moze sie przydac w chlodniejsze dni.
Mania
train - 25-03-2008, 11:35
Zgadzam się z przedmówcami:
1. Robiąc kurs w Polsce po pierwsze lepiej się nauczysz nurkowania w trudnych warunkach i nie będzie to przynajmniej tak masowe szkolenie.
2. Robisz kurs tu, pełnią nurkowania cieszysz się tam.
3. Dowiesz się wcześniej jak dopasować i jaką wybrać sobie na przyszłość piankę;
4. Dowiesz się też czy nurkowanie jest dla Ciebie i czy się nadajesz. Jeśli nie to zaoszczędzisz sobie przynajmniej frustracji z wydanej kasy na nieudany wyjazd i koszty kursu i niepotrzebnie kupioną piankę.
BitPump - 25-03-2008, 11:50
| Mania napisał/a: | | I dalej - PADI to nie sa obnizone standardy jako takie (o rany ja musze bronic PADI:D ) |
Napiszesz teraz 20 razy w zeszycie z kursu Rebriderowego "Jestem skrotopadilubem"
~BitPump
Mania - 25-03-2008, 11:58
| BitPump napisał/a: | | Napiszesz teraz 20 razy w zeszycie z kursu Rebriderowego "Jestem skrotopadilubem |
O nie
Ale rece mi opadaja jak ktos takie bzdury wypisuje. Majac 18 lat i OWD, czyli bedac znawca tematu.
Mania
busi - 25-03-2008, 12:04
Dzięki za odpowiedzi:)
Moja partnerka za chińskiego boga nie wejdzie do jeziora (ze względu na różne przebywające tam stworzenia:) więc zostaje nam tylko robienie kursu w warunkach morskich - czytaj Egipt. W związku z tym że słyszałem różne opinie na temat jakości kursów w Egipcie poprosiłem Was o wskazanie miejsca gdzie nie tylko zdobędę kawałek plastiku ale przede wszystkim posiądę niezbędny poziom wiedzy i umiejętności. Nie określam w ramach jakiej federacji będę sie szkolił - tak naprawdę jest mi wszytko jedno - ważne żebym miał dobrych instruktorów.
W związku z niechęcią mojej partnerki do naszych jezior raczej będę nurkował w wodach ciepłych i tu pojawia się pytanie o grubość pianki (nie przeznaczonej do użytku w Polsce) 5 czy 7 mm ?
Może ktoś polecić takie pianki w cenie do 1000 zł?
Mania - 25-03-2008, 12:21
| busi napisał/a: | | Moja partnerka za chińskiego boga nie wejdzie do jeziora (ze względu na różne przebywające tam stworzenia:) |
Ale w morzu tych stworzonek jest w Egipcie o wiele wiecej
Pianka 5 milimetrow - na Egipt wystarczy.
Mania
Szyderca - 25-03-2008, 13:43
Co do piankek specjalista niejestem bo poki co smigam w POLSCE 7+7(dodatkowo koszulka+ spodenki neoprenowe 3mm) i jest dobrze. Co do zakupu taniej PiankI nie bede u zachwalał konkretnych marek. Bo tak naprawde kazdy wybiera to w czym jest mu wygodnie na poczatek polece ze znanych mi konstrukcji.
http://www.decathlon.com....-24-c-29419654/ 249zł (WADA KAPTUR ZINTEGROWANY)
http://www.decathlon.com....s-770-10397548/ 699zł
moim zadniem takie cos jest pod wzgledem ceny przedewszystkim dobre oraz posiada 2 lata gwarancji. I jak dla mnie posiadam ten 2 sa to konstrukcje dobre.
Także możesz sie rozejrzec za jakas pianką od razu na dłuzszy czas to oczywiscie znaczy wiekszy wydatek zazwyczaj. Zgodze sie z przedmówczynia ze 5 mm wystarczy jak na EGIPTOWO.
Pozdrawiam serdecznie
waterman - 25-03-2008, 14:23
| Mania napisał/a: | | wlasnie w owym Egipcie, w Hurghadzie - wspomniana juz baza Colona | połowa tej bazy ( przenośnia) jest w kraju, poszukaj na zaprzyjaźnionym forum. Właśnie się przymierzają do OWD, tzn do organizacji kursu
busi - 25-03-2008, 15:06
| waterman napisał/a: | | Mania napisał/a: | | wlasnie w owym Egipcie, w Hurghadzie - wspomniana juz baza Colona | połowa tej bazy ( przenośnia) jest w kraju, poszukaj na zaprzyjaźnionym forum. Właśnie się przymierzają do OWD, tzn do organizacji kursu |
Czy mogłbyś mi podać jakiś bliższy namiar na owo zaprzyjaźnione forum może być na priv
waterman - 25-03-2008, 15:10
http://forum-nuras.com/in...9e82da6d418d05b
Dive trek Group
Mania - 25-03-2008, 15:30
hatorihanza - biorac pod uwage twoj podpis - nie masz wrazenia, ze uprawiasz komerche polecajac pianki Decathlonu? I ze moze lepiej sie powstrzymac od takich postow?
Mania
nseal - 25-03-2008, 16:20
Busi, ja pływam w Egipcie w piance Henderson 3mm z HyperStrech, jesienią trochę w niej telepie, 5mm zdaje się być idealną opcją. Nie widzę sensu kupowania 7+7 bo "być może będziesz chciał nurkować w polskich jeziorach", skoro nie masz takiego zamiaru. Komfort takiego HyperStrech bije na głowę np. mojego Eques Ultimate którego używałem kilka lat temu.
Kelo - 25-03-2008, 16:27
| Cytat: | | Co ty pitolisz???? Czlowieku??? Jakie uprawnienia tylko na podobne warunki? |
Źródło:http: //www.techdive.pl/info_artykul_szkolenie_owd.htm
Tekst dla ułatwienia:
Uprawnienia PADI Open Water Diver są pełnymi uprawnieniami na poziomie podstawowym, które możesz uzyskać poprzez zaliczenie i ukończenie całego kursu OWD. Do czego uprawnia posiadanie takich uprawnień?
Do nurkowania z partnerem bez nadzoru, wykorzystując wiedzę oraz umiejętności zdobyte podczas tego kursu, stosując się do limitów związanych z ich wyszkoleniem i doświadczeniem.
Wypożyczania sprzętu nurkowego, ładowania zestawów powietrznych oraz do innych usług nurkowych
Planowania, wykonywania i logowania nurkowań bezdekompresyjnych na wodach otwartych, jeżeli jesteś odpowiednio wyposażony oraz gdy nurkujesz z partnerem w warunkach, w jakich byłeś szkolony oraz odpowiednich do poziomu Twojego doświadczenia.
| Cytat: | | I dalej - PADI to nie sa obnizone standardy jako takie |
Jak dobrze pewnie wiesz jaki jest program szkolenia PADI, wiec tylko przedstawię (by udowodnić swe poprzednie słowa) jedną ale za to zasadniczą różnice w programie CMAS P1 a PADI OWD:
Źródła o CMAS P1: http://www.nurkomania.pl/t1.htm http://www.nurkomania.pl/p1.htm
Więc z tego wynika że CMAS uczy podstaw nawet nie takich podstaw reanimacji czyli części ratownictwa a PADI nie. W książce PADI pisze tylko coś w tym stylu że warto zrobić kursy pierwszej pomocy.
P.S. I teraz wystarczy by jakiś instruktor prowadził kurs według tych standardów i jest kłopot podczas wypadku.
P.S.S Jest to bardzo możliwe ze nie zdał bym kursu u Doroty ale jak mówiłem nie robiłem uprawnień w Egipcie i nie znam tamtejszych instruktorów ale chodzi mi o standardy organizacji nie instruktora.
Mania - 25-03-2008, 16:40
| Kelo napisał/a: | | chodzi mi o standardy organizacji nie instruktora |
A wziales te standardy chociaz raz do reki? Bo takiego tekstu jak ten zacytowany przez Ciebie to ja na stronach oficjalnych PADI nie moge znalezc.
Mania
nseal - 25-03-2008, 17:14
| Kelo napisał/a: |
P.S. co prawda ja nie robiłem uprawnień w Egipcie, ale jakoś nie mam do nich zaufania po tym jak zobaczyłem gościa na kursie powtórkowym (ten facet robił właśnie kurs w Egipcie i dodatkowo w PADI) |
... i dodatkowo miał płetwy Maresa, więc stąd wniosek że płetwy Maresa nie nadają się do nurkowania? Nie ma co, próbkę statystyczną masz zarabistą.
Nie porównuj OWD z P1, różnią się zasadniczo zakresem ale też czasem trwania. To po prostu zupełnie inne ścieżki szkolenia. Ciężko to porównywać.
Kelo - 25-03-2008, 17:27
Co do tego tekstu to poszukam nie tylko na oficjalnej stronie, ale i w książce. Jak znajde to napisze jak nie to przepraszam. Poza tym to oki tu ci przyznam racje, co do tego ze znam tylko jednego gościa, który robił kurs w Egipcie, ale to nie zmienia faktu ze się zraziłem. Poza tym wyobraźcie sobie jak się można czuć, jeśli robisz cały kurs w pięknej wodzie a tu nagle buch widoczność 3 metry albo i mniej (mówię o polskich wodach), a to jest kolejny czynnik stresujący. Mamy właśnie tu kolejny czynnik, który może się przyczynić do przekroczenia "masy krytycznej" i wypadek gotowy.
Aha i takie pytanie czy ty chciałbyś być uczony nieco dłużej i być bezpieczniejszy gdyż twe umiejętności są większe czy krócej, ale mięć mniej doświadczenia hmm... Odpowiedz pozostawiam tobie
waterman - 25-03-2008, 17:28
| nseal napisał/a: | | Ciężko to porównywać | no i teraz się zacznie, a było o piance
Mania - 25-03-2008, 17:33
| waterman napisał/a: | | no i teraz się zacznie, a było o piance | :D
busi - 25-03-2008, 17:42
Co nieco o tej piance było, ale liczyłem na więcej
Czyżbym pytając o skafander wzniecił przypadkiem małą wojnę ?
Mania - 25-03-2008, 17:48
busi, ale co jeszcze chcesz wiedziec? Generalnie moje rady z doswiadczenia:
1. 5 mm wystarcza. Jak bardzo bedziesz chcial nurkowac w Polsce to i tak predzej czy pozniej kupisz suchy skafander. A zawsze najpierw mozesz dokupic docieplacz 7 mm
2. kaptur osobno
3. jak napisalam juz - dlugie nogawki i dlugie rekawy - na poczatku bedziesz mial problemy z plywalnoscia i lepiej nie wpadac na rafy golymi nogami - moze bolec
4. zamek z przodu - te rozpinane z tylu sa mniej wygodne
5. Pianka musi byc dopasowana - za duza lub majaca luzy nie spelnia swojej roli
6. Gdzie kupic - to juz kwestia wyboru. Sklepow z piankami jest duzo i wszystkie one sa porownywalnej jakosci. Koszt jednej, dobrej pianki (czyli takiej, ktora starczy Ci na wiele lat) to mniej wiecej 800 PLN (chociaz tego nie jestem pewna bo dawno nie kupowalam pianki). Praktycznie kazda firma nurkowa robi pianki i nawet oslawiony Mares robi je calkiem niezle.
Nie wiem czy robiac kosztorys brales pod uwage pletwy paskowe - wtedy dochodzi jeszcze koszt butow, ktore warto kupic.
Co wiecej chcesz wiedziec o piance?
Mania
busi - 25-03-2008, 20:20
Mania dzieki - naprawdę wyczerpujące info, moja uwaga dotyczyła raczej off topica jaki sie wygenerował.
W kosztorysie uwzględniałem płetwy paskowe oraz buty. Cenowo atrakcyjne są Avanti X3 albo Quattro i chyba coś z tego wybiorę, a buty jeszcze nie wiem trzeba bedzie poprzymierzać.
Czy kupować jakieś rękawice??
Dzięki wszystkim za pomoc
Dorota i Wojtek - 25-03-2008, 20:24
Hej.
| waterman napisał/a: | | połowa tej bazy ( przenośnia) jest w kraju, poszukaj na zaprzyjaźnionym forum. Właśnie się przymierzają do OWD, tzn do organizacji kursu |
eee...
W Egipcie jest teraz Dorota, Bartek i zwykle 1-2 osoby z kadry Dive Trek Group mówiące po polsku .
Dziękuję za podniesienie mojej skromnej osoby do rangi 50% tego składu (mimo szczerych chęci nie łapię się nawet wagowo ).
Tak czy inaczej uskuteczniliśmy kontakt z "busi" i mam nadzieję, że przekazałem to, co go (ich) interesowało .
Pozdr,
Wojtek
Syrenka_013 - 25-03-2008, 20:28
do skutecznych rad Mani dorzuce swoja Wielka Prosbe: zakupcie sobie buty o twardej podeszwie + pletwy paskowe, a unikniecie (nurkujac na przyklad w Dahab z brzegu) zenujacego problemu wchodzenia w czerwonych plastikowych klapeczkach po rafie do pol uda, potem celnego rzucania ich na brzeg, oraz chwiejnego zakladania slicznych pletewek kaloszowych koszac jednoczesnie dookola cenna rafe koralowa... i wbrew opisowi wlascicielem tych czerwonych klapeczkow nie byla ponetna blondynka tylko madralinski pan z brzuszkiem....
i jeszcze PeeSka: nie robcie zadnej wytanki na sprzecie
wiesiek01 - 25-03-2008, 20:29
| Mania napisał/a: | | 4. zamek z przodu - te rozpinane z tylu sa mniej wygodne |
Piankę łatwiej ubrać i zdjąć gdy zamek jednak z tyłu...
Mania - 25-03-2008, 20:51
| wiesiek01 napisał/a: | | Piankę łatwiej ubrać i zdjąć gdy zamek jednak z tyłu |
Pozwole sie nie zgodzic.
Kelo - 25-03-2008, 21:19
Choć do stwierdzeń dwa posty do góry dochodzą różnice fizyczne płci. Kobietą nie byłem i nie będę przynajmniej w tym życiu, ale tak mi się wydaje, jeśli chodzi o rozbieżność zdań.
nseal - 25-03-2008, 23:39
| Kelo napisał/a: |
Aha i takie pytanie czy ty chciałbyś być uczony nieco dłużej i być bezpieczniejszy gdyż twe umiejętności są większe czy krócej, ale mięć mniej doświadczenia hmm... Odpowiedz pozostawiam tobie |
Kelo, rozumiem że adresujesz to do mnie ?
Twierdzę jedynie że robisz porównanie bez sensu. Co do moich wyborów:
co wolę określiłem sobie jakiś czas temu, ale dzięki za wskazanie drogi.
koledze który pytał o piankę: IMHO kup dobre jakościowo 5mm+kaptur, na Egipt będzie ok, na tropiki też będzie w miarę.
Jak Ci przyjdzie ochota na nurkowanie w naszych rodzimych wodach, Skandynawii, Szkocji - to i tak optymalnie będzie myśleć o suchym skafandrze.
jacekplacek - 26-03-2008, 00:05
Dołożę swoje trzy grosze do tej pianeczki. Rozpinaną z tyłu, jednak łatwiej zdjąć. Osobiście mam 3+3(zamek z tyłu) i 7+7(zamek z przodu). 3mm wogóle bez kaptura, 7 mm z kapturem w docieplaczu. Taki wybór padł nie tylko pod kątem nurkowym, ale i windsurfingu. Co do szkoleń i tekstów Kelo: manianę w CMAS-ie też potrafią wzorcowo odstawić. Tak, że bez uprzedzeń i zbytniej euforii. Wszędzie są tylko ludzie.
nurkot - 27-03-2008, 19:08
| busi napisał/a: | | Czy kupować jakieś rękawice?? |
z tego co wiem, w Egipcie jest zakaz nurkowania w rękawicach
ale cieplutko w ręce, nie to co obecnie w Polsce, mimo rękawic, jeśli nie są suchymi
ps.konstrukcja tego zdania pozostawia wiele do życzenia
jurekka - 29-03-2008, 23:22
Jeśli chodzi o OWD w Egipcie, to właśnie skończyłem. Kurs robiłem z halabanaha.pl i mogę ich polecić. Oczywiście w PADI, bo oni opanowali Egipt. Wszystko po polsku, w cztery dni. Dzień teorii + 3 dni szkolenia z przerwami na podziwianie rafy. Kurs był indywidualny bez dopłat. Nie mam porównania z CMAS, ale obrzydzenie do PADI za to, że są komercją to obrażanie się na to, że nurkowanie jest dziś dostępne dla prawie każdego. Jeśli faktycznie różni się tylko dodatkowymi zajęciami z pierwszej pomocy to nie warto tematu roztrząsać. A dłuższy kurs nie znaczy lepszy.
Robiąc kurs w ciepłych wodach jest jasne, że nie mam doświadczenia w wodach o małej przejrzystości i niskiej temp. Wszystko przede mną. Już nie mogę się doczekać nurkowań w PL.
Co do pianki to się nie wypowiem. Sam czytam rady i jestem na kupnie. ABC kupiłem w tym nielubianym na forum sklepie, o którym wspominasz. Najtańsza maska i fajka sprawdziły się doskonale. Płetwy też są OK.
Powodzenia na kursie.
TomekP - 30-03-2008, 23:13
Dylemat z pianką meczy wiele osób. Ja też chciałem kupić piankę uniwersalną, tzn, żeby nie była za ciepła na Egipt i wystarczająco ciepła na Polskę. Jeśli jesteście zmarzluchami to nie da rady. Trzeba wtedy kupić dwie 7+7 polska i 3 lub 5 egipt ( to czy 3 czy 5 zależy od Waszych predyspozycji do wychładzania). Ja w końcu zdecydowałem się na Maresa 5+5. Ma plusz od środka więc zakłada się trochę lepiej niż sam neopren. Czasami W Egipcie było mi trochę za ciepło (pływałem oczywiście bez docieplacza), ale wtedy zawsze możesz nabrać trochę wody, lub nie do końca zasuwać suwak. W sumie to trochę żałowałem, że nie zabrałem docieplacza bo mogłem wtedy pływać w samym docieplaczu. Nie jest to jednak zalecane przez wiele osób, z uwagi na możliwość zranienia w odsłonięte miejsca. Widziałem pod wodą wiele osób, które pływały w samych koszulkach i spodenkach, jednak nie polecam takiego rozwiązania.
Nie polecam również kupowania byle czego na początek, bo w sumie wyjdzie cię dużo drożej, a pianka to nie automat czy jacket, nie ma aż tak dużych różnic pomiędzy firmami. Warto mieć suwaki na rękawach i nogawkach, wtedy łatwiej się zakłada i zdejmuje.
Teraz robią pianki z rozciągliwego neporenu, warto się temu przyjrzeć.
W Hurgadzie polecam Colonę (jak zresztą kilka innych osób).
MiroXXL - 15-04-2008, 01:13
| hatorihanza napisał/a: | Co do piankek specjalista niejestem bo poki co smigam w POLSCE 7+7(dodatkowo koszulka+ spodenki neoprenowe 3mm) i jest dobrze. Co do zakupu taniej PiankI nie bede u zachwalał konkretnych marek. Bo tak naprawde kazdy wybiera to w czym jest mu wygodnie na poczatek polece ze znanych mi konstrukcji.
http://www.decathlon.com....-24-c-29419654/ 249zł (WADA KAPTUR ZINTEGROWANY)
http://www.decathlon.com....s-770-10397548/ 699zł
moim zadniem takie cos jest pod wzgledem ceny przedewszystkim dobre oraz posiada 2 lata gwarancji. I jak dla mnie posiadam ten 2 sa to konstrukcje dobre.
Także możesz sie rozejrzec za jakas pianką od razu na dłuzszy czas to oczywiscie znaczy wiekszy wydatek zazwyczaj. Zgodze sie z przedmówczynia ze 5 mm wystarczy jak na EGIPTOWO.
Popieram to co napisał kolega. Ta pianka nie jest taka zła, zresztą ze źródeł dobrze poinformowanych podobno wszystkie pianki są szyte pod Wrocławiem lub w Estonii a marki to doklepuje sie pózniej. Nie podchodź zbyt nabożnie do marek pianek lub jacketów, nawet najlepsi miewali sprzętowe wpadki. Jakżeś bogaty z domu kupuj co drogie rzeczy daj zarobic ludziom, jak musisz ciułać na sprzęt, dom i dzieciaki kup w Denhatlonie, tez będziesz nurkował aby na spacerach brzegiemHanczy bedziesz się cieszył mniejszą estymą Aby było jasne nurkowałem swojego czasu w piance z zamkiem gazoszczelnym za ciężkie pieniądze i dzis to oceniam jako skrajną głupotę plus 300-500 pln i suchacz.
Pozdrawiam serdecznie |
nuras79 - 05-05-2008, 16:51
polecam baze Seva w Hurghadzie no i pianke na ciepłe wody 5 mm, a na nurkowania w PL to tylko 7mm + 7mm . Powodzenia na kursie
WielkiDżon - 05-05-2008, 18:38
| Mania napisał/a: | | Co ty pitolisz???? Czlowieku??? Jakie uprawnienia tylko na podobne warunki? A skad zes taka piramidalna bzdure wyciagnal? |
Z ust mi to wyjęłaś. Już pisałem posta gdy przeczytałem Twoją odpowiedź
Zauważyłem że najwięcej rad tutaj dają ludzie... z OWD
| kelo napisał/a: | | Poza tym wyobraźcie sobie jak się można czuć, jeśli robisz cały kurs w pięknej wodzie a tu nagle buch widoczność 3 metry albo i mniej (mówię o polskich wodach |
A wyobraź sobie kurs w Polsce. Widoczność góra 3 metry albo i mniej, a potem jedziesz w ciepłe wody, lub całkiem zimne , a tu nagle buch widoczność 30 metrów i więcej i... vertigo! Ale to musi być stresujące
[ Dodano: 05-05-2008, 18:45 ]
| jurekka napisał/a: | | Wszystko po polsku, w cztery dni. Dzień teorii + 3 dni szkolenia z przerwami na podziwianie rafy. |
I tu właśnie widać że kurs PADI kursowi PADI nierówny.
|
|